Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת בכורות
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
ב ע"א
ב ע"ב
ג ע"א
ג ע"ב
ד ע"א
ד ע"ב
ה ע"א
ה ע"ב
ו ע"ב
ז ע"א ב ע"א
[בכורות]
וכבר ידעת ג"כ חזוק התורה לזכור המכות שחלו על המצריים תמיד, "למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים", ואמר "ולמען תספר באזני בנך ובן" בנך וגו'. ובדין היה לעשות כן בזה הענין, מפני שהם עניינים שמאמתים הנבואה והגמול והעונש, א"כ כל מצוה שמביאה לזכרון דבר מן הנפלאות או להתמיד האמונה ההיא כבר נודע תועלתה. ובביאור אמר בבכור אדם ובכור בהמה, "ויהי כי הקשה פרעה לשלחנו וגו', על כן אני זובח לה'".
(מורה הנבוכים חלק ג פרק לט)
[בכורות]
מי שזוכה שהוא בכור מעלה גדולה היא, והוא רמז להקב"ה שהוא בכורו של עולם. ועבודת הקרבנות מימות עולם בבכורות היתה, ולכך קנאה יעקב אבינו, ומכרה עשו הרשע שביזה עבודת ה' יתברך, ואחרי כן נפסלו הבכורות במעשה העגל והופרשו הלוים במקומם שתהיה העבודה בהם ולא בבכורות. ואף על פי שאין העבודה בהם, יש להם מעלה ויתרון על שאר בני אדם מצד שהם בכורות. דרשו רז"ל (ויקרא רבה פרשה ב, ב): כל דבר שנאמר בו "לי" הוא בעוה"ז ובעוה"ב... בכור, שנאמר (במדבר ג, יג): "כי לי כל בכור", בעוה"ז ובעוה"ב... ויצטרך הבכור שיחזיק בתורה וביראת שמים יותר משאר בני אדם מצד המעלה שבו שהוא בכור, ושיחזיק אביו במצות פדיונו כי היא מצוה מוטלת על האב... ואם אינו פדוי... הרי הוא נענש, שכן דרשו רז"ל: למה סמך עלית הרגל לפדיון הבכור, לומר לך שהבכורות שנפדו מקבלין פני שכינה וזוכין לראות בנין בהמ"ק, הא לא נפדו לא יראו.
(רבינו בחיי, שמות לד, כ)
[בכורות]
במה שנצטוינו בתורה בקידוש בכורות ובכורים וראשית עריסותיכם... ידוע שהראשיות שנצטוינו להביא הם הוראה על היותו יתברך ראשון לכל ושברא הכל יש מאין, ולכן יאות לעבדו בבכורות ובבכורים הראשונים להורות הענין המופלא הזה... ואם כן כיון שנאמר שהבל הביא מבכורות צאנו ובקין לא נאמר שהביא בכורי אדמה רק מפרי אדמה, הרי מבואר חטאו שלא הביא בכורים, שהורה בזה היות לו אמונה שברא יש מיש ושאין ה' יתברך ראשון ח"ו, ולכן הביא לו מפרי האדמה ולא בכורים שמורים על הראשונות ושראוי לעבוד בהם מי שהוא ראשון, וזהו החטא המופלג שחטא עד שאל מנחתו לא שעה.
(רבי אליעזר אשכנזי, מעשי ה', מעשי בראשית, פרק כ)
[בכורות]
מצותו יתברך להיות הבכורות קודש לו והביכורים וראשית העריסות דהיינו חלה, וכן בחר את ישראל וקראם (שמות ד, כב) "בני בכורי"... שלפי שנתפשטה אמונת הקדמות בעולם טרם האיר אורו של אברהם, ולא היו מאמינים היות ראשון לטבע, ובא אברהם ופרסם היות מציאותו יתברך מחוייב, ושהוא חידש וברא את הכל. ואומת המצריים, לבלתי היותם מאמינים היות שם ראשון, היו עובדים מזל טלה על היותו ראשון למזלות. וזהו תועלת הסיפור שספרה התורה היות שרה עקרה ורבקה עקרה, ויעקב טיפה ראשונה, כמו שדרשו ז"ל (בר"ר סג, ח) משל לשפופרת, וגם אותה הבכורה שהיתה לעשו שיצא ראשון וקנאת יעקב עליה, כי ידע היות הבכור קודש לה'... הפטר הרחם ראשון שיצא בעולם נגד מערכת הכוכבים ונגד כל מערכות השמים, רק על פי מצותו וגזירתו ורצונו יתברך, היה יצחק. ובהיות יעקב טיפה ראשונה של יצחק נקראו ישראל "בני בכורי"... שבערך האנשים היה עשו הבכור, כיון שיצא ראשון לאויר העולם, אבל יעקב הוא הבכור בערך מי שיצר הטיפות כיון שהוא טיפה ראשונה. ולכך כאשר הביא הקב"ה בעולם האומה הזאת הקדושה, שפרסמו היות הוא יתברך ראשון לטבע ושהוא חידשו מאין, רצה שיתקדשו כל הראשיות, דהיינו בכור אדם ובכור בהמה וביכורים וחלה. וע"כ הרג בכורי מצרים, לפי שמצרים היו מכבדים אותם על שם מזל טלה שהוא ראשון למזלות לכך נהרגו. וזהו שהתרה בהם (שמות ד, כב-כג): שלח בכורי, ואם לא אז יהרג בכורו, באופן שכל זה הוא לפרסם היות יתברך ראשון לכל מה שנברא ושהוא חידש הכל.
(רבי אליעזר אשכנזי, מעשי ה', מעשי מצרים, פרק יח)
[בכורות]
ועוד יתאמת שקידוש הבכורות ופדיונם לא היה מפני הצלתם מן המות, שאין ספק שכיון שלא נתחייבו בכורינו מיתה אין ענין הפדיון להצלתם, שלא הוצרכו להצלה כיון שלא נכנסו בכלל הסכנה כלל. אמנם הקידוש היה מפני שקודם הריגת הבכורות ועשיית המשפט באלהיהם... שטלה שהוא בכור וראשון למזלות היה משפיע טוב על הבכורות, והקב"ה התיש כחו והרג הבכורות... באופן שהגיע להם חסרון מהתשת הכח שעשה הקב"ה בטלה, ועל כן הבטיחם הקב"ה שיהיו נשפעים מאתו יתברך, ובמקום שהיו תחת ממשלת מזל טלה אמר הקב"ה להקדישם לו... ואחרי היותם מוקדשים לה' יתברך הנה הם חייבים להיותם לעולם לעבודתו, ולכך הוצרכו פדיון, כי בתתם הפדיון, עם היותם שאינם מיוחדים לעבודתו יתברך... לא יחסר לו השפע אשר הובטח בו במה שהותש כחו של טלה.
(רבי אליעזר אשכנזי, מעשי ה', מעשי מצרים, פרק כד)
[בכורות]
על חלק הבנים, שואל ממנו כל בכור זכר עד אשר ייפדה... כאמרו בפרשת במדבר [ג, יג]: "כי לי כל בכור, ביום הכותי כל בכור בארץ מצרים הקדשתי לי כל בכור בישראל מאדם עד בהמה, לי יהיו, אני ה'". כי אמרוֹ לבסוף: "אני ה'", ייראה היותו נותן הטעם שאמרנו: כי לו יאתה היות שלו הבכור הנולד קודם האחרים, לאשר הוא, יתברך, עצמו, הראשון והקודם לכל נמצא. וזה הוא: "לי יהיו, אני ה'" - ראוי שיהיו לי הבכורות הקודמים, יען כי אני ה', הרי אני כביכול כיוצא בו, קדמון לכל דבר אשר נברא.
(רבי עזריה פיגו, בינה לעיתים דרוש ד)
[בכורות]
"בכר" קרוב ל"פקר", "בגר", "בקר"; בכולם מתגשם מושג החופש. "הפקר" (או "הבקר"): ללא בעלים. "בוגרת": השלב בו יוצאת הנערה מרשות אביה. "בוקר": השעה, בה נחלצים ונבדלים העצמים מהשתרגותם הלילית... "בקר": אותו חלק של המקנה, הרועה חופשי, ואינו גדור בתוך מכלאות... ה"בכור" אינו החופשי, המשוחרר מכבלים; אדרבא, הרי עליו להיות המשרת הראשון, וגם בחיות ובצמחים נמצא את ה"בכור". אלא צורת המלה היא פעילה ולא סבילה. הבכור אינו המשוחרר, כי אם המשחרר... כוחות הרחם, האסורים עד אז, משתחררים ונפתחים על ידו. הוא "פטר רחם". "בכור" הוא, לא לעצמו, אלא לאלה הבאים אחריו. בו נכנסת אמו לתפקידה החדש כאם. הוא הפותח את המצעד. קדושתו, על שום שבו נתברך הבית בראשונה בילדים. על ידו היה הרחם קדוש, וכל אשר יבוא דרך שער זה יהיה קדוש לה'. אין הבכור קדוש אלא ביציאתו מרחם (עי' תמורה כה ע"א). וגם ביחס למקנה נאמר: "וכל - מקנך תזכר פטר שור ושה" (שמות לד, יט), ופירושו, כי כל המקנה ייזכר ויתקדש על ידי הקדשת הבכור... לפיכך, באמור ה' בני בכרי ישראל, הרי זה פירושו: בישראל ייפתח רחם האנושות, בישראל ייפתח המצעד, אליו חייבים להצטרף כל העמים כבניי.
(רש"ר הירש, שמות ד, כב-כג)
[בכורות]
"קדש לי כל בכור פטר כל רחם בבני ישראל באדם ובבהמה לי הוא" - הבנים הבכורים יהיו אפוא נציגי ה', הנושאים, מטפחים ולוחמים עבור רצון ה' בקרב המשפחות; ואילו בכור הבהמה יהיה ביטוי למסירת רכוש המשפחה לרצון ה' ולבעלותו. פעילות בכורי האדם וקידוש בכורי הבהמה יקשרו את הבתים והמשפחות אל הייעוד האלוהי של כלל האומה. ובכל בית ובכל משפחה ימלאו על פי דרכיהם המיוחדות אך ורק את התפקיד הלאומי הגדול על שלל תכניו.
(רש"ר הירש, שמות יג, ב)
[בכורות]
כאשר קידש ה' את בכור הבהמה הטהורה, הוא קרא "לי" על עם גאוליו, וכמסקנה מאותה הכרזת "לי" הוא ציווה לקדש את כל האישים ואת כל הנכסים של העם הזה. לנכסי האכילה האנושית ולפרנסת הקדושה הזאת הוא נתן ביטוי במצות בכור בהמה טהורה; מצוה זו מבטאת שפרנסת כל משפחות ישראל היא בשירות מקדש התורה. ההתמסרות וההתבטלות לפרנסת הקודש עלי אדמות (הקטרת אימורים) היא תכלית של שאיפה ורצון (חלב וכליות), וכאשר הכהנים אוכלים בעיר ה' - הם ונשיהם ובניהם ועבדיהם - הרי הם נותנים דוגמה לעם כולו וכל משפחות ישראל תלמדנה ממשפחות הכהנים לאכול לפני ה' בקדושת כהונה. ויסוד כל המצוה הזאת הוא ההסתכלות המתמדת בשעת הלידה של עם ישראל, כאשר אבדה עוצמת פרעה ונבלה פריחת משפחות מצרים; זכרון אותה שעה ילמד את כל דורות ישראל שהציות הוא התנאי לכל פריחה לפני ה'.
(רש"ר הירש, דברים יד, כג)
[בכורות]
כאשר הקים ה' את ישראל והעניק לו חירות ועצמאות, הוא קרא "לי" על כל האישים והנכסים של עמו, ועל ידי כך העמיד את עצמו כבעל כל רכוש בישראל ושמר לעצמו את זכות השליטה על כל האישים והנכסים. עובדה זו היא היסוד של כל חובות האישים והנכסים המוטלות עלינו והיא באה לידי ביטוי נצחי על ידי מצות בכור הכוללת את מצות בכור בהמה טהורה... וראויה מצות בכור בהמה טהורה להיאמר במשנה תורה, שהרי גם היא מתקיימת במקום המקדש המרכזי ובכור בהמה טהורה... נאכל רק בעיר שסביב למקדש. נמצא שגם במצוה יסודית זו של הקדשת נכסי המזון חובה עלינו לשמור בתודעתנו: הרוצה להקדיש את נכסיו לה' יקדיש אותם לתורה השוכנת במקדש הלאומי, וכל יחיד ישתמש ברכושו רק מנקודת המבט הלאומית ורק למען הייעוד הלאומי.
(רש"ר הירש, דברים טו, יט)
[בכורות]
ידוע דאם היו ישראל כל ארבע מאות שנה במצרים, הי' נגמר התיקון ולא הי' עוד שום גלות... אך באשר לא יכלו להתמהמה אמרו ז"ל שהי' כדמיון הרועה שפושט ידו למעי בהמה ושומט את העובר ממעי', וע"כ הי' פרעה מקשה לבו ולא רצה לשלחנו, עד שהוצרך לזה חוזק יד כמו עובר שהי' עדיין מעורה במעי אמו וצריכין לתלשו בכח. ולעתיד באמת כאשר יגמר התיקון לא יהי' נצרך לחוזק יד... והנה לעתיד יהיו כל ישראל כהנים, כמ"ש בבעל הטורים (פ' יתרו) "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים", וכמ"ש (ישעיהו ס"א) "ואתם כהני ה' תקראו". ונראה דכל הענין של קידוש בכורות לא יהי' לעתיד, שהרי כולם יהיו כהנים וכמו שכהנים פטורים מפדיון הבן. ואפשר שגם בכור בהמה טהורה לא יהי' נוהג, אלא שכל הבהמות יתעלו במדרגת בכור שבזה"ז הגם שיהיו מותרים בגיזה ועבודה, וברוך ה' היודע. אבל בכור אדם ופטר חמור בודאי לא יהי' נוהג דלא גרע מכהנים שבזה"ז. ורק בזה"ז שלא יכלו להתמהמה ולא נגמר התיקון, לא הי' יכול להיות הכל מקודש והוצרך להוציא ולהפריש הראשית לבד לה' והשאר חולין. ובזוה"ק (מ"ג א) דפטר חמור הוא רמז ליצה"ר דיכול לאחזרא לי' בתיובתא, ותפדה בשה היינו לעשות מיצה"ר יצ"ט, עיין שם. וע"כ יובן דבזמן שיהי' התיקון נגמר לא יהי' ענין לפטר חמור, וכן באם היו כל ד' מאות שנה במצרים. ולפי האמור יש לפרש הפרשה, דבשביל שלא יכלו להתמהמה והיו דבקים עוד במצרים הוצרך להוציאם בחוזק יד לתלשם בכח ולהפרידם ממצרים, ומפני זה עצמו הי' פרעה מקשה לבו לשלחנו עד שהי' צורך להכות את בכוריהם, ובשביל זה עצמו נתקדשו הבכורים, היינו לפי מה שאמרנו במאמרים הקודמים שכל מכה ומכה לעומתה היתה התעלות מדרגה בישראל, ובמכת בכורות שהיא הראשית שלהם נתעלה הראשית שבישראל, ואם היו כל ד' מאות שנה היו כולם באותה מעלה, אך עתה באה להם המעלה לא מצד עצמם רק מצד ההיפוך היינו מכת בכורות.
(שם משמואל פרשת בא תרעד)
[בכורות]
הבכורות יוקדשו לעבודת ה' כדי להראות בזה, שעל כל העם להיות "ממלכת כהנים וגוי קדוש", שהרי הבכורות הם נציגיהן של כל ההולדות שלאחר מכן. בעיקרו נועד כל העם כולו לכהונה זו, אך חטאו מנע הגשמתו של ייעוד זה, והיה אפוא צריך לבחור בשבט מיוחד כנציג העם לצורך זה. פדיונם של הבכורות נועד להזכיר לכל העם את ייעודו זה. ובהקדשת בכור בהמה יש משום הצהרת ישראל לא רק על ייעודם של בכורות האדם - ובזה של כל העם כולו - לעבודת הבורא, אלא גם משום הצהרה לנכונותו המתמדת של כל בן ישראל למסירות נפש, ואם יש צורך בכך - לקידוש שמו יתברך, וכפי שהדבר בא לידי ביטוי גם בקרבנות בהמה רבים אחרים.
(רד"צ הופמן, שמות פרק יג, א-ב)
[בכורות]
במצות קידוש בכורות... שבירר ה' יתברך הקדושה בישראל שהוא אצלם בתולדה, שאצל האומות העולם עיקר הזוהמא בבכורות, ובישראל בירר ה' יתברך ששם הקדושה ביותר. וזה הוא גם כן ממה שקשורים בשורש בה' יתברך.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, במדבר, ראש חודש תמוז, אות ג)
[בכורות]
שורש כל הגלות הוא לתיקון פגם הברית שזה היה שורש פגם מהנחש, וכן היה גלות מצרים שנקרא "ערות הארץ" כדי שיתקנו פגם זה. והיה זה מצד ישראל שהיו גדורים מן הערוה... משום הכי נתעורר "נתתי כפרך מצרים". וזכר אחר כך "כוש וסבא תחתיך", דכוש הוא שורש קליפת קלקול הברית, כמו שאמרו (סנהדרין קח ע"ב) שחם שימש בתיבה, וזה היה אז פגם הברית שהוזהרו על זה אז... וכמו שבישראל הקדושה בבכורות, כן זה לעומת זה באומות העולם עיקר הזוהמא בבכורות, וכוש בכורו של חם, וסבא בכורו של כוש, והם שורש זוהמת הקליפה מזה, ולכן נזכר "כוש וסבא תחתיך", שיתן ה' יתברך בלבם שיתגרו זה בזה, ועל ידי זה יהיו כופר לישראל.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, ויקרא, שבת הגדול, אות א)
[בכורות]
"קדש לי כל בכור פטר כל רחם בבני ישראל באדם ובבהמה לי הוא" - הקדושה היא כללית, בכל המציאות היא מופעת, אלא שהיא עלומה ומסותרת מצד גסות החיים, ובאה כנסת ישראל לעולם לגלות את הצפון ולהראות את בהירות הקודש. על כן צריך כל בכור, פטר כל רחם, בישראל, להתקדש, מפני שיש קדושה מתפשטת באדם ובבהמה, והמה לד' המה באמת, אלא שאין קדושתם נראית, וע"י ההתגלות של קדושת בכורות ישראל יתגלה אור הקודש בכל המציאות, בכל החיים כולם, באדם ובבהמה.
(עולת ראיה, חלק א, עמ' לז)
[בכורות]
"והעברת כל פטר רחם לד', וכל פטר שגר בהמה אשר יהיה לך הזכרים לד'" - ההתחלות הטבעיות נתונות הן בתוכן החיים במורד, והירידה הזאת הוכנה מראש לשם עלייה עליונה, וזוהר קודש לנצח, בקשר עם הכנעניות של הארץ, שממנה תוצאות, ע"י סגולתן של ישראל, בחבור הקודש של אבות העולם ודורות בני אל חי יחד, לפאר את החיים בפאר עליון. כמו כן הבכורה התולדתית הפועלת בחיים, הבכורה הפוטרת את הרחם, הנושאת בכחה את התוכן התולדתי לכל אורך קוו בעתיד, זה הכח הנה יעבור לד', כהעברת הנחלה ממקום למקום, מערך לערך, והדבר מקיף את יסוד החי כולו, ומכניס בקרבו גם את הנפשיות של הבהמה, מצד סגולתה המפעלית, היסוד העקרי שבתולדה והמשכת החיים, "הזכרים לד'".
(עולת ראיה, חלק א, עמ' מ-מב)
[בכורות]
זכות הבכורה המיוחדת לנו תישאר לעולם. "בני בכרי ישראל". בפרשתנו אנו נפגשים בטיפולים ובבירורים היסטוריים להעלאת בכורתנו מתוך טומאת מצרים, על-כן יש הכרח ל"אנכי הורג את בנך בכרך" ול"וד' הכה כל בכור בארץ מצרים", כדי לגלות ש"קדש ישראל לד' ראשית תבואתֹה". בכוריות היא מציאות אלוהית, עד כדי מצות פדיון הבכור. יציאת הבכור לאויר העולם היא עובדה שמימית. הדבר נכון במובן הביולוגי-גופני, ולא פחות מזה במובן הפסיכולוגי-נשמתי.
(שיחות הרב צבי יהודה, שמות, עמ' 49)
מוכר דקא מפקע לה מקדושה
וזה ענין שביתת כליו ביום השבת שאז כולו לה', גם כל קניניו. וכענין צאן יעקב אבינו ע"ה שאמרו ז"ל (בראשית רבה פרשה עג, יא) שהיה לו ששים רבוא עדרים, דמן השתוות המספר מבואר דהן עצמן ששים רבוא נפשות ישראל, ואם כן בודאי אהבת ה' יתברך קבוע גם בהם... ומדת יעקב הוא נגד "בכל מאודך" לקשר כל כך כל מיצוי נפשו עד שגם הקנינים השייכים לו כולן יהיו בכלל ההתקשרות זה. ולכך לא נאמר זה בפרשת והיה אם שמוע, שהיא בלשון רבים, דדבר זה אינו אלא ליחידים שזכו בה, אבל אי אפשר מדרגה זו לרבים אלא לעתיד, כשישפוך רוחו על כל בשר, כענין משה רבינו ע"ה שלא שלטו שונאים במעשה ידיו, כי קניניו ופעולותיו השייכים לו אפילו בדוממים קבועה בהם קדושה דקביע וקיימא שאי אפשר לינתק כלל... וכן אמרו בריש בכורות דמוציא מקדושתו כשמוכר החמור לעכו"ם, עיין שם ברש"י ותוס', לחד פירוש בזולת המלאכה דשבת. וליחיד הזוכה, גם בדוממים כל קניניו הם כמו תשמישי מצוה וקודשי שמים ואהבת ה' יתברך קבוע בהם שהם אוהבים לפרסם כבוד שמים.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות קצז)
אף על פי שאינו רשאי קונסים אותו
עי' פיהמ"ש להרמב"ם כלים פי"ז מ"ב דיש לשון "אף על פי" שענינו "הואיל". ובמחברתי עוללות מחקר י"א הבאתי מדוכתי טובי במשנה גמרא ומדרש וגם בסגנון הגאונים והרמב"ם שהשתמשו ב"אף על פי" לכוון "הואיל".
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
ב ע"ב
כל זמן שיד גוי באמצע פטורה מן הבכורה
"אלהי מסכה לא תעשה לך" - ענינו כמ"ש הרמב"ן שהוא נמשך לאזהרת "לא תכרת להם ברית", כי עבירה גוררת עבירה, בתחילה לאכול מזבחו ואח"כ יגרום להתחתן בהן, ואח"כ לעבוד ע"ז לעשות אלהי מסכה... והיינו שהזהיר אחר אזהרות אלהי מסכה... "לא יחמוד איש את ארצך", שהוא סיבה לכריתות ברית עם יושבי הארץ שלא להוריש אותם, שלא יחששו כי בעליות הרגלים ישארו כל ערי ישראל מאין יושב כי יעלו כל הזכרים, ופן יתישבו בהם האויבים שכיני א"י, ויהיו יושבי הארץ למשמר להם, ע"כ הזהיר שיחזקו בבטחונם בה' יתברך שלא יחמוד איש את ארצם בעלותם. וכן הוא אזהרת שמיטה ושבת הם סיבה שישארו יושבי הארץ שהם יזרעו בשביעית... ויחזקו בבטחונם כדכתיב [ויקרא כה, כא] "וצויתי את ברכתי לכם בשנה השישית" וגו'. ומטעם זה הזהיר נמי "בחריש ובקציר תשבות", שלא יעשה שותפות עם הנכרים שהם יעבדו בשבת וישראל כנגדם בחול, כדאיתא בפ"ק דע"ז [כב ע"א]. וכן הוא בשותפות עם הנכרים לפטור בהמתם מן הבכורה, כדאיתא בפ"ק דבכורות, והזהיר שלא יחושו על כל זה ויורישו את עמי הארץ מארצם.
