Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת נדרים
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
לדף הראשי על אגדות נדרים
סד ע"ב
כי מתו כל האנשים וכו' שירדו מנכסיהן
[עיין בלקט ביאורי אגדות לעיל ח ע"ב על הר"ן]
כי מתו כל האנשים - שירדו מנכסיהן
"ויאמר ה' אל משה במדין לך שוב מצרים" -אף שכבר אמר לו בהראות אליו בסנה שילך מצרימה מכל מקום לא קבע לו זמן רק שאמר לו לכה ואשלחך וגו' כלומר כאשר אשלח אותך תלך (ובזה מתורץ, כפל אומרו לכה ואשלחך) ועל כן אמר לו במדין לך שוב מצרימה כי עתה הגיע העת והעונה לגאלם ועל כן כבר מתו כל האנשים המבקשים את נפשך - שירדו מנכסיהם.
(רבי חיים מטשרנוביץ, באר מים חיים, שמות, פרק ד, יט)
כי מתו כל האנשים וכו' הנהו מי מייתי והא אמר ר' יוחנן משום ר' שמעון בן יוחי כל מקום שנאמר נצים ונצבים אינן אלא דתן ואבירם אלא אמר ר"ל שירדו מנכסיהן
[תוס' הסבירו שמסתבר יותר לפרש שירדו מנכסיהם, ולא אחד האופנים האחרים שחשובים כמת, כי ע"י שירדו מנכסיהם, אין סכנה שיזיקו. קשה, אמנם אילו באו בעלילה בלי טעם היו צריכים ממון כדי להחזיק את דבריהם בשוחד, אבל כאן די היה שיעידו לפני פרעה על מה שמשה הרג את המרי, ובשביל זה לא צריכים ממון.(ל ע"א) כוונת הגמרא היא, כמו שהסביר בס' טוב הארץ דפים כב-כה, שמי הנילוס הם מים נקבות, שהם טמאים, אבל ה' מטיל טיפה אחת של מים זכרים בנילוס בכל שנה בתקופת תמוז, והיא הופכת את כל הנילוס למים זכרים, שמצמיחים את הארץ, ולכן אינם צריכים גשם, אבל טיפה זו באה בזכות יעקב או משה, וכשמשה לא היה, פסקה הטיפה, והם היו כמו מתים, וירדו מנכסיהם. ולכן לא היתה סכנה מהם, כי כל המצרים רצו שמשה יבוא כדי שתבוא אותה טיפה בזכותו.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף כח ע"ב, ל ע"א)
לטקסט
כל מקום שנאמר נצים ונצבים אינן אלא דתן ואבירם
נ"ל כי עיקר דרשת רז"ל כי תולים את הקללה במקולקל [בראשית רבה פרשה לו], ונמצא בילקוט כי על הרשעים יכולים לתלות כל דברים רעים, אע"פ שמסופק לנו אם עשו או לא, וכן את השבח במשובח, ועל הצדיק יכולים לתלות כל מעשים טובים. ועל כן כאשר מצאו רז"ל בתורתנו הקדושה מעשים רעים שעשו אנשים רעים, ולא נמצא מפורש שם החוטא, תלו את המעשים רעים בהרשע המפורש שמו לרע. ועל כן, כאשר מפורסמים הם דתן ואבירם לרשעים, תלו כל המעשים הרעים רק בהם, כי מוטב לתלות בהם מאשר יתלו באנשים אחרים.
(רבי מנחם טאקסין, אורח ישרים, כאן)
אמרו חז"ל: "כל מקום שנאמר 'נצים', ו'נצבים', אינן אלא דתן ואבירם". לדוגמה, כתוב (במדבר כו, ט): "...הוא דתן ואבירם קריאי העדה אשר הצו על משה ואהרן... בהצֹתם על ה'". כלומר, המחלוקת שנבעה מקנאה במשה, היתה מחלוקת על ה', שאין הוא וגס רוח יכולים לדור בעולם ביחד... וכן בפסוק (במדבר טז, כז): "ודתן ואבירם יצאו נצבים"...
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, פרק ב פסוק יג, עמ' קנג)
וזאת כוונת חז"ל, שאמרו במכילתא (בשלח, מסכתא דשירה י): "ואין יציבה אלא נבואה, שנאמר (עמוס ט, א): 'ראיתי את ה' נצב על המזבח', ואומר (שמואל א ג, י): 'ויבא ה' ויתיצב'...". וכן אמרו (מכילתא, בשלח, מסכתא דויהי ב): "שאין יציבה בכל מקום אלא רוה"ק". כלומר, שכל מקום שכתובה אצל צדיק לשון יציבה, שמשמעותה שהוא עומד ישר, חזק, עקשן ובטוח, וגאה ואינו מפחד, היינו משום שה' אתו באותו זמן, שהלא בכלל לא תיתכן לשון "יציבה" אצל בן אדם, שהוא חי היום ומת מחר, חזק היום וזקן וחלש מחר. ורק בהקב"ה שייך לשון "יציב" ו"ניצב", כמו בפסוק: "אלקים נצב בעדת א-ל" (תהלים פב, א). ולכן כתוב אצל הר סיני: "ויתיצבו בתחתית ההר" (שמות יט, יז), וכן: "אתם נצבים היום כֻלכם לפני ה' אלקיכם" (דברים כט, ט). וכן כתוב (שמות ח, טז): "והתיצב לפני פרעה", ולכאורה קשה, איך יתכן שמשה יעיז ללכת לפרעה, ועוד לעמוד בגאות? אלא, משום שה' עמו.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, פרק ב פסוק ד, עמ' פט-צ [?])
"ניצבים" (דברים כט, ט) משמע בכבוד ובתפארת. וכן ראוי לישראל, להיות נצבים כך, כי הם נכנסים לברית שתעלה אותם מעל כל הגוים. והנה אדם יכול להיות "ניצב", בקומה זקופה, בפאר ותפארת, שהוא רשאי להתפאר שהוא הגיע למדרגה ומעלה גבוהה של קדושה, ומצד שני הוא יכול להיות "ניצב", כסימן לגאוה, או יותר גרוע - כחירוף וגידוף נגד ה'. כך מצאנו (שמות ה, כ): "ויפגעו את משה ואת אהרן נצבים לקראתם", והביא רש"י: "ורבותינו דרשו: כל 'נצים' ו'נצבים' דתן ואבירם היו, שנאמר בהם (במדבר טז, כז): '[ודתן ואבירם] יצאו נצבים...'". ובבמדבר שם כתב רש"י: "'נצבים' - בקומה זקופה לחרף ולגדף, כמו (שמואל א יז, טז): 'ויתיצב ארבעים יום' דגלית". אם כן, ראוי לדעת שיש "גאות" ויש "גאוה". מי שגאֶה בתורתו, ובקדושתו, ולא הופך בזה לגס הרוח, אלא יש לו נחת רוח בזה שהגיע לקדושה כזו, ומתגאה לשמה, הוא שניצב כראוי ולפי ההלכה. אבל מי שמתגאה לכבודו ולהנאתו והופך לגס רוח, הוא רשע שאין כמוהו.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, דברים, עמ' קעז)
וז"ל חז"ל (במדבר רבה יח, יב): "כיון שראו שנסתלקו ישראל מסביבותיהם, יצאו מחרפים ומגדפים, שנאמר 'יצאו נצבים', ולהלן כתיב (שמואל א יז, טז): 'ויגש הפלשתי [גלית] השכם והערב, ויתיצב ארבעים יום'". פירוש: כל מקום שכתוב אצל רשע הלשון "נצב", הכוונה לקומה זקופה ו"ניצבית", של גאוה ואנוכיות, כמו שגלית בא בגלוי פנים לחרף את ה' (כמו שנביא בע"ה) ואצלו כתוב "ויתיצב", וכך גם בדתן ואבירם שהיו גאוותנים (וכמו שאמרו במדרש שם, במדבר רבה יח, י, "וכשראה משה שעמדו בגאותן..."). וכן אמרו: "כל מקום שנאמר 'נצים', 'נצבים', אינם אלא דתן ואבירם", והכוונה יותר רחבה, שכל מקום שכתוב "נצבים" מדובר בגאותנות וחרוף, כגון זה של דתן ואבירם.
(רבי מאיר דוד כהנא, אור הרעיון עמ' יט)
דתן ואבירם
[שמם רומז על מהותם. במקום התורה, אש דת שקיבלנו מסיני, הם רצו את "דתן", הדת של הגוים. במקום להעריץ את גדולי ישראל, הם העריצו את "אבירם", האבירים של הגוים.]
(רבי שרגא רוזנברג, ענבים במדבר, עמ' 122)
שירדו מנכסיהן
דתן ואבירם היו מנהיגים וגדולים בקרב העברים... ונראה שמאחר שהם היו בין המנהיגים של העברים, לא לקחו אותם לעבודה, שהמנהיגים לא עבדו, ובמיוחד אלה ששיתפו פעולה עם המצרים נהנו מזכויות. והנה דתן ואבירם היו עשירים, כמו שמוכח מדברי הגמרא: "'כי מתו כל האנשים המבקשים את נפשך'... שירדו מנכסיהן [ועניות כמיתה]". ומה שירדו מנכסיהם, יתכן שזה היה משום שפרעה קצף עליהם; או, שהמצרים הכבידו את העבודה והתחילו לטפל גם במנהיגים; או, לפי הכלל שאמרו חז"ל (סוטה ה.): "כל אדם שיש בו גסות הרוח לסוף מתמעט".
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, פרק ב פסוק יג, עמ' קנג)
ארבעה חשובין כמת עני ומצורע וסומא ומי שאין לו בנים
פירוש, כי לא ייחשב האדם שיש לו מציאות רק כאשר אינו נוטה לשום קצה, כי כאשר נוטה לקצה הוא בעל מיתה, ואלו ארבעה הם נוטים אל הקצה... ההעדר הוא בד' צדדין, ולכך אמר בכאן כי ד' אלו הם כנגד צדדין, והם נחשבים כמתים מפני שהם נוטים אל ההעדר. כי הצרעת בגוף הוא והגוף הוא מצד הימין, דכיון שאמרו כי הנפש הוא מצד שמאל דכתיב (איוב יב) "אשר בידו נפש כל חי", והגוף הוא מצד הימין... וזהו דתנן (נגעים פ"א): עקביא בן מהללאל אומר מראות נגעים שבעים ושתים, כמנין חסד, "צדק מלאה ימינך"... וכאשר מגיע עליו צרעת נחשב נפסד מצד הימין וכאילו מת. וסומא הוא שנוטה לקצה ולהעדר מצד השמאל, כי הראייה הוא לנפש, אשר הנפש הוא בשמאל דכתיב "אשר בידו נפש כל חי", ואמרו במדרש (ויק"ר פ"ד): הנפש הוא בשמאלו של הקב"ה, ועינא בליבא - ששם הנפש - תליא, כדאיתא במסכת ע"ז (כח, ב), כי העין הוא יוצא מן הנפש... והסומא הוא נוטה אל קצה שמאל. ומי שאין לו בנים, ידוע כי המזרח הוא נקרא פנים וקדמה, שהרי הפנים הוא בקודם, ומן מזרח תולדת הבנים, ורמז לזה "ממזרח אביא זרעך" (ישעיהו מג)... וכאשר אין לו בנים הוא נוטה אל קצה והעדר המזרח. והעני הוא נוטה אל העדר הקצה שהוא מצד האחור, כי אין ספק כי מדת העני מתיחס אל האחור לשפלותו.
(חידושי אגדות מהר"ל כאן)
ויש לך לפרש על דרך הפשט אלו ארבעה נגד החלקים שהאדם מורכב מהם, שהאדם מורכב מגוף ונפש והצלם האלקי הנבדל שנאמר על האדם (בראשית א') ויברא את האדם בצלמו בצלם אלקים ברא אותם ודבר זה ענין אלקי מאוד, והרביעי מה שנתן ה' יתברך פרנסה לאדם שיתפרנס משך זמנו אשר הוא בעולם. ולפיכך המצורע אשר הצרעת דבק בגופו כאלו אין לו גוף וכאשר אין לו גוף נחשב מת, וכאשר חסר ראות גם כן נחשב מת שהרי הראות הוא תולה בנפש כמו שהתבאר למעלה, ומי שאין לו בנים שמוליד בדמות ובצלמו אין לו צלם ודמות, כי הצלם הזה עומד להדפיס בו אחר כמו שהוא כל צלם, ואמרו (יבמות ס"ג ב') מי שאינו עוסק בפריה ורביה כאלו ממעט את הדמות, ואף אם יש לו תאר פנים אין זה צלם שראוי לאדם אלא אם כן הוא עוסק בפריה ורביה ואז יש לו הצלם הנבדל האלקי ודבר זה ענין מופלג בחכמה וכאשר האדם חסר פרנסה אין לו חיים, כי הפרנסה נקרא חיים. כלל הדבר באלו ד' דברים מקבל האדם חסרון בכל חלקיו ופי' זה ג"כ ברור ואמת.
