Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת מגילה
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
בעריכת המכון לחקר האגדה
טו ע"א
מלאכי זה עזרא
בא מלאכי, חותם הנבואה, והזהיר את ישראל "זכרו תורת משה עבדי" וגו', וכמו שביארנו לעיל שהזהיר על דרך החקירה וחידושי הלכה ע"י חקים ומשפטים. וידוע במגילה דמלאכי זה עזרא הסופר, וכתיב ביה בעזרא ז "סופר דברי מצות ה' וחקיו על ישראל". ואם היה כתוב "סופר מצות ה'" היה המשמעות שהיה עונה תרי"ג מצות שיש בזה חכמה גדולה, אבל לשון "דברי מצות ה'" משמעו הפרטים שיש בכל המצות, כמו דפירש בירושלמי שקלים פ"ה על לשון "משפחות סופרים", שהיו סופרים פרטי הדינים בכל מצוה. ויותר משמע לשון "סופר דברי מצות ה'" כדאיתא בקדושין דף ל שהיה מונה אותיות בכל מצוה לדרוש על כל יתור וחסר הלכות חדשות. והיינו דברי מצות ה' הדיבור שבמצות ה'. וחקיו של עזרא מה שהעלה ע"י שהי' מחקק ומחדש הלכות על ישראל. לימד אותם לכל ישראל לעשות כן ומאז והלאה נתרחב כח תורה שבע"פ בכל דור ודור.
(העמק דבר, דברים פרק א פסוק ג)
כמו מלאכי, זה עזרא, העולה ומעלה וחוזר מבבל לארץ ישראל, הוא אחרון הנביאים וחותמם, בהזכרת "תורת משה עבד ד'", מצוות חוקיה ומשפטיה, עם הודעת שליחותו של אליהו הנביא להשיב לב אבות ובנים, ובסיומו נמשכה בישראל רוח הקודש המכוונת למעשים ולמצבים השונים. - כן חג החנוכה, בהחזרת המלכות הישראלית, מלכות הארץ ותורת אלהיה במלוא מפלאות נצחונה בבית המקדש, הוא סיומם של החגים, של סדרי זמנים מקודשים בישראל, האחרון והחותם שלהם.
(רבי צבי יהודה הכהן קוק, אור לנתיבתי, אות מד, עמ' פח)
חז"ל מבארים בגמרא מגילה ש"מלאכי זה עזרא" - המשך הנבואה בבית שני. "ראוי היה עזרא שתינתן תורה על ידו לישראל, אילמלא קדמו משה" [סנהדרין כא ע"ב]. על-ידי עזרא חזרה התורה בזמן שיבת ציון, והיא המשך אותה התורה של משה רבינו.
(שיחות הרב צבי יהודה, תולדות, עמ' 240)
שני האישים הבולטים של תקופת שיבת ציון הם עזרא ונחמיה, והם נכנסו לכתבי הקודש. עזרא היה איש רוח עליון. יש דעה בגמרא שעזרא הוא מלאכי הנביא.
(שיחות הרב צבי יהודה על התורה, בהעלותך, עמ' 107-108)
הרמב"ן (בהקדמתו לפירושו לתורה, עמ' ז) כותב: "... עד עזרא הסופר הנביא...", והעיר רבינו: "מלאכי זה עזרא (מגילה טו.)".
(שיחות הרב צבי יהודה על התורה, בהעלותך, עמ' 107-108, הערה 3)
כל האומר רחב רחב מיד ניקרי
במדרש רבה (פ' טז): אין לך חביב לפני הקב"ה כשליח שמשתלח לעשות מצוה ונותן נפשו כדי שיצלח בשליחותו, ואין לך בני אדם שנשתלחו לעשות מצוה ונותנין נפשם להצליח בשליחותם כאותן שנים ששלח יהושע וכו' וילכו ויבואו בית אשה זונה ושמה רחב וכו' ללמדך כמה נתנו ב' צדיקים אלו נפשם לעשות שליחותם... הפירוש שנתנו נפשם לעשות שליחותם, היינו שלא לבד את גופם הפקירו והלכו ע"מ ליהרג, שאין זה כ"כ רבותא, אלא אף את נפשם הפקירו אפילו ללכת לשאול תחתית, שהרי "באו בית אשה זונה ושמה רחב", שעליה איתא בש"ס מגילה כל האומר רחב רחב מיד ניקרי, ובליקוטי התורה מהאר"י ז"ל שהיא לילית הקליפה, א"כ הרי הכניסו עצמם לסכנה עצומה כזו אפילו בנפש כדי שייעשה צורך גבוה.
(שם משמואל, פרשת שלח, שנת תרע"ה, עמ' רכג [ובדומה שם סוף ס' דברים, לקוטים מלפני שנת עת"ר, לפ' בשלח, עמ' רנב-רנג])
כשבא יהושע לירש את הארץ חשש פן חלילה יתגבר כח האומות, מאחר שיש ביניהם התחברות בצד מה ע"י מעשה שטים, ע"כ שלח שני אנשים מרגלים, ובמה ששלוחי כל ישראל ימסרו גופם ונפשם בשליחות הזאת כבמדרש (פרשה זו), שאין לך בני אדם שנשתלחו לעשות מצוה להצליח בשליחותם כאותן שנים ששלח יהושע, כי היו מסוכנים ממש בגוף ונפש, שהלכו אל רחב הזונה אשר עליה אמרו ז"ל כל האומר רחב רחב מיד נקרי, ובלקוטי התורה להאר"י ז"ל שהיא לילית הקליפה, ומאחר שהלכו בשליחות ישראל ושלוחו של אדם כמותו כאילו כל ישראל מסרו נפשם, וע"כ בזה הכח ינצח את האומות כמו שהיתה הכוונה בשליחת המרגלים הראשונים בימי משה.
(שם משמואל, סוף ס' דברים, לקוטים מלפני שנת עת"ר, לפ' בשלח, עמ' רנב-רנג)
עי' עוד לקט ביאורי אגדות תענית ה ע"ב
ואמר רבי אלעזר אמר רבי חנינא צדיק אבד לדורו אבד
[הוא לשיטתו בברכות סד ע"א, שת"ח מרבים שלום בעולם. לכן אם אין צדיק, אין מי שירבה שלום ולכן הדור איבד.]
(רבי יחיאל יהודה לווינזון, האמת העבריה, עמ' 8)
לטקסט
גבה המן מאחשורוש
"ובבוקר אמור למלך ויתלו את מרדכי עליו" - ויש לדקדק שלא כתיב תבקש או תשאל מהמלך אלא אמור למלך דהוא לשון ציווי, וכן לקמן "והמן בא אל בית המלך החיצונה לאמור למלך לתלות את מרדכי על העץ אשר הכין לו", ומשמע שהמן היה אז במעלה גבוהה על המלך, וכמו שאמרו ז"ל שעשה לו בימה למעלה מבימתו, וכמו שאמרו ז"ל "ויזעק זעקה גדולה ומרה", מה אמר, גבה המן מאחשורוש.
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תרע"ז אור לארבעה עשר, עמ' קצו)
מאי אמר וכו' גבה המן מאחשורוש וכו' גבר מלכא עילאה ממלכא תתאה
...דהנה במהר"ל דאסתר נקראת ע"ש מדתה שהיה לה כח נעלם גדול מעולם המצפון וההסתר, עכ"ד. וי"ל שנצרך גואל כזה לעמוד כנגד המן מזרע עשו שהיה לו כח גדול מחמת שהיתה רשעתו בהסתר... וע"כ כפי מדתה שלחה בגדים להלביש את מרדכי, היינו כמו שהגיד כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה שרמזה לו שצריכין לעשות הכל בהסתר ובהצנע לעומת כחו של המן, אך מרדכי לא קיבל.... דהנה בש"ס מגילה ומרדכי ידע את כל אשר נעשה וגו', מאי אמר [פירש רש"י: כשצעק צעקה גדולה, מה היה אומר בצעקתו], רב אמר גבה המן מאחשורוש [שמלאו לבו לדבר מה שלא עלה על לב אחשורוש], ושמואל אמר גבר מלכא עלאה ממלכא תתאה [כינוי הוא להיפוך בלשון נקיה]. ויש לפרש שרב אמר שהצעקה היתה בשביל המן, ושמואל סובר שהצעקה היתה בשביל אחשורוש מלכא תתאה. ובודאי אלו ואלו דברי אלקים חיים, שהיה צועק על שניהם שנזדמנו לפונדק אחד וכמשל בעל התל ובעל החריץ בש"ס שם, והיינו שהמן היה לו כח גדול כנ"ל, וזהו גבה מאחשורוש, שכחו גדול וגבוה יותר מאחשורוש, לעומת כחו של יוסף להבדיל בקדושה. אבל כמו שבקדושה שהיותר גבוהה אינה יורדת כ"כ מטה מטה, כן הוא להבדיל בטומאה. וע"כ בשביל המן לבד לא היה לו כח גדול כ"כ, מ"מ היה בו כח המלכות, להמשיך כ"כ מטה מטה, לעומת כחו של יהודה בקדושה. וע"כ כשהתאחדו שניהם יחד היה רע בתכלית, זה מושך כח ממקום גבוה ביותר וזה מושכו למטה מטה, ועל אלה יש לזעוק זעקה גדולה ומרה, "גדולה" מחמת כח המן, "ומרה" מחמת כח אחשורוש. וע"כ היתה עצת מרדכי לחגור שארית כחם בקדושה לא בהסתר לבד, אלא שאסתר תעשה מעשיה בהסתר בחצר המלך פנימה מלך העליון, ולהבדיל בפועל במלך התחתון, אבל הוא יעשה מעשיו באתגליא, שיצעק מר צורח לעורר לבבות ישראל בתשובה באתגליא.
(שם משמואל, פרשת מקץ, שנת תרע"ט, עמ' קעד)
[עיין עוד לעיל יב ע"א בשם אבן פנה]
רב אמר גבה המן מאחשורוש ושמואל אמר גבר מלכא עילאה ממלכא תתאה
[רב לשיטתו בע"ז נג שא"י מוחזקת לנו מאבותינו, ומי שסובר כך סובר שבערבות מואב קיבלוה באונס, מתוך פחד שמא יקח מהם את הארץ, וא"כ המן היה יכול לקנות אותנו, לפי המדרש (אסתר רבה פתיחתא ג) שרק בגלל שקיבלנו את התורה אין לגוים קניין בישראל, ולכן הוא זעק על הסכנה הגדולה בכך שהמן קנה אותנו, שעד אז היינו ברשותו של אחשורוש שהיה מלך, "ופלגי מים לב מלך ביד ה'", ועכשיו נמסרנו להמן שהוא אדם ולא מלך, ויש לו בחירה חפשית. ואילו שמואל לשיטתו לעיל ז ע"א, שדורש "קימו למעלה מה שקבלו למטה" ולא דורש מזה "הדר קבלוה בימי אחשורוש" כי לדעתו כבר בערבות מואב קיבלוה ברצון [ראה בשמו לעיל ז ע"א], וכיוון שכבר קיבלו את התורה, המן לא היה יכול לקנות את ישראל, ועדיין היו ברשות המלך שהוא ביד ה', ובזה חיזק את תקוות העם לשוב התשובה, "גבר מלכא עילאה", הקב"ה, "ממלכא תתאה", אחשורוש, ולכן אפשר להינצל ע"י תשובה.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף מז ע"ב-ע"ג)
לטקסט
טו. מאי אמר רב אמר גבה המן מאחשורוש ושמואל אמר גבר מלכא עילאה ממלכא תתאה וכו' לדעת מה זה ועל מה זה וכו' שלחה לו שמא עברו ישראל על חמשה חומשי תורה דכתיב בהן מזה ומזה הם כתבים
מה זה ששלחה בגדים להלבישו, וכי חשבה שחסרים לו בגדים? אך י"ל דגם מעיקרא ידעה כי מעשה מרדכי משום כי עת צרה היא ליעקב, וכבש"ס מגילה מאי אמר, רב אמר גבה המן מאחשורוש..., ושמואל אמר גבר מלכא עילאה ממלכא תתאה, א"כ הרי ידעה שנתבקש כח נעלם ונסתר לעמוד נגד המן הרשע [ואף שלכאורה משמע מפשטא דלישנא שכתוב אח"כ "ותקרא אסתר להתך וגו' ותצוהו על מרדכי לדעת מה זה ועל מה זה", משמע שעדיין לא ידעה מאומה. אך חז"ל הוציאו הכתוב מפשוטו ופירשו ששלחה לו שמא עברו ישראל על חמשה חומשי תורה דכתיב מזה ומזה הם כתובים, וכן במשמע שבודאי נערות אסתר וסריסיה הגידו לה מה שמרדכי הולך וצועק ברחוב העיר, וא"כ הרי ידעה מה זה, אלא ודאי כמו שפירשו ז"ל שמא עברו ישראל וכו']. ע"כ שלחה לו בגדים להלבישו, היינו שרמזה לו שבכח הנעלם והנסתר שיש לו ישתמש נגד המן, ולזה בא ענין הבגדים לכסות את כח הפנימיות שבו ואיש לא ידע.
(שם משמואל, פרשת ויגש, שנת תרע"ח, עמ' שג-שד)
מאי ותתחלחל וכו' שפירסה נדה וכו' ויהי ביום השלישי ותלבש אסתר מלכות וכו' מלמד שלבשתה רוח הקדש
ואמרינן בגמרא, ביום השלישי ותלבש אסתר מלכות, מלמד שלבשתה רוח הקודש. ופירש תוספות: ביום השלישי כנגד תנ"ך או כהנים לוים וישראלים. ויש להבין למה העמידו תוספות דבריהם דוקא בהאי קרא? גם על פסוק זה [אסתר ד, טז] "צומו עלי שלשת ימים" הוי ליה לתוספות ליתן טעם הנ"ל. ונראה לי, דלכאורה יש ליתן טעם למה דוקא ביום ג', כי ודאי אסתר היתה מפקפקת מתחלה לכנוס עצמה למלך, כי מקודם באונס ועכשיו ברצון, רק מרדכי אמר עד מתי תמתין, אולי לא תהיה נקראת למלך בזמן ארוך, וכי בין כך יהיו ישראל בצרה, כאמרו "מי יודע אם לעת כזאת הגעת למלכות". אך קשה, תינח מחמת ביאת איסור אשת איש או נכרי, כי לא סגי בלאו הכי, אבל הלא היה כאן עוד איסור חמור באסתר, דאמרינן "ותתחלחל המלכה" - שפירסה נדה, ונדה הנבעלת לאיש הן יהודי או אינו יהודי הרי הוא בכרת, ואם כן איך תעבור אסתר בשאט נפש כרת במקום שיש לה לתקן, כי מה בכך אם תמתין שבעה ימים עד טהרה מטומאתה ואז תכנס למלך, ומה הנחיצות גדולה באיזה ימים, הלא היה כמעט זמן י"ב חדשים? וצריך לומר בדוחק, כי ידע מרדכי כי ימים אלו ימי פסח ט"ו וט"ז מסוגלים לישועה לישראל, ועת רצון לה' אשר פדה מיד צר, ולכך הקפיד שתכנס דוקא בימים אלו, וזהו דייקא "לעת כזאת הגעת למלכות".
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ג)
שהוצרכה לנקביה
ואמרו במדרש כי מלאך היה מביא לה לאכול. וזהו שאמר שמואל ותתחלחל המלכה, שהוצרכה לנקבים. והוא לכאורה תמוה, מה זה מן השינוי שאדם נצרך לנקביו? אבל שמואל לשיטתו, דס"ל [לעיל יג ע"א] דהאכילה קדלי דחזירי, והיא ח"ו לא היתה אוכלת, א"כ מלאך הביא, ולחם אבירים שמלאכי השרת אוכלים אין מוציא רעי כנודע במן [יומא עה ע"ב], ולכך תמיד לא היתה היא אסתר מוציאה רעי כלל, ולא הוצרכה לנקבים, ואז מחמת חרדה הוצרכה, והוא שינוי גדול בטבע.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש טו)
התך זה דניאל
["התך" בגימטריא "וזו איש דניאל" (425)].
(רבי משה וקסלר, ברכת משה, רמזים, עמ' 4)
לטקסט
התך זה דניאל ולמה נקרא שמו התך שחתכוהו מגדולתו
בגמרא התך זה דניאל שחתכוהו מגדולתו... כמ"ש רש"י שכתוב בדניאל שהצליח במלכות דריוש ובלשצר, ואילו באחשורוש לא כתוב, ולא מצינו זכר לו בכל ימי אחשורוש. ואני אמרתי טעם למה חתכוהו מגדולתו, כי אמרו במדרש רבה כי לכך לא רצה יעקב להקבר במצרים, שלא יעשוהו עכו"ם ונפרעים מן נעבדים, כדכתיב "באלהי מצרים אעשה שפטים". וידוע כי נבוכדנאצר שם לדניאל לעבודה זרה, ואמרינן בגמרא דסנהדרין [צג ע"א] כי לכך לא המציא עצמו לכבשן אש, לבל יקויים ביה "פסילי אלהיהם תשרפון" וגו'. ואם כן וכי משוא פנים, הלא נפרעין מן נעבדים אפילו באונס כמו יעקב, וכאשר נלקה בבל, באלהיה יש שופטים, והיה לדניאל משפט מות? ומבואר בזוהר כל מאן דנחית מדרגא לדרגא, קרינן ביה מיתה. ולכך היה משמים להעבירו מגדולתו, כדי שיהיה בגדר מיתה.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש יז)
התך זה דניאל ולמה נקרא שמו התך שחתכוהו מגדולתו וכו' שכל דברי מלכות נחתכין על פיו
התוספות [לעיל יב ע"ב] כתבו בשם המדרש כי ממוכן היה דניאל, כי ידע כי רע בלבב המלך, ויעצהו לכתוב שטות כזו כדי שיהיו אחר כך כל דבריו בלי נשמע. וזהו אמרו חז"ל התך זה דניאל, שכל דברי מלכות נחתכים על פיו. ולכאורה קשה הא המן היה מִשנֶה? אבל הכוונה על פיו כל דברי מלכות היו נחתכים ונתבטלו, כמו שאמרו מקדם שחתכוהו מגדולתו, רוצה לומר נתבטל, כן הפירוש הזה, שעל פיו ועצתו הראשונה כל דברי מלכות נחתכים ונתבטלים פסקים לא שרירא, ולכך צוהו על ידו "מה זה" וכו', כי יש תקוה כי אין לדתו כל כך תוקף.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש טו בסופו)
שמא עברו ישראל על חמשה חומשי תורה דכתיב בהן מזה ומזה הם כתבים
ושלחה ביד התך "לדעת מה זה ועל מה זה", ואמרו ז"ל שמא עברו ישראל על חמשה חומשי תורה (שנכללו בעשרת הדברות) דכתיב בהו מזה ומזה. והנה לפי הכרעת נגינת הטעמים הפירוש הוא בפשיטות מה הוא הצער הגדול הזה, ועל מה לא טובה עצתה בעיניו, ולזה דרשו ז"ל שמא עברו ישראל על הלוחות ועשרת הדברות, שכתוב "לחות כתובים משני עבריהם מזה ומזה הם כתובים", היינו שהדיבור נחקק על האבן ומפולש מעבר לעבר, ורומז לאדם שהדברות נחקקו על לוח לבם בעומק הפנימיות, ואם ח"ו עברו על עשרת הדברות נתקלקלה ח"ו אצלם הפנימיות, וחשבה שעל כן מיאן מרדכי להסכים לעצתה.
