Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת קידושין
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
לדף הראשי על אגדות קידושין
מ ע"א
אמרו צדיק כי טוב כי פרי מעלליהם יאכלו וכו' טוב לשמים ולבריות זהו צדיק טוב
הצדקה... וגמולו ישלם לו בכפליים בעולם הזה, דשכר כל המצות ליכא בעוה"ז לבד מצדקה לפי שהוא טוב לבריות, כדאיתא בקדושין ס"פ קמא.
(רבי שניאור זלמן מלאדי, תניא, איגרת הקדש, פרק טז)
טוב לשמים וטוב לבריות זהו צדיק טוב וכו'
ואמרו ע"ז בקידושין וכי יש צדיק וטוב ויש צדיק שאינו טוב... רע לשמים ורע לבריות זהו רשע רע. למדנו דצדיק שטוב לשמים ולבריות עליו נאמר "כי פרי מעלליהם יאכלו", היינו אוכל פירותיו בעוה"ז. וקשה הא מה זה שבחו של צדיק? הא אפי' רשע אם עושה טוב לחבירו מקבל שכרו בעוה"ז אפי' עובד כוכבים, כמו דמא בן נתינה שקיבל שכרו על כיבוד אב. וכן קשה על סיפיה דקרא "אוי לרשע רע" שהוא רע לבריות "כי גמול ידיו יעשה לו", הרי אפילו צדיק שהוא רע לבריות נענש בעוה"ז, וכל שאינו מרחם על הבריות אין מרחמין עליו מן השמים? אלא הכונה דודאי יש צדיק שמ"מ מצד טבעו ומזגו אינו טוב לבריות. וכן להיפך, יש רשע ולבו רך וחומל ומרחם. אבל כ"ז הוא בתחלת הליכות האדם בעולמו, וקשה להפוך טבע הלב, אבל לאחר כמה שנים משתנה הצדיק בע"כ מצד יראת ה' ונעשה רחמן והרגלו יעשה טבע שני עד שנעשה טוב. וכן להיפך, הרשע משתנה לאט לאט וחומד להיות רע ואכזר עד שנעשה טבעי שני ונקרא רע... ואמר ישעיה הנביא "אמרו צדיק כי טוב", הטעם פשוט, דצדיק באמת לא מיקרי אלא באופן שהוא בכל דבר הכתוב בתורה, משא"כ רשע מיקרי אם עובר על דבר אחד, כדאי' בנדה יב: ושאינו מקיים דברי חכמים רשע לא מיקרי? וא"כ מי שהוא רע לבריות לחוד מיקרי רשע ג"כ. א"כ מתפרש "אוי לרשע" שרשעתו רע, מכש"כ אם הוא רשע לשמים ומגיע עד כי רע.
(העמק דבר, בראשית פרק ו פסוק ט)
בקריאה הזאת שקרא משה "רשע!", יש להבין שהוא קרא לו רשע גמור. שהנה חז"ל אמרו (קידושין מ.): "'אמרו צדיק כי טוב... אוי לרשע רע'... רע לשמים ורע לבריות - הוא רשע רע; רע לשמים ואינו רע לבריות - זהו רשע שאינו רע". וכאן בקריאה "רשע!", אמר משה (גם אם לא הבין את השלכת המלה): רשע מלא, רשע שהוא רע לשמים (בגאוותו), ובזה שהוא מכה את רעהו הוא גם רע לבריות - רשע רע אתה. הרשע הוא ההשתלטות והנסיון לנצח, והרע הוא התוצאה הלא טובה, החטא והפשע. וכמו שמהרשע לא יֵצֵא טוב אלא רע, כך (קהלת ח:יג): "וטוב לא יהיה לרשע". ונ"ל שבכל המקרא והתלמוד, כאשר מדובר על רשע, הכוונה היא לרשע שהוא רע, רע לשמים ולבריות, עד שיפרשו לך הכתוב או חז"ל אחרת.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי שמות עמ' קנח)
טוב לשמים ולבריות זהו צדיק טוב
[היינו מי שלומד ומלמד לאחרים, ועליו נאמר "כי טוב כי פרי מעלליהם יאכלו", כי שכרו על מה שהוא לומד לעצמו שמור לעוה"ב, ואוכל פירות בעוה"ז בשכר מה שהוא מלמד לאחרים.]
(רבי מאיר שלמה פארינטי, אמרי שפר, דף א ע"א)
לטקסט
אלו דברים שאדם עושה אותן ואוכל פירותיהן בעולם הזה והקרן קיימת לו לעולם הבא
יש להבין מה שהזכיר משה רבינו ע"ה מתנת חנם בתפילתו על החיים חיותו [רש"י, דברים ג, כג], מפני שאמרו חז"ל: ודע שמתן שכרן של צדיקים לעולם הבא [אבות פ"ב מט"ז], ועוד אמרו (לעיל לט ע"ב): שכר מצוה בהאי עלמא ליכא. אלא שאמרו חז"ל שאוכלים פירות בעולם הזה וקרן קימת לעולם הבא, והיינו בשביל המתנת שכר כל ימי חיותו בעולם הזה, נותן לו פירות. וזהו בשאר בקשות. אבל בבקשות החיים עצמו לא יתכן לומר שיתן לו החיים בשביל המתנת השכר לעולם הבא, כיון שהשכר מוכן לשלם לו מיד בבוא נשמתו למעלה, כמו שאמר ה' יתברך למשה רבינו ע"ה "רב לך" [דברים ג, כו], כמו שפירש רש"י: הרבה מזה שמור לך רב טוב הצפון לך. ואיך יאמר שיתן לו החיים בעד הפירות, כיון שמוכן לו התשלומין מיד? ובזה מובן מה שאמר משה רבינו ע"ה בפרשת נצבים "ומל ה' אלוקיך את לבבך" וגו', פירוש, כי מתנת החיים עצמו הוא מתנת חנם, שאין לתלות בשכר הפירות אלא מתנה מאהבתו יתברך שאהב אותך, כמו כן יתחייב אהבת ה' יתברך בכל ללבו ובכל נפשו. וכן תקנו בבקשות התחנונים "והסר ממנו מכת מות כי רחום אתה, כי כן דרכך עושה חסד חנם בכל דור ודור", דהיינו שאין לבקש בקשות החיים עצמו בשביל פירות המצות כי אם במתנת חנם. ומזה למדו הצדיקים בכל בקשות שאין לבקש שכר בשביל המתנת שכר לעולם הבא, כיון שה' יתברך נותן חיותם במתנת חנם, איך יבקשו בעבור זה הפירות?
(רבי פינחס הלוי הורוביץ, המקנה, פתחא זעירא, אות כד)
אלו דברים שאדם עושה אותן ואוכל פירותיהן בעולם הזה והקרן קיימת לו לעולם הבא אלו הן וכו' וגמילות חסדים
נודע דבאתערותא דלתתא שהאדם מעורר בלבו מדת החסד ורחמנות על כל הצריכים לרחמים, אתערותא דלעילא לעורר עליו רחמים רבים ממקור הרחמים, להשפיע לו הפירות בעוה"ז והקרן לעוה"ב. פירוש, הפירות היא השפעה הנשפעת ממקור הרחמים וחיי החיים ב"ה, ונמשכת למטה מטה בבחינת השתלשלות העולמות מלמעלה למטה כו' עד שמתלבשת בעוה"ז הגשמי בבני חיי ומזוני כו'. והקרן הוא כמ"ש "רחבה מצותך מאד", והוה ליה למימר "מצותיך" לשון רבים (וגם לשון רחבה אינו מובן), אלא "מצותך" דייקא היא מצות הצדקה שהיא מצות ה' ממש, מה שהקב"ה בכבודו ובעצמו עושה תמיד להחיות העולמות ויעשה לעתיד ביתר שאת ועז... "רחבה מצותך מאד" היא מצות הצדקה, שהיא כלי ושטח רחב מאד להתלבש בה הארת אור אין סוף ב"ה (וכמ"ש "לבושו צדקה") אשר יאיר לעתיד בבחינת בלי גבול ותכלית בחסד חנם באתערותא דלתתא זו הנק' דרך ה', וזהו לשון "מאד", שהוא בלי גבול ותכלית.
(רבי שניאור זלמן מלאדי, תניא, איגרת הקדש, פרק יז)
מחשבה טובה מצרפה למעשה
הנודע מרז"ל מחשבה טובה הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה, ומאז קובע לו שכר, כמה דאת אמרת "למן היום אשר נתת לבך להבין ולהתענות" וכו'. וזהו "שמע בני", ואחרי שומעך "קח אמרי", שהוא קבלה וקיחה לעשות, ומאז אמרי "ירבו לך שנות חיים" טרם עשותך בפועל.
(אלשיך משלי פרק ד, י)
ולהוציא אהבה זו המסותרת מההעלם וההסתר אל הגילוי, להיות בהתגלות לבו ומוחו, לא נפלאת ולא רחוקה היא, אלא קרוב הדבר מאד בפיך ובלבבך, דהיינו להיות רגיל על לשונו וקולו לעורר כוונת לבו ומוחו להעמיק מחשבתו בחיי החיים אין סוף ב"ה, כי הוא אבינו ממש האמיתי ומקור חיינו, ולעורר אליו האהבה כאהבת הבן אל האב. וכשירגיל עצמו כן תמיד, הרי ההרגל נעשה טבע. ואף אם נדמה לו לכאורה שהוא כח דמיוני, לא יחוש, מאחר שהוא אמת לאמיתו מצד עצמו בבחי' אהבה מסותרת, רק שתועלת יציאתה אל הגילוי כדי להביאה לידי מעשה שהוא עסק התורה והמצות שלומד ומקיים ע"י זה כדי לעשות נחת רוח לפניו ית' כבן העובד את אביו. ועל זה אמרו מחשבה טובה הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה להיות גדפין לפרחא כנ"ל... אך אם אינו יכול להוציאה אל הגילוי בלבו, אעפ"כ יכול לעסוק בתורה ומצות לשמן ע"י ציור ענין אהבה זו במחשבה שבמוחו, ומחשבה טובה הקדוש ברוך הוא מצרפה כו'.
(רבי שניאור זלמן מלאדי, תניא, ליקוטי אמרים, פרק מד)
הנה אמרו חז"ל... שע"י המצוה נברא מלאך... וידוע שכל נברא, אפי' מלאך, יש בו בחינת גוף ונשמה, דהיינו פנימיות שבו וחיותו הוא הנשמה, והלבוש שהחיות מתלבש בו נקרא גוף, אף שהוא ג"כ רוחני וחיות, מ"מ נגד הפנימיות שבו נקרא גוף, והוא ענין שמים וארץ, והם נעשים ע"י המחשבה ומעשה, שהנשמה נבראת ע"י המחשבה והגוף ע"י מעשה והדבור, כמ"ש עקימת שפתיו הוי מעשה [סנהדרין סה ע"א]. אך זהו בעושה ולומד לשמה. אבל בשלא לשמה הוא גוף בלא נשמה, ומה יועיל בזה?... אמנם אמרו חז"ל הקב"ה מצרף מחשבה טובה למעשה, ויש לדקדק בדבריהם ז"ל במ"ש לשון מצרף למעשה, לרמז בזה ענין חסד נפלא, שאמרו חז"ל שה' יתברך מחיי' את הגופים קדושים שנבראו במעשה הטוב בלי מחשבה, ע"י שעושה אח"כ לשמה, הוא יצרף ברחמיו יתברך מחשבה זו למעשה הקודם ומחיה אותה.