(רבי פנחס הלוי הורוביץ, פנים יפות, שמות לד, יז)
כל זמן שיד גוי באמצע פטורה מן הבכורה
"הקדשתי לי כל בכור בישראל" - קדושת הבכורה איננה נובעת ממציאות פיסית; אלא יש לה משמעות מוסרית לאומית ממעלה עליונה. ולפיכך בכור בהמה נוהג רק בישראל. הבכור קדוש רק בחוג המקדש שכולו יהודי. ואם יש לנכרי חלק בבהמה - באם או בוולד - אין קדושה חלה על הבכור: "כל זמן שיד נכרי באמצע פטורה מן הבכורה".
(רש"ר הירש, במדבר ג, יג)
כל זמן שיד גוי באמצע פטורה מן הבכורה
קדושת בכור מורה על הקדשת כל הרכוש המשפחתי והקנאתו לה', ורעיון זה נובע מעומק ההיסטוריה והייעוד של האומה היהודית, ולפיכך אין קדושה זו חלה אלא אם כן האם וגם הוולד הם רכוש יהודי בלעדי. אם לא-יהודי נשתתף לפני הלידה בבעלות על האם או על הוולד, אין קדושת בכור חלה.
(רש"ר הירש, דברים טו, יט)
תוס' ד"ה שמא - בני נח לא הוזהרו על שיתוף
ישראל שמעו התורה מפי הגבורה, ונמצא הם למעלה מכל משרתי עליון, אבל האומות שלא שמעו המצות מפי הגבורה, לכך גוי העובד בשיתוף פטור, אבל ישראל ששמעו התורה מפי ה', לכך חלילה וחלילה לישראל לעבוד בשיתוף בלתי לה' לבדו. ושמא תאמר שזה נאמר על הדור ששמעו תורה מפי השם שהיו למעלה מכל משרתי עליון, אבל הדורות הבאים שלא שמעו התורה מפי ה', שמא תאמר חס ושלום להם לא נאסר בשיתוף? לזה נאמר 'על פני', ופירש רש"י: כל זמן שאני קיים, כלומר שהבורא ברוך הוא נצחי תמיד וכל מעשיו קיימים תמיד.
(קדושת לוי, פרשת ואתחנן, פרק ה, ז)
תוס' ד"ה שמא - בני נח לא הוזהרו על שיתוף
דקיימא לן דאין בן נח מוזהר על השיתוף... דכתבו התוספות (שבת פח ע"א ד"ה כפה) וזה לשונם: כפה עליהם הר כגיגית, ואף על פי שכבר הקדימו נעשה לנשמע, שמא היו חוזרים כשראו האש הגדולה שיצתה נשמתן. עכ"ל. והיינו כדאמר שם (פח ע"ב): אמר ר' יהושע בן לוי כל דיבור ודיבור שיצא מפי הקב"ה יצתה נשמתן של ישראל... נמצא לתירוץ תוספות, דיבור ראשון אנכי ה' אלהיך היה בלא כפיית ההר עליהם, ואם כן אין לבני נח שום תשובה על זה, שלא קיבלוהו מפני שלא כפה עליהם את ההר כגיגית, שהרי גם על ישראל לא כפה, ואפילו הכי קבלוהו, על כן גם המה חייבים לקיים דיבור זה, והוא מורה על קבלת אלקותו ית', ועל זה גם בני נח מוזהרים. אך הדיבור השני לא יהיה לך, המורה על אזהרת השיתוף, שלא יעבוד לשום אלוה זולתו יתברך לבדו, בדיבור זה יש לבני נח תשובתם כלום כפית עלינו הר כגיגית כדרך שעשית לישראל [ע"ז ב ע"ב], כי לאחר דיבור הראשון שיצתה נשמתן, וחזרו וחיו, שוב לא רצו לקבל דיבור השני, עד שכפית עליהם את ההר כגיגית, כמו שכתבו התוספות הנ"ל, ואמרינן אם גם עלינו כפית את ההר, גם אנחנו היינו מקבלים אותו, לכן שפיר אינם מוזהרים על השיתוף.
(רבי פנחס בר' פילטא, ברית שלום, דברים פרשת האזינו)
ג ע"א
המוכר עבדו לגוי קונסין אותו עד עשרה בדמיו
"ולבנימן נתן שלש מאות כסף" - טעם שלש מאות כנגד מה שהיו האחים חייבים במכירתו, כי עשרה פעמים שלשים שקלים שהם דמי עבד הם ג' מאות. וזה ממה שאמרו: המוכר עבדו לגוי קונסין אותו עד עשרה בדמיו, כלומר בדמי העבד שהם שלשים.
(רבינו בחיי, בראשית מה, כב)
מר סבר כל משמע למלויי אתא ומר סבר לגרועי אתא
ואמר "כל המחלה" - רצה לומר "מכל המחלה", כי "כל" סובל פירוש "כל" ו"מכל", וכן מפורש בריש בכורות ובסנהדרין (עח ע"א). נמצא שהבטיח בשמירת כל המצות הסרת כל המחלה.
(דרשות הר"ן דרוש ו)
מר סבר כל משמע למלויי אתא ומר סבר לגרועי אתא
וזהו החילוק על דרך הפשט בפסוק (תהלים קג, כ) "ברכו ה' מלאכיו ברכו ה' כל צבאיו". שצבא הם העוסקים בעבודות ושם מלאך ביחוד הוא על השליח. ואולי על כן לא אמר אצל מלאכיו "כל", כי על ידי הכל הקב"ה עושה שליחותו, ובשעת השליחות הם נקראים מלאכים... מה שאין כן צבאיו העוסקים בעבודתו וזהו מדריגת מלאכות החכם... ובויקרא רבה (פרשה א, א): "ברכו ה' מלאכיו" - במה הכתוב מדבר וכו' בתחתונים... שאין יכולים לעמוד בתפקידיו של הקב"ה לכן נאמר מלאכיו ולא כל מלאכיו. דבר אחר נקראים הנביאים מלאכים...
(רבי צדוק הכהן מלובלין, שיחת מלאכי השרת פרק א)
מאי שנא מנפלים דאף על גב דלאו בני חיותא נינהו קדשי דאמר מר פטר שגר בהמה שגר בבהמה
"ועבר ה' לנגוף" - יעויין במדרש דהמעוברות היו מפילין הבכורים, וכמו שכתוב "ונגפו אשה הרה ויצאו" וכו'. ולכן כתוב "וכל פטר שגר בהמה" על נפלים כמו דאמרו... דאף נפלים קדוש בבכורה. וכן אמר בבהעלותך (במדבר ח, יז) "כי לי כל בכור וכו'" - פירוש אף הנפלים - "ביום הכותי כל בכור" - שהכה גם המעוברות ונפלו הבכורים.
(משך חכמה שמות יב, כג)
ג ע"ב
אם פטרו את של ישראל במדבר דין הוא שיפטרו את של עצמן
כמו שאמר הרב אבא מארי [המבי"ט] ז"ל, שהיה דורש תרומתן ותרומת המלקוח כמין חומר, שהם נתרמו תרומה על כל ישראל אחד מחמישים - שנים עשר אלף לשש מאות אלף. לכך נאמר (במדבר לא, ה): "וימסרו מאלפי ישראל אלף למטה"... ודקדקו ז"ל שתרומת המלקוח ממחצית העדה היא אחד מחמישים ושל חלק היוצאים לצבא היא אחד מת"ק... ולמה היו אלו ללויים ואלו לאלעזר? אלא לפי ששנים עשר אלף היוצאים לצבא הם עצמן תרומה על ישראל, דין הוא שיהיו פטורים מתרומה זו שנותנים העדה אחד מחמישים, כדרך שאמרו שלויים פטורים מפדיון הבן ומפטר חמור: אם פטרו של ישראל במדבר דין הוא שיפטרו את עצמן. ומכל מקום ראוי הוא שיתנו מהם מעשר לכהן, כשם שנותנים הלויים מעשר לכהנים ממה שזוכים משל ישראל.... ולפיכך ממחצית העדה נתנו אחד מחמישים - כשם שנתנו למנין גולגלותם למלחמה אחד מחמישים, כך מן המלקוח אחד מחמישים... אבל אותו אחד שהלך, הואיל והוא עצמו תרומה, פטור מן התרומה, ואינו נותן אלא מעשר תרומתו, והוא אחד מת"ק.
(מהרי"ט, צפנת פענח, פרשת מטות, דרוש א)
ד ע"א
כהנים ולוים פטורין בהמתם מקל וחומר אם הפקיעה בהמתם של לוים בהמה של ישראל במדבר דין הוא שתפקיע את של עצמן וכו' כהנים ולוים פטרו הן עצמן מקל וחומר אם הפקיעה קדושתן של לוים קדושת של ישראל במדבר לא יפקיע את של עצמן
החמור הוא בהמת משא, והוא מייצג את הרכוש המיטלטל; וקדושת פטר חמור מבטאת שכל הרכוש הדומם של המשפחה קנוי לה'. וזו משמעות פדיון פטר חמור על ידי שה הנמסר לכהן: אין ערך ואין משמעות לרכוש הדומם, אלא אם כן הוא הופך לחי - באישיותו החיה של האדם - ומנוצל למטרות המקדש. נראה אפוא, שיש כאן אזהרה נמרצת ללויים, הנכנסים לעבודת המקדש: הנה הם פודים באישיותם את בכורי ישראל ומשחררים אותם מעבודת המקדש; אך באותה שעה הם גם פודים בשיים את פטרי החמורים של העם. נמצא, שהלוי חייב לראות את עצמו כעובד המקדש - לא רק בצד הרוחני-המוסרי של אישיותו - אלא גם באמצעים של קיומו. הן הלויים נצטוו לוותר גם על חלקם באדמת הקיום הלאומי; וקיומם היה תלוי בתרומות, שהאומה הפרישה מרכושה, כאות לכניעתה לה', למען לימוד התורה וקיומה. זו היא אפוא החובה המוטלת על בני לוי: הם עובדי המקדש "בדם ובדמים", בכל נפשם ובכל מאודם; וההכרה בחובה זו לא תשתכח משבט לוי גם לדורות; ולשם כך נקבעה ההלכה, שבכורי הלויים ופטרי חמוריהם אינם טעונים פדיון.
(רש"ר הירש, במדבר ג, מא)
אם הפקיעה קדושתן של לוים קדושת של ישראל במדבר
ואם תאמר, מפני מה אין בני הלוים הנולדים מכאן ולהבא פודין הבכורות שיולדו להם לישראל מכאן ולהבא? יש לומר: הלוים נולדים מן הלוים הללו שפדו כבר את הבכורות, וכל הבכורות אינם נולדים מן אילו הבכורות שנפדו, אלא מכל ישראל שלא נפדו, ואותם שהם מן הבכורות שנפדו אינם יודעים, לפיכך צוה הקב"ה לפדות כל הבכורות שיולדו מכאן ולהבא.
(בכור שור במדבר ג, מז)
אם הפקיעה קדושתן של לוים קדושת של ישראל במדבר
אמר הקב"ה למשה: אני רוצה להחליף בכורי ישראל בלוים, והם אינם כדאים שהלוים הם חלק אלוה ממעל והם עם קדוש, לזה אמר לו למשה "פקוד כל בכור זכר", ואף על פי שיפול עליהם מנין, אין עין הרע שולט בהם לפי שהם מבן חודש ואין מספרם שוה, ויש מבן שנה ויש מבן עשר ויש מבן עשרים ויש מבן ששים ומכל בית וזה מבן חודש ומעלה. "ושא את מספר שמותם" - כשאתה נושא את שמותם על שפתיך בזה יהיה להם קדושה ומעלה ונשיאת ראש אז הם הלוים כדאי שיכנסו תחתם, זה ושא את מספר שמותם אחר כך ולקחת את הלוים לי וגו' תחת כל בכור בבני ישראל והיו לי הלוים אני ה', כלומר הלוים הם מקודשים על פי, וכן פירש ר' סעדיה גאון ז"ל אני ה' שנשאתי אותם ונתתי להם נשיאות ראש להבכורים על פיך. אז הם כדאים שאקח הלוים תחת כל בכור, כי אף על פי שהבכורות הם קדושים, כשעשו העגל ניטלה הקדושה מהם, לזה צריך שתשא את שמותם על שפתיך כדי שיתקדשו.
(רבי מרדכי הכהן, שפתי כהן, במדבר פרק ג, מ)
אם הפקיעה קדושתן של לוים קדושת של ישראל במדבר
"כל זכר מבן חודש" וגו'. טעם מבן חודש, כפי זמן אשר באו המה תחתיהם שהם הבכורות, ולמה יתן הבכור פדיונו כיון שיש לו בן לוי במקומו. ואם תאמר, למה אין הלוים פודים כמו כן מאז והלאה את הבכורות, ולא יצטרכו ישראל פדיון לבכוריהם? יש לומר כי אותם הלוים כבר נכנסו תחת הבכורות שהיו אז, ואת בניהם הקים ה' תחת אבותיהם, שהרי נתקדשו הם ובניהם עד עולם. ואולי כי לזה כפל ה' במאמרו במה שכתב בפסוק "ואני הנה לקחתי את הלוים וגו' והיו לי הלוים", פירוש הוחלטו הם ובני בניהם, מעתה אין לוי שיפדה בכור ישראל הבא אחר כן פטר רחם.
(אור החיים, במדבר ג, טו)
לויה שילדה בנה פטור מחמש סלעים
"פקד כל בכור זכר לבני ישראל "וכו' - אמר "לבני ישראל" ולא "מבני ישראל". יתכן, דקיימא לן: לוייה שילדה מישראל, בנה פטור מחמשת סלעים, מאי טעמא, דבפטר רחם תלה רחמנא, ורחם דילה דלוי הוא. ונראה לי דזהו דוקא השתא, שנתקדשו הלויים, וולדותיהם בין זכר בין נקבה קדושים ופטורים. אבל במדבר, דעדיין לא נתקדשו בקדושת לויים, אם כן הנקבה שנולדה עדיין לא היו הלויים קדושים, ואחרי זה לא נתקדשו רק הזכרים. אם כן לויה שילדה, בנה חייב בפדיון הבן. ולכך אמר "בכור זכר לבני ישראל" - ואף על גב שאמו לויה או כהנת.
(משך חכמה במדבר ג, מ)
ואהרן שלא היה באותו מנין לא ליפקע דתניא למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
בבכורות... ואהרן שלא היה באותו המנין לא ליפקע, דתניא, למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים? שלא היה באותו מנין. לא הוא ולא בהמותיו, שלא הפקיעו את בכורי ישראל, לא יפקע פטר חמור דידיה - רש"י, יעויין שם. והטעם שהלויים פקעו הבכורות הוא מפני שהבכורות הפסידו על ידי העגל, וכמו דאמר בירושלמי מגילה פרק קמא הלכה יא: "שבר ה' מטה רשעים" (ישעיהו יד, ה) - אלו הבכורות, שהקריבו לעגל תחילה. והלויים הרויחו על ידי העגל - "מלאו ידיכם וכו'" (שמות לב, כט). אם כן אהרן שהיה נפגם במעשה העגל - "ובאהרן התאנף ה'" (דברים ט, כ) - לכן לא היה מפקיע בפדיונו את הבכורים.
(משך חכמה במדבר ג, מה)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
"משה ואהרן" - פי' רש"י נקוד על אהרן שלא נמנה במניין לויים. ודוחק הוא דהכא לא כתיב "אשר פקדו", רק "אשר פקד", משמע דעל מונים קאי ולא על נמנים. ופי' מהר"ח פלטיאל דלהכי נקוד אהרן, לפי שהוא לא מנה רק משה לבדו כי הוא נצטווה לבדו.
(ר' חיים פלטיאל במדבר ג, לט)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
ההימנות ישיג הדברים מצד מה שהם מסכימים. והמשל: שלא ימנה המונה הסוס והשחרות שניים, ולא הסוס והחמור, מהצד שהם בו בלתי-מסכימים, אבל ימנה הסוס והסוס, וימנה הסוס והחמור מצד מה שהם בעלי-חיים... ואולי מפני זה אמרו ז"ל... נקוד על 'אהרן', לומר שלא היה במניין הלויים. כי מפני היותו כהן-גדול ונזר אלהיו על ראשו, נעלה על כל שאר הלויים, והרי הוא כמין בפני עצמו, בלתי-נכלל במניין עם הזולת... וכן כל שבט לוי', שהוא לגיון של מלך, נמנה בפני עצמו (במדבר רבה א, יב). והסברא נותנת שמשה גם הוא לא נמנה, להיותו כהן הכהנים, קל-וחומר מאהרן, כי שקול הוא כנגד כל ישראל (מכילתא על שמות טו, א).
(רבי יהודה מוסקאטו, נפוצות יהודה, דרוש מט עמ' תיב במהד' תשס)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
מספר בני ישראל היו ששים רבוא, ואמרו המקובלים (עשרה מאמרות, לרמ"ע מפאנו, מאמר הנפש ח"ג פרק ה-ו) שהם ששים רבוא נשמות היוצאות מששים רבוא אותיות התורה, שרוחניית התורה הם נשמות ישראל.... יש לכאורה קושיא חזקה, שבט לוי שהוא שבט הנבחר המקודש, מאין היו נשמותיהן, מאחר שכבר נטלו ישראל הששים רבוא נשמות שהם ששים רבוא אותיות התורה? דע, כי מדה הראשונה משלש עשרה מדות שהתורה נדרשת בהן, הוא כלל ופרט... אלו שלש עשרה מדות התורה נדרשת בהן בנגלה ובנסתר, שהן מדות של הקדוש ברוך הוא שאינם כמדת בשר ודם. וכל המציאות רוחני וגופני הוא כלל ופרט, ואין בכלל אלא מה שבפרט, רק בפרט הוא נגלה ובכלל הוא בנסתר... כן הוא למעלה בסוד הרוחניות העולה, העילה היא כלל, והעלולים ממנו פרטיים. עד שתאמר, סיבת כל הסיבות עילת כל העילות הוא כלל האמיתי הכולל הכל, והוא היוה הכל הם הפרטיים. כן הענין באותיות התורה שהם ששים רבוא, הם הפרט מהכלל, כי הכלל מאלו ששים רבוא הם כ"ב אותיות התורה, כי לא תמצא שום אות בששים רבוא כי אם אות מאותיות כ"ב. ואלו כ"ב אותיות הם יוצאים מכלל שעל גביהם, דהיינו אות 'א'. כי האותיות יוצאות מן ה'א', וחוזרות אל ה'א' בסוד 'אלף'. כיצד: א"ב ג"ד ה"ו ז"ח ט"י כ"ל מ"נ ס"ע פ"צ ק"ר ש"ת. אחר כך אותיות מנצפ"ך, ך' חמש מאות, ם' שש מאות, ן' שבע מאות, ף' שמונה מאות, ץ' תשע מאות, אחר כך חוזר ל'א' ונעשה 'אלף'. וכמו שה'א' יחידי ביחידות, כן 'אלף' יחידי באלפים. נמצא 'א' כלל האותיות, וכל אות כלולה מכל האותיות. על כן היו הלוים כ"ב אלף, כי הם כלל הששים רבוא. ונקוד על 'ואהרן' שלא היה במנין הלוים... כי הוא היה כלל הלוים בסוד אל"ף. והענין קרוב למה שכתבתי בפרשיות הקודמות (פרשת במדבר אות ו-ז), כי ישראל בסוד נפש, ולוים בסוד רוח, והכהן בסוד הנשמה.
(של"ה, פרשת קרח תורה אור, אות ג)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
נקוד על ואהרן שבחומש הפקודים ללמד שלא היה באותו מנין. בחירת אהרן לכהן איננה דומה לבחירת הלויים; אין היא תוצאה של העברת הבכורה. שכן אהרן ובניו נתמנו לכהנים מיד עם הציווי על הקמת המשכן, ובאותה שעה עדיין לא קיפחו הבכורים את מעמדם במקדש, שהרי חטא העגל היה רק לאחר מכן (ראה שמות כח, א). אלמלא חטא זה... היו הבכורים תופסים את מקום הלויים, ואף על פי כן היתה עבודת הקרבנות נמסרת לבני אהרן מיד עם הקמת המשכן... לפחות ביחס לקרבנות ציבור ולקרבנות חובה, שכן גם בשעת היתר במות היו עבודות אלה מותרות רק במשכן (ראה זבחים קיז ע"א).
(רש"ר הירש, במדבר ג, לט)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
והפירוש, שלא היה בחשבון הנמנין כמו משה ובני אהרן. והטעם, משום שבאו הלוים במספרם, לפדות הבכורים שחטאו בעגל, ובשביל שאהרן היה הגורם לזה, לא נמנה לכך.
(העמק דבר במדבר ג, לט)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
"איש על דגלו באותות וכו' מנגד" - פירש רש"י: ברחוק מיל. יש להתבונן למה נצטוו ישראל להתרחק מן המשכן כל כך? ובמדרש (סוף פ"א) שהוא מחמת חטא העגל... ועוד יש להתבונן מדוע נפסלו ישראל ע"י חטא העגל מעבודת הלויים אחר התשובה, בשלמא עבודת הכהנים יש לומר כמו כהנים ששימשו לע"ז, אבל מעבודת הלויים שלא מצינו שנפסל המשמש לע"ז למה נפסלו ישראל... ובאמת לפי דעת הרמב"ן והוא מדברי הזוה"ק שהפרשיות כסדרן נאמרו, ופרשיות תרומה ותצוה קודם מעשה העגל נאמרו למשה, ובפרשת תצוה נזכרה בחירת אהרן לכהן, וע"כ שהבכורים נדחו מעבודת הכהונה עוד קודם חטא העגל לדעת הזוה"ק, א"כ כל הדיחוי שנדחו הבכורים מחמת חטא העגל הוא רק מעבודת לוי', וקשה.
(שם משמואל פרשת במדבר תרעב)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
"בני אהרן הבכור נדב" - הנה יש פסיק, וכאילו אמר "אהרן הבכור"... או בכור לנבואה, שנתנבא במצרים כמפורש ביחזקאל, וכמו שאמר לעלי (שמואל א' ב, כז) "הנגלה נגליתי לבית אביך". ומרמז על מה דאמרו שאהרן עצמו לא היה במנין. וטעמא, דכמו בכור של לויים לא הפקיע, וכמו שאמרו: די לו שיפקיע את עצמו [לקמן ה ע"א], כן אהרן היה בכור ולא הפקיע את הלויים, דאין קדש חל על קדש. וקדושתו היה כבר ממצרים, כמו שביארו: עכשיו אהרן כהן. לכן לא חל עליו פדיון קדושה.
(משך חכמה במדבר ג, ב)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
"לגרשון משפחת וכו', פקודיהם כל זכר" וכו'... ובקהת (פסוק כח) לא נאמר כלל "פקודיהם", לפי שאהרן לא היה במנין.
(משך חכמה במדבר ג, כא)
למה נקוד על אהרן שבחומש הפקודים שלא היה באותו מנין
[עי' עוד לקט ביאורי אגדות לקמן טז ע"א בשם משך חכמה]
ד. בעשרים וארבעה מקומות נקראו כהנים לוים
"והכהנים הלוים" - לפי שיצאו כולם מלוי [אבי] אבי עמרם נקראו לוים כמו שפירשו רבותינו בב"ר: במ"ח מקומות נקראו הכהנים לוים וזה טעמו של דבר.
