Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת מכות דף כג ע"ב
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
לדף הראשי על אגדות מכות
כג ע"ב
אשר יעשה אותם האדם וחי בהם הא כל היושב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה
דרך המקראות לקרוא בשם פועל ועושה גם את הנמנע מן הפעולה, שהיה בכחו ורשותו לעשותו. על היושב והנמנע מן העריות אמר (בפ' אחרי) "אשר יעשה אותם האדם וחי בהם". וכמ"ש היושב ואינו עובר כעושה ייחשב, דכתיב אשר יעשה האדם וחי בהם, וסמיך ליה "איש איש אל כל שאר בשרו". וכן ייחס לכל אנשי עיר שכם לאמר עליהם (וישלח לד) "אשר טימאו אחותם", אף שהמה לא עשו מאומה, אבל לפי שהניחו לעשות ביניהם נבלה זו ולא מיחו בו, אבל הראו ההפך, שהיה המעשה חשובה בעיניהם עד שהתרצו מפני זה להימול, לכן נקראו גם הם המטמאים כאלו עשו את הנבלה בפועל כפם. וכן...
(הכתב והקבלה, שמות פרק ד פסוק כא)
בזה המקרא שאנו עומדים בו שתים זו שמענו בפירושו... ב' הוא מעשה המצות שאין בהם טעם ושיש בהם טעם... וזה הפירוש נשנה עוד בת"כ והובא ביומא דף פה ובכמה מקומות: "וחי בהם" - ולא שימות בהם. וזה לא מיירי בעסק התורה אלא במעשה המצות. והכי תנן שלהי מס' מכות רש"א ממקומו הוא למד שנאמר ונכרתו הנפשות העושות כו' אשר יעשה אותם האדם וחי בהם. הא כל היושב ולא עבר עבירה כו'. אבל זה הפירוש ע"כ אינו לפי הפשט. תדע שהרי עיקר זה המקרא כתיב בפרשת עריות, ואנן קיי"ל דבגילוי עריות יהרג ואל יעבור... צ"ל דזה הדרש אינו אלא כוונה שנייה, וקאי על שארי מצות...
(העמק דבר, ויקרא פרק יח פסוק ה)
היושב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה
העיקר התשעה עשר: עזיבת חטאו בהזדמן לו והוא בתוקף תאוותו. ואמרו רז"ל (יומא פו ע"ב): איזהו בעל תשובה אשר תשובתו מגעת עד כסא הכבוד? כאשר נבחן ויצא נקי באותו פרק ובאותו מקום ובאותה אשה. רצה לומר, כי הזדמן החטא לידו, והוא בתוקף יצרו ואונו בשרירי בטנו כעת הראשונה אשר חטא, וכבש יצרו ונמלט מעוון, מיראת ה' וגאון פחדו... ומי שלא הזדמן לידו כענין הזה, יוסיף בנפשו יראת ה' דבר יום ביומו, ככה כל הימים... ואמרו רבותינו זכרונם לברכה [קידושין לט ע"ב]: ישב ולא עבר עבירה נותנים לו שכר כעושה מצוה, כגון שבא דבר עבירה לידו וניצל ממנו.
(שערי תשובה, שער א, אות מט)
ימצא דרך בשכר הנזהר מעבור על מצות לא תעשה, אשר השג ישיג לשכר עושה מצוה, כגון אם הזדמן דבר עבירה ליד האיש והתאווה תאווה לדבר ערווה וכבש יצרו, כי זה מעיקרי יראת ה' יתברך; וכן מי שהזדמן לידו להתעשר באונאה ותרמית ואין רואה ואין יודע, והתהלך בתומו ובור כפיו, שכרו על זה כזורע לצדקה וטורח במצוה. וכן כתוב (תהלים קיט, ג): "אף לא פעלו עוולה בדרכיו הלכו", ואמרו רז"ל (ירושלמי קדושין סוף פרק א): כיון שלא פעלו עוולה, בדרכיו הלכו... וכן אמרו רבותינו זכרונם לברכה: ישב ולא עבר עבירה נותנים לו שכר כעושה מצוה, כגון שבא דבר עבירה לידו ונצול ממנו. ועוד אמרו (מדרש תהלים ל): "ליראי ה' ולחושבי שמו" (מלאכי ג, טו) - זה הבא דבר עבירה לידו וניצול ממנו. גם השכר הזה עיקרו ויסודו מצות עשה, שכבש יצרו ביראת אלקים, כמו שנאמר (דברים י, כ): "את ה' אלקיך תירא".
(שערי תשובה, שער ג, אות ט)
אמרו רז"ל: ישב ולא עבר עבירה, נותנין לו שכר כעושה מצוה. ואע"פ שזה דבר מתמיה, איך אפשר שיקנה האדם שום שלמות בהיותו יושב ובטל ובלתי עושה שום פעולה? והרי בפירוש אמרו רז"ל [ילקוט שמעוני, ח"ב רמז תשכ]: "מי האיש החפץ חיים וגו' נצור לשונך מרע וגו' סור מרע ועשה טוב" (תהלים לד) - שמא תאמר אלך ואגרה בשינה? תלמוד לומר: "ועשה טוב" - שיראה שצריך לעשות המעשה הטוב בפועל כדי שיזכה לחיים נצחיים ולטוב הצפון ליראי ה', שעליו נאמר "מה רב טובך אשר צפנת ליראיך" וגו' (שם לא), ועל הטוב ההוא אמר "מי האיש החפץ חיים אוהב ימים לראות טוב".
(ספר העיקרים, מאמר ג, פרק כז)
כי ודאי מי שישב, כבר קם לעשות ועמד, וכבש וישב מעשות... שעם היות ששלמות האדם העצמי הוא בקום עשה, כי בו קבעה התורה שכר במצוותיה, וגם החכם שם גדר האושר פועל הנפש כפי המעלה... עם כל זה כבר יזכה לפעמים בשב ואל תעשה, וזה יהיה אשר קדם לו ההרגל או ההתחלה על המעשים הרעים, ואחר ישב ויסירם מלבו, ובפגעו בם יכבוש עצמו ויעזבם... שכיון שישב ולא עבר, הרי הוא ודאי עשה מצוה ומעשה גמור.
(עקידת יצחק, שער ק)
אבל הדבר הוא דאמרינן [ילקוט שמעוני, ח"ב רמז תשכ]: סור מרע, יכול וילך אדם ויתגרה בשינה, ת"ל ועשה טוב, עד שיעשה טוב. ומקשים, הא אמרינן שילהי מכות: ישב ולא עבר עבירה, נותנים לו שכר כמו עושה מצוה.
(יערות דבש, חלק שני, דרוש ב)
לעשות [עשרת הדברים]. אע"ג שיש בהם הרבה לא תעשה, כבר שנינו שלהי מכות שהיושב ולא עבר עבירה ה"ז כעושה מצוה.
(העמק דבר, דברים פרק ד פסוק יג)
שממשיכין כח אלקות ע"י שמירת ל"ת כמעשה כו' לא תעשו... כדאיתא בגמרא הבא עבירה לידו ולא עשאה נותנין לו שכר כעושה מצוה, שכמו שע"י המצוות ממשיכין קדושה. כמו כן ע"י סור מרע.
(שפת אמת, פרשת אחרי, שנת תרס"א)
מי שמעיין היטב בפתיחת הספר "חפץ חיים", ובספר הזה בשני שעריו הראשונים בכל פרקיו, יראה שע"י קיום מידת שמירת הלשון ייגרע ממנו בכל שנה כמה מאות ואלפים עוונות, ויתוסף לו תמורתם כמה מאות ואלפים מצוות, כי אפילו אם על ידי זה לא יתמעטו לו בכל יום כי אם עשר תיבות של דיבורים שלא כהוגן, שחסם את פיו מלדברם, גם כן עולה יותר משלושת אלפים לשנה... ולמצוות ייחשבו לו לעולם הבא אותן התיבות, כמו שאמרו חז"ל, ישב אדם ולא עבר עברה, נותנין לו שכר כעושה מצוה. ועל כל רגע ורגע שאדם חוסם פיו זוכה וכו'.
(שמירת הלשון, ח"א, חתימת הספר, פרק א)
עוד יש לו, לאדם ששומר את דיבורו, רווח תמידי, שבכל עת שהוא רוצה לדבר, והוא מתבונן בעצמו שיש בזה חשש איסור של לשון הרע או אונאת דברים או ליצנות וכדומה, וכובש את עצמו ואינו מדבר, נחשב לו למעלה, כאלו מקיים מצוה בפועל ממש, וכמו שאמרו חז"ל, ישב אדם ולא עבר עברה כשבא לידו, נותנין לו שכר כעושה מצוה, ויתוסף לו ע"י זה בשנה כמה אלפי מצוות.
(שמירת הלשון, ח"ב, פרק ו)
והנה כמו שאמרו חז"ל באדם פרטי: "כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו" [סוכה נב ע"א], כן הוא באומה בכללה. כי מי שגדול מחבירו, כוחותיו גדולים יותר, ופעולותיו עושות רושם יותר גדול, על כן אם ירע ויקלקל, ימצא מקום לפרץ רחב יותר גדול. כמו כן באומה בכללה, לפי גודל ערכה של האומה הישראלית וקדושתה נמצא מקום ליצר לקטרג, מה שא"כ באומות הרחוקות מזה בערך, וכדחז"ל: "שמניח אוה"ע ומתגרה בשונאיהם של ישראל" [סוכה נב ע"א]. ואע"פ שסוף כל הקלקולים להיות מתוקנים, והמעלה העליונה תחזור לישראל כאשר יאתה, אך לפי רוממות המעלה, יש טורח וכובד גדול בהשגת המדרגה הכללית. אבל גם דבר זה ה' יתברך חשבה לטובה, כי המכשולים כשמזדמנים בטבע מצד רוממות המעלה, לבד מה שאינם חסרונות מוחלטים, מפני שהם באים מצד מעלה ויתרון, עוד יש יתרון בזה, שכח הקדושה יוצא מהכח אל הפועל לתקן מכשול, באופן נשגב ונמרץ, ומזה יתקלס עילאה, כענין בא דבר עבירה לידו ופירש הימנה שנותנים לו שכר כעושה מצוה [קידושין לט ע"ב], כי הטוב שמתעורר לתקן הרע בפועל, הוא קונה לו מציאות יותר חשובה.
(מאורות הראי"ה, שבועות עמ' ח)
היושב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה וכו' ומה אם הדם שנפשו של אדם קצה ממנו
התיקון דביטול הרע שהוא ע"י שמירת המצוות לא תעשה, הרי הוא אלא דוקא כשהוא נזהר ומתרחק מהם למען שמו של הקב"ה, וכמ"ש בספרא סוף פרשה קדושים, והובא ברש"י בחומש שם פסוק כו, שלא יאמר אדם אי אפשי בבשר חזיר כו' אבל אפשי ומה אעשה ואבי שבשמים גזר עלי. ואמרו בפירוש, קדושין ט"ל סוף ע"ב על המשנה דמכות כג ריש ע"ב, ישב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה. ואפילו בדברים שנפשו של אדם קצה בהם כמ"ש במכות שם, עם כל זה הנה הוא רק כאשר שבא לידו ופורש ממנו לשם שמים דוקא. וכן פירש הסיפורנו, דברים יב, כה, שזהו מה שנאמר שם באיסור אכילת הדם "למען ייטב לך כו' כי תעשה הישר בעיני ה'", שאפילו הדם אשר נפשו של אדם קצה ממנו יהיה מניעתו מזה רק בשביל שהוא הישר בעיני ה'. והרי לנו כי כל התיקון הנעשה במצוות ל"ת הנה הוא רק כאשר שהיא מתקיים ע"י צירוף מצוות עשה, שהוא לעשות הישר בעיני ה'. ומוכרח הוא שיהא הכוונה בכל שמירת מצוות ל"ת, לעשות רצון קונו בזה, שהוא מצוות עשה דעשיית הטוב והישר בעיני ה'. ואפילו למ"ד מצוות אין צריכות כוונה (ע' או"ח סי' ס סעי' ד) הוא רק בעשה, אבל בל"ת, אם אינו מכוון שמונע מזה מחמת מצוות ה', בודאי שאינו עושה בזה מצוה כלל, דהרי לא קא עביד מידי. וכמו שמוכח בקידושין ט"ל סע"ב וכנז'. ואין להרהר על זה ממ"ש פסחים נ ע"ב הני נשי דמחוזא כו', כי שם היו שמחים ונהנים מזה עכ"פ במה שהם פנויים להמתין על קבלת שבת, והרי היה בזה מחשבת מצוה עכ"פ. ועי' עוד במהרש"א שם. ואפילו אם נאמר דגם בל"ת בלא כוונה נחשב לו למצוה ג"כ, על דרך עושה שלא לשמה, וכפשטות הגמרא פסחים הנז' [בשגם שיש לומר שהרי האומר שם הוא רבא, ואזיל לשיטתו ראש השנה כח, ב, דמצות אין צריכות כוונה, אבל למ"ד צריכות כוונה לא נחשב כזה למצוה כלל], וכן הסברא נותנת, כי מאחר דאם עבר עליה הרי היה נענש על זה, א"כ יש לו שכר כשלא עבר, מאיזה טעם שהוא, וכמצוה שלא לשמה עכ"פ. ומה גם כי בודאי הוא שהוא ע"י איזה זכות שהגין עליו, דאל"כ הרי יצרו של אדם מתגבר ומתחדש בכל יום. אך עכ"ז הרי הוא אינו מעיקר המצוה עכ"פ, ועיקר התיקון הנעשה משמירת המצות ל"ת בביעור וביטול הרע שאמרנו הנה הוא רק כאשר שפורש מהעבירה ומשתדל להינצל ממנה מחמת ציווי ה' עליה. והרי נמצא כי כל שמירת המצוות ל"ת, הנה הגם שקיומם במעשה, הרי הם רק בשב ואל תעשה, אבל במחשבה הנה נעשה כל תיקונם רק כאשר שהם מצורף למצוות עשה, שהוא לעשות רצון קונו ועשיית הטוב והישר בעיני ה', וכמ"ש באיסור אכילת הדם כנ"ל מדברי הסיפורני.
(ר' שלמה אלישוב, הדעת הטוב, ח"ב, דרוש ד, ענף יט = שערי הלשם, חלק א, סימן יח, פרק א, אות ה)
היושב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה וכו' ומה אם הדם שנפשו של אדם קצה ממנו הפורש ממנו מקבל שכר גזל ועריות שנפשו של אדם מתאוה להן ומחמדתן הפורש מהן על אחת כמה וכמה שיזכה לו ולדורותיו ולדורות דורותיו עד סוף כל הדורות
מכאן משמע שידוע מתן שכרן של מצוה, שהרי יליף ק"ו שיש על מצוה שיש עליה צער יותר שכר. וכן משמע בפרק שלוח הקן (חולין קמא ע"ב), שאמרו שם: ומה אם מצוה שהיא באיסר, אמרה תורה למען יטב לך והארכת ימים, כ"ש מצוה אחרת. ויש להקשות על זה, דהא אמרו (אבות פ"ב) שאין אתה יודע מתן שכרן של מצות, ואם כן אפשר שעל מצוות שילוח הקן ומצוות דם יש יותר שכר מן מצוה אחרת, אף שהיא יותר גדולה מהם. ופירוש זה, דמה שכתוב אצל שילוח הקן "למען יטב לך והארכת ימים", על כרחך פירושו, כי השכר הזה הוא בשביל הוצאת האיסר, ואין הכתוב מדבר משכר המצוה עצמה, דאם כן למה כתב במצוה זאת השכר ולא בשאר מצוות? אלא על כרחך הכתוב בא ללמוד ק"ו, ומה אם מצות שאינו רק באיסר וכו'. אם כן, אין הכתוב מדבר משכר המצוה עצמה, רק מן השכר שיש בשביל ההוצאה או הטורח. דודאי יש בזה שני דברים, הבחינה האחת מצד המצוה שה' יתברך נותן שכר בשביל המצוה, אף שאין בה טורח והוצאה כלל, שנותן שכר על המצוה עצמה, דמכל מקום יש שכר עליה. ושכר זה אין אתה יודע מתן שכרן של מצוות, שהוא מצד המצוה עצמה, ויכול להיות שיש שכר יותר על קלה מבחמורה, כי אין השכר תולה כלל בקלות ובחמורות. אבל השכר שיש בשביל הטורח וההוצאה, וכמו שאמרו (אבות פ"ה מכ"ג) "לפום צערא אגרא", בודאי השכר הוא לפי הטורח והוצאה שיש לאדם.
(מהר"ל, חדושי אגדות כאן [ובדומה בדרך חיים, פרק ב משנה א])
ישב ולא עבר עבירה וכו' מצות עשה כנגד רמ"ח אברים
ולכן נראה לי שהוא נקשר למעלה לפי הפירוש שפירשתי, שאין אתה יודע ואפילו מצוה קלה אין קץ למתן שכרה, ולפיכך הוי זהיר ומדקדק בה. ואין צ"ל שצריך ליזהר בה כשבאה לידך, אבל יש לך לרדוף אחריה בכל יכלתך, וחשוב כמה אתה מפסיד כשתמנע מלעשות המצוה, מתוך שכרה שגיליתי לך שאין קץ לו. וגם יש לך להימנע מהעבירות, וחשוב השכר שיתנו לך בהיותך יושב ולא עובר עבירה, מתוך ענשה של עבירה, כאמז"ל (ירושלמי קידושין): כל היושב ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה, שנאמר (תהלים קיט) "אף לא פעלו עולה בדרכיו הלכו".