(רבי פנחס הלוי הורוויץ, הפלאה, כתובות, פתחא זעירא, אות כ)
[זה מה שנאמר (משלי טז, ג): "גול אל ה' מעשיך ויכונו מחשבתיך" - אם תגולל ותסבב את מעשיך לשם שמים, לא רק אחרי שתחשוב לעשות מצוה, ה' יסייע לך לצרפם למעשה, אלא אף יסייע לך לכונן את המחשבה עצמה, לחשוב מחשבות טובות.]
(אגדת שמואל (אריפול, של), דף יא ע"א)
לטקסט
[בזה יש להסביר את מה שמובא בשם הגר"א, שיש שאדם בא לקבל שכרו בגן עדן, וימצא גן עדן מוכן בעבורו, אבל נעול. י"ל שהכוונה למי שקיבל על עצמו לתת צדקה בסכום מסויים כל חייו, וכיון שהקב"ה מצרף מחשבה טובה למעשה, הוא בורא בשבילו גן עדן לפי כמות הצדקה שחשב לתת כל חייו. ואם הוא לא קיים את מחשבתו, הקב"ה נועל בפניו את גן העדן שהוכן כבר.]
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, שרגי נהורא, עמ' 48)
לטקסט
[הטעם הוא משום שיש לנו חזקת כשרות מאבות, שכמו שהם קיימו במעשה את מחשבותיהם הטובות, כך אנחנו [כך כתב גם בדף מו ע"ד]. וזה שייך רק בישראל, אבל בגוים שאין חזקת כשרות מהאבות, אין הקב"ה מצרף מחשבה טובה למעשה.]
(רבי חיים בצלאל פאנעטה, דברי בצלאל, דף טו ע"ד)
לטקסט
מחשבה טובה מצרפה למעשה שנאמר אז נדברו יראי ה' איש אל רעהו ויקשב ה' וישמע ויכתב ספר זכרון לפניו ליראי ה' ולחושבי שמו מאי ולחושבי שמו אמר רב אסי אפילו חשב אדם לעשות מצוה ונאנס ולא עשאה מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה
מבאר שבכלל מאמרה כלול גם הרהורים נכונים וטהורים בשעת התשמישומחשבות אלו יצטרפו למעשה היינו ישפיעו על הוולד על אופיו וצדקתו, כיון שאם אדם בשעת חיבורו לאשתו, יהרהר בדמיונו ומחשבותיו בדברי חכמה ובינה ומידות טובות והגונות, הרי שאותו דמיון יצייר בטיפת הזרע באותו אופן, ללא ספק.
(רמב"ן, אגרת הקודש פרק חמישי)
בקדושין ספ"ק: "מחשבה טובה מצרפה למעשה... מחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה... ואלא הא דכתיב למען תפוש את בית ישראל בליבם? אמר רב אחא בר יעקב, ההוא בעבודת כוכבים הוא דכתיב... עולא אמר, כדרב הונא, דאמר רב הונא, כיון שעבר אדם עבירה ושנה בה... נעשית לו כהיתר". וכל מי שאינו מסתפק בשטחיות הדברים לבד, הלא צריך לעמוד על זה, וכי בשביל שחמורה עבודת כוכבים, או וכי בשביל שנעשה לו כהיתר יעשה הקב"ה דינא בלי דינא, הלא סוף סוף גם בהאופנים הללו אינן אלא מחשבות גרידתא ומחשבות רעות אין בהן ממש בעצם, ומדוע יענש על זה?
(רבי משה אביגדור עמיאל, דרשות אל עמי, ח"א, דרוש כה עמ' 150-151)
מחשבה טובה מצרפה למעשה וכו' מחשבה רעה אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה
[בזה מיושב מש"כ בראש השנה יז ע"א: "רבי אליעזר אומר כובשו וכו' רבי יוסי בר חנינא אמר נושא", וקשה, איך ה' עושה נגד התורה, מצוות "הין צדק ואיפת צדק"? התשובה היא, שמה שה' עושה הוא שמניח על משקל הזכויות גם את המחשבה הטובה שהיתה לאדם לפני המעשה ולא את המחשבות הרעות לפני העבירות, כי "מחשבה טובה ה' מצרפה למעשה" ולא מחשבה רעה. וזה מה שאומרים בפיוט "האוחז ביד מידת המשפט" - ה' שוקל במידת משפט את מעשי האדם. ומקשים "הכל מאמינים שהוא א-ל אמונה", איך ייתכן שהוא עושה נגד מידת צדק? והתשובה היא "הבוחן ובודק גנזי נסתרות", ה' יודע מחשבות נסתרות ובזה הוא מטה את הכף לטובה.]
(רבי גדליה סילברסטון, מאירת עינים, עמ' 28-29)
לטקסט
מחשבה טובה מצרפה למעשה וכו' מחשבה רעה אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה
[ארץ חמדה פרשת נצבים דף כח ע"א מביא שבעל נזר הקודש פירש בזה את הפסוק "ה נתן וה' לקח", מדוע לא כתוב "ה' נתן ולקח"? כי כל מקום שכתוב "וה'" פירושו "הוא ובית דינו" (ירושלמי ברכות פ"ט ה"ה). ורק ה' יודע מחשבות, ולא המלאכים. לכן "ה' נתן" - כשה' בא לתת שכר לצדיק, הוא דן אותו לבדו, כדי שיראה גם את מחשבותיו הטובות, ויתן שכר גם עליהן. אבל "וה' לקח" - כשהוא דן רשע, להעניש אותו, הוא מצרף את בית דינו, שלא יודעים את מחשבות הרשע, וכך אינו נענש עליהן, כי ה' חפץ חסד.
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף סב ע"ב-סג ע"א)
לטקסט
[מהרש"א מכות כג ע"ב פירש, שמצד הלאוין, נוח לאדם שלא נברא, כי אז בוודאי לא היה עובר ועכשיו שנברא יש סכנה שיעבור וייענש. אבל מצד מצוות עשה, נוח לו שנברא, כי אילו לא נברא לא היתה לו הזדמנות לעשות מצוות עשה ויקבל שכר. "נמנו וגמרו" - מנו את המצוות, וראו שיש יותר לאוין ממצות עשה, וא"כ נוח לו שלא נברא. (ח ע"א) המפרשים הוסיפו שיעשה מצוות במחשבתו, והרי הקב"ה מצרף מחשבה טובה למעשה, ועי"ז יהיו מצות עשה מרובות יותר מהלאוין. מורי חמי, הצדיק מדאראג, הסביר בזה את דברי רש"י בראשית פרק א פסוק א: "שבתחלה עלה במחשבה לבראתו במדת הדין, ראה שאין העולם מתקיים, הקדים מדת רחמים ושתפה למדת הדין" - בתחילה חשב לצרף את המחשבה למעשה גם בלאווין, כי מן הדין להעניש על מחשבה, שהרי אמרו בשבת קיט ע"ב "מניין שהדיבור כמעשה? שנאמר 'בדבר ה' שמים נעשו'", והרי בריאת העולם היתה במחשבה [עיין לקט ביאורי אגדות חגיגה יד ע"א בשמו], ומכאן שמחשבה כמעשה, אבל ראה שאין העולם מתקיים כי אז יהיה יותר סכנה לעונש מסיכוי לשכר, ולכן הקדים מידת הרחמים, שאף שבמצוות עשה מחשבה כמעשה, אבל בעבירה אין הקב"ה מצרף מחשבה למעשה.]
(רבי חיים בצלאל פאנעטה, דברי בצלאל, דף ז ע"ד-ח ע"א)
לטקסט
מחשבה טובה מצרפה למעשה וכו' מחשבה רעה אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה וכו' ואלא הא דכתיב למען תפוש את [בית] ישראל בלבם וכו' כדרב הונא דאמר רב הונא כיון שעבר אדם עבירה ושנה בה הותרה לו וכו' נעשית לו כהיתר
חזות קשות ראיתי... בטעמא דהאי מילתא שאמרו חז"ל חשב לעשות עבירה ונאנס ולא עשה לא מיענש, ומדוע גברו חסדי ה' יתברך דמחשבה טובה מצרף למעשה. ואני בעניי נראה לי דהאי דינא הוא... ויראה ע"פ מה ששנינו במס' כלים [פכ"ו מ"ח]: עורות של בעה"ב מחשבתן מטמאתן ושל עבדן אין מחשבתן מטמאתן, ופי' הרע"ב דעבדן עביד דמימלך ומוכרן והלוקח יעשה מהם מנעלים ועדיין לא נגמרו מלאכתן לכך. ע"כ. ואיתא בעשרה מאמרות שבשעה שישראל אמרו נעשה ונשמע, נקשרו להקב"ה בקשר של קיימא בשני קשרים, וכשעובר ישראל פעם אחת הותר קשר אחד, וכשעובר על עבירה זו פעם שנייה הותר הקשר השני. וזו שאמרו עבר אדם עבירה ושנה בה הותרה לו, ר"ל שהותר לו השני קשרים מעבירה זו. ע"ש שהאריך. ולפ"ז י"ל דמחשבה רעה אין מחשבתו מטמאתו כי אינה חשובה, דעביד דממליך כיון שנקשר לעבודתו יתברך שמו, אבל מחשבה טובה הוא חשיבא, דלא עביד דממליך עלה... ועפי"ז נראה לי הטעם דאמרינן... דבעובר עבירה ושנה בה שוב אפי' מחשבה רעה שיש לו הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה, דכיון דעבר ושנה בה נעשה לו כהיתר, ופירש רש"י דאין חזרתו לשם שמים אלא שלא הוצרך לה. וקשיא לי, שהרי אמרו חז"ל דאפי' חשב לעשות עבירה ונאנס ולא עשה אין מחשבה ההיא מצטרף למעשה, והרי התם נמי לא הי' חזרתו לשם שמים. אבל לפי מה שכתבתי אתי שפיר, דכיון דנעשה לו כהיתר, תו מחשבתו מתקרי מחשבה, משום דלא עביד דממליך עלה כיון שנעשה לו כהיתר. ומש"ה ג"כ איפכא בעכו"ם, דמחשבה רעה מצטרף למעשה ולא למחשבה טובה כמ"ש התוס' שם דף ל"ט [ע"ב ד"ה מחשבה], משום דבאמת יצר לב האדם רע מנעוריו, אלא דבשעת קבלת התורה זכו ישראל להתקשר לה' יתברך ולעבודתו, משא"כ שאר העמים, הלכך לגבי דידהו אדרבה מחשבה רעה לא עבידא דממליך, ומחשבה טובה עביד דממליך.
(רבי יהודה הלר, תרומת הכרי, פתח השער, אות ח)
מחשבה טובה מצרפה למעשה וכו' מחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה וכו' ההוא בעבודה זרה הוא דכתיב
[הסביר מהרש"א, שמחשבה טובה מצטרפת למעשה כי ישראל בחזקת כשרות, ואילו מחשבה רעה לא מצטרפת כי הוא נגד החזקה. אבל מחשבת ע"ז מצטרפת למעשה כי אז נאבדה ממנו חזקת כשרות. יטב לב פ' יתרו הסביר בזה את הפסוק שלפני עשרת הדברים, "וידבר אלקים את הדברים האלה לאמר" - "לאמר" בא ללמד שדי באמירה, במחשבה טובה, ואילו מחשבה רעה אינה מצטרפת, אבל "לא יהיה לך אלהים אחרים" - שאילו במחשבת ע"ז מחשבה רעה מצטרפת. וכן יש להסביר בזה את הפסוק (שמות פרק כג פסוק יג) "ובכל אשר אמרתי אליכם תשמרו ושם אלהים אחרים לא תזכירו לא ישמע על פיך" - גם אמירה בלבד נחשבת כשמירת המצוה, חוץ משם אלקים אחרים, מפני שבע"ז מאבד את חזקת הכשרות.]