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תרע"ב, עמ' קסט)
י"ל דזה היה טעמה של אסתר וכוונתה ששלחה בגדים להלביש את מרדכי ולהסיר שקו מעליו, שהיא הבינה שזה שמרדכי עושה בודאי מחמת שיש צרה גדולה ואיומה על ישראל ח"ו, וזעקתו היא בתפלה שתעלה השמימה, וחשבה שבזה אין תועלת שבאשר הזעקה תהיה נודעת לשר הארץ שבודאי יהיה סותם וחוצץ בפני התפלה... ע"כ שלחה לו "לדעת מה זה ועל מה", ובגמרא שמא עברו ישראל על חמשה חומשי תורה דכתיב בהו מזה ומזה הם כתובים. ויש לפרש שהתורה היא כולה נעלמת, כמ"ש (איוב כח) "ונעלמה מעיני כל חי ומעוף השמים נסתרה", ובמדרש (דברים רבה פ' ח)... "ומעוף השמים נסתרה" - אלו המלאכים. ועל כן מה שיכולין ישראל לעורר למעלה ושיהיה נעלם משר הארץ הוא רק בכח התורה ובאמצעותה, שהיא נעלמה אף מהמלאכים. ואם ח"ו עברו ישראל על חמשה חומשי תורה, היינו על כל התורה כולה בלי שום שיור, א"כ שוב אין מקום לעורר באופן שיהיה בהעלם משר הארץ.
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תר"פ, עמ' רח-רט)
אסתר היתה לה מעלה רמה ונישאה מעולם הנסתר כמ"ש מהר"ל, ע"כ תחלה ששמעה אשר מרדכי הולך וזועק צעקה גדולה ומרה ברחוב העיר, הבינה שבודאי עת צרה היא ליעקב, והיתה עצתה להשתמש בכחה הגדול מעולם הנסתר ששום איש לא ירגיש. אבל מרדכי לא קיבל את עצתה. ובש"ס ובמדרש ששלחה לו שמא עברו ישראל על עשרת הדברות דכתיב מזה ומזה הם כתובים, והיינו שמא ח"ו נתקלקלה הפנימיות שלהם ואין למשוך הישועה היום. והגיד לה מרדכי "את כל אשר קרהו", ובמדרש: זרעו של זה שנאמר לו "אשר קרך בדרך", כי עמלק תמצית הרע של עשו וכחו היה נמי בפנימיות... ועל כן לא קיבל מרדכי עצת אסתר, שזה איננו בטוח אלא נגד שונאים שכוחם בחיצוניות לבד, אבל לא כנגד רשע כזה שכחו בפנימיות, ואין מספיק כנגדו אלא זעקה בקול לעורר לבב ישראל בתשובה מעומקא דליבא.
(שם משמואל, פרשת צו, פסח, שנת תרע"ט, עמ' קמז-קמח)
[יהודי פרס הסתירו את יהדותם, כמו שאומר המדרש "ואת השפן - זו מדי", כמו ששפן מסתתר בין הסלעים, כך הם שמרו מצוות בסתר, אבל כלפי חוץ נהגו כגוים. ולכן כתוב "איש יהודה היה בשושן הבירה ושמו מרדכי" כי רק הוא נהג את יהדותו בגלוי. ואסתר הבינה שבגלל זה נענשו יהודי שושן. חשבו שבזה שינהגו כלפי חוץ כגוים, הגוים יאהבו אותם, והתברר שטעו. צריך לקיים מצוות מבפנים ומבחוץ, כמו שהלוחות היו כתובים "מזה ומזה", גם בצד שלא רואים.]
(רבי שרגא רוזנברג, בגדי שרד, עמ' 39)
לטקסט
ויגידו למרדכי את דברי אסתר ואילו איהו לא אזל לגביה מכאן שאין משיבין על הקלקלה וכו' וכאשר אבדתי אבדתי כשם שאבדתי מבית אבא כך אובד ממך
אמרו ויגידו למרדכי דברי אסתר, והתך להיכן הלך, מכאן שאין משיבין על הקלקלה. והקשה המהרש"א, איך אמרו שלוחים אחרים? וגם, מתחילה היה אחד, התך, ולמה שלחה אחר כך שני שלוחים, דכתיב "ויגידו"?... התוספות [סנהדרין עד ע"ב ד"ה והא] הקשו בסוף, למה אמרה אסתר "כאשר אבדתי" וכו', שתהא אסורה עוד למרדכי, למה לא גירשהּ מרדכי לאסתר, ותהיה מותרת לחזור לו? ותירצו דחשש אולי יתוודע למלך. והקשה מהרש"א דלמה לא הקשה ביותר, דהוי ליה לגרשה כדי להימלט מאיסור, כי עכשיו נבעלה ברצון ויש איסור אשת איש.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש יז)
טו. שאין משיבין על הקלקלה
...האי (בראשית רבה פרשה פט) דההיא איתתא דאתת לגביה רבי אלעזר, אמרה לי החזית בחלמי דשריתא דביתא פקעה, אמר לה ההיא איתתא ילדת בר דכר, אזלת וכן הות לה. אתת זמן אחורן ואמרת ליה הכי, ואיהו אתיב לה הכי. אזלת זמן תליתאי, אשכחת תלמידוי דיתבין בבית ספרא, אמרין לה: ההיא איתתא קברה בעלה. וזה, כי בקיעת או שבירת קורת הבית יורה על שברון הגוף וחלחלה בכל מתניים, ואם תחלום זה החלום אשה הרה או ראויה לילד, הנה הוא מורה כי בעת לידתה יהפכו ציריה עליה והמליטה זכר, לפי שלידת הזכר הוא בצירים חבלים חדים יותר מהנקבה. אמנם כשתחלום מי שאינה הרה, או שנסתלקה, יורה על שיאחזנה צירים וחבלים על מות אישה. ואם קרה לה שבפעמיים הראשונים באת אצל פותר אחד, ובאחרונה אצל אחר, ידמה ששינוי הפותרין או הפתרונות גורם, ואינו כן, רק שהם לומדים ענין מענין כמו שאמרנו. ומה שאמר רבי אליעזר לתלמידיו "אבדתון גברא, לא כן כתוב 'ויהי כאשר פתר לנו'" וגו', לומר שלא היה להם לבשר רע, והרי הוא חשוב כאילו רגוהו, וכמו שאמרו אין משיבין על הקלקלה. והוא מוסר גדול אצל החכמים.
(עקידת יצחק, שער כט)
שלא כדת היה שבכל יום ויום עד עכשיו באונס ועכשיו ברצון
בעצם סבורה אני שההליכה היא שלא כדת, שמאחר וההליכה היא ברצון - שוב אין פיקוח נפש מתיר [וכמו שכתב הנודע ביהודה מהדורא תניינא סי' קס"א בעניין זה, יעו"ש]. ואעפ"כ עושה אני כדבריך והולכת אל המלך, ואיני סומכת על דעתי בזה, שייתכן שגם הסיבות והטעמים הללו אינם אלא מחמת המחשבה להימלט בית המלך.
(רבי חיים שמואלביץ, שיחות מוסר, פרשת שמיני תשל"ב, מאמר סב, עמ' רסח)
שלא כדת היה וכו' עד עכשיו באונס ועכשיו ברצון וכאשר אבדתי אבדתי כשם שאבדתי מבית אבא כך אובד ממך
באסתר נאמר "ואני אבוא אל המלך אשר לא כדת", כמ"ש שלא כדת של תורה, מעיקרא באונס ועכשיו ברצון, "וכאשר אבדתי אבדתי", ודרשו חז"ל כאשר אבדתי מבית אבי אבדתי ממך. והקשו תוספות דלגרשה ותהיה מותרת לחזור לו? וכבר תמה מהרש"א דלמה נקטו בלשונם "תהיה מותרת לחזור לו", ולא "תהיה ניצולת מאיסור אשת איש" ולעבור עבירה ברצון, והיא צעקה "אשר לא כדת". ונראה דמבואר בגמרא דע"ז [דף יח ע"א] באחות ברוריה דהיתה בקובה של זונות, כד אתי אחד לתבעה לזנות אמרה דשתנא אני ע"ש. הרי דאפילו עכו"ם נמנעים לבעול אשה בעוד יזוב דמי נדתה... ואמרו בגמרא ותתחלחל המלכה, מלמד שפרסה נדה, א"כ לא היה ראוי לבעול. ובזה תבין מה שהיה מרדכי ממהר כל כך על אסתר ליכנס לבית המלך וצוה "אם החרש תחרישי" [אסתר ד, יד], ומה שהוא המתין אחר כך בהשבת הדתות זה כמה, אלא שאחר כך תהיה טהורה מנידתה, א"כ כשתיכנס, יבעול לה ותעביד איסורא. ולכך לחץ עליה שתכנס תיכף. וכן אחשורוש שאל לה "מה לך אסתר המלכה", ותמהו המפרשים וכי זו שאלת אשה הנכנסת לבעלה, כבר אמרו [אדר"נ א, ז]: איש תובע בפה ואשה בלב. אבל שאלתו היותה בלתי ראויה לביאה, אם כן מה לך שחרדת חרדה כזו.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ט)
עד עכשיו באונס ועכשיו ברצון
חז"ל אמרו (סוטה יא ע"ב)... מלמד שתבען לדבר עבירה ולא נתבעו וכו'....כי אמרו חז"ל (נזיר כג ע"ב): גדולה עבירה לשמה וכו' ממה דכתיב (שופטים ה, כד) "תבורך מנשים יעל אשת חבר הקני מנשים באוהל תבורך וגו' עד בין רגליה כרע שכב נפל"... הרי שאף גילוי עריות שהוא אחד משלושת העבירות שדינם ביהרג ואל יעבור, מכל מקום להצלות נפשות רבות מישראל מותר לאשה למסור עצמם למשכב הערל בכדי להציל את ישראל, ואף מצוה היא כאומרם "גדולה עבירה לשמה" וכו'. וגם ראיה מאסתר המלכה שאמרה וכאשר אבדתי אבדתי, ואמרו חז"ל כאשר אבדתי מבית אבא אובד ממך שעד עתה באונס ועכשיו ברצון, הרי שנכנסה ברצון למשכב הגוי בשביל הצלת נפשות ישראל. ואמנם אפשר זה דוקא באשה לפי שקרקע עולם היא, אבל באיש יאסר זה וכמו שאיתא (בתוספות נזיר שם). ועל כל פנים באשה ודאי מותר. ועל כן סבר פרעה בדעתו כי ודאי כאשר יהיה תובען לדבר עבירה, ישמעו לו, כדי שעל ידי זה ימצאו חן בעיניו ולא יעשה להם דבר אם לא ישמעו לגזירתו, ויצילו בזה נפשות רבות מישראל. ואכן הם ברוב צדקתם לא חפצו בזה, כי מסרו נפשייהו על קדושת השם וקבלו על עצמן מה שיעשה פרעה עמם והם לא ישמעו אליו לא לזה ולא לזה, או שבטחו בה' שיצילם למען שמו וכאשר היה בסופן.
(באר מים חיים, פרשת שמות, פרק א פסוק יז)
אסתר הלכה באונס... כי חשבה שלא יהיה מזה שום תועלת. אבל אח"כ כאשר ראתה שיכול לצמוח עי"ז צמיחת קרן הישועה לישראל, ויתגלה עי"ז בחינת גילוי תורה שבע"פ ע"י מקרא מגילה, על כן הלכה ברצון, כמו שכתוב "ותלבש אסתר מלכות", שהיא לבשה בגדי מלכות ברצון, וכמו שאמרה "כאשר אבדתי אבדתי" - עד עתה באונס ומכאן ואילך ברצון.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ח, בראשית, מאמר לד, עמ' קט)
וכאשר אבדתי אבדתי כשם שאבדתי מבית אבא כך אובד ממך
אמרה כאשר אבדתי מבית אבא אבדתי ממך. ויש להבין מה הדמיון הזה, ומהי שאבדה מבית אבא, אבידה זו מה טיבה? ואם כי מתו, הלא היתה אשת דודה ועכשיו אשת מלך. בקצת ספרים גרס כאשר אבדה בית אביו. אבל הענין כך, כי תוספות [ד"ה כשם] הקשו למה לא גירשה מרדכי ותהיה פנויה, ותירצו שמא יתפרסם הדבר. ולכאורה תמוה, וכי בכל ישראל בשושן לא יהיו שנים צנועים מכסים סוד שלא יפרסמו הדבר? והלא אמרו [מגילה יג ע"ב] שהיתה מראה דם נידה להנשים ולא פרסמוהו. אבל הענין... דכתיב [אסתר ב, ה] "מרדכי בן יאיר בן שמעי", ודילג דורות רבים מן יאיר עד שמעי, והטעם כי רבים היו בשושן שנקראים מרדכי בן יאיר, ואפילו בשם אבי יאיר היו שם זקנים ג"כ, ולכך הוצרך הקרא לדלג עד שמעי ליתן סימן. ולפי זה בגט אי אפשר לדלג, וא"כ אילו היו כותבים "מרדכי בן יאיר" ואבי יאיר גם כן, עדיין היו הרבה בשושן שנקראים כך, וקי"ל [בבא בתרא קסז ע"ב] שני יוסף בן שמעון הדרים בעיר אחת אינם נמגרשים אלא זה בפני זה. וא"כ לגט כזה הוצרך לאסוף כל מרדכי בן יאיר הנמצאים בשושן, והם רבים עד למאוד, ובהם פוחזים מרגלים, אית מרדכי לטב אית מרדכי לביש, והם יגלו. וזו כוונת התוספות פן יתפרסם הדבר. וא"כ כל הענין היה בעונות הרבים הואיל ויש מרגלים ורוכלין, דלולי כן היה מרדכי יכול לגרשה.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש יג)
ונ"ל ראיה דממקום אחד ג"כ חשיב איבוד, אע"פ שאינו מאבד מן המציאות, מהא דמכילתא פ' בא "'מעדת ישראל', שומע אני מעדת ישראל תכרת ותלך לה לעם אחר, ת"ל 'מלפני אני ד'' - בכל מקום שהוא רשותי", ובת"כ פ' אמור איתא על פסוק "והאבדתי את הנפש ההיא": "לפי שהוא אומר בכ"מ כרת ואייני יודע מהו, כשהוא אומר 'והאבדתי' לימד על הכרת שאינו אלא אבדן". וכיון שלמדנו על כרת שהוא אבדן א"כ קשה ל"ל 'מלפני', איך הייתי אומר תכרת מעדת ישראל ותלך לעם אחר, הא כתיב 'והאבדתי'? אלא ש"מ שגם זה בכלל 'והאבדתי', כיון שעכ"פ מעמה תהא אבודה. ונראה שמהא דרשו חז"ל במגילה "כאשר אבדתי אבדתי, כשם שאבדתי מבית אבא כך אובד ממך".
(דעת כהן, סי' קסב)
שהעביר יום ראשון של פסח בתענית
ואמרו חז"ל אי נמי ויעבור, שעבר יום טוב ראשון של פסח בתענית. והיינו כמ"ש כי שלשה ימים שגזרו צום היו י"ג י"ד ט"ו. ויש להבין למה דוקא דעבר מרדכי, הא כל ישראל עברו וצמו? וגם מה זה דנקט דהתענה ביום טוב, דאיכא למ"ד דיכול לישב כל היום להתענות, ולא קאמר דעבר ולא אכל מצה בליל פסח הראשון, דכתיב "בערב תאכלו מצות", והם התענו ג' ימים וג' לילות.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ט)
ולא אוכל להימנע מלהביע את השתוממותי על דברי כת"ר [ר' שלמה זלמן פינס], שכתב להשיג עלי על מה שכתבתי שהצלת כלל ישראל ודאי נחשבת למגדר מילתא, וי"ל שנחשבת למגדר מילתא בצורה כזו שאין צריך ליטול רשות מב"ד, וכל הזוכה בזה שליחותייהו דב"ד קא עביד, וע"ז אומר כת"ר שאין נקרא מגדר מילתא כי אם הצלת ישראל מעבירה ולעשות סייג לתורה, אבל לא הצלת כלל ישראל... ולפי דבריו לא היה שום היתר למרדכי להעביר יום ראשון של פסח בתענית, מגילה ט"ו א', ולבטל מצות אכילת מצה מכלל ישראל, שבודאי לא הותר כי אם לצורך גדול ומגדר מילתא, ולדעת מר לא צריך לנקוף אצבע על הצלת כלל ישראל, שהרי ברית כרותה היא לנו קיום האומה, אתמהה.