(חידושי אגדות מהר"ל כאן)
אבל אם לא ירצה להכנע אל גזרת השם ולצאת אל הכשדים, הדין הקשה יתריס בין כנגדו בין כנגד העיר בלי מיתוק, וז"ש 'ואם לא תצא אל שרי מלך בבל ונתנה העיר הזאת ביד הכשדים ושרפוה באש ואתה לא תמלט מידם'. וכאן יש לדקדק, שלא אמר שיהרגוהו הכשדים, לפי שכבר הבטיחו הקב"ה שלא ימות בחרב, אבל על כל פנים הדין הקשה התריס כנגדו, שהרי סימו את עיניו וסומא חשוב כמת, והעונש הזה נגזר עליו מדה כנגד מדה, שהרי הוא סימא עינו של עולם, והוא שריפת בית המקדש, לפי שלא רצה להכנע ולצאת אל הכשדים.
(רבי משה דוד ואלי, מרפא לשון, ירמיהו לח, יח)
הרי מבואר בפירוש שמה ששלט פרעה בישראל ועבד בהם עבודה קשה זה היה רעתו שניטל חיותו עבור זה. וזה שאמרו חז"ל כאן [סוטה יא ע"א], ויבן ערי מסכנות וגו' רב ושמואל וכו', ומר אמר חדא ומר אמר חדא ולא פליגי, כי חד אמר שמסכנות את בעליהן, פירוש שסיכן בעליהם למיתה כי ע"י העבודה הזו בררו הנשמות מן הקליפות עד אשר נשארו פגרים מתים, וממילא מזה גם מצרים הגשמיים שקבלו חיותם מהם נימוחו מן העולם, וחד אמר שממסכנות, כי נשארו הקליפות עניים ואביונים מן הנשמות הקדושות, ועני חשוב כמת כמאמר חז"ל, ועל כן, כן נקרא שם הערים חד אמר שראשון ראשון מתרוסס, כלומר ע"י הבנין הוציאו הנשמות מעט וראשון ראשון שבקליפות מתרוסס, וחד אמר פי תהום בלעו, כלומר שנפלו לנוקבא דתהום רבה, והכל אחד.
(רבי חיים מטשרנוביץ, באר מים חיים, בשלח, פרק טו, ה)
"זאת תורת וגו' אשר לא תשיג ידו" וגו'... ובדרך רמז אפשר שרמז הכתוב למה שאמרו בזוהר הקדוש (עי' תיקו"ז תיקון כב) כי העניות נקראת צרעת, ולזה שניהם נקראים מתים. והוא מה שרמז באומרו "אשר בו נגע צרעת", פירוש עודנו הנגע בו, ומה הוא הנגע? פירש ואמר "אשר לא תשיג ידו בטהרתו", פירוש שלא מצאה ידו לצד עוניו להביא קרבן הצריך לטהרתו מצרעתו, עד שהוצרך להביא עופות.
(אור החיים, ויקרא יד, לב)
הוא ע"פ מליצתם שיאמרו או חברותא או מיתותא [תענית כג ע"א]. ועל כן, העני שגם "אחי רש שנאהו" וגו' [משלי יט, ז] הוא חשוב כמת. וכן המצורע אשר מושבו הוא בדד מחוץ למחנה, וכן הסומא שהוא מובדל מבני אדם, וכן מי שאין לו בנים הוא ג"כ כערער בערבה יחידי. על כן נחשבים כולם כמתים.
(רבי מנחם טאקסין, אורח ישרים, כאן)
ונראה שהטעם לכך שמצורע חשוב כמת אינו בגלל יסוריו הקשים וכובד חליו של המצורע, שאפילו כל יסורים שבעולם אינם כמיתה... כי כל הצרות והיסורים הם כאין לעומת החסד הגדול שנתן לו הקב"ה, והוא החיים... אלא צ"ל דטעמא דמצורע חשוב כמת הוא בגלל הנאמר בו "בדד ישב מחוץ למחנה מושבו" (ויקרא יג, מו)... דמה שאמרו 'ארבעה חשובים כמת' - אין כאן סתם צירוף של כל מיני מקרים אומללים הנחשבים כמיתה, אלא כולם עניין אחד, ומלמדים זה על זה.
(רבי חיים שמולביץ, שיחות מוסר, תשל"ב, מאמר לא, עמ' קיב-קיד במהד' תש"מ [ובדומה לענין מי שאין לו בנים, שנת תשל"ג מאמר ז, עמ' כב])
מדוע מי שאין לו בנים חשוב כמת? בטבע האדם הוטבע כח ההטבה לזולתו. ואף שיש בידו להיטיב לאחרים, מ"מ אין לו כח הטבה עד כדי מסירות נפש אלא לבניו שלו. לכן מי שאין לו בנים, ואין בידו להיטיב כראוי - חשוב כמת.
(שיחות מוסר, תש"ל פרשת ויצא מאמר יב' עמ' מט)
[העני הוא בדעת, בדעת תורה. המצורע הוא המוציא שם רע על היהדות ועל מנהגי ישראל, והוא עומד בדעותיו מחוץ למחנה כמצורע, ואינו משתתף בצערם של ישראל. סומא הוא מי שאינו רואה את העתיד, אינו מקווה לגאולת ישראל, אינו רואה את מעשי ה' בבריאה ובהיסטוריה. מי שאין לו בנים הוא שאין לו מצוות ומעשים טובים. הם חשובים כמתים.]
(רבי שרגא רוזנברג, אבני שיש, עמ' 220-221)
לטקסט
מי שאין לו בנים חשוב כמת
[על הפסוק "אלה תולדות נח, נח איש צדיק", אמרו חז"ל: "ללמדך שעיקר תולדותיהם של צדיקים - מעשים טובים". ויש להבין, הלא חז"ל אמרו: מי שאין לו בנים חשוב כמת, אם כן יוצא שצדיקים שיש להם מעשים טובים, מכל מקום הם נחשבים כמתים. היתכן לומר כך על הצדיקים? הנה אב ובן בבחינת עבודה נקראים סיבה ומסובב, היינו מה שבנה נקרא אב, ומה שמתגלה אח"כ בפועל נקרא בן. מה שבנה הוא כמו טיפה במוח האב, ומה שיוצא אח"נ בפועל נקרא לידה ובן, היוצא מן הכח אל הפועל. ולכן מי שרוצה להיות צדיק, הוא מסדר לעצמו מחשבתו מה לעשות, היינו למה הוא צריך להשתוקק. על כן אמרו חז"ל: למעשים טובים, כלומר שהוא חושב במחשבתו איך הוא מגיע למצב שיהיה בידו לעשות מעשים טובים. נמצא, שמי שרוצה להיות צדיק עושה הכנה ועושה במחשבתו חשבון נפש איך לעשות מעשים שיהיו טובים, היינו שרוצה להוליד, כי הכנה שיש לו במחשבתו נקראת אב, שעל ידה מוליד בנים שהם מעשים טובים. וזה שכתוב: "אלה תולדות נח", היינו המעשים הטובים שהם התולדות של הצדיקים, וזה שאמר: "נח איש צדיק", שזכה למעשים טובים, היינו שבזמן העשיה הרגיש שבאמת המעשים שלו הם טובים, והרגיש את הטוב שיש בהם, את העונג המלובש במעשי המצוות. וזה פירוש "מי שאין לו בנים חשוב כמת", שבנים נקראים מעשים טובים, ומי שאין לו מעשים טובים חשוב כמת, מטעם שרשעים בחייהם נקראים מתים, משום שהם נפרדים מחיי החיים.]
(רבי ברוך שלום אשלג, ברכה ושלום, בראשית, עמ' מ-מא)
סה ע"א
כי מתו כל האנשים וכו' במדין נדרת לך והַתֵר נדרך במדין וכו' דכתיב ויואל משה אין אלה אלא שבועה
ופירש רש"י: "במדין נדרת לפני יתרו, לך והתר בפני יתרו... ויתרו הדירו למשה שלא לשוב מצרים מפני אותן אנשים המבקשים להורגו". אם כן, רואים שהסיבה שיתרו לא רצה שמשה יקח את צפורה למצרים, היתה משום שחשש לחיי משה ולחיי משפחתו אם יחזור לשם. ומשה הסכים להישבע על כך, ואע"פ שהיתה עליו חובה לנסות להציל את בני ישראל, מ"מ הוא סבר שמותר לו להישבע, משום שבתור אדם יחיד היה פטור משום פיקוח נפש. ובאמת לא היתה דעת הקב"ה נוחה משבועה זו. ומ"מ הוא היה צריך להתיר את שבועתו בפני יתרו, כשהחליט לחזור למצרים, משום החשד, שכן אילו היה הולך סתם, בלי הסבר, היה יתרו חושד בו שהוא פשוט מזלזל בנדרו, ושהבטחה שלו אין לסמוך עליה, מה עוד שכיון שיתרו היה גוי, זה היה עלול ליצור חילול השם. ועוד, שהמדרש (הובא בתורה שלמה כאן ס"ק קסח) אומר שמראש גילה יתרו שהוא חושד במשה: "אמר לו יתרו: יודע אני שכולכן רַמָיין. כך עשה יעקב זקינך כשהלך [לארץ] אצל לבן, והשיאו את בנותיו, ובסוף גנב לבו של חמיו... ומי אומר לי שאין אף את גונב את לבי... אלא אֱסור עצמך בשבועה". מכל הסיבות הללו הלך משה ליתרו, והודיע לו שהוא מפר את נדרו (אך ברור שגם אם יתרו היה מתנגד, היה משה הולך). זאת, אע"פ ששבועתו היתה נגד המצוה של "לא תעמוד על דם רעך", ואע"פ שהשיקול של פיקוח נפש - גם אם היה שיקול מוצדק - כבר עבר, שהרי "מתו האנשים המבקשים את נפשך", ואע"פ שהקב"ה התיר את נדרו, כמו שאמרו חז"ל (שמות רבה ד, ד): "אמר לו הקב"ה: אם יאמר לך יתרו כלום מן השבועה, אמור לו: בעל השבועה התיר אותי מן נדרי" - בכל זאת הלך אל יתרו להודיע לו. בוא וראה כמה חשובה מלה של אדם, וכמה חשוב לדאוג שלא יחשדוהו שהפר את הבטחתו, שהרי אע"פ שמשה היה יכול ללכת למצרים בלי לבקש רשות מיתרו, הלך אצלו לבקש רשות. ועל זה אמרו חז"ל (מדרש תהלים כד, ז): "'ולא נשבע למרמה' (תהלים כד, ד) - זה משה, שנאמר: 'ויואל משה...'". וגם המשך הפסוק שם הוא במשה, כדברי אליהו רבה (יז): "ומה שכרו של משה? זכה שקיבל ברכה מלפני אלקיו, שנאמר (תהלים כד, ה): 'ישא ברכה מאת ה''".
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, פרק ב פסוק כא, עמ' ר)
אשכחיה צדקיה לנבוכד נצר דהוה קאכיל ארנבא חיה
קנאה הוא מצד הכעס הוא מפסולת הגבורה, מזה נמשך אכילת אבר מן החי, שזה בא מאכזריות הנמשך מהכעס, מדת הבעלי חיים הטורפים, ונבוכדנצר תלש ארנבא חיה שהוא נמשל לאריה כמו דוד המלך ע"ה שנקרא גם כן אדמוני, אלא שהיה עם יפה עינים, שאינו הורג אלא מדעת סנהדרין, והוא מדת אריה וגבורה דקדושה, מה שאין כן נבוכדנצר שהיה מצד הקליפה ופסולת הגבורה, על כן אכל אבר מן החי.