(רבי חיים בצלאל פאנעטה, דברי בצלאל, דף טז ע"ג-ע"ד [ובקיצור שם דף כו ע"ב])
לטקסט
מחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה
ומצינו שהשי"ת מצרף לטובה מחשבה למעשה ולא לרעה, וכן מוצא זכות לטובה להגן בשביל טובה העתידה כמו עמון ומואב בשביל שתי פרידות טובות, ולרעה "באשר הוא שם" כדאיתא ברש"י ר"ה. אנו רואים שהדבר שהוא בכח, שהוא באמת אמצעי בין העדר להויה, ויש פנים לחשבו לנעדר מפני שלא יצא לפועל, ויש פנים לחושבו לנמצא מפני שעכ"פ יש בו כח והכנה, אז לרעה עצר השי"ת את החק וגזר שלא יפעל לרעה מה שהוא בכח, אבל לטובה כבר פועל הוא ישועות וזכות גם מצד הטוב והקדושה שבכח.
(מדבר שור דרוש ד עמ' מג)
[פירש ר' משה אבא הכהן מביאליסטוק על פי זה את הפסוק "ולא ראה עמל בישראל" כי הקב"ה אינו מצרף מחשבה רעה למעשה, ו"עמל" הוא מחשבה כמו שכתוב "הרה עמל וילד שקר".]
(רבי גדליה נחמן בראדער, גן ירושלים, דף נה ע"ב)
לטקסט
מחשבה רעה אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה וכו' ואלא הא דכתיב למען תפוש את [בית] ישראל בלבם אמר רב אחא בר יעקב ההוא בעבודת כוכבים הוא דכתיב
[וכתב הרא"ש ר"ה פ"א סי' ה, שגם על מחשבת ע"ז אינו מעניש לפני שחוטא, רק אחרי שחוטא, וזה מה שאמרו (ר"ה יז ע"ב) "ה' ה' - אחד קודם שיחטא ואחד לאחר שחטא". וזה מה שכתוב (דברים לב, לט): "ראו עתה" - ה' דן רק על "עתה", והטעם הוא "כי אני אני הוא" - אני קודם שיחטא, אבל זה בתנאי "ואין אלהים עמדי" - שלא יחשוב בע"ז, אבל אם חשב בע"ז, "אני אמית" אותו בעוה"ז גם אם הוא עסוק בדבר שיש בו אריכות ימים (כמו שנאמר בקדושין לט ע"ב על שאותו שהביא גוזלות לאביו, ששכרה אריכות ימים, שבכל זאת נפל מהסולם ומת כי הרהר בע"ז), כי "ואחיה" - אחיה אותו בעולם הבא.]
(דברי יחזקיהו ח"א, עמ' לט)
לטקסט
מחשבה שעושה פרי הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה, מחשבה שאין בה פרי אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה. ואלא הא דכתיב למען תפוש את [בית] ישראל בלבם? אמר רב אחא בר יעקב, ההוא בעבודת כוכבים הוא דכתיב, דאמר מר, חמורה עבודת כוכבים שכל הכופר בה כמודה בכל התורה כולה. עולא אמר, כדרב הונא, דאמר רב הונא, כיון שעבר אדם עבירה ושנה בה הותרה לו. הותרה לו סלקא דעתך? אלא נעשית לו כהיתר
השנית, כי השונה בחטאו, תשובתו קשה, כי נעשה לו החטא כהתר, ובזה כבדה מאד חטאתו... ואמרו רבותינו זכרונם לברכה (יומא פו, ב) כיון שעבר אדם עברה ושנה בה, נעשית לו כהתר. ואמרו רבותינו זכרונם לברכה על איש שעבר עברה ושנה בה, כי מכאן ואילך אם יחשוב לעשות העברה ונאנס ולא עשאה, מחשבתו הרעה מצטרפת למעשה, ועליו נאמר (ירמיה ו, יט) הנה אנכי מביא רעה אל - העם הזה פרי מחשבותם. [מציין זאת כסיבה לצורך להזדרז בעשיית תשובה.]
(שערי תשובה, שער א, אות ה)
בע"ז מחשבה כמעשה
...עבודה זרה שהמחשבה בה כמעשה דמי שנאמר "למען תפוש את בית ישראל בלבם". וטעמו של דבר, שעיקר העוון ההוא תלוי באמונה, דהיינו במחשבה וכל העבודות שעושין לעבודה זרה הכל טפל אל המחשבה. כי עיקר החטא ההוא תלוי בלב המאמין...
(כלי יקר שמות פרק כח, ו)
יש עוד תועלת... בכניסת כהן גדול לראות פני השכינה אחת בשנה, כדי לחזק האמונה, כדרך שנראה ה' לכל ישראל בהר סיני כדי לטעת בלבם דיבור "אנכי" ו"לא יהיה לך", כך מידי שנה בשנה רצה ה' להתראות אל הכהן שלוחם, כדי לחדש האמונה בשתי דברות אלו שהם יסוד האמונה... ולפי שבעבודה זרה הקב"ה מעניש גם על המחשבה, על כן נאמר "ובאבנט בד יחגור" כי האבנט מכפר על הרהור הלב [ערכין טז ע"א].
(כלי יקר ויקרא פרק טז, ד)
וצריך להבין, דאם היה לו למשה תביעה על אהרן, איך נתפייס באומרו "אתה ידעת את העם וכו'"? ומה היתה כוונת תשובתו של אהרן? תו יש לדקדק מה סמיכות הוא זה "וירא משה את העם כי פרוע הוא כי פרעה אהרן לשמצה בקמיהם ויעמד משה" וכו'. ויראה עם מה שכתב הרב חן טוב, הביאו בספר לקט יוסף ערך אהרן סימן א, דאהרן יש לו תירוץ על מעשה העגל, דכבר ישראל היו במחשבה רעה כמו שאמר הכתוב [תהלים עח, לו] "ויפתוהו בפיהם" וכו', והקב"ה מצרפה למעשה מחשבת עבודה זרה, ואם כן משום חלול השם, שלא יאמרו הגויים על מה עשה ה' ככה לבני ישראל, עשה להם העגל, אלו דבריו ז"ל. ועיין עוד לקט יוסף ז"ל, "מה עשה לך העם הזה וכו' אל יחר אף אדוני אתה ידעת את העם כי ברע הוא", כלומר מתחילה ברעה היו דהיינו מחשבת עבודה זרה וחוששני לחלול השם. ולפיכך תכף ומיד כי שמעתי אומרים לי עשה לנו אלהים, "ואומר להם למי זהב" וכו', ואדרבא לכבוד ה' נתכונתי. וכיון שראה משה כך "כי פרעה אהרן", ופירש רש"י שנתגלה העון, אז "ויעמד משה בשער המחנה ויאמר אליהם שימו איש חרבו על ירכו והרגו איש את אחיו", דכבר נתגלה העון וליכא תו חילול השם בדבר.
(רבי משה ב"ר אליהו ישראל, שארית ישראל, ליקוטי תורה, פרשת כי תשא, פרק לב פסוקים כא-כו)
ואלא הא דכתיב למען תפוש את [בית] ישראל בלבם וכו' כדרב הונא דאמר רב הונא כיון שעבר אדם עבירה ושנה בה וכו' נעשית לו כהיתר
חיבה יתרה נודעת לנו במה שאמר ירמיה (ג, א) "לאמר הן ישלח איש את אשתו והלכה מאתו והייתה לאיש אחר הישוב אליה עוד וגו' ואת זנית רעים רבים ושוב אלי נאום ה'"... ונראה שהכוונה בזה למה שאמרו חז"ל ביומא דף פו ע"ב... גדולה תשובה שדוחה את לא תעשה שבתורה שנאמר לאמור הן ישלח וגו'... ונראה ענינו לפי מאי דאיתא במדרש [איכה רבה ה, כא] שה' יתברך אמר "שובו אלי ואשובה אליכם", שבתחילה יעשו ישראל תשובה ואחר כן ואשובה אליכם, וישראל אומרים "השיבנו ה' אליך ונשובה", שבתחילה השיבנו ואח"כ נעשה תשובה. אמנם טענת ה' יתברך הוא משום דקיי"ל דכל עשה שדוחה ל"ת בעינן בעידן דמיעקר לאו מקיים עשה, א"כ איך ישיב אותנו קודם התשובה, דבעידן דמיעקר לאו עדיין לא מקיים עשה... והיינו דכתיב "ושוב אלי נאום ה'", שצריך שישובו בתחילה.
(רבי פינחס הלוי הורוביץ, המקנה, פתחא זעירא, אות ו)
ליראי ה' ולחושבי שמו מאי ולחושבי שמו אמר רב אסי אפילו חשב אדם לעשות מצוה ונאנס ולא עשאה מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה
[פירש שמע יעקב, דף עב ע"א, שכתוב "ליראי ה'", כי זה נאמר רק לירא ה', כי יראת ה' שלו מוכיחה על שאר המצוות, "כמו שאת יראת ה' שבידי קיימתי, הייתי מקיימת גם מצווה זו אילו לא נאנסתי", שהרי נאמר (מגילה כה ע"א) "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים", גדר מיוחד ביראת ה' שנחשבת ביד האדם.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף נג ע"ב)
לטקסט
אפילו חשב אדם לעשות מצוה ונאנס ולא עשאה מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה
[זה חסד של ה', שהרי מן הדין "אונס רחמנא חייביה לא אמרינן" כדברי ש"ך, חו"מ סי' כא, שמי שהתחייב לחברו על תנאי שחברו יעשה כך וכך, ונאנס חברו ולא עשה, לא נחשב כאילו עשה, לחייב את המתחייב.]
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, שרגי נפישי (תרסח), דף יא ע"א)
לטקסט
[לכן צדיק שנתפס בעוון הדור, יקבל שכר על המצוות שהיה עושה אילו נשאר בחיים, כיון שהוא אנוס בזה שאינו יכול לקיים מצוות, והוא מצדו היה רוצה לעשות מצוות.]
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, ציון לנפש יקרה, דף ב ע"ב)
לטקסט
[זה רק במצוה שחייב בה, משא"כ בזרעים וטהרות למי שנמצא בחו"ל, כפי שמוכח מרש"י ב"מ קיד ע"ב, שרק בקדשים נאמר שהלומד כאילו קיים].
(מי מרום חלק יז עמ' ג)
[לכן כל ה-32,000 איש שבאו לעזור לגדעון להילחם (שופטים ז, ג) קיבלו שכרם ונצטרפו לישועת ה', אף שבסוף רק 300 איש נלחמו.]
(רבי עקיבא יוסף שלזינגר, חברה מחזירי עטרה ליושנה (תשטו), דף ל ע"ב)
לטקסט
[מי שאינו מקיים כל תרי"ג מצוות צריך לבוא בגלגול, להשלים מה שחסר, כי רמ"ח מ"ע הן כנגד רמ"ח אבריו, ושס"ה ל"ת כנגד שס"ה גידיו. אבל אם הוא משתוקק לקיים את כל המצוות, אלא שיש מצוות שאינו יכול לקיים, "נאנס ולא עשאה", נחשב כאילו עשאן כולן. דרך אחרת היא אם יש אחדות בישראל, שאז כל אחד יש לו חלק במצוות של חברו, ויכול לקיים תרי"ג מצוות באופן זה. דרך אחרת היא ע"י לימוד תורה, כמו שדרשו שהעוסק בתורת עולה כאילו הקריב עולה (מנחות קי ע"א). וזה רמוז בפסוק (תהלים פרק קיט פסוק עג-עד): "ידיך עשוני ויכוננוני" - עשית בי רמ"ח אברים ולכן אני חייב לקיים רמ"ח מ"ע. "הבינני ואלמדה מצותיך" - אני יכול לקיים אותן ע"י לימוד תורה. "יראיך יראוני וישמחו" - יראי ה' שמחים באדם שמקיים את כל המצות. "כי לדברך יחלתי" - כי השתוקקתי לקיים את כל המצוות, אלא שנאנסתי ולא קיימתי חלק, ונחשב כאלו קיימתי הכל.]
