Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת יבמות
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
כאן ימצא הלומד ביאורים על אגדות מסכת יבמות, מצוטטים כלשונם מן הספרים המקוריים.
הביאורים נלקטו ממבחר גדול של חשובי הפרשנים, ראשונים ואחרונים, בתחומי המחשבה והדרוש, הקבלה והחסידות
(המבחר אינו חופף למקורות המצויינים במפתח לביאורי אגדות למסכת יבמות).
העתקנו רק את מה שנוגע לביאור האגדה שבמסכת יבמות, ולא מה שהמחבר מבאר עניינים אחרים על פי האגדה שבמסכת זו.
ב ע"א
תוס' - גבי ערירי דאשת אחיו כתיב נדה היא
נראה דזה היה חטאו בבעילת נדה שהוא גם כן פגם הברית באכילת פגה שהרי ראויה לו אחר כך ועונשו בתורה ערירי, דגבי ערירי דאשת אחיו כתיב "נדה היא". ועיין בתוס' ריש יבמות (ב. ד"ה אשת). ותיקן עתה שבא דבר עבירה לידו ופירש ואחר הפרישות זמן רב ועל ידי זה חזר ונבנה מלכות בית דוד.
(ר' צדוק מלובלין, מחשבות חרוץ, אות כ עמ' 194)
ב ע"ב
איידי דאתיא מדרשא חביבא ליה
חביבים דברי סופרים יותר מיינה של תורה (שיר השירים רבה א, יח), אף שבאמת התורה שבכתב עיקר, רק הוא על דרך שאמרו בעלמא איידי דאתיא מדרשא חביבא ליה ואקדמה. כי הללו חדשים שחידשום סופרים והללו ישנים, וכמו שאמרו ז"ל (שיר השירים רבה ז, כ) על פסוק (שיר השירים ז, יד) "חדשים גם ישנים", והקדים חדשים לחביבותיהו דחידושם.
(ר' צדוק מלובלין, מחשבות חרוץ, אות טו עמ' 123)
ג ע"ב
אתי עשה ודחי לא תעשה
באותה מידה שמתגלית שמחה של לומדי תורה, מתגלה סימן של גבורה, של קדושה וטהרה, של דבקות נפשית בתורה. הסימן הזה, הוא מגלה, והוא גם מסדר את הבריאות הנפשית הזאת, ואת התמימות של אמיתיות הדבקות בתורה, זה מגלה את הסייעתא דשמיא בצלילות הדעת, בסוגיות קשות ועמוקות בראשונים ואחרונים, כבריש יבמות שאנו ניגשים אליה כעת, בסוגית עשה דוחה לא תעשה, שיש בה עמקות גדולה מאוד, של בירורי פגישות דברים, ומזה, הפצת אור לכל מיני פגישות דברים והתנגשויות, שאחד נדחה מפני השני.
(מתוך התורה הגואלת, חלק א, עמ' קפג)
לא תעשה שיש בו כרת מי דחי
לכאורה קשה הא בזבחים קיימא לן ריש פרק כל התדיר (פט.) דכל התדיר מחבירו קודם לחבירו, ואם כן הכא הרי הלכות שבת תדיר נגד הלכות פסח, ולמה דרש משה בהלכות פסח? ונראה לפי מה שכתב הנודע ביהודה (מהדורא קמא חלק אורח חיים סימן כ"א) דמקרא מגילה וקידוש הלבנה מקרא מגילה קודם אף דקידוש לבנה תדיר, מכל מקום מקרא מגילה חמור טפי דקידוש לבנה דרבנן ומקרא מגילה דברי קבלה, ואם כן הרי כתבו התוס' עבודה זרה (ה ע"ב) שזה שהיו דורשים שלושים יום קודם היה מחמת הקרבן, ואם כן הוה מצות עשה שיש בו כרת וחמור טובא, כדאמר בפרק קמא דיבמות, ולכך יש להקדימו אף שהלכות שבת תדיר.
(ר' צדוק מלובלין, משיב צדק, דרושים לבר מצוה, אות ב עמ' 391)
ד ע"א
סמוכים מן התורה מנין
גאולת המחשבות הטובות והישרות ממאסר אילמותן וגמגומן, והבאתן לידי בטוין הנכון והברור, יש בה ממדותיה של ראשית הגאולות כולן, יש שהיא צריכה להתעכב מדחיקת הקץ, מהתפרצות מבולבלת שלא בהתמלאות המצבים המוכשרים לכך, ויש שהיא מחויבת וראויה בהופעה מבריקה של שעת חפזון, המתגברת ומתרוממת מעל גבי הסדרים הקצובים למהלך ההתפתחות; יש שהצד העיקרי שבטיפול התגלותן צריך להיות מכוון אל הזהירות מאכילת בוסר, ויש שהוא דוקא אותו השימור של אל תחמיצנה, כדרך זריזות מעשיהם של צדיקים, המושלים ביראת אלהים ודבקים במחסה עזו. זכר לדבר: פסח פה סח. אמנם אותה ההופעה המהירה, הבאה כעין נסים ונפלאות, גם היא יש לה סדר עליון שלה, כמו קביעות יסודו של מוהר"ל מפראג בגבורות ד' את הסדר האלהי שיש לנסים לעומת הסדר הטבעי הרגיל, וכדדרשינן סמוכים בתורה, לעומת מה שאין בה מוקדם ומאוחר ויש בה עירוב פרשיות.
(אור לנתיבתי, סימן צג, עמ' קנט)
אפילו למאן דלא דריש סמוכים בעלמא במשנה תורה דריש
ישנה מדה אחת הנקראת "סמוכים", וכן "היקש", במובן השואה. יש מקום להתבונן בדברי תורה המושווים. סמוכים והיקש היינו הך. במסכת יבמות בתחילה, ר' יהודה לא לומד הלכה למעשה מסמיכות פסוקים - אבל במשנה תורה דריש. ערך מיוחד למשנה תורה, וכאן בבחינת הסדר. כאן יש ערך מיוחד לסדר הפסוקים. משנה תורה - חזרה על התורה. מה ענינה? בראשית - יסוד, גרעין. שמות ויקרא - "בשבתך בביתך", במדבר - "ובלכתך בדרך", ועוד חלק חמישי - שכלול שבחזרה מתוך, התכוננות של כניסת לארץ. חזרת תורה, וקבלת תורה מחדש, חזרה על עשרת הדברות - לוחות שניים - עם הכניסה לארץ. הזיווג של קוב"ה ושכינתיה והעם הזה בסדורו בארץ הזאת - והתחדשות התורה, לוחות שניים.
(מתוך התורה הגואלת, חלק ב, עמ' רכג)
דכתיב לא תלבש שעטנז גדילים תעשה לך
[עשרה מאמרות, מאמר צבאות ה', חלק ב פרק טז, הסביר שתכלת הוא גוון קדוש, והכוחות החיצונים נכנעים מפניו. וזוהר פ' קדושים אומר שקין והבל היו כלאים ברחמה של חוה. וע"י כלאים בציצית נטהר העבדים שמצד קין. האר"י אומר שמשה הוא גלגול של הבל, וקורח הוא גלגול של קין. לכן קורח חלק על משה, כי ראה ששמים כלאים בציצית (הפרשה שסמוכה לפרשת קורח), ובזה ראה שהוא נטהר.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף כג ע"א)
לטקסט
ד ע"ב
כל בגדים צמר ופשתים הם
הצמר הוא נהוג בשימוש התלבושת האנושית, לפי מצב ישראל בארצו, ברב מרכוש הטבעי של הבעל חי, ולעומתו מן הצמחים הפשתן, עד שלדברי תנא דר"י "בגדים שנאמרו בתורה סתם אינם אלא צמר ופשתים". בשימוש הפשתן יוכל האדם גם לפי ההערה השכלית היותר שלמה גם בעת ההופעה היותר עליונה של תכונת הצדק להרחיב בו חפצו ושימושו, כאשר יורהו טעמו הטוב וחושו האסתתי; ולעולם לא יוכל לבבו לנקפהו לאמר שיש בזה עון אשר חטא. אבל מובדל ממנו מאד הוא הצמר, שהוא נוטל מהחי; הוא כבר צריך לסייג והגבלה מטעם ההערה השכלית הנובעת מהצדק האלהי של הערת התורה, שלא ינטל מן החי באופן המצערו והמנולו. על כן חלילה להשקיף על הצמר והפשתן בחוברת אחת, בערך שיווי ויחש, וכדי להכשיר את הנטיות האנושיות שיצאו יפה בזמנם ישמשו הדרכת החוקים באיסור בשר בחלב ואיסור שעטנז, צמר ופשתן יחדיו.
(חזון הצמחונות והשלום = אפיקים בנגב, הפלס ג תרס"ג עמ' 715-716 = אוצרות הראי"ה, כרך ב, עמ' 98)
ה ע"ב
ממילה ותמיד שכן ישנו לפני הדבור
ברית קדש. להכניסו בבריתו של אברהם אבינו. בראש יבמות: מילה, עשה שלפני הדבור. לפני הדבור של הר סיני. מילה שייכת לעצמותם של ישראל, וזו מילה שלפני הדבור. אבל יש חיוב גם שלאחר הדבור: "וביום השמיני ימול בשר ערלתו". יסוד קדושת הבשר של ישראל. הנשמה קדושה, ומתוך כך הרוח, ומתוך כך הבשר קדוש, האברים. כל כך יסודי ולכן גם דוחה שבת.
(מתוך התורה הגואלת, חלק ב, עמ' קלג)
יכול יהא כבוד אב ואם דוחה שבת
בודאי שכיבוד אב ואם הוא מצוה גדולה וחשובה, אבל אין פירושה שעבוד. אין להורים שום זכות להכריח בניהם ובנותיהם לעבור על דברי תורה או לגרום מיעוט תורה וביטול תורה. ביטול תורה לא פחות חמור מאכילת חזיר!... נקודה יסודית ושורשית זו צריכה להיות מבוררת היטב לפני הכל. לפני קבלת התורה וסידורה בכל פרטיה ודקדוקיה, צריכה להיות הרגשה והכרה שאנחנו בני-חורין! ו"אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה" [אבות ו, ב]... צעירים שמתקבצים ללמוד בישיבה הינם בעלי דעה, ב"ה... על-כן מוטלת עלינו החובה לעסוק בתורה מספר שנים, ואנו חייבים זאת לישראל, לאורייתא ולקודשא בריך הוא... אבל יש שלשלאות שהאדם נכבל בהן ע"י אנשי המשפחה ששולטים עליו מכח הֶרגל. לכן חייב להיות בירור של "פריקת עול" מוטות הברזל הבלתי צודקים האלה. ב"ה, יש לנוער בישיבות כשרונות אינטלקטואליים נהדרים. לכן צריך להיות ברור שאתם כולכם בני-הכי להיות חופשיים לעצמכם ללכת על פי נטיותיכם האידיאליסטיות, ולברר דרך חייכם בלי עצות של דודים ודודות.
(שיחות הרב צבי יהודה, משפטים, עמ' 250-251)
מה למילה שכן נכרתו עליה י"ג בריתות
"זאת בריתי אשר תשמרו ביני וביניכם ובין זרעך אחריך המול לכם כל זכר" - הנה ברית זה שבועה. ויל"ע דאפילו אם אברהם נשבע, מ"מ מה שבועתו מחייבת את זרעו אחריו לקיים מצות מילה (ועמש"כ לעיל ט, ט)? ומסתבר דבאמת לא זה מה שמחייב אותנו, אלא אנו מצווים במילה כיון שהקב"ה צוה גם את זרעו שבכל הדורות אחריו לקיים מצוה זו, אלא דמ"מ משמע שהברית שעשה בינו ובין זרעו מוסיף איזה דבר, ויל"ע מה זה מוסיף. וי"ל דהברית שהקב"ה עשה מראה על חשיבות גדולה של מצוה זו, וכן מה דפרכינן ביבמות מה למילה שכן נכרתו עליה י"ג בריתות, היינו שזה סברא לעשות פירכא כיון שהמצוה הזאת יותר חשובה.
(רבי אהרן יהודה ליב שטיינמן, אילת השחר בראשית פרק יז פסוק י)
ו ע"ב
לא משבת אתה מתיירא אלא ממי שהזהיר על השבת
...דאיתא בגמרא (שבת לא ע"ב): לא ברא הקב"ה את עולמו אלא כדי שייראו מלפניו. וכתיב "ראשית חכמה יראת ה'". ובזוהר הקדוש (ח"א ה, ב): שבת דמעלי שבתא איהי יראה ושריא בה יראה. וכן חשב האריז"ל סעודת ליל שבת לקדושת יצחק אבינו ע"ה, שהוא פחד יצחק, שתיכף בכניסת שבת נופל על ישראל הפחד והיראה. ומטעם זה אנו אומרים בברכת מעין ז' "לפניו נעבוד ביראה ופחד", אף שבברכת עבודה לא נזכר יראה ופחד, אך בכניסת שבת נופל על כל ישראל הפחד והיראה. וכן אמרו [ירושלמי דמאי פ"ד ה"א]: אימת שבת על עם הארץ, ונאמן תיכף בכניסת שבת. וזהו שאמרו בגמרא: לא משבת אתה מתיירא אלא ממי שהזהיר על השבת כו', ומה ראיה משבת, הא לא כתיב בה מורא? אך שבת איהי יראה ושריא בה יראה, רק היראה הוא ממי שהזהיר על השבת.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת בראשית, אות ד)
לא משבת אתה מתיירא אלא ממי שהזהיר על השבת וכו' לא ממקדש אתה מתיירא אלא ממי שהזהיר על המקדש
אין לירא מדבר מקודש אלא ממי שהזהיר על הדבר, אפילו מאדם מקודש ותלמיד חכם - יבמות ו ע"א.
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר), אות ה)
לא ממקדש אתה מתיירא אלא ממי שהזהיר על המקדש
וכח אב ואם שנעשים שותפים להקב"ה הוא מצד שהם זרע יעקב דנקרא על שם של הקב"ה, כמו שכתוב במגילה [יח ע"א] על פסוק "ויקרא לו אלקים" וכו', וצורתו חקוקה בכסא הכבוד, ונקרא שמש וירח כמפורש בתורה בחלום יוסף, והם קודש אבריך הוא ושכינתיה, דשמש נקרא הקדוש ברוך כמו שאמרו בסוטה (י, א) בשמשון, וירח - שכינה וכנסת ישראל. ומצד זה מצות מורא אב ואם שמרמז כמו שאמרו לא מן המקדש אתה מתיירא אלא ממי שציוה על מקדש כו', כן מורא אב ואם שמרמזים לקודשא בריך הוא ושכינתא כדאיתא (ברכות לה.) מקרא ד"גוזל אביו ואמו" היינו שגוזל להקב"ה וכנסת ישראל, "שמע בני מוסר אביך" זה הקב"ה "ואל תטוש תורת אמך" זו כנסת ישראל.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת קדושים, אות ה)
ואי זו היא מורא מקדש
מבית המקדש נלמד היראה, וכמו שנאמר במעשר שני "למען תלמד ליראה" וגו' (דברים יד, כג), ומן התורה בא גם כן ליראה שבלב... וכמו שכתב בהג"ה דריש אורח חיים... ובית קודשי הקדשים הוא הכח שבבית המקדש להוליד היראה, כמו שנאמר (בראשית כח, יז) "מה נורא המקום הזה" וגו' וכמו שאמרו ז"ל איזהו מורא מקדש וכו'].