(מחשבות חרוץ, אות ד)
הגבורה, שהיא עומדת למופת, היא מצטיינת בשלשה אופנים: האחת היא הגבורה הנפשית, ובנדון של מלך עז וקשה היא מתבלטת, אם הוא פראי, בתכונותיו האכזריות, שאז קשה מאד לעמוד נגדו... וזה הוא הכח המטיל אימה, שהשתמשו בו רשעי עולם הקדמונים, ביחוד כמו נבוכדנצר, שאכל ארנבא חיה כדי להשריש בקרבו את מדת העריצות והאכזריות הפראית, אשר הכיר בכח זה את חיזוק ממלכתו האימתנית.
(עולת ראיה חלק ב עמ' פב-פג)
נ"ל כונתם ע"פ מה שמסופר במסכת שבת [קמט ע"ב] על נבוכדנאצר שהי' חולש על גוים למשכב זכור, וכשהגיע לצדקיהו נמשכה ערלתו וכו'. ובמסכת ר"ה [ד ע"א]: מאי שגל? כלבתא, שהיו נואפים גם עם כלבים. וזהו אשכחי' דקא אכיל ארנבתא, והוא לשון נקיה ע"ש הכתוב "אכלה ומחתה פיה", ובמסכת כתובות [סד ע"ב] "אוכלת עמו משבת לשבת". ודבר זה היה גנאי לו. ועיין באבן עזרא על תורתנו הקדושה [ויקרא יא, ג] שמבאר שם מדוע כתבה תורתנו הקדושה ארנבת בל' נקבה ולא ארנב בשם מין הזכר [יש אומרים לפי שלא ימצא הזכר מהם, וי"א שהזכר ישוב נקבה והפך הדבר].
(רבי מנחם טאקסין, אורח ישרים, כאן)
אשכחיה צדקיה לנבוכד נצר דהוה קאכיל ארנבא חיה א"ל אישתבע לי דלא מגלית עילוי ולא תיפוק מילתא אישתבע לסוף הוה קא מצטער צדקיהו בגופיה איתשיל אשבועתיה ואמר שמע נבוכד נצר דקא מבזין ליה שלח ואייתי סנהדרין וצדקיהו
כל העובר על המאמר האגדי הזה יתמה וישתומם מה שנבוכדנצר היה מתירא כל כך שלא תיפוק מילתא על כי אכל ארנבא חיה... הכי לרשע עריץ כמוהו יש בושה?... שהיתה לפני נבוכדנצר אומה כזו שהסתמלה בסמל כזה [ארנבת] על עממיותה... אשר כמו כן יש גם בזמן המודרני הזה אומות כאלו שתסתמלנה על עממיותם בצורות חיות כאלו על דגלם... הנה עליה עלתה רשעותו לאכלה ולתקפה, שלא הכניעה מרצונה הטוב תחת ידו. אבל לא רצה דתיפוק מילתא עוד. לכן א"ל אישתבע לי דלא מגלית עילוי וכו' אישתבע. לסוף הוה קא מצטער צדקיהו בגופיה, ר"ל אבל כמה היה הדבר הזה מחטט את מוחו וצערו אח"כ, הגם שנשבע לו מפני שלא היתה לו ברירה, אבל מדוע לא יעשה דבר לגלות את מצפונות זממו זה, שלא תעלה האומה הזאת לטרף שניו על לא דבר? "איתשיל אשבעתיה ואמר", ר"ל גם הסנהדרין הסכימו על זה שאל ידום בדבר. לכן התירו לו את שבועתו. אך כאשר שמע נבוכדנצר דקא מבזין ליה וכו', דהיינו שהוא רשע ערום להתנכל על אומה להמיתה על לא דבר, שלח ואייתיה סנהדרין וצדקיהו וכו', ר"ל לבא במשפט עמהם מה שלא היו עמו בעצה, שיפק זממו להפיל על האומה הלזו ולכבשה.
(רבי אורי לנגר, אור האגדה כאן, ח"ב עמ' 71-72)
המלך צדקיהו כרת ברית בסתר עם מלך מצרים שיעזרו איש את אחיו ננד נבוכדנצר... ונבוכדנצר אשר ידע כי כ"ז שלא יכבוש את מצרים לא תכון מלכותו על המלוכות הקטנות האלה, הוסכם בדעתו לעלות בסערת מלחמה על מצרים ולהכותה חרם. והתחבולה הזאת המציא בסתר בכדי שלא ידעו המצרים להיזהר ממנו... ממלכת מצרים היתה נקראת בפי העולם בשם ארנבת, ע"ש מלך הראשון אשר מלך בה אחר אלכסנדר מוקדן והוא תלמי לאגי, והשם לאגי בלשון יוונית הוא ארנבת... "אשכחיה צדקיהו לנבוכדנצר דהוה קאכיל ארנבא חיה", ר"ל פעם אחת מצא צדקיהו אשר היה בא בבית נבוכדנצר כאוהב, ונבוכדנצר לא שמר את עצמו מפניו, מצא איך כל שרי המלוכה מתיעצים לנפול בחרב שלופה על מצרים. אשכחיה דהוה קאכיל, שברצונו לאכול "ארנבא חיה" את ממלכת מצרים כמו שהיא, לפתע פתאום. נבוכדנצר, בראותו כי איש זר כצדקיהו עומש ושומע את הסוד הזה, "א"ל אישתבע לי דלא מגלית ולא תיפוק מילתא", שלא תגיד הדברים האלו ששמעת לאחרים, בכדי שלא ישמעו המצרים מזאת. "אישתבע", לא היתה לו עצה אחרת. אבל כשיצא מבית נבוכדנצר "לסוף הוה מצטער צדקיהו בגופיה", היה לו צער מחמת עצמו בזה שלא יודיע למלכות מצרים אשר חיה באמונה אתם, ולכן איתשיל אשבועתיה ואמר, שלח שלוחים להגיד למלך מצרים שידע להיזהר כי בדעת נבוכדנצר להתנפל עליו. ועל זאת ניבא ירמיהו (פרק מו) למצרים על חיל פרעה נכו אשר היה על נהר פרת בכרכמיש אשר הכה נבוכדנצר מלך בבל, שם נפוצה המלחמה. ונבוכדנצר שחשב כי פרעה איננו מתעתד למלחמה נשתומם לראות כי מצא שם חיל מצרים ערוכים ושמורים למלחמה... לשוא שחַתָּ, צדקיהו, את מוצא שפתיך בזה ששלחת להגיד לפרעה, כי בין כה וכה לא יעמוד מול נבוכדנצר... ואחרי הנצחון אשר נצח נבוכדנצר את מצרים, שמע נבוכדנצר שלח ואייתי סנהררין וצדקיהו, ואז דיבר אתו משפטים על אשר הפר את שבועתו.
(רבי אלכסנדר זיסקינד לוין, דורש טוב לעמו, עמ' 127-129)
אשכחיה צדקיה לנבוכד נצר דהוה קאכיל ארנבא חיה א"ל אישתבע לי דלא מגלית עילוי ולא תיפוק מילתא אישתבע לסוף הוה קא מצטער צדקיהו בגופיה איתשיל אשבועתיה ואמר וכו' ששמטו כרים מתחתיהם
[מדוע הצטער צדקיהו כל כך, שלא היה יכול להתאפק לשמור על הסוד? היתה תחרות בין מצרים לבבל. כל אמפריה רצתה שישראל תהיה לצדה. לכן בבל כרת ברית עם צדקיהו שיהיה לצדו, כמו שכתוב (יחזקאל פרק יז פסוק יג) "ויקח מזרע המלוכה ויכרת אתו ברית ויבא אותו באלה", ואח"כ צדקיהו מרד בו והתחבר למצרים כמו שכתוב (שם פסוק טו) "וימרד בו לשלח מלאכיו מצרים לתת לו סוסים ועם רב". כבר בימי חזקיהו מלכי ישראל נטו יותר למצרים, שרבשקה אמר לחזקיהו שישראל בוטחים על מצרים שהיא משענת קנה רצוץ. והמדרש (ויקרא רבה פרשה יג סימן ה) דורש "ואת הארנבת זו יון כי מעלה גרה היא שמגדלת הצדיקים". אין הכוונה ליוון העתיקה שהרי לא הכירו את חכמי ישראל. [אבל המדרש שם מפרט שהכוונה לאלכסנדר מוקדון שכיבד את שמעון הצדיק]. ואין הכוונה למלכי יוון הסלווקים, שהרי הם דווקא רדפו את היהדות והחשמונאים נלחמו בהם. אלא כוונתם על היוונים של בית תלמי במצרים, שהם כיבדו את צדיקי ישראל, ותירגמו את התורה ליוונית. לפי זה יש לומר שכאן "ארנבת" רומז למצרים, וצדקיהו מצא שנבוכדנצר אוכל ארנבת - היינו שרצה לכבוש את מצרים, לבלוע אותו ולהשחית אותו. (עמ' 43) ונבוכדנצר השביע את צדקיהו שלא יגלה למצרים את תכניותיו כדי שלא ידעו להיזהר ממנו. אבל צדקיה נטה למצרים ולכן היה לו קשה להתאפק מלגלות למצרים את התכניות. ולכן התיר את השבועה. וסהדרין התירו לו כי ראו בזה צורך מדיני, כי גם סנהדרין נטו אחרי מצרים. ולכן נבוכדנצר העניש אותם.]
(רבי זאב וולף מישעל, הגיון דברי חכמים, עמ' 42-43)
לטקסט
המודר הנאה מחבירו אין מתירין לו אלא בפניו מנה"מ אמר רב נחמן דכתיב ויאמר ה' אל משה במדין לך שוב מצרים כי מתו כל האנשים אמר לו במדין נדרת לך והתר נדרך במדין
[קשה, הרי "לך שוב מצרים" נאמר אחרי שיתרו כבר אמר לו "לך לשלום" (שמות ד, יח), א"כ כבר התיר לו את הנדר? י"ל, שיתרו דרש ממנו לקחת את אשתו, בזה שאמר לו "לך לשלום", והרי בלי אשה אין לו שלום (יבמות סב ע"ב). ומשה לא רצה לקחת את אשתו, מפני הטירחה בדרך, ושאל את פי ה', וה' ענה לו שהוא צריך להתיר את נדרו בהסכמת יתרו.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף קלא ע"ב)
לטקסט
אין מתירין לו אלא בפניו וכו' איתשיל אשבועתיה ואמר
"ואת עיני צדקיהו עיוור" - אפשר כיון שהיה כופה את הסנהדרין שיתירו לו שבועתו שלא בפני נבוכדנאצר, והוא נגד הדין דשבועה שתולה בדעת אחרים שאין מתירין אלא בפניו, והם התירוהו מפני האימה שלא בפני נבוכדנאצר, ועל כן הרג לסנהדרין (איכה רבה ב, יד), וכיון שגרם מיתה לסנהדרין הנקראים 'עיני העדה' (במדבר טו, כד), נענש באותה מדה שנקרו את עיניו.
(רבי משה מפרנקפורט, מנחה גדולה, ירמיהו לט, ז)
[עיין גם לקט ביאורי אגדות לעיל נ ע"א בשם רמ"ע מפאנו]
סה ע"ב
כל הנופל אינו נופל לידי גבאי תחלה
מ"ש (משלי לא) "כפה פרשה לעני וידיה שלחה לאביון" - וקשה, מדוע אצל עני כתיב "פרשה" וגבי אביון כתיב "שלחה"? וראיתי לפרש דהנה אביון הוא יותר מדוכה ר"ל מן העני... והנה ע"פ הטבע אין מעניש הקב"ה את האדם ולא שכיח שירד אדם מנכסיו בפעם א' שיהיה אביון ר"ל, רק ירד מטה מעט מעט כדאמרינן בנדרים כל הנופל אינו נופל לידי גבאי תחילה, וא"כ בעוד שהוא עני, כלימה תכסה פניו לבקש מחייתו מאחֵר, כי אין דרכו בכך. אך האביון אין לו עוד בושה, כי ההרגל נעשה אצלו טבע לפשוט יד לבקש מחיה מאחר ר''ל. ולכן לעני אשר הכלימה תכסה את פניו לפשוט יד לבקש עזר מאחר, האשת חיל אינה נותנת לידו שיתבייש על ידה, אך כפה פרשה לעני ותפשוט ידה שהעני יקבל מידה, והרואה יחשוב שהוא נותן לתוך ידה ולא יתבייש, משא"כ לאביון שאין לו עוד שום בושה, אינה מקפדת, וידיה שלחה לאביון לתת לו.