(רבי משה גרינברגר, באר משה, דרושים, עמ' סז)
לטקסט
דאמר מר חמורה עבודת כוכבים שכל הכופר בה כמודה בכל התורה כולה
ידיעת הדעות ההם והמעשים ההם, היא שער גדול מאד בנתינת עילת המצוות, כי תורתנו כולה, שרשה וקטבה אשר עליו תסוב הוא - למחות הדעות ההם מן הלבבות וזכרם מן המציאות. למחותם מן הלבבות אמר, "פן יפתה לבבכם וגו'", "אשר לבבו פונה היום וגו'", ולמחותם מן המציאות אמר, "מזבחותיהם תתצו... ואשריהם תגדעון וגו'", "ואבדתם את שמם מן המקום ההוא", ונכפלו שני הענינים האלה במקומות רבים; והוא היה הכונה הראשונה הכוללת לכל התורה כולה - כמו שהודיעו אותנו ז"ל בפרושם המקובל לאמרו ית', "את כל אשר צוה יי אליכם ביד משה" - אמרו, "הא למדת שכל המודה בעבודה זרה כופר בכל התורה כולה, וכל הכופר בעבודה זרה מודה בכל התורה כולה". והבן זה. [מבאר שיסוד התורה היא מחיית ע"ז והשקפותיה וסביב עיקר זה נמצאות מצוות רבות ולכן יש ללמוד ולדעת את דרכי הע"ז.]
(מורה נבוכים, חלק ג פרק כט)
אין מקיפין בחלול השם
כל חיינו, כל חיי האדם והאדם מישראל מסודרים על 'קרדיט', 'החנות פתוחה והחנווני מקיף'. אכן כל זה עד כאן. כשמגיעים הדברים לידי חילול השם אז מופיעה כאילו התפרצות של יד ד' הגלויה, שבממשלת הדורות, אל תוך המסגרת הרגילה של סדרי חיי האדם, - ואין מקיפין...
(לנתיבות ישראל חלק א עמ' רלח [במהד' תשל"ט])
אבא הרב זצ"ל אמר שיש מקום לקנאות על פי תורה, רק לצורך ארבעה דברים:
(שיחות הרב צבי יהודה, פינחס, סדרה א, נספח ג, עמ' 350-351)
על דברי פלוני [ר' משה לייטר, דרש דרש משה, פ' בא, עמ' 205] שכתב: "...אם אדם עובר עבירה בינו [ו]בין המקום אזי ד' מאריך אפו... אבל אם אדם מתחצף להלבין פני חכמיו צדיקיו, משרתי עליון אזי - 'קנא ונוקם', והעונש תכופי ומידי, ללא ארכה", העיר רבינו: "אין מקיפין בחילול השם, קידושין מ'..."
(שיחות הרב צבי יהודה, פינחס, סדרה א, נספח ג, עמ' 351, הערה 3)
[כלומר, ה' מעניש עליו מיד. ר' יהודה איידל ציזלינג, בספרו ילקוט ארץ ישראל, כותב שכיון שמידה טובה מרובה ממידת פורענות, קל וחומר שעל קידוש השם מקבלים שכר מיד, שלא כשאר מצוות, שבהן שכר מצוה בהאי עלמא ליכא. ולכן המדרש (במדבר רבה פרשת פנחס) אומר לגבי פינחס "בדין הוא שיטול שכרו", כלומר קל וחומר מלמד שמגיע לו שיטול שכר מיד, כי קידש את השם.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף פ ע"א-ע"ג)
לטקסט
כשיראה אדם שיצרו מתגבר עליו ואינו יכול לעמוד כנגדו, יעשה מה שאמר רבי אלעאי ילבש שחורים ויתכסה שחורים וילך למקום שאין מכירין אותו ויעשה מה שלבו חפץ
וכל שלא חס על כבוד קונו וכו' זה המסתכל בקשת וכו' ותלמוד תורה כנגד כולם
ומ"ש רז"ל שתלמוד תורה כנגד כולם היינו מפני שת"ת היא בדיבור ומחשבה, שהם לבושים הפנימיים של נפש החיונית, וגם מהותן ועצמותן של בחי' חכמה בינה דעת מקליפת נוגה שבנפש החיונית נכללות בקדושה ממש כשעוסק בתורה בעיון ושכל. ואף שמהותן ועצמותן של המדות חסד גבורה תפארת כו' לא יכלו להם הבינונים להפכם לקדושה, היינו משום שהרע חזק יותר במדות מבחב"ד מפני יניקתן שם מהקדושה יותר כידוע ליודעי חן. זאת ועוד אחרת, והיא העולה על כולנה במעלת עסק ת"ת על כל המצוות, ע"פ מ"ש לעיל בשם התיקוני' דרמ"ח פיקודין הן רמ"ח אברי' דמלכא, וכמו באדם התחתון, דרך משל, אין ערוך ודמיון כלל בין החיות שברמ"ח איבריו לגבי החיות שבמוחין, שהוא השכל המתחלק לג' בחי' חב"ד, ככה ממש, דרך משל, להבדיל ברבבות הבדלות לאין קץ, בהארת אור אין סוף ב"ה המתלבשות במצוות מעשיות, לגבי הארת אור א"ס שבבחי' חב"ד שבחכמת התורה, איש איש כפי שכלו והשגתו. ואף שאינו משיג אלא בגשמיות, הרי התורה נמשלה למים שיורדים ממקום גבוה כו' [תענית ז ע"א] כמ"ש לעיל.
(תניא ליקוטי אמרים פרק לז)
מ ע"ב
לעולם יראה אדם עצמו כאילו חציו חייב וחציו זכאי. עשה מצוה אחת - אשריו שהכריע עצמו לכף זכות. עבר עבירה אחת, אוי לו שהכריע את עצמו לכף חובה. שנאמר "וחוטא אחד יאבד טובה הרבה", בשביל חטא יחידי שחטא - אובד ממנו טובות הרבה
ואם הכריע עצמו לחובה - דם כל העולם ודם זרעיותיהם על צוארו ועל נפשו עמוסים, ויסבול מר המות בעד כל נפש אחת מהם, ובכל צרתם לו צר, כאשר עשה.
(אור החיים, שמות כב, ה)
גדולת ישראל מתגלה ומתבלטת הן בעלייתם והן בירידתם, שכל ההויה נשקלת על ידם, משא"כ שאר העמים שאין זכותם מעלה את ההויה ולא גריעותם מורידה את ההויה, כי אין ההויה מוערכת אלא ע"י ישראל עם קדושו.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, פרשת משפטים, מאמר ס, עמ' קצב-קצג)
וכשם שמוסר היהדות פורץ גדר הלאומיות ויוצא למרחב אוניברסלי כך הוא פורץ גדר המצוות המוסריות ושופך ממשלתו על כל שטח התורה והמצוה, על פי חכמינו, שהצליחו לחבר דרך צנור האחריות המוסרית של הפרט כלפי הכלל את כל מערכת חוקי התורה אל מעיני המוסר החברתי, ואמרו: "לפי שהעולם נידון אחר רובו... בשביל חטא יחידי שעשה זה אבד ממנו ומכל העולם טובה הרבה".
(רבי שלמה זלמן פינס, מוסר המקרא והתלמוד, עמ' מה)
[אם האדם נמצא במצב שיש לו מחשבות ורצונות של רשעים ויש לו יגיעה גדולה בכדי שיוכל להתגבר על טענות אלה, אין לו עצה להתגבר עליהם אלא עם כח האמונה למעלה מהדעת, שזה נקרא שהוא מכריע את טענות הרשעים, לא עם תשובות בתוך הדעת, אלא רק עם כח האמונה שלמעלה מהדעת. וזה בחינת מעשה, היינו בלי שכל. וזה מה שאמרו "עשה מצוה אחת אשריו שהכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות", שרק עם בחינת מעשה יכולים לנצח את טענת הרשע, ולא עם שכל וסברה.]
(רבי ברוך שלום אשלג, ברכה ושלום, בראשית עמ' לז)
יראה אדם עצמו כאילו חציו חייב וחציו זכאי עשה מצוה אחת אשריו שהכריע עצמו וכו' ואת כל העולם לכף זכות
[לכן לפני כל מצוה (ולפחות לפני המצוה הראשונה שאדם עושה ביום) יאמר "הריני מכוון להכריע כל ישראל לכף זכות".]
(רבי אברהם דוד מבוטשאטש, ברכת אברהם, דף ד ע"א)
לטקסט
שהעולם נידון אחר רובו
מצאתי און לי שכל העולם כולו איש אחד, מהא דאמרו בפשיטות אין העולם נדון אלא אחר רובו, ואם היה כל אחד איש בפני עצמו, מה ענין הרוב לזה? אלא ודאי הכל איש אחד... בדרשות מהר"י מסקאטו בהא דעולם נידון אחר רובו, והיינו אם זה רוצח וזה גנב וזה מקבל שוחד וזה מלוה בריבית, איסורין מבטלין זה את זה, וכדאמרינן בזבחים דף עח ע"א: פיגול נותר וטמא שבללן ואכלן פטור, וא"כ כיון דרובם לאו לוקחי רבית ולאו רוצחים הן, מבטלין זא"ז.
(שב שמעתתא, הקדמה, אות ש)
עשה מצוה אחת אשריו שהכריע את עצמו לכף זכות וכו' גדול תלמוד שמביא לידי מעשה
[לכאורה היה צריך לומר שמביא לידי מעשים, מדוע נאמר "מעשה" בלשון יחיד? הענין הוא שהלימוד צריך להביא את האדם לבחינת אמונה, והאמונה נקראת מצוה אחת, שהיא המכריעה את כל העולם כולו לזכות, היינו לבחינת עשייה בלי דעת, למעלה מהדעת. וזה פירוש "עשה מצוה אחת, אשריו שהכריע את עצמו לכף זכות" - מי שמתאמץ לחיות בבחינת אמונה למעלה מהדעת, שאין הדעת נותנת לו לעשות את הדבר אלא להיפך, בהכרח שבמעשה זה אין שום שכל, אלא מעשה לבד, ואז הוא מכריע את עצמו ואת כל העולם לכף זכות. וצריך לרכז את כל התורה שלו רק על הנקודה של חיי האמונה, ואז נבחנת תורתו תורה לשמה, והיא התורה האמיתית המביאתו לידי מעשה.]