(רש"י יהושע פרק ג, ג)
ד ע"ב
שה אחד של בן לוי פטר כמה פטרי חמורים מישראל
יש לפרש מ"ש משה רבינו ע"ה "אל תפן אל מנחתם לא חמור אחד מהם נשאתי ולא הרעותי את אחד מהם", פירוש, שלא עשיתי כעת שום רעה להם במה שהובדלו הלוים, שהרי אין להם שום שכר עבודה, ואף המתנות כהונה שנתנו לאהרן הרי התרומה והבכורים לא נהגו אלא בארץ... אלא דאמרינן בקדושין דף לז [ע"א] דפטר חמור נוהג במדבר, אך גם זה אינו, שהרי באותו שעה עדיין היה פטורים מפטר חמוריהם, כדאמרינן בבכורות דשה אחד של בן לוי פוטר כמה פטרי חמורים של ישראל. ולפי שנהג פטר חמור במדבר, להכי פרט אותם: "לא חמור אחד מהם נשאתי", הרי "לא הרעותי את אחד מהם".
(רבי פנחס הלוי הורוביץ, פנים יפות, במדבר יח, ב)
שה אחד של בן לוי פטר כמה פטרי חמורים מישראל אמר אביי תדע שהרי מנה הכתוב עודפים באדם ולא מנה עודפין בבהמה וכו' אמר קרא ואת בהמת הלוים תחת בהמתם בהמה אחת תחת בהמות הרבה
פי' רש"י: ושה אחד של בן לוי פטר כמה פטרי חמורים של ישראל, תדע שהרי מנה עודפים באדם ולא מנה עודפים בבהמה. ובבכורות מוכיח מדכתיב "ואת בהמת הלוים תחת בהמתם", משמע בהמה אחת תחת כמה בהמות. והכל אחד, רק שרש"י מחזיק דרשא, שלא תאמר דאורחיה דקרא הוא למימר הכי ולקרות לרבים בלשון יחיד, דכתיב "האדם והבהמה" וכיוצא בהם הרבה, על כן פי' רש"י הכא דמסתמא כי היכי דבכורות היו יתירים על הלוים הכי נמי בכורי בהמות ישראל היו יתירות על בהמות הלוים ולא מנה היתירים, ש"מ כדפי' רש"י.
(ר' חיים פלטיאל במדבר ג, מה)
ר' יוחנן אמר קדשו בכורות במדבר וריש לקיש אמר לא קדשו בכורות במדבר
פשוטו של מקרא מראה כדברי ריש לקיש. ברם, מכיוון שעוד במדבר באו הלויים במקום הבכורות, וכבר שם עסקו הם בעבודת המשכן, הרי שמצוות "קדש" ודאי קידשה את הבכורות לעבודת קודש כבר במדבר. ואכן אין סיבה להניח, שהבכורות שנולדו במדבר, לא נתקדשו. את הציווי "והיה כי יביאך" יש אפוא להבין כבא ללמד שמצוות "קדש" המצווה רק את הקידוש החד פעמי של הבכורות, אמנם מצווה גם לעתיד, ומכיוון שהעם עומד להיכנס לארץ ישראל מיד, מציין הכתוב את העתיד הקרוב הזה בלשון "והיה כי יביאך". ואגב כך נמצינו למדים, שאין ישראל הולכים לארץ ישראל אלא כדי לקיים שם את מצוותיו ב"ה. רק משחטאו ונענשו בתעייה במדבר במשך ארבעים שנה, הפך זמן המדבר לעתיד, והיתה חובה לקיים מצוה זו גם במדבר.
(רד"צ הופמן, שמות פרק יג)
ר' יוחנן אמר קדשו בכורות במדבר וריש לקיש אמר לא קדשו בכורות במדבר וכו' מדכתיב והיה כי יביאך וכתיב בתריה והעברת וכו' אלא אי איתמר הכי איתמר רבי יוחנן אמר קדשו ולא פסקו וריש לקיש אמר קדשו (ה.) ופסקו וכו' עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ
כל עוד היה ישראל בדרכו לארץ עצמאותו, עדיין נראו "כנפי הנשרים" של ההשגחה האלוהית... ואולם... כאשר יהיו אדוני הארץ... תהיה הסכנה קרובה: שמא ישקעו המשפחות והבתים בענייניהם הם, שמא תאבד להם תודעת האחדות למען משימה אלוהית משותפת... אז תהיה חשיבות מעשית למוסד קידוש הבכורות, ומשום כך נקבע מוסד זה כאן, בהקשר עם בואם ארצה והיאחזותם בה. ואכן, לדעת ריש לקיש לא קדשו אלא בכורות שעלו ממצרים, או נולדו בשנה הראשונה במדבר; ואילו קדושתם של הילודים לאחר מכן נדחתה עד לעצם כניסתם לארץ: "קדשו ופסקו". לעומת זאת סובר רבי יוחנן, כי הקדושה חלה מיד בכל תוקפה ולא נפסקה - "קדשו ולא פסקו", ולפי דעה זו יתפרש "והיה כי - יביאך וגו' והעברת וגו'" כך: "עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ"... ייתכן ואין צורך (אף לרבי יוחנן) לפרש את הפסוקים כאילו "והיה כי יביאך" הוא תוצאה של "והעברת וגו'". הרי מכל מקום סדר הפסוקים מעמיד את "והעברת" כתוצאה של "והיה כי יביאך". נראה אפוא כי לגבי מצוות שאינן קשורות בכיבוש הארץ, וחלו עוד בטרם התנחלו בה, כגון תפילין ובכור, לא בא רעיון "והיה כי יביאך וגו'" אלא להדגיש את חשיבות המצוות: כה חשובה ורבת משמעות היא המצוה, עד שקיומה הוא ממטרותיה החיוניות של הנחלת הארץ... לולי מצוה זו, לא היה כיבוש הארץ שלם בתכליתו, ואולי אף מחבל היה בייעודך.
(רש"ר הירש, שמות יג, יא)
וריש לקיש אמר לא קדשו בכורות במדבר
בפסח מצרים שהיה היציאה הראשונה מתכלית עומק השפלות, והיו עוד בלי תורה ובלי מצוות... היה הופעת הארת הפסח מספיק רק על יום הראשון, ולכן אין חימוצו נוהג רק יום אחד...ועל זה רומז בפרשת "קדש לי וגו' זכור את היום הזה וגו' ולא יאכל חמץ היום" וגו'... ונאמר אחר כך "והיה כי יביאך וגו' שבעת ימים תאכל מצות", שעל ידי ביאתם לארץ נתקדשו כל המאכלים להיות בקדושה על ידי המצוות הנוהגות בארץ... שהמה לתיקון המאכלים שיהיו בקדושה, דזה תכלית הרפואה בשורש למכתו של עולם שבא מתאות המאכל, ועל ידי זה "שבעת ימים תאכל מצות", היינו שיהיה בכח הופעת קדושת הפסח על כל שבעת ימי החג על ידי התעוררות הנפש להתקדש באכילת המצה כל שבעה ימים... כל זה הוא הקדמת משה רבינו ע"ה לישראל על מצות קדושת בכור, כי עיקר מצות קדושת בכור לברר אשר קדושת ישראל היא בשורש בתולדה מנוקים מבחינת תאוה זו, כי גם כל הנאת הגוף שלהם המה משורש הקדושה. וזה היה תכלית הבירור הנגמר לאחר ביאת הארץ שנתקדשו בקדושת המאכל כדברינו. ועל זה נאמר "והיה כי יביאך ה' וגו' והעברת כל פטר רחם", ויש מאן דאמר שלא נתקדשו בכורות במדבר עד בואם לארץ אף שהיא חובת הגוף, והכל כדברינו.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, ויקרא, לחג הפסח, אות ד, בסופו)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"ויעלו עולות" - בגימטריא בכורות, שהבכורות העלו עולות לפניו (במדבר רבה פרשה ד, ח).
(בעל הטורים שמות לב, ו)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
הנה ה' יתברך ציווה שיהיו הלוים מיוחדים לעבודת המשכן תחת הבכורות, ואמר שראוי שיהיה שכר הלוים מוטל על ישראל לפרוע, מפני שזכה בכל בכורות ישראל כאשר ניצולו ממכת בכורות, וכיון שזכה בהם, והם בפשעם נפסלו מעבודתם, ראוי שיהיו שוכרים אחרים תחתיהם. והוא אומרו (במדבר ח טז-יז) "כי נתונים נתונים המה לי מתוך בני ישראל תחת פטרת כל רחם בכור כל מבני ישראל לקחתי אותם לי, כי לי כל בכור בבני ישראל באדם ובבהמה ביום הכתי כל בכור בארץ מצרים הקדשתי אותם לי", כלומר שביום שהכיתי בכורי מצרים שהיו ראויים להענישם, ולא הכה בהם, שלא חטאו, [ולא הרגתי אותם, זכיתי בהם. וזה ענין מתמיה, למה זכה בהם מפני שהכה בכורי מצרים?], היהיה ראוי שיאמר המלך לאדם אחד: "הנה זכיתי בך שתעבוד עבודתי, מאשר הרגתי איש פלוני שהרג את הנפש ולא הרגתי אותך"? הנה בלי ספק שאין זה מן הראוי, והנה יראה שיהיה כאן הענין בשוה.
אבל התשובה, שאין הפועלים המגיעים בעולם התחתון לאיש איש על ידי סיבות פרטיות, אבל על ידי סיבות כוללות, שאין רצון ה' יתברך שישתנה הטבע כפי איש איש. וכשרצה ה' יתברך להכות בכורי מצרים, חידש איזה ענין מפסיד ומתיחס לבכורות, כי הבכורות יש יחש ביניהם כולל ומשתף אותם, והוא שאין ספק שאין הרחם אשר לא נולד בו עובר מעולם, באותה התכונה אשר יהיה הרחם אשר כבר נוצרו בו ולדות. ומצד אותו השינוי, יהיה אפשר שיהיה בבכורות כולם הכנה לקבל איזה דבר נעלם ממנו. ומפני זה היתה מצות קידוש הבכורות תלויה בפטר רחם, כי הבכורה נותנת יחס והקשר בין הבכורות, ולא הבכורה לאב כלל... הבכורות שהיו נתלים בפטרי הרחמים הם שלקו, [והיה] ביניהם יחס והקשר, אשר מצד היחס ההוא היה ראוי שילקו גם בכורי ישראל, אם יניחם השם לטבעם. ומפני זה אמר ה' יתברך, שמפני שהגין בעדם והצילם מן הרע שהיה ראוי לחול עליהם, קידש אותם לו.
(דרשות הר"ן דרוש ח)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"מכרה כיום את בכורתך לי"... קשה לפי' רש"י שפירש שהעבודה היתה בבכורות וזה מכר לו, והלא גם בפשוטים מצינו עבודה כגון בנח ויצחק דכת' "ויבן שם מזבח"? וא"ת עבודה בבכורות היינו עבודת ציבור, כמו אותו קרבן שהקריבו ישראל במדבר שנ' "ויקריבו נערי בני ישראל" ומתרגמינן "בכורי בני ישראל", מ"מ קשה היאך יכול למוכרה, והלא המקום בחר בו ולא בפשוט כמו שבחר בכהנים ולא בישראל?
(ר' חיים פלטיאל בראשית כה, לא)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
והנה היתה לפנים העבודה בבכורות שהם הראשיות, וסימנך 'קרבן ראשית' (ויקרא ב, יב). וכל ענין השליחות לפרעה היה כי 'בני בכרי ישראל' (שמות ד, כב), ישראל הם הבכור האמתי, על כן ראוי להם העבודה, כי על כן לקח יעקב מן עשו הבכורה, כי לא היה ראוי לעבודה (בראשית רבה פרשה סג סי"ג). והענין, השם יתברך הוא עילת כל העילות סיבת כל הסיבות, הוא הקדמון האמתי ראשון ואין ראשית לראשיתו, וברא העולמות ומה שבתוכם, והכל הולך בהשתלשלות ומתפשט ויורד. וכבר רמזתי (אות יא) ענין הקרבן, שהעבד העובד נעשה עבודה ומקריב את גופו למעלה, אז הוא מטפס ועולה ממדרגה למדרגה למעלה למעלה ומתקרב להראשית הוא יתברך. על כן העבודה על ידי הבכור שהוא הראשית... ואז במעשה עבודת הקרבן מתקרב ההשתלשלות של ההתפשטות אשר נתרחק, עתה הולך ומתקרב להראשית, ואז 'קרבן ראשית'.
(של"ה, פרשת בא, תורה אור, אות יב)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"אשר דבר וגו' ויברך" וגו'... יגיד הכתוב כי דיבורו הקשה להם היא ברכתם... ומה שאמר לראובן דברי קנטור שם ציווה את הברכה, על דרך אומרם (ספרי בהעלותך פיסקא צב) עתידה עבודה שתחזור לבכורות, וכפי זה כיון שקבע לו שם הבכורה עתיד הוא לעמוד לשרת לעתיד לבא ותמצא שהצדיקים צופים ומביטים על העתיד, ולטעם זה השתדל יעקב לקנות הבכורה מעשו לבל יהיה לו חלק בעבודה לעתיד לבא. והגם שנתנה העבודה ללוים, שקולים הם ויבואו שניהם לעבוד עבודת הקודש כי מעלין בקודש ולא מורידין.
(אור החיים, בראשית מט, כח)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"והיו לי הלוים אני ה'" - הכונה במאמר "אני ה'", לומר שהגם שאמרו רבותינו ז"ל (ספרי בהעלותך פיסקא צב): עתידה עבודה שתחזור לבכורות, לא ירדו הלוים מהיות לה', והוא אומרו "והיו לי אני ה'" - כשם ששמי לעולם ועד כמו כן יהיו לי הלוים.
(אור החיים, במדבר ג, מה)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"קח את הלוים מתוך בני ישראל... לעבוד עבודת בני ישראל" - יכוון אל הבכורות שעבודה זו שלהם היתה והלוים עובדים עבודתם, ולזה הוצרך לומר "בני ישראל" ולא אמר "עבודתם" שאז היתה נאבדת הכוונה אשר כיוון לה הכתוב. ואומרו "ולכפר על בני ישראל" חוזר אל הכללות, וחש לומר "לכפר עליהם" שאז תהיה הכוונה שחוזר אל הקודם שהם הבכורות לבד, לזה נאמר "בני ישראל" לומר שעל הכללות הוא אומר...
(אור החיים, במדבר ח, יט-כ)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
הבנים הבכורים נועדו מלכתחילה להיות כהנים ולעשות את עבודת הקרבנות. "עד שלא הוקם המשכן... עבודה בבכורות". הם הם "נערי בני ישראל" (שמות כד, ה), אשר ציוום משה, בעת כריתת ברית התורה, להקריב עולות ושלמים כנציגי האיחוד הלאומי של משפחות ישראל. הם ישאו וייצגו בתוך הבתים והמשפחות את התודעה הלאומית של מרות אלוהית וייעוד אלוהי...
(רש"ר הירש, שמות יג, יג)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
תחילה הופקדה עבודת הקודש בידי הבכורות, ורק אחר שחטאו בעגל, נבחרו בני לוי למלא תפקיד זה במקומם (ראה להלן לב, כט; במדבר ג, יב ואילך, ושם מה ואילך; ח, טז ואילך; דברים י, ח). אותם הבכורות שלא נמצאו להם לויים במקומם, צריך היה לפדות - על פי הנוסחה הנקובה בויקרא (כז, י) "ואם מבן חודש ועד בן חמש שנים והיה ערכך הזכר חמשה שקלים כסף"... נראה, שכסף פדיון זה לא ניתן אז עדיין לכהנים אלא למקדש, ורק אחרי מרד קורח, כאשר הורחבו זכויות הכהנים בכללן, נקבע שכסף פדיון הבכורות יינתן לאהרן ובניו אחריו (במדבר יח, טו ואילך). אמנם יש מקום להקשות מן האמור למעלה (פרק יג) שנאמר להם לישראל בעצם יום יציאת מצרים (יג, ד) ואף על פי כן מדובר כבר שם בפדיון הבכורות (פסוקים יג, טו), אך אפשר ליישב קושיה זו בשני אופנים, אם על דרך "אין מוקדם ומאוחר בתורה", דהיינו הפרשה מפרק יא ואילך לא נאמרה להם לישראל אלא אחר חטא העגל, והיא מובאת שם ליד פרשת "קדש לי" משום קירבת העניין, ואם משום שמותר לנו להניח, שלפני חטא העגל יכול היה כל אב לבכור לבחור בין הקדשת הבן הבכור לעבודת המקדש ולבין נתינת ערכו לו, בדומה לפטר חמור, שאפשר לקיים מצוותו אם על ידי פדיית החמור בשה ואם על ידי עריפתו, ולא בכדי באים שני עניינים אלה זה ליד זה בפסוק אחד (יג, ג). אפשר שמניית הבכורות המתוארת בס' במדבר (ג, מ ואילך) לא כללה אלא את הבכורות ששירתו ככהנים, בעוד שהיו קיימים בכורות רבים אחרים שנפדו בערכם, ועל כן לא נקראו עוד בשם בכור, שם שציין אז לא רק את מעמדו של אדם במשפחתו כי אם את עובדת היותו עובד עבודת ה' במקדש. בכך גם יסולק הקושי הגדול שפרשנים מצאו במספר הקטן של בכורות ביחס למספר כל יוצאי הצבא בישראל.
(רד"צ הופמן, שמות פרק כב)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
אם היחוס בטל אין מקום לקרבן כלל, כמו שנאמר בכל ספר ויקרא "דבר אל בני ישראל" [וכן עיקר העבודה בכהנים שהם המיוחסים... והעבודה ביחוס תליא. ולכך תחילה היתה העבודה בבכורות שהם מייחסי הבנים...].
(רבי צדוק הכהן מלובלין, אור זרוע לצדיק, ענין גלות מצרים, עמ' כ)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
בכור הוא ראשית, וראשית היא מעלה הכוללת הכל, וע"כ אלמלא שנדחו מחמת חטא העגל היו ראויין להיות כהנים ולויים [שמפורש שקודם המשכן היתה העבודה בבכורות ומקריבין קרבנות, וכן נמי היו ראוין לעבודת לוי כמפורש שהתחלפו בלויים ומכלל דאם לא התחלפו היו הם ראויין לעבודת לוי] אף שידוע שהם קווים מתחלקים, זה מקו הימין וזה מקו השמאל, וקרח שהי' לוי וביקש גם כהונה ראה מה עלתה בו, וכידוע בזוה"ק שזה הי' יסוד חטאו, אלא משה רבינו ע"ה שהי' גבוה ומרומם מכל הפכים הי' יכול להיות כהן ולוי יחד, ואיך הי' אפשר שיהיו הבכורים כהנים ולויים גם יחד? אך הוא הדבר, מפני שהיתה להם מדרגת הראשית שכוללת הכל.
(שם משמואל פרשת ויקהל, ויקהל ושקלים תרעט)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
יש ליתן טעם למה נדחו הבכורות מעבודת כהונה משהוקם המשכן ומעבודת לוי' לא נפסלו עד אייר. דהנה ענין כהנים ולויים יש לומר נמי שכהנים הם מרצים את ישראל לאביהן שבשמים מצד הכלל, והיינו דבזוה"ק (ריש פ' אמור) שאהרן זכה בכהונתו משום דכל יומוי אשתדל לאסגאה שלמא בעלמא, על כן נבחר לעשות שלום בפמליא דלעילא, והוא התאחדות כלל ישראל זה בזה ותחתונים בעליונים. ואיתא נמי במהר"ל שאותיות אהרן הן פנימיות ה' ביחידות נו"ן בעשיריות ר' במאות, והאל"ף רומז לפלא עליון, והיינו שהוא הי' הפנימיות שבישראל, וכל התאחדות שבעולם היא מחמת כח פנימי החורז ומאחד כל הפרטים ועושה אותם אחד, הרי שמדת הכהנים כח כללי ומאחדים כל הפרטים לעשותם כלל אחד, וכה מרצים את ישראל לאביהם שבשמים מצד הכלל. אך לויים שמדתם מדת גבורה להתלהב לאביהן שבשמים ועולים בשיר כל פרט ופרט לפי מה שהוא משער בלביה... ועל כן מרצים את ישראל לאביהן שבשמים נמי מצד הפרט. ולפי"ז מובן שזמן עבודת כהנים התחיל מניסן זמן הכלל ועבודת הלויים באייר זמן הפרט.
(שם משמואל פרשת במדבר תרעה)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"כי לי כל בכור וגו' ביום הכותי כל בכור בארץ מצרים", מכאן שקודם שהוקם המשכן היתה עבודה בבכורים [ירושלמי מגילה פ"א הי"א]. ר"ל מהמקרא הזה אנו למדים שהבכורים היו מקודשים לעבודה, שהרי כמבואר נבחרו הלוים תחת כל בכור בבני ישראל, ולמעלה שם כתיב "כי לי כל בכור וגו' ביום הכותי כל בכור בארץ מצרים הקדשתי אותם לי", וכתיב במעשה מכת בכורות שאמר הקב"ה "ועברתי בארץ מצרים בלילה הזה והכיתי כל בכור בארץ מצרים מאדם ועד בהמה ובכל אלהי מצרים אעשה שפטים אני ה'", למדנו שביום שהוכה כל בכור נתקדשו בכורי ישראל [ומטעם זה י"ל לא היתה מכת בכורות ע"י משה, יען כי הקב"ה היה צריך לקדש הבכורות]. ועדיין אין אנו יודעים לאיזו דבר נתקדשו, אלא מפני שבאותו זמן עצמו היתה גם בטול ע"ז שלהם כדכתיב "ובכל אלהי מצרים אעשה שפטים אני ה'", ולי לבד ראוי לעבוד עבודה ולא לאלהים אחרים, למדנו ג"כ שקדושת הבכורות לעבודה לשמים היתה. ומכאן יסוד הדבר שתהא עבודה בבכורות... ויש להוסיף עוד, כי היה המנהג אצלם להקריב הבן הבכור לע"ז וכמש"כ (מלכים ב' ג) "ויקח את בנו הבכור וגו' ויעלהו עולה", ואולי אל זה כוון הנביא (מיכה ו) "האתן בכורי פשעי", וכנגד זה הקדיש הקב"ה את הבכורים לעבודתו ית'.
(תורה תמימה, שמות פרק יב הערה קד)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"כי את חזה התנופה ואת שוק התרומה לקחתי מאת בני ישראל... ואתן אותם". בתורת כהנים (פרק יז סעיף ה): ראוים היו לישראל, וכשנתחייבו ניטלו מהם וניתנו לכהנים. יכול כשם שנתחייבו ניטלו מהם כך אם יזכו ינתנו להם? תלמוד לומר "ואתן אותם לאהרן הכהן ולבניו לחק עולם" - נתונים לכהן מתנה לעולם, עכ"ל התורת כהנים. מה מתנה אינה חוזרת וכו'. נראה דאמר בירושלמי מגילה (פרק א הלכה יא) "שבר ה' מטה רשעים" (ישעיהו ד, ה) - אלו הבכורות שהקריבו לעגל תחילה. וטעמו דהוי ככהנים ששימשו לעבודה זרה דפסולים לעבודה (מנחות קט ע"א), לכן נפסלו, ונלקחו הלויים תחתם... הא אמרו שם במשנה דהן ככהנים בעלי מומים דחולקים ואוכלים. ואם כן היו בכורים ישראלים, היו ראויים לאכול קדשי קדשים והמורם מתודה וחזה ושוק ככהנים, ורק משום 'שנתחייבו נטל מהם' ודו"ק. ולכן בסוף הוריות (יג ע"א) תני הקודמין כהן ללוי, ולוי לישראל וישראל לממזר, אם כן ליתא לבכור דין קדימה, 'דנתחייבו ונטל מהם' כל הזכות לעולם, לכן בהנך קדימות לא תני בכור כלל.