(משפט כהן, סי' קמד, אות ו)
שהעביר יום ראשון של פסח בתענית וכו' דעבר ערקומא דמיא
אסתר... הבינה שזה שמרדכי עושה... היא בתפלה שתעלה השמימה, וחשבה שבזה אין תועלת שבאשר הזעקה תהיה נודעת לשר הארץ שבודאי יהיה סותם וחוצץ בפני התפלה... יש לפרש מה שאמרו שהעביר יום ראשון של פסח בתענית, ואף שבודאי התיקונים הגדולים שנעשים ע"י עבודת ישראל בליל הפסח ואכילת מצה ומרור וארבע כוסות והסיפור של יציאת מצרים גדולים יותר מתיקון התענית, וכמו שאיתא בתנחומא (פ' בראשית) שעונג שבת מועיל יותר מאלף תעניות, ומזה תקיש לתיקון עבודת ישראל בליל פסח, מ"מ באשר כל תיקונים אלו נעשו בגלוי בעובדא ובמלולא שזה נרגש לשר הארץ, על כן בחר מרדכי יותר בתעניות שהם בלתי שום עשייה אלא שלילת אכילה, זה יתכן שיהיה נעלם משר הארץ.
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תר"פ, עמ' רח-רט)
דעבר ערקומא דמיא
אמרו במרדכי ויעבור מרדכי - שעבר ערקומא דנהרא. ויש להבין מה ביקש המגילה להשמיענו או ללמדנו אם עבר ערקומא דנהרא או לאו... והיינו כמו שכתב הראב"ע [אסתר ב, ה, ד"ה בשושן] לחלק בין שושן הבירה לשושן, כי שושן הבירה היינו ארמון המלך, ושמה לא ישבו יהודים רק מרדכי לבדו היותו משרי המלך ויושבי שער, אבל יהודים ישבו בעיר שושן... והנה לפני שושן הבירה, שהוא ארמון, היה נהר ששמו אובל אולי, כדכתיב בדניאל [ח, ב] "ואני בשושן הבירה על נהר אובל אולי". וא"כ היה נהר מפסיק בין ארמון להעיר. וזהו החלום שחלם מרדכי בשני תנינים שנלחמו, עיין בתרגום ומדרש רבה [אסתר רבה פרשה ח, ב], שפתרונו על מרדכי והמן, וגוי קטן צר להם מאוד, שהוא ישראל, אבל אחר כך בא נהר והפריד בין תנינים, ומאז נתגדל הגוי הקטן... כל זמן שצדיק לבד ואינו מתחבר עם ישראל, אפילו היה צדיק רב וגדול, מ"מ מדת הדין מתוחה עליו, כי מדקדקים אחריו ואין צדיק וכו', ובפרט היותו פרוש מצבור מבלי ליישרם כנ"ל. אבל כשמתחבר לצבור ליישרם ולהשתתף עמם עם הצבור ולהיות עמם בחבורא חדא ויהיה גוי אחד שלא יקבל הפסד ונזק כטבע האחד, והן אל כביר לא ימאס. ולכך כאשר היה מרדכי בשושן הבירה, יעצה לו אסתר מבלי לשכון לבדו, כי אם לילך לישראל ולהתחבר עמם בתשובה ותפלה. וזהו "לך" אל העם "כנוס את כל היהודים", ואז ירצה ה' פעלך.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ט)
לעולם אל תהי ברכת הדיוט קלה בעיניך וכו' אל תהי קללת הדיוט קלה בעיניך
וכמו שבכל נפש של כל יחיד שם ה' יתברך שתהיה בנפש סגולה שמתהווית ע"י דרכיו ומעשיו, ואותה הסגולה פועלת על הוצאת הדברים מן הכח אל הפועל, ובהתחזקות הסגולה הפעולות נכונות לצאת אל הפועל ובהתרפות הסגולה הדבר מתרפה ואין הפעולות עומדות הכן להתפעל. וציור הדבר מחזיק הסגולה, כענין מ"ש חז"ל על ההוא גברא דמפחד: "יסורים בעי ההוא גברא לאתויי אנפשיה דכתיב: 'כי פחד פחדתי ויאתיני וגו'", וכמו כן הוא לטובה. ע"כ גדול ערך דיבור בין לטוב בין להפכיו, ובין ברכת הדיוט בין קללתו אמרו חז"ל שלא תהא קלה בעינינו, כי כשהסגולה עומדת בנפש מוכנת לפעול צריכה מעורר ומוציא מן הכח אל הפועל. וכן שם ה' יתברך ג"כ בכלל ישראל, שבנפשם שם סגולה אל כל הגדולה שהם מוכנים לה לסוף הימים, וסוף כל הדברים הסגולה מוכרחת לצאת מן הכח אל הפועל. אבל הזכרתה והייחול אליה מחזקתה, א"כ היא נכונה יותר אל פעולתה עי"ז. ע"כ הצפיה לישועה וההזכרה יש לה תועלת גדולה בקירוב הישועה, ע"כ נקראו העומדים לבקש ולצפות לישועה בשם המזכירים את ד', וכמש"כ: "המזכִרים את ד' אל דֳמי לכם, ואל תתנו דֳמי לו עד יכונן ועד ישים את ירושלם תהלה בארץ". א"כ ג"כ מה שאנחנו מזכירין את ישועת ד' ית' לעמו ומתנחמים בהיעודים העתידים, האמונה עצמה ג"כ הכין ה' יתברך שתהיה המסייעת להוציא מן הכח אל הפועל הצפון בזה בסגולת ישראל.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, מדבר שור, דרוש כד)
אל תהי קללת הדיוט קלה בעיניך
...כמ"ש בזהר, דמאן דלייט גרמיה גרים ביש לגרמיה, דמלאכי חבלה אמרי אמן, ונטרי ההיא מילה, וכמה ממוני דאקרון אוררי יום נקטי ההיא מילה דלייט ב"נ גרמיה ברוגזיה, ומתערי נחש עקלתון ומייתי לוטין על עלמא וכו', ע"ש פרשת פנחס ופרשת פקודי. ובמקום אחר ביארנו, דאפילו קללת הדיוט עושה רושם, כמו שנתבאר בזהר הקדוש, וגם בש"ס אמרו, אל תהי קללת הדיוט קלה וכו', וכל זה הן המצאות הסט"א, והכנוה לרעו"ת ביעקב. והן בעון, הני מילי ואביזרייהו שכיחי ורגילי בהו, והן האדם היה כמשחק ולא ידע כי כלת"ו היא... ונגע זה מצוי מאד אף בין היודעים, ובפרט הנשים אשר למדו לשונם לקלל לאחרים וגם לבניהם היקרים ולעצמן, וגורמין אשר רעה תבא אליהם ולבניהם אשר ילדו.
(חיד"א, דברים אחדים, דרוש יז - לשבת זכור)
כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם
גדול ערך הוא הענין של שמירת האומרים בכל מאמר, כי רוח הכללי של האומר צפונה היא במאמרו, ומתגלה ביותר לאוהבי תורה ועוסקים בה לשמה הערך המתיחש אל עצמות האומר שבמאמר ע"י ידיעת שם אומרו, כי המגמה הכללית, שהיא הניעה את בעל המאמר לאומרו, היא לעולם יותר גבוהה מעצם פרטיות הדבר שמתראה באותו המאמר הפרטי. על כן, מצד ידיעת שם האומר, כבר יש נתיב מפולש לנשיאת הדעה לכלליות התוכן של הדבר המקיף המניע את האומר למאמרו, והענין הכללי הוא הפועל היסודי בהשלמת העולם הנרצית מאנשי הרוח בעבודתם הרוחנית, כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם. הרושם של האומר, שהוא מצטרף עם המאמר, "לעולם יראה אדם כאילו בעל שמועה עומד לנגדו", הוא פועל בזמן ההכרה של האומר לפי מדתו, ופועל בדורות הבאים ג"כ ע"פ ההכרה המארכת, ע"י רשימת הדברים המקובצים, שהם עומדים לעד ועושים את הבעלים לחיי חיי עולמים גם בעוה"ז, "אגורה באהלך עולמים", חוץ ממה שהרושם החי שפועל בעת ההכרה, עושה ג"כ את פריו בגניזה בכללות האומה, בהיותו מצורף להרושם של המאמר עצמו, ולא יוכל להיות בטל ועובר.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, עין איה, שבת נד ע"ב)
[אילו ידעו פשוטי העם הנוצרים שיסודי דתם באים מהיהדות, כגון מה שאמר אותו האיש שיש לעשות לזולתו כמו שהיית רוצה לעשות לעצמך, שהוא פסוק מפורש בתורה, שנאתם ליהודים היתה יורדת הרבה. כמו כן, עלילת הדם באה ממה שהרומאים האשימו את הנוצרים הראשונים שאוכלים בשר אדם, כיון שהנוצרים אומרים שה"לחם הקדוש" הוא בשרו של אותו האיש והיין הוא דמו, והנוצרים העבירו האשמה זו לישראל. אילו ידעו מה מקורה של עלילת הדם, לא היו מציקים כל כך לישראל. גם אצל עם ישראל השתרבבו מושגים רבים מבחוץ, ממעינות סרוחים, וחושבים שהם אמת, ואילו ידעו מה מקורם היו מרחיקים אותם. ומחוסר ידיעה, המושגים הטהורים של האלוקות הועמו ע"י השקפות מבחוץ. זה מראה כמה חשוב לדעת מה מקורו של כל רעיון - לומר "דבר בשם אומרו".]
(רבי זאב וולף מישעל, הגיון דברי חכמים, עמ' 116)
לטקסט
כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם שנאמר ותאמר אסתר למלך בשם מרדכי
במה שאמרו כל האומר דבר בשם אמרו מביא גאולה לעולם שנא' ותאמר אסתר למלך בשם מרדכי, והקושיא מבוארת, התם שאמרה כי מרדכי הצילו מנפשו פשיטא שהוא דבר גדול. אבל יש להבין מה זה שאחשורוש ציווה לכתוב בספר ולא לשלם תיכף לגומליו טובה, והלהן יעגנו ויוחילו מתי יהיה התור לשלם? אמנם נראה כי בלאו הכי הקשה במדרש [ילקוט שמעוני ח"ב רמז תתרנג] למה גילה מרדכי עצת בגתן ותרש, מה איפכת ליה להציל ממות איש אשר ביטל בנין בית המקדש? ונראה כי ידוע במדרש וכן בתרגום כי אמרו להרוג לאחשורוש ואסתר, א"כ אמר לאסתר בשביל הצלת נפשה, אך לא רצה בזה לקבל גמול מאחשורוש, ולכך לא אמר למלך, וציווה לאסתר שלא תגיד למלך בשמו כדי שלא יקבל שכר על כך. ואסתר עברה פיו, כי לא חפצה לעבור מבלי להגיד בלתי שם אומרו, ואמרה למלך בשם מרדכי וכי צוה עליה אשר לא תגיד, ולכך לא היה יכול המלך לגמול תיכף גמול טוב, כי היה המורגש שאסתר אמרה למלך בשמו. ולכך כתיב "וימצא"... באמת לא עלה ברוח מרדכי שיהיה כתוב, כי הוא גילה סוד בגתן ותרש, ולכך לבסוף נמצא. וזהו האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם מוכח מאסתר כנ"ל והבן.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ב בסופו)
ואמרו בגמרא כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם, שנאמר ותאמר אסתר למלך בשם מרדכי וכו'. ומקשים הלא דבר כזה נאה לומר בשם אומרו להגיע לו יקר, אבל מנלן בכל דבר?... צריך להבין, כי לכאורה עשתה אסתר שלא כדת, שאמרה למלך בשם מרדכי על שרי המלך קודם החקירה, כי אם יחקרו ולא ימצאו, הלא יחרה אפו במרדכי היהודי שהוציא דיבה על שרים נכבדים שומרי סף. ואמר בגמרא ומדרש [ילק"ש ח"ב רמז תתרנ"ג] מלמד שהעבירו הסם רק בא מלאך והמציאו, וא"כ לולי נס זה לא היו מוצאים אצלם דבר כלל, והיתה למרדכי סכנה בזה, ואיך סמכינא אניסא? היה לה לאסתר לומר סתם "כך שמעתי", וכשיהיה הדבר נמצא, אז תאמר בשם מרדכי ולא מקדם. אלא כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם, וזהו היה מקובל ביד אסתר, שעל ידי אמירת דבר בשם אומרו לא יקרה היזק, כי אם גאולה וישועה.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ח בסופו)
"ומאמר אסתר קיים דברי הפורים האלה ונכתב בספר" - אפשר במ"ש… ביערות דבש דאמאי אחשורוש לא שילם למרדכי תכף, ואמאי הוצרכו לכתבו? ישלם לו תכף! ותירץ דמרדכי צוה לאסתר שלא תאמר בשמו. אך אסתר עשתה שלא כרצונו, ואמרה בשם מרדכי, אך אמרה לו שלא ידע מרדכי מזה, ועל כן לא שילם לו וכתבוהו. ומזה ניכר גדולת האומר דבר בשם אומרו, אפילו שאינו רוצה, הוא מביא גאולה לעולם. זה תוכן דבריו. וזה שכתוב "ומאמר אסתר" - שאמרה בשם מרדכי אפילו שלא רצה, הביא גאולה, וזה שכתוב "קיים דברי הפורים האלה". והחידוש, אפילו שלא ירצה. וכי תימא, מנא לן שמרדכי לא רצה? לזה אמר "ונכתב בספר" למה לא שילם לו תכף? אלא מוכרח שהוא לא רצה, ומביא גאולה לעולם.
(חיד"א, חומת אנך אסתר פרק ט אות מא)
כל מקום שהיא מרגלית שמה
העולם המוחשי, שנתטשטש מההכרה וההרגשה ע"י הנטייה לעולם הקדוש העיוני, תובע הוא את תפקידו, והתרעומות של עלבונו, הם הם הפרצים ודברי הדופי, שהקטיגוריא הכפירית והחצפנית רגילה בהם ביותר בימים האחרונים. וכשחודרים לעומק הדברים, מוצאים ברפש זהום זה פנינים יקרים, שדולים אותם ממעמקי השאול, מנקים ורוחצים אותם, מצחצחים אותם ולוטשים אותם, וקובעים אותם בעטרת תפארת הגיון הקודש, הנותן פאר לחי העולמים. ומעוצם הטוב והקודש מתברר כי מעולם לא היו ברעל הכיעור והרמה, כי מרגלית בכל מקום שהיא - מרגלית שמה.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ ג אות עח)
טו ע"ב
עבדא דמזדבן בטלמי
"תחת עבד כי ימלוך" זהו מדי, המן נמכר בטולמא דלחמא, תיקונו בנימין הנער והיה לו עבד, דהיינו ליוסף שטנו של עשו, והוא כובש את המן בסוד "ומרדכי לא יכרע ולא ישתחוה", כי בנימין אביו לא השתחוה לעשו, כי עדיין לא נולד... והנה נודע כי גלות מדי ופרס היא גלות אחת, ועיקר גלות מדי הוא גזירת המן, על כן ניחא דוב ודב, כי הקרי הוא דוב והכתיב דב, והכל אמת. ויתורץ הקושיא שהקשיתי, במסכת ברכות (קידושין עב ע"א) משמע הפרסיים מגדלים שער כדוב כו', שמע מינה דדוב ממש קאמר, והכל אמת. דוב רומז על פרס, ודב שהוא זאב רומז על מדי, דהיינו המן "עבד כי ימלוך". כי מצינו ארי טורף ומצינו זאב טורף, ונודע ארי מלך שבחיות וזאב הוא עבד שבחיות, ואלו שתי מלכיות שתים שהן ארבע כדפירשתי לעיל.
(של"ה, מסכת תענית, דרוש לפרשת מטות אות כג)
קינה דזכור וד' אלפ"י ביתות הם על הד' הנ"ל שהם ד' מלכיות. כיצד, בבל צרה מתוך רווחה, כי גלינו מארצנו, ומאז לא היתה לנו רווחה אמיתית, כי כל זמן בית שני מלחמות, "ואכבדה" חסר. צרת מדי "תחת עבד כי ימלוך", דהמן נמכר למרדכי בטולמא דלחמא, ורצה למשול עליו בקום עלינו אדם ולא מלך [לעיל יא ע"א]. גלות יון ביטול תורה ומעשים, שאמרו כתבו על קרן השור. צרה נמשכה גלות אדום בעוונותינו הרבים.
(של"ה, מסכת תענית, דרוש לפרשת מטות אות טז)
"אם מזרע היהודים מרדכי אשר החילות" וגו' - הכוונה אם הוא מאותן היהודים אשר כבר החילות לנפול לפניהם, דהיינו מבנימין אשר הוחל לנפול לפני שאול, אז "נפול תפול". הענין, המן לא היה יכול ליפול כי אם דוקא לפני מרדכי שבא מבנימין. ובזה יהיה מתורץ, וכי לא היה די לישראל שינצלו מגזירת המן, ולמה שידד הקב"ה להיפך שיהיה המן נתלה הוא ובניו?. עוד קשה, בשלמא "ומרדכי לא יכרע" שפיר עביד שלא להשתחוות לאנדרטא. אמנם שפשט יריכו להמן והראה לו שנמכר בטולמא דלחם, למה עשה זה? וכי זה קידוש השם להתנגד ולמסור עצמו למיתה בחנם?