(רבי ברוך שלום אשלג, ה' שמעתי שמעך (תשסז), כרך א, מאמר צא עמ' קנב-קנג)
אשריו שהכריע את עצמו ואת כל העולם לכף זכות
האדם המעולה, שהוא נעשה שותף להקב"ה במעשה בראשית, איננו בריה שפלה ואפלה, אבל הוא בריה עליונה מוארה ומאירה באור אלקים, השופעת עליו ומאירה את נשמתו. האדם אינו מסובב וכפוף אל חקי ההויה והשתלשלות המקרים, אבל הוא מושל, רודה ומסבב, כובש את כחות ההויה ומשעבדם לרצונו. לפיכך נדון על מעשיו ואחראי על פעולותיו, וכל העולם נדון אף הוא לפי מעשיו ועלילותיו של האדם, ואשרי אדם שמכריע את עצמו ואת כל העולם לכף זכות, ועליו נאמר: "כי זה כל האדם" [קהלת יב, יג], שהוא שקול ומכריע את כל האדם [העולם] לזכות, ובשבילו נברא העולם ובשבילו מתקיים, ובבחינת אור חוזר נעשה כל העולם מלוה אותו בכל דרכיו, ומתלוה אליו בכל מעשיו להביא בהם ברכת ה' והצלחתו בחייו עלי אדמות, ופותח לפניו שערי הנצח ואופקי אור ה' המאיר את העולם כולו בכבודו בעולם הזה, ובאורו הגנוז לעולם הבא, שבו צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה.
(רבי בן ציון מאיר חי עוזיאל, הגיוני עוזיאל ח"א שער ה פ"ה עמ' 244)
אפילו צדיק גמור כל ימיו ומרד באחרונה איבד את הראשונות שנאמר צדקת הצדיק לא תצילנו ביום פשעו ואפילו רשע גמור כל ימיו ועשה תשובה באחרונה אין מזכירים לו שוב רשעו שנאמר ורשעת הרשע לא יכשל בה ביום שובו מרשעו
התשובה, יש לה שני תועלות עצומים, האחד, כפרת החטאים הקודמים, והשני, תוספת הזכות יותר, שאם לא עשה העבירות ושב מהן, כי מלבד שהתשובה מכפרת העונות הקודמים, היא מצות עשה מן התורה, והיא מן המצות שהודיעונו רז"ל שהם בתכלית השכר, ובזה החלק השני דברו שם ביומא שהרי אמרו שם ביומא: גדולה תשובה שזדונות נעשו לו כוכיות, שנאמר: ובשוב רשע מרשעתו ועשה משפט וצדקה עליהם חיה יחיה. ועוד אמר שם: גדולה תשובה שבשביל יחיד שעשה תשובה מוחלין לכל העולם, הנה שזאת התשובה שדברו עליה ביומא אינה מועלת בכפרת העונות לבד, אבל היא מוספת זכות גדול. ועל זה אמר שם: היכי דמי בעל תשובה וכו', שכחה גדול כל כך, שלא די שהיא מכפרת העונות הקודמים אבל נותנת זכות כל כך כגון שבאתה דבר עבירה לידו וכו'.
(דרשות הר"ן, הדרוש הששי)
אפילו רשע גמור כל ימיו, ועשה תשובה באחרונה, אין מזכירין לו שוב רשעו
עתה הכל יודעים, שהמאמר בקדושין: "אפילו רשע גמור כל ימיו, ועשה תשובה באחרונה, אין מזכירין לו שוב רשעו", הוא פשוט כמשמעו, שהרשות לכל ישראל להיות רשע גמור לא רק בכל י"א חדשי השנה, אך גם בחודש הי"ב, חודש אלול, הכל כמנהג המדינה, ורק לעשות תשובה באחרונה, היינו, להתענות ולבוא בביהכנ"ס ביוהכ"פ.
(רבי משה אביגדור עמיאל, דרשות אל עמי, ח"א, דרוש יז עמ' 85)
למה צדיקים נמשלים בעולם הזה לאילן שכולו עומד במקום טהרה וכו'
היסורין בכללם אינם מכוונים לעונש של נקמה, אלא הם מכוונים לתוכחה ופקידה של אהבה, ליחיד ולצבור, להשיב את התועים בדרכם אל הדרך הטובה והישרה, להטיב להם באחריתם...
(רבי בן ציון מאיר חי עוזיאל, הגיוני עוזיאל ח"א שער ו פ"ד עמ' 281-282)
צדקה וחסד עשה הקב"ה עם האדם שמביא עליו יסורים, ומצילו מהשביעוּת... האדם הבורח מאחריותו ומתפקידו בעולם. וכן אמרו חז"ל: "לְמַה צדיקים נמשלים בעוה"ז? לאילן שכולו עומד במקום טהרה ונופו נוטה למקום טומאה. נקצץ נופו, כולו עומד במקום טהרה. כך הקב"ה מביא יסורים על צדיקים בעוה"ז כדי שיירשו העוה"ב"... כלומר, האדם שנברא טהור ועומד מיצירתו בטהרה, הקב"ה מקצץ את נופו וענפיו המושיטים את עצמם לטומאה, כלומר, ע"י יסורים הוא מונע מהם להתקרב לטומאה, ובכך מבטיח להם עוה"ב.
(רבי מאיר דוד כהנא, אור הרעיון עמ' רטז)
וכבר היה ר' טרפון וזקנים מסובין בעליית בית נתזה בלוד, נשאלה שאלה זו בפניהם: תלמוד גדול או מעשה גדול? נענה ר' טרפון ואמר, מעשה גדול. נענה ר' עקיבא ואמר, תלמוד גדול. נענו כולם ואמרו, תלמוד גדול, שהתלמוד מביא לידי מעשה
השאלה אשר נשאלה ביניהם אם תלמוד גדול או מעשה גדול, לפי שהעיון והמעשה זה עניינים באמת, שהעיון הוא שלמות נקנה בנפש אשר ממנו סודר המעשה... והנה ר' טרפון הכריע... שמעשה גדול... גם התורה מחמירה מאוד בעניין המעשה, ולזה גזר שהתלמוד יהיה בעבור המעשה, והמעשה תכלית אליו. אמנם ר' עקיבא הכריע... כי התלמוד גדול, כי הוא הפועל הבא מהחלק היותר מעולה ממנו, והוא הנותן שלמות בפעולות וסיבתן. וכאילו אמרו באלו המאמרים שיש טענות להכריע לכאן ולכאן.
(עקידת יצחק שער מז)
וכבר היה רבי טרפון וזקנים מסובין בעלית בית נתזה בלוד נשאלה שאילה זו בפניהם תלמוד גדול או מעשה גדול וכו' נענו כולם ואמרו תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
[מדוע התאספו לדון בשאלה זו, הרי אין בזה הכרעה הלכתית, וגם אין בזה עניין מדיני שאמור לקבוע איך להתנהג בעתיד? באותו זמן הנוצרים לעגו על חכמי ישראל, וזלזלו בלימוד תורה, ואמרו שעמי הארץ יזכו למלכות שמים. כנגד זה אמרו חכמי ישראל שתלמוד גדול.]
(רבי זאב וולף מישעל, דעת דברי חכמים, עמ' 131)
לטקסט
נענה רבי טרפון ואמר מעשה גדול נענה ר"ע ואמר תלמוד גדול נענו כולם ואמרו תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
[סוקרטס ואפלטון אמרו שהטוב המוסרי יסודו רק בידיעה ובהכרה, לדעת מה טוב ומה רע, והידיעה יכולה להתגבר על הנטיות הרעות שבאדם. ואילו אריסטו אמר שלא די בידיעה כדי לכבוש את הנטיות הרעות, אלא כדי לרכוש את הטוב המוסרי על האדם להתרגל במעשים טובים. במקומות רבים אומרים חז"ל כדעת סוקרטס, "לא עם הארץ חסיד", "אין אדם חוטא אא"כ נכנס בו רוח שטות". (עמ' 47) וכן במדרש (איכה רבה פתיחתא ב) "הלואי אותי עזבו ותורתי שמרו, מתוך שהיו מתעסקין בה המאור שבה היה מחזירן למוטב", הרי שדי בידיעה להביא את האדם למוטב גם אם חטא. ר' טרפון אומר "מעשה גדול" כדעת אריסטו, ור"ע אומר "תלמוד גדול" כדעת סוקרטס. ר"ע ראה כמה גדול כוחה של הידיעה, שהרי לימוד התורה הפך אותו מעם הארץ ששנא את החכמים, לאדם מרומם. חז"ל נטו לדעת סוקרטס ולכן אמרו "תלמוד גדול". והמדרש (שיר השירים רבה פרשה ב) מסמיך את זה על הכתובים: "נמנו וגמרו גדול הוא התלמוד שמביא לידי מעשה, כי קולך ערב, זה התלמוד" ומתוך כך "ומראך נאוה זה מעשה הטוב.]
(רבי זאב וולף מישעל, דברי חכמים, עמ' 46-47)
לטקסט
[וחזר על דבריו בספרו דעת דברי חכמים, עמ' 189-190]
לטקסט
תלמוד גדול או מעשה גדול
בהקדים מה שאמרו חז"ל שיש ב' טעמים במה שזכינו אנחנו בתורה ולא המלאכים, הגם שהם בעלי קרבה, ומהדין שייכת להם. האחד - משום שהמלאכים אין להם כי אם תלמוד גדול בישיבה של מעלה, והמעשה גדול יותר מתלמוד תורה. ואם כן מכאן שאין אנו גורסים: עדיפים מלאכי השרת, משום שהצדיקים יש להם מעשה, וגדול המעשה יותר מתלמוד תורה.
(רבי עלוש חומאני, אני חומה, ח"א עמ' א [משוכתב באתר "החכם היומי"])
אני קוראת עליכם, תלמידי הבית הזה: כל זמן שאתם פה, הלימוד גדול, וכאשר תצאו מזה לעולם הגדול, אז מעשה גדול.
(אמרי יואל ח"ג, דרשה מהמופלגת הרבנית מרת פרחה ששון, עמ' 205 [משוכתב באתר "החכם היומי"])
תלמוד גדול או מעשה גדול וכו' נענו כולם ואמרו תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
אמרו בקדושין כשנחלקו אם התלמוד גדול או המעשה גדול, נמנו וגמרו שהתלמוד גדול, ופירשו הטעם לפי שהתלמוד מביא לידי מעשה. והוא מבואר שאחר שהתלמוד גדול מצד שהוא מביא לידי מעשה שהמעשה שהוא התכלית הוא העיקר. כי כל שתי מלאכות שהאחת קודמת לאחרת קדימה טבעית, כמלאכת הרסן למלאכת הפרשות או כמלאכת האריגה למלאכת החייטות, שהמלאכה הקודמת היא פחותה במדרגה מן האחרת, כי הקודמת כמשרתת לאחרת, כמו שמלאכת חציבת האבנים מן ההר היא פחותה במדרגה ממלאכת הבנאות אחר שהיא משרתת אליה, אף על פי שאי אפשר למלאכת הבנאות שתשלם בזולת חציבת האבנים, וכן המעשה, אף על פי שאי אפשר שיגיע אלא עם התלמוד כי לא עם הארץ חסיד, מכל מקום אחר שהתלמוד אינו אלא כדי שיביא אל המעשה, הוא מבואר שהמעשה הוא העקר.