(משך חכמה ויקרא ז, לד)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
מצינו קודם חטא העגל היו הבכורות כהנים, וממילא שהיו ג"כ הממונים להורות וללמד דרך ד', כמו שמיוחד לזה ג"כ הכהן ביותר, והיינו מפני שהוא בכור הבנים ילמד דרך ד' את אחיו הצעירים ממנו. וה"נ ישראל שנקראים בכור, הם ממלכת כהנים, ומחויבים ללמד דרך ד' לאוה"ע, וביחוד לע"ל כשיכירו דרכי ד' וירצו לדבקה באורחותיו. אלא ודאי במעלת ישראל יש בה השקפה שנוגעת לעצמם, ויש השקפה שנוגעת לכל העולם כולו שעתידים לבא לתכליתם רק ע"י ישראל.
(מדבר שור, דרוש טז, עמ' קמב-קמג, קמו-קמז)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"התשכח אשה עולה" - אמר הקב"ה: כלום אשכח עולות אלים ופטרי רחמים שהקרבת לפני במדבר?... לישראל יתרון תמידי, גם בהיות כבר העולם מתוקן ועמים רבים כולם יכירו וידעו כבוד ד', מ"מ אמר הכתוב "בני בכורי ישראל", חלק הבכורה לא יתבטל לעד. ויש בזה שני יתרונות, יתרון מקרי ויתרון עצמי. היתרון המקרי הוא שאפי' לא הי' לישראל שום מעלה בעצמם נגד שאר האומות, רק מה שהם קדמו להם דורות רבים להכיר כבוד ד' ולהדבק בשמו, גם זה הוא יתרון שלא יוכל להתבטל לעולם. ועוד, שהקדמה זו לא באה במקרה כי אם מפני יתרון קדושתם בעצם. על כן לא תהי' בטלה לעולם, ועוד תוסיף כבוד ועז לפי מהלך השלימות שיתרבה לעתיד. על כן אמר שאי אפשר כלל שלא ישאר יתרונם של ישראל לעולם קיים: כלום אשכח עולות אלים, היינו עצם העבודה שהקדמת לכל העמים לעבוד את ד' במדבר, בשעה שהישוב כולו לא הי' ראוי כלל לעבודת ד' ולא הי' אפשר לפעול כלל על אוה"ע באור ד' מפני פראותם ורשעם אשר השתקעו בהם. ופטרי רחמים - היא עבודת הבכורות הכוללת בכור אדם ובכור בהמה, שהוא מכוון ביחוד נגד מעלתם של ישראל העצמית להם, "בני בכורי ישראל". ואותו היתרון שהי' במדבר, שעיקרו הי' רק מצד ערכם של ישראל מצד עצמם, א"א שיתבטל לעולם, כי "דבר אלקינו יקום לעולם", ולא ישמד יתרון גדול נחלת גוי גדול וקדוש מן המציאות לעד לעולם. וע"כ מתחלה היתה העבודה בבכורות, ולולא העגל הי' נמשך כך, כי לולא העגל הי' שלימות העולם מהלך רק לפי ערכם של ישראל בלא נטי' לדרכים שהם מביאים שלימות לאומות, בדרך שיסובב אפי' דחיקה כל דהו לישראל. ע"כ היתה מעלת העבודה כולה מלאה ביתרון הבכורה העצמית של ישראל. על כן אצל קבלת התורה נאמר "וישלח את נערי בני ישראל", והם הבכורות כדברי חז"ל "ויעלו עולות". ואולי גם ע"ז רמז בעולות אלים ופטרי רחמים.
(עין איה, ברכות לב ע"ב)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
...שברש"י[בראשית כה, לא] מבואר כאן שהנידון הוא על דין הבכורה לגבי עבודה ע"ש, וזה כבר לא תלוי בגדול אלא בשם בכור ממש ואין שייך מכירה ע"ז. ויתכן עפמש"כ הר"מ בפיה"מ סוף זבחים על המשנה "ועבודה בבכורות", וכתב הר"מ "מאדם ועד משה רבנו". וזו אינה בכורה לפטר רחם, דא"כ אדם לא היה בכור, וכן ענין פטר רחם נתחדש רק במצרים. ועל כרחך דהיה זה דין בכורה אחר, ואולי שייך זה במכירה.
(חידושי מרן הגרי"ז הלוי החדשות על תנ"ך ואגדה מפי השמועה סימן מח)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות
"וימת מלך מצרים ויאנחו בני ישראל מן העבודה" - פירש רש"י וז"ל: נצטרע והיה שוחט תינוקות ישראל ורוחץ בדמם עכ"ל. והקשה הרא"ם וז"ל: אבל לא ידעתי איך יתיישב המדרש הזה על ויאנחו בני ישראל מן העבודה, ד"ויאנחו" סתמא מיבעיא ליה, שאז היינו מפרשים שנאנחו מחמת הגזרה הרעה של שחיטת הבנים לא מן העבודה עכ"ל... ולפי מה שתרגם יונתן וז"ל: ופקיד לקטלא בוכרייא דבני ישראל וכו', ניחא יותר, מפני שהעבודה היתה בבכורות אצל בני ישראל, ולפיכך ראו בני ישראל שפרעה רוצה לבטל עבודתם על ידי שיהרוג את בכוריהם, וכאשר ראה אלקים שעיקר זעקתם היא ביטול העבודה, לא אבידת הבנים, אז נתעוררו רחמי הגאולה.
(רבי יעקב קמינצקי, אמת ליעקב, שמות ב, כג)
עד שלא הוקם המשכן היו במות מותרות ועבודה בבכורות וכו' בשלשה מקומות קדשו בכורות לישראל במצרים ובמדבר ובכניסתן ישראל לארץ
קשיא לי טובא, לפי מה שאמרו חז"ל דעבודה היתה בבכורות אלא שנפסלו משעת עשיית העגל, ונפדו בלויים כ"ב אלף כנגד כ"ב אלף, ורע"ג הנותרים הוצרכו לפדות כל אחד בה' שקלים, משמע דקודם שנפסלו הבכורים מן העבודה לא היו צריכים לפדות, א"כ הא דנאמר בשעת יציאת מצרים בפסוק [שמות יג, יא-יד] "והיה כי יביאך וגו' וכל בכור אדם בבניך תפדה"... פדיון זה למה, דהא עדיין לא נפסלו? ונראה דאותן בכורות שהוקדשו במצרים כמו שכתב "קדש לי כל בכור" הם נתקדשו לעבודה בקדושת כהנים, כדכתיב [שם יט, כב] "וגם הכהנים הנגשים אל ה'" - פירש רש"י אלו בכורות, וכיון שנתקדשו לכהונה נתקדשו גם כל זרעיהם אפילו אינם בכורים, כמו שנתקדשו הלוים הם וזרעיהם לדורי דורות. אבל כל הבכורים שיוולדו מכל ישראל לא נתקדשו אלא לפדיון. והיינו דכתיב בפרשת כי יביאך וגו' "וכל בכור אדם בבניך תפדה" - היינו בכורות של כל ישראל שלא הוקדשו לעבודה. תדע, דאי הוי הקדושה לעבודה בכל בכורות שיוולדו, בכל ישראל למה יפסלו הבכורות שיוולדו בשביל אבותיהם שחטאו בעגל, הא קדושת הבכורים הם מצד עצמם? אבל לפמ"ש, שלא הוקדשו אלא אותן הבכורים שהיו בשעת יציאת מצרים, אלא דממילא היו זרעם קדושים מחמת אבותיהם, וכיון שחטאו אבותיהם בעגל ונתחללו מן העבודה, ממילא אין כל זרעיהם קדושים, כמו בן חלל שנפסלו כל זרעו מן הכהונה.
(רבי פנחס הלוי הורוביץ, פנים יפות, במדבר ח, טז)
בשלשה מקומות קדשו בכורות לישראל במצרים ובמדבר ובכניסתן ישראל לארץ
הראב"ע פירש "כן עשו להם" (פסוק כב): תמיד לבני הלויים בני אהרן. ומוזר הוא מאוד, שאינו נוהג לדורות! רק דבריו יתכנו לפי מה דאמרו ריש בכורות דבשלושה מקומות קדשו בכורות לישראל: במצרים ובמדבר) ובכניסת ישראל לארץ... אם כן הבכורים שהוקדשו בכניסתם לארץ, היו אז הלויים שבדורם מפקיעים קדושתם, והיה צריך המצוה הזאת.
(משך חכמה במדבר ח, כ)
ה ע"א
ר' יוחנן חזאי בחילמא דמילתא מעליתא אמינא
איתא במנחות דף פד ע"ב במחלוקת ר"י ור"ל... והקשו שם על ר"י כו' ואמר ר"א: ר"י חזאי בחלמא מילתא מעליתא אמינא, ופירש רש"י ז"ל: למתרצא למילתיה שפיר. יעו"ש. וכן הוא בבכורות דף ה' ע"א. ולפלא, הלא ר"י כבר בעולם האמת, ואם ההלכה כמותו ויש לתרץ קושית הגמ', הלא בעולם העליון יודעים יותר, ולמה רצה שר"א יתרץ דבריו למטה דוקא? ואם נאמר שר"י לא ידע בעצמו התירוץ ולכן ביקש מר"א, א"כ מה בצע לו שר"א יתרץ, הלא יהי' אז תורת ר"א ולא תורתו? ומה איכפת ליה לר"י אם דבריו אינם מובנים לאחדים אחרי שידע שההלכה כמותו? כלום ידאג חכם גדול, היודע ששיטתו מבוררת היטב והצדק אתו, אם יש אחדים שאינם מבינים דבריו ומקשין עליו? הלא די לו מה שהוא עצמו יודע היטב שהצדק אתו?
(רבי שמחה זיסל זיו, חכמה ומוסר, חלק ב סימן קי)
לי יהיו בהוייתן יהו
עם העברת העבודה מן הבכורים ללויים לא פסקה קדושת הבכורה; אלא עדיין הבכורים קדושים לה' למרות ההעברה הזאת. העברה זו רק ביטלה את מעמדם כנציגי הכלל במקדש; אך לא נתקפח מעמדם בקרב המשפחות, ועדיין הם מבטאים שהמשפחה קנויה לה'. כן נמשכת קדושת הבכורה של בהמה טהורה ופטר חמור; ועדיין זו מבטאת, שמזון המשפחה ורכוש המשפחה קנויים לה'. משום כך דרש ר' יוחנן: "לי יהיו" - בהוייתן יהו.
(רש"ר הירש, במדבר ג, יג)
עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ
"כי יביאך" אין לפרש מלת "כי" כטעם אם התנאי, כמו "כי תפגע שור אויבך", דהא תפלין וקדושת בכור שנאמרו בפרשה הם מצות התלויות בגוף ואינו תלוי בביאת הארץ, אלא מלת "כי" הוא כטעם "יען", כאשר המשפט הבא הוא נתינת טעם על המשפט שקדם לו, כמו "ולא נחם וכו' כי קרוב וכו' כי אמר אלהים", הראשון טעם על מה שעבר, והשני על מה שיתחדש. וטעם "כי יביאך" - לפי שברצונו ית' להביאך לכן צוה אותך. וזה שאמרו עשה מצוה זו שבשבילה תכנס לארץ.
(הכתב והקבלה שמות יג, יא)
עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ
"שופטים ושוטרים וגו' למען תחיה וירשת את הארץ" - ברש"י: כדאי הוא מינוי הדיינים הכשרים להחיות את ישראל ולהושיבן על אדמתן. ויש לדקדק, הלא עוד הרבה מצות בתורה גדולים מהם שבת ויוהכ"פ ופסח וכל חוקי העריות שזוכה בהם גם לירש הארץ, ולמה פרט במצוה זו שבזכותו נירש הארץ, וכי גדולה מהם היא. ועוד כמה פעמים דרשו חז"ל עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ. ויש ליישב... אין אדם בלא חסרונות... לכן מפני זה צריכים שיהי' מנהיג שמזהיר ומוכיח ומנהיג אותו בדרך ישרה, שמביאו לשוב ולתקן חסרונותיו, ולידע דרכי המצות ולקיים התורה וזוכה בזה לחיי עוה"ב, אבל אם ממאס בזקני הדור ואינם חשובים בעיניו רק כמתעתעים הולכי חושך מעולם הישן אינם יודעים ומבינים דרך עוה"ז אז דבריהם לבוז בעיניו, אבל אם מכבדים אותם ודבריהם חשובים וספונים בעיניו אזי שומע להם שש ושמח בשמוע מהם תוכחותם ואזהרתם, וממילא מתקן דרכיו... והנה אם הדור אינם כשרים, אינם חפצים בשופטים ראוים... משא"כ אם הדור כשרים, ממנים שופטים כשרים ת"ח וצדיקים, יען שרוצים שידריכום לטובה ויעשו משפט צדק למען לא יהא גזילה ועולה ביניהם רק הכל כרצון הקב"ה בתורתו, והשופטים דנים ומדריכים והמה שומעים לקולם, אזי יהא רק אמת וצדק ויושר ומשפט ביניהם... וזה: כדאי מינוי הדיינים כשרים, שתזכו עי"ז להחיות את ישראל ולהושיבם על אדמתן, כי מצוה זו הוא גורם שיקיימו כל התורה על ידו ויזכו לכל טוב.
(רבי שמעון סופר, שיר מעון, דברים פרק טז, יח)
עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ
[עיין עוד לקט ביאורי אגדות קידושין לז ע"ב]
בכללן אתה מוצא עשרים ושנים אלף
יש להבין ולדעת בשום שכל וליתן טעם הגון על לקיחת הלוים תחת הבכורות, וגם ענין מספרם שמספר הלוים היו כ"ב אלף, והבכורות היו עודפים במספרם על מנין הלוים רע"ג. וציוה הבורא ברוך הוא וברוך שמו לקחת מחירם פדיון חמשת חמשת שקלי כסף לגלגלת, וליתן כסף הנ"ל לאהרן ולבניו. והכל צריך טעם... מבואר אצלינו בפרשת בא סוד בכ"ר, שהם אותיות שניות... ולאשר הם שניות יש אחיזת הדינין בקצוון ובסופן. ולזה מקודם ציוה בורא כל העולמים ברוך הוא וברוך שמו לקדש כל בכ"ר, ושיהיו קדושים, להידבק בהאחדות הפשוט, לבל יגיע אליהם שום שליטת ואחיזת הדינין ר"ל. אכן, כאשר הגיעו הלוים למספר כ"ב אלף, ציוה אז הבורא ברוך הוא וברוך שמו לקחת הלוים ולהחליפם תחת הבכורות. כי הנה נודע סוד הלוים המה בסוד גבורות. אמנם כן, הם בסוד אלהי"ם קדושים גבורות ממותקות. וידוע (זוהר מקץ רד ע"א) דבאורייתא ברא קב"ה עלמא, היינו בכ"ב אתוון דאורייתא. ולאשר המה כלים ואותיות, המה בסוד צמצומים. אמנם כן, הם בסוד אלהים קדושים... ולאשר הלוים המה בסוד אלהי"ם קדושים גבורות ממותקות, לזאת היה מספרם אז כ"ב אלף נגד כ"ב אתוון דאורייתא. ואל"ף הוא סוד האחדות הקדוש וכנ"ל, להמתיק הכ"ב אלף בכורות. והבכורות היו עודפים רע"ג בסוד "כי רגע באפו", רג"ע נוטריקין ראשית גוים עמלק, כי לבסוף כל יש אחיזה להחיצונים, ר"ל בסוד סוספיתא דדהבא זוהם הזהב הקשה ר"ל, ועמל"ק הוא קליפה ראשונה לכל הקליפות כנודע מספרים הקדושים. ולזה ציוה הבורא ברוך הוא וברוך שמו ליתן מחירם חמשת שקלים לכל גלגלת, כי כס"ף הוא בסוד החסד כנודע, וחמשת הוא סוד ה' תתאה, סוד המלוכה הקדושה. ולקשרה ולייחדה ולהעלותה ברום המעלות. היינו לגלגלת, סוד גולגלתא קדישא, כי מלכותו יתברך בכל משלה. ובזה חיל בלע ויקיאנו, להוציא מהקליפות בולעם מפיהם לבל יהיה להם אחיזה כלל וכלל. והכל נעשה ונמתק על ידי הכהן, סוד איש החסד. ולזה "ונתת הכסף לאהרן ולבניו פדויי העודפים בהם" - היינו פדיון המותרת הדינין, יהיה הכל נמתק על ידי איש החסד.
(רבי אברהם יהושע השל מאפטא, אוהב ישראל, במדבר פרק ג, מה)
ה. אותן שלש מאות בכורות היו
וזו שאלה [ששאל] קונטרקוס ההגמון את רבן גמליאל בבכורות ואמר לו שאותם שלש מאות בכורות היו ופדו את עצמן, ולכך לא נמנו דרך הפדיום. ויש מפרשים שמא לא היו ראויים לשימוש ולא פדו הבכורות, ומה שפירשו רבותינו נראה עיקר.
(בכור שור במדבר ג, לט)
אותן שלש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור
"כל פקודי הלוים אשר פקד וגו' משה ואהרן" - אהרן מי הכניסו? כי אמר לעיל "וידבר ה' אל משה וגו' פקוד את בני לוי", וכתיב "ויפקוד אותם משה על פי ה'", ואהרן לא נזכר. וכתב רש"י... נקוד על אהרן לומר שלא היה במנין הלוים [לעיל ד ע"א]. ומאחר שלא היה למה נכתב? ואפשר לומר על דרך מה שאמרו ז"ל במסכת בכורות פירקא קמא: שאל קונטרוקוס האגמון את רבי יוחנן בן זכאי בפרטן של לוים אתה מוצא עשרים ושנים אלף ושלוש מאות ובכללן אתה מוצא עשרים ושנים אלף אותם שלוש מאות להיכן הלכו, אמר לו אותם שלוש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור מאי טעמא אמר אביי דיו לבכור שיפקיע קדושת עצמו. עד כאן. אם כן לזה לקח אהרן עמו, לפי שהם נתונים לאהרן, וכדי להוציא עצמו מן החשד, כי אם היה מונה הלוים כולם לא היו עודפים שלוש מאות הבכורות מאתים שלושה ושבעים, אדרבה הלוים היו עודפים על הבכורות שבעה ועשרים, והיו חושדים אותו לומר כדי לתת לאחיו כסף הפדיון, לזה חסר מהלוים כדי שיעדיפו הבכורות. לזה לקח אהרן עמו, לומר שבין שניהם נמנו. ואפשר עוד לומר שהשלוש מאות בכורי הלוים לא ניתנו לאהרן לפי קדושתם, ולזה לקחו עמו להראותו כמה הם, שאין לו בהם נתינה.
(רבי מרדכי הכהן, שפתי כהן, במדבר פרק ג, לט)
אותן שלש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור
"ואני הנה לקחתי את הלוים" וגו'. פירש רש"י: מהיכן זכיתי בהן? "כי לי כל בכור". וצ"ע מה צריך הקב"ה להתנצלות הלז "במה זכיתי", הלא גדולה הי' להם משזכו לשמור משמרת ה', אלא שחטאו בעגל ונחלפו בלוים. עיין בכורות ה ע"א: שאל קונטרוקוס השר את רבי יוחנן בן זכאי וכו' אמר ליה אותן שלש מאות בכורות הי' ואין בכור מפקיע בכור מאי טעמא אמר אביי דיו לבכור שיפקיע את עצמו. וצריך להבין מה חידש אביי. ונ"ל לכאורה י"ל מהיכי תיתי ימותו בכורי ישראל במצרים, שהרי מיתת בכורי מצרים הי' ע"י ביטול שר של מצרים, מזל טלה, בכור המזלות, וישראל שאינם עומדים תחת שר המדינה אלא ה' עליהם בכל מקומות, א"כ אין להם למות ולא צריכין פדיון? אך כשחטאו בעגל וכתב רמב"ן (שמות לב, א) שחשבו שבמדבר שור הם תחת מזל שור, ע"כ עשו תמונת שור ע"ש, א"כ גילו דעתם שהשור שולט גם עליהם והיו ראוים למות במכת בכורים, וכשניצולו צריכים פדיון... וא"כ לפי הנ"ל לויים שלא עשו עגל אינם צריכים פדיון, ואפי' בכורי לוים יכולין לפדות בכורים של ישראל, והדרא קושיא לדוכתא. אבל באמת זה אינו, רק כמ"ש מורי בהפלאה כי גם במצרים כיון שניתן רשות למשחית היו מתים לולא הקב"ה המשיך עליהם צינור מקדושה עליונה. והיינו "כי ביום הכותי וכו' הקדשתי", ולא שהי' בשעת עגל אלא מיד ביום הכותי היו צריכים נס ונתקדשו גם הלוים, ואין הקדש מפקיע הקדש.
(רבי משה סופר, תורת משה, במדבר פרק ג, יב)
אותן שלש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור
"ואת פדויי השלשה והשבעים והמאתים" - איתא בבכורות ה ע"א: שאל קונטרוקוס השר את ר' יוחנן ב"ז בכללן אתה מוצא כ"ב אלפים ושלש מאות אותם ג' מאות להיכן הלכו א"ל בכורים היו ודיו שיפקיע את עצמו. ונראה לפרש השאלה, וכי לא הי' מבין מעצמו תשובה זאת? ואפשר לומר דהיא גופא שצריך הבכור להפדות הוא מחמת שבכורי מצרים היו נהרגין, וקיטרג מדת הדין למעלה מה נשתנה אלו מאלו, ועי"ז הוצרך הקב"ה ברחמיו להקנות הבכורי ישראל לקדושה, לכן עכשיו שנטלו העבודה מהם הוצרכו להפדות. והתינח על בכורי שאר השבטים, אבל שבט לוי ידוע הוא שלא טעו אפי' במצרים לילך אחר ע"ז, וגם לא היו בכלל שיעבוד ולא חל עליהם טענת מדה"ד, ולכאורה לא היו צריכין לשום פדיון, ולא שייך לומר דיו שיפקיע את עצמן. לכן שאל אותו השר שפיר להיכן הלכו. אך באמת איתא בספרי פ' זו טעם אחר לפדיון בכור, והובא ברש"י ז"ל פ' זו: משום דמכרו בכורה של רחל בעשרים כסף. ולטעם זה גם שבט לוי הוצרכו בכוריהם להבדיל לקדושה מחמת קיטרוג מה"ד, באותו שעה שנגזרה גזירה על בכורי מצרים נתעורר גם אותו החטא של מכירת בכורה של רחל, ושפיר השיבו ריב"ז דיו שיפקיע את עצמם. ולכן דקדק רש"י ז"ל שלא הביא טעם של ספרי הנ"ל למעלה אצל פ' פדיון בכור, רק עכשיו גבי פדיון של בכורי ישראל ע"י הלוים.
(רבי משה סופר, תורת משה, במדבר פרק ג, מו)
אותן שלש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור
"כל פקודי הלוים אשר פקד משה ואהרן", ותחלה אמר "ויפקד אותם משה". ונראה ע"פ מ"ש בבכורות בפרטן אתה מוצא כ"ב אלף שלש מאות ובכללן אי אתה מוצא אלא כ"ב אלף, אותן ג' מאות בכורים היו ופדו א"ע. ותחלה פקד משה את פרטיהם בתערובות בכורים ופשוטים, ואח"כ צרף עמו את אהרן להוציא מן המספר את הבכורים שלא פדו בכורי ישראל, ומנין זה היה ג"כ עפ"י ה', ומנין זה היה ע"י אהרן, כשם שפדיונם ע"י כסף היה ע"י אהרן, כך פדיון זה שפדו את עצמם בגופם. וכן כמו שהלוים נכנסו תחת הבכורים ע"י שאהרן הניף אותם תנופה, כמ"ש בפ' בהעלותך, כן בכורי הלוים שזכו בעצמם תכף ונשארו בקדושתם שהיו קדושים מצד הבכורה, היה זה ג"כ ע"י אהרן. לזה אמר "אשר פקד משה ואהרן".