(רבי מרדכי יוסף וילדמן, מי מעין, דף לז ע"ג)
אפילו אתה מוכר שער ראשך אתה נותן לה כתובתה
"השואפים על עפר ארץ בראש דלים" (ישעיהו ב, ו) - באור הדברים האלה נראה לי על פי האמור בנדרים סה ע"ב: א"ל ר"ע אפילו אתה מוכר שער ראשך אתה נותן לה כתובתה. "ועפר הארץ בראש דלים" נראה לי דהיינו העפר שהיו מעלים על ראשיהם בימי אבלות... וכוונת הנביא היא כי הם כל כך להוטים לתבוע חובותיהם מן העניים בשעה שאסור אפילו לעבור לפניו שלא לביישו (מכילתא שמות כב, כד; בבא מציעא עה ע"ב), עד שאפילו בימי אבלותם של העניים, שעל פי המנהג המקובל אסור היה לגלח שערם אז... רוצים לגלח שערם עם האדמה על ראשם לשלם חובותיהם.
(רבי דוב שלמה שפירא, תלפיות כרך ז עמ' 426)
סו ע"א
קונם שאני נושא את פלונית כעורה והרי היא נאה וכו' מותר בה וכו' שהנדר טעות ומעשה באחד שנדר מבת אחותו הנייה והכניסוה לבית ר' ישמעאל וייפוה וכו' והתירה ר' ישמעאל וכו' וכשמת ר' ישמעאל היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה וכן הוא אומר בשאול בנות ישראל על שאול בכינה מעשה לסתור חסורי מחסרא והכי קתני וכו' כי שכיב רבי ישמעאל פתח עליה ההוא ספדנא הכי בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה המלבישכן
אומרו וכן הוא אומר בשאול בנות ישראל אל שאול בכינה, וכי מה צריכין ראיה על כך ומה זו ראיה?... מהנראה דהוקשה להם מה שאמר הכתוב בנות ישראל אל שאול בכינה... ולמה הוצרך לומר זאת? מעצמם יש להם להתעורר ולבכות ע"ז אחרי אשר היה מלבישם שני עם עדנים כסוף הפסוק שם... במות הצריק יש לסופדו כהלכה, והיינו להזכיר צדקותיו אשר עשה ובכדי שגם הדור ממנו יראו וכן יעשו אותן הצדקות... דמה דפתח ההוא ספדנא ואמר בנות ישראל אל ר"י בכינה המלבישכן וכו' היינו ע"ד הנדר שהכניסוה לבית ר"י וייפוה, אף אנו נאמר דמה שאמר דוד המלך ע"ה "בנות ישראל אל שאול בכינה המלבישכן"... נרמז לנו כזה המשנה שג"כ היה עד"ז ובכגון זה היה מלבישם שני עם עדנים, והיינו שעידן את בשרם... וא"כ היה זה לצורך מצוה רבה וצדקה יחשב לו, ולכן הזכיר זאת דוד למען כי כן יעשו הבאים אחריו ולמלאות צדקות הצדיק... וזה אומרו במתניתין וכן הוא אומר בשאול בנות ישראל וכו', היינו שגם בשאול היה זה לצורך מצוה מה שהלבישם שני עם עדנים... ולכן הזכיר זאת דוד בהספדו... ולזה הוסיף ההוא ספדנא מילת המלבישכן, כי לעורר את בנות ישראל לבכות זאת על ר' ישמעאל שקילא טיבותיה דההוא ספדנא, כי מעצמם התעוררו על כך כמ"ש במתניתין וכשמת ר"י היו בנות ישראל נושאות קינה... ומשמע מעצמם, והוא לא הזכיר זאת בהספידו רק לחשוב צדקותיו של ר' ישמעאל, ולכן הוצרך לסיים מילה המלבישכן וכו' שהוא מעשי הצדקה.
(רבי מנחם מנדל ריזיקוב, דברי מנחם, דף יב ע"ג-יג ע"א)
והכניסוה לבית ר' ישמעאל וייפוה אמר לו ר' ישמעאל בני מזו נדרת וכו' בכה ר' ישמעאל ואמר בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן וכשמת ר' ישמעאל היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה
כאן הכל מבית אבא. אף הלשון. כשם שאביו זקנו סח לשון בני [ברכות ז ע"א], אף הנכד כך. היפים אוהבים את היפים. "הכניסוה לבית ר' ישמעאל ויפוה"... כיון שהצליח ר' ישמעאל למשוך על בת ישראל שנזדלזלה על בן זוג חוט של חן ולגלגל עליה אהבה, נתעוררו נימי הרוך והחמלה בלבו. "בכה ר' ישמעאל ואמר בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן". אוהב הבריות אהוב עליהם. "וכשמת ר' ישמעאל היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות בנות ישראל אל ישמעאל בכינה"... הרי אחת מן המשניות יקרות המציאות שבה אף ההלכה אומרת שירה, שבה אנו רואים בעליל שההלכה והאגדה ממקור אחד יצאו, שההלכה היא ביסודה שלה אגדה, כי האגדה היא רוה החיה שלה. ואילו ר' ישמעאל שונה הלכות הגדיל מחכמים רבים אחרים לעשות משזר הלכה ואגדה. לא בכדי נמשל על ידי המשנה לשאול שהיה מלביש את בנות ישראל שני עם עדנים. אף ר' ישמעאל הלביש את ההלכה שני עם עדנים של שירה.
(רבי אליעזר שטיינמן, באר תלמוד, ח"א, עמ' 317)
בכה ר' ישמעאל בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן
"בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן" היינו שזה שהאדם עני בדעת דקדושה זה מכסה על בת ישראל היינו נשמת ישראל.
(רבי ברוך שלום אשלג, ברכת שלום, פ' כי תצא, עמ' רצו)
אע"פ שאמרו (חגיגה ט, ב) יאה עניותא לישראל וכו', אמנם הצדיק המתפלל בעד ישראל לפני השי''ת לא יאמר כן, רק אדרבה יתפלל על עושר וגדולה לישראל כמו שבאמת אמרו בהיפך בנות ישראל נאות הן אלא שעניות מנוולתן, וכמו שאמרו (עירובין מא, ב) עניות מעביר על דעת קונו. זהו שנאמר 'ודל לא תהדר' [שמות כג, ג], פי' שלא להדר ולייפות הדלות לישראל לומר יאה עניותא לישראל ח"ו.
(רבי ישראל טויב, דברי ישראל, פ' משפטים, עמ' תי)
והנה ידוע מאמרם ז"ל בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנולתן... שבנות ישראל נאים מכל בנות אומות העולם, ולא מצד התואר והמראה אך מצד החן שנתן להם מאת ה' ע"י קבלתם התורה שכתוב בה "אילת אהבים ויעלת חן" [משלי ה, יט], שמעלת חן על לומדיה, וההיקש לכל הקרב לתורה. ולזה אמרו חז"ל שהגוים חביבה עליהם בהמתן של ישראל יותר מנשותיהן [ע"ז כב ע"ב], וכ"ש נשי ישראל עצמם. ובזה יש לתרץ מ"ש במס' כתובות [יז ע"א] מצוה לשמח חתן וכלה ולרקד לפניה ולומר שהיא נאה וחסודה, והקשה הבית שמואל [סי' סה ס"ק ב] משם הפרישה דהא כתיב "מדבר שקר תרחק", ואם לא היתה כן איך ישקר לומר מה שאין בה?... אבל עם מה שכתבתי, קושיא מעיקרא ליתא, שהרי הן הן דברי רי"ש שאמר בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן, וכמ"ש שבנות ישראל לגבי אומות העולם נאין הן מהחן שנתן להם מן השמים. ולזה אמר נאה וחסודה, שביאר שהנוי בא לה מצד החסד, חוט של חסד שמשוך על כל זרע ישראל, ולזה אין בדבריו שום שקר כלל, שכאשר הכלה מקושטת, אף אם לא תקרא נאה לגבי או"ה שצריכין נוי טבעי, אבל ישראל יש להם נוי סגוליי, ויאמר עליהם כלה נאה וחסודה, שהעניות הוא מסך על נוי שלהן, וכאשר יתקשטו קצת לעזור קצת מצד הטבע, נראה יופיין.
(רבי שלום משאש, רב פנינים, דרוש לנישואין, עמ' שצד-שצה)
בפסוק "שקר החן והבל היופי"... שיש גם מעלה ב"חן" ו"יופי", ולא שזהו ענין שצריכים לבטלו ח"ו, אלא כדי שלא יהיה "שקר החן והבל היופי" צ"ל "אשה יראת ה'" ואז "היא תתהלל" גם ב"חן" ו"יופי". ולכן אין זה סתירה למאמרי חז"ל במעלת היופי והחן כמו "אין אשה אלא ליופי", "בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן", "אסתר ירקרוקת היתה וחוט של חסד (שזהו ענין ה"חן") משוך עליה", כיון שאין כוונת הפסוק לבטל את ענין החן והיופי שאין בו ממש, כי אם שצריך להיות הענין ד"אשה יראת ה"' ואז "היא תתהלל" גם ב"חן" ו"יופי".
(רבי מנחם מנדל שניאורסון, תורת מנחם כרך כה עמ' 135)
בנגעים ריש פ"ב... רבי ישמעאל אומר בני ישראל אני כפרתן הרי הם כאשכרוע, לא לבנים ולא שחורים אלא בינונים. ופירש הר"מ: וענין "אני כפרתן" שיושם פדיונם, והוא מאמר יאמר אותו האומר לרוב אהבתו, כאשר זכר שוני מראיתם, הגדיל חסדו להם ואמר אני כפרתן עכ"ל. הנה אהבה גדולה לישראל קינן בלב רר' ישמעאל, והוא מצא שעם ישראל הם הכי נאים וחוט של חסד משוך עליהם, וכשדיבר מצביונם ומראיהם התלהב באהבתו... ומפני כן, כאשר ראה ר"י בת ישראל עניה כשנתכערה, נהפכו ציריו עליו ולא מצא מנוח לרגשות אהבתו לעמו עד שהכניסה לביתו וייפוה עד ששב לה היופי של בת ישראל, כי חן האומה על רבי ישמעאל, והוא בכה וקרא מתוך התרגשות בנות ישראל נאות הן. ומכאן מוסר השכל לאלו שחן זרים עליהם. אמנם כן למי שחונן בלבו אהבת ישראל, בני ישראל נאים הם ובנות ישראל יפות הן. ומשמע בגמרא שכזה היה בשאול המלך, שבגודל צדקתו היה חן האומה עליו, וראה כשהיו הבעלים יוצאים למלחמה, ודאג לבנות ישראל שלא יתכערו מעניות ורוב צער.
(רבי יששכר תמר, עלי תמר, על ירושלמי נדרים פ"ט ה"ח)
בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה
הכוונה ע"ד שאמר ר"מ והחי יתן אל לבו דברים של מיתה, דספיד יספדוניה וכו' [מו"ק כח ע"ב]. וה"נ יען שבכה ר' ישמעאל על בנות ישראל, לכך כשמת היו בנות ישראל אומרות מדה כנגד מדה, בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה. ובס' אורח ישרים ח"ב על אגדות הש"ס כתב שראה בספר אחד [מנחת יהודה (אפשטיין) כאן, בשם ס' מרגליות התורה] כי תיבת בכינה הוא ראשי תיבות בנות כל ישראל נאות הן.
(רבי גרשון שטרן, ילקוט הגרשוני כאן)
והנראה דמה שאמרו בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה זהו משום דכיון שהוא בכה על צערן של בנות ישראל, לפיכך ראוי הוא שהם יבכו גם עליו.
(רבי יהודה ליב גינזבורג, מוסר המשנה, נדרים פ"ט מ"ו)
הכלל היסודי הוא: "איש כי ידֹּר נדר לד'... לא יחל דברו"... לא יהיה הדיבור שלך מחולל. "מוצא שפתיך תשמֹר". ברגע שמִלה יצאה משפתיו של האדם, הרי היא קיימת. כח קדושת הכלל פועל אצל היחיד לעשות את דברו לקודש שלא יהיה ניתן לחללו...
(שיחות הרב צבי יהודה במדבר עמ' 410-411)
בכה ר' ישמעאל ואמר בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן וכשמת ר' ישמעאל היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה
ראיתי בספר כי המילה בכינה הוא ראשי תיבות בנות כל ישראל נאות הן.