ודע כי כל התורה כולה אחת היא, ואע"פ שאתה רואה מצוות עשה ומצוות לא תעשה, כולם נכללים זו בזו. אמר הכתוב (דברים י): "את ה' אלקיך תירא", והיא מצוות עשה כוללת כל מצוות לא תעשה, כי הנמנע מעשות עבירה ירא את ה' ב"ה. וכן כלל מצוות עשה באומרו (שם יג) "לא תוסף עליו ולא תגרע ממנו", והנמנע מעשות המצוות גורע הוא. ולכן הנמנע מעשות מצוה הוא ראוי לעונש, והנמנע מעבור עבירה ראוי לשכר. ושלמה ע"ה ביאר זה הסוד הנכבד, אמר (קהלת יב) "סוף דבר הכל נשמע את האלקים ירא ואת מצותיו שמור", כלל בכאן כל מצוות עשה ומצוות לא תעשה, ואמר כי הם כל האדם, כי האדם מורכב מחומר וצורה, ומצוות לא תעשה קיומם בשכל לבד, ומצוות עשה קיומם בחומר ג"כ, ולו החלק הגדול.
ולכן אמר כי מצוות עשה ומצוות לא תעשה יחד הן כל האדם. וכבר הפליגו חז"ל באומרם כי מצוות עשה כנגד רמ"ח אברים שבאדם, ומצוות לא תעשה כנגד שס"ה גידים. וראה שלמה בחכמתו להזכיר יראה במצוות לא תעשה והיא מצוות עשה, ושמירה שהיא לא תעשה במצוות עשה, להורות כי סוד המצוות אחד. ודברי זה האדון מיוסדים על זאת ההבנה. ידוע כי אנו מורכבים מחמר וצורה, ומצד הצורה אנו משותפים עם המלאכים, ומצד החמר עם הבהמות, ומן השכונה הזאת הוטבענו במדה רעה כי אין אנו משגיחין אלא לשעה.
(פירוש היעב"ץ לאבות, פרק ב משנה א)
הדם שנפשו של אדם קצה ממנו
"והכרתי אותה מקרב עמה" - דע וראה ההפרש, שבחלב שאוכל לתיאבון כתוב "ונכרתה" (ויקרא ז, כה) בלא התייחס הפעולה לה' יתברך הטוב, אבל בדם, שנפשו של אדם קצה בו (סוף מכות), שאינו רק להכעיס, כתוב "והכרתי אותה", מיוחס אל ה' יתברך שיעשה במכוון.
(משך חכמה, ויקרא פרק יז פסוק י)
גזל ועריות שנפשו של אדם מתאוה להן ומחמדתן
...ותאוה זה הוא היושב בביתו ואינו רואה רק למלאות תאותו והנאתו, וחמדה הוא הדבר שאין בהם הנאת הגוף, כמו בגדים נאים ובתים נאים, או שיהיה לו ממון רב, שאין בהם הנאת הגוף אלא נפשו של אדם חומד להם. וזה שכתוב גזל ועריות נפשו של אדם מתאוה ומחמדתן, שבגזל שייך חימוד, שאין בהן הנאת הגוף, ועריות שייך לשון תאוה, שהוא הנאת הגוף. לכן אמרו מתאוה ומחמדתן.
(ביאור הגר"א, משלי פרק ב פסוק טז)
עריות נפשו של אדם מחמדתן, ועתידין ישראל לינתק כו' (תו"כ קלז), שלא בכו רק להתיר עריות בפרהסיא... לכן אמר, שלא תדמו כי הוא קשה לקיים ובלתי אפשרי לטבע הגוף לקיים דבר זה, לכן אמר להם "אני ה' אלקיכם", שאני הוא בוראכם ויודע טבעכם ומוסדות מזג גופכם, כי לא כבד הוא להתאפק בעד התאוה ולתת רסן להחמדה, ואני הוא המצוה, שלא תעשו מעשי ארץ מצרים ומעשי ארץ כנען כו', "ושמרתם את חקתי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם", שיהיו לחיות נפש האדם ולהנהיגה באופן שיהיה טוב לו בעולם הזה ואשרי חלקו לעוה"ב, לא דברים הממיתים... כשציוותה לכם בני ישראל על העריות, בטח ידע היודע כל כי לזכות מזגם והנהגתם הרוחנית עפ"י התורה הוא יאות ונאות, וקל להתקיים, כמניעת כל האיסורים.
(משך חכמה, ויקרא פרק יח פסוק ב)
גזל ועריות שנפשו של אדם מתאוה להן ומחמדתן הפורש מהן על אחת כמה וכמה שיזכה לו ולדורותיו
...שלפי טבע אומה הישראלית להיות להוטים אחר ע"ז, ואם כן מי שמתחזק בדעת גבוה להלוך תמים עם ה' ראוי לשכר יותר ממי שבטבעו קר ושקט על אמונת אבותיו. ע"כ תדע "כי ה' אלקיך הוא האלקים" - הוא בעצמו שופט כל האדם, והוא יתברך "הא-ל הנאמן" לשלם שכר לפי קושי העבודה ולפום צערא אגרא, וכדתנן שלהי מכות ומה אם הדם כו' גזל ועריות שנפשו ש"א מתאוה להן ומחמדתן הפורש מהם על אחת כו"כ שיזכה לו כו'.
(העמק דבר, דברים פרק ז פסוק ט)
הרי הוא אומר רק חזק לבלתי אכול הדם וכו' רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר
תנן במשנה דמכות: רחב"ע אומר... יגדיל תורה ויאדיר. ואין הפירוש הרבה להם שמשום הכי נתן תרי"ג מצוות, ח"ו. דודאי כל מצוה בפני עצמה יש לה יסוד נאמן בפ"ע, ושהיא מוכרחת לקיום העולם, ולא רק למען לזכות את ישראל נברא מצוה זו. אלא, כלפי דתנן שם במכות: ר"ש בר רבי אומר, הרי הוא אומר רק חזק לבלתי אכול הדם, ומה אם הדם שנפשו של אדם קצה ממנו כו', בא רחב"ע ונתן ישוב על הרבה אזהרות שבא בדם. ואע"ג שיש דרש בכריתות [כ ע"ב-כב ע"א] בזה, מ"מ לפי פשט המקרא באין להזהיר כמה לאוין בדם, ואינו מצוה חדשה, רק ריבוי תורה, ורק לזכות את ישראל, שהיושב ולא אכל הדם מקבל שכר כעושה מצוה, ועתה יהא מקבל שכר כאילו עושה הרבה מצוות כפי ריבוי אזהרות. ובזה מיושב כמה מ"ע שנשנו, עד שאמרו חז"ל כל המקיים מצוות תפילין ה"ז שמונה מ"ע, ברכת כהנים שלושה מ"ע, וכן הרבה. וכ"ז אינו אלא להאדיר שכר של המצוה במה שהוכפלה ונשנה ונשתלש. וזה הדרוש מבואר ברבה ראש פרשת ובהעלתך, דמצוות נרות נאמר כמה פעמים, זה שאמר הכתוב ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר.
(העמק דבר, דברים פרק ו פסוקים כ, כה)
רצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות
דע, כי האדם נפעל כפי פעולותיו, ולבו וכל מחשבתיו תמיד אחר מעשיו שהוא עוסק בהם אם טוב ואם רע, ואפילו רשע גמור בלבבו וכל יצר מחשבות לבו רק רע כל היום, אם יערה רוחו וישים השתדלותו ועסקו בהתמדה בתתורה ובמצוות, ואפילו שלא לשם שמים, מיד ינטה אל הטוב (ומתוך שלא לשמה בא לשמה), ובכח מעשיו ימית היצר הרע, כי אחרי הפעולות נמשכים הלבבות... ועל כן אמרו חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, כדי להתפיס בהן כל מחשבותינו, ולהיות בהן כל עסקינו להטיב לנו באחריתנו. כי מתוך הפעולות הטובות, אנחנו נפעלים להיות טובים וזוכים לחיי עד.
(ספר החינוך, מצוה טז)
שכל מה שרצה הא-ל ברוך הוא להרחיק ממנו לטובתנו רחוק גדול, הרבה לנו בו אזהרות רבות. ועוד לנו תועלת נמצא ברבוי האזהרות. והוא כמו שאמרו ז"ל, שרצה המקום לזכות את ישראל, ולפיכך הרבה להם מצוות. והכוונה להם באמרם "מצוות" על האזהרות, שהרבה להם אזהרות הרבה במה שהיה אפשר להודיע באזהרה אחת, כמו בכאן שהיה אפשר להזהירנו דרך כלל לא תקחו ממון מזולתכם שלא כדין, ונתרבו האזהרות לנו בדבר, כדי שנקבל שכר הרבה על הפרישה מן העברה. וכמו כן בכל מקום שאמרו ז"ל "לעבור עליו בהרבה לאוין", כן נפרש הדבר, שאין לפרש חלילה שירצה ה' יתברך לבוא בעלילה על בריותיו, ולכן שירבה הנקם עליהם, כי חפץ ה' ברוך הוא וברוך שמו לזכות בריותיו, לא לחייב, אבל יזרז אותם זרוז אחר זרוז למען ילמדו יקחו מוסר ויזכו בהתרחקם מן העברה זכות רב.
(ספר החינוך, מצוה רכח)
...האמונה בשהשלמות האנושי יושג במצוה אחת ממצוות תורת משה, שאם לא כן תהיה תורת משה מרחקת את האדם מהשגת השלמות האנושי, אשר כינו אותו רבותינו ז"ל בחיי העוה"ב. וזה כי אחר שע"י תורת בני נח היו האנשים משיגים מדרגה מה ממדרגות העוה"ב, כאמרם ז"ל חסידי אומות העולם יש להם חלק לעוה"ב [רמב"ם, הלכות מלכים, ח, יא], רצונם לומר המקיימים שבע מצוות בני נח יש להם חלק לעוה"ב, ואם היה צריך כל בעל תורת משה כל ריבוי המצוות שבאו בה כדי להקנותו מדרגה ממדרגות חיי העולם הבא, היתה תורת משה מרחקת את האדם מקניית השלמות יותר ממה שהיתה מקרבת אותו. וזה הפך מה שכוון ממנה באמרם ז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, ולזה מה שיראה שתהיה האמונה הזאת שורש פרטי לתורת משה.
(ספר העיקרים, מאמר א, פרק כג)
...אברהם אבינו ע"ה, אשר בזולת תורה קדמתו, בן שלש שנים מיום שעמד על דעתו, הכיר את בוראו, וקירב רבים לעבודתו... והנה להפלגת חשיבותו נכרת עמו ברית במצוה אחת, והיא המילה, והיה די בה לגודל מעלתו. להיות החשוב לפי חשיבותו, יהיה בו די לפעולות מעטות, לא יצטרך לפעולות רבות. כמו הענין בגלגל היומי עם יתר הגלגלים, כי הוא יהיה די בו בתנועה אחת להשיג שלמותו, שהיא השפעת טובו; ויתר הגלגלים להיותם למטה ממנו בחשיבות, יצטרכו לתנועות רבות. ולזה היה מן ההכרח, כאשר גזר חסדו יתברך ויתעלה לשומנו אנחנו קהל עדת ישראל שלמים, להרבות לנו הפעולות, כמאמר רבי חנניה בן עקשיא, רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות.
(ר' חסדאי קרשקש, אור ה', הקדמה)
והיה מחכמת ה' יתברך להיישרת האומה, למה שיחסר הטבע להשלימו, למלאכה, והיא התורה, אשר הכוונה כולה הגעת השלמות האנושי הנתלה בקיום האמונה והעבודה... ולהיות מחסד העליון לזכות האומה בזאת התורה, כמאמר רבי חנניא בן עקשיא בסוף גמרא מכות, הערימה החכמה האלקית לבלתי קרוא לזולתנו, עד יבוא ויורה צדק, שבאמצעות גלותנו ופזורנו בגויים יתפרסם שמו יתברך באומות... ובהגלות האמת יבאו כולם לעבדו שכם אחד.
(ר' חסדאי קרשקש, אור ה', מאמר ב כלל ד, פרק ג)
שאפשר היה להם להתנהג בקדושתו של הקב"ה בלא תורה, כמו האבות, והקב"ה אשר חפץ למען צדקו, הגדיל להם תורה, כמו שאמר רבי חנניה בן עקשיא בסוף מכות במשנה, רצה המקום לזכות את ישראל... יגדיל תורה ויאדיר. אם כן, שלש חיבות נראו לישראל. האחת, שהם בצלם אלקים. והשנית, שהם קדושים, ובזה הם שוים לצדיקים הראשונים כחנוך ומתושלח [ונח] ושם ועבר שלא היתה להם תורה. והשלישית, בתורה, להרבות זכותם.
(רשב"ץ, מגן אבות, אבות, פרק ג משנה יח)
ואע"פ שחייב אדם להיזהר בכל המצוות, מכל מקום יש לו להחזיק באחת מכל המצוות בכח גדול והתמדה שלא יעבור עליה כל ימי חייו, לפי שכללות התורה שהם תרי"ג מצוות נקרא "עץ חיים", כדכתיב "עץ חיים היא למחזיקים בה", והאוחז ענף אחד מן האילן יפה, אוחז בכולו, שכל שאר הענפים נמשכים אחר אותו ענף, שכולם גוף אחד, אבל אם יבוא לאחוז בכל הענפים יחדיו לא יוכל לאחוז כלום... ונראה שזה נמי דעת הרמב"ם ז"ל, שאע"פ שכתב בסוף מסכת מכות על משנת ר' חנניא בן עקשיא... שאי אפשר שלא תחשק נפשו באחת מכולן לעשותה בשלמותה כתיקנה, ובה יזכה לחיי העולם הבא, אין כוונת הרב דבמצוה אחת לבדה יזכה, שהרי הוא עצמו בסוף פ"ק דקדושין, על המשנה שכתבנו כל העושה מצוה אחת מטיבין לו, פירש בה הרב מה שפירש הבבלי בפירוש, דמצוה אחת יתירה על זכיותיו קאמר... אלא ודאי הוכיח תחילתו על סופו, שממה שפירש דמצוה אחת יתירה על זכיותיו קאמר, ובזה דוקא הוא שזוכה לחיי העולם הבא, מינה נלמוד דמה שכתב בסוף מכות דבמצוה אחת בשלמותה יזכה לחיי העולם הבא, הכי קאמר, דודאי ע"י אותה מצוה יתחזק בשאר מצוות ויהיה רובו זכויות. ואזדא לטעמיה, שהוא סבור על דרך זה בעבירה, דמומר לעבירה אחת מומר לכל התורה כולה, דמסתמא כיון שפשע בה כ"כ, גם בשאר המצוות יהיה פושע, כדכתב רבינו נסים בריש מסכת חולין.
(ספר חרדים, פרק סא)
וענין אמרו ששכר מצוה מצוה, הוא שבא לומר שיש לו לעשות המצוות כדי שיהיה רגיל בהם, ויהיה לו טבע שני... ודע שכל המצוות הם קשורות כלם קשר אמיץ זו עם זו. והנה העושה מצוה אחת, ימשך ממנה אחרת, והם כמו סולם לעלות בהם לעולם העליון. ובזה יתבאר מאמר החכם: רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות.
(ר"י אלאשקר, מרכבת המשנה, אבות פרק ד משנה ב)
ופרש"י: לזכות את ישראל - כדי שיהיו מקבלין שכר במה שמונעין עצמן מן העבירות, לפיכך הרבה להם, שלא היה צריך לצוות כמה מצוות וכמה אזהרות של שקצים ונבלות שאין לך אדם שאינו קץ בהם, אלא כדי שיקבלו שכר על שפורשים מהם. עכ"ל. הילכך בשעת מניעת אדם עצמו מן האיסורין, יכוין בלבו שמפני ציווי ה' יתברך הוא נמנע לעשות רצונו, וישמח בחלקו.
(ספר חרדים, פרק כו)
אבל נתחייב להאמין, כי חלף המעשים התוריים האלו, יגיע לנו מהזכות והטוב, שיעור מה שראוי לעשותם בעבורו בלי ספק. והוא מה שהוסכם מחכמינו ז"ל באמרם רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר ה' חפץ וגו'.
(עקידת יצחק, שער מד)
(שפת אמת, פרשת תזריע, שנת תרנ"ג)
ור"ה הוא בחי' היכל זכות שכתב בזוה"ק פקודי דשם כל המשפטים ודינים. ונק' זכות כי כל המשפט כדי לזכות בני אדם. והקב"ה רצה לזכות את בני ישראל הרבה להם תורה ומצוות כמ"ש חז"ל ה' חפץ למען צדקו.
(שפת אמת ספר דברים, לראש השנה, שנת תרנ"ט)
...ונקרא גם כן תורת חסד מסיטרא דאברהם, כי מה שנתנה לישראל הוא מצד מדת החסד ודרצה לזכות את ישראל לפיכך הירבה וכו'.