(ר' צדוק מלובלין, דובר צדק, קונטרס נר המצוות מצות עשה א' עמ' 65-66)
ז ע"א
אטו עשה דוחה את ל"ת לאו לא תעשה חמור מיניה וקאתי עשה ודחי ליה
[גליון הש"ס מקשה מכאן על רמב"ן שמות כ, ח, שאומר שמצוות עשה גדולה ממצוות ל"ת כמו שאהבה גדולה מיראה, כי העושה בגופו ובממונו את רצון אדונו, הוא גדול מהנשמר מעשות רע, ולכן עשה דוחה ל"ת. יש ליישב, שהל"ת מצד עצמה חמורה יותר, כאמור בגמרא כאן, שהרי עליה יש עונשים חמורים, ואילו על מצוות עשה אין עונש, אין ב"ד כופים לקיים מ"ע שמתן שכרה בצדה, וגם על שאר מ"ע כופים רק מדרבנן במכת מרדות. ולכן ציצית נקראת מצוה קלה (מנחות מד) ופירש רש"י שהוא עשה בעלמא. וביומא פה ע"ב אמרו "השתא על ל"ת מכפרת, עשה מבעיא". וזה כשכל אחד לבדו. אבל כשהם מתנגשים, צודק הרמב"ן שהעשה גובר כי אהבה גדולה מיראה. יש להסביר שה' ציוונו לא לעבור על הל"ת, אבל אם באותו זמן יש מצוות עשה נגדה, חלה המצות עשה גם על הל"ת, הלא תעשה הופך למצוה, כגון כלאים בציצית ומילה בצרעת. אבל שלא בעידנא אינה דוחה כי עדיין לא נעשתה המצוה, ואסור לעבור על הלאו בלי קיום המצוות עשה.]
(רבי גדליה נחמן בראדער, גן ירושלים, דף מט ע"ב)
לטקסט
לא תעשה חמור מיניה
מצינו בלשון הכתוב "סור מרע" קודם, ואחר כך "ועשה טוב". כי יש במצוות לא תעשה קדימת המעלה כמו שאמרו ביבמות, וגם קדימת הזמן... אמנם בתורה מצינו "אנכי" קודם ל"לא יהיה לך" [שהם כוללים כל עשין ולא תעשה כידוע]. ונראה כי ידוע בכל התורה כולה הלילה אחר כך היום חוץ מקדשים. פירוש כי איתא בעירובין (סה.): אנן אגורי דיממא. ובשבת (פט ע"ב): דל פלגא דלילתא, כמאן דאמר בעירובין שם: לא איברי לילה אלא לשינתא. מה שאין כן ביום איתא (עבודה זרה יח ע"ב): יכול יגרה עצמו בשינה, דצריך להיות גם כן "עשה טוב", אבל בלילה די רק סור מרע... וכמו שנאמר (נחמיה ד, טז) "הלילה למשמר והיום למלאכה", על דרך שאמרו ז"ל (זוהר ח"א כז.): "לעבדה" זו מצוות עשה, "ולשמרה" זו מצוות לא תעשה... בספר תהלים דקאי אמצוות מעשיות ולכל אדם כמו שנאמר (תהלים לד, יד) "נצור לשונך מרע" וגו' רק העדר הרע, לכן הקדים "סור מרע". מה שאין כן בשעת מעמד הר סיני, נעקר מהם יצר הרע, ושמענו שתים אלה מפי הגבורה הכוללת כל תרי"ג מצוות בכח כפי רמיזתן, שהם תרי"ג עטין להגיע על ידם להכרת אנכי ולא יהיה, הכרה חזקה וברורה בלב בקנין גמור, לפיכך "אנכי" קודם.
(ר' צדוק מלובלין, דובר צדק, קונטרס נר המצוות הקדמה עמ' 42 ועמ' 46)
תוס' ד"ה שנאמר - ראוי לעבודה
ובאור זרוע גדול (חלק א, סוף סימן קיב) משמע דכהן רוצח [במזיד ולא שב] פסול לעבודה כלנשיאת כפים... ואפילו לפי דעת התוספות (ד"ה שנאמר) דלעבודה כשר עיין שם ובסנהדרין לה ע"ב (ד"ה שנאמר), מכל מקום ודאי פשטיה דקרא ד"ידיכם" וגו' א"למה לי רוב זבחיכם" דרישא קאי, דאין מרוצה כל כך מיהת. ובשבת (לג.) דבעוון שפיכות דמים בית המקדש חרב ושכינה מסתלקת, הרי דאין הקב"ה רוצה בעבודה של שופך דמים.
(ר' צדוק מלובלין, תקנת השבין, אות י עמ' 137)
ז ע"ב
לפני החצר החדשה וכו' שחידשו דברים ט ע"א
כמדומה לי שאין לו מוח בקדקדו
...על מה שאמר רבי על לוי "כמדומה לי שאין לו מוח בקדקדו", שהוא פלא למה יחרפהו? ונראה על פי מאי דאמרינן (עירובין סד) "היכי דמי שתוי והיכי דמי שיכור, שתוי כל שיכול לדבר לפני המלך, שיכור כל שאינו יכול לדבר לפני המלך", והענין, כי סיבת פעולת השכרות שמתחלפת בטבע בין שותה קימעא לשותה הרבה, הוא, כי המוח שהוא כלי הדעת והשכל לא יפעל כי אם בהיותו זך ונקי מצד חמרה, כי האדים העולים מחמת האכילה אל המוח באמת מערבבים אותו מעט אחר האכילה, מ"מ מפני שעולים בטבעם בהדרגה הראויה הם מזדככים כל מה שיעלו אל על, עד שבבואם אל המוח לא יפסידו חמרו מלחשוב מחשבה, מפני שכבר הוכשרו האדים ג"כ להיות קרובים במזגם לתכונת המוח, הראוי להיות מרכבה לרוח החיים ואוצר הדעת. אבל כאשר ישתה לשכרה, אז גירוי הדם יפעול מהירות תנועה יתרה ויעלו האדים אל המוח בלא הדרגה טרם הטהרו. והנה המוח מתחלק לפלגות: כוחות המזימה והשכל נתונים במוח שלפניו. אבל המוח שיורד באחוריו, הנצמד לחוט השדרה, הוא מקום הסידור הנותן סדר לפי השכל לפעולות הגוף, הוא יסדר פעמי הרגל לפי הנהגת השכל והזכרון, ויסדר התעוררות כלי הדבור לפי הרצון הפנימי לבטא בהם. ונמצא שאינו מקור לחדש פעולות והנהגות שכליות, רק לסדרם לפי המונח בהמוח הנתון לפניו. והנה מי ששתה רק מעט לא יעלו אצלו האדים כי אם במורד המוח, במקום הסמוך לחוט השדרה בסוף הגולגולת, שהוא פועל הסדור. על כן שכלו לא יפסד כליל, כי לא עלו כ"כ אדים למקום השכל, וידע מכל מה שנעשה עמדו ומה שהוא עושה, רק שסדרו נתבלבל ולא יהיה איש לשון לדבר לפני המלך, כי לא יוכל לסדר את דבריו ע"פ סדר ותכסיס הגון הראוי למי שמדבר לפני המלך, אע"פ שדעתו צלולה עדיין במדה המתיחשת לעצם הכוונה בכלל, ואינו דומה למי ששתה עד שגרם עליית האדים למוח העליון, שהוא אינו יודע מאומה מכל אשר לו ועמדו.
(חבש פאר, דרוש ה, עמ' סה-סו)
דבר שזדונו כרת ושגגתו חטאת יג ע"ב
לא תתגודדו לא תעשו אגודות אגודות
בפ"ק דיבמות מקשינן... איקרי כאן לא תתגודדו לא תעשו אגודות אגודות... לכאורה קשה מהא דאמרו חז"ל בתשעה באב תלמידי חכמים לעולם בטילים [ברכות יז ע"ב]... אמנם לדעת הר"ן דסבירא ליה דבין תלמידי חכמים לעמי הארץ לא שייך כלל אגודות, דהוי כמו ב' עיירות, דעמי הארץ יודעים שתלמידי חכמים מופרשין מהם בכמה דברים ע"ש. וזה ידוע דהאי עובדא דר' צדוק [ברכות כח ע"א] דבוכרא דהיה מום הראוי לבא בידי אדם כו', ואין הכהנים נאמנים על זה, וסבירא ליה לר' יהושע לחלק בין תלמידי חכמים לעמי הארץ, ור' גמליאל סבר דאין חילוק, והטעם משום לא תתגודדו. אמנם לפי הנ"ל דבין תלמידי חכמים לעמי הארץ לא שייך אגודות כנ"ל, אם כן אין מקום לזה.
(יערות דבש, חלק ב, דרוש יח, עמ' רעב במהד' אור הספר)
חז"ל דרשו על הפסוק "לא תתגודדו" - "לא תעשו אגודות אגודות". לדעתם נרמז לאו הפירוד בלאו הגדידה, ללמדנו שקשים פירודים לישראל כקריעת איברים ושפך דם מגוף חי. משפט חמור ביותר על הפירוד, כתב מרן הראי"ה קוק: "התפרדות האומה לחלקים... זאת היא ממש מחשבה של עבודה זרה כללית!" [אורות עמ' עג]. והדבר צריך ביאור ומחייב את בירור יסודו של מרן זצ"ל.
(רבי משה צבי נריה, נר למאור על פרשיות התורה, פרשת אחרי מות, איסור במה פגיעה באחדות ישראל)
לא תתגודדו לא תעשו אגודות אגודות וכו' דאמר רחמנא לא תעשו חבורה על מת
[שני הפירושים עניינם אחד, כי אם עושים אגודות אגודות ומרבים מחלוקת בעם, בזה כחובלים בבשר העם, חובלים בגוף האומה ומסכנים את קיומה. וזה תחילת הפסוק "בנים אתם לה' אלקיכם" - כולכם בני ה', ואסור לפגום בכבודו של יהודי אחר שהוא בנו של ה'. ע"י המחלוקת יורד כבוד התורה בעיני העם, כי העם שומע שכל צד מוצא פגמים בצד השני, והעם מאמין לשני הצדדים. וזה מה שכתוב בהמשך הפסוק "ולא תשימו קרחה בין עיניכם למת" - עם ישראל הוא גוף חי, "חיים כולכם היום", והמחלוקת מחלישה את כוח החיים של העם, ומתקרבים למוות. "עיני ישראל" הם המנהיגים, ואם יש מחלוקת ביניהם, הם שמים קרחה בין העינים של ישראל, וע"י זה מגיעים למוות.]
(רבי שרגא רוזנברג, אבני שיש, עמ' 79)
לטקסט
לא תעשו אגודות אגודות
לכבוד חברי מועצת המפד"ל, פה עיקו"ת ירושת"ו, שלום. כאשר הוגד לי כי אתם עומדים לדון בכנוס מועצתכם בימים הקרובים, בענין סידורה של המועצה הדתית, בבירת נצחנו, מתוך שינוי יסודי במהותה על הסכם עם קיומה של רבנות נפרדת, חלילה. נשתוממתי לשמועה המכאיבה הזאת, על ההעלאה על הדעת וההוה אמינא הזאת, לסילוף דמותה וריקון מהותה של המועצה הדתית, אשר אמנם בודאי היה לא תהיה ולא תוכל להיות לה שום ממשות ח"ו. והנני מחויב להעיר לכם, באמתת ידידות והוקרה, כי תשמרו מאוד לנפשותיכם, בזכירת האחריות האיומה הרובצת עליכם, כי המועצה הדתית נוסדה ונקבעה ע"י כבוד קדושת הארי החי אאמו"ר הרב זצ"ל, בימיו האחרונים להיותו אתנו פה... מפורש וברור לשלמות ותמימות הנהגת היהדות, במשמרת התורה והמצוה, ע"י רבנות אחת מיוחדת ומאוחדת, ולא נפרדת חלילה, וכמצות דבר ד' בתורת קדשו "לא תתגודדו" - לא תעשו אגודות אגודות. וחלילה לא יעיז מישהו לסכן את נשמתו ורוחו ונפשו, בפיצוצה של המועצה הדתית, מתוך התקוממות כנגד מגמת קדשם והחלטתם הברורה ומפורשת של רבותינו האיתנים מוסדי ארץ, זי"ע ועכ"י, החיים וקיימים וגדולים מבחייהם בכל תקפם ועוזם.
(רבי צבי יהודה, לזכרו, מאגרותיו, ו. המועצה הדתית)
מתוך המקור הכללי נמשך ערך לפרטיות שלנו, עד כדי תופעה חדשה: נדר אישי אינדיבידואלי... אוצר הנשמות הכללי ואוצר הדרכת התורה מן השמים הכלל ישראלית, כוללים גם את כל פרטי ההתנהגויות הפרטיות והאישיות, בכל סעיפי ה"שולחן ערוך" וה"משנה ברורה". כך הוא המהלך הישר והסדר הנכון: פרטיות מתוך כלליות. כך ולא אחרת! "לא תֹסֵף עליו ולא תגרע ממנו". "לא תעשו אגודות אגודות", לא תעשו "תורה שתי תורות", חס ושלום. "תורת ד' תמימה" וכוללת את כל ישראל. זאת אמת ברורה בהחלט. תורת ד' מן השמים הנתונה לנו, שייכת למקוריות האלוהית היסודית, הלאומית, הצבורית של "עם זו יצרתי לי", בלימוד וקיום של כל סעיפי ה"שולחן ערוך". יחד עם זה, ממקור דבר ד' לעם אשר בארץ, המגיע לשכלולו הגדול ב"בהר בחֻקּתי", והכולל כל מיני נשמות שבישראל, יש מקום למציאות פרטית אינדיבידואלית של נדר.
(שיחות הרב צבי יהודה, בחקתי, עמ' 283-284)
מגילה נקראת באחד עשר בשנים עשר בשלשה עשר וכו' יד ע"א
עשו ב"ש כדבריהם וכו' כי אזלינן בתר רובא היכא דכי הדדי נינהו הכא בית שמאי מחדדי טפי
ובית שמאי שעשו כדבריהם נגד דעת בית הלל, שהיו הרוב והלכה כוותייהו, הוא משום דהוו מחדדי טפי כדאמר בגמרא: "ומ"ד עשו כי אזלינן בתר רובא היכא דכי הדדי נינהו, הכא בית שמאי מחדדי טפי". ואיך היה עושה רבי כדעתו אם היו הרבים חולקים עליו בעיקר הדבר?
