Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת מועד קטן דפים יט-כט
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
כ ע"א
קיים כפיית המטה שלשה ימים וכו' דברי רבי אליעזר וכו' הן הן דברי בית שמאי
ובהיותו תלמיד בית שמאי, נחשב למוסר שמועות הבית הזה ונתכנה "שמותי", ומה שנמסר בשם ר' אליעזר הן הם דברי בית שמאי - ראה מועד קטן כ ע"ב, ערכין כג, א, ותוספתא שביעית ספ"ד.
(רבי ראובן מרגליות, מחקרים בדרכי התלמוד, עמ' לז-לח)
מנין לאבילות שבעה
...שהתורה האלקית נתנה לכל דבר מהדברים חוקו, וכמו שאין ראוי שהאדם יתאבל על מתיו בהפלגה יותר מהשיעור הנאות, כמ"ש כל המתאבל על מתו יותר מדאי וכו' [לקמן כז ע"ב], ככה אין ראוי שיהיה האדם בלתי מרגיש בצערו ולא יחוש במות קרוביו שהם עצם מעצמיו ובשר מבשרו. ומפני זה תקנו חכמים ז"ל ששבעת ימים יסגר בתוך ביתו, רמז לימי שנותיו שבעים שנה שהם חיי האדם הנהוגים, ושיספוד ויבכה כמצטער על פרידתם.
(אברבנאל יחזקאל כד, יז)
מנין לאבילות שבעה דכתיב והפכתי חגיכם לאבל מה חג שבעה אף אבילות שבעה
"והשבתי כל משושה חגה חדשה ושבתה" (הושע ב, יג)... ונראה ד"חגה" קאי על תשעה באב, דבזמן הבית היה חג, וכמו שנאמר: "והפכתי חגיכם לאבל", ואיזה חג נהפך לאבל? אם על חמישה חגים הלא לא נהפכו לאבל יותר משאר ימות השנה. רק קאי על תשעה באב, שבזמן הבית היה חג, וכמו בבית שני ששאלו אם יתענו בצומות, והשיבום הנביא: "צום הרביעי וגו' והיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים". אף שידעו שעדיין לא היתה הגאולה בשלימות, מכל מקום בזמן הבית היה יום טוב מפני שהיו צומות מקודם, ומפני שידעו שיהיה לעתיד למועדים טובים. כן בזמן בית ראשון היה בתשעה באב יום טוב ומועד, ואף שלא היה עוד צום מקודם, מכל מקום מזמן המדבר שנגזר במרגלים, כמו שאמרו (תענית כט ע"א): אתם בכיתם בכיה של חנם ואני קובע לכם בכיה לדורות. ובמדרש (במדבר רבה טז, כ) איתא: ומן אותה שעה נגזר על בית המקדש שיחרב כדי שיגלו ישראל, שכן הוא אומר "וישא ידו להם להפיל אותם במדבר ולהפיל זרעם בגוים ולזרותם בארצות". ונראה דקאי על שני החורבנות, ד"להפיל זרעם בגוים" קאי על חורבן בית ראשון שהיה די בבבל, "ולזרותם בארצות" היינו חורבן בית שני שבו נגזר לזרותם בארצות, שיהיו משועבדים בשבעים אומות... וכיון שראו אחר כך שהיו בארץ ישראל, ולא נתקיים רק "להפיל אותם במדבר", והם שרוין בארץ ישראל, לכן עשו אז בזמן בית ראשון גם כן חג בתשעה באב כמו שעשו בבית שני שנהפך הצום לששון ולשמחה. ועל זה נאמר "והפכתי חגיכם לאבל" - על תשעה באב.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, לחמישה עשר באב, אות א)
תוס' ד"ה מה - ובירושלמי משני דאין למידין מקודם מתן תורה
"ויעש לאביו אבל שבעת ימים" - בירושלמי (מו"ק פ"ג ה"ה) בעי למילף מכאן אבילות ז', ופריך: וכי למדין מקודם מתן תורה. עיין תוס' מו"ק... והקשני הרב החסיד מהו' בער בלאך זצ"ל, דהירושלמי יליף ז' ימי משתה מקודם מתן תורה מ"מלא שבוע זאת", עיין תוס' מו"ק ח ע"ב (ד"ה לפי) וכו'. עיין שם. ונלע"ד לפמ"ש רמב"ן (דברים יד, א) "בנים אתם לד' אלקיכם", לכן "לא תתגודדו ולא תשימו קרחה בין עיניכם למת", כי הבן ההולך אצל אביו אין לצער עליו. ומ"מ בהקדמתו לתורת האדם כתב: מ"מ אין ראוי שלא לצער כלל, אלא ג' לבכי ז' לאבל וכו' עיין שם. וא"כ אתי שפיר, דודאי ז' ימי משתה ילפינן מק"ו, דבן נח אינו מצווה על פריה ורביה ואפ"ה שמח ולא עירב שמחה בשמחה, ק"ו לאחר מתן תורה שנצטוינו על פריה ורביה שיש שמחת מצוה. אך באבילות נ"ל קודם מתן תורה לא יקראו בנים למקום יש להתאבל, אבל אחר מתן תורה שנקראו בנים למקום הוה סד"א שלא להתאבל כלל.