(רבי צדוק מלובלין, ישראל קדושים, אות ו)
וידועים דברי הרמב"ם (בפירושו למשנה סוף מכות) במאמרם ז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, היינו שבשביל מצוה אחת כתיקונה זוכין לחיי עוה"ב וכשיש הרבה מצוות א"א שלא תבוא אחת מהן ליד איש במשך כל ימי חייו לזכות בה לעוה"ב. וע"כ ישראל למטה שמחפשין תמיד חסרונות בעבודתם, ולפי הבנתם בצורך איכות העבודה ומהותה נדמה להם שלא עשו כלום, וא"כ הבושה כפולה ומכופלת, שאפילו אחר שיש להם הרבה מצוות ואעפי"כ הם עירומים מכל מצוה כתיקונה, אוי לה לאותה בושה. וזהו ענין כיפור קטן בעת מיעוט הירח. וזהו שאיתא בספר גנת אגוז שר"ח הוא ראש מועדי הכנעה, והיינו שבשביל ההכנעה והבושה הקודמת נעשה מזה מועד כמ"ש (ישעיהו נז, טו) ואת דכא ואמרו ז"ל (סוטה ה.) אני את דכא.
(שם משמואל, חלק המועדים, ראש השנה שנת תרע"ו)
והם היו צריכים ליותר מצוות לפועל, כי לא היתה הכנתם כל כך חזקה, רצוני לומר הדבקות בה' יתברך בתוכם, כמו האבות והראשונים שהיו דבקים בה' יתברך ממש בכל לבם וכוחם ונכנסו לפני ולפנים, לפיכך הרבה להם ה' יתברך המצוות ונתן לכלל ישראל כל תרי"ג מצוות. וזהו שאמר התנא, רצה הקב"ה לזכות ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, כי אז יזכו להיותן נשלמין בכל רמ"ח אברים ושס"ה גידים ויזכו להיות מרכבה.
(שני לוחות הברית, הגהות להקדמה לתורה שבכתב, א, התרי"ג [אות י])
המצוות שנתן ה' יתברך לישראל יש לשאול עליהם, אם ריבוי המצוות לטוב להם כמשמעות פשט הכתוב, שנאמר (דברים ו) "ויצונו ה' אלקינו לעשות החקים האלה לטוב לנו כל הימים וצדקה" וגו'. ועם כי יש לומר שאין הכתוב מדבר בריבוי המצוות, רק שהמצוות הם לטוב אל האדם, שבקיום המצוה זוכה לחיים הנצחיים, מכל מקום כך מוכח פשט המאמר המפורסם: אמר ר' חנניא בן עקשיא... יגדיל תורה ויאדיר. ומעתה יש לשאול, כי איך יאמר שה' חפץ לזכות את ישראל לכך הרבה להם מצוות, ודבר זה נגד השכל, שהיה לו למעט במצוות כדי שלא יהיה צריך לשמור הרבה מצוות, ואז היה זוכה לעולם הבא ע"י מיעוט מצוות, ממה שהוא מוסיף להם מצוות, שאז אי אפשר לזכות כל כך לעולם הבא.
(מהר"ל, תפארת ישראל, פרק ה)
והרב בית אלקים שם [שער התשובה בי"ד] נתן טעם למה שאין תשובה אלא לישראל, לפי שהן עמוסים במצוות חבילות חבילות, וכרובן כן חוטאים, ואי אפשר לומר "ונקה", והוה להו כאנוסין, לא כן הרשעים, אלה בני נוח, אין להם אלא ז' מצוות, ולכן ילקו זרים שבע על חטאתיהם ואין להם תשובה... ובזה יומתק מאמר רחב"ע רצה הקב"ה לזכות את ישראל - וזה ע"י תשובה, כי מבלעדה אין צדיק בארץ וכו', ולכן הרבה להם תורה ומצוות כאמור.
(ר' יהודה נגר, לימודי ה', דרוש למעלת התשובה, בסוף הספר (דף קא ע"ג במהד' למברג))
ואני מבין עוד בכוונתו במה שאמרו: רבי חנניא בן עקשיא אומר... יגדיל תורה ויאדיר. ונודע מה שהקשו בזה. ולי נראה כי היה מחסדו יתברך להגדיל שכר עמו ישראל, ולשלם להם על מה שלא עשו כאילו עשאוהו. כי הנה יש בתורתנו הקדושה קצת מצוות כוללות לכל האנשים, כגון שמירת שבת וכל המועדים, וכמעט כל מצוות לא תעשה נכללו בו אנשים ונשים, כהנים, לויים וישראלים. ויש עוד מהן שאין הכל שוין בהם, כגון כל המצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות, ועוד מצוות פרטיות לא נצטוו אלא לאשר הוא שייך בהן, דרך משל כיבוד אב ואם - אין ליתום משניהם חלק במצוה זו... אמנם נתחסד ה' עם ישראל, כי לא בלבד בעשות המצוות הכוללות וגם הפרטיות לכל מי ששייך בה יקבלו שכר, אלא אפילו במצוה שאין לו חלק בה ולא הגיע הצווי עדיו, יתהנה משכרה. וזה, בהיותו עוסק בלימוד אותה המצוה, יהיה מכין עצמו ומכוין בדעתו באמת ובתמים שאילו היתה באה לידו היה מקיימה בכל כחו, כוונה זו בלב תספיק לתת לו שכר טוב. ונמצא, שכל עוד שיתרבו המצוות ותגדל אצל האדם התשוקה והחפץ בהתלהבות גדול לעשותן, יגדל שכרן כאלו עשאן כולן. וא"כ צדק לומר שלזכות את ישראל ולטובתם הרבה להם תורה ומצות, כי ע"י התורה המזהרת המצוות כולן, מתרבה באדם החפץ והרצון, וזכותו הרבה מאד.
(ר' עזריה פיג'ו, בינה לעיתים, חלק ב, דרוש א לשבת ר"ח אלול [דרוש נו במהד' מישור])
...ובזה יבואר המשנה: אמר ר' חנניא בן עקשיא... לפיכך הרבה להם תורה ומצוות. ויש לדקדק מה להם. ועוד מאי הרבה, הוי ליה לומר "נתן תורה ומצוות", הלא קאי על ישראל. ונראה, דהנה הקב"ה נתן לישראל תורה ומצוות, והמצוות הם על שני בחינות. הבחינה האחד הוא המצוות אשר אין בהם שום תאוה גשמיות, רק להבורא יתברך, כמו ציצית ותפילין אשר אין יכול להיות בהם שום תאוה להגוף כלל, רק הכל להבורא יתברך. ויש עוד מצוות אכילה בשבת ויום טוב ומצות זיווג אשר יש בה תאוה להגוף גם כן. רק האדם בשעת עשיית מצוות אלו לא יעשה בשביל התענוג כלל, רק יעשה כדי לקיים מצוות הבורא ברוך הוא, וצריך לשבור תאות הגשמיות בשעת עשיית מצוות אלו. והנה למה נתן הקב"ה מצוות אלו אשר אדם אפשר לעשות אותם בשביל הנאות גופו ולא בשביל רצון הבורא חס ושלום? והתירוץ הוא, דהנה באמת הנשמה יש לה תענוג מעשיית המצוה לשם הבורא ברוך הוא, ובזה יש הזדככות בכדי לראות בטוב הצפון לצדיקים ולחזות בנועם ה' לעתיד לבא בגן עדן ולהיות מן העולים והזוכים לחיי עולם הבא. והנה האדם הוא מורכב מחומר וצורה, וצורה היא הנשמה, היא השכל. אבל החומר במה יזדכך כדי לראות גם כן בטוב הצפון לצדיקים ובשאר הטובות? ולכך נתן הקב"ה מצוות אשר הגוף גם כן נהנה ממנה, והאדם המשבר בשעת עשיות המצוות התאות הגופניות ועושה הכל בכדי לקיים מצוות הבורא עליו לעשות מצוות אלו, ולא בשביל הנאתו כלל, ובזה יש גם כן הזדככות להגוף בכדי שיכול לבוא אל המדרגה עם הנשמה. וזה הרמז במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך וכו', כי מלת לזכות מלשון הזדככות, ורוצה להזדכך גם את הגוף מן ישראל עם קדושו בכדי לעלות למקום אשר אין שום אדם יכול להשיג בטובת העולם הבא. ועל זה מפרש התנא הרבה להם, נתן להם הרבה מצוות אשר יש הנאה גם להם זו הגוף. והאדם המשבר בשעת עשיית מצוות אלו התענוג מהגוף, ועושה הכל בכדי לקיים המצוות הבורא, ע"י זה יש הזדככות הגוף. וזהו לזכות, וזהו להם.
(קדושת לוי, פרשת ויצא)
וכמ"ש חז"ל הובא בילקוט [תנחומא ואתחנן אות ג] בפסוק "וחנותי את אשר אחון" [שמות לג, יט]: אין אני חייב לשום בריה, ומה שיעשה אדם מצוה הוא מתנת חנם שנאמר "וחנותי" וגו' עכ"ל. רצה לומר שהעלהו ה' יתברך במעלה שהבין בשכלו האמיתי וראה באמת שא"צ ליתן שכר, כי המצוה שוה יותר והיא בעצמה שכרה, ומה שנתתי להם את המצות הוא מתנת חנם, כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות.
(רבי פנחס הלוי הורוויץ, הפלאה, כתובות, פתחא זעירא, אות יג)
כשאדם עוסק בתורה, הקב"ה מתמלא עליו רחמים - בראשית רבה סדר תולדות (פרשה סג פיסקא א)... ועיין להרמב"ן ז"ל סדר יתרו על פסוק (שמות כ, ח) זכור את יום השבת, דכתב, דגם המקיים מצוות עשה הקב"ה מרחם עליו. יע"ש. וזהו כוונת התנא בסוף מכות: רבי חנניא בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות. והוא בהקדים עוד מה שכתבו המקובלים (שער הכוונות, ענין בין המצרים, דף פט ע"ג) דשם א-להים במילוי ההין גימטריא רצ"ה, דמאותיות צר"ה שהוא מדת הדין, נעשה "רצה" שהוא מדת רחמים. ומצינו בזוהר הקדוש סדר יתרו דף פ ע"ב, דאמרו שם וז"ל: מה נשר אשתכח ברחמי על בנויי ודינא לגבי אחרנין, כך קודשא בריך הוא אשתכח ברחמי לגבי ישראל ודינא לגבי עמין עובדי עבודה זרה כו'. יע"ש.
(רבי חיים פאלאג'י, נפש חיים מע' ר אות כ)
מ"ש רז"ל: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר ה' חפץ" וכו', והוא כמ"ש שכיון שעיקר השלמות נטוע כבר בנפש, א"כ מנין יזכו ישראל להיות מתייחס הדבר אליהם לעשות להם מלבושים לנשמה? ולכך "הרבה להם תורה ומצוות", ר"ל לעשות בפועל, וזה מתייחס אצלם כמ"ש באריכות. וז"ש "שרצה לזכות את ישראל" וכו', ר"ל שיהיה זה מצידם בבחינת טובה.
(רבי יצחק אייזיק חבר, נר מצוה)
בכל איש ישראל, ע"י המילה יכולין לזכך הגוף. וכן בכל המצוות, כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את בני ישראל הרבה להם תורה ומצוות. אבל מילה היא כלל כל המצוות.
(שפת אמת, פרשת וירא, שנת תרנ"ט)
יצחק, אע"פ שהוא בחינת מדת הדין, מ"מ הכל לזכות בני ישראל... כדאיתא במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות כו' למען צדקו כו'. כי זה הזכות, שיהיו זוכין במעשיהם אל החסד, דמאן דאכיל דלאו דיליה בהית לאסתכולי ביה.
(שפת אמת, פרשת תולדות, שנת תרנ"ח [ובדומה בשנת תרנ"ט])
כפי מה שיצה"ר באדם ועוסק כל היום בטבע ועניני הגוף, כך מתחזק כח הגוף ומאפיל על הנשמה. ולכן נתן הקב"ה לבני ישראל תורה ומצוות, כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל כו' תורה ומצוות, שהם למעלה מן הזמן, ואם האדם עוסק ומהרהר כל היום רק בתורה ומצוות, כך מאיר בו כח הנשמה והארה שלמעלה מן הזמן, והוא בחי' גאולת הנפש.
(שפת אמת, פרשת מקץ, שנת תרס"ד)
כמו שיש תרי"ג איברים וגידים בגוף, כן רמ"ח ושס"ה מצוות בנפש, וכמ"ש בס' שער הקדושה שע"ז נאמר וחי בהם. ואמרו חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, שע"י מזוכך הגוף להתמשך אחר הארת הנשמה.
(שפת אמת, פרשת וארא, שנת תרס"ד [ובקיצור בפרשת תשא, שנת תרנ"ד])
עיקר המצוה היא צורך גבוה. וצריך האדם לעשות המצוה לשם שמים בלבד. אבל הכנת המצוה והתשוקה קודם המצוה ולאחריה, מצד זה נעשה מלבוש הנפש, שהמצוה נותנת ברכה לפניה ולאחריה... רוב ההרהור והתשוקה אל המצוה מתקן נפש האדם. וז"ש ז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, שכל התיקונים שלמעלה, מסר הקב"ה לבני ישראל להיות נעשין אלה התיקונים ע"י המצוות שבני ישראל עושין. ועי"ז מזדככין הנפשות של בני ישראל.
(שפת אמת, פרשת בא, שנת תרנ"ט)
ואיתא רצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות. אם כן, ע"י התורה והמצוות מזדככין נפשות בני ישראל שיוכלו לקבל אלקות.
(שפת אמת, פרשת ויקהל, שנת תרנ"ח)
עפ"י מ"ש חז"ל רחב"ע אומר רצה הקב"ה לזכות ישראל הרבה להם תורה ומצוות. ופרש"י דשקצים ורמשים בלא זה מאוסים כו', רק שהקב"ה עשה מזה מצוה. והפירוש, שהקב"ה רצה שיהיו בני ישראל כל מעשיהם נמשך אחר התורה, שגם מה שא"א להיות באופן אחר, מ"מ יהיה כוונת המעשה עפ"י התורה. וכ"כ חז"ל: אל יאמר האדם אי אפשי בבשר חזיר, רק אפשי, ומה אעשה אבי שבשמים גזר עלי... ואף שבלא זה נמאס ואיך יאמר "אפשי בו", רק הפירוש להיות המניעה מצד ציווי ה' יתברך יותר מהמיאוס מצד עצמו, שאף בהכרח כזה שהיה גובר המיאוס, מ"מ מצד מאמר ה' יתברך נרחק יותר ממנו.
(שפת אמת, פרשת שמיני, שנת תרל"א)
שהאדם צריך להעלות כל הברואים ולהביא מעשה בראשית לבחי' קדם. ובני ישראל מוכנים לזה בכח מצוות התורה, להבדיל ולזכך הכל מן הפסולת, כדאיתא במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל כו' הרבה להם תורה ומצוות, פירשנו במ"א שזה הזכייה, להעלות ולתקן הכל באמצעיות האדם.
(שפת אמת, פרשת תזריע, שנת תר"נ)
האדם כלול מעליונים ותחתונים. ונשלח נשמתו למטה, וצריך להיות רצוא ושוב תמיד כמו שהיה קודם החטא, וכמו בנשמת אליהו הנביא שעולה ויורד. ואם זכה, פירוש להיות זך ובר לבב שלא יקבל השתנות ע"י דברי עוה"ז, אז מוציא גם מעוה"ז נקודה פנימית... אך לא כל אדם זוכה לזה. ולכן נאמר לאדה"ר "ביום אכלך ממנו מות תמות" - כל השפלה והשתנות נקרא מיתה, כי ידע שלא היה בכחו להיות נשאר זך שלא יקבל שינוי מאכילת עץ הדעת טוב ורע. אכן אח"כ ניתן לבני ישראל תורה ומצוות, כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, ובזה יכולים להיות זכים וטהורים שלא לקבל שינוי מעוה"ז, כמ"ש מצוות ה' ברה [תהלים יט, י].
(שפת אמת, פרשת תזריע, שנת תרנ"ו)
כמ"ש במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות דכתיב ה' חפץ כו'. פירוש, כמו שנשתלחו נשמות בני ישראל ונתלבשו בגופים שפלים כדי לתקן עולמות התחתונים, צדקה עשה לנו ה' יתברך להפיס דעתנו במה שכמו כן נתן לנו המצוות, שהוא התפשטות הארה מתורה אור לתוך המעשה, והם מכוונים נגד רמ"ח איברים כו' לזכותנו, שהמצוות מסייעין לזכך הנפש כמ"ש מצוות ה' ברה כו'. וכענין שאמרו חז"ל רש"י בראשית א, טז] בלבנה שהרבה צבאותיה להפיס דעתה ע"י הכוכבים, כמו כן סיוע נר מצוה, כי שורשן של נשמת ישראל אור תורה ממש.