(מלבי"ם במדבר ג, לט)
אותן שלש מאות בכורות היו ואין בכור מפקיע בכור וכו' דיו לבכור שיפקיע קדושת עצמו
שלוש מאות אלה היו בכורים... בכורי הלויים, כביכול, החליפו את עצמם: עד כה נועדו לעבוד כבכורים; מכאן ואילך יעשו אותה עבודה בתורת לויים; "דיו לבכור שיפקיע קדושת עצמו".
(רש"ר הירש, במדבר ג, לט)
בגיבוי כסף אתה מוצא וכו' משה רבכם גנב היה או קוביוסטוס היה או אינו בקי בחשבונות וכו' ואת האלף ושבע מאות וחמשה ושבעים עשה ווים לעמודים
מחתרת הוא "מ"ח" דמ"ח נביאים... ו"תרת" הוא תורת משה. והנה התורה היא קודמת ושורש לנביאים. ויסוד התורה שאין נביא רשאי לחדש דבר במעשה [מגילה ג ע"א]. אמנם באו פריצים וחללו והתנשאו להעמיד חזון, היינו להקדים כח המ"ח לתורת, שהיא תורה הנסמכת הדבקה בפועלה, ועי"ז חיסר ממנה הוי"ו, שהיא מורה על ההמשך המעשי שהוא למעלה מכל חשבון ומספר, כמו שהו"וין לעמודים נעשו למעלה מחשבון הגלוי המתוקן, והאיר הקב"ה את עיני משה למצא אותם [שמות רבה פרשה נא, ו], וקונטרוקוס ההגמון שאל על זה: משה רבכם אינו בקי בחשבונות היה, עד שבאה התשובה דווי העמודים. והוי"ו הוא הנמשך עד למטה מרום מעלה, נחלת יעקב בלא מצרים... והנה ע"י ההתנשאות להעמיד חזון בדרך פריצות, הוקדם מ"ח לתורת, והושמט הוי"ו הנוגע למעשה בקיום המשכן, לחבר כח העמודים, ונעשה מחתר"ת. וזהו אותו האיש, דנקיב שמה דאימא עילאה, בן אשה הישראלית ו"נקב שם י'" למפרע כדברי הר"ש מאוסטרופולי זצ"ל "מות יומת רגום" למפרע אמו [כלומר: מרים], שהפך הסדרים ובקש להחזיר את העולם לתוהו תחת תורת. כי תורה בהשמט הוי"ו נשאר תרה, ובא הוי"ו ונכנס לרי"ש נעשה תהה, וע"י חסרון הוי"ו אין התפשטות למטה בערך "יגדיל תורה ויאדיר".
(ראי"ה קוק, פנקס יג, אות מג)
משה רבכם גנב היה או קוביוסטוס היה
משה שמו כולל כל העולמות... אות מ מן משה הרומז למלכות כולל כל הענינים גם כן, ואות ש כולל כל הרוחות, ואות ה הנשמות. ולכך שמו הוקשה לו... ששמו כולל כל מיני רע גם כן. זה היה תמיה לו א[י]ך שהיחוד האמיתי היא השכינה, ואיך כוללת שני הפכים בנושא א' טוב ורע שהם ב' הפכים והוא הייחוד, וכן גם כן שמו משה ג"כ כולל הכל, ואיך נעשה היחוד על ידו? וזה שאמרו בש"ס משה רבכם קוביוסטוס. אבל באמת אתי שפיר, כי הרע הוא כסא אל הטוב, כמו "ופרעה הקריב" וכו' (שמות יד, י), או על ידי שרואה מעשה הרשעים יש לו הנאה שהוא צדיק, ויש לו הנאה ותענוג, ונעשה זה בכל העולמות התענוג על ידי הרע... וכן מחשבה רעה הוא כסא ע"ד הנ"ל.
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, בן פורת יוסף, דרשות והוספות, קונטרס אחרון [הובא בס' בעל שם טוב, פרשת שמות])
משה רבכם גנב היה או קוביוסטוס היה
ואמרו, "כי זה משה האיש לא ידענו מה הי' לו", ור"ל כי זה משה שהי' איש גבר בגוברין להיות מנהיג, עתה לא ידענו מה הי' לו, שלקח דרך אחרת לבחור בבדידה, ומעתה אינו ראוי להיות רב ומנהיג לנו... כי צריכין אנו לראש כזה שנהי' עמו בכללות א' במאכל ובתפלה, שלא יפרוש ממנו בכל עת, וזה שאמרו "אשר ילכו לפנינו", מה שאין כן משה וישראל שהם נפרדין ממנו על ידי ענני יקר, ובאכילת מן וכו'. והרמז לדורות, על ידי שעושה עם אנשי יחידי מנין בפני עצמו, וגם אינו אוכל עמהם במסבה כלל, שזה הי' סיבה לערב רב לעשות עגל זהב... וכן לדורות מצד זה יצא עגל זהב, שהיא אלוקי זהב, שנתמנה על פי השררה בשביל זהב, וכשאין סיפק בידו עושה שידוכין בעיר, וכמו ששמעתי פירוש הש"ס משה רבכם גנב או קוביוסטוס שגונב נפשות, כדי להתחתן עם ס' רבוא ישראל וכו', ומשום הכי עתה רבים הם הרבנים בעיר, וזה שאמרו "אשר ילכו לפנינו", שאיוו לאלוהות הרבה (סנהדרין סג ע"א), שהוא הרב והמחותנים, עד שמצד זה נעשה קטטות ומריבות בעיר.
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, תולדות יעקב יוסף, פרשת נשא)
ה. משה רבכם גנב היה או קוביוסטוס היה
שמעתי ממורי זלה"ה "וירא ה' כי סר לראות" וכו' (שמות ג, ד), כי השכינה כוללת כל העולמות, דומם צומח חי מדבר, וכל הנבראים שבעולם הן טובים או רעים, והי' תמוה לו למשה רבינו ע"ה שהיחוד האמיתי היא השכינה, ואיך כוללת ב' הפכים בנושא אחד, טוב ורע והם ב' הפכים והוא הייחוד. וכן שמו של משה כולל הכל טוב ורע, וזה שכתוב משה רבכם קוביוסטוס וכו', ואיך נעשה היחוד על ידו וכו'. אבל באמת אתי שפיר, כי הרע הוא כסא אל הטוב, כמו "ופרעה הקריב" וכו' (שמות יד, י), או על ידי שרואה מעשה הרשעים והוא אינו בגדר שלהם, יש לו תענוג ויתרון לאור מן החשך, ונעשה זה התענוג בכל העולמות ע"י הרע, וכמעט שעי"ז יש לרע עלייה, רק כשעולה משם יתפרדו כל פועלי און וכו'.
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, תולדות יעקב יוסף, פרשת לך לך)
משה רבכם גנב היה או קוביוסטוס היה
...ששמעתי מן אא"ז זללה"ה [הבעל שם טוב] על הא דאמר משה רבכם קוביוסטוס הוא או גונב נפשות, להבין זה. גם להבין "והביטו אחרי משה" - איך דור דעה כדורו של משה יביטו אחרי משה? ובפרט שיחשדו אותו באשת איש. ופירש הוא ז"ל כי משה רבינו נולד בבחינת שיהיה רשע גמור ויהיה לו כל המדות הרעות, אך שהוא היפך ושיבר כל המדות רעות והשתדל רק להכניס עצמו במדות טובות. עד כאן. ויש לפרש דבריו הקדושים, כי ידוע בכוונת הקטורת (עיין בספר כליל תפארת) כי "משה" במילואו [מם שין הא - גימטריא 446] הוא מספר "מות", ונמתק ונעשה "האמת", עיין שם. ולכך משה היה כלול בו שתי בחינות, טוב שהוא "האמת", ורע גמור שהוא "מות". ולכך הם לא הבינו ולא הסתכלו אל "האמת", וראו רק הבחינת הרע שהיה בו, והיינו הצירוף של "מות" הרמוז בשמו. ולכך "והביטו אחרי משה", היינו שלא הסתכלו רק בבחינת אחורים של משה וחשדוהו גם באשת איש כנ"ל, שהיה נולד בבחינת כל המדות רעות.
(רבי משה חיים אפרים, דגל מחנה אפרים, שמות פרק לד, לה [הובא בס' בעל שם טוב, פרשת קרח])
משה רבינו גיזבר נאמן היה וכו' ומנה של קודש כפול היה וכו' שהרי כאן שבעים ואחד מנה ואת האלף ושבע מאות וחמשה ושבעים עשה ווים לעמודים
"תליין אלף" כו' - הגאון בפי' לספרא דצניעותא הגיה כאן שצ"ל אלף אלפין רבוא ושבע מאות וחמש ושבעים אלפי רבוא כו'. והענין, שהשערות ההם הם כוללים כל י' ספירות, שהם מותרי מו"ס שהוא חכמה שכולל כל י' ספירות בסוד יו"ד של שם... וחשבון הי"ס הוא מחכמה, שמשם שירותא כידוע. וזה שאמר "אלף אלפים בחכמה", שהוא סוד אלף פלאות חכמה, ושם בע"ק הם עולים לחשבון גדול, הם אלף אלפים רבוא וז' מאות בבינה שנקראת ז' שכוללת ז' תחתונות. וכל השביעיות הוא בסט' דבינה כידוע. וחמש מאה הוא בדעת סוד עץ חיים, אורכיה מהלך ת"ק שנין כידוע. והם ה' ספירות מחסד עד יסוד ולא עד בכלל. והוא סוד מילוי שם שד"י יסוד דאימא. ושבעים הם ז' תחתונות, כל א' כלול מי', ע' נפש יעקב היוצאים מן הדעת. וכולם הם נכללים בשערות דגלגלתא דע"ק. וע"ז נאמר "ואת האלף ושבע המאות וחמשה ושבעים עשה ווים לעמודים". והענין, כבר ביארנו למעלה בארוכה בסוד השקלים כסף הם מתיקוני חיוורתי של הגלגלתא, רישא דכיסופא, דכל כיסופין. ומהם עשו האדנים לקרשים... כי תיקון המלכים הראשונים היה ע"י החיוורתי דגלגלתא, סוד חסד דרדל"א אברהם שבו נתקן העולם. והמלכים הראשונים היו מסט' דמלכות שם אדנ"י ועתה נתקנו ע"י החיוורתי. וזה סוד האדנים שהיו כסף מפקודי העדה שכל גולגלתא יהיב אגר חיוורתי לע"י כמש"ל באורך.
(רבי יצחק אייזיק חבר, בית עולמים, דף קכח ע"ב, ד"ה תליין)
ומנה של קודש כפול היה
שקלי התורה הם הסלעים האלו שכל סלע מהן ארבעה דינרין, אבל "שקל" המוזכר בדברי חכמים... הוא ב' דינרין, חצי הסלע. וטעם זה, מפני שהעם קורין שקלים לחצי הסלעים שהיו שוקלים בכל שנה, וכן הונהג בלשון חכמים במשנה, ועל כן אומר אדם לחברו שקל הלויתני, כלומר המשקל שישראל שוקלים. ויתכן שעשו בזמן בית שני מטבע של כסף של ב' דינרים כדי שיהא מצוי לתת לגזבר ההקדש ולא יצטרכו לקלבון, וקראו לזה המטבע "שקל", והיו קורין לשקל של משה שהוא שקל של תורה סלע כתרגומו. ויש אומרים כי הטעם ממה שאמרו מנה של קדש כפול היה, וכן כל המטבעות. ואינו נכון, כי שקלי עבד ואונס ומפתה אינם של קדש.
(רמב"ן שמות ל, יג)
ומנה של קודש כפול היה
היו אלו סמנים שבעים מנה כולן שוה, כי היו רומזים על ארבעה דגלים של ישראל שנתפשטו משבעים נפש שירדו למצרים, ולכן היו כולן שבעים מנה ואף כי כל חלק מהן נחשב בכל שבעים אומות. ולכן היה משקלן שבעים שבעים מנה, ואף כי מספר שבעים הוא עין להורות כי על ידי הקטורת עין ה' אל יראיו. ולהיות כי דרשו ז"ל כי מנה של קודש כפול היה והיה משקלו ק"כ, בא הרמז נגד משה ששהה ק"כ יום על הר סיני לקבל הלוחות ולהתפלל בעד העם להעמידן באומה הישראלית כדי שיהיו נקטרים כקטורת.
(רבי משה איסרלש, תורת העולה, חלק ב, פרק לז)
ומנה של קודש כפול היה
"זה יתנו" - כאן פירש הכתוב מה הוא כופר נפש שצוה לתת, ואמר "זה יתנו" - יכוין אל ספר התורה... ובאמצעות מה שילמדו בתורה היא מגינה ומכפרת עון ומרבה זכיות... "כל העובר"... לומר תיקון למי שאינו בן תורה במה יתן כופר נפשו?... לזה אמר "כל העובר וגו' יתן מחצית השקל" כיששכר וזבולון ושמעון אחי עזריה (סוטה כא ע"א) ורבים כהם אשר יחצון כספם לעמלי תורה. ואומרו "בשקל הקדש"... על דרך אומרם ז"ל שקל הקודש כפול היה, ובא להודיע כי מה שיטול מהקודש בעד מחצית כספו, לא שיתנכה מחלק הלומד ונמצא כל אחד אין בידו אלא מחצית שכר, לא כן הוא, כי שקל הקודש כפול היה, ונמצא כל אחד בידו שקל שלם.
(אור החיים, שמות ל, יג)
מנה של קודש כפול היה מנא ליה אילימא מיניה שהרי כאן שבעים ואחד מנה ואת האלף ושבע מאות וחמשה ושבעים עשה ווים לעמודים ולא מנאן הכתוב אלא בפרוטרוט וכו' ודילמא כללי קחשיב בככרי פרטי לא קא חשיב בככרי וכו' אלא אמר רב חסדא מהכא והשקל עשרים גרה וכו'
כתב רש"י בפרשת פקודי [לח, כד] וזה לשונו: ככר ששים מנה ומנה של קדש כפול היה, הרי הככר מאה ועשרים מנה, והמנה עשרים וחמשה סלעים, הרי ככר של קדש שלשת אלפים שקלים, לפיכך מנה בפרוטרוט כל השקלים הפחותין במנין משלשת אלפים שאין מגיעין לככר, עד כאן לשונו. כתב הרב אליהו מזרחי עליו וזה לשונו: ויש לתמה עליו איך הביא הראיה מזה, והלא בגמרא הביאו הראיה מזה והקשו עליה... ונראה לעניות דעתי דאין כאן תמיהא כלל... מאחר דהביא רב חסדא ראיה מקרא ד"והשקל עשרים גרה" וכו', אם כן נתגלה לנו דמנה של קדש כפול היה, ונתגלה לנו גם כן דשפיר מנה הכתוב בפרוטרוט כל השקלים הפחותים משלשת אלפים שקלים... והשתא לא מצינן למימר ודלמא כללי ופרטי וכו', כיון דמצינו קרא אחר דגלה לנו דככר של קדש כפול היה... דהא דקא דחי תלמודא ודלמא כללי ופרטי רברבי קחשיב, דחיה בעלמא הוא דהעיקר כמסקנא.
(רבי יעקב אבוחצירא, לבונה זכה, פרשת פקודי)
פרטא זוטא לא קחשיב
[עיין לקט ביאורי אגדות לקמן נ ע"א בשם ברית שלום]
ה. רש"י - ואף על גב דכתיב ואת האלף ושבע המאות וחמשה ושבעים עשה ווים וכו' אותו הפסוק לא הזכיר השר שהיה מתכוין לקנטרו בדברים
ולדבריהם קשה למה לא השיב לו ריב"ז מזה הפסוק. אבל האמת הוא כמבואר בירושלמי סנהדרין סוף פרק קמא דבאמת השיב לו מזה הפסוק, ורק השר דחה זה, משום די"ל דמפני שאין עולים לחשבון ככרים של עשיריות ושל מאות לא מנאן אלא בפרוטרוט, דלא מצינו שחשב הכתוב ככרים אלא של מאה ושל עשיריות.
(תורה תמימה שמות לח, הערה ה)
ה ע"ב
אמר ר' חנינא שאלתי את ר' אליעזר בבית מותבא רבא וכו' מאי לשון רפידים וכו' ר' אליעזר אומר רפידים שמה ר' יהושע אומר שריפו עצמן מדברי תורה
בבכורות איתא: שאלו את ר"א מהו "רפידִם"? א"ל רפידים כמשמעו, אחרים אומרים רפידים ע"ש שריפו ידיהם מן התורה. ויש להבין איזו חכמה יש כאן הראויה לרבי אליעזר במה שאמר רפידים כמשמעו, ואת מי אין כמו אלה. ועוד אמרו בגמ' ששאלו אותו כשהי' יושב במתיבתא רבא, נראה שיש כאן דבר חכמה הראויה להאמר מפי זקן ויושב בישיבה כר"א ז"ל. אבל ביאור הענין בעניי הוא, שזה דבר ראוי להבין, כי אע"פ שכל השלמות האנושית נתן ה' יתברך רק תחת הבחירה, כמש"כ בתורה "ראה נתתי לפניך היום את החיים וגו'", מ"מ אין הבחירה חפשית כי אם בנוגע לפרטים של ישראל, אבל בנוגע לכלל ישראל כרת ה' יתברך כבר ברית עמנו, היינו שאי אפשר כלל שיהי' ח"ו כלל ישראל נבדל ונפרד מקדושת שמו הגדול ב"ה. וע"כ טעמו של דבר הוא, שמעלת ישראל מצד כללם היא המעלה האמיתית שלהם, וזו המעלה היא גדולה כ"כ עד שהיא למעלה מכל בחירה. ועפ"ד נאמר נכון שהדבר המוטל תחת הבחירה בענין מעלת ישראל אינו כי אם השלמות של ישראל שהיא מצד חיצוניות שלהם, שהוא מה שמגיע ג"כ להיות או"ה מושלמות על ידם, בזה החלק שייך בחירה, ואפשר ח"ו לאבד לפי שעה את המעלה הזאת. אבל מעלתן מצד עצמם שע"ז נכרתה ברית, דבר זה תלוי בקדושת הכלל ואינו משתנה.
(מדבר שור, דרוש לד [הובא במאורות הראי"ה לחנוכה ארבע פרשיות ופורים, עמ' ריב-ריג])
אמר ר' חנינא שאלתי את ר' אליעזר בבית מותבא רבא מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים א"ל גזירת הכתוב היא ועוד שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים ועוד שאלתיו מאי לשון רפידים ואמר לי רפידים שמה וכו' ר' יהושע אומר שריפו עצמן מדברי תורה
ונראה, דבאמת שאל על ב' סוגי חמורים, ולכך השיב על סוג א' גזירת הכתוב, ועל סוג ב' טעם ועוד שסייעו... והאחד הוא כפשוטו, מה נשתנו פטרי חמורים וכו', ר"ל מאחר דכתיב סתם (במדבר יח, טו) "ואת בכור הבהמה טמאה תפדה", משמע דכולם יש בהם קדושה לפדות בכוריהם, ולמה פטר אחר, דדוקא חמור יש בו קדושת בכורה, שנאמר "ופטר חמור תפדה", ולא שאר בכורי בהמה טמאה, וזה ששאל מה נשתנו וכו'. וכי תימא כטעם המדרש, ורש"י מביאו: לפי שנמשלו בכורי מצרים לחמורים, שנאמר (יחזקאל כג, כ) "אשר בשר חמורים בשרם", וישראל נקראו שה, ולפי שהרג הקב"ה בכורי מצרים ופדה בכורי ישראל, לכך גזר אומר דפטר חמור נפדה בשה וכו', עיין במדבר רבבה פ"ד (ה), יעו"ש, אם כן איפכא ה"ל לפדות, בכור שה על ידי חמור. וזהו ששאל מה נשתנו חמורים מפטרי סוסים וגמלים...
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, צפנת פענח, פרשת תרומה, עמ' תקמא-תקנו במהד' תשע"א)
אמר ר' חנינא שאלתי את ר' אליעזר בבית מותבא רבא מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים א"ל גזירת הכתוב היא ועוד שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים וכו' ועוד שאלתיו מאי לשון רפידים וכו' ועוד שאלתיו מאי לשון שטים וכו' פטר חמור אמרתי לך ולא פטרי סוסים וגמלים ועדיין אני אומר פטרי חמור בשה פטרי סוסים וגמלים בכל דבר (ו.) תלמוד לומר פטר חמור פטר חמור שני פעמים
ונראה... דאי אפשר הי' לרבי חנינא לשאול בסגנון אחר כי אם בלשון זה ממש... משום דרבי חנינא הוא גופיא מספקא לי' בדין פטר חמור ופטרי סוסים וגמלים. והוא, דיש לפרש ג' חלוקי דינים בפטר חמור וסוס וגמל על פי הסוגיא דבכורות... פטר חמור אמרתי לך ולא פטרי סוסים וגמלים. ועדיין אני אומר פטרי חמור בשה, ופטרי סוסים וגמלים בכל דבר, תלמוד לומר ופטר חמור שני פעמים... ומסוגיא זו יש להוציא ג' חילוקי דינין, האחד כפשוטו... פטר חמור נפדה בשה, ופטר סוס וגמל אין צריך פדיון כלל. ויש עוד לפרש... אף סוס וגמל פטריהם צריך פדיון, והא דכתיב "פטר חמור"... ללמד דפטר חמור נפדה בשה ופטר סוס וגמל נפדה בכל דבר... ועוד בה שלישיה... דאף פטר סוס וגמל נפדה בשה ולא בכל דבר, וכסברת רב אחאי [לקמן ו ע"א], דהוי דבר שהי' בכלל מדכתיב ואת בכור בהמה טמאה תפדה, ויצא חמור מהכלל מדכתיב ופטר חמור תפדה בשה, לא ללמד על עצמו יצא אלא ללמד על הכלל כולו יצא, דאף פטר סוס וגמל נפדה בשה... חזר וכתב שנית "ופטר חמור תפדה בשה"... לומר דדוקא שה בעינן ולא נפדה בכל דבר או בכסף... והטעם לזה כדאיתא ברש"י (שמות יג, יג) והוא ממדרש במדבר רבה פרשה ד' (ה) דמצרים נמשלו לחמורים, שנאמר (יחזקאל כג, כ) "אשר בשר חמורים בשרם", וישראל נקראו שה, ולפי שהרג הקב"ה בכורי מצרים ופדה בכורי ישראל, לכך גזר אומר דפטר חמור נפדה בשה... ומעתה פטר סוס וגמל יש לומר דנפדה גם כן בשה כחמור, משום דבר שהיה בכלל ויצא וכו', אלא דבחמור צריך דוקא שה מכח טעם שנמשלו בכורי מצרים לחמורים וכו', אבל פטר סוס וגמל יש לו שה פודה בשה כחמור, אין לו שה פודה בכל דבר...