קודם בת קול וכו' כי אזלינן בתר רובא היכא דכי הדדי נינהו הכא בית שמאי מחדדי טפי
ועיין שם הגדולים (מערכת גדולים אות י סימן רנד), ומדבריו נראה דס"ל דהבת קול שיצא דהלכה כב"ה הוא ענין אחר, ומ"מ הספק של אחרי רבים להטות אם הוא אפילו במקום דמחדדי המיעוט טפי לא הוכרע. ולע"ד יותר מסתבר לומר דהבת קול מכריע את הספק שבהלכה ע"פ טעמו המסופק לנו מצד התורה ובזה נקרא רק מכריע בתורה כיון שיש לנו ע"ז ספיקות וטעמים, אבל לומר שהב"ק יאמר דבר חדש שאין לנו בו שום התחלה לא מסתבר דיהיה בזה מחלוקת, דפשטא דסוגיא דתמורה (טז, א) מוכח דליכא חולק ע"ז, וכבר הכריעו יהושע ופנחס דאפילו במקום ספק ג"כ לא בשמים היא שהרי שם נשתכחו ההלכות ואמרו להם שאל, ומ"מ השיבו לא בשמים היא, אלא ודאי דצ"ל אליבא דתוס', דשם לא היו ידועים צדדים של ספק, א"כ הוי כתורה חדשה, וזה א"א, דע"ז נאמר לא בשמים היא. אבל כשנודע לנו צדדים של ספק שפיר מכריעים מהשמים את צד הספק שלנו ונמצא שהנבואה חוזרת לד"ת, ע"כ הויא דאורייתא. וה"ה כל דבר הבא בדברי קבלה מעניני מצוה. ע"כ צ"ל לפ"ז דקדם לנו לכה"פ איזה צדדים של ספק, וי"ל שלא היו לנו מוכרעים ובאה הנבואה והכריעה והשיבה לנו את המסופק לנו לד"ת, ע"כ הויא דאורייתא ממש. ולפ"ז כיון שצד הספק היה על פירוש של אחרי רבים להטות, כיון שאנו סומכים אבת קול, ע"כ דהב"ק הורה לנו הכרעה קיימת, דאחרי רבים להטות הוא אפילו במחדדי טפי. אלא דקשה לפ"ז דעת רבנו האי גאון (המובא בשה"ג שם בשם חדושי רמב"ן לסנהדרין) שכתב, שאם אחד מהדיינים הוא גדול מהשנים י"ל דלא אזלינן בתר רובא, משמע, דס"ל דבאמת היכא דמחדדי טפי לא אזלינן בתר רובא, ולפ"ז יהיה ענין הב"ק בלתי נקשר בטעם הספיקות שלנו ויקשה טובא, דמסוגיא דתמורה ודאי מוכח דלה"פ בלא צדדי ספק לכו"ע אמרינן לא בשמים היא. וקשה מאד לחלק ולומר דאם יש צדדי ספק שוב סמכינן אב"ק על עצם ההלכה, אבל הספיקות הנובעים מזה למקום אחר לא הוכרעו, דסוף כל סוף אם נאמר שהוכרע מן השמים לא מטעם ספיקות ה"ז כתורה חדשה שבודאי ע"ז נאמר לא בשמים היא... ואולי י"ל דס"ל להגאון כיון דאמרינן (בעירובין יג, ב): מפני מה זכו ב"ה לקבוע הלכה כמותן, מפני שנוחין ועלובין היו ושונין דבריהם ודברי ב"ש, ולא עוד אלא שמקדימין דברי ב"ש לדבריהם, א"כ י"ל דמתי מועיל למיזל אחרי רבים להטות בתר הרבים אע"ג דהמעוט מחדדי טפי, דוקא בכה"ג, דהרוב דלא מחדדי כ"כ יש להם המעלות של נוחין ועלובין ושונים דברי חבריהם ומחבבים את דבריהם, דזה מורה שודאי עמדו על סוף דעתם אע"ג דלא מחדדי כ"כ, דמה שיעשה המחודד בשעה קטנה יעשה הבלתי מחודד ע"י רצונו הטוב והחפץ של העיון בשני הצדדים בלא שום נטיה לעצמו, שזה מועיל ממש לחיקור הדין. חוץ ממה שראוי יותר לסייעתא דשמיא מי שיש בו אלו המדות, "ואני את דכא" (כסוטה ה, א), ולענין קביעות הלכה הלא העיקר הוא "וד' עמו" שהלכה כמותו בכל מקום (כסנהדרין צג, ב), ע"כ זה מכריע נגד מחדדי. אבל במקום דנגד מעלת מחדדי ליכא דבר המכריע י"ל דה"נ לא אמרינן בכה"ג אחרי רבים להטות.
(עץ הדר, עמ' עד)
כי אזלינן בתר רובא היכא דכי הדדי נינהו הכא בית שמאי מחדדי טפי
תלמיד חכם הגדול מחבירו, אף על פי שהרבים מסכימים עם חבירו, מכל מקום יוכל להיות הדין עמו. ומכל מקום יש לו לחוש שמא דעת ה' יתברך נוטה אחר הרבים. יבמות יד ע"א, וסנהדרין (כו.).
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר), אות ט)
וי"ל שתלוי המחלוקת על עיקר השלמות בהנהגה, אם ימשך אחרי הכלל מפני רובו, ו"הן אל כביר ולא ימאס", או אחרי העבודה המהודרת של יחידי סגולה המלאים כבוד ה'. כענין המחלוקת העתיקה ללכת אחרי רוב איכות או כמות, כענין בית שמאי וב"ה, דב"ה רובא בכמות וב"ש מחדדי טפי כנודע. וי"ל שמדת הדין נותנת שיהיה העיקר רוב האיכות, שהרי הם ניזונים בזרוע וראויין לכל גדולה, אך מדתו של הלל היא הנותנת לתן כבוד ועז לכח הרבים, כדי שיהו מקבלי חסד עליון ית"ש רבים.
(עין איה, ברכות ג ע"א, עמ' ג-ד)
וי"ל דבזה פליגי ב"ה וב"ש, דב"ש סברי דטעם אחרי רבים להטות הוא מפני האמת, א"כ כשמחדדי טפי אין שייך להטות אחרי רבים להטות, דהגדולים בחכמה יורדים יותר לעומק האמת. וב"ה סברי שיסוד אחרי רבים להטות הוא מפני השלום, ע"כ אין להביט כי אם על המספר המורגש ולא על המעלות של החכמים, שמשקל הערכים עצמו יוכל להביא מחלוקת.
(עין איה, ברכות לז ע"א, אות טז)
ר' ירוחם, אביו של ר' זרח ורהפטיג, הסתפק בענין הציונות... אמר לו הרב: אפילו רוב הגדולים סוברים נגד הציונות, אבל אימתי אזלינן בתר רוב? במקום שיש ספק, ואפילו ידוע שהמיעוט מחדדי טפי. וכשהגמרא קובעת עובדה כזו, אין זו מליצה בעלמא, אלא משמעותה שמתכוונים יותר לאמת, בכל אופן כיון שאותו דין מסופק - רוב מכריע. אבל בעניננו, פעם היו ספקות, אבל היום מישהו יכול להסתפק? "אין לך קץ מגולה מזה, שנאמר: ואתם הרי ישראל ענפיכם תתנו ופריכם תשאו לעמי ישראל כי קרבו לבוא' (סנהדרין צח.).
(מתוך התורה הגואלת, חלק ב, עמ' רצה)
בענין היחס לעבודת בנין ארץ ישראל וההתנגדות מצד רוב גדולי תורה ויראה... נתבררה ההלכה כאותם ש"מחדדי טפי" בבירור אמיתתם.
(רבי צבי יהודה קוק, לשלשה באלול, שנת תש"ז, פסקא נב [הובא באוצרות הראי"ה, חלק ב עמ' 222])
בית שמאי מחדדי טפי
...ויש לומר דכן ענין בית שמאי ובית הלל, דשמאי מסטרא דינא ובית הלל מסטרא דרחמי, כמו שאמרו (זוהר ח"ג רמה, א), ואיתא בגמרא בית שמאי מחדדי טפי, והוא מפני שהם מבחינת יוסף שהוא היראה, דשמאי מדרגא דיצחק. ויוסף הקדים מנשה לאפרים, שהעיקר הניצוח ליצר הרע, ועיקר הנצוח על ידי פלפול ההלכה. ובית הלל איתא (עירובין יג ע"ב) שנוחין ועלובין היו כו', שמקדימין דברי בית שמאי לדבריהן. וזה מבחינת דוד שאמר "כי עני ואביון אני".
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק, בראשית, לחנוכה, אות כה דף צא ע"ב)
יד ע"ב
ללמדך שחיבה וריעות נוהגים זה בזה
תלמידי חכמים אף על פי שחולקים זה עם זה נוהגים אהבה וריעות זה בזה. וכשיש אהבה בין התלמידי חכמים החולקים זה עם זה, אז דברי שניהם דברי אלקים חיים. יבמות יד ע"ב.
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר) אות ו)
ללמדך שחיבה וריעות נוהגים זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו
ובכתובות [קיב ע"ב] פירש רש"י: קטיגוריא [בתלמידי חכמים] - הרבה מסטינים ומלמדים חובה יעמדו עליהם, והיינו מפני שמקנאים זה לזה... ויש מקום לקטרג עליהם מפני גוון שנאת חנם, שעל ידי זה היה חורבן הבית כדאיתא (ביומא ט.), והתיקון לזה כדאיתא (בבראשית רבה פ"ח): אמת אמר אל יברא מפני שכלו שקר וכו', שלום אמר אל יברא שכלו קטטות, מה עשה הקב"ה? השליך אמת ארצה. והיינו שהופיע הקב"ה מדת אמת לארץ, ועל ידי זה ממילא נעשה שלום גם כן בין התלמידי חכמים, מפני שכל אחד מגמתו רק להשיג האמת ולא לקנטר. וכדאיתא (ביבמות): אף על פי שנחלקו בית שמאי ובית הלל בצרות וכו' לא נמנעו וכו' ללמדך שחיבה וריעות נוהגים זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, והיינו מפני שכל אחד כוונתו להאמת, ממילא יש שלום גם בין החלוקי דיעות, מפני שכלם לדבר אחד מתכוונים. וזה שכתב בזוהר (ויקרא יב ע"ב) דאמת ושלום קשיר דא בדא.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת שמיני, אות ט דף מט ע"ג-ע"ד)
ואף דאיתא (בתוספות חגיגה טז. מהירושלמי) משרבו תלמידי בית שמאי ובית הלל שלא שמשו כל צרכן רבו מחלוקת בישראל, נמצא שהמלחמה בא על ידי שלא שמשו כל צרכן, מכל מקום הוא אהבה בסופה, וכמו שאמרו על מחלוקת בית שמאי ובית הלל ללמדך שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, שממחלוקת זה נעשה השלום האמיתי וחיבה וריעות. וכן הרב כעס מביא לידי רוב חכמה.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת כי תצא, אות יא דף ס ע"ד-סא ע"א)
וכמו שאמרו ללמדך שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, והיינו דאמת ושלום חד הוי כמו שכתב בספר הבהיר ובזוהר הקדוש (ח"ג יב, ב) דאמת ושלום קשיר דא בדא, שכשמכוונין על דרך אמת אז יש ביניהם חיבה וריעות ושלום, שכולם מכוונין לדבר אחד לדבר אמת, ויודע שכנגדו גם כן מכוין להשיג האמת.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת ויקהל, אות א)
על פי מה שאמרו (מדרש רבה נשא פ' יב): "המשל" זה מיכאל שהוא של שלג, "ופחד" - גבריאל של אש, מהו "עמו"? מושלמים לו, לא זה מזיק זה כו', והיינו מפני שהמכוון אחד ע"ד אמת לא זה מכבה זה. וכן בית שמאי ובית הלל שנקראו אבהן דעלמא בזוהר הקדוש (ח"ג עג, א) וכן במשנה (פ"א דעדיות מ"ד) נקראו אבות העולם, והיינו דבית שמאי מדת הגבורה, פחד יצחק, והלל מדת חסד, דרגא דאברהם, כמו שאמרו בזוהר הקדוש (שם רמה, א) וכמו שכ' מהאר"י הקדוש שלעתיד יהיה הלכה כבית שמאי מהאי טעמא. ואמרו עליהם ללמדך שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר והאמת והשלום אהבו.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת ויקהל, אות יא)
...דכל הקטטות הוא רק מצד שאין המכוון שלהם על דרך אמת, וכל שהמכוון אמת יש שלום ביניהם, כדמצינו בבית שמאי ובית הלל שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, ואף שבשעת הפלפול היו כאויבים כמו שאמרו (קידושין ל ע"ב) על פסוק "כי ידברו את אויבים בשער" - אפילו האב ובנו וכו' נעשו אויבים זה את זה ואינם זזים משם עד שנעשין אוהבין זה את זה שנאמר "את והב בסופה" וכו', והוא מפני שכולם מכוונים על דרך אמת... דכשהמכוון על דרך אמת אין שום מחלוקת, רק שלום ואהבה, כיון שכל אחד יודע שגם חבירו רוצה רק בהאמת. ובהשמטות הזוהר הקדוש חלק א (מס' הבהיר) איתא: אמת ושלום חד הוי כדא דאת אמר דברי שלום ואמת.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת יתרו, אות י)
ובמחלוקת שמאי והלל שהיה באמת לשם שמים, אף בשעת מחלקותם חיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, כמו שאמרו. וכן נקראו התלמידי חכמים חברים שהם יש ביניהם ההתחברות באמת, וכמו מלאכים שנקראו חברים לפי שאין בהם איבה וקנאה ושנאה ותחרות (כמו שדרשו שהש"ר ח, ט). אבל כשיש תרעומות בלב וכעס על חבירו, הוא סימן שהוא מחלוקת שאינו לתיקונו של עולם אלא לערבובו.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת קרח, אות ה דף סה ע"ג-ע"ד)
כל הקטטות הוא רק על ידי שנחסר מדת אמת. אבל כשכולם מכוונים על דבר אמת, ממילא יש שלום, וכמו שמצינו במחלוקת בית שמאי ובית הלל שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו כמו שאמרו.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת וירא, אות ב)
...שפירוד הלבבות הוא מחמת שאין דעתן של בני אדם דומין זה לזה והוא רק כאשר יש בזה נגיעה ומכוון לגרמיה. אמנם כאשר אמת מארץ תצמח, היינו שהשליך ה' יתברך את בחינת האמת להשפיע בארץ, ואז ממילא נעשה יחוד הלבבות ושלום בין הדיעות חלוקות, מחמת שכוונת כולם יחד לתכלית נקודת האמת. כדאיתא על מחלוקת בית שמאי ובית הלל אף על פי כן לא נמנעו כו' לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו, שעל ידי האמת נעשה שלום בין חלוקי הדעות כאיש אחד בלב אחד.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק, במדבר, לר"ח סיון (אחרי פ' במדבר), אות ה)
ובמחלוקת בית שמאי ובית הלל איתא ללמדך שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת ושלום אהבו, והיינו שאי אפשר להיות אמת רק כשיהיה אחר כך שלום דאמת ושלום קשיר דא בדא.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת נשא, אות יט)
שעיקר תורה שבעל פה הוא על ידי השלום, שהוא מדרגתו של יוסף, שעל ידו הוא ההשפעה מתורה שבכתב, תפארת, לתורה שבעל פה, מלכות... וכן במחלוקת בית שמאי ובית הלל איתא ללמדך שחיבה וריעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר והאמת והשלום אהבו, שאי אפשר להיות אמת רק כשיש שלום, "את והב בסופה".
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת בהעלותך, אות ב בסופו)
ועיקר הקטטה מה שכל אחד יש לו מכוון לדבר אחר. וכמו שמצינו במחלוקת שמאי והלל אף על פי שנחלקו בית שמאי ובית הלל וכו' ללמדך שחיבה ורעות נוהגין זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו. וכל אחד מישראל יכול לתקן זה, דכל ישראל הם מזרע ישראל שהוא יעקב בחינת אמת, כמו שנאמר "תתן אמת ליעקב", וכן כל ישראל נקראו על שם יוסף כמו שנאמר "שארית יוסף" (בר"ר פ' עא) שהוא מדת שלום.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת תבא, אות יג דף עא ע"ג-ע"ד)
ללמדך שחיבה וריעות נוהגים זה בזה לקיים מה שנאמר האמת והשלום אהבו וכו' דמודעי להו ופרשי
אבל הענין עם יסודי הכשרות ושמירת המנהגים וההוראות של כל עדה על פי קבלתה העתיקה, הלא זה אינו נוגע כלל לפגיעת כבוד. ובית הלל ובית שמאי, היו נוהגים ביניהם אחוה וריעות, ואהבו את האמת ואת השלום, והיו מודיעים זה לזה, שלא יכשלו כל אחד בההוראה שאינה על פי הקבלה שלו, כמבואר בגמרא בפרק קמא דיבמות. ואף ע"פ שבעוה"ר רבו הפריצים, ואולי המספר שלהם בין אחינו האשכנזים הוא יותר גדול, מפני שהם רוב מנין האומה בכלל, אבל לא בשבילם אנחנו מזהירים על המנהגים וההוראות שהם מורשה לנו מרבותינו הקדמונים, אלא בשביל שלומי אמוני ישראל. וכל זמן שלא בא ההסכם מכללות חכמי ישראל, לאחד את ההוראות והמנהגים, אסור לכם ואסור לנו לזוז ממנהגי אבותינו, ומוכרחים אנחנו לחזק כל אחד את המסורת שלו, עם כל הכבוד שאנחנו רוחשים להמסורת וההוראות של העדות האחרות.
(אגרות הראיה, כרך ד, מהד' תשמ"ד, סי' א' קסד)
[מעלת השלום חשובה, אבל רק בין אלו שמכירים שהתורה היא תורת חיים, אלא שחולקים מה התורה מתירה ומה היא אוסרת. אבל מי שכופר בתורה, ומשתדל לשכנע את העם כדעתם, צריך לגדור מפני פעילותו. וזה מה שאמר ר"נ (בראשית רבה פרשה לח, ט), שדור הפלגה נענשו דוקא בגלל השלום שהיה ביניהם, שבגלל זה לא מחו באלו שרצו להילחם נגד ה'.]