(שפת אמת, פרשת בהעלותך, שנת תרמ"ב)
במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות. והענין דכתיב נר מצוה [משלי ו, כג]. היינו כמו הנר הוא כלי איך להעלות אורה, כן המצוות הם כלים לקבל אור התורה. וכמ"ש עושי דברו לשמוע [תהלים קג, כ], היינו שע"י עשיות המצוות יכולין לשמוע ולקבל דברי תורה. נ'ר' הוא רמ"ח מצוות עשה עם אהבה ויראה, כדאיתא בזוה"ק. ומילוי נ"ר הוא שס"ה, נגד שס"ה גידים שהם בפנים, ורמ"ח איברים נגלים. (ועי"ז) [וע"י] התרי"ג מצוות נתקן האדם ונעשה כלי מוכן לתורה. ונפשות בני ישראל המה נשתלחו לעוה"ז שהם כלים לגלות אור תורה על ידם, שרצה הקב"ה לזכות אותנו שיהיה הארת התורה על ידינו. וזה הצלם של תרי"ג הוא הכלי לגלות אור התורה על ידו.
(שפת אמת, פרשת בהעלותך, שנת תרמ"ו)
...שאמרו שרצונו יתברך היה שיזכו בני ישראל במעשיהם, משום דמאן דאכיל דלאו דיליה בהית לאסתכולי ביה. והנה ענין המצוות הוא מה שאדם במעשיו מדליק לו נר בתוך החשיכה, כדאיתא במדרש תצוה פירוש נר מצוה, והוא ממש כמו עור המגשש בקיר ומוצא לו דרך בתוך החושך. אבל בחי' "תורה אור" הוא הנהגת הפקח שמנהג הסומא. והגם שהוא מעלה יתירה, שהולך בלי שום פחד, עכ"ז אינו משל עצמו. אבל בחי' "נר מצוה" הוא בכח האדם עצמו, וזה "נר לרגלי דבריך". וזה שאמרו חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לכן הרבה תורה ומצוות, להיות מתפשט אור התורה במעשי המצוות שלהם.
(שפת אמת, פרשת בהעלותך, שנת תרנ"ד)
ואיתא רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות. כי הנשמה חלק א-לוה ממעל, אבל הגוף מסתיר הארת הנשמה. והמצוות מזככין החומר, ולהכין דרך שתוכל הנשמה להאיר. לכן נקרא נר, שהיא כלי והכנה לקבל האור. כמו כן תרי"ג מצוות עצות איך שתוכל שלהבת הנשמה להאיר בהאדם. והרמב"ם בפירוש המשנה כתב כשמקיים אדם מצוה אחת בשלימות זוכה לעוה"ב, ולכן הרבה מצוות, שימצא עכ"פ מצוה אחת לכל איש ישראל ע"ש. ודבריו אמת, שבכל מצוה תלויין תרי"ג מצוות, שכשנתקן אבר אחד כראוי, ואז שלהבת הנשמה עולה באמצעיות מצוה זו, ממילא מאירין כל האברים.
(שפת אמת, פרשת בהעלותך, שנת תרנ"ו)
ולכן נקרא "מצוה", על שם החיבור ודביקות, וכמ"ש לוית חן הם. והיא בחי' אהבת חסד, מה שזיכה אותנו הקב"ה במצוותיו, כמ"ש רצה הקב"ה לזכות את בני ישראל הרבה להם תורה ומצוות, שעי"ז מזדככין מעשיהם להתדמות אל הבורא. ותרי"ג מצוות מזככין רמ"ח ושס"ה שבאדם, ובזה זוכין לאהבת ה'.
(שפת אמת, פרשת עקב, שנת תרנ"ח)
כל הקבלות שמקבלין בני ישראל עול תורה ומצוות בכל יום ויום מביאין את האדם לדבקות ה', לאהבה את ה' אלקיך, כי זה תכלית כל המצוות, כמ"ש רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות. כי כפי זיכוך האדם, כך יוכל להתדבק בה' ולאהבה אותו... העוסק בתורה ומצוות זוכה להתדבק בה"א חיים.... והתורה מתקנת הנפש בפנים. והמצוות מתקנים אברי הגוף.
(שפת אמת, פרשת עקב, שנת תרס"ד)
שכר מצוה מצוה [אבות ד, ב], פירוש, הקב"ה רוצה זה השכר שבא ע"י המצוה, והוא בעצמו תכלית המצוה, כי זה רצון המלך... וכמ"ש רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, כי מה איכפת להקב"ה שוחט מן העורף או מן הצואר, אבל כל מה שברא הקב"ה הכל להיטיב, ונתן לנו המצוות כדי שעי"ז נהיה כלים לקבל הטובה והברכה. נמצא כי זה עיקר מצוות המלך.
(שפת אמת, פרשת ראה, שנת תרנ"ח)
כח המצוות להעלות נפש הבהמיות לבחי' אדם, כיון שהגוף יש לו חלק בעשיות המצוות, מתעלה באותו שעה, כמו לא תחסום שור בדישו, אע"פ שעוסק במאכל אדם, המצוה שלא למנוע ממנו בשעת דישה. והרמז כי בעשיית המצוה מתעלה גם הגוף. ועל זה אמרו חז"ל רצה הקב"ה לזכות א"י הרבה להם תו"מ, כי הנשמה טהורה הוא, א"כ הזיכוך הוא רק לנפש הבהמיות.
(שפת אמת, פרשת תצא, שנת תרנ"ז)
ואיתא רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה דכ' למען צדקו יגדיל תורה. כי באמת התורה היא שמו של הקב"ה והוא אחד. ולזכות אותנו הרבה את התורה בצירופים שונים משמו הקדוש, עד שנתגלה לנו התורה בצירופים הערוכים לפנינו. וכל אלה הצירופים אחוזים ומדובקים בשמו הגדול והקדוש.
(שפת אמת ספר דברים, לסוכות, שנת תרס"ד)
כמו שאמרו רצה הקב"ה לזכות את ישראל, פירוש לזככם ולטהר נפשותם. לפיכך הירבה להם תורה ומצוות, שהם המזככים הנפש.
(רבי צדוק מלובלין, שיחת מלאכי השרת, פרק שני)
עם בני ישראל, אם נביט עליהם בעין בוחנת אזי נראה כי אף בעת שהם יגעים ח"ו במצות ורפים בדברי תורה, עם כל זה לא יקרה מעולם כי יעזבו את התורה לגמרי חלילה. ואף אם ח"ו אחד מעמודי התורה שבית ישראל נשען עליו מט הוא לנפול ואין מחזיקו, בעת ההיא יראו בכל מאמצי כחם לחזק את העמוד השני ובו יעשו חיל ונשגבו. בהעת אשר עמוד התורה רפוי הוא בידם והתורה מונחת בקרן זוית, בהעת ובעונה הזאת יחזקו את העמוד של גמ"ח ומרבים לעשות צדקה להושיע לאביון... וזה הוא שאמר ר"ח בן עקשיא: רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות וכו', כי למען זכות את ישראל עשה הקב"ה זאת להם. כאשר ראה הקב"ה כי בהמשך הגלות מרוב הצרות ירופפו עמודי הדת בקרב בני ישראל, על כן מה עשה? הרבה להם תורה ומצות, והיה בעת כי ירופף אחד העמודים, יוכלו להשגב אז בעמוד השני, פעם יעשו חיל בעמוד התורה ופעם בעמוד העבודה ופעם בעמוד של גמ"ח. הכל לפי העת והזמן.
(רבי מנחם טאקסין, אורח ישרים, ברכות נג ע"ב)
...דההרגשות כולם בנויות מהטבע והמוחש אשר תתרגש מהם לב האדם כמו האהבה והיופי והגבורה. והעמים הקדמונים הקדישו כל כוחות הטבע בהתרגשם מכל זה והעריצום וקראו להן שמות אלילים... לא כן ד', שעמד אברהם והתבונן שאינו חלק מהנבראים ולא כח בגשם... וזה עיון אמיתי ומושכל. אבל מי יוכל להשיגו, עד כי כתב רבינו בחיי הזקן (חובת הלבבות שער היחוד פ"ב) שלא יעבדוהו באמת רק הפילסוף או הנביא. ובכ"ז כל ישראל מאמינים באמת מציאותו ואחדותו ענין מושכל כזה, ומלעיגים לכל ההרגשות וההתפעלות שמרגישים מצד הטבע, ומבינים שהמה כולם הווים ונפסדים אפשרי המציאות וכגרזן ביד החוצב...
(משך חכמה, שמות פרק יב פסוק כא)
במשנה: רבי חנניא בן עקשיא אומר... לפיכך הרבה להם תורה ומצוות וכו' ובס' תפארת (פרק ה) הקשה שלכאורה אדרבה היה לו למעט כדי שלא יהיה צריך לשמור הרבה מצוות, ועוד שם שיקשה דא"כ יצא שכרם בהפסדם שאם לא יקיים רוב התורה יקרא רשע, עיי"ש. וכשאני לעצמי נראה דלק"מ, דהנה אמרו ז"ל (אבות פ"ד) שכר מצוה מצוה, ופירשו המפרשים שהמצוה עצמה היא היא השכר לעוה"ב ומשלו יתנו לו, נמצא שבשביל שהרבה להם תורה ומצוות, יש להם ריבוי שכר, ואם היה מיעוט מצוות בהכרח היה השכר נמי מעט.
(שם משמואל, פרשת במדבר, שבועות, לשלוש סעודות)
מבואר בתנא דבי אליהו [רבה פרק יד] שעיקר התכלית הוא ישראל והתורה ניתנה לזכך את ישראל... דהנה הרמב"ם (בפירוש המשניות סוף מס' מכות) כתב דאם אדם מקיים מצוה אחת בשלימות הרי הוא בן עוה"ב, ולפיכך הרבה להן תורה ומצוות כדי שעכ"פ אם יהיו כל כך מצוות נקל יהיה לכל אחד לכל הפחות שיעשה מצוה אחת כראוי ויבוא עי"ז לחיי עוה"ב. וקשה הלא רמ"ח מ"ע הן כנגד האברים שבאדם, וצריך אדם לעשות כולן לזכך כל אבריו, ומה מועיל אם יעשה מצוה אחת כראוי?... אך הענין, כי כל ישראל הם קומה שלמה, ואם ע"י כולם [אפשר שמצטרפין אפילו אותם שכבר נפטרו לעולמם, כי בעולם העליון הוא למעלה מן הזמן] נתקיימו כל המצוות, דומה כאילו כל אחד קיים כל המצוות.
(שם משמואל, פרשת תצא, שנת תר"ע)
...דהנה ידועים דברי הרמב"ם (בפיה"מ שלהי מכות) דבאם יעשה מצוה אחת כתיקונה לשמה בלי שום עירוב כוונה אחרת הוא בן עוה"ב, וזהו מאמרם ז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, כי באשר יש הרבה מצוות אי אפשר שלא יזדמן לאדם בכל ימי חייו לעשות מצוה אחת כתיקונה. וכבר הקשינו... וכתב הרח"ו... שרמ"ח אברי הנפש אינם נשלמים אלא ברמ"ח מצ"ע... ולכאורה היא סתירה לדברי הרמב"ם, דלהיות בן עוה"ב בודאי א"א אלא בהשלמת כל אברי הנפש דבלא"ה הוא בעל מום, וכל איש אשר בו מום לא יקרב, ובזוה"ק (ח"ג צ ע"ב) דקדושא דלעילא לא שריא באתר פגים...
(שם משמואל, פרשת תצא, שנת תרע"ה)
כל שהדברים מתקרבים יותר לסיבתם הראשיית, מתמעטים הם במספרם. ומתוך כך אנו מגיעים לדעת יחוד השי"ת ע"פ מחקר השכל. א"כ מצד עצם סיבת תוה"ק, שהיא רצונו של מקום ב"ה לתכלית הטוב והיושר האמתי, שהוא גבוה ונשגב וקדוש עד אין חקר באחדות שרשו, ראוי היה להיות מצוות התורה ג"כ אחד. אבל רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לכן היה צורך להוריד ולהמשיך מקור המצוות מעוצם גדולת רוחניותן אל התגשמותן המעשית בקישורי סיבות רבים, כדי שיוכלו לזכות בריבוין של התורה והמצוות והפעולות שבהן.
(עולת ראיה, חלק ב, עמ' קסב)
...כמו שאנו חוקרים בטבע המצוות על דרך הפשט אע"פ שעניינן גבוה מאד, מפני שכל ההתחלות הנה מתחילות בעוה"ז מענין שפל, כדי שיהיה לחלושי הדעה מקום להיאחז, לצעוד עי"ז הלאה, וזה כל היתרון שיש לישראל בענין קבלת התורה ממלאכי השרת, כמו שביארו המפרשים שישראל אוחזים במעשה השפל ועי"ז מתקיימים בידם כל הנשגבות, כי לאחוז בשורש מצוות ד' עד מקום שהנה מגיעות אי אפשר לשום נברא, מצד כי אורייתא וקוב"ה כולא חד, וכמו שאי אפשר לבאר ולהשיג קצה מגדולתו של הבורא יתברך, כן א"א להשיג תכלית המצוות. לכן מחסד ד' עלינו עשה שיהיו רוחניות המצוות ותיקון עולם התלוי בהן, קשורים בדברים שהם למטה משורשם, וממנו ג"כ מטה מטה, עד שע"י חבל הקשר הקדוש הזה תוכל רוחניות המצוות ופעולתן התוכית להיעשות ע"י פעולה גשמית.
(מאורות הראי"ה, חנוכה ארבע פרשיות ופורים, עמ' רי-ריב במהד' תשנ"ה)
נראה דהנה שורש קדושת ישראל אינו מצד המצוות, אלא להיפך, מתוך שהם קדושים "כי יעקב בחר לו י-ה ישראל לסגולתו" (תהלים קלה, ד), משום כך הרבה להם תורה ומצוות. וכן אמרו בתנא דבי אליהו (פי"ד סכ"ג): ישראל קודמים לתורה. הרי שקדושת ישראל היא קדושה עצמית, ומתוך כך זכו לתורה ומצוות. וזהו מה שאמר ר"ח בן עקשיא "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות", שכדי שהמצוה תזכך את ישראל היה די במצוה אחת, וכדברי הרשב"א על מה דאמרינן "מצוות לאו ליהנות ניתנו", והקשה הרי יש לו שכר על המצוה, ותירץ דשכר מצוה בהאי עלמא ליכא. היינו שאין בכל העולם מספיק שכר לשלם אף בעד מצוה אחת. אלא מתוך גודל קדושת עם ישראל זיכה להם הקב"ה בהרבה מצוות, וכמו שמברכים "אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו", שאילו אך מתוך קיום המצוות ישראל קדושים אין מובן איזו גדולה היא זו, שאין זו אהבה הבלתי תלויה בדבר. מוכח מזה שהעיקר הוא קדושתם של ישראל, ויש להקב"ה חיבה יתירה לישראל, ובחר בהם וקידש אותם ונתן לנו את תורתו ומצוותיה, לא כן אומות העולם שכל זכותם באה להם רק עבור קיום המצוות שלהם ולא שהמצוות נובעות כתוצאה מהזכות שלהם... אבל בישראל באות המצוות מאור הוד קדושתם העצמית.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום פ' וירא מאמר כה)
בתוך כל הצער הנורא של מעלה כביכול על כשלונותיהם ונפילתם של ישראל, מהולה בזה גם השמחה, שיכול אז להראות שאין חיבתו תלויה בדבר, ואין בחירתו בישראל בשביל המעשים, אלא להיפך, בשביל שבחר בהם ונתן להם את תורתו, וכמאמרו של ר"ח בן עקשיא "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות". ולזה בטוחים בישראל שישובו אל ד' וינצרו תורותיו ויקיימו מצוותיו בכל לבבם, נפשם ומאודם.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, פרשת שמיני מאמר יא)
וזהו מה שאמר ר"ח בן עקשיא "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה לרהם תורה ומצוות", לומר שאין הזכות של ישראל בשביל שמקיימים את התורה והמצוות, אלא בשביל שרצה הקב"ה לזכותם, לפיכך נתן להם תורה ומצוות, באופן שעל בחירת ד' לישראל לעם קדשו, אין שום טעם וסיבה אלא שכך עלה במחשבתו וכך רצה.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, פרשת אמור מאמר לב, עמ' קב)
והנה רוב בני אדם, אם גם חונכו למצוות ולמעשים טובים, יעשו מצוות אנשים מלומדה. ואם כי אין הקב"ה מקפח שכר כל ברייה, וגם בעד זה ישולם להם, אבל מ"מ קנין מדרגות, דהיינו בחירת הטוב, כמעט שאין להם, כי לעתים רחוקות מאד יגיעו למלחמת היצר. אשרי האדם אשר ישתמש בחינוכו הטוב בתורת הכנה, אבל ישים כל מבטו לעלות מעלה מעלה, הן במעשה הן בכוונת הלב (וכמה גדלה האחריות של מי שמסתפק במצוות אנשים מלומדה שאין בהם בחירה, כי גדול עונש ביטול תורה מכל העבירות, וכ"ש בכזה שאינו עושה עצמו בוחר בטוב, שהוא כל תכלית האדם). וכאשר ירבה ככה תורה ומצוות, כל אלה תהיינה עשויות בבחירה, מתוך מלחמת היצר (כי היצר מתנגד לאדם מלעלות מעלה), ונמצא שכל מעשיו תהיינה זכיות. וזהו שאמרו ז"ל במשנה סוף מכות "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות"; הן אמנם גם לעכו"ם יש בחירה במקום נקודת בחירתם, וא"כ גם הם יכולים לזכות בבחירתם? אבל ה' יתברך רצה שיהיו כל חיי בני ישראל מלאים בחירות טובות - מלאים זכיות, על כן הרבה להם תורה ומצוות. כי כפי רוחב חזית המלחמה יתרבה המקום למעשי גבורה, ויגדל ערך הנצחונות.