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, צפנת פענח, פרשת תרומה, עמ' תקכו-תקלב במהד' תשע"א)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים
היות זה מיוחד בבקר וצאן וחמור הוא מבואר, שאלו הם הבהמות הבייתות שמגדלים אותם בני אדם והם הנמצאים ברוב המקומות, וכ"ש בא"י, וכ"ש אצל ישראל שאנחנו כולנו רועים אבותינו ואבות אבותינו, "רועי צאן היו עבדיך" וגו'. אמנם הסוסים והגמלים אינם נמצאים על הרוב ולא בכל מקום. השתכל בשלל מדין, לא תמצא בו מבעלי חיים רק בקר וצאן וחמור, כי מין החמור לבד הוא הכרחי לבני אדם כולם, וכל שכן למי שיש לו עסק בשדות וביערים, "ויהי לי שור וחמור", אך הגמלים והסוסים אינם נמצאים על הרוב אלא ביחידים בקצת מקומות.
(מורה הנבוכים חלק ג פרק לט)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים
בפי' בראשית מט, יא בארנו כי החמור, בניגוד לסוס, הוא הבהמה של חיי רווחה שלווים. החמור הוא בהמת המשא עבור נכסי דניידי. שלושת סוגי הבכור, בכור האדם, בכור הבהמה הטהורה ופטר חמור, מייצגים אפוא את האדם, מזונו ורכושו. קדושתם של אלה מסמלת את העמדת המשפחה, מזון המשפחה ורכוש המשפחה לרשות ה'.
(רש"ר הירש, שמות יג, יג)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים
בגמרא שאל רבי עקיבא את רבי אליעזר: מה נשתנו פטרי חמורים? ובירושלמי שקלים: אתם מכרתם בכורה של רחל בעשרים כסף, אף אתם תנו בעד בכורכם חמשה שקלים - עשרים גרה. והוא פלא, אם נענשו עבור זה, מדוע שבט יוסף צריך ליתן חמש סלעים, ולמי - לשבטו של לוי שהוא היה המוכר?! אם לא שהכוונה שאתם הסכמתם שפדיון אדם חמשה סלעים, לכן יקח לו פדיון נפש אדם חמשה סלעים, ולא יותר מכפי שקצב בדמיו.
(משך חכמה שמות יג, יג)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים א"ל גזירת הכתוב היא ועוד שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים
הנה רבינו [ר' יהודה החסיד] כאן ובכמה מקומות דרש טעמי דקרא. אבל אין הכוונה שהטעם שנאמר הוא יסוד וסיבת המצוה, עד כי בהתבטלות הטעם תתבטל המצוה, אך הם כדרוש וקבל שכר, עוד טעם מכמה אנפין דאורייתא, כאמרם בסנהדרין לט, א: מ"ט דשבועתא... ומבואר בירושלמי פאה פ"ד ה"ב: תני בשם ר' שמעון מפני חמשה דברים לא יתן אדם פאה אלא בסוף שדהו, מפני גזל עניים, מפני ביטול עניים, מפני הרמאין, מפני מראית העין, ומפני שאמרה תורה "לא תכלה פאת שדך" וכו', שר"ל ר' שמעון בן יוחאי בעל רזי תורה, הוא הדורש בכמה מקומות טעמים הגיוניים למצוות ולפרטי הלכותיהן, אבל הדגיש כי סוף כל הטעמים והנימוקים היא מפני שאמרה תורה. וכן אמרו בבכורות ה' ע"ב: מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים, א"ל גזירת הכתוב היא, ועוד שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים, כי בידעו שגזירת הכתוב היא שפיר הותר לדרוש. ולכן רק היכא דאין נפ"מ לדינא דרשינן טעמי דקרא... ואם היו הטעמים כתובים בתורה אז היו נחשבים כטעמים עיקריים לסמוך עליהם גם להתירא, ולכן לא נתגלו בתורה, כאמרם בסנהדרין כא, ב: שני מקראות נתגלה טעמן בתורה ונכשל בהן גדול העולם... אבל טעמי תורה דרושיים לא יבואו להקל על פיהם, ולא מפני שאנו מדמים נעשה מעשה, כי מה עמקו מחשבות ה' ומי עמד בסודו, ולא כתבו כל המטעימים כי אם להסמיך דברי מוסר והנהגות ישרות למקראי קודש.
(רבי ראובן מרגליות, מקור חסד על ספר חסידים סי' תקי אות ב)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
"ואחרי כן יצאו ברכוש גדול" - גם כן בעובדא ובמחשבה, בעובדא שיצאו ברכוש גדול ממש על ידי שישאלו כסף וזהב. ובמחשבה היינו בירור ניצוצי קרי, דנודע במחשבה אתברירו, וינצלו את מצרים רכוש גדול של הנפשות. ובזה יובן ש"ס דבכורות, מה נשתנו פטרי חמורים וכו', ומשני שהי' לכל אחד צ' חמורים טעונים כסף וזהב מצרים וכו'. ר"ל, מצרים שנקראים חמורים (יחזקאל כג, כ) על שם ערות הארץ, חומר עכור של טומאת קרי, ושם נצרפו ונזדככו ישראל בתיקון קרי, ונקרא כל אחד צדיק על ידי חמורים אלו שסייעו את ישראל להזדכך שם. והיו טעונים זהב וכסף של מצרים בגשמי, וברוחני מנצוצין, על דרך שנאמר (בראשית מז, יד) "וילקט יוסף את כל הכסף הנמצא במצרים", שהי' צדיק ובירר הנצוצין כמבואר בכתבים, יעו"ש, והבן.
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, כתונת פסים, פרשת בחקותי, בסופו)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
ועבדים דאמרו (יבמות סב ע"ב) דאין להם ייחס לדברי הכל, דכתיב "עם החמור" - עם הדומה לחמור... וכן איתא (בבא קמא מט ע"א) בנוגח שפחה מעוברת, דחמרתא מעברתא בעלמא דאזיק, מהאי קרא... ובגמרא דיבמות שם מבואר דעבדים גריעי בזה מעכו"ם דהם אינם כחמור... והיינו דעבד כנעני שגופו קנוי לאדונו לעבדו. הרי הוא כחמור שקנוי לבעליו לעבוד ולמשא... ושור אף דגם כן למשא, עילויא דידיה הוא על ידי אכילת בשרו ולכך נוצר. אבל החמור נוצר רק לעבדות האדם והוא מיוחד לכך... והעבד אף שאין קרוי בשר חמורים, שהוא נימול ויש חותם הברית בבשרו, ואינו בכלל עכו"ם ובר מצוות, ותחת כנפי השכינה כנ"ל. ובסנהדרין (נח ע"ב) דעבד יצא מכלל עכו"ם ולכלל ישראל לא בא. ובהוריות (יג ע"א) דגדל עמנו בקדושה. אבל גם בחמורים דישראל יש מעלה, וכמו שאמרו בחמורו דרבי פנחס בן יאיר ודרבי חנינא בן דוסא (שבת קיב ע"ב), וכן נתקדשו פטרי חמורים, ואמרו לפי שסייעו ישראל בביזת מצרים, והיינו לפי שהם עבדים דישראל. ועל כן נמשל גם כן לחמור. מה שאין כן מצרי עכו"ם שאינו קנוי לישראל, והם נקרא בשרם בשר חמור שאין קרוים אדם כנ"ל, אבל אינם בכלל עם הדומה לחמור כיון דאין קנוים לעבדות. אבל מכל מקום המשילם לחמור לפי שעיקר יצירתם היה גם כן רק לצורך ישראל ולעבודתם, וכמו לעתיד "ועמדו זרים וגו' ובני נכר אכריכם וכורמיכם".
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, פרשת וירא, אות א)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
ושלח לו "עשרה חמורים נושאים מטוב מצרים", והיינו אור תורה שבעל פה... "ועשר אתונות נושאות בר ולחם", מרמז על תורה שבכתב, ועל דרך מה שנאמר (משלי ט, ה) "לכו לחמו בלחמי ושתו ביין מסכתי", ואיתא (זוהר ח"ג רעא ע"ב): נהמא דאורייתא דבכתב ויינא דאורייתא דבעל פה. ושלח לו עשרה חמורים ועשר אתונות, על פי מה שאמרו שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים. והיינו דקליפת מצרים שורש קליפת התאוה, כמו שנאמר (יחזקאל כג, כ) "אשר בשר חמורים בשרם" וגו', ושם היו הניצוצות קדושות מחמידו דאורייתא שהוא הטוב שבקליפת התאוה. ועל זה אמר הקב"ה לאברהם אבינו ע"ה "ואחרי כן יצאו ברכוש גדול", והיינו הניצוצות קדושות שיוציאו משם. וזה היה הכנה למתן תורה. וזה שאמרו מכספה וזהבה של מצרים, אף שבאמת היה כפשוטו הרכוש מכסף וזהב, בו היה נכלל גם הרכוש שהם הניצוצין קדישין. ולזה סייעו החמורים שהוא הקליפה שלהם, והם גם כן סייעו להוציא הניצוצין קדישין ועל כן נשתנו פטרי חמורים להתקדש. וזה ששלח יוסף לאביו שצריך להוציא ממצרים קדושת תורה שבכתב וקדושת תורה שבעל פה הכלול בתורה שבכתב. וזה שרמז לו בחמורים ואתונות, דהקדושה בזכרים פטרי חמורים, ועיקרו בא על ידי האתונות, דבפטר רחם תלה רחמנא. ושלח משניהם מספר עשר שמורה מספר שלם מכל וכל. ולכן שלח האתונות שהם מביאי הקדושה דפטר חמור, שהיו נושאות בר ולחם שמרמז על תורה שבכתב שהוא שורש הקדושה, ועשרה חמורים מטוב מצרים שמורה על אור תורה שבעל פה יינא דאורייתא דבעל פה שהיא הקדושה הכלולה בתורה שבכתב.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, פרשת ויגש, אות יב)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
כתב רש"י על הפסוק (שמות כ, כג) "ולא תעלה במעלות על מזבחי אשר לא תגלה ערותך עליו" - "שע"י המעלות אתה צריך להרחיב פסיעותיך, ואף על פי שאינו גילוי ערוה ממש שהרי כתיב ועשה להם מכנסי בד, מ"מ הרחבת הפסיעות קרוב לגילוי ערוה הוא, ואתה נוהג בהם מנהג בזיון. והרי דברים ק"ו: ומה אבנים הללו שאין בהם דעת להקפיד על בזיונן, אמרה תורה הואיל ויש בהם צורך לא תנהג בהם מנהג בזיון, חברך שהוא בדמות יוצרך ומקפיד על בזיונו על אחת כמה וכמה". עכ"ל. למדים אנו מכאן גדר הדברים, איפה מתחיל הגדר של "מנהג בזיון". במצב של דומם, שאינו מקפיד על בזיונו, אינו מרגיש בזיון ואינו יודע כלל מה זה בזיון, ובאיזה בזיון אמרה תורה? רק בהרחבת פסיעות שאינו אלא קרוב לגילוי ערוה, אמרה תורה הואיל ויש בהן צורך לא תנהג בהם מנהג בזיון, שמכיון שיש בהם צורך על האדם להכיר את הצורך שיש בהן, להחשיב אותם ולתת להדבר את הכבוד הראוי... ליתן לו את המקום הראוי לו, להחשיבו ולהעריכו לפי הצורך שיש בו... משום שענין זה של כבוד הוא מעיקרי הבריאה להחשיב דברים, להכיר את הצורך שיש בהן.
(רבי ירוחם ליבוביץ, דעת חכמה ומוסר חלק ג מאמר לד)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
רבותינו הראשונים נבדלו בדעותיהם אם... יש שכר ועונש לשאר בעלי חיים. רב סעדיה גאון בספרו האמונות והדעות מאמר ג מביא ענין שכר ועונש לכל בעלי חיים. וכן מבואר בתשובות הגאונים זכר לראשונים סי' שעה, בדבר יסוריו של רבינו הקדוש ע"י שמסר עגל לשחיטה, המובא בב"מ פה, א, סיימו: הכין סבירא לנא, דכולהו בעלי חיים שהתיר המקום קריצתן והריגתן יש להם שכר, וקיי"ל שאין הקב"ה מקפח שכר כל בריה וכו'. אולם הרמב"ם במורה נבוכים ח"ג פי"ז כתב: הגמול לבע"ח שאינו מדבר לא נשמע כלל באמונתנו לפנים, וגם החכמים לא זכרוהו כלל, אבל קצת האחרונים מן הגאונים ז"ל כאשר שמעוה מכת המעתזלה ישר בעיניהם והאמינוהו וכו'...
(רבי ראובן מרגליות, מקור חסד על ספר חסידים סי' מז אות ד)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים
"הנה יד ה' הויה במקנך אשר בשדה בסוסים בחמרים בגמלים בבקר ובצאן" - נ"ל הטעם שסידר את המקנה בסדר זה, מפני שבקללה מתחילין מן הקטן, דהיינו הסוסים והחמורים שאין להם שום סימן טהרה, ואח"כ הגמל שהוא מעלה גרה, ואח"כ הבקר והצאן. והקדים הסוסים קודם החמורים משום שהחמור זכה אח"כ שנתקדש בבכורה. וזה אין להקשות דא"כ היה להקדימו אף לגמל, כלומר לאחרו לפרעניות, דהא משמע בפ"ק דבכורות דזה זכו בזמן יציאת מצרים אבל לא קודם לזה.
(רבי יעקב קמינצקי, אמת ליעקב, שמות ט, ג)
מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים וכו' שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים ועוד שאלתיו מאי לשון רפידים וכו' ר' אליעזר אומר רפידים שמה ר' יהושע אומר שריפו עצמן מדברי תורה וכו' ועוד שאלתיו מאי לשון שטים וכו' ר' אליעזר אומר שטים שמה רבי יהושע אומר שנתעסקו בדברי שטות
בהאי דקאמר ר' יהושע שריפו עצמן מד"ת, וכבר הוו בה קמאי, דאכתי תורה מבחוץ, ומרפידים קרבנו לפני הר סיני, ומה זו תורה רפאי"ם יחשבו שרפו עצמן מדברי תורה? ועם שנצטוו איזה מצות במרה, לא יצדק רפו עצמן מדברי תורה... ואולם, הנה שמענוה, דבמעמד הר סיני היו לאחדים, כדכתיב "ויחן שם ישראל", וכולם כאיש אחד, ועי"ז קבלנו התורה, וכמה טעמים נאמרו בזה, אי משום דאין השכינה שורה אלא באחדות... ועוד בה, דכיון דהם באחדות אחד בזה אפשר לקיים התורה, דמה שקיים זה נחשב כאלו קיים חבירו, וכן מה שקיים חבירו נחשב כאלו הוא מקיים. באופן, דאחדות סיבת קיום הדת, והיא אבן יקרה יסוד מוסד ישראל ויסוד הגאולה...
(חיד"א, דברים אחדים, דרוש יז לשבת זכור = חדרי בטן, דרוש לשבת זכור)
ז ע"ב
ח ע"א
ח ע"ב
ט ע"א
יא ע"א
יב ע"ב
יג ע"א
טו ע"א
טז ע"א
טז ע"ב
יז ע"א
יז ע"ב
יח ע"א
יח ע"ב
יט ע"א
יט ע"ב
כ ע"א
כא ע"ב
כב ע"א
כג ע"א
כד ע"א
כד ע"ב
כה ע"א
כה ע"ב
כו ע"א
כו ע"ב
כח ע"ב
כט ע"א
כט ע"ב
ל ע"א
ל ע"ב
לא ע"א
לא ע"ב
לד ע"א
לה ע"ב
לו ע"א
לז ע"א
לז ע"ב
לח ע"א
לח ע"ב
לט ע"א
לט ע"ב
מ ע"א
מא ע"א
מג ע"א
מד ע"א
מד ע"ב
מה ע"א
מה ע"ב
מו ע"א
מו ע"ב
מז ע"א
מח ע"א
מח ע"ב
מט ע"א
מט ע"ב
נ ע"א
נא ע"א
נא ע"ב
נב ע"ב
נג ע"א
נג ע"ב
נד ע"ב
נה ע"א
נה ע"ב
נו ע"ב
נז ע"א
נז ע"ב
נח ע"א
נח ע"ב
נט ע"א
ס ע"א
סא ע"א
ועוד שאם נאמר שקידוש הבכורות ופדיונם הוא מפני הצלתם מן המות שמתו בכורי מצרים, למה יתחייבו הבכורות האחרונים בפדיון? שהרי כמה בכורות בדור שאינם מזרע הבכורות שניצולו, וכמה שאינן בכורות והם מזרע הבכורות שניצולו. ואם היה הפדיון בעבור ההצלה לא היה ראוי להיות החיוב רק לזרע הבכורות ההם בין בכור ובין פשוט...
מהרי"א... אמר שבכורי ישראל היו חייבים באותה מכה... לפי שגם הם היו עובדים מזל טלה. ולא הבנתי דבריו, שהרי ה' יתברך לא הלקה כל עבודות אלילים שבעולם ועובדיהם, ולא הלקה את טלה רק להיות עובדיו משעבדים את ישראל... אם כן איך יעלה על הדעת לחייב מיתה לבכורי ישראל... ומה שאמר שנתחייבו מיתה כפי הסידור הטבעי כיון שהיו בכורות ונלקה מזלם... וזה דבר שאין הדעת סובלתו, שבהלקות המזל יתחייב להמית הנכנע אליו, כי למה ימות מה עשה. ואם כוונתו שמעצמו ימות כאשר יולקה מזלו, אם כן הריגת הבכורות ומשפט האלוהות דבר אחד הוא, שבעשותו משפט האלוהות מתו הבכורות, והכתוב מעיד היותם שתים.
"וכל פטר חמור תפדה בשה, ואם לא תפדה וערפתו, וכל בכור אדם בבניך תפדה" - הדבר מתפשט עד לתחתיתה של הנפש הבהמית, גם במערכה החיצונה שלה, שאם לא תוכל היא לעלות ביסוד הקודש יש לה ערך של תמורה, ואופי של כח גורם תוכני קודש, מועילים בבנין האצילי של העולם וההויה, שזהו תכן הפדיון. ואם הכח הזה, העלול להיות כח גורם להעשיר את יסוד הקודש, לא יעשה את תפקידו, אז השללתו היא ג"כ ענין של הרחבת גבול הקודש, המשמש פעולה ודוגמא יחד. והיסוד האנושי, שעוד לא הגיע זמנו של צירופו המוחלט, עד שיהיה כחו התולדתי כבר מוכן לקידוש גבוה בהתגלות עליונה, צריך הוא שערכו יערך לפי הכח הגנוז בו, והפדיון הוא השומר את כח הקודש בתמורתו העליונה, עד בא זמנו להגלות, בכל זהרו המבהיק, ע"י סגולת "בני בכורי ישראל", "אף אני בכור אתנהו עליון למלכי ארץ". ומסכם המקרא בזה את האופן של תקון העולם מצד הבהמיות החיצונה, בצורתה החיובית של הפדיון, "וכל פטר חמור תפדה בשה", ואת אופנה השלילי ע"י העריפה, "ואם לא תפדה וערפתו", ואת האופן של שמירת הסגולה הקדושה הפנימית, עד בוא עִתה ע"י הפדיון העליון, "וכל בכור אדם בבניך תפדה".
"והיה כי ישאלך בנך מחר לאמר מה זאת, ואמרת אליו בחוזק יד הוציאנו ד' ממצרים מבית עבדים" - המצוה, המכוונת לעַלֵה ולקדש את הכח התולדתי, של יסוד המשך החיים והדורות, מעוררת בסגולתה את לב הדורות, לכסוף לחקר התוכן של כח הסגולה, הגנוזה ביסודו הגדול של הדור הישראלי, והדברים יגיעו שהבן ישאל, ויבא לידי הערה, מה זאת, מה ענין של הקדשת הבכורה בצרופיה ואפניה השונים, בהכללתה ובפרטיות קדושת הבהמה, והתנאי המותנה בקדושת פטר חמור ביחוד, וערך הפדיון והעריפה, ועל כולם ערך קדושת בכור האדם ותוכן פדיונו. והתשובה תהיה: הפעולה שעשה ד' עמנו, להוציאנו מארץ מצרים מבית עבדים, להעלותנו מהתכונה הגסה של מצרים, אשר בשר חמורים בשרם, ואשר העבדות היתה כ"כ קשורה עמנו, ע"י הורדת ערך החיים שלנו בכלל, אחרי שהנצוץ האלהי שלנו הית גם אז, מכח מקור מטענו, כ"כ נשגב ונעלה, - וחוזק היד הזה הוא כח מתפשט על כל ערכי החיים, חיי הבהמה, בתכונתה הטהורה ובתכונתה הטמאה, וחיי האדם, בצרופו וזיכוכו העליון.
"ויהי כי הקשה פרעה לשלחנו, ויהרוג ד' כל בכור בארץ מצרים מבכור אדם ועד בכור בהמה. ע"כ אני זובח לד' כל פטר רחם הזכרים וכל בכור בני אפדה" - יודעים אנו, שיסודו של קשי הלב אשר לפרעה היה נעוץ בכח היסודי של החפץ האמיץ, אשר לכח הרע והגסות הרשעה, לעכב את מהלך החיים של האורה האלהית, שלא יאיר בעולם. כח המיאון הזה, וכל קשיות הלב שלו, הוא נעוץ במעמד המהותי של משך החיים וכיעורם החשוך, שלקחה טומאת מצרים בו את החלק הראשי. והוצרך הדבר לבוא בתכונה זו של מכת בכורות, של הכחשת היסוד הראשי של משך החיים הטמאים, כדי שתהיה אפשרות לפנות דרך להארת אור חיי הקודש, בתוקף החיים כולם וכל ההיקף שלהם, ממרומי אור נשמת האדם, עד שפל עומק נפש הבהמה, "ויהרוג ד' כל בכור בארץ מצרים מבכור אדם ועד בכור בהמה. על כן אני זובח לד' כל פטר רחם הזכרים", כח המפעלי שבחיים, ופתיחת נביעות הווייתו, "וכל בכור בני אפדה", לשמור את סגולתו העליונה של בכור האדם, עד שיתוקן עולם במלא זיוו, ויוכר כבודו מבעד לההסתרה של התמורה והפדיון, התחתיתי, שהיא מעוטה בו עדיין.
7-8
29-30
ולפי ה"דבר אחר" דמפרש רק אנביאים צריך טעם למה לא אמר כל מלאכיו. ונראה שהוא על דרך אותה פלוגתא (סנהדרין עח ע"א) אי כל נפש או כל דהוא נפש. ויש כזה בהרבה מקומות בש"ס ועיין בכורות... וכן כאן לפי ה"דבר אחר", "כל" משמע כל דהוא, שאפילו רק כל דהוא מצבאיו שלא נשתמשו בו אלא בפעם אחד ההודיה נמשכת ממנו לה' יתברך. מה שאין כן אצל מלאכיו, בעינן מלאכים שלמים שהם הנביאים, ולא כל דהוא ממלאכיו, שאז גם הפושעים ישראל שמלאים מצוות שאז לפי השעה ההוא הוא מלאכו של ה' הם היו גם כן בכלל.
12-13
12-13
12-13
25
28-30
29-30
29-30
29-30
29-30
29-30
29-30
ונראה עפ"י מה שהגיד כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה שלעומת שאדם יש בו יראת שמים ועומד מנגד מחמת יראת הכבוד, לעומת זה גם החיצונים עומדים מנגד ממנו ויראים לקרב אליו, עכת"ד. וע"כ יש לומר דהריחוק לא הי' מצד עונש ודיחוי, אלא אדרבא שזה הי' מחמת תקנתם ומעלתם, דאחר חטא העגל שחזרה הזוהמא להתפשט בעולם וניטלו מהם הכתרים חירות ממלאך המות חירות מן המלכיות, למען יתבררו ויתלבנו ויצרפו מפני הזוהמא שנשתאב בקרבם... על כן, למען יתרחק מהם הסט"א, נעשה להם עוד תקנה זו, שע"י שיתרחקו ויעמדו מנגד ביראת הכבוד ששפטו את עצמם שאינם ראויין לקרב יותר, מחמת זה עצמו יתרחקו מהם החיצונים, מה שקודם חטא העגל לא היו צריכין לכך.