(רבי יעקב פלקסר, אור תורה, בראשית, עמ' סג)
לטקסט
והאמת והשלום אהבו
...שפירוד הדיעות וכל המחלוקת בא מחמת שכל אחד נוגע לעצמו. ושבת דאיתא (זוהר ח"ב רה ע"א): האי יומא יומא דנשמתין איהו ולאו יומא דגופא, על כן נעשים בו ישראל גוי אחד, כיון שאין להם רק מכוון אחד לעשות רצון אבינו שבשמים, והאמת והשלום אהבו, וכעין מחלוקת שמאי והלל כמו שאמרו.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת וארא, אות טז)
...שעל ידי הספר אפילו הרב ותלמידו נעשים שונאים זה לזה כמו שאמרו (קידושין ל ע"ב), עד דאיתא (בירושלמי הובא בתוספות) במחלוקת י"ח דבר שעמד להם בנפשותם, ומזה נסתעף שנאת חנם. אף שבאמת בתורה שבעל פה כתיב "את והב בסופה", שנעשו אחרי זה אוהבים זה לזה, וכתיב "והאמת ושלום אהבו, דאהבה ואחוה ביניהם, כמו שאמרו, מכל מקום נסתעף קליפת שנאת חנם שנחרב המקדש על ידי זה ועדיין מרקד בינינו, כמו שאמרו (יומא ט ע"ב).
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק, דברים, חג הסכות (אחרי פ' האזינו), אות כג דף קכו ע"א)
טו ע"ב
מתיירא אני שמא ירוצו גלגלתי
ולא יכניס אדם ראשו במחלוקת שבין תלמידי חכמים שמא ירוצו גלגלתו. יבמות... טו ע"ב.
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר) אות ו)
טז ע"א
ויש לו בן לעזריה חבירנו קרא עליו המקרא הזה וכו' ולא ראיתי צדיק נעזב
מי שהוא צדיק, גם זרעו אין []נעזב והוא תלמיד חכם. אף על פי שאין תלמידי חכמים מצויים להיות בניהם תלמידי חכמים (נדרים פא ע"א), היינו גם כן גדולים ביותר. ועוזר שחוזרת הוא לזרע זרעם (יבמות ט"ז ע"א).
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר), אות י)
אתה הוא עקיבא בן יוסף ששמך הולך מסוף העולם ועד סופו
רבי עקיבא הוא יסוד תורה שבעל פה, כידוע שהוא מדת לילה, דהיינו השגת ישראל בעולם הזה... תורה שבכתב והיא כתיבא ומנחא לכל מי שירצה עד שאומות העולם אומרים "אנו ישראל", כמו שאמרו ז"ל (תנחומא תשא לד) דמי שיגלה מסטורין וכו', תורה שבעל פה הוא המברר החילוק, רצה לומר שאף בהעלם "וכי אשב בחושך ה' אור לי" באור הלבנה המקבל מאור החמה, וישראל מונין לה כי "לא עשה כן לכל גוי". והוא מצד הדיבור שהוא ההתגלות שבמחשבה לפועל, ומצד המחשבה הרי היו אומות העולם ראוים להיות כמו עכשיו ישראל, רק שבהתגלות נתברר שאין כן. והבירור על ידי רבי עקיבא ביחוד, שהיה ראש חכמי ישראל בדורו, כמו שאמרו ששמו הולך מסוף העולם ועד סופו. ודאי הילוך השם היינו התפשטות כוחותיו היה בכל העולם כולו, כי הוא כולל הדור, שכן אותיות שמו יעקב-א, כי שורש נפש יעקב אבינו ע"ה היא כוללת נפשות כל דור ודור מישראל.
(ר' צדוק מלובלין, רסיסי לילה, אות מה)
ששמך הולך מסוף העולם ועד סופו
תכלית הדבקות עד שיקָרא כולו בשם ה', וכדרך שאמרו (בבא בתרא עה ע"ב): עתידים צדיקים שיקָראו בשמו של הקב"ה, וזהו כשיגיע לתכלית השלימות דלעתיד על ידי משיח בן דוד מזרע יהודה, והוא על ידי התשובה שישראל נגאלין בו, ומקום שבעלי תשובה עומדים אין צדיקים גמורים יכולים לעמוד שהוא מקום יותר עליון... ובזאת יתהלל המתהלל שזוכה לכתר שם טוב, דשמן טוב מריח רק מקיטון לטרקלין, דצדיק גמור הוא בהגדרה כל אחד כפי קו המידה שלו כפי מה שהוא אדם, מה שאין כן בעל תשובה, פורץ כל מיני הגדרות... וזהו השם טוב שהוא מסוף עולם ועד סופו.
(ר' צדוק מלובלין, מחשבות חרוץ, אות ח עמ' 56)
התחילו מסבבים אותו בהלכות
שבא לומר לחבירו "למה עושה כך", לא יאמר לו מיד אלא יסבבו בדברים מקודם. וצריך לידע איך להוכיח (יבמות טז ע"א).
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר), אות ז)
אתה הוא עקיבא ששמך הולך מסוף העולם ועד סופו אשריך שזכית לשם ועדיין לא הגעת לרועי בקר
אשרי מי שזכה לשם, ואף על פי שלא הגיע לכך. ו"טוב שם טוב משמן טוב". ודוקא כשמן השמים זכו לו. אבל אם הוא ממשיך שמו, אדרבה שמו אבד. (יבמות טז ע"א, ופרק א דאבות משנה יג).
(ר' צדוק מלובלין, אור זרוע לצדיק, שלוש עשרה מדות והדרכות (בתחילת הספר), אות ח)
ואפילו לרועי צאן
כלי מחזיק ברכה הוא השלום... ואמרינן (חגיגה יד ע"ב): רבי עקיבא נכנס בשלום ויצא בשלום, שעל ידי מדת השלום שאחז בה, וכדרך שאמרו ואפילו לרועי צאן, על ידי זה נכנס ויצא והשיג חכמה שלמעלה ממדרגתו, כדאיתא (חגיגה טו ע"ב) דביקשו מלאכי השרת לדחפו, משמע שהיה למעלה ממדרגתו.
(ר' צדוק מלובלין, צדקת הצדיק, אות רטו)
עמון ומואב מעשרין מעשר עני בשביעית אין מקבלים גרים מן התרמודים וכו' (טז:) מאי טעמא לא וכו' והם נפנו על בנות ירושלים
ההארה דנר חנוכה שנקבע לדורות לכלות על ידי אור זה כל מיני ערבוביא מישראל הנמשך על ידי ערבוב פנימיות הכוחות דבני ישראל ברצונות מעורבות, שאינם מבוררים שהם רק לשם שמים ולא לשום מחשבה ופנייה אחרת כראוי לשורש היהדות דכנסת ישראל אשר הם דבוקים לגמרי באלהים חיים... ועיקר נר חנוכה להוציא מן ההעלם לגילוי, ובזה כליא ריגלא, הם הרגלין דנצח והוד, דתרמודאי, שהוא זה לעומת זה נגד ירושלים. ועל כן הם נפנו על בנות ירושלים כמו שאמרו ז"ל, ובא על ידי זה ערבוביא ביחוסין דישראל הגורמת חשכת עין, כמו שאמרו בפסחים (סב ע"ב) דמשנגנז ספר יוחסין חשכו עיניהם, היינו האור רוח הקודש המאיר את העינים כמו שאמרו (קידושין ע ע"ב) דאין השכינה שורה אלא על משפחות המיוחסות.
(ר' צדוק מלובלין, רסיסי לילה, אות נז עמ' 194-195)
אין מקבלים גרים מן התרמודים וכו' (טז:) מתרמוד מאי טעמא לא פליגי בה רבי יוחנן וסביא חד אמר משום עבדי שלמה וחד אמר משום בנות ירושלים וכו' חד אמר תריסר אלפי גברי ושיתא אלפי קשתויי וחד אמר תריסר אלפי גברי ומנייהו שיתא אלפי קשתויי בשעה שנכנסו עובדי כוכבים להיכל הכל נפנו על כסף וזהב והם נפנו על בנות ירושלים וכו' (יז.) יתיב רב יוסף אחוריה דרב כהנא ויתיב רב כהנא קמיה דרב יהודה ויתיב וקאמר עתידין ישראל דעבדי יומא טבא כי חרבי תרמוד והא חריב ההיא תמוד הואי רב אשי אמר היינו תרמוד היינו תמוד אכפולי הוא דמכפל חריב מהאי גיסא אותיב מהאי גיסא ואי חריב מהאי גיסא אותיב מהאי גיסא וכו' מאי הרפניא אמר ר' זירא הר שהכל פונין בו במתניתא תנא כל שאין מכיר משפחתו ושבטו נפנה לשם אמר רבא והיא עמוקה משאול שנאמר מיד שאול אפדם ממות אגאלם ואילו פסול דידהו לית להו תקנתא פסולי דהרפניא משום פסולי דמישון ופסולי דמישון משום פסולי דתרמוד פסולי דתרמוד משום עבדי שלמה והיינו דאמרי אינשי קבא רבא וקבא זוטא מיגנדר ואזיל לשאול ומשאול לתרמוד ומתרמוד למישן וממישן להרפניא
ובימי שלמה המלך ע"ה היה להם באמת גם כן כל מיני טובות וחמדות וכל מיני חכמות דעולם הזה. ואותם טרפין הביא לו ההוא נשרא [זוהר במדבר קיב ע"ב], פירוש שהשיג ברוח הקודש אותם מחשבות השייכים לאותו יום להעלותן. ומחשבה הראשונה מהם נקרא טרפין שזהו עלה לפרי גופי. וזה הביאו לו לביתו, פירוש אל מקום הקודש, כטעם עלה לפרי. אבל אחר כך ירד הוא עצמו אל החושך, פירוש אל השבירה והתוהו שהוא שטף עניני עולם הזה המחשיכים ומעלימים אור ה' יתברך, ושם תרמוד במדבר בהרים [זוהר שם]. ובפרשת פנחס [בזוהר] (רלג.) איתא דלשם הוליכו... ותרמוד הוא שורש הפסולים כדאיתא בסוף פרק קמא דיבמות, כמו שכתבתי במקום אחר על מה שאמרו בירושלמי (כלאים פרק ח הלכה ב) מובא בתוס' ריש חגיגה (ב ע"ב ד"ה לישא) לענין לרכוב אפרידה אין למידין מתקוע, כי פרידה ממזר... ופרידה נקרא ממזר וכמו שאמרו ז"ל (כלה פרק א): רובן של ממזרים עזי פנים, ועזות הוא שורש הרע... וכמו שאמרו ז"ל (קהלת רבה ד, א) על פסוק "את דמעת העשוקים": דניאל חייטא פתר קריא בממזרים וכו'... [ולכך בשובו מתרמוד אמר קרא ד"דמעת העשוקים" כדאיתא בפרשת משפטים שם...].
(ר' צדוק מלובלין, דובר צדק, פרשת אחרי מות אות ד עמ' 228-242)
טז ע"ב
גוי שקידש בזמן הזה חוששין לקדושין שמא מעשרת השבטים הוא
באמת אמרו (גיטין נ"ז.) תא חזי מה בין פושעי ישראל לנביאי אומות העולם, וההוא גברא הוא מכלל המדריגה השביעית שאין להם חלק לעולם הבא שדימוהו חז"ל בחלק (סנהדרין ק"ז ע"ב) וסוטה (מ"ז.) לגיחזי עיין שם, שהם נגד אנשי עיר הנדחת בעבירות פרטיות שרצה לומר שנדחו מכלל ישראל וכן עשרה שבטים רצה לומר שנטמעו בין העמים וכמו שאמרו גוי שקידש בזמן הזה חוששין שמא מעשרה שבטים הוא. והם נגד יהודה ובנימין שכוללם דוד המלך ע"ה שאמרו ז"ל (מגילה י"ג.) כל הכופר בעבודה זרה נקרא יהודי ועל זה הוא פלוגתת רבי עקיבא ורבנן (סנהדרין צ' ע"ב) אם הכופר יש לו תיקון ותקוה לחלק לעולם הבא, והוא המדריגה האחרונה שכבר יצא משם ישראל ואפילו הכי הוא טוב מבלעם.
(ר' צדוק מלובלין, ליקוטי מאמרים, ספר יהושע עמ' 11)
עבד ישראל כתיב "ובשביעית יצא לחפשי", והיינו שביעית שלו מדת מלכות (כמו שכתב רח"ו ז"ל). ואמר "חנם" דמשמע בלא עול מלכות שמים, אף שלא תיקן הפגם שבשבילו נמכר לעבד. ומכל מקום בשביעית דהוא מדת מלכות יצא לחפשי חנם, שישראל קרוים מולים, אף הערלים שבהם. ובהיפוך אין הערלה קרויה אלא לשמם (כמו שאמרו נדרים לא ע"ב). ואף בר נש דפגום יותר ולא ירצה לצאת, מכל מקום "ביובל יצא", שאז הוא בחינת שופר גדול, דכתיב "ובאו האובדים בארץ אשור", היינו אף שנטמעו בין העכו"ם, עד שאמרו עכו"ם שקידש בזמן הזה חוששין לקדושין שמא מעשרת השבטים הוא, מכל מקום על ידי שופר גדול שהיא בינה יובלא יתעורר ויבא.
(ר' צדוק מלובלין, פרי צדיק פרשת בהר, אות יב)
זה עמון ומואב בשעה שנכנסו עובדי כוכבים להיכל הכל נפנו על כסף וזהב והם נפנו על ס"ת
וזה שאמר 'וספק מואב בקיאו', בסוד 'חיל בלע ויקיאנו מבטנו יורישנו אל' (איוב כ טו), והקב"ה נפרע ממנו מדה כנגד מדה, שיהיה לשחוק גם הוא כמו שהיה ישראל לו לשחוק בזמן הגלות והחורבן, שנכנסו עמונים ומואבים בבית המקדש ושחקו על חורבנו, כענין שנאמר (איכה א ז) 'ראוה צרים שחקו על משבתיה', ועוד כתיב (שם פס' י') 'כי ראתה גוים באו מקדשה אשר צויתה לא יבאו בקהל לך', וזה שאמר 'והיה לשחוק גם הוא'.
(רבי משה דוד ואלי, מרפא לשון, ירמיהו מח, כו)
תוס' ד"ה פסוק - למט"ט יש שבעים שמות
אטמון - שאוטם עונותיהן של ישראל (סנהדרין מד ע"ב). עיין שם ברש"י דנקרא כן גבריאל. אך בתיקונים (תיקון נז) איתא דהוא משמותיו של מט"ט. עיין שם כל הני דגמרא שם. ומיהו קצת צריך עיון שם דקאמר שלושה שמות יש לו וכו', ולמט"ט יש שבעים שמות כמו שכתבו תוס' סוף פרק קמא דיבמות.
(ר' צדוק מלובלין, שיחת מלאכי השרת, שמות מלאכים עמ' 227-228)
יז ע"א
גמירי דבנתא דההוא דרא איצטרויי אצטרו
נאמר (ישעיה כז, יג) "ביום ההוא וגו' האובדים בארץ אשור והנדחים" וגו', שהם שני מיני השתקעות בדמיון, האחד שמשקיע עצמו בהשתדלות תדירה בעסקי עולם הזה, כגון לקבוץ ממון וכיוצא שאר תאוות או רדיפת שררה וכבוד או ניצוח וקנאה, עד שלבו מוטרד שאי אפשר לו לזכור את ה' יתברך כלל. וזה נקרא "אובד" חס ושלום, כאשר הוא בתכלית השיקוע. וזה ענין אשור, שהראש שלהם סנחריב שבלבל כל העולם כולו בהשתדלות עצומה כל ימיו, ולא לישב בטל כישן דמי... דזה גרע יותר עד שהוא כאובד לגמרי, מאחר שהוא שקוע בהשתדלות וטרדות ולא בדמיונות של בטלה. ותכלית השיקוע הזה הם עשרת השבטים שאמרו ז"ל שנטמעו בעמים בגלות אשור עד שלא ידעו בעצמם אם הם ישראל כלל. כי כך הוא גדול כח השיקוע בעולם הזה עד שמשכיח לגמרי שורש היהדות חס ושלום.