(רבי יוסף אלבו, ספר העיקרים מאמר ג פרק כח)
תלמוד גדול או מעשה גדול וכו' תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
וכתבו התוספות: תמוה, שהרי שנינו בבבא קמא... משמע שמוכיחים שם מכאן שהמעשה גדול מהתלמוד. ויש לומר ששם כך פירושו: כיוון שאמרנו 'גדול תלמוד שמביא לידי מעשה' משמע שגם האחרים למדו כי אחרת איך הם יכלו לקיים. ומתרץ שהכוונה היא שאמנם כולם למדו אבל חזקיהו גם לימד. וללמד גדול מלעשות. ודברי התוספות הללו קשים, שכל הרואה בם יכיר וידע שמה שהקשו לרש"י - גם עבורם קשה, שהרי לפי תירוצם העלו את ההפך מהגמרא בקידושין, שמשמע ממנו שתלמוד גדול, והמסקנה שלהם היא שהמעשה עדיף מהלימוד לעצמו, ואם כן עוד היום תקשה לדבריהם מה שהקשו לרש"י ז"ל. והנראה לעניות דעתי ליישב, שהתוספות מפרשים שמה ששאלו בגמרא תלמוד גדול או מעשה גדול היא בתלמוד של ללמד לאחרים, והעלו שם שהתלמוד גדול כיוון שהתלמוד מביא לידי מעשה. וכך פירושו: 'תלמוד גדול' - שמלמד לאחרים, ובכך מביא את הרבים לידי מעשה כשמלמדם, ובזה גם הוא יעשה מעשה במה שמלמדם, שאין לך מעשה גדולה מזו, ומדובר באדם שכבר למד כל צורכו אם יעסוק במעשה או יעסוק בלימוד אחרים. ולפי זה דבריהם טובים ונכוחים, ומתיישבים עם דברי הגמרא שאומרת שבמקרה של תלמוד שלומד לעצמו - מעשה עדיף.
(רבי אפרים לניאדו, הבן יקיר, עמ' צב-צג [משוכתב באתר "החכם היומי"])
נענה רבי טרפון ואמר מעשה גדול נענה ר"ע ואמר תלמוד גדול נענו כולם ואמרו תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
יש שני מיני לימוד: לימוד אחד למתחילים, שילמדו תחילה, למען ידעו כיצד יקיימו את המצוות, וכמו שאמר הלל: 'אין בור ירא חטא', ועל סוג זה נמנו וגמרו: גדול התלמוד המביא לידי מעשה. הסוג השני של לימוד רמוז המחלוקת רבי עקיבא ורבי טרפון. נאמר על ידי רבי טרפון שגדול המעשה. הכוונה על תלמוד סתמי, שתכליתו רק לימוד להשגת הידיעות וחקירת העיון. לימוד כזה לא היה מוצדק ומושלם, אם לא יקדימהו המעשה ויראת החטא. ואולם לעולם המעשה הוא הפרי המבוקש, והלימוד והעיון הוא בחינת עלים, שאם אין בו מעשה, אין כל מאומה בידו כי אם עלה נידף.
(רבי אליהו דוד מאזוז, בן יכבד אב, מועדים וזמנים, עמ' קצה [משוכתב באתר "החכם היומי"])
תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה
תמצא הצווי בכל התורה, ולמדתם ועשיתם, מביא החכמה קודם המעשה, שבחכמה יגיע האדם למעשה, ובמעשה לא יגיע בו אל החכמה. וזהו מה שאמרו ע"ה, (קדושין פ"א, דף מ), שהתלמוד מביא לידי מעשה.
(הקדמת הרמב"ם לפירוש המשניות)
כי המעשה השלם הוא אשר יעשה האדם אותו בהסכמת הרצון והשכל יחד. וכמו שאמרו (קידושין מ' ע"ב) תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה.
(עקדת יצחק, שער ע)
וגם רומזים הלב ועין שניהם על הזדככות הגוף, כי כמו שאמרו רז"ל, תלמוד גדול שמביא לידי מעשה, כך עין ולב רעתם רבה להביא לידי מעשים רעים, וכמו שאמרו (במדבר רבה י, ב): העין רואה והלב חומד וכלי המעשה גומרים. ועל כן אמר "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם".
(של"ה, פרשת שלח, תורה אור אות א, בהגהה)
בחי' חכמת אלהות ב"ה המלובשת בתרי"ג מצות התורה נק' בשם בחינת אחוריי' דחכמה, כי כל אחוריים שבספירות הן מדרגות החיצונות והתחתונות במעלה שבספירה זו, מה שיוכלו לירד ולהתפשט למטה להתלבש בברואים להחיותם... בחי' חכמתו ית', מה שיוכל להתפשט ממנה [להתלבש] בתחתונים כולם הם כאין לגבי בחינת פנים המיוחד במאציל ב"ה, דכולא קמיה כלא חשיב. וההשפעה לכל הנבראים כולם שהם בעלי גבול ותכלית נחשבת ירידה וצמצום כביכול לגבי המאציל אין סוף ב"ה... ולכן משה רבינו ע"ה שהשיג עד אחוריים דחכמה, זכה שתנתן ע"י התורה שהיא נובלות חכמה שלמעלה, פירוש, מה שנובל ממנה ויורד למטה ומתלבש בתורה גשמיות שלנו, שעיקרה ותכליתה הוא קיום המצות ל"ת ועשה בפועל ומעשה ממש, כמאמר "היום לעשותם", וגדול תלמוד שמביא לידי מעשה, והלומד שלא לעשות נוח לו שנהפכה שלייתו וכו'. וכל אדם מוכרח להתגלגל עד שיקיים כל התרי"ג מצות בפועל ממש כנודע מהאריז"ל.
(רבי שניאור זלמן מלאדי, תניא, איגרת הקדש, פרק יט)
וזה טענת אותו חופר שיחין לר' יוחנן בן זכאי במדרש (קהלת רבה ד' י"ב) שגם הוא עוסק בצרכי ציבור. רק הוא השיבו שאין זה דברי תורה דדברי תורה לשון הוראה לאחרים והוא אין יכול להורות לאחרים שיבואו לשאול עיין שם. ומצד זה הוא התנשאות תלמיד חכם על עם הארץ משום דבעם הארץ הדברי תורה שלו בהעלם גדול והגלוי רק מצוות ותלמוד גדול.
(ר' צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות רלא)
[בעם הארץ גם לר' טרפון תלמוד גדול כדי שידע מה לעשות, והמחלוקת היתה בתלמיד חכם, וגם בו למסקנה תלמוד גדול.]
(דבר תורה (לעויטאן) דף יד ע"ב - לטקסט) [גם לת"ח תלמוד גדול, כי לימוד תורה היא תבלין ליצר הרע, ומביא לאדם לרצון לעבודת ה'. וזה מה שכתוב לְכָל תִּכְלָה רָאִיתִי קֵץ רְחָבָה מִצְוָתְךָ מְאֹד, מָה אָהַבְתִּי תוֹרָתֶךָ כָּל הַיּוֹם הִיא שִׂיחָתִי (תהלים קיט, צו-צז) - יש הרבה מצוות, אבל תלמוד יותר גדול.]
(דבר תורה (לעויטאן) דף טז ע"ב, יז ע"א - לטקסט) [פירש מהר"ל, שהתורה שאדם לומד פועלת פעולות בלבו ומביאה אותו לעשות תשובה, ועוקרת את לב האדם מתאוות העוה"ז, ומכניסה ללבו אהבת ה' ויראת ה'. לכן התורה נחשבת כמו עבד ואמה לאדם, כמו שאומר שמות רבה פרשה ל סימן ה: בת אחת היתה לי ומכרתיה לכם שאין אתם מוציאין אותה אלא חבושה בארון.]
(רבי יעקב אריה מראדזימין, ביכורי אביב, דף כד ע"ב, ודף כח ע"ג)
לטקסט
אציגה נא הערה קטנה במה שראיתי בריש מילין דאמר מר בענין מה שבקצת מקומות נראה דיראה קודמת לכל, ואילו ממ"ש [אבות פ"ב מ"ה] "אין בור ירא חטא", ומשנמנו וגמרו תלמוד גדול, משמע דחכמה קודמת. ומטי לה ע"פ ההקדמה של המפרש להל' יסודי התורה להרמב"ם ז"ל, בשני מיני היראה, ראשית יראת המלך הקודמת לכל, כל מי שאינו ירא מהמלך אינו מקיים גזירותיו, והב', יראה הגדולה שלא ישיגנה האדם כי אם אחרי קיום המצוות והשגת דרכיו. ע"כ תוכן דבריו ז"ל. ולדידי חזי לי שהדברים הללו הם ממש מה שהוסכם עליהם ע"פ מרן הר' חיים ויטאל ז"ל, בהקדמת ס' הקדוש עץ חיים, באמרו שם (בד"ה עוד הקדמה): והבא לטהר ולקרב, ראשית כל יראת ד' להשיג יראת העונש, כי יראת הרוממות שהיא יראה הפנימית לא ישיגוהו רק מתוך גדלות החכמה. ע"כ דברי קדשו. והם ממש דברי הרב המפרש הנ"ל ז"ל, והם מכוונים ממש לגבי הפתרון של יראה וחכמה מי קודמת למי בחילוף הבחינות הנ"ל. ודברי חכמים הנ"ל קיימים הם גם ע"פ סוד ה' ליראיו.
(הסכמת ראי"ה קוק לס' פתח אליהו [זריהן] ח"ב=הסכמות הראי"ה עמ' 60)
וכאשר ידענו כי עיקר חורבן בית מקדשנו וסבת גלותנו היה עזבנו את תורת ד', כמו שכתוב "על מה אבדה הארץ ויאמר ד' על עזבם את תורתי", אנו יודעים כי ע"י שובנו אל תורתנו הקדושה, להגות ולהעמיק ולשום כל מעייננו בה, בוא תבוא לנו הישועה, כי תיבנה עיר על תלה וארמון על משפטו ישב. וזאת הלא נבין מאד, אשר אף שכל התורה כולה היא שכיית החמדה, ובסגולתה תלוי אשרנו וישועת ערי אלקינו, יתרון הכשר ניתן לסגולה זאת בהגיוננו במצות הקודש והמקדש וכל התורה התלויה בארץ, אשר ד' אלקינו דורש אותה. השי"ת נתן בתלמוד תוה"ק סגולה גדולה שהוא מביא לידי מעשה, כדבריהם ז"ל "גדול תלמוד שמביא לידי מעשה". גדולת סגולה זו בעצמה, יש בה חלק הדיוט, אשר בידינו הוא, שהוא אשר למעשים שבידינו לקיימם, ומסגולת התלמוד היא לכונן את הלב ולזרז את הנפש אל קיומם, ויש בה חלק גבוה, הוא של המצות אשר לא בידנו טובנו בהן, מצד רחוקנו מארצנו וחרבן בית מקדשנו. ועליו ית' לקיים את הברית הכרותה לתלמוד שמביא לידי מעשה. ע"כ אם נתעורר ללמוד בשקידה ודעה נכונה את אלה חלקי התורה, שעל הקודש והמקדש נוסדו, יביאנו תלמודם לידי מעשה ע"י חסד עליון הגומר עלינו. ולעומת זה עלינו להבין, כי מיעוט שימת הלב והיסח הדעת מחלקי התורה הללו, שהם עיקריים לישועת נפשנו, גורם בעוונינו רחוק עת הישועה. כי איך נבוא אל הארץ ולא שמנו אל לב לדעת משפט אלקי הארץ, אשר הוא אדון כל ועיניו בה לעטרה בחוקי צדק ותורות אמת.
(ראי"ה קוק, משפט כהן, פתיחה עמ' טו-טז)
תלמודן של המצוות התלויות בארץ החל להיות הולך ונחשב... לחובה קדושה יתר על החובה הכללית המקפת את כל התורה כולה... תלמוד מביא לידי מעשה, שינון הלכות בברור והרחבה, עשות ספרים והרבות מחקר בהן, מביאים את ההכרה והאהבה אל המצוות התלויות בארץ.