ויש לומר עוד כי ידוע שעבודת לויים היא בשמאל דוחה, ועבודת כהנים ימין מקרבת, ע"כ זה הענין שישראל נראין כנדחין ושעי"ז יעמדו ביראת הכבוד כנ"ל, נעשה דוקא ע"י בחירת הלויים שזוהי מדתם. ועי"ז יש ליתן טעם שאמרו ז"ל למה נקוד על אהרן לומר שלא הי' במנין הלויים, כי מנין הלויים הי' לפדות את הבכורים שיבואו הם תחתיהם, אבל הכהנים שלא באו במקום זולתם שנדחו מפניהם, שהרי אפי' לא חטאו בעגל לא היו עובדים הבכורים במשכן עבודת כהנים כנ"ל לשיטת זוה"ק, על כן לא באו במנין.
29-30
29-30
29-30
12-13
12-21
25-26
25-ה.
26
29-30
29-30
29-30
29-30
29-30
29-30
29-30
"ויעש וגו' וכל עדת וגו' כן עשו להם בני ישראל"... ונראה שנתכוין בכפל "כן עשו בני ישראל" על הבכורות, ובא להחזיק טובה לבכורות יותר, שהגם שנטלו מקומן בעבודת בית אלהינו, עשו ככל אשר צוה ה', הגם כי כפי הטבע אנושי יכאיב לבם ולא ידקדקו עשות ככל פרטי המצוה, ולזה שינה במאמרו מלשון שהתחיל לדבר בו "כל עדת בני ישראל" ואמר "בני ישראל", כי לא על כולן מדבר הכתוב כאן אלא על פרט א' כאמור.
29-30
"וכל בכור אדם בבניך תפדה" - כבר כאן מדובר על פדיון בכור אדם, אף כי לפי ייעודם המקורי - אותו קיפחו בעוון העגל - הוקדשו הבכורות לכהונה ולעבודת ה'. לולי הפדיון, קרוב לוודאי, כי היה עליהם להתמסר כליל לתפקידי כהונה, ומנותקים היו מחוג משפחתם. אולם זאת לא נתבקש מהם; אלא ככל יתר אחיהם ישתלבו בחיי משפחה רגילים, יהיו מופת בהטיית שכם לייעוד הכלל יהודי הקדוש, ייצגוהו וימחישוהו. כי לא במקדשים, אלא בבתים תתמלא משימה זו בנאמנות אמיתית ושלמה. פדיון בכורינו מבטא את הרעיון, שגם חיי בנינו הרגילים יהיו לתועלת לעבודה כנה ואמיתית למען ייעוד הכלל הקדוש.
29-30
29-30
29-30
29-30
והנה הבכורות נפסלו מחמת חטא העגל, ונראה לפי מה שאיתא בזוה"ק וכן הוא ברמב"ן דהפרשיות כסדרן נאמרו וציווי מלאכת המשכן קודם מעשה העגל נאמר, ורק דיבור משה לישראל הי' אחר מעשה העגל כסדר הפרשיות, וא"כ בחירת הכהנים תמורת הבכורות היתה קודם מעשה העגל, א"כ מוכח דהא שנדחו הבכורות מעבודת כהונה לאו משום מעשה העגל הי', ואף בלעדי מעשה העגל כתר כהונה זכה אהרן ונטלו, וכל מה שנפסלו הבכורות מחמת מעשה העגל הי' רק מעבודת לוי' אבל מעבודת כהונה בלא"ה נדחו. ולפי דרכנו הנ"ל יובנו הדברים, דהיינו מחמת חטא העגל נפלו ממדרגתם להיות נרצים מצד הפרט, והוא היפוך מעבודת לויים כנ"ל, ע"כ נפסלו מעבודת לויים. אבל מעבודת כהנים שהיא מצד הכלל, אלמלא דבר אחר גרם לא נפסלו מחמת חטא העגל אחר שעשו תשובה, זולת אותם שקרבו בעצמם לפני העגל שנפסלו כמו כהנים ששמשו לע"ז, אבל הבכורות שלא שמשו לפני העגל לא נפסלו מחמת חטא העגל מעבודת כהנים, אלא שבודאי טעם אחר יש בזה וזכה אהרן ונטלו. ואולי יש לומר עפ"י דברי האריז"ל בהא שאמר משרע"ה למה אתה בוש לכך נבחרת, היינו לכך דייקא משום שאתה בוש, עכ"ד. ויש לפרש עפ"י מאמרם ז"ל (סוטה ה ע"א) אני את דכא, וע"כ לעבודת הכהונה להמשיך השראת השכינה למטה נתבקש דוקא איש שהי' דכא בעיני עצמו ובוש לקרב. והנה בש"ס מגילה (ט ע"א) שכתבו הזקנים לתלמי המלך זאטוטי במקום נערי ובמקום אצילי, ונראה שגם נערי בני ישראל שהם הבכורות שכתב הרמב"ן שהם הבחורים שלא טעמו טעם חטא הי' בכלל אצילי... ועל כן כתבו לשון אחד על שניהם. והנה כתיב בהו "ויחזו את האלקים ויאכלו וישתו", היפוך אהרן שהי' בוש לקרב אף שנצטווה, ע"כ אבדו מעלת הכהונה וזכה אהרן ונטלה, ומ"מ היו נשארים בעבודת הלויים, אלא מחמת חטא העגל שאבדו הריצוי מצד הפרט כנ"ל נדחו גם מעבודת לוי'.
ולפי האמור יובן שבניסן שאז הוא הכלל עדיין לא נדחו הבכורות עכ"פ מעבודת לוי' שהרי אחרי התשובה נשארו רצויים מצד הכלל, אלא באייר שאז הצורך להיות רצויים מצד הפרט נדחו הבכורות ונכנסו הלויים תחתיהם שהם יש להם מעלת ריצוי מצד הפרט כנ"ל.
29-30
29-30
29-30
ועתה יתישב לנו בטוב, שאע"פ שיענשו אוה"ע המתקוממים נגד ישראל, מ"מ אין ישראל נכנסים עבור זה ח"ו בענין מי "שחבירו נענש ע"י אין מכניסין אותו במחיצתו של הקב"ה", מפני שלא בעבור ישראל הם נענשים בעוה"ז כי אם בעד כל העולם כולו, שישראל עומדים לתקן את כלם...
על כן מתחילה הפציר משה רבינו ע"ה מאד ע"ד השליחות, וביקש בתורת תפילה שלא ישלחהו כאמרו: "שלח נא ביד תשלח", אבל אח"כ לא מצינו כי אם שאלות והערות בענין, ולא בקשה ותפילה על זה. והיינו שלא רצה הוא ע"ה להיות שליח בדבר שחבירו נענש על ידו, גם לא רצה שיהיו ישראל בכלל זה. על כן כשאמר לו הקב"ה: "והכיתי את מצרים", ביקש והפציר מאד בדבר, עד שאמר לו ה' יתברך שיאמר אל פרעה: "בני בכרי ישראל", והיינו כמש"כ במעלת הבכורות שהיו כהנים לולא חטא העגל, וכמו כן לעתיד לבוא יתקיים בשלמות "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים", וכמו שכתוב: "ואתם כהני ד' תקראו", שזה מורה על ההדרכה וההשלמה לזולתו. א"כ עיקר העונשים הכל הולך אחר החיתום, שמכת בכורות שהיא חותם המכות וסופן, שהיא מדה כנגד מדה, ומורה שעיקר העונשים באו על מדת הבכורה שבישראל לטובת העולם. א"כ אין העונש בא מצד ישראל, ע"כ שוב לא הפציר ולא התפלל ע"ז.
29-30
29-30
29-30
29-42
ואין להקשות על זה, דאם כן אותן רע"ג שהיו בשעת יציאת מצרים והוצרכו לפדות עצמן בה' סלעים, במה נפדו כל זרעם אחריהם? ונראה דאתי שפיר, דאותן הכ"ב אלף שנכנסו הלוים וזרעם לדורותם תחת זרעם לדורותם, לא היו צריכין הבכורות שלהם לפדות בה' סלעים, כיון שכבר נפדו בזרע הלוים, ובאמת כל הבכורים צריכים לפדות אפילו הנולדים מן הבכורים שהיו במצרים, אלא שכוונת ה' יתברך היה שלא יפדו אותן הבכורים שיוולדו מזרע הלוים את הבכורים שיוולדו מן הבכורים שיצאו ממצרים לכל אחד זרע הלוים כנגדם, והם יהיו פדיון לכל זרע הרע"ג בכורים חוץ מן הבכורים שלהם. והטעם, לפי שכבר הוצרכו אבותיהם לפדות עצמן, יהיה זה שכר שלהם, שכל זרעיהם חוץ מן הבכורים יפדו בזרע הלוים. ולכך הוצרכו כל בכורים שיוולדו מן הכ"ב אלף לפדות עצמן. גם הוא דבר המתקבל, שלא יצטרכו בכל פעם לברר מי הוא זרע הכ"ב אלף ומי הוא זרע הרע"ג, אלא מילתא דפסיקא היא, שכל הבכורות שיוולדו יפדו בה' סלעים... ובזה מובנים מה שאמרו בריש בכורות דשני פעמים נתקדשו הבכורות, במצרים ובמדבר ע"ש, דהיינו במצרים בקדושת הגוף לאותן שיצאו ממצרים, ובמדבר לאותן שנולדו במדבר לפדיון כנ"ל.
41-42
2-3
ונראה להוכיח מזה כי תורת החכם, כל עוד שאינה מבוררת לחכמי הישיבה דלמטה, לא תקובל בעולם העליון, וכל זמן שחכמי הישיבה בעוה"ז מקשים על דבריו ועוד לא נתבררו להם, אף על פי שיקובלו לאחר שיבורר להם כיון שבאמת הצדק כן, עם כל זה, כיון שהתורה נמסרה לחכמים המבינים שבדור, אם המה מקשים על דברי אחד, אף שיש ליישבם, אבל כל עוד שחכמי מטה לא עמדו על הישוב לא יקובלו הדברים למעלה. ולכן ביקש ר"י את ר"א שיתרץ דבריו לחכמי הישיבה דלמטה שפיר כדי שיקובלו אח"כ למעלה. וכך נראה בב"מ (נט ע"ב) בר' אליעזר ור' יהושע, שהכריזו מן השמים: "מה לכם אצל ר"א שהלכה כמותו בכל מקום", והשיב ר"י: "לא בשמים היא" - כבר נמסרה לחכמים של מטה, וכל עוד שמקשים על דבריו של אחד, אף שבשמים יודעים שכמותו הוא ושהלכה כמותו בכל מקום, מ"מ להם הדעה נתונה והתורה שלהם היא וסתירתם היא סתירה באמת, ומה שהמה מבטלים מבוטל הוא גם בישיבה של מעלה...
בספר חסידים... סימן רכד... נאמרו כל הדברים הנ"ל ממש כצורתן. וז"ל: "מקים דבר עבדו ועצת מלאכיו ישלים" (ישעיהו מד) - עליונים מסכימים לדעת תחתונים. כשעליונים אומרים לכך וכך ראוים אותם האנשים לענוש או לשכר, אומר הקדוש ברוך הוא: המתינו עד שהצדיקים אומרים ככה. ולכך לא הי' הקדוש ברוך הוא אומר שמועה מפי ר' מאיר [על שלמד מאחר] עד שאמורא אמר: ר"מ רמון מצא, תוכו אכל קליפתו זרק, ואמר השתא קאמר [חגיגה טו]. והלא הכל גלוי וידוע לפניו? אלא חפץ שיסכימו עליונים ותחתונים למדת משפטיו שנא' וכו' עכ"ל.
4
6-7
6-7
6-7
17-18
19
19-20
19-20
19-20
ועי"ז מתורץ ג"כ דמצינו בענין חניות הדגלים, בשביל דראובן חונה תימנה שכן לקהת אוי לרשע ולשכנו לכך לקו מהם דתן ואבירם ור"ן איש, וגבי מדה טובה שמרובה ממידת פורעניות בשביל ששרוי יהודה ויששכר וזבולון שכן למשה אהרן ובניו זכו שלשתן לטובה עיין שם (בילקוט ריש פרשת קרח ד"ה ויקומו). אך לכאורה קשה להבין למה נשתתף ראובן יותר עם קרח, הלא ראוי הי' יותר להיות שישתתף שמעון עמהם מחמת שהוא יותר בעל אף וחימה מראובן. אך לפי הנ"ל ניחא, דרמב"ן מבאר דאותם ר"ן איש כולם בכורים היו, ובא עליהם קרח בטענה המושך לבו של אדם, לומר: למה הוצרכתם אתם ליתן חמשת שקלים לפדיון בכוריהם, ממ"נ אתם תוכלו לפטור עצמכם מפדיון, אם טעם הפדיון הוא מחמת חטא של ע"ז במצרים, ממילא לא שייך לומר בלוים דים שיפקיעו עצמם, ופטורים אתם ע"י השלש מאות לוים שנשארו בכלל, ואם טעם הפדיון הוא מחמת מכירת בכורה של רחל, ולוי גם בכלל מכירה היה והוצרכו להפקיע עצמו, מ"מ שבט ראובן פטור מפדיון שראובן לא הי' אצל המכירה, ועי"ז נשתתפו עמהם. אבל לשמעון או לגד לא הי' יכול לבוא בטענה זו של ממ"נ.
19-20
19-21
21-37
26-27
26-27
26-27
26-27
29-37
וסוד העמודים הם ז' תיקוני גלגלתא שהם ז' עמודים שבו נתקן העולם, כמ"ש "חכמות בנתה ביתה חצבה עמודיה שבעה". וסוד חכמות הוא מלכות דא"ק רדל"א חכמה תתאה. וז' עמודים הם ז' תחתונות דדעת דיסוד דבינה כמש"ל. ונודע כי יסוד הוא עמודא דנעיץ מתתא לעילא עד הדעת, "סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה". וסוד ווי העמודים הם סוד השערות שעל הגלגלתא הכולל כל ז' תחתונות כמש"ל, והשערות הם ארוכות כדמות ווים, והם קבועים במקום החיוורתי שהוא סוד השקלים כסף. ונקראו ווים כי הם מדעת דיסוד דבינה דרדל"א מגבורה שבו, כמש"ל בשם הגאון. ונודע כי דעת הוא ו', שהוא פנימיות ו"ק. וגם יסוד הוא ו', סוד ו' זעירא. והם ב' ווין. ומ"ש "עשה ווים" קאי על משה, וכמ"ש רז"ל במס' בכורות. ונודע כי משה זכה לבינה, והוא בסוד הדעת כידוע, והוא כאן בדעת הנ"ל...
וזה סוד עשיית האדנים מכסף להתבסם עם החסדים דעולם התיקון. ולכן היה ככר לאדן, וככר הוא ק"ך מנים, סוד ק"ך צירופי אלקים. והוא ג"כ סוד קיימא דחד סמכא, שאדן, תרגומו סמכא. והוא סוד סמ"ך במילואו והוא מ"ש שככר של קודש כפול היה. ואחר התיקון אז נתבסמו כל הדינים ע"י חיבורא דחסדים, ואז היה העולם עומד על ב' סמכין. וזה סוד "שני אדנים תחת הקרש האחד לשתי ידותיו". והם סוד ב' ידים ימין ושמאל וכמ"ש "מקדש ה' כוננו ידיך", ואמרו רז"ל שמקדש נברא בב' ידים, וכן היה במלאכת המשכן שאז נתבסם העולם אחר עשיית העגל.
30
30
30
34-49
47
ודע דבירושלמי שם משמע דהלשון "משה רבינו גזבר נאמן ובקי בחשבונות היה" אינו מדברי ריב"ז אלא מדברי השר, כלומר שאח"כ הודה לו השר בלשון זה, וחסר שם המלות "משה רבינו אלא גזבר נאמן היה" וכו'. וכאן בבבלי הלשון מסורס, וצ"ל א"ל מנה של קודש כפול היה, א"ל [השר] גזבר נאמן היה וכו'.
4-14
והנה עמלק האויב הרע הזה שזכר איבת זקנו עשו, היתה עברתו על ישראל על אלה שתי המעלות גם יחד. כי מצינו עברת עשו על יעקב היתה על ב' דברים שעשה לו, לקיחת הבכורה, והברכה, כמו שכתוב בתורה "את בכרתי לקח והנה עתה לקח ברכתי". הבכורה היא השלמות העליונה שהיא למעלה מכל בחירה, שזכה בזה יעקב אבינו ע"ה וזיכה לבניו אחריו. והברכה נגררת אחרי הבכורה, אבל תלוי' היא בבחירה, ונתברך יעקב כשהקדים מעשים הראוים לזכות לברכה, ותנאי התנה האב המברך "והי' כאשר תריד ופרקת עֻלו וגו'". וענין הברכה הוא לפי מעלת חיצוניותם של ישראל, שהיא הנראית גם לאו"ה, כי עצם מעלתן של ישראל אינה מושגת כלל לאו"ה עד שיהיו מקבלים עי"ז עבודתם וכבודם. ע"כ נאמר בברכה "יעבדוך עמים וישתחוֻ לך לאמים", הכל מה שמורה על זה החלק מהשלמות החיצונית שתהי' גם לאו"ה הכרה והשגה בו.
ע"כ הנה הרדיפה של עמלק ובקשתו לאבד מישראל זה החלק המעולה שהוא מעלתן הפנימית, דבר זה אי אפשר לתלותו בשום ענין בחירה, שעצם זה הענין אינו תלוי בבחירה. על כן, מצד כוונת עמלק הזאת אין לומר על רפידים הוראה זו שרפו ידים מן התורה, שריפוי הידים לא יוכל לפעול שיהיו ידי עשו שולטות כי אם בחלק החיצוני של מעלת ישראל, אבל בקדושתם הכללית שהיא מצד כריתת הברית, שגם זה ביקש עמלק לאבד, לדבר זה אין שום ענין בחירי נוגע. על כן אמר ר"א בחכמתו רפידים כמשמעו. אבל מצד הכוונה השני' של עמלק, שקינא ג"כ בישראל מצד ברכת יצחק, ודבר זה הוא לבד קנאת הבכורה, תלוי באמת בבחירה, וכשישראל עולים במעלות הקודש מתגברים בזה החלק וכשהם נופלים ח"ו מקדושתם הם קרובים לאבד זאת המעלה, משום זו התכלית נקרא המקום רפידים ע"ש שרפו ידיהם מן התורה. ומשום הכי בא עמלק לבטל מהם הברכה החיצונה.
4-15
בכורי ושרי ישראל אחר שראו מכת בכורי מצרים, שלקה אותן, שמנע מהם דרכי התשובה שלא ישמעו... נתייראו הבכורי ישראל... ואחר היראה "הקדשתי אותם לי"... אם כן נעשו בכורי מצרים כסא לבכורי ישראל... שעל ידי בכורי מצרים הנקראים חמורים נפדו בכורי ישראל הנקראו שה... לכך זכו החמורים שיפדו מהמוות שה ישראל, שיפדו גם כן על ידם, שנעשו כסא שעל ידם נפדו ישראל ממיתת היצר הרע... אמנם טעם זה לא ניתן לכתוב ולאמור בפני המוני עם, שיש בזה מקום לאפיקורסים לומר אם כן גם עובדי עבודה זרה נעשו כסא וכו'... וזה שכתוב ואמר לי גזירת הכתוב, לפי שהי' כוונת שאלתו הלכה למעשה להמוני עם... לכך אמר לי שלא לגלות טעם הדבר בפני המוני עם, רק גזירת הכתוב...
ואמנם סוג שאלה ב' מה נשתנו פטרי חמורים וכו', הוא על כוונה אחרת... יש בכללות העולם אנשי הצורה ואנשי החומר, אנשי הצורה העוסקים בצרכי נשמה, ואנשי החומר העוסקים בצרכי הגוף והחומר... והי' השאלה מה נשתנו פטרי חמורים להיות נפדין בשה, שהם שלומי אמוני ישראל הנקראים "שה פזורה ישראל" (ירמיה נ, יז). וכוונת שאלתו, דכתב הרמב"ם בפרק א' מהלכות תלמוד תורה (הלכה ח): כל איש ישראל חייב בתלמוד תורה...וכן לענין תפלה ועבודת ה' אין הפרש כלל בסוג ישראל... כל ישראל בכלל אחד נכללו שנקראו ממלכת כהנים וגוי קדוש... ושוב הזהיר הקב"ה למשה בפ' קדושים (ויקרא יט, ב) "דבר אל כל עדת בני ישראל ואמרת אליהם קדושים תהיו כי קדוש אני ה' אלקיכם". וכאשר ביארו האלשיך (עה"פ) שיש בני אדם תועים מדרך השכל לומר כי גדר חסידות וקדושה הוא לאחד בעיר וכו', יעו"ש. הרי כולם ככלל אחד נכללו ואין הפרש בין אנשי הצורה לאנשי החומר.
ובאמת מצינו היפך זה, כי החמורים, אנשי החומר, פורקין עול תורה ועבודה מעליהם, ונפדין בשה - מה שהתלמידי חכמים שלומי אמוני ישראל הנקראים שה, עוסקים בתורה ועבודת ה', הם נפדין ונפטרין בזה. ובאמת קשה מה נשתנו וכו' פטרי חמורים, הם הבכורים והשרים שעוסקים יומם ולילה בצרכי הגוף והחומר, וביותר שהם מנאצים ונאצו קדושי ישראל...
וגם י"ל מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים, דכתב בכתבי האר"י זללה"ה (פרי עץ חיים שער הזמירות פ"ו) "סוס ורוכבו רמה בים" וגו' (שמות טו, א), דהיינו סוס ונוק' יעו"ש. אם כן כל האומות נקראים על שם שר שלהם סוס ונוק'. גמלים - שהם נראין גומלין חסד לעשות גשרים, וכמבואר בש"ס דעבודה זרה (ב ע"ב). וזה שאמר מה נשתנו פטרי חמורים - שרים אנשי החומר שבסוג אומה ישראל, מפטרי סוסים וגמלים - הם שרי האומות, שהם גם כן סוחרים... ולא נפדין בשה רק חמור כנ"ל.
ושאלה זה הי' במותבא רבה, ר"ל שהורגל תמיד בבית המדרש הגדול לעסוק יומם ולילה בתורה ועבודת ה', וכשראה בני אדם רוב העולם מניחין חיי העולם של הנשמה ועוסקין בחיי שעה בצרכי הגוף והחומר, תמה, כמו רשב"י ובנו רבי אלעזר כשיצאו מן המערה תמהו בזה גם כן (שבת לג ב), ואפשר שזהו רבי אלעזר ששאל ממנו זה גם כן מה נשתנו וכו'.
ועל סוג שאלה ב' השיב, ועוד שסייעו את ישראל בשעת יציאתן ממצרים כו' צ' חמורים לובים...שהחמורים, אנשי החומר, סייעו לישראל, הם שלומי אמוני ישראל, לפרוק משאם שיהיו נקי כפים ויוכלו לעלות בהר ה', והם החמורים אפטרופוסים שלו נושאים משא כסף וזהב שלהם של התלמידי חכמים... כסף וזהב של התלמיד חכם הם אצל אנשי החומר בפקדון לעשות משא ומתן, שהם ישאו משאם כדי שהתלמידי חכמים יוכלו לעלות כו', אם כן הם מסייעים אותם.