(ר' צדוק מלובלין, רסיסי לילה, אות לה עמ' 65)
כ ע"א
איסור מצוה ואיסור קדושה
"איסי בן יהודה אומר, כשהמקום מחדש מצוה על ישראל הוא מוסיף להם קדושה" (מכילתא מסכת דכספא פ' כ). "עיין יבמות פ"ב מ"ג איסור מצוה ואיסור קדושה. ובתשובות מהרי"ט ח"ב סימן כח חילק בענין עלייה לא"י והליכה בה ד' אמות, שהיא לא משום מצוה אלא משום זכות קדושתה. ובתשובות הריב"ש סימן קא כתב ע"ז שהוא מכלל המצוה. ועיין להלן: "שבת קדש היא לכם", שהיא מוספת קדושה על ישראל, ועיין ספרא קדושים פ"י: קדושת כל המצות" - הערת רבינו.
(שיחות הרב צבי יהודה, משפטים, עמ' 239)
בתורת כהנים (קדושים, פרשתא ד פרק י, מהדורת ה"חפץ חיים", עמ' 88) כתוב: "'והתקדשתם והייתם קדושים' זו קדושת פרישות ע"ז. אתה אומר קדושת פרישות ע"ז או אינה אלא קדושת כל המצות? כשהוא אומר 'קדושים תהיו' הרי קדושת כל המצות אמורה וכו'". והעיר רבינו: "עיין מכילתא משפטים 'ואנשי קדש תהיון' - כשהמקום מחדש מצוה על ישראל הוא מוסיף להם קדושה, ושם תשא 'קדש היא לכם' שהשבת מוספת קדושה על ישראל, וע' ת' מהרי"ט ח"ב סכ"ח וריב"ש ס' קא ויבמות פ"ב מ"ג"... ובמכילתא (מסכת דשבתא פ' א) העיר רבינו: "עיין לעיל משפטים, 'ואנשי קדש', שבכל מצוה שהקב"ה מחדש על ישראל. וכאן י"ל מדה יתירה בשבת מצד עצמיות הויתה, ולא בחדוש פעולה מיוחדת בעשה או בל"ת. ועיין ספרא קדושים פ"י קדושת כל המצות".
(שיחות הרב צבי יהודה, אחרי מות קדושים, עמ' 145, הערה 94)
מצוה לשמוע דברי חכמים
תכלית כלל התורה ופרטיותיה, להשריש קדושתה ועומק גדולת ערכה בלבב כל עם ד'. על כן הדקדוקים שבמצוות הם הנם הדיבורים היותר מבוררים, שעל ידם האומה בכללה מבעת את הרגשתה הפנימית כמה התורה כולה יקרה וקדושה בעמקי לבבה. על כן, אם יזדמן לפעמים מאורע, שע"י איזה קולא יבוא הרגש הנשגב להשריש כבוד קדושת התורה ויקר ערכה מעבר אחר, לא מצד הענין הפרטי כי אם מצד מבט כללי על כבודם של חכמים עבדי ד' ויקרת ערכם, שם תמצא ההכרעה מקום להיות נוטה לקולא, באשר הקולא בעצמה תתן מצד שרשה הקשור ביסוד כבוד חכמים וקדושתם, את הרגש הטוב, מה שתתן הזהירות של החומרא המעשית, ועוד ביתר שאת, באשר החומרא תהיה מיוסדת רק על הענין הפרטי, וכבוד חכמים המכריע את הכף לקולא מיוסד על הערך הכללי הגדול שיש במצוה, הכוללת את יסוד תורה שבע"פ, שהיא יסוד כריתות בריתו של הקב"ה עם ישראל, היא המצוה לשמוע דברי חכמים.
(עין איה, שבת פרק ד, אות י)
עצם היותי כאן, אף על פי שאינני בר הכי לעמוד במקום גדולים, רבנים שרי התורה ומורי הוראה בישראל, ומעמסת עבודת הקודש המוטלת עלי ביחוד בזמנים האחרונים, מעכבת אותי מהשתתף בכל אסיפות מסיבות, מעידה על ערכו היוצא מן הכלל של עניננו. ראיתי לחיוב קדוש להצטרף לכינוס צדיקים, חכמי התורה בישראל. אשר עליו נמנו רבותינו וחברינו, מצד עצם ענינו הגדול והנורא, ומה גם שמצוה לשמוע לדברי חכמים.
(רבי צבי יהודה, חוברת "כינוס רבני ישראל, על הבחירות לרבנות הראשית" = לנתיבות ישראל א = לזכרו, ממאמריו - לקיומה של הרבנות הראשית)
כל המקיים דברי חכמים נקרא קדוש
"קדוש הוא - מנא ידעא?... וחד אמר סדין של פשתן הציעה על מטתו, ולא ראתה קרי עליו". עיין פסחים קיג ע"ב: רבנן קדישי. סנהדרין דף קט ע"ב: כנישתא קדישתא. ויבמות דף כ ע"א: מקיים דברי חכמים הוא קדוש. ובנידה דף יב ע"א: צנוע. ועיין לעיל דף ט ע"ב: קהלא קדישא דבירושלים... כל מקום שאתה מוצא גדר ערוה, אתה מוצא קדושה.
(רבי צבי יהודה, גליון הש"ס, ברכות י ע"א)
במדרש הגדול (שמות א, א) כתוב: "בא הכתוב להודיע קדושתן שלשבטים שאע"פ שהיו מהלכין בדרך לא שינו מדתן אלא היו צנועין ולא נסתכל אחד מהן באשת חבירו...", והעיר רבינו: "בפסחים קיג: רבנן קדישי דלא מדלי עינייהו לאסתכולי בהו, (ובמהרש"א שם: כמ"ש בכ"מ שאתה מוצא גדר ערוה אתה מוצא קדושה). ובסנהדרין קט: כנישתא קדישתא, וברש"י: כולן צנועים קדושים ולא יכנסו בראותם אשה פרועה. וביבמות כ. מקיים דברי חכמים הוא קדוש, ובנדה יב. צנוע".
(שיחות הרב צבי יהודה, קדושים, עמ' 186, הערה 80)
ברש"י (בבא קמא סח, ב, ד"ה סבר לה כצנועין) כתוב: "...הצנועים מניחין כו' - בני אדם חסידים שרוצין לסלק ידי כל אדם מן העבירה כשיש להן כרם רבעי וחוששין שמא אוכלין ממנו עוברי דרכים בלא פדיון". והעיר רבינו: "ירושלמי דמאי פ"ו סה"ד: מהו צניעי כשירי, אמר רב חסדא כך שנינו שהכשר נקרא צנוע, ובפני משה שם מפ"ב דנדה שכל המקיים דברי חכמים נקרא צנוע. וע' יבמות כ. אביי ורבא".
(שיחות הרב צבי יהודה, קדושים, עמ' 179, הערה 40)
קדש עצמך במותר לך
המותרות בכל אלה חטא ועון. אם אוכל יותר מכדי שובעו הוא חוטא, כי נוטה אחר התענוג ועדן גשמי, וכך אמרו [משלי יג, כה] "צדיק אוכל לשובע נפשו". ואין לו לבקש מותרות כלל בשום דבר, עיין ברמב"ן לתורה [ויקרא יט, ב] שפירש על מלת "קדושים תהיו", שהיא אזהרה מבלי לילך אחר המותרות אף שהוא מותר, כאומרם קדש עצמך במותר לך, שאל יאכל יותר מדאי, ולא יבעול יותר מכפי הראוי בקיום המין לאיש, ולבל יחטא. וכן בכל הדברים, המרבה לסלסל בשערו וקישוט, עובר משום "לא ילבש גבר", וחטא יוסף הצדיק היה בשביל סלסול בשערו, אף כי בלי ספק היתה כוונתו לשם שמים להתנאות בצלם אלהים, רק הואיל והרבה מכפי הראוי נענש. וא"כ צריך לזה שמירה רבה מבלי להמעיט ולסגף כוחות גופו, ומבלי להרבות בם, כי אם במזג הראוי ובשיעור מצומצם, לא להוסיף ולא לגרוע, ומי הוא הגבר אשר יכול לצמצם כזה לבל יוסיף או יגרע, והעושה אלה, או המרבה או הממעיט, נשא עונו, וא"כ פשיטא שלא ימלט גבר מחטא.
(יערות דבש, חלק ב, דרוש ג)
לפעמים לא יוכל להלחם עם היצר לקדש עצמו במותר לו מפני כבדות שבלבו. וזאת היא עצה היעוצה בזהר הקדוש, דאמר רב מתיבתא בגן עדן: אעא דלא סליק ביה נהורא מבטשין ליה כו', גופא דלא סליק ביה נהורא דנשמתא מבטשין ליה כו'. פירוש, נהורא דנשמתא, שאור הנשמה והשכל אינו מאיר כל כך למשול על חומריות שבגוף. ואף שמבין ומתבונן בשכלו בגדולת ה', אינו נתפס ונדבק במוחו כל כך שיוכל למשול על חומריות הלב מחמת חומריותן וגסותן, והסיבה היא גסות הקליפה, שמגביה עצמה על אור קדושת נפש האלהית ומסתרת ומחשיכה אורה. ולזאת צריך לבטשה ולהשפילה לעפר, דהיינו לקבוע עתים להשפיל עצמו להיות נבזה בעיניו נמאס.
(תניא ליקוטי אמרים פרק כט)
צריך כל אדם לפי מה שהוא מקומו ומדרגתו בעבודת ה' לשקול ולבחון בעצמו אם הוא עובד ה' בערך, ובחי' מלחמה עצומה כזו ונסיון כזה בבחי' ועשה טוב כגון בעבודת התפלה בכוונה... ואפי' בבחי' סור מרע יכול כל איש משכיל למצוא בנפשו שאינו סר לגמרי מהרע בכל מכל כל... ובפרט בענין לקדש עצמו במותר לו שהוא מדאורייתא, כמ"ש "קדושים תהיו וגו' והתקדשתם" וגו'.
(תניא ליקוטי אמרים פרק ל)
[מה שישראל נהגו להחמיר על עצמם יותר מדין תורה, כגון בזה שבנות ישראל מקפידות על טיפת דם כחרדל, וגם הנקיון מכל שהוא חמץ, רמוז בפסוק (שמות פרק יט פסוקים ה-ו): "ועתה אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי וכו' ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש" - מעבר לחיובכם בבריתי, בתורה, תהיו גוי קדוש, להתקדש בדברים המותרים.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף עז ע"ד)
לטקסט
כא ע"א
היא גופה גזרה ואנן ניקום ונגזור גזרה לגזרה כב ע"ב
כי אם לשארו הקרוב אליו ואמר מר שארו זו אשתו
וקשה מהו זה שאמר הקרוב אליו לשון זכר, הקרובה אליו מבעי ליה למימר, ולמה קרא לאשתו שארו, ולמה הקדימה לאביו ואמו.
(כלי יקר, ויקרא פרק כא פסוק ב)
מילתא דאתיא בק"ו טרח וכתב לה קרא
וביחש זה המשיך משה את יתרו להדבק בא"י, ורשם את הרושם של זוהר העליון בעמקה של תורה. והכל הלכה למשה מסיני, העתיד להתגלות בהתגלות כבוד ד' עין בעין, "ונגלה כבוד ד'", שלא כמדת דיו, רק "וראו כל בשר יחדיו כי פי ד' דיבר" (ישעיהו מ, ה), ולא נצטרף למדת ק"ו, ו"מילתא דאתיא בק"ו טרח וכתב לה קרא", מקרא מפורש המגלה כל סתום ע"י פומא דמשה דאיהו אליהו דעתיד לאתגלאה באחרית יומיא, וישוב זוהר העליון זיהרא עילאה דאדם הראשון להאיר ע"י קיבוץ שני המאורות שהם אחד, משה ומשיח, "וזה שמו אשר יקראו ד' צדקנו" (ירמיה כג, ו), "ולא יכנף עוד מוריך, והיו עיניך רואות את מוריך" (ישעיהו ל, כ).
(גנזי ראיה, ח"ב = מאורות הראיה - הגדה של פסח, גאולת מצרים והגאולה העתידה, מהד' תשנ"ו עמ' רעו)
איזהו מעוות שאינו יכול להתקן זה הבא על הערוה רש"י ד"ה השתא - הואיל ושב עושה מעשה עמך הוא
הדין של בטול ערך דברים חמריים ידועים, ביחס האדם אליהם וחשיבות ישותם לפיהו, שהוא עושה אותם אינם, בהיותם משוללי משפט המציאות על ידו, ומחשבה אמתית זו מוציאה אותם מידי מעשיותם, על אחת כמה וכמה שהוא נוהג לגבי מחשבות והרגשות, שמתוך העמידה על שליליות ערכן, בהגיע צרך בטולן, הרי הן חדלות מהיות, וריקניותן מבליטה את אפסיותן. ואם ממדת התשובה המקובלת היא, שעקירת הרצון נחשבת בה כעקירת המעשה, ולפי מדרגותיה הזדונות נחשבים בה כשגגות וכזכיות, הרי ביסודה נמצא בטולן של הרצון הנדון, וממילא גם של גורמיו ומשפיעיו וקישורו אליהם.
(אור לנתיבתי, סימן נ, עמ' קב [הובא במאורות הראי"ה לירח האיתנים, נתיב מהלכי התשובה])
כד ע"ב
לא קבלו גרים לא בימי דוד ולא בימי שלמה
מ"ש במדרש: "אחר הדברים האלה גדל המלך את המן" - כל זמן שלא נשלם ע' שנים היו אומות העולם מגביהים לישראל, נבוכדנצר לדניאל וחנניה מישאל ועזריה, כורש לדניאל והתך, אחשורוש למרדכי, דכתיב "ומרדכי יושב בשער"; משחשבו שנשלמו ע' שנים, הגביהו לשונאי ישראל, שנאמר "אחר הדברים גדל המלך את המן". ויש להבין למה מקדם הגביהו לישראל ולא אח"כ? אבל הטעם כך, כי ידעו כי לכך גלו ישראל, שיתאספו אליהם גרים [פסחים פז ע"ב], וכל זמן שאין הגרים מתלקטים, אין להם להיות נגאל. ואמרינן אין מקבלין גרים בימי מרדכי ואסתר, שכל זמן שישראל במעלה זמנית, יש לחוש שהגרים מתגיירים לשם מעלה זמנית ולא לשם שמים. וזה היה מתחבולות המלכים שהגביהו לישראל, כדי שלא יוכלו לקבל גרים ולא יהיו נגאלים. אבל לאחר שחשבו בחשבונם כי כבר עבר זמן וקץ ולא נושעו ישראל, לא השגיחו עוד בקבלת גרים, והשפילו לישראל והגביהו צוררי ישראל. אמנם מרדכי ידע שעדיין לא הגיע קץ, וראוי לקבל גרים, לכך צוה לאסתר אשר לא תגיד עמה ומולדתה, דאם תגיד, יגיעו ישראל לגדולה ע"י אסתר המלכה, כראוי לעם המלכה אשר נפש המלך קשורה בנפשה, וא"כ לא היה אפשר לגייר גרים כי לשם קורבה לאסתר נתכוונו, לכך צוה לאסתר אשר לא תגיד, כדי שיתגיירו גרים. ואחר כך כאשר נתגדל מרדכי ואסתר היה לכאורה רעה לישראל, כי אם כך לא יהיה סיפוק לקבל גרים, אבל מחסד ה' שרבים מתייהדים מעצמם וקיבלו גירות, וא"כ היתה זו סיבה לקירוב הגאולה, כי על ידי כך היו רבים מתייהדים, וא"כ נתוספו גרים רבים ובא זמן גאולה. וזהו עיקר שמחה של פורים, כי התאספו גוים רבים, והיתה זו סיבה לקירוב הגאולה ולבנין בית המקדש כי לקטו גרים כראוי, ולכך השמחה בפורים כי על ידם נגאלו ישראל ונבנה הבית, וכל שמחה שאין בה מענין הבית אינה שמחה, כי היא תכלית שמחה שלנו, כדכתיב [תהילים קלז ז] "אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי". וזה אם גרים טובים לישראל, אבל אם קשים לישראל לא שייך כן.