(רבי משה סופר, תורת משה, בראשית פרק נ, י)
תוס' ד"ה מה - ומויעש לאביו אבל שבעת ימים וכו' קודם קבורה היה
"ויעש לאביו אבל שבעת ימים" - עוד היה קודם קבורה וכמ"ש התוס' מו"ק דף כ, א, ובאמת אין אבלות אלא לאחר קבורה, והיינו דכתיב "וירא וגו' את האבל בגורן האטד", שהוא לפני מקום קבורה.
(העמק דבר, בראשית נ, י-יא)
תוס' ד"ה אייבו - וקשה שהיה לר' חייא לומר אמך קיימת ולא אמא
נודע שר' חייא לא היה יכול לבטאות היטב אות "ח" - עי' מגילה כד, ב: כשאתה מגיע לוחכית לה' לא נמצאת כו' (וכ' ממוצא הח'). ועי' לעיל טז רע"ב, כי בקפדו על ר' חייא אמר: עייא, מי קורא לך בחוץ (שזהו כעין "כשאתה מגיע לוחכית" הנזכר). וראה בכריתות ח רע"א: מה בבלי אומר בדבר זה כו' שצריכים לדברי עייא.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן [ובדומה בספרו נפש חיה סי' נג סעיף יב])
כ ע"ב
באפה נהוג אבילותא בלא אפה לא תינהוג אבילותא
"ויבך אותו אביו" - זהו יצחק. ר' סימון אומר: על שם כל המתאבלים עליו מתאבלים עמו. ר' לוי אמר: אצלו היה בוכה, כמו שהיה יוצא ממנו היה אוכל ושותה ורוחץ וסך [בראשית רבה פרשה פד, כא], כדאמר ליה רב לר' חייא בריה: באפה נהיג אבילותא, בלא אפה לא תנהיג אבלותא.
(חזקוני בראשית לז, לה)
כא ע"ב
ואינו יושב במקום המנחמין אלא במקום המתנחמין
איתא במדרש [ילקוט שמעוני וישב רמז קמג] בפסוק "ויקומו כל בניו ובנותיו [לנחמו]": ר' נחמן אמר כמה בנות היו לו? והלא לא היתה לו אלא אחת, ולואי קוברה? אלא שאדם קורא לכלתו בתו. יש לפרש מפני שאמרו חז"ל אם הוא אבל יושב אצל המתנחמים... א"כ על בניו אין לתמוה, שהרי הם עצמם אינם ראוים להתאבל, שהרי ידעו שבאמת הוא חי. ובנימין היה קטן ולא היה חייב באבילות. אבל דינה שכבר היתה גדולה, היא עצמה היה לה להתאבל ולא לנחם. כיון שאמרו חז"ל [שבת קה ע"ב] כל המתעצל בהספידו של חכם ראוי לקוברו בחייו, היינו דאמר דאם קאי על דינה היתה ראויה לקוברה על שנתעצלה באבלו ובאה לנחם אותו. אלא באמת לא קאי על דינה אלא על כלותיו.