(רבי אליהו דסלר, מכתב מאליהו, חלק א, עמ' 116)
אין היצר נעלם לאחר כשלונו, אלא מופיע אחר כך שוב בצורה אחרת ומסית מחדש; וכל התקפה חדשה פירושה נסיון חדש - מלחמה חדשה. אולם בדרך כלל אין האדם מוכן לזה. אין עצה כנגד זה אלא להתכונן תמיד - להיות מוכן לעמוד כנגד כל חידוש של הסתה, בסייגים חדשים ובחיזוק תמידי. על האדם להיות מוכן כנגד מיני יצר הרע למאות, ואין דרך אחרת אלא להתכונן ולהיות מוכן מראש, שכן בשעת ההתקפה מאוחר מדי להתחיל בחיזוק. זהו ביאור דברי ר' חנניא בן עקשיא: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות" - כדי לעמוד תדיר נגד היצר המתחדש, זקוקים ישראל לציוויים הרבה מאד מאת הבורא יתברך, כדי שיהיה מוכן ציווי חדש נגד כל התחדשות היצר.
(רבי אליהו דסלר, מכתב מאליהו, חלק ג, עמ' 39)
ופירש רש"י... שלא היה צריך לצוות כמה מצות וכמה אזהרות על שקצים ונבלות, שאין לך אדם שאינו קץ בהן, אלא כדי שיקבלו שכר על שפורשין מהן. ע"כ.
(ר' חיים שמולביץ, שיחות מוסר (מהדורת תש"מ), תשל"א, מאמר יז)
[ה' רצה שיהיו לישראל חיי נצח, ולכן הרבה להם מצוות, כדי שכל אחד יעשה הרבה מצוות, שיוכל לתקן ע"י איזה מצווה שירצה, ועי"ז מוסיף קדושה על נשמתו והיא נשארת לנצח].
(רבי יהודה זילברט, תושע יהודה דף יד ע"א)
[זה כמו שאב ששלח את בנו הקטן לשמש אותו, והבן רץ בשמחה גדולה בשליחותו, והאב נהנה הרבה מזה אף שאינו זקוק לשימוש זה, אלא מתוך אהבתו לבן, עושה עצמו כאילו הוא צריך שימוש זה. וכך הקב"ה נותן מצוות לישראל מחמת אהבתו לישראל. ומצוות הדלקת נרות במשכן, היא ראיה לזה, שהרי ברור שה' לא צריך את זה שהרי הוא ברא את המאורות, וברור שזה לאהבת ישראל, וזה ראיה לכל המצוות, שה' ציווה מתוך אהבתו לישראל, כדי שלא יהיה להם נהמא דכיסופא, ומתוך שיכירו מזה שה' אוהב אותם, יתעוררו לאהבת ה'. וזה מה שאומר במדבר רבה פרשה טו סימן ה: אמר להם הקדוש ברוך הוא, לא שאני צריך לכם אלא שתאירו לי כדרך שהארתי לכם, למה, לעלות אתכם בפני האומות שיהיו אומרים, ראו היאך ישראל מאירין למי שהוא מאיר לכל העולם. כלומר, שממצווה זאת גם הגוים מבינים שה' נתן את המצוות לישראל מתוך אהבתו ולא בשביל עצמו.]
(רבי יעקב אריה מראדזימין, ביכורי אביב, דף כז ע"ב)
לטקסט
[החושך של עבירות עוד לפני מתן תורה טימאה את האדם, מקשה לראות את אור ה', ולהכיר את ה', ולכן ה' נתן את המצוות כדי לנקות את הקלפיות, כדי שתשרה עלינו קדושה, ואז נוכל להשיג את ה'. וגם התורה היא אור גדול שתעזור לאדם לצאת מהחושך. והמצוות הן נרות כמו שמן שרומז לחכמה, וזה מושך את אור החכמה לישראל.]
(רבי יעקב אריה מראדזימין, ביכורי אביב, דף מו ע"ב)
לטקסט
[כלומר, שה' רצה לזכות אותנו ברעיון ישר אמת, ולכן הרבה עלינו מצוות בכל פרטיהן, כדי שלא נטעה בהן.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף מא ע"ב)
לטקסט
רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצות שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר
וזהו מה שאמרו רבותינו ז"ל בסוף מכות: רבי חנניא בן עקשיא אומר... יגדיל תורה ויאדיר. הנה בארו שלכך נצטוו ישראל רוב המצוות, כדי לצדקם ולזכותם. והוא מבואר, שאם היו כולם הכרחיים לקניית השלמות, לא היה זה זכות אלא חובה, ולזה הוא שאמר רבי יוחנן [סנהדרין קיא ע"א]: לא ניחא ליה למרייהו דאמרת עליהו הכי, אלא למי שלא קיים אפילו חק אחד בתורה.
(ספר העיקרים, מאמר ג, פרק כט)
וראיתי מקשים על דברי התנא מה שאמר רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, והדעת נותן היפך זה, שמפני זכות טובת ישראל היה לו לתת אליהם מצוות מועטות ולא מצוות הרבה, כי במצוות הרבה יש לחוש שמא יעבור ומה זכות אליהם כאשר הרבה להם מצוותיו. והרמב"ם ז"ל פירש המשנה הזאת, כי מעיקרי האמונה בתורה, שכשיקיים האדם מצוה אחת מתרי"ג מצוות כסדר וכהוגן, שלא ישתף עמה דבר מטובת העולם בשום פנים אלא שיעשה אותה לשמה מאהבה, זוכה בה לחיי עולם הבא. ועל זה אמר כי בהיותם הרבה אי אפשר שלא יעשה אחת מהן על מתכונתה ושלימתה, בעשותה אותה מצוה תחיה נפשו. עכ"ל. וכן כתב בעל העיקרים במאמר ג פרק כט, שהפירוש הוא כי לכך הרבה הקב"ה המצוות אל ישראל, כי אם יעשה אחת מהן יזכה בה לחיי עולם הבא, כמו שהאריך בפרק ההוא. ודברים אלו אין הדעת סובל כך, ואף בזה נראה כי כתב הרמב"ם ז"ל דברים אלו להמשיך לב העם אל התורה...
(מהר"ל, דרך חיים, פרק ו משנה י [ובקיצור בחדושי אגדות כאן, בלי הדיון בדברי הרמב"ם])
ולפי שלכאורה יקשה, כי ריבוי המצוות והתורה ייראה לפום ריהטא היותו עול כבד, ויותר טוב היה להם לצוותם דברים מועטים אשר בנקל ישיגו כל שלמותם, על כן פירש הרמב"ם... והרב הברטנורה ז"ל פירש לפיכך הרבה לנו תורה ומצוות כגון פרשת שקצים ורמשים, כדי להרבות שכר כשהן בדלים, אע"פ שבלאו הכי לא היו אוכלים אותה, שנפשו של אדם קצה בהם. וביאור זה, כי יש שני מיני מצוות שלא היתה התורה צריכה לצוות עליהם, שהאדם מעצמו היה נזהר מעשותו. הא' כגון שקצים ורמשים ודם וכיוצא, שמצד טבע האנושית יקוץ בהם ולא יאכלם, כי יתעבם מצד עצמם אע"פ שלא יגזור השכל בכך. וע"ז כיוונה התורה להזהיר עליהם, למען יימנע מהם מפני ציוויו יתברך ולא מהכרח טבעו המואס בהם. והוא מה שאמר הכתוב "רק חזק לבלתי אכול הדם כי הדם הוא הנפש ולא תאכל הנפש עם הבשר" (דברים יב, כג), והוא באמת קשה, מה חיזוק צריך לזה, ואדרבא, הוא דבר קל מאד כמאמרם בדם: שנפשו של אדם קצה ממנו... אמנם ייראה כי הפסוק עצמו מבאר סיבת צורך ההתחזקות הזה, ואמר "רק חזק לבלתי אכול הדם" - צריך שתתקומם להתחזק מאד על מניעת אכילת הדם, מפני הקושי הנמצא במניעה זאת. והוא, כי באמת הדם הוא עצם הנפש, ומזה נמשך דרך טבע שהנפש שלך הטבעית יחד עם הבשר והחומר היא מעצמה לא תאכל דם זה, כי תקוץ בו ותמנע מלאכול מה שהוא ממש הנפש, וכיון שמניעה זו היא טבעית אצלה, דבר קשה הוא שתיבדל מנטייה זו הטבעית ותבוא להישמט מהאכילה מפני ציוויו יתברך בלבד בלי שום פנייה אחרת. על כן אני אומר שתתחזק בזה, והחיזוק הוא "לא תאכלנו, על הארץ תשפכנו כמים", כשתימנע מלאכול ובשביל כך תשפכנו, לא תהיה שפיכה זו כשופך דבר נמאס ושלא יחפוץ האדם באכילתו, אלא אדרבא, יהיה בעיניך כמים זכים וטהורים ושהם חיים לעולם, ואילו היה תלוי בדעתך היית אוכל אותו ומתהנה ממנו כמים הללו, אבל לאשר ישר בעיני ה' לבלתי אוכלו, לפיכך לא תאכלנו. ובזה תקבל שכר, כי על כן ציווך ה' אלקיך מין זה מהמצוות אע"פ שמטבע מזגך וחמרך היית נזהר מהם.
(ר' עזריה פיג'ו, בינה לעיתים, חלק ב, דרוש לו [לז במהד' מישור])
ומה נעים אומרו "שישלם לך שכר פעולתך" [אבות ב, טז], והוא דמצינו להרב בני משה (שלטון) ז"ל סי' יג, דכתב, דאם מתחייב בשביל חלף עבודתו, אזי אפילו בדבר שאינו קצוב חייב לשלם, כיעויין שם. והכא היינו ממש זה בעצמו, "שישלם לך שכר פעולתך", וכל כהאי גוונא מדינא ישלם... וזה יהיה כוונת התנא בסוף מכות... רבי חנניא בן עקשיא אומר... יגדיל תורה ויאדיר. ע"כ. דהכוונה, רצה הקב"ה לזכות את ישראל שיזכו בדין בשכר התורה והמצוות, אע"ג דאין קץ ותכלית לשכר כל מצוה ומצוה, ובפרט בעסק התורה, ואיך אנו זוכים מן הדין בשכר? לפיכך, כלומר בעבור זאת הרבה להם תורה ומצוות, דיהיה דמה שנתחייבו ישראל בדבר שאינו קצוב מועיל לזכותם בשכרם אף בדבר שאינו קצוב, וכמו שהוכיח מקרא שנאמר ה' חפץ למען צדקו, דיהיה השכר משפט צדק, צדק ומשפט ומישרים, ע"י דיגדיל תורה ויאדיר, לארכה ולרחבה, דבר שאינו קצוב.
(ר' חיים פאלאג'י, חלקם בחיים, דרוש יד, עמ' קל-קלא)
נר מצוה שהוא בעשיה. כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, שצמצם אור התורה במצוות מעשיות, למען צדקו.
(שפת אמת, פרשת תרומה, שנת תרס"ג)
כי התורה אור למעלה מהגשמיות והטבע, והמצוות הם נרות איך להביא אור התורה בכל המעשים... מ"ש רז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות כו' למען צדקו יגדיל תורה. והוא כנ"ל, שהמצוות הם התפשטות הארת התורה בעשיה.
(שפת אמת, פרשת צו, שנת תר"נ [ובקיצור בספר במדבר, לשבועות, שנת תרמ"א])
וזה עיקר התורה שניתן לבני ישראל, כמ"ש חז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות ה' חפץ כו' יגדיל תורה ויאדיר, שרצה להיות הזכות ע"י בני ישראל, שהם ימשיכו כח התורה לכל המעשים ע"י המצוות.
(שפת אמת ספר במדבר, לשבועות, שנת תרמ"ב)
במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות. והענין הוא כי התורה עצמה נעלמה מעיני כל חי, והוא באמת אור הגנוז כמ"ש וירא כו' את האור כי טוב ויבדל, ודרשו חז"ל שהיה מאיר מסוף העולם כו' וראה שאין הרשעים כדאי וגנזו לצדיקים כו' [חגיגה יב ע"א]. והיא התורה שנקראת אור. ונקראת חמדה גנוזה, שגנזו הקב"ה באלה המצוות מעשיות גשמיות שנקראו נרות, כמ"ש נר מצוה, ולגבי תורה גנוזה נקראו אלה כלי הדיוטות. שרצה המלך שבני ישראל יתקנו כלי הדיוטות להיות כלים לקבל בהם הארת התורה...
(שפת אמת, פרשת בהעלותך, שנת תרמ"ז [ובקיצור בפרשת ראה, שנת תרנ"ב])
ואיתא במשנה רצה הקב"ה לזכות ישראל הרבה להם תורה ומצוות כו'. והלא התורה ומצוות קודמין לכל הבריאה? רק לזכות את ישראל המשיך הקב"ה התלבשות התורה ומצוות בגשמיות. וזה שנאמר "לוית חן הם" [משלי א, ט] - המצוות מלוות אותך, כי עיקר החן התורה, שנקראת עץ החיים. והמצוות שלפנינו הם לוית חן, כמ"ש יגדיל תורה ויאדיר.
(שפת אמת, פרשת תצא, שנת תרמ"ז)
ומפני אהבת הקב"ה לישראל עם קדושו, לכן זיכה אותם בנתינת התורה הקדושה, ולהם לבד יש הזכות הגדולה ללמוד תורת ה' ולקיים את כל מצוותיה, ולגלות אור קדושת ה', כי קדושת ישראל נמצאת תמיד, וגילוי קדושת ה' הוא ג"כ בשביל טובת ישראל. וזהו מאמרו של ר' חנניא בן עקשיא... יגדיל תורה ויאדיר, ולא אמר "יגדיל ישראל", כי העיקר הוא בזה לגלות את הצדק האלוקי ולהגדיל את התורה, והכל כדי לזכות את ישראל הקדושים עוד לפני שיקבלו את התורה ויקיימו את מצוותיה. נמצא לפי"ז כי גילוי קדושת ה' תלוי בגילוי קדושת ישראל, וקדושת ישראל הפנימית אינה תלויה בקיום המצוות, וגילוי קדושת ד' תלוי בקיום המצוות. ובכל זאת גם תכלית קדושת ישראל הוא שיהיו קשורים ודבוקים בקדושת התורה והמצוות, ויתאחדו ב' קדושות אלו, קדושת ה' וקדושת ישראל, וזאת תהיה שלמות הקדושה.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום שמות מאמר ה)
...הפסוק "ד' חפץ למען צדקו", והכוונה לצדקו של העם, שזהו תוכן כל הפרק הנמשך מהפסוק הראשון "נותן נשמה לעם עליה". כך מתברר בנפלאות המאמר של רבי חנניא בן עקשיא, שהמובן של "ד' חפץ למען צדקו" הוא "רצה הקב"ה לזכות את ישראל". להצדיק - לזכות בדין את העם, לגלות זכותו וצדקו של העם הזה. "לפיכך, הרבה להם תורה ומצוות".
(שיחות רבי צבי יהודה, בראשית, עמ' 79-80)
...ה' חפץ למען צדקו, יגדיל תורה ויאדיר. על צדקו של מי מדובר? לכאורה, צדקו של ד'. אבל כשמסתכלים בכל הפרק, רואים שמדובר על כלל ישראל, על "עם בזוז ושסוי" [ישעיהו מב, כב]. ד' חפץ להצדיק את העם הזה. "רצה הקב"ה לזכות את ישראל - לפיכך - הרבה להם תורה ומצוות". בשלמות תורה ומצוות מופיעה שלמות ישראל.
(שיחות רבי צבי יהודה, בראשית, עמ' 104)
לפעמים יש מצוות שיש ערך להתרגלות להן לפני כן, אבל כל אלה הם פרטי חינוך במצבים מיוחדים; אבל הסדר האמיתי הוא שמתוך תוקף של אמונה, מתוך לימוד תורה מן השמים יופיע קיום תרי"ג מצוות לפרטיהן ודקדוקיהן. תלמוד תורה הוא כנגד כל המצוות וכולל אותן. הסדר הוא מ"דברים" ל"ואתחנן" . מ"שמע" ל"והיה אם שמע".
"אשר יעשה אותם" וגו'. לפי פירוש השני דקאי על מצות התורה, משמעו אשר יעשה בפועל, וכדאיתא במשנה דמכות הנ"ל, דהיושב ולא עבר עבירה שהגיע לידו דומה כאילו עשה מצוה בפועל.