(של"ה, דרוש לפרשת זכור)
עתיד הקב"ה להיות עטרה בראש כל צדיק
במצות שאדם מסגל בעולם הזה נעשה לו מלבוש רוחני הנקרא בלשון רז"ל חלוק (ראה זוהר ח"א סו, א), ולפיכך מצות עשה רמ"ח כנגד אברי האדם, ובהסתלקו מן העולם מתלבש במלבוש זה לאור באור החיים להתעדן בעדון העולם העליון להכילו באמצעותו... וכתיב במרדכי הצדיק (אסתר ח, טו) "ומרדכי יצא מלפני המלך בלבוש מלכות", דוגמת הלבוש שמתלבשים בו הצדיקים בגן עדן, "ועטרת זהב גדולה", דוגמת העטרה שמתעטרים בה הצדיקים לעתיד לבא... ובמסכת מגלה פרקא קמא: אמר רבי אלעזר אמר רבי חנינא עתיד הקב"ה להיות עטרה בראש כל צדיק וצדיק שנאמר ביום ההוא יהיה ה' צבאות לעטרת צבי ולצפירת תפארה, לעושים צביונו ולמצפים תפארתו.
(רבי מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סוד התשובה [הובא בשל"ה, מסכת יומא, פרק דרך חיים תוכחת מוסר, אות לו])
המוסר האלהי אור החיים הוא מצד עצמו, לא רצועות על קרני שור מועד הוא כי אם עטרת תפארת בראשו של כל צדיק, וצדיקים יירשו ארץ. והתעלות ההויה תעלה עד שהאניות היותר אמיצה של הכל תתבצר באמת וטוב ונושאיהם.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ א אות תתסה)
ולמצפין תפארתו
והוא למצפים תפארתו, כלומר אל המצפים לישועתו, כי אין הישועה אלא ע"י התפארת.
(רבי טודרוס אבולעפיא, אוצר הכבוד, כאן)
למי שמשים עצמו כשירים
"ויאמר משה אל אלעזר ואיתמר בניו הנותרים" - ופירש אבי אדמו"ר זצללה"ה לשון "הנותרים" עפ"י דברי הש"ס מגילה לשאר עמו - שמשים עצמו כשיריים, והיינו שהם היו בעיני עצמם כנותרים, עכ"ד. ונראה דבשביל זה נשתיירו, שהרי היה זה היפוך חטא נדב ואביהוא שהורו הלכה בפני רבם או שנתחייבו עוד מסיני "ויחזו את האלקים", ולכל הדעות היה ענינם היפוך הכנעה, ועל כן הם, שהיו נכנעים, ניצולו. ובזה יש לומר הטעם דבשביל שהושוו בדמימה זכו שנתיחדו בדיבור בפרשת מאכלות אסורות, דהנה הדמימה נצמחה ג"כ מפאת גודל ההכנעה, שנכנע יכול יותר לקבל גזירת המקום מאהבה, כמובן.
(שם משמואל, פרשת שמיני, שנת תרע"ב, עמ' קסג)
השמחה העליונה מתגברת דוקא ע"י ביטול גמור של מהות עצמו, מפני שהנשמה מתחילה להכיר את כל הטעות שיש במהותיות עצמותית, והחפץ מתגבר לאשתאבא בגופא דמלכא, בשלמות אין סוף של נועם העליון. והיא הענוה הגמורה והשפלות העמוקה, שהעצמיות היא בה רק שיריים, כלומר ענין של חסרון שנשאר בלתי כלול בשלימות העליונה. משים עצמו כשיריים. והרגשה זו היא ההרגשה המיוחדת לישראל, שהם ממעטים את עצמם בכל גדולה הניתנת להם.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ א אות שיב)
אשרי איש שחושב עצמו כשיריים לגבי כנסת ישראל כולה, שהיא נחלת ד'. שכל מחשבות לבבו, הגיונותיו, חפציו ושאיפותיו, אמונותיו ורעיוניו, אינם כי אם חשק טמיר אחד להיכלל כולו באוצר חיים זה, להתחסד עם קן דיליה, דא כנסת ישראל. ההכרה הפנימית שהננו שריגים מעץ חיים רב דליות ושגיא פרי, שכל מה שאנו יותר מעורים בגופו של אילן הננו חיים את החיים היותר שלמים ורעננים בהווה ובנצח, היא תביא את תחיית האומה למגמתה. היא, ואך היא, תקיץ את הקץ שאליו אנו עורגים, ותתן לנו חוסן ישועות.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ ב אות רעד = אורות התחיה אות כד)
ולרוח משפט זה הדן את יצרו
...משפטים, דפירושו כמו שאמרו על "לרוח משפט" - זה הדן את יצרו, פירוש כי ניצוח היצרים נקרא מלחמה בדברי חז"ל, והדיין השופט ביניהם צריך שלא יהיה נוגע לכאן ולכאן, ועל פיו יקום דבר, ושניהם צריכים לשמוע, וזה מי שיצרו בידו, שאונו בידו, שבכוחו לסלק עצמו מנגיעה ולשפוט על כל דבר אשר יעלה במחשבתו לדעת אם טוב אם רע... דמשפטים... לתת קדושה בלב כמו שאומרים "אשר קדשנו במצוותיו וצונו", מה שהוא מורגש בשכל וכן בניצוח היצר בכח אדם ברוח משפט.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות רלז)
בגדי כהן גדול... אמרו ז"ל (זבחים פח ע"ב) שגם כן מכפרים... וחושן נגד הלב כאבנט מכפר על הדינין, הוא כטעם מאמרם ז"ל לרוח משפט זה הדן את יצרו, וזה כל ענין דינין ומשפטים שבדברי תורה כנזכר לעיל (אות רלז).
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות רסג)
בספר יצירה (פ"ה מ"י): המליך אות ע' ברוגז... וצר בהם גדי בעולם וטבת בשנה... ויש להקדים מאמר הזוה"ק: אית רוגזא ואית רוגזא אית רוגזא דמתברכא מעילא ותתא ואית רוגזא דאתלטיא מעילא ותתא, עכ"ל. רוגזא דאתלטיא מבואר דהוא כחו של עשו. והנה לפי סדר האר"י ז"ל שסדר החדשים על סדר הדגלים חודש טבת מיוחס לשבט דן, והוא מלשון דין... בש"ס מגילה: "ולרוח משפט" - זה הדן את יצרו. פירש רש"י: כופהו לשוב בתשובה. ונראה דמי שהוא דן את יצרו, בזה מסלק מעליו כל הדינים, כמו שאמרו (דברים רבה פרשה ה): במקום שיש דין אין דין, וכן (ב"ר פ' כ"ו) בכל מקום שיש דין [למטה] אין דין [למעלה]. ומהפך מרוגזא דאתלטיא לרוגזא דמתברכא. ולדעתי זהו ענין חודש טבת, דהוא מירחין דעשו ושורים בו דינים ורוגזא, ובמה שאדם דן את יצרו נהפך לרוגזא דקדושה, כאמרם ז"ל (ברכות ה.): לעולם ירגיז אדם יצ"ט על יצה"ר, ובזמן החורבן שלא הפכוהו שלט הרוגזא דאתלטיא, ובעשירי בו סמך מלך בבל על ירושלים.
(שם משמואל, פרשת מקץ - חנוכה, שנת תרע"ב, ר"ח טבת, עמ' קצא)
...וכך יהיה לעתיד שכתיב (ישעיהו א) "ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה", וענין משפט איננו בין אדם לחברו לבד, כי בגלות אין או"ה נותנין לנו רשות לעשות משפט, אלא הפירוש כבש"ס מגילה ולרוח משפט זה הדן את יצרו, היינו שהאדם ידין את עצמו כמה הוא גבוה ולאן הוא נוטה, וירחיק את חלק הרע ממנו בכל כחו. והנה כמו שישראל עוסקין לדחות מהם את כחות החיצונים כן מעוררין למעלה להוציאם מן הגלות, וענין המשפט בגאולה האחרונה הוא מעין מילה [הקרוא נמי משפט כבמדרש ריש פ' וירא] בגאולת מצרים... והנה המצוות שיהיו לעתיד כדי שיגאלו הם משפט וצדקה כנ"ל, שזה אפשרות ביד ישראל לעשות, כי מעולם לא פסקו מישראל אנשים ששופטים את יצרם ומארי דחושבנא, אך לעורר את התגלות הנעלם שתהיה אז, זה בודאי אי אפשר בעודנו בגלות ותרעין סתומים, ובהכרח שזה יעשה ה' יתברך ברוב חסדו בלתי שום אתערותא דלתתא.
(שם משמואל, פרשת צו, פסח, שנת תרפ"א, עמ' קנג-קנד)
במצות "קדושים תהיו" שכבר פירשנו שהיא מצוה לכל איש ואיש לפי מדרגתו ומהותו שיהיה נבדל ממה שהוא עומד בו: לאיש פשוט המצוה להיות נבדל מלהיות נבל ומגושם, ולאיש המעלה להיות נבדל מעניני עצמו אלא לעשות הכל צורך גבוה, ובין אלה יש חלוקי חילוקין לאלפים ולרבבות, ובענין זה שייך לומר שאפילו צדיקים גמורים מתיראים שמא לפי מדרגתם לא יצאו ידי חובתם. ובאמת זה עצמו נקרא משפט, שהאדם ישפוט את עצמו לפי מהותו ומדרגתו, אם מעשיו הם ראויים. ולזה אמרו ז"ל בש"ס מגילה לרוח משפט הדן את יצרו.
(שם משמואל, פרשת עקב, שנת תרע"ו, עמ' עג)
משפט מתיחס לרוח כמ"ש "ביום ההוא יהיה ה' צבאות לעטרת צבי וגו' ולרוח משפט", ובמגילה "ולרוח משפט" - הדן את יצרו, פירש רש"י: לשופטים את רוחם. והיינו שבמה שמשה רבינו ע"ה היה שופט להם הכניס בהם רוח משפט, שיהיה כל אחד שופט את רוחו.
(שם משמואל, פרשת יתרו, שנת תרע"ו, עמ' רעד)
משפט הוא הכרעת כף המאזנים זה מתיחס לנפש שיש בה דבר והיפוכו, וכענין שכתוב לרוח משפט, כבש"ס מגילה זה הדן את יצרו, פירש רש"י: כופהו לשוב בתשובה שזה מכחות הנפש... ר"ה ויוה"כ ימים נוראים מקבילים למ"ש "את ה' אלקיך תירא", והוא זמן מעותד למשפט כמו שאומרים "המלך המשפט" ומשפיע גם באדם רוח משפט כנ"ל בש"ס מגילה.
(שם משמואל, פרשת מטות, שנת תרע"ג, עמ' שצ-שצא)
וזה שכתוב "ונשבעת חי ה' באמת במשפט ובצדקה", הזכיר שלשה דברים הללו כנגד שלשת האבות:" אמת היא דרגא דיעקב כמ"ש (מיכה ז) "תתן אמת ליעקב". משפט הוא הדן את יצרו ומתגבר על יצרו כבש"ס מגילה, והוא דרגא דיצחק גבורות הקדושים. וצדקה זה דרגא דאברהם כבמדרש (בראשית רבה פ' מח): הולך צדקות זה אברהם ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט.
(שם משמואל, פרשת מטות, שנת תרפ"א, עמ' תג-תד)
יש להתבונן למה פרט כאן משפטים דוקא, הלא בתורה יש עדות ומצוות חקים ומשפטים, ולמה השכר רק בשביל שמירת המשפטים? אך יש לפרש עפ"י מאמר הש"ס מגילה ביום ההוא יהיה ה' צבאות לעטרת צבי וגו' ולרוח משפט זה הדן את יצרו, פירש רש"י ז"ל: לרוח משפט - השופטים את רוחם יהיה לעטרה. דן את יצרו - כופהו לשוב בתשובה. וכענין הזה יש לפרש "עקב תשמעון את המשפטים", היינו לשפוט את רוחו אם הוא הולך בדרך התורה, וכמה יש לו נטייה לצד הטוב, ומחמת שהאדם ממשמש בכל אבריו ולא נמצא בו מתום מכף רגל ועד ראש, ממילא נשבר לבו בקרבו ומתמרמר על נפשו, ומזה בא האדם לידי תשובה בהכרח. וזה שאמרו בש"ס הדן את יצרו - שכופהו לשוב בתשובה, ואז שורה בו אור נפש האלקי, כענין "אני את דכא", ועל הנפש שורה רוח ועל הרוח שורה נשמה, והכל הוא מחמת הכנעה ושברון רוחו שמתמרמר על נפשו וגופו.
(שם משמואל, פרשת עקב, שנת תר"ע, עמ' ס)
והנה בש"ס מגילה ביום ההוא יהיה ה' צבאות לעטרת צבי וגו' ולרוח משפט זה הדן את יצרו, היינו לשפוט את מעשיו אם ראויים. וכ"כ יש לפרש כאן "את המשפטים האלה" - היינו שכל אחד ישפוט את יצרו ויהיה נכנע לה' יתברך, ואז הוא היפוך מדת עשו שכל דרכו ישר בעיניו, ועי"ז ישמור לנו ה' יתברך "את הברית ואת החסד אשר נשבע לאבותינו", לנו דייקא ולא לעשו.
(שם משמואל, פרשת עקב, שנת תרע"ד, עמ' סה)
יש לפרש עפ"י דברי הש"ס מגילה לרוח משפט זה הדן את יצרו, ופירש רש"י: כופהו לשוב בתשובה, והיינו דכל המעשים שאינם ראויים לאדם אילו היו עיניו פקוחות לא היה אפשר לו לעשותם, אלא מחמת שיצה"ר מסמא את עיניו, וע"כ כשהוא כמו שופט לעצמו המברר את הדין לאמתו, זה בעצמו כופהו לשוב בתשובה, שהרי רואה את עצמו אובד משני העולמות ונופל מאיגרא רמא לבירא עמיקתא. והנה דין זה שדן את עצמו נעשה לבוש לדין של מעלה להוציא לאור משפטנו שישראל ראויים לקבל את ההארה העליונה, ואם נמצא בהם מעט מעשים בלתי ראויים לא מהם היו אלא כמ"ש (תהלים ק"ו ל"ה) ויתערבו בגוים וילמדו מעשיהם.
(שם משמואל, פרשת נצבים, שנת תרע"ט, עמ' רכא)
ונראה דהא דאמר ר"ה יומא דדינא היא מצות השופר לעורר הלבבות גנוחי גנח ילולי יליל. וכענין שאמרו ז"ל בש"ס מגילה ולרוח משפט זה הדן את יצרו, ופירש רש"י: דן את יצרו - כופהו לשוב בתשובה.
(שם משמואל, מועדים, סוכות שנת תרע"ד, עמ' קנא-קנב)
וליושב על המשפט זה הדן דין אמת לאמתו
...באדם הפרטי - בירור מעשיו הראויים מהבלתי ראויים, אף שכמעט גם בעצמו אינו מרגיש ונעלם ממנו מחמת הגשמיות שהיא כעין השוחד יעור עיני פקחים, אלא להיות דיין ושופט נאמן לעצמו. כעין אמרם ז"ל בש"ס: ולרוח משפט זה הדן את יצרו, וליושב על המשפט זה הדן דין אמת לאמיתו, ולגבורה זה המתגבר על יצרו, וברש"י: לרוח משפט - לשופטים את רוחן יהיה לעטרה, דן את יצרו - כופהו לשוב בתשובה, ומתגבר על יצרו - אינו הולך אחריו לעבור עבירה, עכ"ל... מדקאמר הכתוב וליושב על המשפט זה הדן דין אמת לאמיתו באמצע, מוכח שדין אמת לאמיתו מיירי נמי באדם עצמו ולא לזולתו, וכאמרם ז"ל במדרש (דברים רבה פ"א): "אוכיחך ואערכה לעיניך" - תרין אמוראי, חד אמר אעורר כל לעיניך, וחד אמר אסדר כל לעיניך. היינו שלא תהיה עוד נעלמת מן האדם עצמו מהות מעשיו, אלא יעוררם ויעמדו כמו חיים לנגד עיניו. וזהו פירוש "אעורר כל לעיניך", כמו המעורר את הישן. וחד אמר אסדר כל לעיניך, היינו שיהיה מסודר נגד עיניו מה שירד פלאים דרגא אחר דרגא, ואז יכיר ביותר את יתרון האור, מה שהיה סוד ה' עלי אהלו לפנים, מן החושך שעומד בו בעת הנוכחית.
(שם משמואל, פרשת דברים, שנת תרע"ז, עמ' כד-כה)
כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה
כשאדם עושה עבירה כענין "עת לעשות" וגו' ו"בכל דרכיך" וגו' מכל מקום צריך כפרה על העבירה שעשה, וכאותה שאמרו (ברכות לא ע"ב) דמתענין תענית חלום בשבת וצריך למיתב תעניתא לתעניתיה... וכן אסתר דניטלה ממנה רוח הקודש כשהגיעה לבית הצלמים הוא לעונש אעבירה אף על גב דמצוה רבה קעבדא. [וזה סוד שאמרה שמא בשביל שקראתיו כלב ואין כאן מקומו].
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות קכח)
כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה אמרה אלי אלי למה עזבתני
[הדרשה היא ממה שכפלה "אלי אלי" בלי הפסק ביניהם. על כפילת שמות אומר המדרש (שמות רבה פרשה ב סימן ו): "אתה מוצא (בראשית כב) באברהם אברהם יש בו פסק, (בראשית מו) יעקב יעקב יש בו פסק, (שמואל א' ג) שמואל שמואל יש בו פסק, אבל משה משה אין בו פסק, למה כן? משל לאדם שנתן עליו משאוי גדול וקורא פלוני פלוני קרובי פרוק מעלי משוי זה". והעניין הוא שייתכנו שני מצבים שאדם כופל את שמו של חברו, (א) הנקרא חביב מאוד על הקורא, והוא כופל את שמו מתוך געגוע ואהבה, ואז הקריאה בנחת עם הפסק בין הקריאות. (ב) הקורא נמצא בצרה, והוא קורא לחברו וכופל את שמו במהירות בלי הפסקה, בבקשה לעזרה. לכן אצל אברהם, יעקב ושמואל יש פסיק בין שני השמות, כי שם הכפילה היתה מהסוג הראשון. ואילו אצל משה אין פסיק כי הקריאה היא מהסוג השני, כביכול ה' קורא למשה מתוך צרה, להצילו ממשא כבד שעליו. ובפסוק "אלי אלי" אין פסיק בין המלים וזה מראה שבאה לאסתר חרדה פתאומית, וההסבר הוא שהיו שם צלמים והרגישה שהשכינה הסתלקה, ולכן כפלה את שם ה' כקריאה מתוך צרה.]