(רבי מנחם טאקסין, אורח ישרים, כאן)
וכן הוא אומר בשאול בנות ישראל על שאול בכינה
...שמאד קשה לשמוע מאמר וכן הוא אומר בשאול וכו', שהדבר ידוע ומפורסם?.. שהתנא נתכוון להשוות העניינים... להודיענו שקצב א' להם, שהנה כל מגמת ר' ישמעאל היתה ליפות את בנות ישראל בעיני בעליהן כדי שלא יחליפו את נשותיהם ולא יבואו לידי גירושין... דוק ותשכח שזו בעצמה היתה מגמת שאול כשהיה מלביש בנות ישראל שני עם עדנים... כדי ששום אחד מישראל לא ימיר את אשתו באשת יפת תואר מבנות נכר הארץ ולא מזולתם אפילו ישראלית. על כן יפה דקדק התנא את דבריו ואמר וכן הוא אומר בשאול וכו', להשוות את המדות.
(רבי אברהם קונקי, אבק סופרים, אם לבינה, דרוש יד, דף קסב ע"ב)
ר' ישמעאל היה גלגולו של שאול, ולכן היה מיפה את בנות ישראל כשאול עצמו. וזה סוד אמרם ז"ל וכשמת ר' ישמעאל היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות בנות ישראל אל ר' ישמעאל בכינה, וכן הוא אומר בשאול בנות ישראל אל שאול בכינה. כי מה שהביאו כאן ענינו של שאול, והלא אפילו תינוקות של בית רבן יודעין אותו? אלא ללמדך שר' ישמעאל היה גלגולו ממש, ולכן נהג כמותו והספידוהו כמותו. כי שאול היה בחינת היסוד, ור' ישמעאל גם הוא בהיותו גלגולו של יוסף כידוע, וכולא רזא חדא למשכילים. ולכן היה מיפה את בנות ישראל, כי היסוד הוא המיפה את המלכות בחסדים שלו ובגוונויי נהירין.
(רבי משה דוד וואלי, ספר הליקוטים, עמ' קעא)
גבי שאול מאי קא משמע לן, זיל קרי בי רב הוא ומקרא מלא הוא? אכן י"ל במ"ש בילקוט ריש שמואל שני על פסוק זה בנות ישראל אל שאול בכינה... רבי יאודה אמר בנות ישראל ודאי, שבשעת שהיו בעליהן יוצאין למלחמה היה שאול זנן ומפרנסן... רבי נחמיה אמר בנות ישראל, הנאות שבישראל, אלו סנהדרין... ולזה אמר התנא דכמו שרבי ישמעאל היו בנות ישראל ממש נושאות קינה עליו במיתתו מפני שהיה מאכילם ויפותם... כך האי קרא דכתיב גבי שאול "בנות ישראל", בנות ישראל ממש נינהו, כרבי יאודה, ולא כרבי נחמיה דדריש בסנהדרין.
(רבי יוסף מולכו, אוהל יוסף, ליקוטים, דף פו ע"ב)
סו ע"ב
שן תותבת היתה לה ועשה לה רבי ישמעאל שן של זהב משלו
והנראה דלכך עשה לה משלו, משום דאמרו בכתובות סז ע"ב: "די מחסורו אשר יחסר לו"... זו אשה... הרי שבכלל מצות הצדקה נכנס גם החיוב להשיא אשה למי שאי אפשר לו מחמת עניות לקחת לו אשה לעצמו. והנה כמו כן צריכין להשיא את האשה לאיש, וזוהי מצות הכנסת כלה, ולפיכך מחמת מצות צדקה בכדי שהיא תהיה נשואה לאיש, עשה לה ר' ישמעאל שן של זהב משלו.
(רבי יהודה ליב גינזבורג, מוסר המשנה, נדרים פ"ט מ"ו)
בנות ישראל על ר' ישמעאל בכינה המלבישכן וכו'
וראוי להבין, כי אין המאכל מתייחס למלבוש עד שיאמר 'המלבישכן שני עם עדנים'. אך יראה שהוא גם כן כמעשה דרבי ישמעאל, לפי שהיו כעורות ולא היו להם קופצים... והעניות היה מנוולתן, אבל שאול הכניסן לביתו והאכילן למעדנים עד שנתייפו וקפצו עליהם והלבישום הבעלים שני, וזהו 'המלבישכן שני' - 'עם עדנים' שנתן לכם.
(רבי אריה ליב צינץ, מלוא העומר, איכה פרק ד פסוק ה)
קונם שאי את נהנית לי עד שתטעימי תבשילך לרבי יהודה ולר"ש ר' יהודה טעים וכו' ר"ש לא טעים אמר ימותו כל בני אלמנה ואל יזוז שמעון ממקומו
ובחידושינו למס' נדרים ביארנו דההוא גברא אשתו הקדיחה תבשילו, ועל ידי זה הדירה בהנאה, ומפני שהיא אמרה שהוא ראוי לאכילה, אמר עד שתטעימי תבשילך לרבי יהודה ורבי שמעון, אם הם יאמרו שראוי לאכילה יבטל הנדר. ורבי יהודה אכל, ואף שלא היה ראוי לאכילה, שינה בלשונו מפני דרכי שלום. ורבי שמעון בשיטתו אזיל, דביבמות דף סד איתא פלוגתא, דרבי אלעזר ברבי שמעון אמר מותר לשנות מפני דרכי שלום... ורבי נתן אמר מצוה לשנות... ורבי אלעזר ודאי כשיטת אבוהי קאי, ולכן אף שהיה מותר לשנות, אבל משום שהיה צריך לאכול מתבשילה, וכיון שאינו מצוה, א"כ אין הסעודה סעודת מצוה, והיא סעודת הרשות... ולכן לא רצה לאכול, וכדעתו ודבריו במס' פסחים (דף מט): רבי שמעון אומר כל סעודה שאינו של מצוה אין תלמיד חכם רשאי להנות ממנה, וכדמסיק רבי יצחק (שם) כל הנהנה מסעודת הרשות לסוף גולה. ובזה יתבאר דברי רבי שמעון בנדרים שאמר ימותו כל בני אלמנה, כוונתו למה דאיתא בב"מ שאשה שעזבה בעלה היא כאלמנה חיה כדאיתא (שם לח)... וכיון שתישאר מודרת הנאה ויעזבנה עם בניה, לא יהיה להם מה לאכול. וזה דמסיק ולא יזוז שמעון ממקומו, מדעתו, וגם רמז בזה שלא יגרום לו גלות ע''י שיאכל מסעודת הרשות.
(רבי גרשון חנוך העניך ליינר, עשר מלין דחסידותא (סוף ס' אורחות חיים), אות טו, דף סט)
נלע"ד דסברת ר"ש היה דעל כבודו יכול למחול אבל לא על בזיונו, ואפילו במקום מצוה אינו רשאי. ור"י לא מחלק בין כבוד לבזיון, וכמו שיכול ימחול על כבודו כן יכול למחול על בזיונו.
(רבי שמואל מוהליבר, חקרי הלכה ושו"ת, מהד' תש"ד, סי' טו, עמ' קצה)
הרי לנו בדבר אחד שתי הנהגות שונות מן הקצה אל הקצה, ועם כל זה בודאי ששתיהן נובעות מכח התורה ועפ"י רצון ה', כי נתחייבנו ללכת בדרכיו יתברך, ו"האדם ראוי שיתדמה לקונו" (תומר דבורה פרק א), ובוודאי כך נהגו גם הם. אלא ששורש אחיזת כל אחד מהם בדרכו המיוחדת היתה משום שבהנהגת הקב"ה גופא נמצאים שני דרכי הנהגה אלו.
(רבי אברהם יצחק בלוך, שיעורי דעת, מהד' תשס"א, תפלה, עמ' קס)
על מה שאמר רבי "בעוון ביטול תורה בנים מתים", הקשו: והא תניא רבי אומר בעון נדרים בנים מתים? ותירצו: הא לאחר ששמע מר' אלעזר בר' שמעון שאמר בעון נדרים בנים מתים (ששמע כן מר' שמעון אביו, שהוא רבו של רבי) (שבת לב ע"ב, ע"ש ברש"י).... והנה אשה הפרושה מאישה נקראת "אלמנה חיה" כמ"ש (שמואל ב, כ) "ותהינה צרורות אלמנות חיות"... וא"כ האשה שהדירה בעלה מהנאתו אם לא תטעים לר' שמעון, הנה כל זמן שלא טעם ר"ש, חל הנדר עליה ואסורה היא בהנאה מבעלה, והרי היא "אלמנה", ואם לא תעמוד בזה, ותהנה ממנו, הרי לשיטת ר"ש בעון נדרים שעוברים עליהם בנים מתים, שאפשר שעי"ז ימותו כל בני האשה הזאת ה"אלמנה". זהו שאמר ר"ש, אף אם בשביל אי זהירותה "ימותו כל בני אלמנה", בכ"ז אל יזוז שמעון ממקומו כי היכי דלא לתרגלי למנדר.
(רבי פתחיה מנקין, כרם פתחיה, גפן כה, ענף ה)
נלענ"ד עפמש"כ הגאון ר' ישראל סלאנטער זצ"ל... מה שלא היה ר"א מעביר על מדותיו [תענית כה ע"ב] אין זה מפני שלא רצה להעביר על מדותיו, אלא מפני שיטתו שהיה סובר שכך רצון ה' יתברך להתנהג ברמה... ורע"ק [שם] סובר שאדרבה, זהו קידוש השם מה שהת"ח מעבירין על מדותיהם... ובזה פליגי נמי ב"ש וב"ה, במה ששמאי ריחק את הגרים שבאו בתחבולות ובערמימות והלל ויתר על מדותיו וקירבן, ע"ש בשבת לא ע"א... ונראה דבהכי פליגי ר' יהודה ור"ש בנדרים סו ע"ב: ההוא דאמר לדביתהו... ר"י טעים אמר ומה לעשות שלום וכו', ר"ש לא טעים, אמר, ימותו כל בני אלמנה וכו'. והוא דר"י סתם הוא ר' יהודה ברבי אילעי... ועיין ב"ק קג ע"ב דכ"מ שאמרו מעשה בחסיד אחד או ר"י בר' אלעאי או ריבב"א... ובר"י בן בבא אמרו חז"ל שרצו לאמור עליו בהספידו הי חסיד הי עניו מתלמידיו של הלל הזקן [סוטה מח ע"ב], הרי דשם חסיד הונח על הנהגתו של הלל הזקן. וסובר ר"י כהלל ולכך ויתר על מדותיו, ור"ש סובר כשמאי ולכך לא טעם.
(רבי יעקב ישראל קנייבסקי, אגרות ורשימות קהילות יעקב, עמ' קו)
ר' יהודה טעים אמר ק"ו ומה לעשות שלום בין איש לאשתו וכו' בספק ואני על אחת כמה וכמה ר"ש לא טעים אמר ימותו כל בני אלמנה ואל יזוז שמעון ממקומו ועוד כי היכי דלא לתרגלי למינדר
ר' שמעון לא טעים, אמר (בשלמא בסוטה, האשה היא החוטאת, וזאת הוא בספק, לכן אמרה התורה כבוד המקום ב"ה יכריע, אם צדקה היא תחיה בשלום תחת בעלה והבעל לא יחשב לו אוון, נקיה היא ושלום יהיה לה, ובזאת נכון לאמור לעשות שלום בין איש לאשתו, שיהיה שלום להאשה מהבעל המושל עליה, אבל כאן בזה הסיפור האשה לא עשתה מידי, רק הבעל הוא מבני בלי שם, וחפץ במרד ובמעל לזלזל בכבוד חכמים)... ואל יזוז שמעון ממקומו (לזלזל בכבודו ולעשות רצון הנודר הזה, בזאת השיב ר' שמעון לר' יהודא שזה לא דמי לסוטה ואין בזה דבר מצוה כלל, ונהפוך הוא כי מרי יהיה אם יבוזה כבוד התורה) ועוד (תירוץ אחר אמר ר' שמעון למה לא טעים כר' יהודא... שבזאת יחולל שמו ח"ו, ואני הוא הנותן מכשול לפניו שירגיל בנדרים, בראותו כי ידור נדר הנוגע בכבוד נכבדי עם, ימהרו ויסורו למשמעתו להקים נדרו, לכן יותר טוב למנוע מהקים דברו) כי היכי דלא לירגלי למינדר, ומוטב שיקיל בנדר אחד משיפרוץ בנדרים רבים...