(ראי"ה קוק, שבת הארץ, בסוף ההקדמה)
ארץ ישראל דומה בזה לתלמוד תורה, ותלמוד תורה, אע"פ שהוא מביא לידי מעשה המצוות כולן, מ"מ חלילה לומר שערכה של תורה איננו כי אם הכשר למעשה המצוות, אבל היא עליונה וחשובה בקדושתה בפני עצמה, עד שאפילו כשלומדין מה שא"א לקיים כלל, אין שיעור למעלת הלימוד ההוא, ועוד הוא גדול באיזה פנים מן הלימוד שאפשר לקיימו במעשה, שהרי זה נחשב ג"כ עשייה, כדאמרינן (מנחות קי ע"א): כל העוסק בתורת חטאת כאילו הקריב חטאת... אלא שבכלל גודל מעלתה כלולה גם מעלה זו שהיא מביאה לידי מעשה. כמו כן היא קדושת א"י. אע"פ שבקדושתה היא מביאה אותנו גם בחורבנה לידי כמה מצוות שאין לנו בדוגמתן בחו"ל, וק"ו בבניינה... מ"מ לא זה הוא כל עיקר מעלתה... ואפילו אם מפני הדחק צריכים להפקיע איזו מצוה מהמצוות התלויות בארץ, לא יפול על זה ח"ו לבם של הזוכים להסתופף בצלצח קדושת חיבת ארץ חמדה... כי עצם ישיבת א"י מצד עצמה שקולה היא נגד כל המצוות שבתורה.
(ראי"ה קוק, שבת הארץ, מבוא, אות טו)
"א"ר אלעזר בשעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע, יצתה בת קול ואמרה להן מי גילה לבני רז זה שמלאכי השרת משתמשין בו דכתיב: 'ברכו ד' מלאכיו גב רי כח עשי דברו לשמע בקול דברו', ברישא 'עושי' והדר 'לשמע'" [שבת פח ע"א]. כי באמת "תלמוד מביא לידי מעשה". א"כ התלמוד קודם בהכרח, אבל כ"ז לא נאמר כ"א במדרגת התלמוד שבעוה"ז שהוא טפל אל המעשה, משא"כ ההשגה הגדולה שלע"ל, שעיקר עשיית המצות בעוה"ז הוא כדי שע"י עשייה זו נזכה להשיג טעמיהן אז. וע"כ יעמדו ישראל לפנים ממחיצתם של מלאכי השרת ומלאכים שואלים להם "מה פעל אל", כי א"א להשיג אותן הטעמים כ"א ע"י הקדמת עשיית המצות בעוה"ז, א"כ העשיה היא הכנה אל ההשגה. והנה אצלנו שאנחנו שקועים בחומר, יש מציאות אל "תלמוד מביא לידי מעשה", כדי שקדושת הלימוד תועיל להגביר אותנו על היצר והחומר. משא"כ אצל מלאכי השרת, אצלם אין מציאות כ"א לחלק התלמוד, שע"י מה שעושים קול דבר ד' הם מתבוננים בטעם הבנוי ע"פ חכמתו ית' למה גזר כך, ומזה הם משיגים כבודו ותפארתו ית', א"כ הם עושים דברו לשמוע בקול דברו, פי' בטעם דברו שע"פ חכמה העליונה.
(מדבר שור, דרוש יז, עמ' קסח)
המשכיל את זולתו ומחכימו היא התכלית הכללית, שמהחכמה יבא לידי מעשים טובים וכדאמרינן "תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה", וכיון שהפעולה היא כוללת, יהיה שכרם השגה כוללת בתכלית כל הבריאה כולה שהיא נשגבה ומרוממה מאד. "ומצדיקי הרבים" בפעולות, שהפעולות המה פרטים יוצאים מכלל החכמה והתלמוד, שלמותם "ככוכבים", שכל כוכב יש לו תכלית כוללת את ההנהגה שהוא פועל בעולם במציאותו, והיינו שישיגו כ"א תכלית הבריאה כפי מקומם וערכם.
(מדבר שור, דרוש לז, עמ' שנב)
"חכם מה הוא אומר 'מה העדות והחוקים והמשפטים אשר צוה ד' אלקינו אתכם' (דברים ו, כ), אף אתה אמור לו כהלכות הפסח אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן". החכם שואל צורך הדינים הפרטיים והדקדוקים שבמצות, שהם עיקר תורה שבע"פ, שזהו "אשר צוה ד' אלקינו אתכם", כי ענין הצואה יורה על תורה שבע"פ, כדחז"ל "'והמצוה' (שמות כד יב) זו משנה" (ברכות ה ע"א). אבל באמת נחוצים מאד כל הדקדוקים שיהיו בארוכה עפ"ד הגמהר"ל מפראג ז"ל (עי' נתיב התורה, פרק ה) [בביאור דברי הגמ'] גדול תלמוד שמביא לידי מעשה, שמזה ראינו שתלמוד גדול בעיני השי"ת שיסד שדוקא תלמוד יביא לידי מעשה, וממנו ית' לא יבצר ליסד מעשה באופן כזה שלא יהיה צריך תלמוד כ"כ, אלא שהתלמוד פועל הרבה ליסד אהבת השי"ת, משו"ה הוכנו המצות באופן שיהיה צריך להן תלמוד גדול. והיינו כי כח ההרחבה של המצות פועל פעולת הכונה והתכלית כמו עצם המצוה. ע"כ "אמור לו כהלכות הפסח" העקריות, שהן הקרבתו ושחיטתו וזריקתו וכיו"ב, ואכילתו, ה"נ הוא מה ש"אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן", כדי שישאר טעם פסח בפיו, שהוא מחזק את הרושם של הפסח יותר, ע"כ הוא פועל ככל הלכות הפסח, ה"נ ריבוי הדינים ודקדוקי מצות מחזקים את הרושם של המצות יותר ויותר, וטעם המצות נבלע עי"ז ומורגש בפי האומה בכללה ע"י שמתעמלין ת"ח שבהם בדקדוקי מצותיה של תורה, והם בכללם מסתפקים ושואלים בכל פרט ופרט, זה מוסיף ומרשים טעם המצוה ורישומה כגוף המצוה, ע"כ הם כולם אהובים.
(מאורות הראיה, הגדה של פסח, עמ' קצט במהד' תשנד [ובדומה עולת ראיה ח"ב עמ' רעה])
גדול תלמוד שמביא לידי מעשה. דוקא תלמוד מביא לידי מעשה, תלמוד שהוא שינון והרחבה יוכלו להביא לידי מעשה ולא ידיעה קלה ושטחית. ע'כ (המעשה) [התלמוד] של המדות הטובות, של הדיעות הנכונות וכל האוצר הטוב הכלול בחלק המוסרי שבתורה, שרק בהיותו מתאחד עם החלק המעשי אז ימלא כל בית ישראל אורה, הוא יכול להביא לידי מעשה (זאת) של זיכוך הדיעות והישרת הלבבות.
(עין איה, ברכות, הקדמה עמ' יט)
יסוד המוסר האנושי תלוי רק במה שיהיו הדברים הנשואים על שפתיו לשבח, קרובים אל לבו ולמעשי ידיו, באופן
למדנו סוד זה מיעקב שפיצל את הפצלות הלבנות בשקתות המים כדי שהצאן יבואו ויראו את המחשוף וזה ישפיע עליהם בעת התשמיש.
לכן בעת התשמיש על האדם לנקות עצמו מכל הרהורי עבירה וזימה ויהרהר בצדיקים הטהורים, וישמח אשתו ויעודדה להרהר כמוהו בדברים אלה.
אולם היטב אמר בזה הגאון ר' רפאל הכהן ז"ל בספרו "דעת קדושים" [דף ב ע"א], כי מכאן מוכח, שלא מפני מחשבה רעה בעצם לא נחשבה כלל, לכן איננה מצטרפת למעשה, אלא מפני שכל אדם בחזקת כשרות הוא עומד, וכיון שלא יצאה המחשבה מכח אל הפועל, תהיה מאיזה סיבה שתהיה, עלינו לאמר כי גם באופנים אחרים לא היתה יוצאת לפעולות, והמחשבה לא היתה רק מחשבת לכאורה מעין "הוה אמינא ושקלא וטריא" בעלמא, שבכל האופנים לא היתה באה לידי "מסקנא" ו"הלכה למעשה". וע"כ בעבר ושנה, שנעשה לו כהיתר, או במחשבת עבודת כוכבים, שמחשבה זו מצד עצמה כבר מוציאה אותו לגמרי מהחזקת כשרות, כי כבר חסר לו כל הבסיס של כשרות, הוא נענש שפיר גם על המחשבה לבד.
ובזה הוא מפרש... את דברי חז"ל בנזיר (כג ע"א): ת"ר, אישה הפרם וד' יסלח לה, באשה שהפר לה בעלה והיא לא ידעה הכתוב מדבר, שהיא צריכה כפרה וסליחה, וכשהיה מגיע ר"ע אל פסוק זה היה בוכה, ומה מי שנתכוון לעלות בידו בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה טעון סליחה ומחילה... שלכאורה, מה ענין זה לר"ע שיבכה על זה, הלא בודאי לא נתכוון ולא עלה בידו בשר חזיר מעולם?
ולפי דרכנו יבואר גם זה, כי משני הטעמים שאמרנו לעיל בהא דאין מחשבה רעה הקב"ה מצרפה למעשה יוצא גם נפקא מינה לדינא. הנפקא מינה הוא במי שנתכוון לאכול בשר חזיר ועלה בידו בשר טלה, דאם הטעם שמחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה מפני שהמחשבה בעצם לא נחשבה לכלום, הנה גם באופן זה אין בידו שום עבירה, דס"ס הרי מעשה עבירה אין כאן, אחרי דעלה בידו בשר טלה באמת, אבל אם הטעם כמו שאמרנו, מפני שטרם בא הדבר לידי מעשה הוא עדיין בחזקת כשרות, אבל בנ"ד הרי באמת בא הדבר אצלו גם למעשה, כי בעת אכלו הרי חשב שהוא אוכל בשר חזיר, אלא שבמקרה נזדמן לו במקום זה בשר טלה, וכיון שהגיע ר"ע לפסוק זה של אישה הפרם וד' יסלח לה, שגם באמת לא עשתה שום מעשה עבירה, אחרי שכבר הפיר לה, ובכ"ז טעונה סליחה, מפני שחשבה שהיא עושה באמת מעשה עבירה, הנה גם הוא, ר"ע, הצדיק הגדול, היה בוכה על זה... כי ד' היודע מחשבות ובוחן כליות ולב, הוא יודע שכמה וכמה פעמים עולים גם על ליבם של צדיקים גמורים מחשבות והרהורים רעים, תאוות וכוונות נתעבות, ואם הדברים אינם יוצאים מכח אל הפועל, הוא לא מפני החזקת כשרות שלהם, אך מפני מה יאמרו הבריות, ובאופן היותר טוב מפני יראת העונש, וא"כ כולם, כולם טעונים מחילה, סליחה וכפרה.