(יערות דבש, חלק א, דרוש ח)
ואמרו [סנהדרין צד.] ויחד יתרו... שנעשה בשרו חדודין חדודין, ואמר רב היינו דאמרי אינשי גיורא עד עשרה דרא לא תבזי ארמאה באפיה. ומקשים העולם, איך מייתי רב חובתו לנפשו לסייע למילתיה דשמואל? ומלבד זה יש להבין על יתרו הצדיק - שזכה שנכתב בתורה פרשת הקמת שופטים על ידו - שיהיה לו ח"ו לצער בשמעו כי קרה פורענות לצוררי ישראל, והלא משנאי ה' אשנא, והכתוב אומר "ויחד יתרו על כל הטובה אשר עשה ה' לעמו", ולא בשביל מה שקרה לפרעה ולמצרים...
(יערות דבש, חלק א, דרוש טז)
כותים גרי אריות הם וכו' גירי אמת הם כה ע"ב
אדם קרוב אצל עצמו
ויש אמנם דרך אחר שיהגה לבב האיש הנעלה לאמר, כי אמת הדבר שאהבה עצמית איננה נאותה לעומק היותר נעלה, גם אם תהיה מתרחבת עד כדי לאהבה של כלל האומה, אבל הלא את הטוב ראוי לאהוב מצד עצמו, ע"כ ראוי ליתן את תכלית החיים הכלליים, את התוכן היותר נעלה שבחיים. ובאשר בישראל צפונה היא הסגולה האלהית, א"כ ודאי המה מוכנים להשתלם עד למדה זו שחייהם ראויים להיות חמדת כל איש מישרים, לא מצד האהבה העצמית של אדם קרוב אצל עצמו, כי אם מצד עצם האמת והיושר. א"כ סגולתן [של] ישראל ראויה להיות המרכז של כל החיים הרוחניים, וע"ז ראוי לבנות תכלית התורה כולה. וממילא יש מקום בלב המורגש הפשוט של האהבה הלאומית, לשום אותה לתכונה נאותה בהליכות התורה, כיון שגם ע"פ עומק הצדק האלהי תשאר התכלית האחרונה מגמתם של ישראל, מפני שהמטרה האחרונה איננה ראויה להיות לפי כמות החיים, כי אם לפי איכותם, והאיכות הנפלאה תשאר נחלת ישראל לעד מבחירה האלהית וסגולתם.
(עין איה שבת כא ע"ב = מאורות הראי"ה לחנוכה ארבע פרשיות ופורים, חנוכה, עין איה אות ז)
אדם קרוב אצל עצמו ואין אדם משים עצמו רשע
צדיק זה לא רשע, ובזה כולם מחויבים עוד לפני התוספת, לפני החסידות. צדיק ממש לכל אחד לכל בן תורה, ועם זה ישנה מדרגה ממעל מדרגה משלמת של קיום התורה - חסיד. לגבי צדיק הרי אפילו במילי דרבנן מי שלא מקיימם נקרא רשע. ידוע בהלכה "אין אדם משים עצמו רשע" להלכה ממש, לא למלקות ולא למיתה. אדם קרוב אצל עצמו וקרוב אינו נאמן ופסול הוא לעדות. רוצה לעשות תשובה - שילמד תורה, ואין אדם משים עצמו רשע כי יתכן והוא מבולבל ורוצה להתאבד וחסר לו האומץ לכך ולכן רוצה שבית דין יעשו זאת.
(רבי צבי יהודה קוק, קנין תורה (מהד' אלנקאוה), עמ' יז)
כו ע"א
דלמא אדמייבם חד מיית אידך
קשה, איך אמר לו [הקב"ה לדוד] שימות ביום השבת, א"כ תמיד ביום ראשון שני שלישי וכו' לא ישוב, כי עוד זמן עד סמוך לשבת? אבל כבר אמרו בגמרא [קידושין ל ע"א] ושננתם, אל תקרי ושננתם אלא ושלשתם, לעולם ישליש אדם שנותיו, שליש מקרא וכו', ופריך מי ידע כמה חי, ומשני אלא ליומי. פירש רש"י: שני ימים מקרא, שני ימים משנה, שני ימים תלמוד. והקשו תוספות [ד"ה לא צריכא] עדיין מי ידע שיחיה ששה ימים כאלה? ונראה, דהתוספות כתבו בריש יומא [דף ב. ד"ה וחכ"א] דרבנן סברי דלא חיישינן למיתה אפילו דחד, אף על גב דביבמות חששו למיתה דחד, וחילקו שם בין זמן מרובה דחיישינן למיתה דחד, ובזמן מועט אפילו למיתה דחד לא חיישינן, וביום הכפורים גבי כהן גדול הוי זמן מועט. והנה תוספות סתמו דבריהם ולא פירשו מהו זמן מרובה, ומהו זמן מועט לדבר זה. אבל נחזי אנן, דלפי מ"ש הרמ"א בתשובותיו [סי' קכה] דהא דאמרינן [יומא שם] אשה אחרת מתקינין לו, ואמרינן דצריך לכנוס אותה, היינו בבעילה גמורה ולא בחופה, ולכך אינו כונס ביום הכפורים כאשר תמות אשתו, דהא אין שבות במקדש ע"ש. ולפי זה על כרחך אשה אחרת דכונס לר' יהודה, היינו שבעה ימים קודם יום הכפורים, דבימי הפרישה אי אפשר לו לבעול, דהא חוששין שמא תימָצא ספק נדה, ומפרישין אותו מביתו, וא"כ ע"כ זמן שבעה ימים קודם יום הכפור מיקרי זמן מועט, ולא חיישינן למיתה. וא"כ א"ש הא דמשני ליומי, כפירוש רש"י שני ימים מקרא וב' ימים משנה וכו', ולא קשה קושית התוספות מי ידעינן כמה חי, דז' ימים הוא מועט, ולא חיישינן למיתה כלל. וכן בדוד, אף דידע דלא ימות רק בשבת כי בלאו הכי ז' ימים לא חיישינן למיתה, אבל מכל מקום אמרו מחד בשבתא לשבתא, הרצון שתיכף ישוב בתשובה, כי יתן ללבו כאילו מת בשבת, ויחזור מיד בתשובה.
לא ע"ב
מפיהם ולא מפי כתבם
לענין להיוודע מהפעולה על הפועֵל יתברך, התכלית של הנהגת הנס משונה מהנהגת הטבע. כי הנהגת הטבע עיקר השקפתה הוא בראשית ההשקפה לדעת כח הפעולה וגדלה, ואחר שנראה שלמות הפעולה, ממנה נביא ראיה על שלמות הפועל. אבל הנהגת הנס היא למען נראה את הפועֵל עצמו, לא רק אחרי שנדע גודל הפעולה. וזה הודיע ה' יתברך למשה כי זוהי תכלית הנהגת הנס, כדי להכיר בעולם את הפועל עצמו, לא רק מכח שלמות הפעולה, כי אם מצד שלמות עצמו יתברך. ע"כ אמר "שמעה עמי ואדברה", הכוונה שתהיה שלמות השגתך מדיבור פי בלא צורך היקש הפעולה, "ישראל ואעידה בך" כעדות שהיא "מפיהם ולא מפי כתבם" ולא מפי המתורגמן.
(מדבר שור, דרוש לב, עמ' רצז = מאורות הראיה - הגדה של פסח, מהד' תשנ"ו עמ' רנג)
תוס' ד"ה דחזו
זה איזה זמן עלה בדעתי בישוב ענין זה של התיחסות התאמת השו"ת מן השמים, ושאר מה שנמצא בדברי רבותינו כגון דא, לגבי האי כללא דלא בשמים היא ואין משגיחין בבת קול וכו', שיתכן אולי, ע"פ דוגמת דברי התוס' יבמות ל"א וכתובות כ' בעדות מפי כתב, שאם אינו זוכר בעצמו כלל ורק מעיד ע"פ מה שראה בכתבו הרי זה מפי הכתב, אבל אם ע"י הכתב הרי הוא נזכר בעצמו ובזה מעיד אין זה מפי כתבו, והכי נמי ודאי מסקנת הכרעת ההלכה היתה להם לרבותינו אלה ע"פ בירור עיון ומו"מ וכללים ומדות של תורה, ולא ע"פ הנודע להם מן השמים, מדברי חלומות או מגידים, נשמות ומלאכים וכו', אלא שאותם הגדולים שתכונתם והתנהגותם וטבעיות נפשם הלמה לזה קבלו הערות והופעות כאלה, וגם התאמצו לקבלן. אכן אם מסקנת בירור ההלכה התורנית היתה בנגוד לדברים שמן השמים וכו' ודאי לא היו פוסקים ומורין על פיהם אלא על פיה, ואולי היו באמת גם עובדות כאלה, אלא שהשאירו לנו לזכרון בספר לדור יבא רק אותן שהדברים שמן השמים הסכימו והתאימו לבירור ההלכה התורני, לחזוק אמונה ויראת שמים וכו', ואם כן דברים אלה שמן השמים לא היו אלא גורמים לידיעת התורה ובירור ההלכה, כמו שהכתב אינו אלא גורם לזכירת העדות האמתית.
(רבי צבי יהודה הכהן קוק, אגרת מר"ח ניסן תרפ"ח, נדפס בשיחות הרב צבי יהודה, דברים, עמ' 52-53, הערה 25)
לב ע"ב
קפץ בר קפרא ונשבע העבודה כך שמעתי מרבי
"ורבי חייא חיבר התוספתא לבאר עניני המשנה, וכן רב הושעיא ובר קפרא חיברו ברייתות לבאר דברי המשנה"... ענין של התוספתא דרבי חייא, שהיא מוסיפה על המשנה ביאור של הענין, אע"פ שאינה נזקקת לבאר את הלשון של המשנה. ורב הושעיא ובר קפרא חיברו ברייתות לבאר דברי המשנה, היינו לא רק הענינים בכללותם, כי אם גם כן את הכוונה שבלשונות המשנה. וסובר רבינו שזהו יסוד החילוק בין תוספתא לברייתא, שהתוספתא מבארת את הענין בכלל בתוספת ביאור, והברייתא מבארת את הדברים הכלולים בתוך הלשון הקצר של המשנה באופן שיובן ביותר הלשון האמור במשנה ע"י ההארות שמחוץ מן המשנה העוזרות אל ההבנה של דברי המשנה... ועיין תענית כא, א, דמשמע דכל מקום דאיתא בדברי ר' חייא ורב אושעיא הנם רמוזים במשנה, אם כן הם ביאורים לעניני המשנה או לדבריה. אמנם מדברי פירוש רש"י שם שכתב: 'ודבי ר' חייא ורב אושעיא דהוו מסדרי מתניתא על פי רבינו הקדוש שהיה רבם', משמע ששאר הברייתות יש בהם גם כן דברים מחודשים שאינם במשנה, אלא שבר קפרא גם כן היה תלמידו של רבי כמו ר"ח, כדאיתא בסוגיא דיבמות לב, ב. על כן דבריו גם כן רמוזים הכל במשנה. אלא שצריך עיון מה שחילק רבינו את רבי חייא מרב אושעיא וחברו עם בר קפרא, ובכמה דוכתי בגמרא מזכירים יחד רבי חייא ורב אושעיא, תוספתא דרבי חייא ורב אושעיא, וצריך הדבר ביאור לברר המקור שמשם לקח רבינו את החילוק המדוייק בין הגדרים של משנתם של רבי חייא, ושל רב אושעיא ובר קפרא.
(אורות הרמב"ם, על הקדמת הרמב"ם)
לג ע"ב
אטו ברשיעי עסקינן לד ע"א
טעה בדבר מצוה פטור
אפילו אם רואה אדם, שעם מה שנתעורר בלבו להחזיק בדרך ישרה ולהתגבר יותר בעבודת השי"ת, מתגבר בו היצר הרע יותר ומפילו לתאוות ושפלות, מ"מ לא יתחרט כלל על התגברותו, ויוסיף גבורה על גבורתו, ועל המכשולים שאירעו לו בדרך עלויו ישוב בתשובה, וידע שכל זה כלול בכלל טעה בדבר מצוה דפטור מחטאת. ולא יירא כלל, כי אם יראה, קדושה ותשובה יקח מכל דבר.
(שמונה קבצים, קובץ ו, אות רכ)
לד ע"ב
כל ששהתה אחר בעלה עשר שנים ונשאת שוב אינה יולדת אמר רב נחמן לא שנו אלא שאין דעתה להנשא אבל דעתה להנשא מתעברת
חז"ל פירשו הכתובים עפמ"ש שאשה ששהתה בלא בעל עשר שנים שוב אינה יולדת, והקשו הלא בת רב חסדא שהיתה אלמנה עשר שנים וילדה אח"כ, והשיבו שהיתה דעתה להנשא ואז תוכל להוליד אף ששהתה בלא בעל עשר שנים. והנה פה כתיב "וימת אלימלך" וגו' וישבו שם כעשר שנים, נמצא שהתה נעמי אלמנה אחרי מות בעלה עשר שנים, ובזה א"א עוד שתלד בנים רק בא' משני אופנים, א] אם כל ימי אלמנותה לא התיאשה מלהנשא והיה דעתה להנשא, שבזה תוכל לילד גם אחר עשר שנים, או גם אם לא היה דעתה להנשא יש אופן שתלד בנים, אם תנשא בלילה הזאת דוקא, שלילה זו היה הלילה האחרון מן העשר שנים. וזה שאמרה "שובנה בנותי לכנה כי זקנתי מהיות לאיש", ר"ל אחרי ששהתה אלמנה עשר שנים א"א שתנשא לאיש להוליד לו בנים. אמנם אמרה "כי אמרתי" יש לי תקוה אם בכל משך העשר שנים שישבתי אלמנה אמרתי תמיד שיש לי תקוה להנשא ולא התיאשתי מן הנשואין, שבאופן זה תוכל להוליד גם אחר עשר שנים. והצד השני הוא "גם הייתי הלילה לאיש" - אם אנשא לאיש בלילה הזאת שהוא הלילה האחרון שבתוך עשר שנים. ועל זה אמרו במדרש: אילו הייתי הלילה לאיש ילדתי בנים, ר"ל דוקא בלילה זאת. אז אשאלכם "הלהן תשברנה" וגו'.
(מלבי"ם רות א, יב)
לה ע"א
הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו ושנתגיירו ושנשתחררו צריכות להמתין ג' חדשים
וכן עשתה, שדבקה בנערות בועז "עד כלות קציר השעורים והחטים". ואמרו במדרש: זמן זה נמשך ג' חדשים שהם חדשי הבחנה כדין הגיורת שלא תנשא קודם לכן. ועל כן אחר עבור זמן זה התחילה להשתדל שתתיבם.
(מלבי"ם רות ב, כג)
לז ע"ב
רב כי מקלע לדרשיש מכריז מאן הויא ליומא
בתחילת כל קטע מובאות המלים מהתלמוד שמתבארות באותו קטע, באותיות מודגשות.
אם מקורות אחדים מבארים אותן מלים מהתלמוד - הן מצוטטות רק פעם אחת לפני כל אותם ביאורים.
בגוף לשון הביאורים, באות המלים מן התלמוד באות מודגשת.
מלים מן הביאור שראינו לנכון להדגיש - מסומנות בקו תחתי.
הערות שלנו ומראי מקומות שהוספנו, באות באותיות מוקטנות.
בסוף כל קטע, בצד שמאל, נרשם מקור הדברים.