(רבי זאב וולף מישעל, דברי חכמים, עמ' 83)
לטקסט
כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה אמרה וכו' שמא אתה דן על שוגג כמזיד ועל אונס כרצון
למה נסתלקה שכינה? ואם כי שם מקום טומאה והוי כמו כהן בבית הקברות, אם כן מה זה שמתמיהה אסתר ואמרה שמא וכו' - לא משום זה, רק המקום גורם מקום טומאה? וגם יש להקשות מה שוגג כמזיד, הלא אסתר לא היתה שוגגת כלל מעולם, ואנה טעתה בדין וכדומה, והיה מאתה דבר בהעלם מתחילה ועד סוף, ואיך שייך שוגג וגם אונס כרצון, כי עכשיו הלא נכנסה להבעל ברצון? ואם כי מתחילה היתה אנוסה, הלא קודם בית הצלמים שורה עליה רוח הקודש, ואם היה מקדם עוולתה בה, איך שורה עליה מתחילה?...
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש יז)
אמרו בגמרא כי כשנכנסה לבית צלמין ונסתלקה שכינה, אמרה שמא אתה דן אונס כרצון. והקשה מהרש"א, הא נכנסה ברצון? אבל באמת על כניסה זו לא עלתה בלבבה שיהיה לה עונש, כיון שנכנסה להציל וברשות מרדכי ובית דין הגדול, רק כאשר הוגד לאסתר רעת המן היה בי"ד בניסן, כי גזרתו היתה בי"ג ופשוט, והיא אמרה "ואני לא נקראתי לבא אל המלך זה שלשים יום", א"כ בי"ג באדר נקראת להבעל לו, וחשבה אסתר שבעון זה שנבעלה אז לעכו"ם גבר כח המן שגזר בי"ג אדר להשמיד כו', כי יום ההוא קרה עון זה, ולכך אמרה שמא אתה דן על אונס כרצון, כי באמת אז אונס היה.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש יג)
כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה אמרה וכו' שמא אתה דן על שוגג כמזיד ועל אונס כרצון או שמא על שקראתיו כלב וכו' חזרה וקראתו אריה
ובגמרא אמרינן שנסתלקה השכינה מאסתר, אמרה שמא אתה דן שוגג כמזיד ואונס כרצון, שמא בשביל שקראתיו כלב, חזרה לקרותו אריה וכו'. מזה יש ללמוד תוכחת מוסר מאחשורוש צורר ישראל... ובכל זה חשבה אסתר לחטאת מה שכינתהו לכלב, מה נעשה אנחנו בעו"ה שיחה בפי הבריות אחד לחבירו, יאמר עשיר לעני והנכבד בנקלה, "מה איכפת לי בכלב הזה"... ואם בשביל מה שאמרה בשביל שקראתיו כלב, נראה דיש לו טעם, דאמרינן בגמרא דסנהדרין (עד ע"ב): והא אסתר פרהסיא הוי ואיך נבעלת לאחשורוש? ומשני: אסתר קרקע עולם הוי. והקשה ר"ת הא הוי גלוי עריות, וג"ע אפילו בצנעא יהרג ואל יעבור? ותירץ התוספות דביאת העכו"ם אינו חשיב ג"ע, דחשיבי כבהמה, דכתיב [יחזקאל כג, ב] "אשר בשר חמורים בשרם וזרמת סוסים זרמתם".
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ג)
ויש להבין, בשלמא מתחלה שפיר קטענה, דאם בשביל שנהנו מסעודתו של אחשורוש, היה בשוגג, כי מתחלה הלכו אל המשתה לאכול בכשרות, כדכתיב "לעשות כרצון איש" - זה מרדכי, והלכו לקיים רצון המלך. אחר כך כאשר הרבו לשתות כמו שנאמר "והשתיה כדת אין אונס", באו לכלל חטא, כי יין הרבה עושה כנודע. וזהו שוגג גדול, כי יש להם טענה, שכורים היו, כנודע כי שיכור יחשב לשוגג, כאמרם [עירובין סה.] יכול אני לפטור את העולם וכו'. וזהו מאמרם שמא אתה דן שוגג כמזיד. ועל חטא השתחויה לצלם אחשורוש היו אנוסים, שהיו מאיימים עליהם להשליכן לכבשן אש כמו שעשו לחנניה מישאל ועזריה, על זה אמרה שמא אתה דן אונס כרצון. וזה ניחא. אבל מה שאמרה שמא בשביל שקראתיו כלב תמוה, דכי בשביל שקראה רשע כזה אשר שלח יד בעם ה' לאבדם - כלב, יהיה חטא גדול בזה לסילוק שכינה?
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ח [ובדומה בדרוש יז])
בש"ס מגילה ותעמוד בחצר בית המלך הפנימית, אמר ר' לוי כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה... חזרה וקראתו אריה שנאמר הושיעני מפי אריה. ויש לדקדק דמשמע שסילוק השכינה היה מחמת שהגיעה לבית הצלמים. ובודאי שהוא כענין שאיתא במשה רבינו ע"ה שלא היה נגלה עליו ה' יתברך בתוך פלטין של פרעה, וכן לא היה מתפלל בתוך הכרך מפני שהיתה מלאה גלולים, חוץ מבפעם האחרונה שלא ימצא משה בדאי במה שאמר לפרעה "לא אוסיף עוד ראות פניך", כביכול קפץ עליו הדיבור בתוך פלטין של פרעה. וכעין זה נמי באסתר, כשהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה. ולמה לא תלתה היא בזה, אלא יצאה לחפש אחרים בשביל שאתה דן וכו', או בשביל שקראתו כלב? ותו דמשמע דבמה שחזרה וקראתו אריה תיקנה שחזרה עליה שכינה, שהרי הצליחה בהליכתה, שלענין זה לבשה מעיקרא מלכות שאמרו ז"ל [לעיל יד ע"ב] שלבשתה רוה"ק. אך בלתי מובן, הלוא מפני הצלמים נסתלקה שכינה ולמה חזרה?...
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תרע"ד, עמ' קפא-קפב [ובדומה שם פרשת תצוה, שנת תר"פ, עמ' רי-ריא])
בש"ס מגילה א"ר לוי כיון שהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה אמרה אלי אלי למה עזבתני שמא אתה דן על שוגג כמזיד ועל אונס כרצון או שמא על שקראתיו כלב שנאמר הצילה מחרב נפשי מיד כלב יחידתי חזרה וקראתו אריה שנאמר הושיעני מפי אריה. ויש להבין מדקאמר לבית הצלמים ולא לבית אחשורוש סתם, משמע דצלמים הם שגרמו [וכיוצא בו מצינו במצרים שלא היה הדיבור נגלה למשה בתוך הכרך לפי שהיא מלאה גלולים], א"כ למה לא הרגישה אסתר שהצלמים הם שגרמו, ויצאה לידון בדבר חדש, שמא אתה דן וכו' או בשביל שקראתו כלב, ולא עוד אלא דמשמע דכשחזרה וקראתו אריה חזרה עליה שכינה, ולמה? הרי עדיין הצלמים לא נסתלקו?...
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תר"פ, עמ' רי-ריא)
אלי אלי למה עזבתני
"א-ל" - מדה שלישית, לשון חוזק במדה זאת שהיא מדת הרחמים כמ"ש ראשונה. ובא אחר שתי המדות הראשונות, לומר שלמי שלא חטא או חטא ושב, הוא מבצר וגואל חזק לעתות בצרה ואף נגד הטבע. וכן דרשו רז"ל מזמור אלי אלי למה עזבתני על אסתר המלכה שאמרה אותו בעת צרה מחשבת המן.
(של"ה, שער האותיות, אות א' אמת ואמונה אות ה)
טו: שמא על שקראתיו כלב וכו' חזרה וקראתו אריה
יש להבין במה שאמרה שמא על שקראתיו כלב, וכי יחוס המקום על כבוד אותו רשע לסלק שכינתו מהצדקת הלזו?... מרדכי, כי ראה שהמן גובר, ולא ראה לכבשו כי אם בתורה, וכמ"ש בתרגום שני, כי לקח תינוקות מבית רבן ולמד עמם, ובכל מקום היה תורה, וכן דרשינן "ליהודים היתה אורה" - זו תורה [מגילה טז ע"ב], כי התורה היא מגינה, והיא כתריס בפני פורענות. ולכך בכל צרתם לא זזו מכותלי בית המדרש, ואפילו בשעה שבא המן למרדכי וחשב מרדכי כי בנפשו הוא, היה לומד הלכות עומר. ואמרינן במדרש [שוחר טוב פ]: "יכרסמנה חזיר מיער" - ע' תלויה, בזמן שאין ישראל עוסקים בתורה הוא מיער, אבל בזמן שעוסקים בתורה הוא א' במקום ע' והוא מיאור. ותנינן [חולין קכז.]: כל החיות העולים מים ליבשה מיד מתים, חוץ מהכלב דזה חי. וזהו מאמר אסתר, כי אמרה הלא ישראל עוסקים בתורה וזכותם ראויה להגן שלא ישלוט בהם ידי זר. וחזרה ואמרה שמא הואיל שקראתיו כלב, וא"כ כלב אף שעולה מים ליבשה חי, וא"כ עדיין יש לו שליטה בישראל אף שעסקו בתורה. ולכך חזרה לקרותו ארי, וזה העולה מים ליבשה מת, ואף הוא ימות בים של תורה.
(יערות דבש, חלק א, דרוש יז)
שמתח את השרביט וכו' על ששים וכן אתה מוצא באמתה של בת פרעה וכן אתה מוצא בשיני רשעים
היד נעשתה ארוכה ששים אמות, כמו שאומרת הגמרא: שמתח את השרביט. וכמה?... במתניתא תנא: על ששים. וכן אתה מוצא באמתה של בת פרעה, וכן אתה מוצא בשיני רשעים... וכתב על כך בדעת זקנים: "ורמז לדבר: 'כי מן המים משיתהו'. נ' ד'מן המים' וי' ד'משיתהו' יתרים הם", כלומר, שהיה יכול לכתוב "מהמים משתהו", והאותיות המיותרות, מספרם ששים. נ"ל לפרש את כל הענין כך... חז"ל התכוונו בזה לגסות הרוח ולגאוה של שונאי ישראל. עוג, בגלל חוזקו וגודלו, התגאה והגדיל על ה', ולכן הקב"ה העניש אותו מדה כנגד מדה, שגידל והאריך את שיניו, וגודל זה לרעתו היה, ומזה נהרג... כלומר, הקב"ה מעניש את גס הרוח שמתגאה בגודלו, באותו גודל עצמו... וכן פרעה שנתגאה בגדולתו, בא הקב"ה והתחיל את מפלתו בנס של יד בתו שהתארכה וגדלה. וכן המן, בגלל גאותו, נפל ע"י שרביט שנמתח ששים אמה, מדה כנגד מדה.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי שמות פרק ב פסוק ה, עמ' צח)
עד חצי המלכות ותעש וכו' ולא דבר שחוצץ למלכות ומאי ניהו בנין בית המקדש
אמרו בגמרא "עד חצי המלכות" - ולא דבר החוצץ בין המלכות, זה בנין בית המקדש. ויש להבין מה ענין חוצץ למלכות. ולולי דברי הגמרא נוכל לפתור כמ"ש בפרקי דר"א [ע"ש בפ' יא] כי רנ"ד מלכיות יש בעולם, ובכולן מלך אחשורוש, וכאשר ביטל בנין בית המקדש, ענשו ה' שחצי המלכות מרד בו ולא מלך רק על קכ"ז, וא"כ בית המקדש הפסיד לו חצי המלכות. וזהו מאמרו "עד חצי המלכות" - היינו בית המקדש שגורם הפסד חצי המלכות - "ותעש". אמנם חז"ל אמרו: דבר החוצץ למלכות. והוא כי כבר נודע יעודי נביאים ויעוד דוד שנבאו על תיקון ובנין הבית האחרון, שיהיו כולם עבדים למלך המשיח "והיו מלכים אומניך" וכו' [ישעיה מט, כג], "וירד מים עד ים" [תהלים עד, ח], ומלכי שבא כולם מנחה יקריבו וכהנה מיעודים. ובאמת כונתם היתה על בנין בית המקדש העתיד - יה"ר שיהיה בקרוב. אבל דברי הנביאים סתומים, וחשבו ישראל וכל האומות כי הם יעודים על בנין בית המקדש שני, כי כאשר תהיה פקידה בבית שני אז יהיה חל הכל, כל היעודים, ובגלות שבעים שנה כבר תם עונך בת ציון ולא יוסיף להגלותך עוד, וכהנה מיעודים, ולא ידעו כי היתה בימי עזרא פקידה בעלמא... ולזאת כי הדבר פומבי כי מקץ שבעים תהיה הגאולה לישראל, וימלכו בכל העולם, והכל עבדים לישראל, אם כן אין המלוכה נחשבת לאחשורוש לכלום, כי בין לילה היה ובין לילה אבד, מחר תהיה הגאולה ויהיה עבד לישראל עם בזוי ושסוי, ויותר קלון מהיותו מלך ויהיה אחר כך בשפלות אומן היהודים מאילו היה הדיוט... אך אחר הגיעה שנת שלש למלכו, ולפי דעתו קרב הזמן ולא בא [כמבואר לעיל יא ע"ב], אז גאות לבש וחגר עוז במלוכה, כי כעת מלוכה נכונה בידו. ולכך קרא לבית המקדש "חוצץ", כי חשב בבנין הבית יתקיים יעוד הנביאים ויהיה עבד לישראל ולא מלך.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ג)
איך ס"ד באחשורוש, שלא ידע מולדת אסתר, שתבקש בנין בהמ"ק, וזה כמה שנים שלא ביקשה ממנו, ומה תראה על ככה עכשיו להכניס עצמה בסכנה ללכת לחצר המלכות אשר דתו להמית בשביל בנין בהמ"ק? אבל מקדם נבין באומרם כי אחשורוש עשה סעודה, בראותו כי הפקידה המיועדת לבנין בהמ"ק עברה בחשבונו המדומה [לעיל יא ע"ב], ומה ביקש בזה? מה איכפת ליה אם תהיה פקידה, וכי יהיה זה חסרון במלכותו? הלא מלך על קכ"ז מדינות, והיה להם מלכים תחת ממשלתו, וכן יהיה ביהודים, וכמו שהיה באמת אחר כך אף שהיתה פקידה, כולם היו נכנעים ועבדים לממשלת פרס, והיתה דמות שושן בבית ה'. וביותר יש לתמוה, מלך רב כזה השליט בכיפה, אין ספק שיש לו תואר ממשלה להכין בחסד ובמשפט כסאו, לנהוג עמים במישור... ואם כן איך אמרו [מגילה יד.] שאחשורוש והמן נמשלו לבעל תל וחריץ, שהיה שונא לישראל יותר מהמן, עד שאמר "הכסף נתון לך"? ויש להבין מה ראה על ככה, עם שלא פשע, ועבדים נאמנים היו למלכי פרס... וגם יש להבין, במה שהתאמץ אחשורוש בהון יקר למרדכי ליתן כתר מלכות בראשו, וצוה להמן "אל תפל דבר" וכו'... ומה ביקש בזה, הלא הוא שונא לישראל? וביחוד אחר כך, כאשר אמרה לו אסתר שהיא בת יהודית, איך פרחה שנאתו, היהפוך כושי עורו?...
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש יז)
...שכל החיות הטורפות כוונתן להנאתן, וכן ג' המלכיות הראשונות שהיו נמשכות לע"ז ג"ע ושפ"ד, ובשביל זה היו שונאים לישראל שהיו עומדים לשטן על דרכם, והיו חוצצין בפניהם למלאות תאותם וכמ"ש באחשורוש עד חצי המלכות ותעש, ולא דבר שחוצץ למלכות שהוא בנין בהמ"ק, וזה הוא עיקר שנאתם לישראל.
(שם משמואל, פרשת תצוה וזכור שנת תרע"ז, עמ' קמט)
["חצי המלכות ותעש" בגימטריא "והוא בא לרמז בזה על בנין בית המקדש" (1385)].
(רבי משה וקסלר, ברכת משה, רמזים, עמ' 6)
לטקסט
ולא דבר שחוצץ למלכות ומאי ניהו בנין בית המקדש
["הוא אחשורש" בגימטריא "היה מבטל עולי הגולה בנין המקדש" (827).]
(רבי משה וקסלר, ברכת משה, רמזים, עמ' 2)
לטקסט
מה ראתה אסתר שזימנה את המן וכו' כדי שלא יאמרו ישראל אחות יש לנו בבית המלך
"אסתר מן התורה מנין" [חולין קלט ע"ב] - הרבה טעמים אמרו רז"ל מה ראתה אסתר שזימנה את המן, וחד טעמא שלא יאמרו אחות לנו כו', כדי שיחשבו ישראל אף היא נוספה על שונאינו. ומנין היה לה זה להשתנות עצמה ח"ו מיהודית כדי שיסברו שנפרדה מהקב"ה, והוא חילול השם? ילפה מ"אנכי הסתר אסתיר", שהקב"ה מסתיר פניו כדי שיעשו ישראל תשובה, אף שכביכול חלול השם "למה יאמרו הגוים" וגו'.