והסביר בזה את המדרש (הובא בריקאנטי ויקרא פרק כג פסוק כד) "מדת הדין אומרת שפוט עולמך בדין שלם להם לרשעים כפעלם, ומדת רחמים אומרת [תהלים קל, ג] אם עונות תשמור יה ה' מי יעמד", היינו משד הדין רצתה שה' ידו את השרעים בעצמו, וכך ליעניש גם על מחשבותיהם הרעות. ומידת הרחמים אמרה שלא ידון כך. אפשר לפרש בזה את המדרש (בראשית רבה פרשה ג סימן ח) "ויקרא אלהים לאור יום אלו מעשיהן של צדיקים, ולחושך קרא לילה אלו מעשיהן של רשעים", "ויקרא אלהים לאור יום אלו מעשיהן של צדיקים" - "אלהים" לשון דיין, שה' דן את הצדיקים בעצמו כאמור. "ולחושך קרא לילה אלו מעשיהן של רשעים" - הוא דן אותם בצירוף ב.ד של מעלה כאמור, כי "לילה" בגימטריא "דיין" עם הכולל. (סג ע"א) והמדרש אומר (בראשית רבה פרשה ב סימן ה): "איני יודע באיזה מהם חפץ אם במעשה אלו ואם במעשה אלו, כיון דכתיב וירא אלהים את האור כי טוב, הוי במעשיהן של צדיקים חפץ ואינו חפץ במעשיהן של רשעים", שלכאורה קשה, הרי פשוט שצדיקים עדיפים? אלא השאלה היא איזו רחמנות גדולה, מה שהוא מרחם על הצדיקים לתת להם שכר על המחשבות, או הרחמנות על הרשעים שאינו מעניש אותם על מחשבות רעות? והתשובה היא שהרחמנות על הצדיקים גדולה יותר.]
ומטעם זה מצינו בפרשת שלח לך בפרשת "וכי תשגו" וגו' (במדבר טו כב-כד) המדברת בעבודה זרה, שהקדים שם עולה לחטאת, אף על פי שבכל כפרה הוא מקדים חטאת לעולה, לפי שבכל עוון קדם ההרהור אל המעשה, ומכל מקום המעשה חמור מן ההרהור, על כן הוא מסיר תחילה הגדול, וזהו החטאת המכפר על המעשה ואחר כך העולה על רוח ההרהור, אבל בעבודה זרה חטא המחשבה גדול מן המעשה, על כן הוא מקדים העולה לחטאת.
ויש לפרש מה שאמר "ואת זנית רעים רבים", מפני שאמרו שם ביומא דבתשובה מיראה זדונות נעשות כשגגות ובתשובה מאהבה זדונות נעשות כזכיות, אם כן יש לומר דבתשובה מאהבה שנעשה כזכיות כמו שאמר הכתוב "שובו בנים שובבים", דמעיקרא שובבים [יומא פו ע"א], אין כאן לא תעשה כלל. אך לפי מה שכתב מהרש"א ז"ל דהא דאמרינן מעיקרא שובבים היינו שהקב"ה אינו חושב את מחשבת העבירה לכלום ואינו מצרפו למעשה ומחשבת התשובה מצרפה למעשה, ואמרינן בסוף פרק קמא דקדושין... כשעבר עבירה ושנה נעשה לו כהיתר אף המחשבה רעה מצרפו למעשה, נמצא דאין כאן עקירת עבירה לגמרי. והיינו דכתיב "ואת זנית רעים רבים" ונעשה כהיתר, דאיכא עונש גם על המחשבה, הרי דאית ביה לאו, אלא דעשה דתשובה דוחה אותה. והיינו דכתיב "ושוב אלי נאום ה'" וגו' בתחילה כי היכא דלהוי בעידנא דמיעקר לאו מקיים עשה.
א. במקרה של חילול השם. לא כל חוצפה והפקרות היא חילול השם. חילול השם הוא הדבר היותר חמור. 'אחד שוגג ואחד מזיד בחילול השם', מעבר לגדרים הרגילים של חילוק בין שוגג למזיד. 'אין מקיפין בחילול השם'. ההנהגה האלוהית הרגילה בבריאה היא בהקפה, קרדיט, אבל חילול השם יוצא מן הכלל, של סדר הנהגה הרגילה. אין הקפה, אין הסתר פנים. מיד התגובה האלוהית יוצאת אל הפועל, תוך יום או כמה ימים.
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה טז ע"א]
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה יא]
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה טז ע"א]
וזה מ"ש לעולם יראה אדם את עצמו מחצה זכאי ומחצה חייב וכן את העולם כולו חציו זכאי וחציו חייב, חטא חטא אחד הכריע את עצמו ואת העולם כולו לכף חובה וגרם לו השחתה, ואם עשה מצוה אחת הכריע את עצמו ואת העולם כולו לכף זכות, וגרם לו תשועה והצלה, כמו שנאמר וצדיק יסוד עולם, זהו שצדק הכריע את כל העולם כולו לזכות והצילו [רמב"ם פרק ג' מהלכות תשובה ה"ד].
הנה, יש להדגיש שהערך והמשקל של מחצה זכאי ומחצה חייב הוא לאחר המעשה, אבל בשעת המעשה גם אם רובו זכות כשעושה את החטא ח"ו הוא כולו בבחינת רשע, ובשעת מעשה מצוה כולו צדיק, וכן כל העולם במצב של המעשה אם טוב ואם רע ח"ו, ולפעמים ייתכן שהגיע העולם למצב של חורבן ובעשיית מצוה פדה את כל העולם מחורבנו, והגם שלא היה אז העולם בבחינת מחצה ומחצה, וכמו כן יש שמצד הפקת הרצון העליון הגיעה השעה לרומם את כל העולם ולפדותו מכל צרה, ובעשיית הרע הוא מונע הטובה ההיא, באופן שענין המשקל של מחצה ומחצה הוא רק לשבר את האוזן איך יתכן זה, אבל באמת כל פעולה של מצוה ועבירה פועלת אם לזכות אם לחיוב.
ואמנם זה עצמו מורה על נפלאות גדולת ישראל, שאין פרט בישראל אלא כל יחיד ויחיד הוא כלל כל העולמות, שכל העולמות עומדים על המשקל של מחצה ומחצה.
ולכן נצטוו ישראל על מחצית השקל, להורות גדלותם של ישראל שהם עושים את העולם לבחינת מחצית, וגילוי זה הוא "לכפר על נפשותיכם", כי כמו שעיקר המבוקש הוא לגלות שם ד' ועוזו, וכן מבוקשו של הקב"ה שיתגלה עוז קדושת ישראל ופליאות הדרתם וזה נתגלה ע"י חטאם שבזה הושפלו כל העולמות, לעומת מה שמקודם כל העולם נתקבצו אצל בלעם ואמר להם "ד' עוז לעמו יתן ד' יברך את עמו בשלום", שאז נתראה שפלותם של האומות ונתברר שכל הבריאה תלויה בערכם של ישראל, וזה יתנו מחצית השקל העשיר לא ירבה והדל לא ימעיט ממחצית השקל, שהם הם המחצה וכאילו כל העולם במצב של מחצה על ידם, ובזכותם נברא העולם ובנפילתם נחרב.
והתשובה שאיננה מעולה כל כך, אמנם תספיק לכפר העונות הקודמים, אבל לא תוסיף זכות. ואמנם, צריך בתשובה הזאת גם כן שתהיה גמורה, לא שיאמר האדם אבל חטאנו אשמנו, בפיו ובשפתיו, ולא יפשפש במעשיו תמיד, אלא צריך לכל אדם לחפש דרכיו תמיד, הן בעבירות שבין אדם למקום הן בעבירות שבין אדם לחבירו, ושיהיו עונותיו לנגד עיניו תמיד שהרי אנו רואים משיח צדקנו שאמר כי פשעי אני אדע וחטאתי נגדי תמיד. עם היות אמרו רז"ל, כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה. ואף על פי כן מפני שהיתה לו קצת שגגה, היה שם חטאו נגדו תמיד, והיה דואג ומצטער עליהם כמו שאמר.
כי עוני אגיד אדאג מחטאתי. עם היות שלא חטא החטא הנראה, וכל האומר דוד חטא איני אלא טועה. [שואל איך מועילה תשובת הרשע, והרי למדנו בסוף יומא שבעל תשובה הוא זה שבאתה דבר עבירה בידו פעם ראשונה ושנית ושלישית וניצל ממנה, מחוי רב יהודה באותה אשה ובאותו פרק ובאותו מקום.]
יסורים אלה הם מיוחדים לחסידים וצדיקים, ישרים ותמימים לשם שמירת נשמותיהם בטהרתה וזהרה, והתעלותה אל הטובה האלקית, שאין למעלה הימנה אל רוב טוב הצפון מאת אלקי הגמול ליראיו וחסידיו... אבל אלה אשר השתקעו בחטא ונטמאו בטומאה לגמרי, טומאת גוף ונפש, אינם נפקדים ביסורין, ועליהם נאמר: "הלעיטהו לרשע וימת" [ב"ק סט, א], וכן אמרו רז"ל: אמר ר' אלעזר בר צדוק: למה צדיקים נמשלים בעולם הזה... ואחריתה דרכי מות".
הטומאה והטהרה, האור והחושך - משמשים בעולמנו בערבוביא, אין תחומים מבדילים ביניהם, אלא שניהם מכריזים ואומרים לו לאדם: בחר לך את מקומך. האדם הוא בורר לו את מקומו ועמדתו, אלה בוחרים להם מקום טהרה, ואלה מקום טומאה, אלה מתיסרים במוסר שד-י באיזמל חדה, מכאיבה ומנחמת, מיסרת ומרפאה, את נטיות השובביות: חמדה וזוללות, גסות רוח ורמות לב, והופכות אותו למקום טהרה, ואלה בוחרים להם מקום טומאה שכולו חשך ומכאובים, מגבירים את יצרם, מאפילים ומכבים אור נשמתם בתענוגים מדומים והבליים, שצמאון לוהט ואהבה בלתי פוסקת כרוכה בהם, ומצעידים אותם אל דרכי מות, וחטאם כפול: חטא בחירת מקום הטומאה, ותוצאותיה הרעות, הקב"ה משפיע עליהם טובה בעולם, [ועל כן] אין מעצור לבחירתם, ודוקא מפני שחופשיים בבחירתם, נענשים בהכרתת נשמותיהם וירידתם למדרגה התחתונה של פגרים מתים.
אמנם נענו כולם ואמרו תלמוד גדול שהתלמוד מביא לידי מעשה - והרי לכאורה המאמר סותר עצמו, שאם התלמוד הוא גדול מפני שמביא לידי מעשה, הנה אם כן מעשה גדול!... אלא שכיוונו אל הסכמת הכתות בהשקפת הבחינות עצמן שאמרנו, והוא כי בבחינת העיון בעצמו - יש לגזור שתלמוד גדול מן הצדדין הראשונים, ואף כי נודה שהמעשה הוא העיקר והתכליתיי, כמו שחייבו הצדדים השניים, הנה אחר שהמעשה לא ייקרא בשם המעשה על דרך האמת אלא כשנעשה בקדימת העיון והחכמה... הנה יהיה גם כן תלמוד גדול מצד שמביא המעשה לידי גמר ותשלום שבו ייקרא מעשה בעצם, כי זולתו יהיה מעשה חסר... ומה שאמר ר' טרפון מעשה גדול - על המעשה המעויין, אחר שהמעשה ממנו הוא העיקר, כמו שאמר: לא המדרש הוא העיקר אלא המעשה... והנה אם כן היה התלמוד גדול משני הצדדין [שתי בחינות ישנן ביחס שבין העיון השכלי ופיתוח כוחות הנפש של האדם לבין העשייה הטכנית של מעשים טובים: מבחינה עקרונית - העיון גדול, שכן הוא קודם בחשיבותו למעשה, וכן רק העיון יכול להביא את האדם לידי עשיית מעשים טובים. אמנם מבחינה מעשית - המעשה גדול, משום שע"י ההתרגלות לעשיית מעשים קונה האדם לעצמו את תכונות נפשו.].
מריבוי העסק בתלמוד המוסרי והרחבת ידיעתו, יתוקנו המדות ויראת ד' טהורה תתבסס ביותר. האור הזרוע על דברי חז'ל באגדות יפרש אורו על כל הלבבות השמות אליהם לב.