(רבי משה קוניץ, בן יוחאי, שער ו, דלת נו, עמ' לב)
ולמדנו כמה החמיר ר' שמעון בנדרים, עד שלא רצה להתעסק במציאת היתר לאותה אשה שהדירה בעלה ואפי' לעשות שלום בין איש לאשתו, כדי שלא יקלו בנדרים ולא יתרגלו העם בהם. ואופייני דלא מצינו בכל המשניות במס' נדרים שמועה או הלכה מוזכרת משמו של רבי שמעון, אעפ"י שעסק בהאי מסכת עם תלמידיו כדאיתא בגמ' מו"ק דף ט ע"א.
(רבי משה ליב שחור, אבני שוהם, פרשת מטות)
ומה לעשות שלום בין איש לאשתו וכו' שמי שנכתב בקדושה ימחה על המים קונם שאי את נהנית לי עד שתראי מום יפה שביך וכו' שמא ראשה נאה וכו' שמא שערה נאה וכו' שמא עיניה נאות וכו' שמא אזניה נאות
שה' יתברך אומר שלא תוכל להתדבק אליו עד שתראי מום יפה שבך, היינו לפי פירוש הראשון של הר"נ שאסורה בהנאתו אם תוכל למצוא דבר נאה, ז"א שאם האדם יכול להגיד שיש לו ג"כ דברים יפים שעמהם עזר להשי"ת שיהיו יכולים להתדבק זב"ז, שאם לא כן למה לא עזר לאחר, אלא ודאי מוכרח להיות שבו יש דברים יפים, זאת אומרת שיש לו אמונה טובה או מדות טובות או שיש לו לב טוב שהוא יכול להתפלל. וזה שמפרש "אמר להם שמא ראשה נאה", היינו שיש לו שכל חיצוני טוב יותר מכל אנשי דורו, או "שמא שערה נאה", שהוא מדקדק על עצמו כחוט השערה, או "שמא עיניה יפות", היינו שיש לו חן דקדושה יותר מכל אנשי דורו, או "שמא אזניה יפות", זאת אומרת שהוא לא יכול לשמוע שום לשון הרע.
(רבי ברוך שלום אשלג, ה' שמעתי שמעך, מאמר עג, עמ' קכח)
ההוא דאמר לה לדביתהו קונם שאי את נהנית לי עד שתראי מום יפה שביך לר' ישמעאל בר' יוסי וכו' יפה קורין אותה לכלוכית שהיא מלוכלכת במומין ושרייה
[הנמשל הוא, שאם אדם אומר שהקב"ה קירב אותו אליו מפני שמצא בו דברים טובים, הוא מודר הנאה מדבקות ה', כי הקב"ה מקרב דווקא את אלו הרואים את האמת - שאין בהם מאומה, את אלו המלאים מומים יותר מכל אנשי הדור, ולא מי שחושב שיש לו מידות טובות.]
(רבי ברוך שלום אשלג, ה' שמעתי שמעך (תשסז), כרך א, מאמר עג עמ' קכח)
עד שתראי מום יפה שביך וכו' יפה קורין אותה לכלוכית שהיא מלוכלכת במומין
היופי האמתי הוא ההרמוניה האמתית, וכיון שכולה מלוכלכת במומין הרי זה מום יפה שבה.
(שיחות הרב צבי יהודה, ויקרא, עמ' 201)
זוהי המום היפה והמעלה היותר גדולה וחשובה ומועילה, כי אשה שאין בה אף מעלה אחת שתוכל להתגאות בה... הרי שהיא מאד מדוכאת מאד שפלת רוח, וזוהי המעלה היותר גדולה והנכבדה והנפלאה. ובעל שיש לו אשה כזו הוא מאושר ממש, כי מפני חלישות דעתה לא תתגאה עליו לעולם, לא יסבול אף פעם מגסות רוחה... וכל אשר יצווה תקיים. ואשה כזו טובה לבעלה יותר מאשה בעלת מעלות, שלבה גס בבעלה ומרימה ראשה ומזלזלת בו.
(רבי חיים אפרים זייטשיק, אור חדש, פרשת עקב, עמ' קמ)
אזלת ותברת יתהון על רישיה וכו' את עשית רצון בעלך המקום יוציא ממך שני בנים כבבא בן בוטא
וצ"ע, וכי מותרת אשה לבזות חכמים לעשות רצון בעלה, והיא ובעלה חייבים בכבוד חכמים? אבל האמת נראה שהיו מאשימים לבבא על שהשיא עצה להורדוס לבנות הבהמ"ק [ב"ב ד ע"א], וראה פלא כי כתיב "מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים", ובעו"ה מיום שנבנה בית שני ע"י רשיון כורש נסתמה הנבואה... ומיום שנבנה בנין המפואר ע"י הורדוס העבד, אז נחלקו ב"ש וב"ה ונעשה תורה כאלפים תורות בעו"ה, והכל מפני שהיה יד עכו"ם באמצע. נמצא גרם בבא לכיבוי ב' המאורות, נר תורה ונר עבודה. והיה סבור בבא שמשום כן צוה הבעל לשבור ב' נרות על ראשו לבזותו על זה בשתי נרות, שהוא כיבה ב' נרות של עולם. ונראה, אי היה נשאר עוד חכם אחד שיהיה לו לבבא לקבוע ישיבה עמו ולשאת ולתת בהלכה עמו, לא הוה יהיב עצה להורדוס, אך באשר לא השאיר כ"א אותו לבדו... נמצא לא היה לא תורה ולא עבודה, ע"כ נכנס לתגר הזה, אבל אי היה עוד אחד כמותו לא הוה יהיב עצה. וזה שאמר שני בנים כבבא יצאו ממך, ואי יהיו שנים כבבא תו לא נצטרך לעצה נבערה שהורדוס יבנה הבהמ"ק.
(חידושי חתם סופר כאן = תורת משה, פ' ויקרא, ד"ה וי"ל)
בבא בן בוטא היה ניצוץ רבי מאיר, וזהו הנזכר בנדרים פרק רבי אליעזר ההוא בר בבל דסליק לארעא דישראל... [שני] בנים כבבא בן בוטא. ורבי מאיר עשה גם כן דברים רבים, כדאית במדרש רבה שופטים [פ"ה סט"ו] האיש ליצן, על שאשתו היתה שומע דרשתו של רבי מאיר, צוה לה שתלך ותרוק בפניו, והוא האיש דבבא בן בוטא, והיא האשה דהתם בגלגול, אלא דהתם עבדה לכתחילה, והכא דעבדה מפתיות... עכ"ז היתה כוונתו של רבי מאיר אז להטיל שלום, וירקה בפניו, וכן גם הכא. והאיש והאשה הזאת הם קרח ואיתתיה, דליצנים היו והיו לצים על דברי משה ואהרן, וכן עובדיהם השתא בחייהם.
(רמ"ע מפאנו, גלגולי נשמות, מערכת ב, אות לו)
ודרך ארץ של אשה להיותה נכנעת לבעלה, שומעת בקולו, ודבריה עם בעלה בחן ובתחנונים ובכבוד ובבושת ובענוה, ותשמע דבריו ותעשה רצונו. ותמיד תראה לו שמחה, ותשמור לו עת אכילתו, ותעשה לו מטעמים כאשר אהב, ותבטל רצונה מפני רצונו [אף שבעיניה דבריו תמוהין]. איתא בפרק קמא דנדרים: ההוא בר בבל דסליק לארץ ישראל... שני בנים כבבא בן בוטי.
(של"ה, שער האותיות, מערכת ד, אות כו [אות לז במהד' אורייתא])
ולא כתבו חכמי התלמוד מעשה זו אלא להודיענו כמה צריך האדם להיות סבלן, בפרט בדברים שנכשלים בהם בני ביתו לפי תומם, אע"פ שהם קשים שאין טבע החומרי סובלן, כי לפי מזג וחומר האדם היה ראוי שאותו האיש יכנה ויקללנה ויגרשנה על הפתיות שהיתה בה, ועם כל זאת סבל ושמר לפיו מחסום והשיב ידו מעשות רע.
(בן איש חי, שנה שניה, פרשת וירא, אות א)
ונוראות להתבונן: יושב בבא בן בוטא גדול הדור בבית דינו, ובאה אשה ושוברת על ראשו שתי נרות, ובבא בן בוטא אינו כועס אלא שואלהּ בפשטות מה עשית כן, וכאשר משיבה שכך צווני בעלי, מברכה ברכה רבה כל כך שתזכה ויהיו לה שני בנים כבבא בן בוטא. שכיון שראה בבא בן בוטא שהאשה עושה דבר טוב שמקיימת רצון בעלה, ואע"ג שסבר כי בעלה רשע גמור שהרי לא ידע שלא כך ציוה בעלה ורק האשה לא הבינה את לשונו, מ"מ בראותו מעלה אצל האשה, לא התחשב בכך, וויתר והבליג על בזיונו והשפיע לה שפע ברכות עד בלי די. ולכאורה כאשר נתבונן בכך, נראה שזה למעלה מכוחות אנוש, ורק מי שזכה להגיע למדותיו של הקב"ה, מדרגת סובל עלבון אשר לא יכילהו רעיון, יכול להגיע לכך.
(רבי יחזקאל לוינשטיין, אור יחזקאל, מדות, עמ' יז)
את עשית רצון בעליך
ולפי פשוטו אפשר במה שאמרו ז"ל [תנא דבי אליהו רבה פ"ט] והביאו הגהות מיימוניות פרק ט"ו דאישות: מה טיבה של יעל שבאת תשועה גדולה על ידה? אמרו: אשה כשרה היתה ועושה רצון בעלה. מכאן אמרו אין לך כשרה בנשים אלא אשה שעושה רצון בעלה. עכ"ל. וזה שכתוב "תבורך מנשים יעל" [שופטים ה, כד] שבאת תשועה על ידה. ולמה זכתה לזה? לזה אמר "אשת חֶבֶר" - שתמיד היתה חושבת שהיא "אשת חבר", לעשות רצון בעלה. והוא תכלית האשה, לעשות רצון בעלה. ולכן "מנשים באהל תבורך", שנתגלגלה בעלי כה"ג כמ"ש האר"י ז"ל. ומדה כנגד מדה, לפי שהיתה תמיד משועבדת לבעלה וכל מעייניה בזה לעשות רצונו, לכך נתעלית שתהיה בגלגול עלי כה"ג והוא מושל על אשתו. ובשכר שהיתה משועבדת לבעלה ונמצא הבית מתנהג במדת החסד כמ"ש מור זקני הרב ז"ל בחסד לאברהם. לכך נתגלגלה בעלי כה"ג שהיה גלגול אהרן הכהן, שכולו מלא חסדים.
(חיד"א, אהבת דוד, דרוש ח)
סח ע"א
בעל מיגז גייז
"כי דבר ד' בזה ואת מצותו הפר" (במדבר טו, לא) - ולהכי נקיט לשון הפרה, שהוא הלשון של בעל, משום דמיגז גייז, כי... מי שיש בו דעת אנושית יוכל להתפתות שיוקיר את התורה במה שיספר את שבחה הגדול, ואם תשאלהו למה לא יקיים, אין לו שום דרך כ"א לומר שהמצוות כבר עבר זמנן חלילה, ומתחילה היה צורך בהן ולא עכשיו, א"כ נשאר לו רק האור הכללי... והוא יישאר באמת בחושך מצד המעשים הפרטיים... וזה שעובר על דברי תורה בזה את דבר ד'. ושמא תאמר איך בזה, הלא הוא אומר שהתורה קדושה ואלקית? ע"ז אמר הכתוב, "כי את מצותו הפר", כלומר מיגז גייז להבא, שאין לו עתיד, א"כ "הכרת תכרת הנפש ההיא" (במדבר שם).
(הגדה של פסח עם פירושי הראי"ה קוק, עניני פסח, בדיקת וביעור חמץ, עמ' יב-יג)
"ואת מצותו הפר" - האומר אין תורה מן השמים [סנהדרין צט ע"א]. הכחשת אלקיותה של התורה אינה דוקא מבטלת את ערך התורה מעיקרא, אלא שכיון שאינה חודרת להכרת דברי אלקים חיים החובקים זרועות עולמות ודורות, היא מעריכה את התורה כספר חוקים או מוסר אנושי, שהיה מתאים למצבי הרוח של תקופות ידועות, ולא אחר כך, בשנויי הזמנים והתגברות ההשכלה והתפשטותה. ההפרה היא כהתרת הבעל 'דמיגז גייז' מכאן ולהבא, ולא כחכם שעוקר הנדר מעיקרו.