(של"ה, פרשת שקלים אות ג)
מבית אביה למדה שנאמר אם רעב שונאך האכילהו לחם
בגמרא דידן נאמר מבית אביה למדה. וכבר דחק רש"י בזה מה ענין בית אביה. אבל הענין כך, כי ברעב שונאך י"ל דוקא רעב כמ"ש, או י"ל לא מיבעיא קאמר, אם אינו רעב פשיטא, אלא אפילו רעב, והוי אמינא דתניח אותו מת ברעב - היותו שונאך, מכל מקום מדה טובה להאכילו לחם. נפקא מינה בשני סברות גבי המן, אם ליתן לו לחם או לא כמ"ש. והנה מצינו דשאול הקפיד מאוד שלא בא דוד אל הלחם גם תמול גם היום, ויהונתן דהרשהו ללכת, ביקש שאול להכותו, ואמר לו "בן נעות המרדות" [שמואל א' ב, ל], ומה כל החרדה אם דוד יבוא אל הלחם או לאו, אבל הוא הדבר כמ"ש, כי שאול רוח רעה ביעתתו כאילו דוד עומד עליו בנפשו להרגו, ולכך רצה להרגו, וא"כ ביקש להאכילו לחם כענין אם רעב שונאך וכו'. ומזה נלמד כי "רעב" לאו דוקא, כי לא היה אז חסר לחם לדוד, אלא מאי "רעב" לאו דוקא, רק תמיד אף שהוא שונא הטיב עמו והאכילהו לחם. וזהו מבית אביה - היינו שאול שהיה זקנה - למדה על רעב שהוא לאו דוקא, ולכך חרדה להאכיל להמן.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ט [ובקיצור בדרוש טו])
הענין, כי יש להבין בשמואל א' [כ, כז] שקצף שאול עד מאוד כאשר לא בא דוד אל הלחם, וביקש להכות ליהונתן שהרשהו לילך, ומה נפקא מינה ליה בו? ואם רצונו להמיתו, לא היה שייך בסעודה שישבו שם אבנר ויהונתן ועבדי מלך משרתי מלך, הלא היה יכול לקרות לו לנגן לפניו ולהכותו בחנית וכדומה. אבל שאול הצדיק רוח רעה בעתהו, כי דוד הוא אויב נפשו וחושב להמיתו, ולכך ביקש הוא להמיתו, כי דן אותו כרודף. ולכך התאמץ שאול להאכיל לחם לדוד, כי כך קבלה בידו "אם רעב וכו' וה' ישלימנו לך", ויהיה נמסר בידו. ולכך הקפיד מאד כאשר לא בא אל הלחם. ומזה למדה אסתר לעשות כן להמן. ושפיר אמרו מבית אביה, הוא שאול המלך, הוא ראש יחוסים.
(יערות דבש, חלק ב, דרוש טו)
[רש"י פירש "מבית אביה למדה - שמעה התינוקות אומרים כן". מדוע רש"י לא פירש שלמדה את זה מספר משלי? המדרש (בראשית רבה פרשה נד סימן א) מפרש את הפסוק: "מלחמה של תורה, היך מה דאת אמר (משלי ט) לכו לחמו בלחמי, ומימה של תורה, היך מה דאת אמר (ישעיה נה) הוי כל צמא לכו למים". המדרש מפרש כך, כי אם כפשוטו, המלים "ואם צמא השקהו מים" מיותרות, כי מים נלמד בק"ו מלחם, ולכן פירשו ששניהם משלים לתורה. ולפי המדרש קשה על אסתר, איך למדה מהפסוק שיש להאכיל את השונא, הרי הפסוק מדבר על תורה ולא על אכילה? וצ"ל שאסתר לא ידעה את הסיפא של הפסוק ולכן חשבה שלחם כפשוטו. אבל קשה, הרי אסור להפסיק פסוק באמצע (תענית כז ע"ב), ואיך ייתכן שלמדה רק חצי מהפסוק? צ"ל ששמעה מתינוקות, ומלמד תינוקות רשאי להפסיק באמצע פסוק (תענית שם).]
(דברי חכמים, יעסניץ תפ"ו, קונטרס אחרון, דף ס ע"ב)
לטקסט
אולי ירגיש המקום ויעשה לנו נס
פירש רש"י: אי נמי ירגיש שאני צריכה להחניף רשע זה ולזלזל בכבודי. על פי רש"י, הטעם שהזמינה אסתר את המן לסעודה היה שזוהי שבירת המידות. ראה כמה גדול כוחה של שבירת מידה של יחיד, ובכוחה להציל את כלל ישראל כולו.
(רבי חיים שמואלביץ, שיחות מוסר, ערב סוכות תשל"ד, עמ' תנט)
טו: קנאתו במלך קנאתו בשרים
בזמן אסתר הותחל הדבר הזה, להיות נעשה הנס בהסתר ובהתעטף בתוך הטבע, ש"תלקח אסתר אל בית המלך", ותעשה סעודה אל אחשורוש והמן, ואמרו חז"ל קנאתו במלך קנאתו בשרים, גם אמרו שם (טז.) על פסוק "כי אין הצר שוה בנזק המלך", אמרה לו צר זה אינו שוה בנזק של מלך, איקני בה בושתי וקטלה השתא איקני בדידי ומבעי למקטלי. ולזה אמרו: אסתר מן התורה מנין, פירוש, מנין דבר זה מן התורה שיהיה נעשה דבר כזה שהקב"ה יעשה נס לישראל ויבוא בתוך סיבות טבע העולם, ואמרו "ואנכי הסתר אסתיר פני" וגו'... שזה מורה על בחינת הסתרת הנס הנגלה הנקרא פני ה'.
(באר מים חיים, פרשת לך לך, פרק יב פסוק טו)
מה שהקב"ה עושה הנס לישראל בהסתר בתוך דרך טבע העולם, הגם שניכר לכל כי נס ופלא הוא, אף על פי כן נגלל ונסתר הוא בתוך הטבע, כעין נס מרדכי ואסתר, הגם שהיה נס פלא להשיב מחשבת המן הרשע אשר חשב על היהודים על ראשו ויתלו אותו ואת בניו על העץ, מכל מקום לעין העולם נראה כדרך הטבע, כמאמר חז"ל קנאתו במלך קנאתו בשרים וכו', ואמר (באסתר רבה בתחילתו): "מלך חנף" - זה אחשורש, הרג אשתו בשביל אוהבו ואוהבו בשביל אשתו וכו'. ועל זה אמרו חז"ל (חולין קלט ע"ב): אסתר מן התורה מניין שנאמר (דברים לא, יח) "ואנכי הסתר אסתיר פני"... כי הפעולות הגדולות והישועות שעושה ה' בעולמו זה נקרא "פני ה'", כי הוא הפנים להכיר בהן הבורא יתברך על ידי פעולותיו, ובעת שהקב"ה מוכרח להסתיר הנס בתוך טבע העולם, נקרא הסתרת פנים, שמסתיר פניו כביכול מלהביט ולהכיר אותו על ידי נפלאותיו. וזה שאמרו: אסתר מן התורה מניין - היכן כתוב זה בתורה שיעשה ה' נס נפלא כזה ויסתירנו בהטבע שלא יהיה נראה כל כך? ואמרו, שנאמר "ואנכי הסתר אסתיר פני", שזה נקרא הסתרת פנים, כאמור. ובחינה זו נקרא "סיבת הסיבות", פירוש שהקב"ה מסתיר הנס בסיבות העולם שיוכלו בני אדם לתלות הנס בהסיבה לומר מפני שכך אירע, כמו באסתר, כמה סיבב הקב"ה סיבות להנס במרידת ושתי במלך ובהריגתה ובלקיחת אסתר, וכל זה ודאי מה' הוא בנס. אך שסיבב הקב"ה להסתירו בטבע מפני שלא היו ישראל ראוין לנס נגלה.
(באר מים חיים, פרשת וארא, פרק ח פסוק יד)
שני מיני נסים נמצאים בעולם מאת ה' הטוב, שעליהם שיבח אליהו למרי עלמא ואמר (בהקדמה תנינא בתיקוני זוהר): אנת הוא עילת העילות וסיבת הסיבות. האחד הוא, מה שהקב"ה עושה נס מופלא ונראה לעין כל בשידוד כל מערכת השמים וכוכביהם ומבטל טבע העולם, כמו להחריב הים לפני בני ישראל או עמידת השמש בגבעון בחצי השמים וירידת המן וכדומה, וזה נעשה על ידי גילוי כבודו יתברך, שעל ידי זה נתגלה כבודו יתברך לעין כל, בהראותו כי הוא אין עוד מלבדו וכל העולם כאין נגדו כאפס ותהו נחשבו לו, ובידו לעשות כחפצו כאדם העושה בשלו ועל זה נאמר (תהלים לד, יז) "פני ה' בעושי רע" וגו', כי זה נקרא פני ה' מאחר שעל ידי זה נתוודע וניכר שמו יתברך... ועל ידי זה נקרא "עילת העילות", שהוא העילה הראשונה קדמון לכל דבר אשר נברא, והוא המציא כל נמצא וכל הנמצאים בשמים וארץ מן הצורה הראשונה שבעולמות עליוני העליונים עד יתוש קטן שבטבור הארץ, הכל עלולים מאתו יתברך, והוא המציאם מאמתת המצאו, ועל כן כולם בידו לעשות עמהם כאשר יחפוץ, ולקרוע הים ולהעמיד השמש. והשני הוא, הנס הנעשה נסתר ומעוטף בתוך טבע העולם שאין הכל מכירין שמאתו הוא, כמו נס מרדכי ואסתר, אף שהיה נס מופלג והוציא את עמו ישראל ממות לחיים, עם כל זה היה נסתר בטבע העולם, וכמאמר חז"ל (אסתר רבה בתחילתו): הרג אשתו בשביל אוהבו ואחר כך הרג אוהבו בשביל אשתו, ועוד אמרו קנאתו במלך קנאתו בשרים, וזה נקרא הסתרת פנים מאתו יתברך, שמסתיר פניו מלהראות גדולתו והכרתו לעין כל, כי אלו הרחוקים מאור פניו יתברך ורחוקים מאמונתו יכולין לומר שזה נעשה בדרך טבע העולם, ומקרה הוא אשר קרה כך, ולא ה' פעל כל זאת. ועל כן אמרו חז"ל (חולין קלט ע"ב): אסתר מן התורה מניין שנאמר (דברים לא, יח) "ואנכי הסתר אסתיר פני ביום" וגו'... שאלו היכן מרומז בתורה בחינה זו שיפליא הקב"ה נסיו בהסתר בטבע העולם שלא הכל יראו את פניו כמו שהיה בנס אסתר, ואמרו "ואנכי אסתר אסתיר פני" וגו', שזה הוא הסתרת פנים מאתו, שאף שעושה הנס אינו מגלהו לעין כל, רק מסתירו בטבע העולם שיאמרו רשעי ארץ אשר לא מאת ה' הוא, וזה הכל על ידי עוונות בני ישראל שאינם זוכים שיפליא הקב"ה עמם נסיו בגילוי כבודו יתברך לעין כל, רק בהחבא. ואכן אלו המאמינים בה' ויודעים דרכי אלהיהם יתברך במקצת דמקצת ומשגיחים באמיתיות הלב שלא להשטות עצמו, אז רואה בעיניו כי זה ודאי סיבה מאת ה' להושיע את עמו ישראל רק שנסתר בטבע. ולא זו בלבד שרואין זאת בנס נפלא כמו בנס אסתר וכדומה, רק בכל יום ויום כשמביטין על כל טבע העולם ואת אשר נעשה בו רואין הפלגת נסיו יתברך שאין להם שיעור וערך ונעשים בכל יום ובכל עת ובכל שעה ורגע... ובחינה זו אין הכל זוכים אליה כי אם אינון זכאי קשוט הממיתים עצמן על עבודת בוראם ונותנים לבם עליו ומשגיחין בכל אשר יעשה הקב"ה בעולמו, אז רואין בחוש ממש כי אין מקרה בעולם לומר זה אשר קרה כך וכך, רק יודעים ומאמינין שהכל מאת ה' היתה זאת, והוא המושיע לעמו ישראל מכל צרותיהם תמיד בכחו ברוב רחמיו וחסדיו, רק שמסתירו בתוך איזה סיבה בטבע העולם. ועל זה אמר "וסיבת הסיבות", כי האדם אשר על הארץ אינו רואה כי אם הסיבה ונדמה לו שהסיבה בא אליו ממילא במקרה העולם להצליח ולהוושע בכל עניניו, אבל האמת הוא שהקב"ה וברוך שמו הוא המסבב כל הסיבות, ומפליא נסיו עם כל האדם תמיד בתוך הטבע.
(באר מים חיים, פרשת יתרו, פרק יח פסוק א)
נסים שהם נסתרים בתוך טבע העולם נקראים בשם הסתרת פנים, שהקב"ה מסתיר פניו כביכול שאין הכל רואין את פועל ה' בדבר ההוא וסוברין מקרה הוא שקרה כך. אם לא אלו המאמינים בני מאמינים שיודעין אשר אין דבר קל בטבע העולם נעשה במקרה כי אם הכל בהשגחה מאתו יתברך. כי הוא המשפילי לראות בשמים ובארץ ותמיד עיני ה' המשוטטים בכל פינות העולם לתת לאיש כדרכיו וכפרי מעלליו. ובחינה הזו התחיל בנס מרדכי ואסתר, אף שהיה נס נפלא נראה לעין כל, מכל מקום היה מלובש בטבע העולם, שתלקח אסתר אל בית המלך ולבקש מלפניו על עמה. וכמאמר חז"ל (ריש אסתר רבה): הרג את אשתו מפני אוהבו הרג את אוהבו מפני אשתו, ואמרו קנאתו במלך קנאתו בשרים, ואמרו שם (לקמן טז.): איקני בה בושתי וקטלה השתא איקני בדידי וכו'. על כן אמרו (חולין קלט ע"א): אסתר מן התורה מנין, פירוש היכן מרומז דבר זה בתורה שיעשה הקב"ה נסים כאלה שיהיו מלובשים בטבע העולם. ואמרו: שנאמר "ואנכי הסתר אסתיר פני" - זה הוא הסתרת פנים הנאמר שאין הכל מכירין פני ה' אשר בדבר ההוא.
(באר מים חיים, פרשת נשא, פרק ו פסוק כד)
אותן שמחזרין על הפתחים שבעים הויא דכתיב שבעים בלחם נשכרו
אומות העולם יודעים כי מצות צדקה רבה... וזהו שהיה טוב בעיני כל השרים לחלקם לעניים, וכן עשה המן [עיין בשמו לקמן טז ע"א]... גרמה זכות צדקה להמן שלא נכלה זרעו, רק בניו חזרו על פתחים, כי צדקה תציל ממוות. ועל ידי כך זכה שיצאו ממנו גרים [גיטין נז ע"ב]. וזהו מאמר חנה, שבעים בלחם נשכרו, שדרשו חז"ל על בני המן, "רעבים חדלו", פירוש, הואיל שהיה זן רעבים, מכח זה בלחם נשכרו, ולא באו למוות. והנה ראוי היה הגאולה בימי עזרא להיות גאולה שלמה להיות ירושלים רבתי עם, כאמרם ביומא [דף ט ע"ב] לעלות כחומה, אמנם הואיל ולא נכרת זרעו של עמלק לגמרי, כי ע' בנים נשארו, לא היה הכסא שלם ולא היתה גאולה שלמה, רק עלו מתי מעט כדלת, כמאמר חז"ל, ועמים מעוטים כל הקהל ד' רבוא.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש טו)
טו: נדדה שנת המלך
[מוכח שלא היה בליל ט"ו ניסן, שלא כפייטן שאמר "עוררת נצחך עליו בנדד שנת לילה" - בליל ט"ו].
(תהלה לדוד (וילנציק) על ההגדה, דף לא ע"א - לטקסט)
טו ע"א
טו ע"ב
טז ע"א
טז ע"ב
15
22-23
25
ומכאן כל איש משכיל ישים אל לבו, היות בית המן ניתן לאסתר ונהפוך הוא אשר ישלטו היהודים המה בשונאיהם, ובכל פורים מתעורר רשימו מזה, ואז בכח כל איש ישראל "לאמור למלך" מלכי המלכים הקב"ה [דרך אמירה וציווי כענין הצדיקים גוזרים על הקב"ה והוא עושה] לתלות את המן ולמחות את שמו מתוך לבו של עצמו עכ"פ. אך האמירה צריכה להיות לא מהשפה ולחוץ אלא בכל אות נפשו, ובאותו חשק ורצון נמרץ שהיה אז להמן לתלות את מרדכי, ואז בודאי אמירתו תעשה פירות. וזהו שאמרו חסידי קדמאי שבפורים יכול כל איש להושע ולהתברר.
25-26
וזהו הענין שמרדכי היה בא משני שבטים, שבט יהודה ובנימין, שיהיו בו שני הכחות, כח בנימין בנה של רחל שתפסה פלך שתיקה למשוך הישועה ממקום היותר עליון, וגם כח יהודה בהתגלות למשוך הישועה מטה מטה, אסתר תמשוך ממקום עליון גבוה ומרדכי ימשוך גם למטה מטה, ושניהם כאחד הם בקדושה לעומת המן ואחשורוש בטומאה. וע"כ לא קיבל הבגדים, היינו לעשות מעשהו בהסתר לבד, כי ענין זה של בגדים היינו לעשות בהסתר שייך רק לאסתר, וע"כ בדידה כתיב "ותלבש אסתר מלכות" וגו'. וי"ל עוד דנערות אסתר וסריסיה שהגידו לה ממה שמרדכי הולך בשוק וצועק לא שמעו או שלא סיימו קמה אלא זה שגבה המן מאחשורוש, וא"כ לא היה נצרך אלא לעמוד נגד כח המן לבד, ע"כ היתה עצתה לעשות הכל בהסתר. אבל באמת היתה צעקתו גם בשביל כח אחשורוש כנ"ל וגבה מלכא עלאה וכו', ע"כ לא קיבל.