אחרי חלק מציטוטי הגמרא, ניתנים מספרי השורות שבדף הגמרא
בתלמוד דפוס וילנא ובדפוסי הצילום ממנו.
לחץ על מספר הדף ברשימה שלמטה, כדי להגיע לביאורים על אותו דף.
ב ע"א
ב ע"ב
ג ע"ב
ד ע"א
ד ע"ב
ה ע"ב
ו ע"ב
ז ע"א
ז ע"ב
ט ע"א
יג ע"ב
יד ע"א
יד ע"ב
טו ע"ב
טז ע"א
טז ע"ב
יז ע"א
כ ע"א
כא ע"א
כב ע"ב
כד ע"ב
כה ע"ב
כו ע"א
לא ע"ב
לב ע"ב
לג ע"ב
לד ע"א
לד ע"ב
לה ע"א
לז ע"ב
לט ע"ב
מ ע"א
מב ע"ב
מה ע"א
מה ע"ב
מו ע"א
מז ע"א
מז ע"ב
מח ע"א
מח ע"ב
מט ע"ב
נג ע"ב
נז ע"א
נח ע"א
ס ע"ב
סא ע"א
סא ע"ב
סב ע"א
סב ע"ב
סג ע"א
סג ע"ב
סד ע"א
סד ע"ב
סה ע"ב
סט ע"א
עא ע"א
עב ע"א
עב ע"ב
עו ע"א
עו ע"ב
עז ע"א
עח ע"ב
עט ע"א
עט ע"ב
פ ע"ב
פא ע"א
פב ע"א
פב ע"ב
פה ע"א
פה ע"ב
פו ע"ב
פח ע"א
פח ע"ב
צ ע"ב
צב ע"ב
צו ע"ב
צז ע"א
צז ע"ב
צט ע"ב
קא ע"א
קב ע"א
קב ע"ב
קג ע"א
קג ע"ב
קד ע"ב
קה ע"א
קה ע"ב
קט ע"א
קט ע"ב
קיב ע"א
קטו ע"א
קיז ע"א
קיח ע"ב
קכ ע"א
קכא ע"א
קכא ע"ב
קכב ע"א
קכב ע"ב
[עיין עוד לקט באורי אגדות הוריות ה ע"ב]
והנה לוי, שהיה גדול דעה, ואמר לרבי דבר שבעיניו לא יוכשר, ורצה להודיע מעלת לוי, שמצד שכלו הישר א"א כמעט שיטעה, רק אולי לא סידר הדברים כראוי ויצאו שלא בכוונת שכלו, וזהו "כמדומה לי שאין לו מוח בקדקדו", שהמורגל לתרגם קדקוד: חלק אחוריים שבמוח לצד העורף. והנה מכל מה שאנו יודעים ומשיגים ע"י קבלת חכמת אמת, מהנהגתו ית' וכחות רצונו, שחקק בהם צור עולמים את כל היקום, אין אנו יודעים מאומה מטעמי עיקר המציאות למה הוא בדרך זה ובאופן זה, שהיא חכמתו הבלתי מושגת כלל, וכל חכמתנו והשגתנו אינה כי אם ביושר הסדור והיחש, לפי המונח שסדר הדברים ומהותם הם באופן זה המתגלה, אנו יודעים טעם נכון למה כך נסדרו לפי ערך שכלנו ג"כ. למשל, אנו משיגים טעם נכון למה במקום העין נקב פתוח, ונתרץ שנעשה בחכמה למען יוכל לראות ולא יסתמהו העור, אבל אם נשאל הלא ביכלתו ית' לעשות שלא יהיה העור סתירה כלל לראית העין, ע"ז לא נשיג טעם. וכיוצא בהם בכל מדרגות העליונות, רק שלפי החוקים שיסד, שכח הראות יתבטל ע"י מסך החוצץ - אנו מכירים טעם חכמה בזה... א"כ הוא רק הוראת סדר הענינים ולא מקורות טעם חדושיהם באופניהם, ובאדם כח הדומה לזה, הוא במוח שבאחוריו, מוח שבקדקדו.
[עיין עוד לקט באורי אגדות הוריות ח ע"א]
והשתא אתי שפיר הני תרי מעשי, בראש השנה דאשתקד דגזר עליו ר' גמליאל שיבא אצלו ביום הכפורים שחל להיות בחשבונו במקלו ובתרמילו וכו', וצריך להבין לכאורה מה ביקש ר' גמליאל בזה, דר' יהושע היה בעל נפש ומחמיר על עצמו דחשיב אולי הם סהדי שקרא, ומה בזה דנהג היום קודש וכו'? ועל כרחך צריך לומר דר' גמליאל היה חושש משום לא תתגודדו, דאנשי עירו היו עושים מלאכה והוא פסק ממלאכה, וקשה אם כן מפני מה בט' באב תלמידי חכמים בטילים, ועל כרחך צריך לומר דיש חילוק בין תלמידי חכמים לעמי הארץ כמש"ל.
ולפי זה הדין כר' יהושע בבכור דחילק בין תלמידי חכמים לעמי הארץ, ואם כן ממה נפשך שלא כדין עשה ר' גמליאל שצערו לר' יהושע בחדא מהני.
נראים הדברים שמקור האיסור מפורש הוא בתורה, בלאו של שחוטי חוץ. שכן מצינו שחומרת איסור שחוטי חוץ בוטאה מתחילה בביטוי חמור ביותר: "דם יחשב לאיש ההוא - דם שפך". ובא לשון האזהרה "...למען אשר יביאו בני ישראל את זבחיהם אשר הם זובחים על פני השדה... ולא יזבחו עוד את זבחיהם לשעירים" - הרי שעניינו של האיסור הוא מניעת חטא עבודה זרה. אולם מוסרים חז"ל, "מעתיקי השמועה", שהאיסור הוא יותר רחב. אזהרת שחוטי חוץ מכוונת גם לסוג מסויים של עבודת ה'. אזהרת שחוטי חוץ לגבוה המפורשת במשנה תורה: "השמר לך פן תעלה עולותיך בכל מקום אשר תראה, כי אם במקום אשר יבחר ה'", הוסמכה למקרא שבתורת כהנים "אשר הם זובחים על פני השדה", וקבעו חז"ל: "מלמד שכל הזובח בבמה [לגבוה], כזובח בשדה [לעבודה זרה!]", ובלשון הגמ' בזבחים: "לומר לך, הזובח בשעת איסור הבמות, מעלה עליו הכתוב כאילו הקריב על פני השדה [לשעירים]".
והדברים צריכים ביאור: מה הוא יסודה של השוואת קרבן בבמת יחיד לגבוה, להקרבת קרבן על פני השדה לעבודה זרה? אשר לעצם איסור במת יחיד, מפורש שהאיסור בא כדי שלא תיפגע מרכזיותו של בית המקדש... ובלשון מדרש תנחומא: "כל ימים עד שלא העמיד משה אוהל מועד היו הקורבנות קרבין בכל מקום... כיון שהוקם המשכן א"ל הקב"ה למשה, אמור להם מכאן ואילך אין אתם רשאים להקריב קורבנות אלא באוהל מועד... שכן כתיב: "השמר לך פן תעלה עולותיך בכל מקום אשר תראה כי אם במקום אשר יבחר"... וכך מסביר מרן הראי"ה זצ"ל את דבר האיסור: "כי גם ההתאחדות לשם שמים ע"י הקיבוצים הקטנים שבבמות, מפסידה היא את יסוד אחדות האומה הכללית שבמרכזה הגדול, שרק על ידה תתגלה ותתקיים תכלית חפץ ה'... ולכן משנקבע המקום לקדושה הכללית בירושלים נאסרו הבמות". ויפה כתב הכלי יקר: "...כי פסוק זה הוא אזהרה לרבים ואזהרה ליחיד, שלא יקריבו בבמה... שיש לחוש שרצונם להבדל מעדת ישראל...".
הרי שבמת היחיד פוגעת באחדות האומה, וזה טעם מספיק לאיסור במת יחיד, גם כשהיא מלכדת קבוצת עובדי ה' שכוונתם לשם שמים. כל פגיעה באחדות האומה הרי זו פגיעה בנפש האומה, והיא חמורה כאילו שופך דמיה, על כן השתמשה תורה בביטוי החריף: "דם יחשב לאיש ההוא, דם שפך".
[עיין עוד לקט באורי אגדות מגילה ב ע"א]
שבת הארץ, מבוא, [ג] עמ' מ
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה ג ע"ב]
ושלמה המלך ע"ה היה תקוע, פירוש תקוע עצמו לדבר הלכה לומר אני ארבה ולא אסיר, שחשב שכבר הגיע למדריגת משיח, ולכן רכב על הפרידה... [[231]] אז בלכתו אל גיחון כמו שמובא בזוהר (בא לה.) דהוא שבילא מנהר גיחון הגדול, יעוין שם לשונו. ודמשם היה רביית אור שלמה המלך ע"ה [כי כל משיחה לשון רבייה וגידול ומשם גידולו], והיינו כי גיחון סובב את כל ארץ כוש... אחר כך התחיל לצמוח וליראות שפע האור, ואז חזר שורש הרע לכבותו מצד גיחון שהוא התאוה כנ"ל. רק תיכף היה ההבדלה ואתפלגו מימוי ושבילו ממנו אדרבה הצמיח הזרע ההוא, כי יש שביל בהכנסת כל התאוות לגילוי אור העליון, ומשם יניקת שלמה המלך ע"ה... ואז כשהתחיל לינק ממקום זה רכב על הפרידה להעלותה גם כן כנ"ל. ולכן פסולי דתרמוד משום עבדי שלמה, דייקא מהם נמשך הפסול, כידוע עבד ושפחה בכל מקום רצה לומר מדרגות הקטנות שהם כממוצעים בין ישראל לעכו"ם, ומצד שלמה המלך ע"ה תיקנם באמת, פירוש מצד היהדות, רק על ידי זה נמשך הפסול מצד עבדים שלו. והיינו כי מדת שלמה המלך ע"ה הוא בהתפשטות חמודות עולם הזה, כי היה אור בהיר לפניו איך בכל מתפשט עצמות אלקותו יתברך והכל נמשך מאמיתות רצונו, ומצד הזה הוא תיקון השורש הרע גם כן, אך מכל מקום צריך הגדרה והבדלה בין ישראל לעכו"ם... ואצל שלמה לא היה כח ההבדלה מתפשט כל כך כערך התפשטות כח ההשפעה. ולכן הגיע התפשטותו גם לעבדיו להתערב בישראל, שיחשבו שגם הם יעלו ועבד האדם שייך לו, והיינו שלא תיקן מדריגות הקטנות [החיצונית. כי אמרו ז"ל (שבועות מז ע"ב): עבד מלך מלך, רק זהו בחוץ אבל לא בפניו אבל מכל מקום יש לו שייכות לו] שלו כל כך, עד שמכוחם היה גם כח ההגדרה מתפשט למנוע גם עבדים שהם קצת קרובים לישראל להתערב בהם, ועל ידי זה הגיע אחר כך למעשה דבנות ירושלים [דודאי שניהם אמת, רק הפלוגתא העיקר מהו שבשבילם החשש דאין מקבלים גרים מהם] היא כנסת ישראל שהם שנים עשר מחנות שכינה. ונתערבו אחר כך עכו"ם שהוא ההיפך ממש, והם שנים עשר אלפי גברי כטעם "כאיש גבורתו", ושית אלפי קשתויי כטעם "יורה כחץ" להיות כח ההולדה והתפשטות הפסולים. כידוע כי הלבנה חצי ימיה בעליה וחצי בירידה וכן באשה. ולעולם אין בשלמות, רק החצי בירידה הוא בהתפשטות לצד הרע.
ומאן דאמר ומיניהו, כי שני הכוחות דערבוב הרע בטוב ושיתפשט, סבר דהכל אחד. פירוש כי מתחילה נולדות תאוה באדם ואחר כך מולדת פרי במעשה רע. והנה לא כל תאוה רעה מולדת פירי, והם מחצה על מחצה, כטעם "לעולם יראה אדם עצמו חציו" וכו' (קידושין מ' ע"ב), כי כל דבר השקול אצלנו ונוכל לומר עליו כך כמו כך, נקרא שהוא מחצה כך ומחצה כך, ולפי שבאמת אי אפשר כלל לטמא לאשת חיל ולעתיד יתגלה שלא היה טומאה כלל ואין כאן ממזרים רק בעולם הזה שאין מבורר הדבר שקול בענין הפרי וההתפשטות, אבל בענין הטומאה בהווה הוא מבורר בעולם הזה לרע. והנה בעולם הזה הם דברים נפרדים, כח ההתפשטות וכח שבהווה, כי הרי בהווה הוא רע גמור ובהתפשטות הוא שקול. ולעתיד יבורר שהכל אחד, ומאחר שההתפשטות טהור, על כרחך שגם בהווה היה טהור ולא היה מעולם טומאה כלל, והכל כח אחד. וזהו פלוגתתם.
ובשעה שבאו להיכל, שהוא מקום השכינה, כידוע דהוא בגימטריא שם [אדנ"י = 65] המורה עליה, אז הכל נפנו וכו' על רכוש המתפשט מבני ישראל רצו לקלוט להם. אבל לערבב טוב ברע לגמרי, לקחת האשת חיל, זהו בתרמוד, ששם נתבונן שלמה ונמצא שם כח ההתפשטות דקדושה בלי הגדרה הראויה כנ"ל. ולכך עתידין דעבדי יום טוב כי חרבא לגמרי. ושלמה בנאה [דברי הימים ב' ח, ד] כי כמו שבבל הוא אחוריים דירושלים כנזכר לעיל, כך תרמוד במדבר בהרים הוא אחוריים דהר סיני... והר סיני נקרא (שבת פט.) שירדה בו שנאה לעכו"ם, והוא תכלית ההגדרה וההבדלה על ידי התורה שהיא מורשה ומאורסה לישראל דייקא. ושם להיפך ביקשו לערבב זרע קודש בעמי הארץ. ושלמה המלך ע"ה רצה להוציא כל החכמה משם אל הקדושה ויהיה הכל חכמה תתאה דתורה שבעל פה, ואז דייקא על ידי זה היה שלמות השנאה והבירור בין ישראל לעכו"ם כמו שאמרו ז"ל (תנחומא תשא לד) מי שמסטורין שלי וכו', ואז יהיה ה' בדד ינחנו [[233]] משום דחרב תרמוד, מה שאין כן בשעת מתן תורה, היה גם כן ערב רב שבראשם בני בלעם הנמשכים כוחם מתרמוד. ושלמה המלך ע"ה בנה שם עיר מישראל על ידי התבוננותו שבני ישראל ימשכו חכמתם אל הקודש. אבל מצד עבדיו חזרו אחר כך לפסלותם ועוד ביותר תוקף על ידי שקלטו מהקדושה ונעשו ממזרים, ולא ערב רב לבד. וכשיחרב ויתבטל לגמרי ענין הפסול מן העולם, אז יהיה יום טוב, כי יום טוב הוא כשהוא היחוד הגמור בין ישראל לאביהם שבשמים, ואמרו ז"ל (קידושין ע ע"ב): אין השכינה שורה אלא על משפחות המיוחסות וכו'.
ולכך לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכפורים שבהם בנות ישראל וכו' (תענית כו ע"ב)... וט"ו באב הוא יום טוב דחורבן תרמוד. ועדיין בעולם הזה אינו מבורר ליום טוב גמור [ולא נכתב בתורה, ובו כלו מתי מדבר תרמוד במדבר, ולפי שהוא היפך דור המדבר ששורשם היה תורה שקיבלו מהר סיני, והמיתה היא מצד התגברות כח ההפכי מצידו מגיע המיתה ובו כלה] שהוא כטעם "ממות אגאלם" דזה נקרא מות, כי מאחר שיצא לפועל בגוף איך אפשר להפרד בלא מיתה. ויום הכפורים הוא פדיון משאול, כמו שאמרו שם קבא רבא וקבא זוטא מיגנדר ואזיל לשאול וכו'. ועיין שם בתוס' דשאול הוא בבל, וחשוב ארבע מדרגות וכן חשוב לפני זה ארבע, וזו נגד עבדי שלמה, כנ"ל דנבוכדנצר יצא ממנו. ופירוש על דרך שאמרו בפרק עשרה יוחסין (קידושין עט ע"ב): כולי עלמא בקבא זוטא והאי מרבנן כיילי ליה בקבא רבא עיין שם ברש"י.