והתשובה בזה היא, שהאדם היושב ובטל, בלי ספק אי אפשר שיקנה בזה שום שלמות, אבל אם בא לידו דבר עבירה, ונמנע ולא עשאה מפני יראת ה', הנה הוא זוכה בזה לחיי העוה"ב כאילו עשה מצוה, ומזה הצד יתנו כל מצות לא תעשה שבתורה שלמות בנפש. כי מי שישב ולא אכל בשר חזיר לפי שהיה לו מה יאכל או שהיתה נפשו קצה בו, איננו ראוי לקבל שכר בזה. אבל אם היה מתאוה לאכול בשר חזיר, או שלא היה לו מה יאכל ונזדמן לפניו בשר חזיר, ונמנע מלאכלו מפני יראת ה' ולהשלים מצותו שציווה שלא לאכלו, אע"פ שהיה רעב ותאב אליו - הרי זה ודאי ראוי לקיבול שכר. וזהו שאמר הכתוב על הדם: "לא תאכלנו למען ייטב לך ולבניך אחריך כי תעשה הישר בעיני ה'" (דברים יז). וזהו שאמרו רז"ל: לא יאמר אדם אי אפשי לאכול בשר חזיר, אי אפשר ללבוש שעטנז, אבל יאמר אפשי, ומה אעשה ואבי שבשמים גזר עלי. הרי שגילו שהדרך שאדם זוכה בה על שאינו עובר על מצות לא תעשה, הוא שתזדמן העבירה לפניו, וימנע מעשייתה לאהבת ה' וליראתו ולא לשום סיבה אחרת.
וזה הדרך, אע"פ שיראה קל ההשגה, אינו כן, אבל הוא קשה מאד. שהרי דוד המלך שאמר על עצמו "שמרה נפשי כי חסיד אני" (תהלים פו), כשנזדמן לו ענין בת שבע, שלא היה לו מונע אחר אלא יראת ה' בלבד, לא היה בו יכולת לכבוש את יצרו לאהבת ה', כי ההימנע מעשות העבירה בעבור יראת ואהבתו הרי הוא כאילו עשה מצות עשה כתיקנה על הכונה הראויה. ועל זה הדרך יתנו מצוות לא תעשה שלמות בנפש, בהיותן בלתי נעשות, כמו שיתנו מצוות עשה שלמות בנפש בעשייתן.
אבל יש בו ב' בחינות לתרץ, או דתליא אם סיפק בידו לעשות עבירה ולא עשה, יש לו שכר, אבל אם אין סיפק בידו, דיושב במאסר וכדומה, אין לו שכר, כי מה הוי ליה לעשות. או י"ל להיפך, דתליא הכל בזה, אם סיפק בידו לעשות מצוה ולא עשה, אזי אין לו שכר, דעליך לעשות טוב, אבל אם אי אפשר לעשות טוב, מה הוי ליה לעשות, וקב"ה חפץ חסד, וקובע לו שכר כאילו עשה, דלא היתה המניעה מצדו. וזה מוכח מהא דניתן שכר הואיל ששרה חיתה קכ"ז שנים, ודאי דלא שייך שכר בשביל אריכות ימים, כי אין זה בדידה, וכל אדם חפץ, רק השכר הוא כמ"ש המפרשים, הואיל וחיה קכ"ז שנים ולא עשתה בהם חטא. רק קשה שנית, קטנה מה שכר יש לה, הא אינה ראויה לחטוא? אמנם אם אמרינן דתליא הכל בעשיית טוב, ואילו היתה שרה גדולה וראויה למצוות לא היתה נמנעת, רק המניעה היתה מפאת קטנותה, א"כ אף זה מצטרף לעשיית טוב, דהוכיח סופה על תחילתה, דלא עשתה מצוה מחמת קטנותה.
וכן גבי דם פירושו, דמה שאמר "למען יטב לך" לא נאמר בשביל המצוה עצמה, רק השכר הזה בשביל שלפעמים חומד האדם לדם בשביל שהוא רעב, אע"ג שהאדם נפשו קצה בו, ועל זה השכר באה כדי ללמוד ק"ו, דאל"כ למה כתב "למען יטב לך" גבי דם ביותר משאר מצוות. ועוד, כי דם מצות לא תעשה, אין שכר עליהן בעצמם כלל רק בשביל הצער ולא בשביל המצוה עצמה, דהכי איתא בפ"ק דקדושין (לט ע"ב), דאמר התם: העושה מצוה אחת מטיבין לו, ופריך: עשה אין, ומצות לא תעשה לא, (והתניא) [והתנן] ישב אדם ולא עבר עבירה נותנין לו שכר כעושה מצוה, ומשני: כשבא דבר עבירה לידו. ופירוש, שאין שכר על מצוות לא תעשה בעצמם, רק כשבא עבירה לידו ומתאוה לעבירה וכופה את יצרו ונותנין לו שכר בשביל הצער שכופה את יצרו. ומעתה, מה שאמרה תורה בדם "למען יטב לך" היינו כשבא עבירה לידו, דהיינו שמתאוה לדם ואינו אוכל, ונותן לו השכר הזה "למען יטב לך ולבניך", ק"ו עבירות שהאדם מתאוה להם לגמרי שיש שכר על זה.
2-45
עוד יש לחקור על כמה מצוות שנכתב גם ההכנה בתורה, כמו בציצית וסוכה ועוד הרבה. וכבר ביארנו לעיל... דהכנה הכתובה בתורה נחשבת למצוה ג"כ עד שמצוה בו יותר מבשלוחו... ולמאי הרבה הקב"ה מצוות הכנה, על זה שייך ג"כ הישוב רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם מצוות... וכיו"ב שנינו במכילתא לענין טף למה באין בשעת הקהל, משום ה' חפץ למען צדקו וגו'. פירוש דכיון דלא זהו התכלית של הקהל, רק לשמוע ולהבין, ולא בא הטף אלא להרבות הטורח והעסק במצוות הקהל משום ה' חפץ למען צדקו. ונמצא פירוש הרבה להם תורה היינו כפל המצוות, ומצוות היינו הכנות. שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה, היינו בכמות, במה שהוסיף לגוף המצוה הכנה דרבה, ויאדיר - זה גוף המצוה, שהוכפלה למען יהא שכרה גבוה...
מעתה מבואר הפרשה ושאלת החכם... "מה העדות" - ריבוי תורה שבכתב במקום שאין צורך, כמו כפילות המצוות והכנות...
"וצדקה תהיה לנו" וגו' - הוא הישוב... שהוא כדי להרבות זכות כתרגום אונקלוס "וזכותא". "כי נשמור לעשות את כל המצוה הזאת" - במה שנתרבה "עדות", והיינו כפילות והכנות, הרי מרבה זכות במה שנשמור כל המצוה בהכנותיה.
וכל זה תלוי בזיכוך הגוף כמ"ש זכה נוחל. וע"ז אז"ל רצה הקב"ה לזכות את ישראל כו' הרבה להם תורה ומצוות.
והרמב"ם ז"ל פירש במסכת מכות וז"ל: מעיקרי האמונה... ר"ח בן תרדיון... נזדמנה לו מצוות צדקה על השלמות וזכה בה לחיי עולם הבא. עכ"ל. ותימה על זה, כי איך יסבלו דבריו הא דאמרינן בגמרא דראש השנה (טז ע"ב) בהדיא דאליבא דכולי עלמא ברוב עבירות ליום הדין נדון בגיהנם, והתם איירי לעולם הבא, דהא קאמר צדיקים גמורים נכתבים לחיי עולם הבא וכו', ואיך יסתור גמרא ערוך? ואם יאמר דהא דאמרינן שאפילו במצוה אחת זוכה לעולם הבא היינו שעושה מצוה אחת אבל לא עשה שום עבירה, אם כן אין כאן להגדיל שכר כלל, דסוף סוף כאשר יש להם הרבה מצוות, אפשר שיעשה הרבה חטאים ויהיו החטאים מכריעים. ואם רצה הרמב"ם ז"ל כאשר עושה מצוה ולא עשה שום חטא כנגד זה, בודאי כדבריו כן הוא. ודבר זה משנה פשוטה בפרק קמא דקידושין (לט ע"ב) כל העושה מצוה אחת מטיבין לו ומאריכין לו ימיו ונוחל הארץ, ואע"ג דמוקי ליה שם כשעשה מצוה אחת יתירה על מחצה עונות, כל שכן שיש ללמוד מזה שאם עשה מצוה אחת ולא עשה שום חטא שזוכה לעולם הבא. אך אם כן אין צריך לדבר זה מה שכתב "שעשה מצוה אחת ולא שיתף עמה כוונה אחרת". סוף סוף למדנו כי אין הדבר כמו שפירש הרמב"ם ז"ל, דבמצוה אחת זוכה לחיי עולם הבא.
והא דרבי חנינא בן תרדיון, הכי איתא התם (עבודה זרה יז ע"א): כשחלה ר' יוסי בן קסמא, אמר לו רבי חנינא בן תרדיון, מה אני לעולם הבא? אמר לו, כלום מעשה בא לידך? אמר לו, מעות של פורים נתחלפו לי במעות של צדקה וחלקתים לעניים, אמר לו, אם כן מחלקך יהא חלקי ומגורלך יהא גורלי. ע"כ. ונראה לא שבשביל מצוה זאת יזכה לעולם הבא, רק שראה בקיום מצוה אחת כתקנה מאד שהיה מחמיר בה, וכמו שכתב הרמב"ם ז"ל בעצמו שמזה המעשה ראה שקיים מצוה אחת כתקנה, מזה היה יודע שהוא צדיק גמור בקיום כל המצוות והוא בן עולם הבא. ועוד אני אומר, כי מה שאמר "כלום מעשה בא לידך", לא שהיה רצונו לומר ממעשה מצוה אחת יזכה לעולם הבא, שאין הדבר כך, רק היה שואלו "כלום מעשה בא לידך", שמן המעשה יש להבחין סימן בן עולם הבא, ואמר "מעות פורים נתחלפו במעות צדקה וחלקתי אותו לעניים. והדבר רמז מופלג... רמז שהוא יחליף העולם הזה בעולם הבא ולא יהיה לו חלק כלל בעולם הזה, וכל חלקו שיהיה ראוי לו בעולם הזה שמור לו לעולם הבא... ומעתה אין ראיה כלל, וחזרה קושיין למקומה במאמר המפורסם רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם מצוות.
ואני אומר כי לא קשיא כלל, כי מה שישראל הם מוכנים אל התורה היא מדרגה בפני עצמה, כי מפני שהם מוכנים אל תורה כמו שהתבאר למעלה, ואינם כמו עכו"ם שאין מוכנים לתורה, ואם נתן להם מעט מצוות, לא היה הזכות שלהם כל כך, כמו שיש להם זכות במה שיש להם תורה שיש בה מצוות הרבה ומוכנים אל הרבה מצוות. ואם לא היה מעלת ישראל במה שהם מוכנים אל התורה, באיזה צד נוכל לומר שאותם שלא היו יכולים לקיים מצוות התורה, שמתו כשהם קטנים, שיהיו בני עולם הבא? אבל הענין הוא במה שהם העם שיש להם תורה ומוכנים לתורה ומצוה, בשביל הכנתם לתורה יזכו לחיי עולם הבא. וכן חס ושלום לומר שאנחנו, בני גלות, ואין אנו יכולים לקיים הרבה מצוות התלויים בארץ, שלא יהיה לנו חלק באותן מצוות שלא נוכל לקיים, חס ושלום לומר דבר כזה למעט משלמות הדורות שמתו. אבל במה שאנו בני תורה ויש לנו הכנה אל התורה, יש לנו שכר בכל התורה כולה...
ועל זה אמר רבי חנניא דבריו, כי רצה הקב"ה לזכות את ישראל ולפיכך הרבה להם מצוות הרבה, והם מוכנים אל מצוות הרבה מאוד, וזהו זכות ישראל כאשר יש להם מצוות הרבה ביותר, ולכך שכרם גדול יותר. ואל יקשה לך, סוף סוף יהיה שכרם יוצא בהפסדם, שאם לא יקיים רוב התורה יהיה רשע? זה אינו, דסוף סוף מרויח בזה ע"י שיש לו הכנה אל התורה שיש בה מצוות הרבה. כי הדבר הזה, שאפשר שיקיים המצוות או לא יקיים, דבר זה הוא שקול, כי אולי יזכה ויקיים המצוות, וכיון שהדבר הוא שקול, דבר זה מכריע מה שהוא מוכן אל תורה של ריבוי מצוות, ודבר זה הוא זכות גדול מאוד. ודבר זה יתבאר לקמן כי זה מסגולת נפשם של ישראל שהם מוכנים אל המצוות, ואם היצר הרע מתגרה בהם מכל מקום מצד עצם נפשם מוכנים אל התורה. ולפיכך אמרו (סנהדרין צ ע"א) "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא", מפני הכנתם אל התורה. ויותר מזה אמרו (שם קי ע"ב) שאפילו קטן שנולד יש לו חלק לעולם הבא כמו שיתבאר, ואין זה רק מצד שלמות בריאתו בעצמו שהוא מוכן אל התורה, ולכך זוכה לעולם הבא. ולפיכך אמר רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, שבמה שיש להם ריבוי מצוות הוא זכות להם בודאי.
ואפילו אם תאמר כמשמעו, לא קשיא מידי, שהרי אין לומר שיתן להם מעט מצוות ויהיה להם השכר הגדול, שדבר זה לא יתכן כלל, שלא היה זה משפט ישר, כי לפום צערא אגרא. ומכל שכן לפי מה שנתבאר כי התורה הוא צירוף וזיכוך ישראל, ולפי רוב המצוה הוא צירוף וזיכוך שלהם, א"כ בודאי ריבוי המצוות טובה להם. ואם אתה אומר הרי יצא שכרן בהפסדן, שכאשר לא יקיים המצוה יהיה לאדם עונש בודאי, אילו אמר "רצה הקב"ה לזכות את האדם" היה זה שאלה, שאפשר שאין זה זכות לאדם, אבל אמר רצה לזכות את ישראל, כי אף אם היה יותר טוב לאדם הפרטי שלא יהיה לו הרבה מצוות, אבל לכלל ישראל כבר אמרנו למעלה בפרק א' כי כלל ישראל מוכנים ומסוגלים לתורה, והוא יתברך נותן התורה לכל ישראל, והוא זכות להם, ואם יש אחד פורה ראש ולענה, העולם נדון אחר הכלל, וכלל ישראל מוכנים לתורה ומצוות מצד עצמם. ומכל שכן שאין במציאות זה היחיד שלא היה חפץ במצוות, כי דור התורה אמרו "נעשה ונשמע", והדורות הבאים אחריהם, אותו אשר יאמר שאינו חפץ ה' אינו נחשב מן המציאות. ואם כן בודאי חפץ ה' לזכות את ישראל בריבוי מצוות. ועוד, כי עיקר הפירוש שרצה ה' יתברך לזכות את ישראל, היינו שרצה לזכות אותם בעל כרחם בריבוי המצוות, ואף אם יש לחוש שלא יקיימו המצוות, מכל מקום ה' יתברך רצה לזכות אותם בעל כרחם ברבוי מצוות. והשואלים שהיה ראוי למעט במצוות חושבים כי אפשר לזכות במיעוט מצוות כמו בריבוי מצוות. ודבר זה לא יקבל הדעת וימאן השכל, והוא דבר מוסכם: "לפום צערא אגרא". ויתבאר בפרק שאחר זה כי המצוות הם צירוף וזיכוך האדם, ויותר יש לו צירוף בריבוי המצוות ממה שיש לו במיעוט המצוות, כי זהו עיקר מה שנתנה תורה ומצוות, שיהיו לאדם פעולות ומעשים אשר מצרפים נפשו החמרית ולעשות הנפש זך ונבדל, ואם לא כן מותר האדם מן הבהמה אין, כי היה האדם חמרי טבעי כמו הבהמה. ואם כן איך לא יהיה הדבר הזה ברור, כי ריבוי המצוות הם זכות לאדם, עד שהוא דבר פשוט בתכלית. והוא יתברך רצה לזכות אותם כמו האב שהוא מייסר ומוכיח את בנו לזכותו, ואם הבן אומר שאינו חפץ בזה, מכל מקום האב מזכה אותו בעל כרחו. וכך ה' רצה לזכות את ישראל, לכן נתן עול מצוות כדי לזכות ביותר.
והשתא זהו שאמרו רצה הקב"ה, דמאותיות "צרה" נעשה "רצה", לזכות את ישראל דוקא ולא לאומות העולם, כדברי הזוהר הקדוש. ולפיכך הגדיל ה' לעשות עמנו, דהרבה להם לישראל תורה, דבזה הקב"ה ממלא רחמים כדברי הבראשית דבה. ותינח לבעלי תורה, אבל לעמי הארצות מה יעשו, לזה הוסיף לומר ומצוות, כדברי הרמב"ן, ובזה יש להם כח להפך מדת הדין למדת רחמים, לרחם על ישראל כרוב רחמיו וחסדיו במה שהרבה להם תורה ומצוות.
ולכך כביכול בחכמתו, שרצה שכל ישראל יתעצמו בעיון מושכל שיאמינו באחדותו וכל ההרגשות והמוחשים לא ירעו להם ולא יזיקו למושכלותם, מה עשה לדרכי ההטעאה מכוחות המדמה והמתעה, הרבה להם תורה, מושכלות רבות בתורה שבכתב ושבע"פ, לחזק כח השכל, להיות קיים ועומד ומתגבר על המדמה ועל ההרגשות המתעות ומביאות להתפעל מהטבע ולשכוח היוצר בראשית ולתת כבוד להנבראים, הרבה להן במצוות לחלק להם ההרגשות, כמו אהבה, אהבת רעים חיי המשפחה, אהבת האומה, נקמה לנקום משונאי ד', חסד לעשות עם חבירו, וכל ההרגשות מקום להם במצוות, יופי פרי עץ הדר, ואך על זמן, ואחרי החג נזרק וכיו"ב. וזה רצה הקב"ה לזכות את ישראל (פירוש נקיון, מלשון זכיתי לבי) (משלי כ, ט), להעמידם על הדת הפילוסופי ולבלי להתפתות מהציורים והמוחשים, הרבה להם תורה מושכלות... לגעור בכח המדמה, ומצוות ליקח כל המוחשים וההרגשות למצוות ומעשים טובים, שלא יפתו את האדם לרע.