(רבי צבי יהודה קוק, אור לנתיבתי, סי' י)
יש בירור של אבא ז"ל לגבי הביטוי: מפר. לגבי הגדרות של אפיקורסים, הגמרא מביאה פסוק: 'כי דבר ד' בזה ואת מצותו הפר'. יש ברייתא בלשון זה: ''כי דבר ד' בזה' - זה אפיקורוס... 'ואת מצותו הפר' - זה האומר: אין תורה מן השמים'. לכאורה, צריך להיות להיפך. הרי האומר 'אין תורה מן השמים' הוא אפיקורוס במובן של ישראל ותורה. אלא שיש כאן בירור והבחנה בדברים העמוקים של חז"ל. קיימים תרי גווני אפיקורסים: יש יחס של חוצפה, גסות, ריקניות וביזוי דבר ד' מעיקרו. ויש סוג כמו הסִפרות העברית החדשה של התנועה הלאומית, סגנון יפה מליצי ושירי של המשך מסורת, לא בביזוי אלא בכבוד. אבל החילוק הוא: האם זו גישה של עולם הבא או לא של עולם הבא; גישה של נצח, של אמונה אמיתית שלמה ומוחלטת. 'כי דבר ד' בזה', זהו סתם אפיקורוס, הבא ביחס של ביזוי ובזיון. ויש גישה שניה: לא בגסות ובחוצפה אלא ביחס יפה של כבוד, אלא שזאת גישה באופן היסטורי לאומי לפי המצבים, לפי הדורות ולפי הערך, של שלילת הערך האלוקי הנצחי של התורה. אין כאן זלזול וביזוי, אלא הוא אומר: אין תורה מן השמים, במובן של דבר אלוקי ונצחי, וזה נקרא 'את מצותו הפר'. הגמרא מחלקת בין התרת נדרים ע"י חכמים, לבין הפרה ע"י הבעל. החכם עוקר את הנדר מעיקרו ומברר שהיתה טעות: האם עלה בדעתך בשעת מעשה שיהיה כך וכך? לא חשבת על כך, אם כן, היה נדר בטעות. זה נקרא עקירה מעיקרא. אבל ההפרה של הבעל היא יחס אחר לגמרי, לא במובן של טעות ובירור מעיקרא, אלא מכאן ולהבא. יש חילוק בין מושגים אלה. התרה היא עקירה מעיקרא. בהפרה, שום דבר לא נעקר, אלא מכאן ולהבא. מקודם היה קיים, ומעכשיו לא. האומר 'אין תורה מן השמים', הוא מפר מכאן ולהבא. הוא איש טוב ולאומי האומר: כל הכבוד לתורה, אבל אין תורה מן השמים מכאן ולהבא. הוא מפר ברית. הוא אומר סברות אנושיות מוסריות על המצוות. זה החילוק: אם אתה מתרומם באופן מוסרי לקבל תורה מן השמים, או אם אתה מסביר את התורה על פי האתיקה שלך. האם זו גישה של אמונה והתרוממות, או הבנות וסברות אנושיות.
(שיחות הרב צבי יהודה מס' 36 לימוד תורה, אורות התורה פרק ו, סע' 36, הובא בשיחות הרב צבי יהודה במדבר עמ' 144, בהערה)
...אלא שישנם אפיקורסים בגסות, בפראות, בביזוי, בעקירת התורה מעיקרא. אבל יש עוד סוג אחר, שעושים זאת בסגנון יפה של 'אחד העם' וטוענים: 'היו מצוות בדורות קדמונים, היו זמנים, היתה תורה, אבל היא אינה נצחית ולא שמימית'. זו אינה עקירה אלא הפרה, 'ואת מצותו הפר', מכאן ולהבא.
(שיחות הרב צבי יהודה, שבת הגדול סע' 12, הובא בשיחות הרב צבי יהודה במדבר עמ' 144, בהערה)
נשאלת השאלה: הרי זה היינו הך? אלא שיש שני סוגי אפיקורוס: א. כפירה בתורה, סתם, מתחילתה, בגסות. ב. כפירה בתורה, אך לא בביזיון, אלא בשפה יפה ובסגנון יפה, כמו 'אחד העם'. זהו ביטול האמונה שמתגלה במציאות החיים ב'מצותו הפר', ביטול מצוות. 'כי דבר ד' בזה' - הוא יחס גס ובולט. 'ומצותו הפר', זהו האומר אין תורה מן השמים, ואין לו יחס לאמונה, אף שאומר זאת בעדינות ובסגנון יפה. בפרשת נדרים יש חילוק ביחס להתרת נדרים. אם זה נעשה בבית דין, זה נקרא התרה: תלמיד חכם חוקר ודורש, מתיר את הנדר, ומבטל אותו מתחילתו. אחרי מחקר עמוק, יש ביטול הנדר מעיקרו. אבל ביחס בין בעל לאשתו יש הפרה מכאן ולהבא. הקלקול של 'מצותו הפר' הוא: 'פעם המצוות היו טובות אבל מכאן ולהבא הן בטלות'. אבל באמת, בדבר מן השמים, אין הפרה.
(שיחות הרב צבי יהודה, הגדה של פסח סע' 62, הובא בשיחות הרב צבי יהודה במדבר עמ' 144, בהערה)
עד ע"ב
בלשון הזה אמר בן עזאי חבל עליך בן עזאי שלא שמשת את ר' עקיבא
דוגמתו בחולין ע"א רע"א: בלשון הזה אמר לי, חבל על בן עזאי שלא שימש את ר' ישמעאל.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור כאן)
עו ע"א
מכורה כבר יוצאה אינה מכורה אינו דין שלא תימכר
[כשהציעו לר' יעקב קאוונער בזקנותו להיות רב בוורשה, אמר על פי זה: אילו הייתי רב מצעירותי, הייתי צריך להתפטר בהגיעי לזקנה, קל וחומר שלא אקבל עלי להתחיל להיות רב בזקנותי.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף ד ע"ג)
לטקסט
עז ע"ב
כל הנודר אע"פ שמקיימו נקרא חוטא וכו' וכי תחדל לנדור לא יהיה בך חטא
נקרא כל נודר חוטא כמו שלמדו מן פסוק "וכי תחדל לנדור לא יהיה בך חטא", לפי שמגרה היצר הרע בעצמו, ואומרים לו: לא דייך מה שאסרה עליך תורה במאסר של היצר הרע, והבו דלא לוסיף עליה, כי בכל מה שאסרה התורה, אע"פ שגרמה לנו גירוי היצר הרע, כמו שאמרו (סוכה נב ע"א) שמתגרה בישראל יותר מבאומות, מכל מקום השניים יעמדו נגדו: תורה שבכתב ותורה שבעל פה. אמנם העובר בבל תוסיף, הרי הוא מוסיף גירוי היצר הרע, אולי בהוספה זו לא תוסיף התורה תת כוחה לעמוד כנגדו, כי אין כוחה כי אם בדבר שהתורה סיבה לו, כי המוחץ הוא ירפא.
(כלי יקר, במדבר פרק ו פסוק יא)
עח ע"א
והא ראשי המטות כתיב אמר רב חסדא ואיתימא ר' יוחנן ביחיד מומחה
ברש"י: "ראשי המטות"... למד שהפרת נדרים ביחיד מומחה וכו'. וכ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה דקדק שאין חלות הנדר תלוי' בראשי המטות אלא עקירת הנדר... כבר אמרנו דהא דיש כח בדיבור פה לעשות מחולין קודש או לאסור על עצמו כהקדש, זה נצמח מחמת שישראל עצמם הם קודש כמ"ש (ירמיהו ב) "קודש ישראל לה'"... אך הנה קדושה היא הבדלה, וזה יתכן באנשים המובדלים מעניני החומר... ובאמת כן הוא במדרש:... אין אתה רשאי להשבע בשמי אא"כ יהיו בך כל המדות הללו "את ה' אלקיך תירא וגו' ואותו תעבוד" - אם אתה מפנה עצמך לתורה ולעסוק במצוות ואין לך עבודה אחרת וכו'. ומ"מ הרי נדרים ושבועות נוהגים בכל אדם ואף מי שאינו מגיע למדה זו, ואיך יתכן זה? אך יש לומר... ישראל מקודשים לשמים, ואעפ"י שחטא ישראל הוא.
(שם משמואל, פרשת מטות שנה תרעה)
פא ע"א
האי ערבוביתא דרישא מתיא לידי עוירא ערבוביתא דמאני מתיא לידי שעמומיתא ערבוביתא דגופא מתיא לידי שיחני וכיבי שלחו מתם הזהרו בערבוביתא הזהרו בחבורה
וע"כ מסוכנים לישראל חברים רעים... ויש להמליץ על זה דברי הגמרא: שלחו מתם הזהרו בערבוביתא... הזהרו בחבורה - שאם רעה היא, מתיא ג"כ לידי עורון השכל וטירוף הדעת ולחליים רעים ונאמנים.
(רבי אליהו מאיר פייבלזון, נצח ישראל, סי' נו, דף קה ע"ב)
שלחו מתם הזהרו בערבוביתא הזהרו בחבורה הזהרו בבני עניים שמהן תצא תורה
מאי שנא הני תלת דשלחו בני א"י והזהירו לבני בבל? ויובן עפמ"ש שם פ"ג (נדרים כב ע"א) על הפסוק "ונתן ה' לה שם לב רגז וכליון עינים ודאבון נפש", שלא נאמרו אותן קללות אלא בח"ל לא בא"י. לכן הזהירו בני א"י, מאחר שאינכם עולים לכאן, ע"כ הזהרו בערבוביתא דמתיא לידי שעמימותא דלא נאמר אלא בגולה, משא"כ בא"י אינן צריכין ליזהר כ"כ... גם ידוע מה שדרשו (ברכות סג) "חרב אל הבדים" שעוסקין בתורה בד בבד ולא עוד אלא שמטפשין, מה שאין כן בא"י, אין לחוש משום דאוירא דא"י מחכים. והזהירום עוד על בני עניים שיעלו משם לא"י, שיעזרום במלבושים נאים מאחר שילכו חוץ למקומם, ואמרי אינשי (שבת קמה) בלא מתא תותבאי, ויצטרכו לבגדים, ואם לא מצאה ידם מחמת עניותם ימנעו מלעלות, לכן ביותר הצטרכו לזרז עליהם במקום שיש חסרון כיס, שמסתמא לא יחושו להם וישארו בבבל, לפיכך הזכירו שיזהרו בהם ויסייעום, כי מהם תצא תורה.
(רבי יעקב עמדין, סולם בית אל - הקדמה לסידור בית יעקב, עמ' 69 במהד' קניג)
וכתב אבא מארי הגאון ז"ל על הגליון שם, מה דשלחו לאנשי בבל להזהירם על ג' דברים אלו, לפי המבואר במדרש בב"ר פל"ז דבבבל לא היו להם מרחצאות, ולזה הזהירו אותם על כיבוס בגדים וחפיפה ורחיצת הראש משום ערביבותא שמביאין לידי עוירא ודאבון נפש דשכיחין בבבל, עש"ס נדרים כב סע"א. וכן הזהרו בחבורה דת"ח שבבבל מחבלים זה לזה, והיו עוסקין בד בד, עש"ס סנהדרין כד ע"א. וכן הזהרו בבני עניים, דבבבל העניות שכיח ביותר, עש"ס קידושין מט ע"ב ושבת קמה ע"ב. אשר על כן הזירוז באלו הג' דברים נחוץ ביותר לאנשי בבל.