25-31
26-38
ויותר נראה, כי הרי אסתר מחמת חרדה פירסה נדה שלא בעונתה כנ"ל, ואם כן היתה בימי זיבה ואין לה רק לשמור יום אחד, ולכך ביום שני לא נכנסה, כי אף שלא ראתה, הלא כל היום צריכה להמתין שמא תראה ותסתור, ודעת ב"י בהלכות נדה [סי' קפג] - אפילו מהתורה אסור. אמנם ביום ג' שכבר טבלה ומותרת אין כאן איסור נדה, וזהו טעם הגון דביום ג' נכנסה. ולכך "צומו ג' ימים", כי כוונה לכנוס ביום שלישי. והנה המהרש"א דייק באמרו ביום השלישי ותלבש אסתר, שלבשתה רוח הקודש, מה שייך שלבשתה רוח הקודש ביום ג', הלא מקדם היה רוח הקודש אצלה? ע"ש. ולפי הנ"ל ניחא, דודאי בימי נדה דהוא ימי סאבתה, אל הקודש ואל המקדש לא תבוא, כי הוא מסאבה למאוד... א"כ פשיטא סילק רוח הקודש, ומה לכהן בבית הקברות. אבל בשעה שנכנסה היתה טהורה.
אך לפ"ז ליכא למימר דהיה בימי זיבה, ושומרת יום כנגד יום, ודאי אסתר טבלה עצמה ביום שני, כי טבילה בזמנה מצוה, כמבואר בגמרא בשמעתיה דטועה (נדה ל.), רק דהיא אסורה לשמש כל היום שמא תראה ותסתור, אבל קמי שמיא גליה דלא תראה עוד, דלולי ראתה באמת ביום ב', א"כ בג' לא היתה אסתר רשאית להבעל שמא תראה ותסתור, ועל כרחך דלא ראתה, א"כ הוי ליה לרוח הקודש ללבוש ביום השני. ועל כרחך צריך לומר דבאמת נדה גמורה היתה, והא דמיהרה לכנוס כמש"ל משום ימי רצון, ורוח הקודש מ"מ לבשה, כי הוא ברוב רחמיו שוכן בתוך טומאתנו לבל יבוא צר לצער אותנו. ואם כן שפיר קשה למה דוקא ביום ג', כי מהא דאמרינן שלבשה רוח הקודש ביום ג' מוכח כנ"ל דהיתה נדה גמורה ולא שומרת יום כנ"ל, והקשו תוספות שפיר אם כן למה ביום ג', ודוקא על אותו פסוק קשה, כי מזה מוכח שהיתה נדה גמורה, והוצרך תוספות לתירוצו כנגד תנ"ך או כנגד כהנים לוים ישראלים.
27
27-28
27-29
30-31
31-35
ונראה ליישבו, דבלאו הכי קשה, מה ירא, הלא הם שני שלוחים שאמרו למרדכי כל דברי אסתר, והם באים בסודם, הם יכולים לחתום הגט... ומה צריך עוד? אבל כבר נודע הכלל, הואיל ונאמר במגילה [ב, ה] "מרדכי בן יאיר בן שמעי בן קיש", והוצרך לומר "ימיני", ש"מ שהיו בשושן עוד אנשים אחרים ששמם כך, והוצרך הכתוב ליתן סימן "יהודי" ו"ימיני", כמאמרם אמו מיהודה [לעיל יב ע"ב], כי זולת זה לא היה מספיק, שהיו אחרים ג"כ ששמותם כך... ואנן קיי"ל [ב"ב קס ע"ב]: שני יוסף בן שמעון הדרים בעיר אחת, אין מגרשין אלא זה בפני זה. וא"כ אילו מרדכי היה רוצה לגרשה, היה צריך לכנוס ולאסוף כל אנשים הנמצאים בשושן ששמם כשם מרדכי, כי זהו שאמו מיהודה אין סימן בגט כנודע. וא"כ שפיר י"ל שיתוודע הדבר כמ"ש התוספות, כי הוא פומבי ביותר. ואך זהו מדרבנן, אבל מהתורה ודאי דהוי גט. ולכך איסור אשת איש לא עבדה אסתר, כי י"ל דגירשהּ באמת ע"י שלוחים ההמה, הן הן שלוחיו והן הן עדיו, רק מכל מקום למרדכי היה אסור, כיון דמדרבנן ליכא גט כמ"ש, תו לא נשאה. ולכך אמרה אבדתי ממך. ולכך הקשה תוספות דהוי ליה לגרשה באמת המועיל אף מדרבנן, ולקבץ כל יוסף בן שמעון, ולזה תירץ שמא יוודע למלך.
ובזה יובנו דשלחה שני שלוחים, כי היא ביקשה לשלוח לה גט על ידם, כדי שאם תיכנס אחר כך שלא יהיה איסור אשת איש, ולכך שלחה שני שלוחים, כי... צריך עדי חתימה... ובזה אפשר לומר כי לכך לא היה התך בכלל השלוחים, כי התך דימה בנפשו שהוא קלקלה, שאם יסכים שלא תלך אסתר לאחשורוש, איה איפוא הצלת ישראל, ולהיפך, אם יסכים, איסור אשת איש קשה עליו להתיר, אולי ריוח והצלה יעמוד ממקום אחר, רק כל התרופה היה בגט כמ"ש. והנה ר"ע ס"ל דאין קדושין תופסין בחייבי לאוין. וא"כ מבואר בגמרא בפרק הערל [יבמות נב ע"ב] למ"ד קהל גרים איקרי קהל, אין הסריס בגדר תורת גיטין וקדושין, כי אסור באיסור לאו ליקח ולקדש אשה ישראלית, והוי ליה כחייבי כריתות. וידוע כי רב ס"ל [סנהדרין צג ע"ב] "והיו בניך סריסים בהיכל המלך" - שהיו דניאל חנניה מישאל ועזריה סריסים ממש, כי נבוכדנצר הניח לסרסם כדי שיהיה להם כח בהיכל המלך לשרת באמונה, כנודע וככתוב. גלל כן, התך שהוא דניאל אחד מסריסי המלך, וא"כ לא היה יכול להיות לשליחות ולחתימת הגט... דאינו בתורת גיטין וקדושין, ולכך לא הלך התך, כי אם שנים אחרים.
32
33-34
33-35
אמנם אסתר אמרה עם כל זה "אשר לא כדת", כי חששה שהמלך על כל פנים יחבק וינשק לה וזוהיא קריבה דגלוי עריות, והוא גם כן בכלל יהרג ואל יעבור, כמבואר בשו"ע [אהע"ז סי' כ, א] וכדעת הרמב"ם [הל' איסורי ביאה פכ"א ה"א]. ועיין ברבה [אסתר רבה ט, א] כתיב להדיא דחיבק ונשק לה אחשורוש, וזהו "שלא כדת". אך בזה לא הועיל הגט, כי עכשיו היא קריבה דגלוי עריות דאשת איש ולא נדה, דאין איסור חל על איסור, ואם יגרשנה יהיה קריבה דנדה, ומאי שנא זה מזה, וא"כ לא יועיל גט, ולכך לא הקשה תוספות מזה. אמנם זה הכלל אשה שנתייחדה לרצון עם אחר, אסורה לבעלה הן טהורה והן נדה משום לא פלוג, ושפיר הקשו דהוי ליה לגרשה להיות מותרת לו, ועל זה שפיר משני פן יתוודע הדבר, כיון דלא נפקא מינה באיסורא רק משום דידיה, לא ביקש להכניס הצלת ישראל בספק, פן יתוודע הדבר.
ובזה יש להבין מ"ש במדרש [אסתר רבה פרשה י, יב] "ומרדכי יצא מלפני" כו', מה אחשורוש מלך אף מרדכי מלך, ויצא לו מוניטין מרדכי מכאן אסתר מכאן - דמה ענין זה דהיה מלך להא דמרדכי מצד אחד ואסתר מצד אחר? אמנם ודאי אי כך היה במטבע על כרחך דהיתה אשתו, דאם לא כן מה טיבו של מרדכי עם אסתר? וצ"ל למדרש דס"ל באמת כקושיית התוספות, דמרדכי גירשהּ והיתה מותרת לחזור לו. והנה לכאורה קושית התוספות על כלל הענין מתחילה, איך הניחהּ מרדכי להיות אנוסה, ולמה לא גירשהּ ולא תעשה איסור כלל? ונראה דודאי הרשע היה מצוי לה בתמידות, כמבואר בגמרא [מגילה יג ע"ב]: לא ראינו שינה בעינינו, וכמ"ש התוספות, וא"כ לקדש ולגרש תמידי אי אפשר, ולהניחה בלי קידושין, א"כ הרי היא פנויה והרי היא בכלל קדשה ואסורה למרדכי כמ"ש הרמב"ם [הלכות אישות פ"א ה"ד], ולכך גירשהּ מותר, דאונס שריא ואינו עובר בלאו. רק קשה א"כ איך נתגרשה לבסוף, בממה נפשך, אי חזר וקדשהּ, איך יקדש להכניסהּ לאונס, בשלמא מקודשת כבר שפיר, אבל לקדשהּ מכאן ולהבא להביאהּ שתיאנס ותיבעל ודאי לא נכון לעשותו, ואי לא קדשהּ א"כ הרי היא קדשה כנ"ל. אבל הרמב"ם בהלכות מלכים [פ"ד הלכה ד] פסק דמלך מותר בפילגש ולית ביה משום איסור קדשה, וא"כ א"ש, ולכך כתב המדרש הנ"ל דהיה מלך והיה יצא מוניטין שלו מרדכי ואסתר, דהיתה מותרת לו.
34
34-35
והנה ידוע [ירושלמי פאה פ"א ה"א] כל אובדן בית שאול היה על ידי אנשים דילטורים, ואמרו [שם] דורו של שאול היה צדיק, רק מחמת לשון הרע הלכו למלחמה ונפלו. וזהו שאמרה כשם שאבדתי מבית אבא, או כשם שאבדו בית אביו, והכל הולך למקום אחד, כמו שנאבדה המלוכה והיה כל בית שאול לבוז והלכו לטמיון בשביל לשון הרע, כך אבדתי ממך, כי לולי כן היה אפשרי גט.
35-36
ולכן נראה דכבר עמד מהרש"א [שם ד"ה ויעבור] דג' תעניות היו י"ג י"ד ט"ו, וא"כ בליל י"ו היה הלילה אשר נדדה שנת המלך ובי"ו נתלה המן, ואיך יתכן מ"ש בתרגום ובכל פיוטים ומדרשים דבלילה ההוא היה ליל משומר ובא לנסים וגאולת ישראל? ע"ש שדחק לומר אין מוקדם וכו', והדוחק מבואר. אבל הענין... כי אז ישבו בית דין הגדול בירושלים ממש רוב כנסת הגדולה ונביאים, וא"כ המה קבעו חדשים ושנים, ובחוץ לארץ לא ידעו זמן קביעתם, ומתחילה אמרינן דהיה חודש חסר, ולכך בשושן מסתם חשבוהו לאדר חסר, וממנו חשבו ראש חדש ניסן ביום שלשים של אדר, והיה בי"ג בו גזירת המן, ותענית אסתר י"ג י"ד ט"ו, ובאמת חשבו להתענות מבלי לאכול מצה של מצוה, עת לעשות לה', וביום ט"ו נכנסה אסתר, ובלילה אכלו ישראל כי פסקה התענית, ובו בלילה נדדה שנת המלך. אבל מאת ה' היה לבל יבטלו ישראל ממצות מצה, נתן בלב כנסת הגדולה בירושלים לעבר אדר, והיה ראש חדש ניסן ביום ל"א של אדר, וא"כ באמת באה אסתר למלך ביום י"ד ניסן, ובלילה שפסק התענית אכלו ישראל מצות כראוי, ואז נדדה שנת המלך, והוא באמת ליל ט"ו כראוי ליל המשומר וכו'.
והנה היפה ענף וכולם כתבו במ"ש [מגילה טז ע"א] "וישב מרדכי אל שער המלך, ששב לשקו ותעניתו", כי מרדכי החמיר להוסיף ולהתענות אף ביום ט"ז, אף שכבר תמו שלשה ימי תענית. וא"כ התענה באמת ביום ט"ו ניסן שהוא יום טוב דאורייתא. ולכך התורה העידה לנו כפי האמת וקביעת אנשי כה"ג שעבר מרדכי י"ט ראשון של פסח בתענית ומצה, כי כך היה כפי קביעת האמת, וישראל בכלל אכלו ולא עברו בביטול מצה ויום טוב כלל.
35-36
ואפשר לומר דאידך מ"ד שאמר שעבר ערקומא דמיא רמז יש בו, היות ידוע שכמה כחות חיצונים אין להם כח ושליטה אלא מעבר אחד של נהר ואין בכוחם לעבור לצד השני, כי מים הם מקום טהרה, וענין זה נרמז בש"ס סנהדרין (סד ע"ב) שכישוף אינו שולט במים, וזהו שאמר שעבר ערקומא דמיא, רמז למקום עליון נעלם שאין לשר הארץ שליטה שם, היינו למעלה מהשמים, שאין כח בשר הארץ לעבור שם.
36
וזהו מה שהתחלנו, כי כאשר הלך מרדכי משושן הבירה להעיר, הוצרך לעבור הנהר אובל, והיה הנהר מפסיק בינו לבין המן, וזהו כאשר יפסיק מים בינו לבין התנין השני, אז יתגדל הגוי ויתרומם ותהיה רוחה בעולם. ולכן שמע מרדכי בקולם, ועבר הנהר להתחבר לישראל. וזהו מאמרם דעבר ערקומא, והבן. ולכך עיקר להתחבר עם ישראל וליישר כולם בתשובה.
39-43
48-49
48-49
אבל יש בזה עוד טעם ופירוש, דכתיב [אסתר ב, כג] "ויכתב בספר דברי הימים למלך", וכל מקום שנאמר "מלך" פירושו מלכו של עולם [אסתר רבה ג, י], וקשה מה נכתב בספר למעלה לשכך חמתו של מלך מלכי המלכים? וע"ז קאמר דזהו דנכתב, דאמרה דבר בשם אומרו, וזהו לבד כדאי להביא גאולה וישועה בעולם.
50
1-2
6-7
9-10
10-12
12-14
14-17
27
27-28
אמנם ידוע מ"ש בגמרא [מגילה יב.] כי עיקר חיוב כליון לישראל היה בשביל שהשתחוו לצלם של אותו רשע, ואמרו שלא עשו אלא מחמת אונס, כי יראו שישרפו באש, כמו שקרה באמת לחנניה מישאל ועזריה. ואמרו בגמרא דסנהדרין פרק ארבע מיתות [דף סא ע"ב]: העובד עכו"ם מאהבה ויראה, אביי אמר חייב, ורבא אמר פטור. ופריך הגמרא, דתנן כהן משיח אינו חייב בקרבן עד שיהיה שגגת מעשה, מה שגגת מעשה, לאו דעבד עכו"ם מאהבה ויראה, ש"מ דעובד עכו"ם מאהבה ומיראה חייב במזיד. ומשני: לא, דאומר מותר, וס"ל אומר מותר שוגג הוא. אבל איכא למ"ד במכות ר"פ אלו הגולין [דף ז ע"ב] דאומר מותר מזיד הוא. ובזה יובן, כי אסתר נכנסה לאחשורוש לבקש על הצלת עמה, ולא על עצמה נכנסה כי אם בשביל ישראל, וכאשר הגיעה לבית הצלמים, ניעור האיסור וחומר העבירה שהשתחוו לצלם ונעשה קטיגור וערעור וקטרוג ושטנה בישראל, כי היה למזכרת עון על דבר חטא ופשע שעשו ישראל, ולכך נסתלקה רוח הקודש. ואסתר הרגישה, ואמרה שמא אתה דן שוגג כמזיד, רוצה לומר "אומר מותר" שדינו כמזיד, וא"כ איך מצינו בהעלם דבר שגגת מעשה, וא"כ העובד מאהבה ויראה חייב אף שהוא מאונס פן יהרג. וזה מאמרם אונס כרצון, אף שהוא מיראה שיהרג, מ"מ חייב מיתה, כי אין נפקא מינה באונס. וא"כ יש להם משפט מיתה ח"ו, כי לא היה לחוש להם לאונס. וזהו לא ס"ל לאסתר, דסברה דאין לחייב, דאונס רחמנא פטריה, ולכך תמהה אסתר וביקשה רחמים.
27-29
התוספת הקשו במה דאמרינן [יבמות סא] אתם קרוים אדם ולא עכו"ם קרוים אדם, הא אמרינן [סנהדרין נט ע"א] "אלה המצות", אפילו נכרי שעוסק בתורה הרי הוא ככהן גדול כו'. ובאמת י"ל בישוב קושיית התוספות, בודאי נכרי שאין מאמין ביחוד ה' כי הוא היוצר ומשגיח בתחתונים, זהו אינו בגדר אדם כלל, וע"ז נאמר אין עכו"ם קרוים אדם, ומזה דברו כל הנביאים, כי היו עכו"ם כופרים בה' ואומרים לעץ אבי אתה, אבל נכרי שעוסק בתורה, הרי מאמין בבעל מתן תורה שהוא ה', ומאמין שלו נתכנו עלילות ומצעדי גבר, ויש שכר ללומדי תורתנו, זהו בכלל אדם. וא"כ לפ"ז הנבעלת לנכרי כזה, הרי הוא בכלל אדם והוי כג"ע, אבל הנבעלת לנכרי כופר בה', לבהמה ייחשב ואין ביאתו רק כבהמה כמ"ש בהנ"ל. ואמרינן בגמרא (הוריות יג ע"ב) הכלב מכיר את קונו. וא"כ אם אחשורוש היה מכיר ה'... יתכן עליו שם כלב היותו מכיר קונו, אבל אם היה כופר בה' כשאר עכו"ם עובדי תוהו, לא יתכן עליו באמת שם כלב.