ובביאור יותר י"ל שכל מצוה ומצוה גורמת חלק לעוה"ב, ובריבוי המצוות יהיה לו ריבוי חלקים, וזה שאמר "כל ישראל יש להם חלק לעוה"ב", שא"א שלא עשה בכל ימיו מצוה אחת, אבל להיות נוחל כל עוה"ב ולא חלק לבד, זהו ע"י שמירת כל המצוות כל ימי חייו.
ומה שהקשה שיצא שכרו בהפסדו נמי לא קשיא, דידוע מאמרם ז"ל (חגיגה טו ע"ב) "מוטב דלידייניה וליתי לעלמא דאתי", כי קורת רוח של עוה"ב שקולה אלף פעמים יותר, ושוה לסבול עבורה כל ענשי גיהנם ר"ל, וכל הענשים המה רק ענין כיבוס שיהיה ראוי לעוה"ב, והא למה זה דומה, לרופא העושה ניתוח לחולה או משקהו סמים מרים לרפאותו, בדוגמא זו הם כל העונשים, זולת אותם שאין להם חלק לעוה"ב. ומעתה ריבוי מצוות הוא זכות.
והנה ידוע דאברי האדם כלולים המה, דהיינו שיש בכל אבר ואבר כח הכולל מכל האברים, כמו שהוכיחו מהא דאין סומא מוליד סומא ולא קיטע קטוע, ומוכרח דכח העין וכח הרגל פתיך גם בשאר האברים. ולפי"ז יש לומר דגם רמ"ח מצ"ע שהן כנגד רמ"ח האברים נמי כלולות, וכח מצוה זו וסגולתה פתיך נמי בחברתה, וזהו שאנו אומרים בכל מצוה ותרי"ג מצוות התלויות בה, כי בכל מצוה באמת פתיכים כל תרי"ג המצוות. ובזה מיושב מה שהקשינו שכמה מצוות אינן נמסרות לכל פרט ופרט ואיך נשלמים אברי הנפש לעומתן, דמאחר שמקיימים המצוות שיש לאל ידם לקיימן, כח הכללי שבהן משלים את אברי הנפש שהם לעומת שאר המצוות שא"א לקיימן, והרי זה דומה למחוסר אבר שמוליד אדם שלם כנ"ל.
אך יש לומר דכח הכללי שבמצוות הוא מחמת שהן כולן מצוות ה', ובדבר זה הן כולן כאחת, וכמו הכח הכללי שבאברי האדם הוא הנפש המחיה אותם ובצאת מהם הנפש אין בהם עוד כח כללי, וכן אבר ואבר כמאן דמפרת דמי, כן בדומה לו מצוות ה' שציווי ה' יתברך הוא חיות המצוות והוא הכח הכללי שבהן... והנה יש לומר דכל מה שאמרנו דהשלמת כל אברי הנפש אפילו ע"י קצת מצוות היא משום הכח הכללי שבהן, זהו רק באם עושין המצוות לשמה רק מחמת ציווי ה' יתברך, לא לתקות שכר או תועלת אחרת אז כולן נחשבות כאחת כנ"ל, אבל באם עושה לשם תקות שכר אינו שייך לומר כן, שהשכר הוא בכל אחת בפני עצמה וחסר מהם הכח הכללי, ושוב אין בכח מצוה אחת להשלים אבר שהוא לעומת מצוה אחרת. ולפי האמור יובנו דברי הרמב"ם, שכתב דבאם יעשה אדם מצוה אחת כתיקונה לשמה בלי תערובת כוונה אחרת הוא בן עוה"ב, שהוא מטעם הכח הכללי שבכל מצוה ומצוה, וע"כ התנה שיהיה לשמה בלי עירוב כוונה דאז חסר הכח הכללי ושוב אין בה סגולה זו.
ויתבאר בזה מארז"ל "רבי חנניא בן עקשיא אומר רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות", שכבר העירו הראשונים כי איזו זכות היא ע"י ריבוי התורה והמצוות, אדרבא, אם היה אפשר לזכות אל מעלת השלמות במיעוט פעולות אז היה רחוק מהפסד יותר. והרמב"ם [כתב] (בפיה"מ) שבעד מצוה קלה בשלמותה זוכה לעוה"ב. ודבר זה קשה, לבד מה שהשיג ע"ז הגאון מהר"ל מפראג (דרך חיים, בסופו), גם קשה, הרי מצוה קלה דיה להקנות עוה"ב, א"כ יצוה איזו מצוה, ומה לנו הריבוי?
אמנם כדברינו יתבאר, דהחוקרים הראשונים כשרצו להביננו דעת יחוד ה' יתברך ע"פ השכל, ביארו, כיון שהבורא יתברך הוא תחילה לכל ההתחלות וסיבת כל הסיבות, וזה נודע כי כל מה שיתקרב יותר להסיבה הראשית ימעט יותר, כמו האב הוא הסיבה להולדת הבנים והבנים המה מסובבים ממנו, וכל מה שיתרחק מהסיבה יתרחב ויתרבה, כמו למשל שיהיו הבנים שנים, ולהם לכל אחד בנים שנים, יהיו הבני בנים ארבעה, ולהם לכל אחד שנים, יהיו בניהם שמונה, עד שמאדם הראשון נשתלשל עולם מלא...
אף אנו נאמר, ראשית סיבת תוה"ק היא רצונו של מקום ב"ה לתכלית הטוב והיושר האמיתי, א"כ בודאי גבוה ונשגב וקדוש הוא עד אין חקר, והוא אחד בשורשו. א"כ היו מצוות התורה ראויות להיות ג"כ אחד, רק מפני שהיה הכרח להוריד מקור המצוות עד שירדו מעוצם רוחניותן להתגשם במעשה גשמי, א"כ בודאי צריך זה ע"י סיבות וקישורים רבים, א"כ אמרנו שכל מה שתתרחק הסיבה מהמסובב יתרבו המסובבים, א"כ הריבוי של המצוות והפעולות שבהן ייוולד בהכרח ממה שהיו מוכרחים לירד מעוצם גדולתן למטה עד שיוכלו בני אדם לזכות בהן. וזה שאמר "רצה הקב"ה לזכות, לפיכך הרבה להם", כדי שיתגשמו התורה ומצוות ויוכלו לזכות על ידיהן.
וצריך ביאור, דאכתי אמאי מקבלים שכר על כך? והרי נפש האדם קצה בהם, ובין כך היה נמנע מלאכלם?!
וכבר אמרנו במקום אחר לבאר הדבר, דהנה אם יהא מונח לפני אדם מאכל מאוס, ועם זאת מעורב בתוכו סם המוות... האם בגלל מיאוס המאכל הוא פורש? לא כי, אלא בגלל סם המוות שבו... בגלל הטעם העיקרי של סכנת מוות, הרי הטעם הטפל של המיאוס בדבר התבטל מחושיו ומהרגשתו.
והוא הדין באיסור אכילת שקצים ורמשים שאסרה תורה. אף על פי שגם לולא האזהרה שבתורה ג"כ היה אדם פורש מהן בגלל מאיסותן, אולם מאחר שהתורה אסרתם, הרי האיסור אצל אדם מישראל כסם המוות, וכל מה שפורש מהם הרי זה בגלל החשבון הגדול של הבחירה בחיים. וחשבון המיאוס אינו מתחשב אצלו כלל, על כן מן הדין שיטול שכר על כך.
לטקסט
וכן כתב הרמב"ם ז"ל בפירוש המשנה, וז"ל על אותה משנה: מעיקרי האמונה בתורה כי כשיקיים האדם מצוה מתרי"ג מצוות כסדר וכהוגן, ולא ישתף עמה דבר מכוונת העולם בשום פנים, אלא שיעשה אותה לשמה מאהבה כמו שבארתי לך, הנה זכה בה לחיי העוה"ב. ועל זה אמר, בהיותם הרבה אי אפשר שלא יעשה אדם בחייו אחת מהן על מתכונתה ושלמותה, בעשותו אותה מצוה תחיה נפשו באותו מעשה. וממה שיורה על העיקר הזה, רבי חנינא בן תרדיון ששאל את רבי יוסי בן קסמא "מה אני לחיי העוה"ב", והשיב: "כלום בא מעשה לידך", כלומר נזדמן לך לעשות מצוה כהוגן, והשיבו כי נזדמנה לו מצוות צדקה על דרך שלמות בכל מה שאפשר, וזכה בה לחיי העוה"ב (ע"ז יז). עכ"ל שם.
ונתבאר לפי זה מה שאמרנו, כי מצוה אחת בלבד תספיק לתת השלמות האנושי. ואולם מה שנמצאו בתורה מצוות רבות, לא היה זה על צד ההכרח אבל על צד היותר טוב, כדי שלא יימלט אדם מישראל שלא יזכה לעוה"ב ע"י אחת מהן, אי זו מהן שתהיה. ותא חזי מאן גברא רבה מסהיד עלה, הרמב"ם ז"ל, שאמר כי דעת רבותינו ז"ל הוא כי ריבוי המצוות לא היה להעמיס עלינו משא כבד אשר לא נוכל שאתו, אבל היה חסד מה' יתברך לזכות את ישראל ולהצדיקם כי הגדיל את התורה והרבה מצוותיה כדי שיהיו להם דרכים מתחלפים כדי שיקנו על ידם השלמות האנושי. ואע"פ שהם לא ישערו בזה, כי להיותם עם בזוז ושסוי יחשבו שיהיה רבוי המצוות להעמיס על העם משא כבד. וזהו שסמך אל פסוק ה' חפץ למען צדקו וגו', "והוא עם בזוז ושסוי" וגו' [ישעיהו מב, כב], ר"ל כי יחשבו כי לפי שאין מצוה אחת בלבד מספקת אל שתדבק בהם ההשגחה האלהית בכל פרטי מעשיהם להצילם מצרתם, יאמרו כי בעבור זה לא תספיק להקנות שום שלמות לנפש. ואין הדבר כן, כי אפילו מצוה אחת עשויה כהלכתה, כמו שבארנו, תספיק אל שיקנה האדם בה חיי העוה"ב. ובעבור זה אמרו רז"ל "כל ישראל יש להם חלק לעוה"ב" [סנהדרין צ ע"א], כי אי אפשר שלא יעשה כל אחד מהם מצוה ממצוות התורה שעל ידה יזכה למדרגה מה ממדרגות העוה"ב.
ובודאי ראוי להודות אל אלו דברים, שזוכה במצוה אחת אל עולם הבא, ויותר מזה אני אומר כי אף מצוה אחת אין צריך, אם לא עשה חטא או אינו חייב במצוות כמו קטן, דאמרינן בפרק חלק (סנהדרין קי ע"ב): קטן מאימתי בא לעולם הבא... ולא מחייב הקטן במצוות כלל... ובסמוך לזה אמרו: "לכן הרחיבה שאול נפשה ופערה פיה לבלי חוק" - אמר ריש לקיש: אפילו למי שמשייר חוק אחד, אמר ר' יוחנן: לא ניחא למרייהו דאמרת עלייהו הכי, אלא אפילו לא עשה אלא חוק אחד. ע"כ. ודבר זה איירי במי שכבר נתחייב במצוות, כיון שכבר נתחייב במצוות צריך שיהיה לו חוק אחד.
מ"מ אין הפירוש שאם עבר כמה מצוות וקיים מצוה אחת, שבשביל אותה המצוה יזכה לעולם הבא, כי דבר זה אי אפשר לומר, שמי שרובו עוונות יזכה לעולם הבא. ובהדיא בפרק קמא דר"ה (טז ע"ב)... של בינונים יורדים לגיהנם... משמע בהדיא דברוב עוונות נחתם לגיהנם. ואין לומר דכאשר עשה מצוה אחת בכוונה, שלא היה משתף עמה כוונה מטובת עולם הזה, יהיה דבר זה יותר משאם עשה הרבה מצוות שלא עשה אותם על דרך זה. ועוד דבסתם קאמר, היה עושה המצוה בכל צד, כיון שרובו עונות יורד לגיהנם... ואין לפרש התם שנקרא בינוני אם אינו רשע גמור, ואם עשה מצוה אחת נקרא על שם בינוני - וזה אינו, דמשמע בהדיא דברובו עוונות לית ליה תקנתא... וכך פי' רש"י ז"ל: רשעים גמורים רובם עוונות. עכ"ל. מוכח דרובו עוונות, אף שעשה מיעוט מצוות, הוי בכלל נכתבין ונחתמין לאלתר לגיהנם... ואם כן אין לומר דבמצוה אחת זוכין לחיי עולם הבא אפילו אם יש לו עבירות הרבה להם, דזה בודאי אינו.
ואפילו אם תאמר שדעת הרמב"ם ז"ל, כי רצה הקב"ה לזכות את ישראל שנתן להם כמה מצוות, ואם יעשה מצוה אחת, אע"ג שיהיה לו חטאים הרבה מאוד, בשביל שעשה מצוה אחת אין אור של גיהנם שולט בו, ואם לא נתן לו הרבה מצוות שמא לא יעשה אחת והיה אש של גיהנם שולט בו - דמכל מקום לא יתורץ דמה זכות יש לישראל, ואדרבה, חובה הוא לישראל, שאם לא נתן להם הרבה מצוות, ואפשר שלא יעבור רובם ויהיה בכלל צדיק גמור שאין יורד לגיהנם. ולא הועיל כלל בפירוש זה, דהדרא קושיין לדוכתה, דבמה שנתן הרבה מצוות לישראל אין בזה זכות כלל, כיון שלא נוכל לומר דעי מצוה אחת אף אם רובו עוונות אין יורד כלל לגיהנם.
וכן אם דעת הרמב"ם ז"ל כאשר עשה מצוה אחת והיינו שלא עשה שום חטא, ודאי כהאי גוונא סגי ליה במצוה אחת, אבל קשיא גם כן, דמ"מ לא יתורץ הקושיא, דהא יצא שכרו בהפסדו, דלפעמים יורש גיהנם ע"י ריבוי מצוות כמו שאמרנו כאשר רובו עוונות כמו שהתבאר.
ואם דעת הרמב"ם ז"ל כי לא רצה לזכות את הרשעים, שאם הוא רשע ואינו רוצה לקיים המצוה יהיה נאבד, ואין מדבר רק במי שהוא חפץ לעשות המצוות, ואליו הרבה מצוות כדי שיזכה באחת בלבד, והזכות הזה שהרבה לו מצוות כי לפעמים אינו יכול לקיים המצוה כמו הקרבנות ומצוות התלויות בארץ, ואם לא הרבה לו מצוות אפשר כי לפעמים לא היה מקיים שום מצוה ולכך הרבה לו מצוות, ואם כי לשונו לא יסבול זה כלל. אלא שעם זה קשה, מי דחקו בפירוש זה, ולא יפרש כמשמעו שהקב"ה רצה לזכות צדיקים, שיקיימו הרבה מצוות, אותם שהם חפצים, ויהיה להם בשביל זה ריבוי שכר וכמו שיתבאר לקמן, רק שהיה קשה לו שהיה חובה לסתם בני אדם שאינם עומדים בעול המצוות, ואם כן אין לפרש שמדבר מן אותו שחפץ במצוות. ועוד, כי אם לא עשה חטא כלל, אין צריך לו שום מצוה כלל, כי כל ישראל בעצמם יש להם חלק לעולם הבא בלא שום מצוה, רק שלא יהיה רשע, רק מפני שהוא זרע ישראל, וא"כ הוא הרב ז"ל בא לזכות ישראל, ושקליה טיבותיה ושדייא אחזרא. ועל כרחך צריך לומר כך דודאי קטן ג"כ יש לו חלק לעולם הבא. ולפיכך א"א לומר שדעת הרמב"ם ז"ל שיהיה כך.
ואפשר כי דעת הרמב"ם ז"ל, כי דבר זה זכות הוא לישראל, כיון שאינו נאבד מן עולם הבא ע"י ריבוי מצוות, שאי אפשר שלא יעשה מצוה אחת, וכבר אמרנו כי ע"י מצוה אחת אין אש של גיהנם שולט בו, וזוכה לעולם הבא ע"י מצוה אחת. ואע"ג דהשתא אפשר שיבוא ע"י זה לגיהנם, מ"מ הוא זכותם שלא יהיה נאבד מן עולם הבא, אע"ג שיורד לגיהנם הרי לא יהיה זה רק זמן, כדאמר התם בהדיא... כך יראה לפרש, והיו דברי הרמב"ם ז"ל מיושבים מה שאמר כי במצוה אחת זוכה לחיי עולם הבא אע"ג שיש לו רוב עונות, וע"י המצוה אין אש של גיהנם שולטת בו, וזוכה לעולם הבא אחר הדין שקבל.
או שיהיה דעת הרמב"ם ז"ל, כי ע"י מצוה אחת זוכה לחיי עולם הבא כשלא עשה חטא, ולא יוקשה לך דיצא שכרו בהפסדו, שאפשר שע"י ריבוי מצוות נדון לפעמים לגיהנם, דמכל מקום יותר זכות שיבוא על כל פנים לעוה"ב אע"ג שנידון לפי שעה לגיהנם.