(רבי יעקב שור, עתים לבינה, על ספר העתים, הלכות ברכות ועונג שבת, הערה עה, עמ' 263)
שלחו דווקא אלו הג' דברים שיזהרו בבבל, היינו משום שאמור בתענית (דף כט) דגיהוץ שלנו ככיבוס שלהם, והיינו שהכיבוס של בבל לא היה טוב ככיבוס דא"י משום דמימם לא היה יפה לכיבוס, ולכן הוצרכו לשלוח להזהיר בני בבל שגם הם יזהרו בכיבוס בגדים... ואף דכיבוס שלהם אינו טוב כ"כ, מ"מ יזהרו לכבס היטב היטב. ומה דשלחו להם שיזהרו בחבורה
11
11-17
15-16
דתן ואבירם היו תמיד רָבים ומתקוטטים, ותמיד על רקע של קנאה לשררה ולמנהיגות. כך אומר שמות רבה (א, כט): "הם הם שאמרו דבר זה. הם היו שהותירו מן המן, הם היו שאמרו (במדבר יד, ד) [במרגלים]: 'נִתנה ראש ונשובה מצרימה'. הם שהמרו על ים סוף". וכמובן, הם הם שהיו במחלוקת קורח. ובכל מקום היתה המחלוקת על רקע תאוותם לשררה. כאן אמרו (פסוק יד): "מי שמך לאיש, שר ושֹפט עלינו". במרגלים אמרו: "נתנה ראש", ותירגם אונקלוס: "נְמַנֵי רישא", וכמובן רצו הם להיות הראשים. גם כאשר פגשו את משה יוצא מלפני פרעה אחרי שפרעה גזר עליהם שלא לקבל תבן ללבנים, מחלוקתם היתה על רקע של תאוות שררה, משום שפחדו שהעם ילך אחרי משה ואהרן, וגזירת פרעה היתה להם רק עילה למחלוקת. והם היו כל כך שרויים בגאוה ותאוה וקנאה להיות ראש, עד שהתקוטטו ביניהם, ורצו אפילו להרוג אחד את השני...
הגיוני הוא מה שפירשו חז"ל, שבכל המחלוקות הנ"ל היו דתן ואבירם בראשן, שהרי אדם פשוט וקטן אינו מתחיל במרד. נפשו שפלה מדי, יכולתו קטנה מדי, קשריו חלשים מדי, ואין לו העזה למרוד. כל המהפכות מתחילות ע"י אנשים מהשכבה שמקנה להם גאוה והשכלה. ומ"מ, אמרו חז"ל, שהסיבה שפירשו ששני האנשים האלה היו דתן ואבירם, היא (אליהו רבה פ' יח, ד"ה לא תלך רכיל): "כל שאתה יכול לתלות ברשע תליהו". ונ"ל שהכוונה היא, שאם אפשר למעט בקטגוריה על ישראל, מה טוב, ואם אפשר למצוא פירוש סביר והגיוני שהוא גם מרומז במקרא, כך שנוכל לצמצם את הרשעות, צריכים לעשות כך. וכן אמרו חז"ל (ב"ב קט:): "שתולין את הקלקלה במקולקל". ולכן, מאחר שכאן יש גם רמזים בפסוקים ("נצים", "נצבים") וגם ההגיון מורה כך, דרשו כך. ומ"מ התורה לא פירשה את שמותיהם כאן ובשאר מקומות, משום שגנאי הוא שתלמידי חכמים וגדולים עשו מה שעשו, ודי לגלות את שמותיהם פעם אחת, במחלוקת קרח. ועוד, רמזה לנו התורה בזה, שאע"פ שהם היו מנהיגי ומסיתי הרשעים, היו עוד רשעים בין בני ישראל במצרים שלא נתפרשו שמותיהם, וכמו שלמדנו שמתו במכת החושך.
ומה שכתובה ברשעים לשון "יציבה", כמו "ודתן ואבירם יצאו נצבים" (במדבר טז, כז), ואמרו על זה חז"ל (תנחומא, קרח ח) דהיינו: "יצאו מחרפין ומגדפין, שנאמר: 'יצאו נצבים'. ולהלן [כמו כן] כתיב (שמואל א יז, טז): 'ויגש הפלשתי [גלית] השכם והערב ויתיצב ארבעים יום [וחירף וגידף]'", זה משום שהרשעים מתיימרים להתייצב, וזה היפוכו של הצדיק, שהצדיק שהתעלה והתקדש והשליך מעליו את הגאוה, יודע שהוא יצליח רק בזכות כח ה' שניצב על ידו, אבל הוא עצמו "תולעת ולא איש" (תהלים כב, ז). ואילו הרשע, שהוא גס רוח ובעל גאוה, מתיימר להתייצב בכח עצמו, ואדרבה, כמו דתן ואבירם וגלית, הוא מגדף את ה'. וכן נאמר בעמים (תהלים ב, ב): "יתיצבו מלכי ארץ... על ה' ועל משיחו". ואילו הקב"ה "ישחק, ה' ילעג למו" (שם, ד). וכך אמר ה' לבני ישראל על ים סוף (שמות יד, יג): "התיצבו וראו את ישועת ה'". ועוד: אם ישראל יהיה שפל, ויקבל עליו עול מלכות שמים, "לא יתיצב איש בפניך" (דברים ז, כד).
לטקסט
17
19-20
אחד מן הארבעה הוא סומא, ומקשין העולם ממה שאמרו בגמרא (ב"ק פה ע"ב) "חרשו נותן לו דמי כולו", ולא אמרו על החרש שחשוב כמת, ואילו סימא את עיניו נותן לו דמי עיניו ולא דמי כולו אע"פ שהסומא חשוב כמת. ונראה לבאר, דדין מזיק קשור בהפסדו של הניזק, ועיקר החשיבות אצל האדם הוא האוזן... אכן הראייה, אע"פ שאינה חשובה לאדם כשמיעה, מ"מ היא הגורמת לאדם להרגיש את הזולת... והוא הטעם שסומא חשוב כמת, שבלא חוש הראייה אינו מסוגל להרגיש את זולתו, וכמי ששרוי לבדו בעולם, והבודד כמת יחשב. וזה ענין המצורע ג"כ, שמאחר שחייב לישב בדד מחוץ למחנה, ואין לו קשר עם זולתו, הרי הוא כמת.
ומטעם זה חשוב כמת גם מי שאין לו בנים, ולכאורה מה חסר לזה, והרי כל תענוגות העולם לרשותו? אלא שטבעו של אדם להיטיב בעיקר עם בניו, ואין אדם בעולם שיכול לקבל הטבות כשם שיכולים בניו של אדם לקבל מאביהם, ובאין אפשרות להיטיב עם הזולת ה"ז ג"כ חשוב כמת... וכן העני חשוב כמת, לא משום שחסר לו עצמו, אלא משום שאין ביכולתו לתת לזולתו כלום.
4-6
יש להסביר את הסיבה שהקב"ה נתן רשות לאדם להפר את נדרו, שבעצם הנדר והשבועה, מהתחלתו, נקבעה האפשרות שלא יגמור את מה שנדר ונשבע לעשות, שהרי המלה "אלה", שהיא שבועה, קשורה למלה "הואיל", שאחד מפירושיו הוא: התחיל, כמו שאומר המדרש (שמות רבה א, לג)... כלומר, שהשבועה או הנדר נאמרים ע"י האדם כהתחלה, ואם יראה בסוף שאינו יכול להמשיך, ניתן להתיר אותם בדרך המקובלת.
8
8-14
32-סו:
ואפשר עוד דמ"ש במתניתין וגם ההוא ספדנא בנות ישראל אל ר"י בכינה, דלעיל שם במתניתין קונם שאני נושא את פלונית כעורה והרי היא נאה וכו' מותר בה, לא מפני שהיא כעורה ונעשית נאה וכו' אלא שהנדר טעות, ומעשה באחד שנדר מב"א הגייה והכניסוה לבית ר"י, וכו' ופריך הש"ס מעשה לסתור, ומשני חסורי מיחסרא וה"ק ר' ישמעאל אומר אפילו כעורה ונעשית נאה וכו' ומעשה באחד שנדר מב"א וכו' ע"כ. ואנן לא פסקינן כר' ישמעאל בהא... וזה אומרו אל ר' ישמעאל בכינה, כי זולתו לא יהא הדין דאפילו כעורה ונעשית נאה וכו'.
36-40
37-38
39-40
יחד עם זה, יש מקום להתרת נדרים. "'לא יחל דברו' - הוא אינו מוחל, אבל אחרים מוחלין לו" (חגיגה י ע"א). לא כל אחד מתיר נדרים אלא רק גדולי תלמידי חכמים המומחים במסכת גדולה זו, כגון רבי ישמעאל שהיה מומחה במסכת נדרים, עד כדי כך שכשהוא מת היו בנות ישראל נושאות קינה ואומרות: "בנות ישראל, על רבי ישמעאל בכינה". החכמים היו עורכים חקירות מדעיות פסיכולוגיות כדי לברר אם הדברים לא נאמרו במצב של כעס ועצבנות מתוך חוסר מחשבה: תתבונן ותחשוב עכשיו, לאט לאט, מה חשבת בעת שהתרגזת. האם עשית חשבון נפש?... ואם משיב: לא, לא חשבתי - אז מתברר שהנדר בטל מעיקרו. הכל שקר וטעות. כשם שהקדש בטעות אינו הקדש (נזיר ל ע"ב), כך נדר טעות אינו נדר.
40
1-2
4-5
5-12
7-13
ותימה, כי כעס והתעוררות דין כדברי ר"ש האלה לא היה מדרכי ר"ש בן יוחאי, כמבואר לעיל (שער ג) בראיות רבות... גם מצאנו במדרש (שיר [השירים] רבה פסוק נגילה [פרשה א פסוק ב]) במעשה באשה אחת בצידן וכו' שר"ש בן יוחאי עקר כמה דינים לעשות שלום בין איש לאשתו... וכאן שבת שלום שבין איש לאשתו בעבור מחילת כבודו? אבל לשיטתנו נכון, כי מעשה זה קרה עוד כשנקרא ר"ש סתם, טרם שנקרא בשם ר"ש בן יוחאי כמו שבארנו.
עוד תירוץ אחר נראה... דר' שמעון לטעמיה לא ידון ק"ו דר' יהודא מסוטה... מדאמרינן בירושלמי (סוטה פ"ב) תני ר' אליעזר בן שמוע אין כותבין (מגילת סוטה) על עור בהמה טמאה, אמר ר' שמעון מכיון דאתה אומר למחיקה ניתנה למה אינו כותב, ואמרו... וטעמיה דר' שמעון הוא לפי שהמחיקה בשם זה היא עיקר קדושתו, ואלקינו ית' המצוה אותנו בתורתו לקדש שמו, צוה אותנו במצות מגילת סוטה למחקהו, וזולת המחיקה אין קדושה בשם זה, רק מחיקתו היא קדושתו. והנה שפיר לא יכול לדון ר' שמעון לטעמיה קל וחומר דר' יהודא.
[עיין עוד לקט באורי אגדות מכות יא]
19-24
19-30
38-41
נמשך לזה אפשר לרמוז מה שאמרה חנה לעלי "לא אדוני" [שמואל א' א, טו], כי הנה כתב הרב רבינו האר"י זצ"ל דחֶבֶר היה גלגול רחב, וחנה היתה גלגול רחב. וזה אמרה "רחב פי על אויבי" [שמואל א' ב, א]. א"כ נמצא דבגלגול שעבר, חנה היתה חבר, ועלי יעל, אשתו של חבר. והוא שרמזה חנה "לא אדוני", כלומר אני אדונך, שאני חבר ואתה יעל, שהיית משועבדת לי, ואני אדונך ואתה לא אדוני.
אך הנה ידוע שהמדות של מעלה מתעוררות רק ע"י מעשה התחתונים. ונראה עפ"י מ"ש הזוה"ק (פ' פינחס) וכן הוא בתקוני הזהר שחושב עשר כתות בישראל נגד עשר ספירות: ראשי אלפי ישראל הם בכתר, חכמים, נבונים, חסידים, גבורים, מארי תורה, חוזים, נביאים, צדיקים, בני מלכים. ויש לפרש הא דראשי אלפי ישראל בכתר, היינו דכתר הוא למעלה מן החכמה והוא למעלה מן הטעם, ולעומתו איש אשר דבקה נפשו בה' למעלה מן הטעם ואינו עושה לשום תשלום גמול לא בעוה"ז ולא בעוה"ב, איש כזה הוא נאחז בכתר, והם הם ראשי אלפי ישראל המנהיגים את הדור לא לשם שררה ותועלת עצמית אלא צורך גבוה ועמו ישראל, הם נקראים ראשי אלפי ישראל בהחלט. ולפי האמור מובן שאנשים כאלה הם מעוררים את המדה הנ"ל שבחירת ישראל היא למעלה מן הטעם כנ"ל, ושוב באמצעותם כל ישראל יש להם כח לעשות בדבורם הקדש ולאסור אסר יעל נפשם בשבועה. ומעתה מובן שכל עניני נדרים שבועות תלויין בראשי המטות, ועל כן יכולים הם להפר הנדר אחר שכל חלות הנדר היא באמצעותם.
2-6
5-7