זו היא כוונת אסתר באמרה, שמא אתה דן על אונס כרצון, קשה פשיטא, דלא שייך בגלוי עריות אונס, ויהרג ואל יעבור? וצ"ל כתירוץ ר"ת דביאת עכו"ם לא יחשב ג"ע, דאינם בתואר ותורת אדם כלל. ועל זה אמרה שמא על שקראתיו כלב, א"כ הודיתי בעצמי שמכיר בקונו וא"כ הרי הוא בתורת אדם, וא"כ אף אונס בגדר עונש כי יהרג ואל יעבור, ולכך אני נענשתי. חזרה לקרותו אריה, שמולך מעצמו ואמר מי אדון לי, וכן הוא אחשורוש שכפר בה' וחשב מי אדון לי. וזהו שמולך מעצמו שדרשו חכמינו ז"ל (מגילה יא ע"א), הרצון, שחשב שאין על גביה מלך והוא לבדו יחיד במלוכה, ואין ה' הממליך מלכים, וא"כ אינו בתורת אדם כלל.
אבל הענין כך... כי אמרו [ילקוט שמעוני ח"ב רמז תתל] במדרש: "יכרסמנה חזיר מיער" - עי"ן שביער תלוי, אם ישראל זכאים, נעשה אלף, וא"כ הוא חזיר מיאור וכל העולים מים ליבשה מתים, אבל אם אינם זכאים, אזי הוא חזיר מיער מזיק. ואמרינן במשנה בכלים (פי"ז מי"ג עיי"ש בפירוש הר"ש והר"ב): כל העולים מים ליבשה מתים חוץ מן הכלב... וזהו הענין באסתר, כי אסתר חשבה כי ישראל זכאים באותו זמן, ולכך שלחה אל מרדכי לדעת מה זה ועל מה זה נחתם גזר דינם, כי חשבה ישראל הם צדיקים. אבל מרדכי צוה לה את אשר קרהו בסעודה, כי נכשלו ישראל בעבירה ובטלו מהתורה וכדומה. ולכך קראתו כלב, כי היו ישראל זכאים לדעתה, אם כן הרי כאן יאור, וא"כ איך יעלה וילחם ויציר לישראל? אין זה אלא כלב דעולה מים ליבשה וחי, לכך קראתו כלב. וחשבה אסתר, אולי זה החטא דחשבה לישראל שהם זכאים, ולכך קראתו כלב, וזה שקר, כי אין ישראל זכאים, ולכך החרי אף למעלה, לומר כי ישראל חף מפשע ושקר הוא, וכמאמר הקרא [ירמיה ב, לה] "יען אמרך לא חטאתי" וכו'. ולכך חזרה קראתו אריה העולה מים ליבשה מת, רק כי ישראל לא היו זכאים, והיה ארי מיער דמזיק לטרוף טרף.
והנה מה שנסתלקה ממנה שכינה כשהגיעה לבית הצלמים, אף שמצינו כעין זה במשה רבינו ע"ה כנ"ל, יש להבין, הלוא "כל הגוים כאין נגדו מאפס ותוהו נחשבו לו", ולמה הצלמים יתפסו מקום למנוע השראת השכינה? והרי כתיב (תהלים קג) "ומלכותו בכל משלה"? ונראה דהנה ענין השראת השכינה היא זיו והארה בעלמא מכבודו ית"ש, כמו שביאר זה הרב ז"ל, ומובן אשר יש בזה אלפים ורבבות מדרגות, יש זיו והארה מועטת ויש מרובה הימנה... ויש חושך עבה וגס שצריך רב אור להאיר בתוך חושך זה... וע"כ כשהגיעה לבית הצלמים, מקום החושך הגס, הרי הזיו וההארה המועטת שהיה די מקודם לכן לא היה מספיק עתה, וע"כ נסתלק זיו והארה זו אחר שהיה לא להועיל...
שאסתר חשבה ליחס את הגזירה להמן, כמאמר הכתוב "בקום עלינו אדם" [לעיל יא ע"א]. והנה המן הוא קליפת עמלק, שהוא קליפת כלב כבזוה"ק (פ' בשלח). וזהו שאמרה מיד כלב יחידתי, שהיא קליפת עמלק, שעומד לשטן עלי דרכה. והנה קליפה זו של המן אף שהיא קשה קליפת עמלק, מ"מ אין בה כ"כ חוזק וקיום ככח המלכיות, שהמלכיות נמשלות כחיות ועמלק ככלב, וכח עמלק בערכן הוא ככח כלב בערך החיות, והוא רק חצוף יותר מכחו וחוצפה מלכותא בלא תגא. וע"כ להדחות קליפה זו ולהאיר את החושך, היה לדעתה די בזיו והארה בעלמא כנ"ל. ועל כן כשהגיעה לבית הצלמים נסתלקה הימנה שכינה, שאין די בזיו והארה זו להאיר חושך עבה וגס כזה. וזהו שאמרה שמא אתה דן על השוגג, היינו שהיא איננה ראויה, או בשביל שקראתיו כלב והקטנתי את צורך גודל האור שצריך לדחות את החושך שכזה. וזהו הטעם האמתי, שאף שהגזירה מתיחסת להמן קליפת כלב, מ"מ מתיחסת נמי לאחשורוש כנ"ל, שהיא גזירה כפולה, תרתי לריעותא, וצריכין לזיו והארה יותר גדולה. על כן חזרה וקראתו אריה, היינו שמשכה עליה זיו והארה אלקית יותר גדולה להדחות גזירה שיש לה חוזק וקיום בכח המלוכה, ושוב לא נסתלק ממנה מחמת שהיה המקום טמא בית הצלמים כנ"ל... וזה נשאר לדורות שבפורים מתגלים אורות כ"כ גדולים אשר מאירים בכל אופני החושך והאלילים כליל יחלופו.
ונראה דהנה בזוה"ק (ח"ג רנא ע"ב) דיש עננין חשוכין דכל אור שבא בהן נטבע ונאבד, והם כדמיון שבע הפרות הרעות שבחלום פרעה דכתיב "ולא נודע כי באו אל קרבנה ומראיהן רע כאשר בתחילה". ונראה שזוהי קליפת עמלק, שהיה השקר שלו כפול ומכופל עד שהיה מחשיך כל אור... א"כ עמלק הוא העננין החשוכין הבולעין כל אור ולא נודע שבאו בקרבו. והנה אחשורוש שגידל את המן וינשאהו, ובמדרש שעשה לו בימה למעלה מבימתו, א"כ הרי אחשורוש נעשה מחובר וטפל להמן, והרי הוא כמוהו, עד ששב גם אחשורוש להיות כעננין חשוכין הנ"ל. ובזה יש לפרש הא דאמרו שהגיעה לבית הצלמים, כי לשון צלם הוא דמות ודמיון של דבר אחר, וע"כ ע"ז נקראת צלם, שבאמת אין בה ענין אלקי כלל אלא היא מתחפשת בדמות ודמיון, וזהו ענין שקר שהוא מטעה לומר על דמות ודמיון שיש בו כח אלקי. וע"ז כוונו ז"ל לכנות את בית מלכותו של אחשורוש בית הצלמים, אחרי שנטפל להמן שורש השקר.
ולפי האמור יש ליתן טעם למה נסתלקה הימנה שכינה בהגיעה לבית הצלמים, כי כבר הגדנו שמהותו של עמלק וכחו הגדול היה מחמת שהיו בו ניצוצי קדושה שנסתעף מיצחק אבינו ע"ה, אלא שהרשע הזה הפכם לרע והפך מתקא למרירו ונהורא לחשוכא, ע"כ בשביל ניצוצי הקדושה שהיו נבלעים בו היה בו כח יותר. ויש לומר שזה עצמו הוא באשר היה כדמיון עננין חשוכין שאין שום אור יכול להאיר אותם ונבלע האור בתוך העננין החשוכין עד שלא נודע שבא אל קרבו, ע"כ היה יכול להיעשות להיפוך, שהחושך יתגבר עד שיהפך נהורא לחשוכא. ועל כן להתגבר על כחות עמלק, אין עצה ע"י ריבוי האור שידחה את החושך, כי אדרבה יש חשש שהאור עוד יתהפך לחושך ועי"ז יתחזק החושך וכחו של עמלק עוד יותר... וע"כ אסתר שלבשתה מלכות שהיא רוה"ק והבהיק ממנה זיו השכינה, היה האור רב מאד לדחות את חושך מלכות מדי. אך כיון שהגיעה לבית הצלמים שהוא כחו של עמלק שהשתרר אז שמה, שאינו נדחה מפני שום אור, ויש חשש להיפוך שיתחזק עי"ז עוד יותר ברשעתו, נסתלקה הימנה שכינה.
והנה אסתר בחכמתה הרגישה שסילוק השכינה הוא מפאת החשש שהאור לא ידחה את החושך, ויתחזקו כחות הרע עוד יותר, וחשבה שבאשר יש לאחשורוש שליטה עליה כבעל על אשתו והיא המצאתה אליו, והיתה נמי שליטה ח"ו על זיו כבוד הוד השכינה שעליה, אמרה אלי למה עזבתני שמא אתה דן על שוגג כמזיד וכו'. והיינו דהנה שם א-ל הוא הראשון מי"ג המדות של רחמים לפי סדר האריז"ל, וידוע שהיא תכלית הנסתר והנעלם, ונאות למדתה כשמה אסתר שמורה על עולם הנסתר כמ"ש מהר"ל. על כן אמרה "אלי", היינו שהוא נאות להקרא בשמי זה לי ועלי, וע"כ מאחר שמהותי היא הסתר והעלם ופנימיות, לא יתכן לדון אותי שוגג כמזיד ואונס כרצון, שזה היא רק בחיצונית המעשה אבל לא בפנימיות רעותא דלבא, וע"כ אי אפשר שתהיה לאחשורוש שליטה על מהות הנעלם, וממילא אין עוד שום חשש שתתחזק רשעתו של אחשורוש מחמת שליטתו עלי שאיננה רק בחיצוניות ולא בפנימיות, וזיו כבוד הוד השכינה שעליה הוא רק מכח שבא אל קרבו, ע"כ היה יכול להעשות להיפוך ע"ז שום שליטה כלל. חזרה ואמרה שמא על שקראתיו כלב, והיינו שידוע שעמלק נקרא כלב, ואחשורוש בשביל שנטפל להמן והרי הוא כמוהו ע"כ קראתיו כלב, ונגד כח רע זה אין עצה בריבוי האורות ומש"ה נסתלקה השכינה. וזה באמת היה טעמו של דבר כנ"ל, שהגיעה לבית הצלמים שהיא מהותו של עמלק. ע"כ חזרה וקראתו אריה, והיינו שבקריאתה שמו אריה הוציאה אותו מהיות לו בחי' כלב נטפל להמן, אלא העמידתו בעצם כח המלוכה שלו, וא"כ שוב הרי הוא כיתר העמים שריבוי האורות יכולין להחזירו למוטב.
ויש לומר עוד דהנה אריה אף שהוא חי' טמאה, מ"מ צורתו נרשמת במרכבת יחזקאל, מורה שורשו בקדושה, וע"כ יכול להתהפך לקדושה, היפוך כחו של עמלק שהוא המהפך נהורא לחשוכא, והם כלבים עזי נפש, חוצפא מלכותא בלי תגא, שאין בו שום שורש קדוש, ואדרבה מעט שורש טוב שיש בו הוא בחי' שמירה לאדוניו הוא מהפך לעזות, היפוך מדת האריה שיש בו מדת רחמנות אף בשעה שהולך לטרוף טרף כמו שאיתא בספרי הטבעיים. והיינו שנהפכה מדת הרע שבו לטובה, ומטעם הנ"ל. וע"כ במה שקראתו כלב שהוא נטפל להמן, בזה עצמו התגברה בו מדת עמלק שאינו נדחה מפני האור הגדול ונסתלקה הימנה שכינה, חזרה ותקנה במה שקראתו אריה שהוא המתהפך לטובה, ע"כ חזרה עליה שכינה ונעשה נכנע לשעתו על כל פנים לאסתר ולסטרא דקדושה.
27-28
28-29
31-33
[עיין עוד לקט באורי אגדות סוטה יב ע"ב]
35-36
אבל הענין כך, כי ידוע מ"ש בגמרא [קידושין סח ע"ב] לכמה דעות נכרי הבא על בת ישראל הולד ישראל, אלא שנקרא ממזר... וא"כ דריוש היה בן אסתר היה ישראל רק היה ממזר, אבל היה נקרא ישראל, כי בזה הכל הולך אחר אם. והנה כבר נודע, כי מלכים קדמונים, כך דרכם כסל למו, להתחכם בקסמים ועצבים ותרפים לדעת מי ימשול אחריהם... אחשורוש התחכם לדעת מי ימלוך אחריו, ראה בקסמים והוברי שמים וכלדיים, שיהודי ימלוך אחריו... ולזה חרה לו עד למות, כי לריק יגע ויבוזו אחרים ממשלתו. וחשב מתחילה שהגיעו ימי פקידה והם יגרשוהו מכסא מלכותו. וכאשר לדעתו הגיע קץ ויכזב, שמח ועשה משתה. ועם כל זה חשב מזימות, כי לבו מלא תוגה שיהודים יירשו כבוד ממשלתו, ולכך שנאתם כבושה בלבו, וחשב מזימות לכלותם אפס בל יקומו לירש כבוד ממשלתו. ולכך כאשר בא המן והלשין עליהם לכלותם, נתמלא שמחה, כי זה יום שקיוה, ויפה דימו חז"ל [מגילה יד ע"ב], משל לבעל חריץ ותל...
וכבר נודע, מפאת גזירת כוכבים אף שזכות מעשה וכדומה מבטל גזירתם, מ"מ צריך לחול הדבר במקצת, וצריך לחול הדבר בצד מה... ולכך כאשר בלילה נדדה שנת המלך, וחשב כי הגיע קצו כמבואר במדרש [אסתר רבה י, א], ונתוודע לו שראוי לשלם גמול למרדכי היהודי, התחכם ליתן קיום למזל והחזיון שיחול בדבר מה, ולכך צוה ליתן כתר מלכות בראשו ולחלוק לו יקר וכבוד ולא יאצל ממנו דבר, כאילו מלך לשעה בכל אופנים, כי בזה יתקיים החזיון והקסם שיהודי יירש כתרו וכבודו... אבל כאשר נתוודע לו אח"כ שאסתר יהודית, הבין... שבנו שיהיה לו ממנה יורש עצר - הוא יהודי בתואר משפחת אמו, והוא יירש אחריו כבודו וכסאו... ואם כן נחה דעתו... ולכך נהפך לעם ישראל לאוהב, כי ראה כי בחנם שנאם והיה רוצה לשפוך דם בחנם וחשב מחשבת תוהו, ולכך נתחרט, ואמר [אסתר ח, ח] "כתבו על היהודים כטוב בעיניכם"...
נשוב להנ"ל, למה הגביה המן וזרעו, ולמה אמר דבר שחוצץ? והוא, כי אמרו [סנהדרין כ ע"ב]: שלשה מצות נצטוו ישראל בכניסתן לארץ, וזהו סדרן, ראשון להעמיד מלך, ואחר כך להכרית זרעו של עמלק, ואח"כ לבנות בית הבחירה. והטעם, כי אין כסא שלם עד שיעשה נקמה בעמלק, ואם אין כסא שלם אי אפשר לבנות בית המקדש, כי הוא כסא כבוד ה' וזה שער השמים... וכן היה הדבר בבית שני, ובפרט למ"ד קדושה ראשונה בטלה [לעיל י ע"א], והיתה קדושת עזרא קדושה חדשה, ולכך היה צריך ראשונה להכניע זרעו של עמלק ולקעקע ביצתם, ואחר כך לבנות בית המקדש כמו בראשונה. ולכך בימי כורש לא היה נבנה, אף שהיתה פקידה, כי עדיין לא נכרת זרעו של עמלק. אבל בימי מרדכי ואסתר, שנכרת זרעו של עמלק ונמחה כמעט שמם, אז החל לציץ ציץ מטע ישע, ולא איחר הדבר שנה שנתיים שנבנה הבית, והיה זה סיבת הבית ובנינו. ואחשורוש ידע זאת, כי תלוי בנין בית המקדש בהכניע זרעו של עמלק. ולהיות כל מגמתו שבל יעלה ישראל מעלה, כאשר כתבתי טעמו כנ"ל, ולכך הגביה המן ובניו וגידל ממשלתם, כי בזה היה בטוח כל זמן שהם בתואר המעלה, שאי אפשר להיות מתרומם קרן ישראל ובנין הבית כסא ה'.
ולהיות כי אחשורוש ידע שאסתר שנאה להמן ועמו העמלקים, כי לא ימלט שנים רבות שהיתה לו לאשה ובחיקו תשכב, שלא ירגיש בה מעניניה ודבריה ותנועתה, את אשר לאהוב ואשר לשנוא, ולכך כאשר באה אסתר והרגיש שבאה לשאול דבר, ירא לנפשו אולי תבקש מפלת והכנעת עמלקים, אמר עד חצי המלכות, ולא דבר החוצץ, היינו להכניע עמלקים, כי הוא החוצץ, כי בו תלוי בנין בית המקדש... ובזה יובן מה שקשה למאד, כי אחרי מפלת המן לא נזכר בדברי אחשורוש "עד חצי המלכות". וקשה בממה נפשך, אם גם אז הקפיד על בנין בית המקדש, למה לא אמר "עד חצי המלכות", ואי לא הקפיד, למה לא ביקשה אסתר על בנין בית המקדש, שהוא שלמות כל אומתנו?... אבל לפי הנ"ל ניחא, כי כל כונתו מבלי להכרית עמלקים, ובאשר שכבר נפל שדוד ונכרתו, תו לא אמר עד חצי המלכות, ואסתר גם כן לא נצטרכה לבקש על זה, כי הבינו בעצמם שיהיה.
36-39
37-38
40-41
42-43
46
48