ופירוש [[234]] דבקבין דחכמה יש קבא רבא וקבא זוטא, וכן בכל דבר קבא רבא וקבא זוטא, על דרך שאמרו בפרק אף על פי (כתובות סב ע"ב) קב ותפלות מתשעה [כך גירסת התוס'] קבין ופרישות, פירוש כי כל דבר שירד לעולם הוא עשרה קבין כדאיתא בקידושין (מט ע"ב) ותשעה במקום אחד שהוא שם בשפע והעשירי בכל העולם. פירוש העשירי הוא השורש הנעלם שכל התשעה נמשכו ממנו... ובתאוה יש גם כן עשרה קבין, ושורש הנעלם הוא רק תאוה וההתפשטות שהוא המילוי לתאוה, זה ממלא בתאוות עשירות וזה בזנות וכיוצא... ולכך נאמר סתם קב כי הקבין שייך בדבר שאינו בשלימות בכל העולם דבזה רק הקב האחד ירד לכל העולם כולו כנ"ל.... והנה יש קבא רבא וקבא זוטא כטעם אנפי רברבי ואנפי זוטרי דפרק ב' דחגיגה שנתבאר לעיל בסוד מוחין דגדלות ומוחין דקטנות. והיינו שורש הנעלם דנפש ושורש הנעלם דגוף, והוא מיגנדר ארבע מדריגות, כידוע דבכלל התשעה קבין דהתפשטות דאבא ואימא זכר ונקיבה שהם נגד ארבעה ראשי נהרות הנמשכים משורש הנהר דגן עדן. ואלו הנהרות מתפשטים ברע וארבע מלכיות כמו שדרשו ז"ל בבראשית רבה (טז, ד) ופישון הוא בבל, וכמו שאמרו שם ובזוהר (בא לד ע"ב). ועיין שם דהוא נפיל בההוא יאור דתנין הגדול ואתכליל ביה, ולכך הוא השאול עצמו, ואתכליל ביאור דתנין הגדול עצמו כמו שכתבתי לעיל כי החכמה כלולה במקורה ממש וכן שאול הוא ראשית הגילוי דשורש הנעלם להיות רע. והוא בבל הנמשך מחכמה רעה דמלכת שבא, ופרעה הוא התנין הגדול עצמו כמו שכתבתי לעיל...
... [[239]] והקב העשירי דשורש הנעלם היה באנשי כנסת הגדולה וכל עולי גולה ואז נתקיים "מיד שאול אפדם", שהוא בבל כנ"ל, ואז ביטלו יצרא דעבודה זרה מכל וכל שהוא נמשך מן החכמה החיצונית ועשו בבל כסולת נקיה ביחוס כמו שאמרו בפרק עשרה יוחסין (קידושין סט ע"ב), כי להיות נבוכדנצר מתיחס לבן שלמה המלך ע"ה ולא לעבד, לכן בבבל שם הוא היחוס הגמור ואין שם ערבוביא דפסול דעבדי שלמה, כדי לברר שבניו הם ביחוס גמור. כי שלמה המלך ע"ה [[240]] הוא גם כן כלל כנסת ישראל כנזכר לעיל, ונגד יום טוב זה דפדיון שאול, הוא יום הכפורים, שהוא יום טוב נגלה בעולם הזה, כי הוא כפרה לעבירות דתאוות וכן כל עבירות מצד העבירה עצמה. שזה נקרא על דרך משל חכמה ובינה, שבינה הוא מה שמבין דבר מתוך דבר החכמה כך דרך משל ברע הממזר הנולד מגוף העבירה. וכן תרמוד מבבל, ובבל שהוא שאול הוא עונש לשורש העבירה, ונגדו יום הכפורים מכפר... הישות דרע...
ותרמוד ביקש שלמה המלך ע"ה לתקן על ידי "ויבן" [דברי הימים ב' ח, ד] שהוא ברזא דבינה שהוא פרצוף השני, ורצה להתבונן בו בבינתו שהיא בינת ה' יתברך. ושם גרם החטא דעבדי שלמה, שהוא מצד החסרון ביראה והגדרה כנ"ל הנמשך מן הבינה כידוע דמינה דינין מתערין, וצריך הגדרה ביראה גם כן כפי הראוי. ומישן מיתה כדאיתא פרק עשרה יוחסין (קידושין עא ע"ב) היפך אילנא דחיי [והוא חתנו דנבוכדנצר כדאיתא פרק עשרה יוחסין (קידושין עב, ב) שהוא שאול כנ"ל, וכמו שנאמר (ישעיה יד, טו) "אך אל שאול תורד", בעל בתו הרפניא], ושם עבדים דישראל כדאיתא שם שהם למטה מפסולא דתרמוד שהוא משום עבדי שלמה עצמו, ועבדים דשאר ישראל הם במדריגה למטה. והרפניא היא גמר פרי הרע, הר שהכל פונין בו [כידוע בסוד המדה האחרונה שנקרא כן], כל מיני פירות רעות. ובמתניתא תנא שכל מי שאין מכיר שבטו וכו' כידוע שיש שער שלוש עשרה בבית המקדש שלמעלה שכל שאין מכיר שבטו נפנה לשם. ובהרפניא אמר רבא בפרק ב' דעירובין (יט.) דשם הוא פתח גן עדן. והיינו כטעם נעוץ סופה בתחילתה, ובמקום עומק הרע שם הוא התחלה ופתח לטוב, והוא הפתח השלוש עשרה שבבית המקדש הוא הרפניא.
ולכך רבא עצמו שאמר כאן והיא עמוקה משאול דלית ליה תקנתא שהוא כטעם "ואין להם מנחם", הוא היה משתבח בפירי דהרפניא בעירובין שם שמשובחים ביותר... ושלמה המלך ע"ה שפנה לנחמם כנ"ל החל בתרמוד שהוא מדרגא דהשתדלותו שהוא בנסתרות. והוא ראשית פרי הרע שבלב, ששם משכן היצר על שני מפתחי הלב (ברכות סא.)... והוא ירד לשם על ההוא נשרא כדי להעלות כל פרי הרע על ידו למעלה ולנחם העשוקים. ואיתא שם בפרשת פנחס [זוהר פנחס רלג ע"א]: ולאו היינו תרמודאי, פירוש הנזכרים בפרק במה מדליקין (שבת כא ע"ב): דכלייא ריגלא דתרמודאי, כמו שאמרו [[241]] בסוף פרק קמא דיבמות והא חרבה? אכפולי מיכפל וכו' עיין שם. פירוש הם שני מפתחי הלב הנזכר, כשחרוב מהאי גיסא מצד הרע הגמור, אז פונה לימין לקלקלו מצד הימין [ונמשך מעזאל], ואחר כך חרוב זה ואותיב זה כמדת שני הקצוות כידוע. ובזמנם חרוב דשמאל, פירוש דכנגד שני אלו הם עבדי שלמה [דלא היה רע גמור, שהרי היו מחזיקים עצמם לישראל. ואולם נגד זה היה ברצון דבנות ישראל] ובנות ירושלים [שהיו עכו"ם גמורים רק דהם אנוסות, ולכך תלה כאן בהם ולא גבי עבדי שלמה דגם כן תלוי בהם, רק שלא רצה לתלות חטא בהם].
ובאמת נפסקה הלכה בפרק עשרה יוחסין (קידושין עב ע"ב) כמאן דאמר עתידים ממזרים ליטהר... ודומה אני שהלכה זו נאמרה כשחרבה תרמוד [עיין שם ביבמות דנאמר לפני ר' יהודה, ופריך והא חרבה, משמע דכבר לפני מאמר זה חרבה, והיינו בימי שמואל שאמר ההלכה. ומכל מקום רבי יהודה דקדק כנ"ל מטעם מאמר דעתידין וכו'. וזה שאמרו שם דהוי יתיב ר' יוסף, משום דבקידושין אמר גם כן ר' יוסף אי לאו וכו', והאומר ר' כהנא כמו שאמרו בפרק ערבי פסחים (פסחים קי"ג.) ולא תימא כהנא אנא פירוש מיוחס כטעם איש פלוני וכהן] כידוע, וכמו שכתבתי במקום אחר כי כל חורבן עיר ומדינה הוא ביטול שורש אותו דבר למעלה ותיקונו. והיינו על ידי הלכה זו נולד רוח מאותה הלכה והחריב את תרמוד כי אינו עוד רע גמור רק דאותיב מהאי גיסא...
ומצד שלמה המלך ע"ה שהוא מצד החכמה התבונן רק בהאי גיסא שאינו רע גמור דשייך לו, וכשזה יתוקן ממילא היה נעקר לגמרי. ולכך היה מצידו עבדי שלמה גם כן מצד זה כנ"ל, ושם הוא החכמה חיצונית כמו שאמרו (מסכת סופרים טו, י): רובן של ממזרים פקחים. והוא רצה להמשיך [[242]] אלוקות לכל המקומות השפלים כטעם "אין עוד מלבדו" ואפילו וכו'. ומאחר שהכל ממנו, אינו פסול מוחלט בהכרח... ועיין שם בפרשת משפטים נראה כי תרמוד הוא קודם למקום עזא ועזאל והוא נחות תמן וכו', והיינו דהוא נולד מהם כנ"ל.
"לפנים בישראל כד הוו צנועין קדישין..." זוהר ג, חוקת קפ, א. "ע' ברכות י: הוא קדוש, סנהדרין קט: כנישתא קדישתא, פסחים קיג: רבנן קדישי; וע' יבמות כ. הוא קדוש, ונדה יב: צנוע" - הערת רבינו.
"...דכולה כנישתא קדישתא" סנהדרין קט ב. "עיין ברכות י: קדוש הוא, פסחים קיג: רבנן קדישי ויבמות כ. מקיים ד"ח קדוש הוא, ונדה יב. צנוע" הערת רבינו...
"קודם כל לבירור המושג קדושה: מתוך המקור העליון, של הקדוש ברוך הוא, נמשכת אפשרות הקדושה אל חיי האדם אשר בעולם הזה. ולפיכך 'קדושתי למעלה מקדושתכם' (ויקרא רבה כד). וגם 'קדוש לעולם קיים' (סנהדרין צב.). ולכן גם 'קדושים תהיו - פרושים תהיו' (ויקרא יט, רש"י ו'אור החיים'). ו'הטומאה והקדושה שני ענינים זה כנגד זה' (ספר הכוזרי ג, מט). בטומאה אי אפשר להכנס אל מקום קדושה, ואי אפשר לאכול אכילת קודש. עיקרה של קדושת האדם ביחס לעניני עריות, ברכות י:, ובפסחים קיג: רבנן קדישי, ובסנהדרין קט: כנישתא קדישא, וביבמות כ. מקיים דברי חכמים קדוש..." - מאגרת רבינו, מד' במרחשון תשל"ו.
[עיין עוד לקט באורי אגדות ביצה ג ע"א]
בדרך הפשט נראה לפרש כדמסיק (ביבמות סג.) א"ל רבי יוסי לאליהו במה אשה עוזרתו לאדם א"ל אדם מביא חיטין חיטין כוסס, פשתן פשתן לובש, לא נמצאת מאירה עיניו ומעמידתו על רגליו. ולפי זה ודאי אשתו מפרנסתו והרי היא שארו, היינו מזונו הקרוב אליו, כי המזון נהפך אל גוף הניזון וביאור הכתוב שיטמא למי שהיא זן אותו לפי שהמזון קרוב אל עצמותו להוסיף בו ליחה תמורת מה שניתך ממנו, וע"כ כל אשתו כגופו דמיא אע"פ שלא נבראת עצם מעצמיו כ"א זאת הפעם ביצירה ראשונה מ"מ מאחר שלדורות היא מאירה עיניו בשארו ומזונו, ע"כ ראוי שיטמא לה. וכדי שלא תטעה לומר שיוכל לטמא לכל מי שזן ומפרנס אותו ע"כ הוציא המזון בלשון שארו שיש במשמעתו לשון אשתו שנאמר (ויקרא יח יב) שאר אביך היא, ולא אמר אשתו בפירוש, כדי לפרש הטעם, למה הוא מטמא לה.
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה ט]
יש להבין מה דאמרי אינשי דקשה לגר עד יו"ד דורות לשמוע זילותא דגוי, וא"כ צ"ל שעדיין אהבתם חקוקה בלבם, וח"ו לומר כן על גרי אמת, שיהיה עדיין לבם חלוק מישראל ולאהוב גוים, וכ"ש עד יו"ד דורות, וחלילה להוציא לעז על צדיקים הללו, בעוזבם מקורם ודבקים במקור חיים, וחובה עלינו לאהוב אותם בכל לב ונפש, והתורה הזהירה הרבה על אהבתם. אבל הענין כך, כבר כתב הרמב"ם לשבח לגר אשר בזמן הזה, להיות שהגוים הם במעלה עליונה ועושר וכבוד אתם, ואנחנו דלים ודוויים סחופים עשוקים מכל עם, והם עוזבים הכל ומתדבקים בישראל, הלא לזה יש לשבח ולאהוב ולומר: אשרי זה שהכיר הבורא בעת כזאת... ולעומת זה, אם ישראל במעלה עליונה וחשיבות, וגוים בזויים ושפלים, אין כל כך מעלה ושבח לגר שבא להתגייר, כי לא כל כך רמה מעלתו, עד שאמרו אין מקבלים גרים בימי דוד ושלמה.
וא"כ י"ל כך הפירוש, גיורא עד עשרה דרא לא תבזה ארמאי קמיה, דאם מבזה אותם לומר שהם בזויים לא עם, ואין בהם מעלה וחכמה וכדומה, א"כ אין כל כך מעלה ושבח לגר שעזב אותם ובחר בעם נבון וחכם, כי כך ראוי לכל בר דעת לבחור, ועל זה נפשו עגומה. ויותר נוח שישבח לגר אותם שהם בני מעלה, ולא נעדר מהם כי אם הכרת דת האמת, והוא הכיר הבורא ועזב מקורו, גדול הוא שכרו. וזהו הפירוש לא תבזה באפיה, לא לאהבת הגוים התקוע ח"ו בלבו, רק למעלתו כמ"ש.
וזהו היה ג"כ ביתרו, שיתרו חשב שישראל יצאו ממצרים בחפזון לארץ מדבר, הם דוים שמלתם בלתה ורגלם בצקה ומזונם בצמצום... ויתרו שהיה יושב במדין ארץ טובה ורחבה והוא כהן, וכל חמדת הזמן היה אתו, וילך ויפרוש מזה וילך אחר עם ה' במדבר, ולא שת לבו לכל חמדה המדומה, הלא יחשב לו לצדקה ויקר ושבח גדול. אמנם בבוא יתרו לשם, והנה ראה כי היטיב ה' לישראל עד מאד, לא חסר להם דבר, שמלתם לא בלתה וכל טוב מצרים בידם, לא חסר להם דבר, ע"כ חרד יתרו, א"כ איפוא גודל שכרו, ומה החזקת טובה לו? הלא כל משוגע ופתי בראותו הצלחת אנושי כזה יבחר ויקרב לדבק בם. ולכך נעשה בשרו חדודין. וזו כוונת הפסוק "ויחד יתרו על כל הטובה אשר עשה ה' לישראל", כי חשש אולי שאין מעלתו כל כך יקרה, אבל על מפלת פרעה לא היה מצטער כלום.
[עיין עוד לקט באורי אגדות קידושין עה ע"ב]
(יערות דבש, חלק ב, דרוש ג בסופו)
[עיין עוד לקט באורי אגדות יומא ו]
[עיין עוד לקט באורי אגדות יומא יח ע"ב]