אבל כי דייקת אין דעת הרמב"ם ז"ל כך, שא"כ למה הוצרך לומר שיהיה מקיים המצוה באהבה שלא יכוון בזה לכוונה אחרת, דלמה ליה זה, דכיון דלא עשה עבירה על כל פנים, למה לא יזכה לעולם הבא בכל מצוה שיעשה, או שלא יהיה אש של גיהנם שולט בו ע"י מצוה אחת, דסוף סוף עשה מצוה. אלא בודאי ברור כי דעתו שזוכה לעולם הבא ע"י מצוה אחת בלא שום דין כלל. ודבר זה לא יתכן כלל.
והיה אפשר לומר כי דעת הרמב"ם ז"ל הוא כשיעשה מצוה אחת באהבה, שלא כיוון לכוונה אחרת, היינו שיקנה בזה מדרגה עליונה מן עולם הבא, אע"ג דסבירא גם כן אם עשה מצוה אחת סתם כדרך בני אדם ואין רובו עבירות יקנה בזה חלק לעולם הבא, אבל כשעשה מצוה אחת כתקנה לגמרי יקנה מדרגה גדולה מן עולם הבא. אבל אין נראה כך מדבריו, שהרי הוא בא לפרש המשנה של "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא", והך משנה לא איירי רק בחלק עולם הבא, לא במדרגה עליונה של עולם הבא. ולפיכך נראה כי דברי הרמב"ם ז"ל הם בכל אדם, אפילו אם רובו עונות, אפילו הכי במצוה אחת זוכה לחיי עולם הבא כשהוא עושה כתיקונה. ודבר זה אין נראה כלל, מהנך ראיות שהבאנו למעלה, דרובו עונות נדון לגיהנם.
ומה שהביא ראיה מהא דרבי חנינא בן תרדיון ששאל את רבי יוסי בן קסמא "מה אני לחיי עולם הבא", והשיב לו: "כלום מעשה בא לידך", כלומר נזדמן לך לעשות מצוה כהוגן, והשיבו כי נזדמנה לו מצוות צדקה על דרך שלמות בכל מה שאפשר, וזכה בה לחיי עולם הבא. עכ"ל. תימא, דמאי ראיה היא זאת, דאפילו אם נפרש המאמר הזה כדבריו, מ"מ ראיה של כלום הוא, דודאי רבי חנינא בן תרדיון ידע דלאו רשע הוא, שיהיה נמנה ח"ו בכלל פושעי ישראל, דבפרק הרואה (ברכות סא) אמר רבה "ידע אינש בנפשיה אי צדיק הוא אי רשע הוא", ולא שאל רבי חנינא בן תרדיון רק "מה אני לחיי עולם הבא", כלומר שיהיה מזומן לחיי עה"ב ויהיה חלקו גדול בעה"ב, וע"ז השיב לו "כלום מעשה בא לידך" וכו', כלומר מאחר שודאי ח"ו אין כאן רובו עוונות, רק רובו זכיות ועשיית מצוה כהוגן לגמרי, בזה אתה זוכה למדרגה עליונה לחיי עולם הבא כאשר יעשה מצוה אחת כתקנה לגמרי. אבל דברי הרמב"ם ז"ל שהביא הך ראיה על משנה ד"כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא", לא איירי מתניתין רק בחלק בלבד, דהשתא קשיא ממה נפשך, אם איירי ברוב חובות, אין הדעת נותן כלל שאם יעשה רוב עבירות שיקנה במצוה אחת חלק לעולם הבא אע"ג שעשה מצוה אחת כתיקונה, כיון שהוא רשע, ואם אין רובו חובות רק רובו זכיות, למה לו לעשות מצוה כתקונה? ואם ע"י אותה מצוה חציו זכיות וחציו חובות, גם בזה קיימא לן כבית הלל דרב חסד מטה ידו כלפי חסד, ואם כן במה נוקים זה? וההיא דרבי חנינא איירי לקנות מעלה גדולה בעולם הבא, שאין כל החלקים שוים, כי יש חלק גדול ויש חלק קטן.
וכן כל המעשים שהביא בעל עיקרים ז"ל בפרק כט מאמר ג מההוא כובס דפרק הנושא (כתובות קג ע"ב) דהוי בשביבתא ולא הוי באשכבתא דרבי וסליק לאגרא ונפל ומת בשביל הצער שלא היה במיתת החכם, ויצאה בת קול ואמרה שמזומן לחיי עולם הבא - כל אלו דברים אין צד ראיה כלל, דהתם בודאי עיקר הזכות היה מה שנתנו עצמם למיתה על דבר זה, ויסורין כמו אלו אין ספק שמכפרין, ולא "חלק לעולם הבא" אמרו שם אבל "מזומן הוא לחיי עה"ב". וכן בכל המעשים שנזכרו במסכת תענית (כב ע"א) שאמר אליהו עליהם שהם מזומנים לחיי עולם הבא, כל המעשים ההם לא איירי ברשעים שרובם חובות כלל, ולא היה אליהו אומר רק שיש להם חלק לעולם הבא, חלק גדול, ובענין זה איירי התם. אבל אין ראיה שיזכה האדם במצוה אחת לחיי עולם הבא אם היה לו רוב עונות.
כלל הדבר, דברי הרמב"ם ז"ל אין להם סמך, רק הדברים כמו שפירשנו, שאם רובו זכיות, אין נדון בגיהנם, כי מאחר שרוב זכיות, הקב"ה משלם לו עונשו בעולם הזה, כדאיתא במסכת קדושין בפרק קמא (לט ע"ב) ובמסכת תענית בפרק קמא (יא ע"א). ורוב עוונות נידון בגיהנם ליום הדין, כדאיתא בפרק קמא דראש השנה (טז ע"ב)... וכהאי גוונא אפשר לומר כי אחר שנידון בגיהנם וקיבל עונשו, שיש לו חלק לעולם הבא, ואין צריך לזה שיעשה המצוה כתיקונה באהבה, דסוף סוף עשה מצוה. ושאר הדברים מבוארים.
והמשנה שאמרה רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות אפשר לפרש כמו שהתבאר על דרך זה, שלזכות ישראל הרבה להם מצוות, דאי אפשר שלא יעשה מצוה אחת, אע"ג שהוא יורד לגיהנם יש לו תקנה, ודבר זה יותר זכות לו משאם לא היה לו ריבוי מצוות והיה נאבד לגמרי. אבל מכל מקום אין נראה כלל הך סברא, דפושעי ישראל דהיינו ברוב עבירות שיהיה זוכה לעולם הבא בשביל מצוה אחת אע"ג שקיבלו דינן בגיהנם, דאם כן, בפרק קמא דקידושין (לט ע"ב)... ופריך: "מכלל דהנך אפילו בחדא", כלומר מכלל דהנך, דהיינו גמילות חסדים, אפילו אם לא עשה רק אחת ואפילו רובו חובות נמי אוכל פירותיהם בעולם הזה והקרן קיימת לעולם הבא? ומדמתמה תלמודא כך, שמע מינה דאין אפשר בעולם שיזכה לעולם הבא ברוב חובות... דמשמע בגמרא דלא תליא מידי במצוה כלל, רק דכל ישראל יש להם חלק לעולם הבא מצד שהוא ישראל, ואם רובו עוונות וע"י דין גיהנם מסולק ממנו העונות, אם כן מה זה שרצה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם מצוות, דהא קטן אף שלא עשה מצוה כלל זוכה לחיי עולם הבא, אם כן לא תליא מידי במצוה, ואיך אמר רצה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם מצוות, דבלא דין גיהנם, אם רובו חובות אינו זוכה לעולם הבא, וע"י גיהנם, אם נחשב שמסולק ממנו החטאים ע"י גיהנם, לא תליא מידי במצוה כלל. אלא אם נדחק מאד שכך פירושו: רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם מצוות, כלומר שאם לא הרבה להם מצוות, אפשר שלא היה בידו מצוה אחת, והיה אש של גיהנם שולט בו, עכשיו ע"י שיש לו רוב מצוות אין אש של גיהנם שולט בו, וכיון שאין אש של גיהנם שולט בו, יש לו חלק לעולם הבא, מפני שכל ישראל בעצמם יש להם חלק לעולם הבא. ולפי זה היה לו לומר "רצה הקב"ה שלא לחייב את ישראל", כי המצוה גורמת שלא ישלוט בו אש של גיהנם בלבד, אע"ג שנמשך מזה שיזכה לעולם הבא, מכל מקום דבר זה אינו ע"י המצוה, רק שישראל יש להם חלק לעולם הבא בעצמם...
ולא ידעתי מה ראיה מן המשנה שאמרה רצה הקב"ה לזכות את ישראל, כי אין פירושו שלכך נתן להם מצוות הרבה, שאפילו באחת הוא זוכה, אבל פירושו כמשמעו: רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, אע"ג שעתה אפשר שיהיה רובו עונות ע"י ריבוי מצוות, מה בכך? הקב"ה רוצה להטיב לטובים, ומאחר שיותר זכות לטובים ע"י ריבוי מצוות, שאז יהיו שלמים בתרי"ג מצוות, רצה ה' יתברך לזכות את הטובים. ואין להקשות, יתן להם מעט ויהא להם הזכות שיש להם עתה בריבוי מצוות? דבר זה אין שייך לומר, כי הכל לפי המצוות שהאדם עושה, ואיך נאמר שיתן להם מעט מצוות ויזכו כאילו עשו הרבה מצוות? דבר זה אי אפשר, כי לפי המצוות הוא השכר, ומה לנו אל הדוחק.
גם אין הפירוש כלל כמו שחשבו הם, כי ה' יתברך רצה לעשות טובה לישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות, ומפני זה היה קשה עליהם שאין זה טובה, כי כאשר לא יקיימו דברי המצוות יש עליהם עונש, שאם הפירוש כמו שהם מפרשים, יקשה לך מה שאמרו במסכת ראש השנה (כח ע"א)... דמצוות לאו ליהנות ניתנו, דמשמע מזה כי המצוות הם לעול האדם, לפי שהם גזירת המלך, ואם כן למה אמר כאן שהמצוות הם לאדם לטובתו ולהנאתו. וכבר פירשנו דבר זה, שאין הפירוש כי בשביל טובת ישראל עשה זה, שרצה להיטיב להם, שאם כן היו אומרים לא הן ולא שכרן, וחס וחלילה לומר כך. אבל הפירוש, שה' יתברך רצה לזכות את ישראל בעל כרחם, מפני שהוא יתברך צדיק, רוצה שיהיה האדם זכאי מאד ויהיה לו זכות הרבה, לכך הרבה תורה ומצוות, ולכך אי אפשר לומר "לא הן ולא שכרן", שה' יתברך רוצה שיהיה זכאין על כרחם. ולא אמר "רצה הקב"ה להטיב לישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות", כי היה זה משמע שהיה עושה בשביל טובת ישראל, ואם הם אינם רוצים היו יכולים לומר "לא הן ולא שכרן" - שאין הדבר כך, רק אמר רצה ה' יתברך לזכות את ישראל, כלומר שיהיו זכאים במעשים, כי הוא יתברך צדיק וחפץ בזכאים וצדיקים.
ואולי יקשה לך, שאם כן על כל פנים המצוות הם לגזירה מן ה' יתברך על האדם, למה לא נאמר שהמצוות הם גזירה כמו מלך שגוזר על עמו גזירות, ומי מכריע לומר שהם לזכות את ישראל, והיה לנו לומר כי המצוות הם גזירות, ומניין לנו דבר זה שהמצוות הם לזכות ישראל? דזה אין קשיא, שהרי כתיב ה' חפץ למען צדקו, שרצה לומר, בשביל שהוא צדיק ומבקש שיהיו בניו ישראל גם כן צדיקים, כי "צדיק ה' צדקות אהב", ולכך הרבה להם תורה ומצוות לזכותם ולצדקם. ומה שאמר תורה ומצוות, מפני שכתוב יגדיל תורה ויאדיר, נגד שהרבה להם תורה אמר יגדיל תורה, וכנגד רבוי המצוות אמר ויאדיר.
המין הב' הוא אשר מצד הטבע והנטייה הרצונית היה חפץ בהם להנאתו ולתועלתו, כעין גזל ועריות ודומיהן, אבל השכל מחייב מפני תיקון הקיבוץ המדיני להיזהר מהם. וזהו כלל המעלות המידותיות אשר טעמיהם מפורסמים וידועים בטענות שכליות, ובאה עליהם הגזרה, למען נשעבד שכלנו לבלתי עשותם ולקיימם מפני הכרח הטענות, אלא בשביל שכך גזרה חכמתו יתברך...
ולמדנו מכל האמור שהגוים לא יעצרו כח לסבול עול כבד מהמצוות, ולא תימצא סגולה זו כי אם באומה הנבחרת. והוא מה שאמר ר' חנניא בן עקשיא ע"ה, כי לפי שהיה רצונו יתברך לזכות את ישראל לחיי עולם הבא, ואין לזרים אתם, לפיכך היה מחסדו להרבות להם תורה ומצוות במספר גדול, כי בזה יברחו הגוים מהם בראותם כי רב חילם, וישראל יקבלום בסבר פנים יפות. והשתעבדות זה, שיכינו ויזמינו עצמם לשמרם ולקיימם בכל מה שיוכלו, יעלו לרצון לפניו כאילו קיימום כולם, כל שלא בא בידם לעשות יותר.
והסתכל בפ' אמרו יגדיל תורה ויאדיר, בשומו מלת "תורה" באמצע ולא אמר "יגדיל ויאדיר תורה". שהכוונה אצלי לומר כי בטובו יתברך, בראותו טוב התעוררות ישראל לקבל עול תורה ומצוותיה ותאותם לקיים את כולם אם היו יכולים, הנה הוא מגדיל התורה בכמותה וברבוייה, ויאדיר ג"כ, נותן כח ואדירות לעמו בחירו ומחזיק בידם שיוכלו לקיימם עם כל רבויים, כי הבא ליטהר מסייעין אותו.
ועוד התבונן בכל הכתוב שאמר ה' חפץ וגו', כי בא להודיע נצטרפו אליו יתברך בשלם שבפנים כל הדברים הצריכים להימצא במי שבא להיטיב לזולתו, שהם: החפץ, והידיעה, והיכולת. על החפץ אמר ה' חפץ למען צדקו, ירצה שחפצו יתברך אין תלוי בשום דבר עד שתתבטל האהבה בהתבטל הדבר, אלא חפץ זה הוא בלבד בעבור צדקו וטוביותו אשר תמיד היה ויהיה על מצב ואופן אחד. ועל הידיעה אמר יגדיל תורה, מה שנוכל להשיג מעומק ידיעתו הוא מצד גדולת תורתו שתתעלה אשר היא שורש כל חכמה. ועל היכולת אמר ויאדיר, הנה הוא בעל היכולת כולם, כי הוא מחזיק ומאדיר אחרים, כ"ש היותו יתברך היכולת המוחלט.
במדרש [במדבר רבה פרשה טו אות ב] ה' חפץ כו' יגדיל תורה, וכן הוא במשנה רצה הקב"ה לזכות את ישראל הרבה להם תורה ומצוות, דכתיב נר מצוה ותורה אור. והיא כמו הנשמה בגוף, שמתפשט כח הנשמה באיברי האדם... כמו כן עשה הקב"ה צדקה שיתגדל התורה ויתפרש בתרי"ג אורחין. כי כל מצוה היא המשכת דרך חדש מן התורה. והמשכת אור התורה באלה הנרות של מצוה הוא בכח קיום המצוות שבני ישראל מקיימין... כמו שהוא בפרט האדם, כן בכלל. בני ישראל הם הנשמות והם מאירים לכל העולם. ואיתא בגמרא [פסחים פז ע"ב] על פסוק "צדקת פרזונו בישראל", צדקה עשה הקב"ה שפזרן בין האומות... והנשמה ניתנה לברר החומר, להוציא מתוכה הנצוצי קדושה ולברר אוכל מתוך פסולת. וכמו כן בכלל נשלחו בני ישראל בעולם מעורבים בין האומות, כדכתיב "ואבדיל אתכם מן העמים", דרשו חז"ל [במדבר רבה פרשה י אות א]: בורר וחוזר ובורר כו'. ולכן נתן לנו הקב"ה המצוות, שיהיו לנו לסיוע לברר אלה הבירורים.
ב"אורות התורה", בפרק "תורה לשמה" [פרק ב], שלושת הסעיפים הראשונים מגדירים "לשמה" - לשם התורה בעצמה. אחר כך מופיעים עוד שלושה סעיפים: "לשמה" - לשם כנסת ישראל. "אחד מהדרכים של עסק התורה לשמה הוא, להעשיר את כנסת ישראל בכחות רוחניים גדולים". "כשלומדים תורה לשמה, עושים חסד עם כנסת ישראל". "יגדיל תורה ויאדיר" למען צדקו וזכותו של ישראל. "כל אשר חפץ ד' עשה בשמים ובארץ" [תהלים קלה, ו], למען צדקו של העם הזה, למען זכותו ובנינו, וזה נעשה על-ידי "יגדיל תורה ויאדיר".