וזה שאמר צ' חמורים, כי יוכל להיות צדיק על ידי חמורים אלו, שיש לו חמור המסייעין, כמו זבולון ליששכר. ולכך נקראו אלו חמורים לובים, ופירש רש"י מעולים, כי (קהלת ז, יב) "בצל החכמה בצל הכסף", שזוכים שניהם...
(הג"ה: והנה כל זה אתי שפיר כשהחמורים יודעים זה שמשאם כסף וזהב הם של ישראל התלמידי חכמים, לפרנסן... מה שאין כן אם אינם מפרנסין לתלמיד חכם, שאמר כח ידי עשה לי החיל הזה, ואין משאם הכסף וזהב של ישראל התלמידי חכמים, שאינם מסייעים לישראל, אם כן הדרא קושיא מה נשתנו פטרי חמורים לפרוק עול תורה ומצות ולפדות עצמן בשה, שהם התלמידי חכמים...
וזה שכתוב שסייעו החמורים בשעה שיצאו ממצרים, שאז הי' אחדות בין ישראל התלמידי חכמים, וזה גרם אחדות בין אנשי החומר והצורה גם כן, לכך סייעו, מה שאין כן אח"כ נסעו במחלוקת וביזו זה את זה, נתקלקל הדבר שלא סייעו כו'.
והנה אמרו חז"ל (מכילתא פ' יתרו): "ויסעו מרפידים ויבואו מדבר סיני ויחן שם ישראל" כו' (שמות יט, ב) - מה ביאתן בתשובה כך נסיעתן מרפידים בתשובה... ואז מצאו מקום לשאול מאי רפידים, דבלא זה הי' לו תירוץ מספיק, מה שאין כן אחר ביאור הנ"ל - דקשה בפסוק בפ' בשלח (שמות יז, ח) "ויבא עמלק וילחם עם ישראל ברפידים", דקשה מה בא להשמיענו שהי' מלחמה זו ברפידים או במקום אחר. ועל כרחך צריך לומר כי המקום גורם, שריפו ידם מדברי תורה, וזה גרם מלחמת עמלק זרעו של עשו, בזמן שקול יעקב אין ידי עשו שולטות, מה שאין כן ברפידים שריפו ידם מדברי תורה, לכך "ויבא עמלק"... הרי שנפרדו אנשי החומר מאנשי הצורה שלא להחזיק בידם, ועל ידי זה נפרדו גם כן אנשי הצורה, שלא הי' אפשר לקיים מה שנאמר בזהר זכאה מאן דאחיד בידא דחייביא, כי שרים בידם נתלו פני זקנים לא נהדרו. וזה שאמר "רפידים - שריפו ידם מדברי תורה, על דרך שנאמר בירמי' (מז, ג) "לא הפנו אבות אל בנים", הם התלמידי חכמים הנקראים אבות, לא הפנו אל בנים אנשי החומר, מחמת "רפיון ידים", שלא רצו שיאחזו הזקנים בידם וכנ"ל. מה שאין כן השתא שאמר שסייעו את ישראל כו', משמע שהי' באחדות אחת.. אם כן הדרא קושיא מאי רפידים...
והשיב, באמת סבירא לי' רפידים שמה. אמנם גם לתנא דסבירא לי' שריפו ידיהם מדברי תורה גם כן לא קשה מידי. וזה שכתוב: כתנאי, חד סבירא לי' רפידים שמה, וחד סבירא לי' שריפו ידם וכו'. וכי תימא הא אמרינן ברפידים היו באחדות, זה אינו, כשנסעו מרפידים, ר"ל שנסעו מבחינה זו שריפו ידם, אחר שראו מלחמת עמלק ושבו בתשובה לדבק אל התלמידי חכמים באחדות אחת, אז זכו לקבל התורה שנאמר (שמות יט, ב) "ויחן שם ישראל", כי האחדות הכרחי לקבלת התורה...).
ובא להוציא אנשי החומר שאינם מעולין, האומר לתלמיד חכם שלי שלי ושלך שלי, ונגד אלו נקראים אלו מעולים, וק"ל.
וכל זה לשיטת רש"י. אבל התוספות מפרשי ב' סוגי חמורים בענין אחר. כי מובא בזוהר (ח"ג רעה ע"ב) ראשי תיבות חמור - חכם מופלא ורב רבנן כו'. הרי חמור מורה על התלמיד חכם. ויש בזה ב' סוגים, אחד חמור מעולה כפירוש רש"י, ב' חמור מצרי. ויש בזה כמה סוגים, א' על דרך שבארתי "כי יהי' לאיש ב' נשים אחת אהובה ואחת שנואה" (דברים כא, טו)... שתי נשים, אלו התלמידי חכמים, אחת אהובה - אלו תלמידי חכמים שבבבל, שכתב מהרש"א בסנהדרין (כד ע"א) חנופה וגסות ירדה לבבל... וזה נקרא חמור מעולה. ב' שנואה, חמור מצרי, שהכל מצירין לו, כי האי צורבא מרבנן דמרחמין לי' בני מתא כו' (כתובות קה ע"ב).
עוד יש לומר חמור מעולה, שאינו מבקש לילך בגדולות ונפלאות, והוא מעולה בעיני עצמו במדרגתו שהי' לו מאז וקדם, וגם אינו רואה חוב לעצמו. ב' חמור מצרי... שהוא מיצר תמיד על מדרגתו שאינו בשלמות... והי' שאלתו מה נשתנו פטרי חמורים, התלמידי חכמים שהם ב' סוגי חמורים... מפטרי סוסים וגמלים, שהם המוני עם, שאלו יש בהם קדושה לעסוק בתורה ועבודה, ואלו סוסים וגמלים נפטרו מכל וכל... ומשני: גזירת הכתוב, ועוד שסייעו את ישראל, ור"ל כמו גזירת הכתוב שהוא גזירה שוה, כך הכא נמי, מאחר שהחמורים שהתלמידי חכמים סייעו את ישראל, דנקרא חמור ראשי תיבות חכם וכו', וגם כן חומר... בתחלה היו חמורים ת"ח וסייעו את ישראל, בגלגול ועתה נעשו חמורים אנשי חומר לסייע לתלמידי חכמים, לכך חמור נפדה בשה... וה"נ שסייעו את ישראל מצד האחדות שנכללו זה בזה...
עוד יש לומר שסייעו את ישראל... דקשה קושי' מה נשתנו פטרי חמורים אנשי החומר לפרוק עול תורה ומצות, ונפדה בשה ישראל הם התלמידי חכמים, ומה בכך שהתלמיד חכם מקיים התורה, אנשי החומר במה יזכו... אמנם נראה... שהתלמיד חכם כלול מכל הדור, אם כן בקיום התלמיד חכם נחשב כאלו קיימו כולם... והנה שמעתי ממורי:... כל המסייע לחבירו נעשה כסא לחבירו, כמו יד האדם המושיט דבר למעלה אז כולו שם... וזה שכתוב שסייעו את ישראל, אם כן הם כולם שם, וכאלו קיימו הם גם כן.
4-ו.
מעתה תבין אמרי פה קדוש של רבי חנינא ששאל בסגנון שזכרנו, דאילו שאל שאלתו בפרטות מ"ט אין סוס וגמל פטרם צריך פדיון, הי' חש פן ידחנו, דהפירוש בש"ס דבאמת פטר סוס וגמל צריך פדיון, והא דכתיב ב' פעמים פטר חמור אתי לומר דחמור נפדה בשה וסוס וגמל בכל דבר וכפירוש השני שזכרתי. ועוד דאילו שאל שאלתו בסגנון זה, תינח אם הי' רבי אליעזר משיבו טעם וראי' דאין צריך פדיון כלל, אז הי' אתי שפיר, אבל אם יהי' התשובה דגם פטר סוס וגמל צריך פדיון, אז יצטרך לחזור ולשאול עוד אם פדיונו בשה כמו בחמור וכנ"ל, או בכל דבר, לכך בכל אופן שישאל יש מקום לדחותו הכי והכי, לכך התחכם ושאל באופן שלא ימצא עליו מקום תפיסה, ולכלול כל השאלות כאחד שיהיו חדא דשמעית מני' תרתי, וזה שאמר מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים, ר"ל דכוונת שאלתו הי' להכריע לו הדין המוחלט מג' חלוקי דינין שיש לפרש בפטר חמור...
ורבי אליעזר הרגיש בצחות לשון השואל שנתכוין על ג' חילוקי דינין שזכרנו, והי' כדי להשיב ולהכריע על פי הב' טעמים שהיו לו בזה, ולכל טעם נשתנה הדין. והוא דהי' לו מקום לומר דטעם גזירת פטר חמור שצריך פדיון בשה, הוא כנזכר במדרש דמצריים נקראו חמורים וישראל נקראו שה, ולפי טעם זה צריך דוקא שה בחמור, כפירוש הג' הנ"ל. ועוד טעם אחר הל"ל טעם שפטר חמור צריך פדיון, משום שסייעו את ישראל בטעינת כסף וזהב וכו', ולפי טעם זה די לחמור שצריך פדיון על כל פנים, אבל מנא לן לומר דלהחמיר אמרה תורה שה, דלא יהא חמור מהקדש, ואם כן אמרי' דלהקל אמרה תורה שה בחמור, ופטר סוס וגמל שלא סייעו בטעינה זו אינם צריכים פדיון.
אפס לפי שהי' מקום השאלה במותבא רבה, וגם שהזכיר לשון שאלה, לכך לא הי' לרבי אליעזר אפשר להשיב להשואל טעם הב' לפי שסייעו וכו', והוצרך להשיבו טעם הראשון לחומרא... על פי... פתיחא ממדרש איכה (פרשה יב) דף מה ע"ד, וזה לשונו: "ויעל עליהם את מלך כשדים" (דברי הימים ב' לו, יז), "וישרוף את כל בתי ירושלים ואת כל בית גדול" (מלכים ב' כה, ט), זה בית מדרשו של רבן יוחנן בן זכאי, ולמה קורא אותו בית גדול? ששם מתנין שבחו של מקום... העולה מזה דבית מדרשו של ריב"ז בשם בית המדרש הגדול יכונה. ומצינו סתם רבי אליעזר הוא רבי אליעזר בן הורקנוס תלמידו של ריב"ז, כנזכר בפרק ב בפרקי אבות (מ"ח): חמישה תלמידים היו לרבי יוחנן בן זכאי וכו', יעו"ש.
ומעתה מבואר שלא הי' רבי אליעזר יכול להשיב שואלו דבר בענין פטר חמור, מדהזכיר לשון שאלה... דלשון שאלה משמע שאלת הדין הלכה למעשה... וקיימא לן בטור יורה דעה סימן רמב וזה לשונו: ואסור לתלמיד להורות בפני רבו... ולא מיקרי הוראה אלא כשהורה הלכה למעשה... ושאלה זו היתה בבית מותבא, בבית המדרש הגדול, שהוא בית המדרש של רבן יוחנן בן זכאי רבו של רבי אליעזר הנשאל, לכך הי' אסור לו להורות הלכה למעשה ששאל בפני רבו.
אלא דקיימא לן בריש כתובות דף ז (ע"א) דלא מיקרי הוראה אלא לקולא, ולחומרא לא מיקרי הוראה... לכך מהכרח הי' לרבי אליעזר להשיבו גזירת הכתוב, ור"ל שהכריע לו הדין לחומרא מן ג' חילוקי דינין הנ"ל, ולחומרא לא מיקרי הוראה. ולשון גזירה מצינו בכתובות דף נז (ע"א) שהוא לשון חומרא, כפירוש רש"י (ד"ה בגזרותיו) הלכה כרבי מאיר בגזירותיו ובחומרותיו, והיתה תשובתו כאן: חומרות הכתוב הוא... דלהחמיר אמר הכתוב שה דוקא ולא בכסף, והטעם משום שנמשלו מצריים לחמורים וכו'. ורש"י בחומש תיקן כל זה, במ"ש: גזירת הכתוב הוא לפי שנמשלו וכו'. הכוונה שלא תטעה לפרש כסוגיות העולם דמ"ש גזירת הכתוב הוא, דליכא טעם במצוה זו... אלא שאל הכרעת הדין, והשיבו לחומרא כפירוש הג' הנ"ל, וגזירת הכתוב פירושו חומרות הכתוב הוא.
והטעם שהוצרך להכריעו לו כפירוש הג' שהוא החמור בכל ג' חלוקי דינין הנ"ל, לפי שאמר ליה, ר"ל שהוצרך דין הלכה למעשה...אבל אי לא היה אמר לי', ר"ל שלא הי' משיבו הלכה למעשה, הי' לו להשיב טעם אחר והוא לפי שסייעו בטעינת כסף וזהב וכו', ולפי טעם זה יש לומר... דדי לחמור שהוא קדוש דצריך פדיון...
אלא אי קשיא הא קשיא, למה נשאל מרבי אליעזר דוקא, דבזה נכנס בספיקות הנ"ל, ולא שאל מתנא אחר... ונראה... דהא קשה דקי"ל בטור יורה דעה סימן רמ"ו, וזה לשונו: אין שואלין את הרב מענין לענין אחר, אלא באותו ענין שהם עסוקים בו, כדי שלא יתבייש... וקשה [לרבי חנינא] ששאל מענין פטר חמור לענין אחר מאי רפידים, ואח"כ מאי שיטים, שאין ענין זה לזה כלל... וע"כ נ"ל דלתנא אחר אסור לשאול מענין לענין אחר שלא יתבייש, אבל לרבי אליעזר שרי דאין בו חששא שלא יתבייש, דאיתא במסכת סוכה (כז ע"ב)... רבי אליעזר... שלא אמר דבר שלא שמע מפי רבו לעולם וכו'. נמצא לרבי אליעזר שרי לשאול מענין אחר, ואין לחוש שלא יתבייש כשלא ימצא מענה להשיב, זה אינו, דיש לומר לעולם ידע טעם הדבר, ומה שלא השיבו הוא מפני שלא שמע מרבו, דדרכו בכך... ולכך נתכוין לשאול מרבי אליעזר דוקא ג' ענינים אלו.
5-6
5-6
5-6
אמנם נראה על פי מה שדרשו ביתרו פרשה כט "אנכי הגדתי והושעתי והשמעתי" - אנכי הגדתי למצרים שברחתם, כדי שישמעו וירדפו וכו', והושעתי אתכם, שנאמר "ויושע ה'". והכוונה, כי אין שינוי רצון אצל ה' יתברך, רק הכל בסיבוב הסיבות ועלילות בהשגחה נפלאה... ובפרט יציאת מצרים, אשר הכנסתן למצרים היה בגזירה מוחלטת, ועל זה נכרת ברית בין הבתרים עם אברהם אבינו אשר היה צריך ליתן אותם בכור הברזל, לצרף אותן אשר יהיו נכנעין בטבען, ומוכשרים לייגע את נפשותם, וילמדו החכמות הרמות אשר התנוססו אז במצרים שהיתה הממלכה האדירה בתבל, ועוד טעמים כמוסים וגלויים לחכמת הבורא. לכן כאשר פסח ה' על כל בכור בבני ישראל, והרג כל בכור באדם ובבהמה אשר במצרים, שמזה ראו ההשגחה הפרטית ודבקות ה' יתברך לנבראים השומרים דרכיו וחוקיו, ציוה לזכרון אשר יקדישו כל בכור באדם ובבהמה - ובזה נכלל גם ביאתן למצרים על ידי יוסף הבכור מרחל. וייחד את החמור לזכור את הכנסתן למצרים על ידי החמורים, כמו שמבואר בפרשת מקץ "וישאו שברם על חמוריהם", לרמוז שהכניסה למצרים עד היציאה היה שלשלת ארוכה סיבות שונות, אשר כולם כאחד התלכדו ללמד מפעלות תמים דעים, אשר הכל בהשגחה מיוחדת... ועל זה יורה קדוש בכור אדם ופטר חמור.
5-8
5-10
5-10
5-10
5-10
ענין "יש בהן צורך" תופס מקום חשוב בהבריאה. מצינו בחז"ל שאמרו (בראשית רבה לג, ו) כי כל מין העורבים נברא בעולם כדי לישא לחם לחמשים נביאים שנחבאו במערה. רואים אנו מזה שמתטפלים עם מין שלם לאלפים ולרבבות... רק הואיל ויש בהן צורך, משום פעם אחד שהיה בהן צורך. כן מצינו שאמרו חז"ל שחמור זכה ליקדש קדושת פטר חמור משום שנשאו עליהם ביזת מצרים, הרי שמפני צורך זה נתנו לחמורים קדושה גדולה כזאת... נתבונן נא כמה מיני צורך יש לדוגמה בחתיכת עץ פשוטה, וכי מה אין עושים מעץ, הרי מעץ עושים כסא לישב עליה בני אדם, ויש להם עי"ז המנוחה ללמוד ולחשוב מחשבות חכמה, וכי אין צורך זה גדול מצורך של ביזת מצרים? ובודאי שיש כבר ע"ז האזהרה של "לא תנהג בהם מנהג בזיון", היינו להכיר ולהחשיב את הצורך שיש בזה, ולתת להדבר החשיבות והכבוד הראוי לה.
5-10
וברד"ק מלכים א' יג, כח, על הפסוק ו"חמור והאריה עומדים אצל הנבלה לא אכל האריה את הנבלה ולא שבר את החמור" כו': הראה לנו בזה גמול החמור בעוה"ז לכבוד הנביא שרכב עליו, כי יש גמול ועונש בשאר בעלי חיים בעוה"ז בענין האדם, כמו שכתבנו בפירוש תהלים במזמור תהלה לדוד. והיא ברד"ק שם, פסוק "צדיק ה' בכל דרכיו", שכתב: זהו מבוכה גדולה בין החכמים, מהם אומרים כי כשטורף האריה הכבש הוא עונש הנטרף מאת האל יתברך, וכדומה לזה מצאתי בדברי רז"ל (חולין סג), ר"י כד הוי חזי שלך ששולה דגים מן הים הוה אמר "משפטיך תהום רבה", ומהם אומרים כי אין גמול ועונש בכל מיני החיים אלא לאדם בלבד, ואנחנו נאמר: יש גמול ועונש לשאר מיני בעלי חיים בעסק האדם, כי הנה מצאנו "ומיד כל היה אדרשנו", ונאמר (חבקוק ב) "ושד בהמות יחיתן" כו', ואמרו רז"ל: נשתנו פטרי חמורים מכל בהמות לפדותם, לפי שטענו ביזתם של ישראל וכו', מלמד שאין הקב"ה מקפח שכר כל בריה ובריה.
5-10
5-18
היינו דאמרינן "ויבא עמלק וילחם עם ישראל ברפידים", שרפו ידיהם מן התורה, וכתבו המפרשים, שהיו בשנאת חנם, והיינו רפידים, קרי ביה פרידים, כי נפרדו איש מאחיו, ודין גרמא שאינם ראוים לקבל התורה, וכל עצמם שיצאו ממצרים לקבל התורה, ופריד"ה שיש ביניהם מעכבת. והיינו שרפו ידיהם מדברי תורה, שבמקום שיעשה הכנה בגופם לקבל תורה, אזלי בתר איפכא, דהשנאת חנם מסלקת השכינה ומונעת קבלת התורה. ולכן בא זדון עמלק הרשע. וזהו טעם מצות זכירת עמלק, כי בעבור שנאת חנם בא, וצריך לזכור שנבער מקרבנו השנאה והיינו לאחדים.
ואולם להבין כל המאמר הנזכר... הנה נתן ה' הארץ במעמד בין הבתרים לאברהם אבינו ע"ה על תנאי שישתעבד זרעו ת' שנה. וכאשר נימול אברהם אבינו ע"ה, נתן הארץ והתנה "והייתי להם לאלהים", והיינו, דנתינת הארץ ע"מ שיקבלו אלהותו יתברך. והנה בכתובות דף מד, אמר ר"נ: ב' שטרות היוצאין בזה אחר זה, ביטל ב' את הראשון, אי אוסיף ליה דקלא לתוספת כתביה, אי בעי בהאי גבי ואי בעי בהאי גבי. ופליגי רבוואתא, דרש"י והרי"ף ס"ל, דאי כתב תוספות בשני, דאמרינן אי בעי בהאי גבי, לא שיהיו שניהם קיימין, אלא, אם ירצה בשטר הראשון, יגבה השדה בלא הדקל, ואם ירצה בשטר ב', יגבה הדקל. אבל הרא"ש וסיעתו סברי דלא ביטל ב' את הא', והב' לתוספת הדקל נכתב, ושטר א' קיים, ויגבה הדקל בשטר ב', וכמתבאר הכל מפסקי הרא"ש ע"ש. איכו השתא, נובין ונדון בהאי מתנתא דארעא דיהבה קב"ה לאברהם אבינו ע"ה במעמד בין הבתרים וחזר ונתנה בעת המילה, הו"ל כשני שטרות בזה אחר זה, והשטר הראשון נתן הארץ בתנאי הגלות, והשני בתנאי קבלת אלהותו. וכאשר בא יעקב מצרים, סבור הוא ושבטי יה וזרעם לזכות בארץ עפ"י שטר הא', ולעבוד מצרים ת' שנה. ולזה אח"כ היו גוי מקרב גוי, דבשטר מעמד בין הבתרים לא הוזכר קבלת אלהותו אלא תנאי השעבוד. אמנם אז ירדו לשערים, מ"ט שערי טומאה, ולא יכלו להשלים, ובדבר ה' הפכו השיטה לזכות בארץ עפ"י שטר הב' של מילה, ושם נאמר קבלת אלהותו, ולא הוזכר גלות כלל. והשתא, כאשר שאל ר' חנינא מפני מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים, והשיבו לפי שסייעו את ישראל לטעון כסף וזהב, ופירש מהרש"א, לקיום מאמר ה' "ואחרי כן יצאו ברכוש גדול", א"כ נתקיים השטר הראשון של בין הבתרים, והיו ת' שנה, והשלים המנין רבוי או קושי השעבוד, וכיוצא משאר תירוצים, ולכן קיים ה' את דברו "ואחרי כן יצאו ברכוש גדול". ומאחר שהחמורים נטפלו בקיום מאמר ה', זכו למצות פטר חמור. א"כ לדעת רש"י והרי"ף, דאי בעי בהאי גבי, היינו דהבחירה בידו, אם ירצה בשטר הא' לא יזכה בדקל וכו', ליכא למדרש רפידים שבא עמלק על שרפו ידיהם מד"ת, דלא נתחייבו לקבל תורה כפי שטר מעמד בין הבתרים, ולכן שאל, מה לשון רפידים, והשיב, רפידים שמה, ואין הכי נמי שלא בא עמלק על רפיון תורה, רק על חילול שבת שנצטוו במרה, כמ"ש פ' כל כתבי. זה דעת ר' אליעזר. ור' יהושע סבר כשיטת הרא"ש, דשטר הא' קיים ויגבה הדקל בשטר הב', ולכן, הן לו יהי דנשתעבדו ת' שנה, אכתי נתחייבו על שרפו ידיהם מד"ת, הצריכים לקיים גם השטר הב'.
ולדעת ר' אליעזר, דאמר רפידים שמה, נסתפק ר' חנינא, דאפשר דשיטים ידרוש כמ"ש בספרי, מקום השטות, והיינו כמ"ש בתנחומא, דמעיין שטים של זנות היה... וא"כ הוי שבח ישראל, דהמקום גרם לזה, אחר שאמר ר"א רפידים שמה, עדיין שאל, מה לשון שטים, מאחר דאי דרשת ליה הוי שבח ישראל קצת. והשיבו, שיטים שמה, דמה שבח הוא זה, הי"ל להתגבר על יצרם, והרי כמה רבבות ישראל שלא חטאו. ור' יהושע דדריש רפידים שרפו ידיהם מן התורה, אזיל לטעמיה, וה"נ דריש שנתעסקו בדברי שטות.