(רבי פנחס הלוי הורוויץ, פנים יפות, בראשית לז, לה)
אבל שלשה ימים הראשונים אסור בשאילת שלום משלשה ועד שבעה משיב ואינו שואל
ובישל יעקב עדשים להברות את האבל. ולמה עדשים? שדומות לגלגל, שהאבלות גלגל החוזר בעולם. (ועוד, מה עדשים אין להם פה כך האבל אין לו פה שאסור לדבר. ולפיכך המנהג להברות את האבל בתחלת מאכלו ביצים שהם עגולים ואין להם פה, כך אבל אין לו פה, כדאמרינן במועד קטן: אבל כל שלשה ימים הראשונים אינו משיב שלום לכל אדם וכל שכן שאינו שואל בתחלה, משלשה ועד שבעה משיב ואינו שואל וכו').
(רש"י, בראשית פרק כה, ל)
מעשה ומתו בניו של רבי עקיבא וכו' עמד רבי עקיבא וכו' מנוחם הוא בשביל כבוד שעשיתם וכו' כך אמרתם תורת אלהיו בלבו
מאמר זה אומר דרשוני וחיו, וכי רע"ק הי' רודף אחר כבוד ח"ו? וגם הכי בשביל כבוד יהי' מנוחם על בניו שמתו... י"ל בהקדם מאמרם בויקרא רבה (פ' יב)... כיון ששמע אהרן שבניו יר"ש שתק... כיון שנתיחד עליו הדיבור שמח, ע"ש. והנה ח"ו שהי' אהרן עצב על מיתת בניו ר"ל בפשטות... אך הענין דכהנים הם פנימיים, ובפרט כה"ג שנכנס לפני ולפנים... ולכך הי' מתירא מן העונש שהגיע להם ונגפם והוציאם לחוץ שמא ח"ו נדחו לגמרי, ולכך הי' עצב. אבל אחר ששמע שהם יר"ש ונתקדש ש"ש על ידיהם כמ"ש "בקרובי אקדש" וגו', ולכך "וידום אהרן", דעיקר בריאת האדם הוא להרבות כבוד שמים כמ"ש (ישעיהו מג) "עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו", ואחר שנתקדש ש"ש על ידם כבר עשו את שלהם בעולם, והלכו לאור באור החיים וזכו בחלקם לעוה"ב. ולכך "וידום אהרן" ושמח עוד בקידוש ש"ש, וע"י ששמח שמחה שלמה בקידוש ש"ש שנצמח מזה, עד שמיתת בניו לא תפסה אצלו מקום כלל, הרי שהיתה לו השתוקקות עליונה בלי שום אמצעי, זכה ונתיחד אליו הדיבור בלי שום אמצעי. וזה הענין גופו הי' ברע"ק, דאמר ששמע שנתקדש ש"ש וכבוד ה' נתרבה ע"י בניו, כמ"ש אלא כך אמרתם וכו' תורת אלקיו בלבו, לכך הי' מנוחם.
(שם משמואל, פרשת כי תשא, תר"ע)
מנוחם הוא בשביל כבוד שעשיתם ואם בשביל עקיבא באתם הרי כמה עקיבא בשוק אלא כך אמרתם תורת אלהיו בלבו
ורש"י ז"ל פירש (באבות פ"ד מ"ו) ש"מכבד את התורה" - אינו יושב על הספסל שהתורה עליה, ופי' הוא זה על התורה עצמה. ואין נראה, כמו שבארנו במסכת אבות (דרך חיים שם). אבל המכבד ת"ח נקרא זה שמכבד את התורה, כי הוא עושה בשביל התורה, כמו שאמר ר' עקיבא כשבאו לנחמו: כל מה שעושים לא עושים בשביל עקיבא רק בשביל כבוד התורה.
(מהר"ל, חידושי אגדות שבת קיט ע"א)
מנוחם הוא בשביל כבוד שעשיתם ואם בשביל עקיבא באתם הרי כמה עקיבא בשוק אלא כך אמרתם תורת אלהיו בלבו
"שאי סביב עיניך וראי כולם נקבצו באו לך וגו' ותקשרים ככלה" - ע"ד שאמר ר"ע אפילו שני בנים חתנים מנוחם הוא בשביל כבוד שעשיתם, ואם בשביל עקיבא באתם כמה עקיבא איכא בשוקא אלא כך אמרתם תורת אלקיו בלבו - דרך הצדיק, כשכבודו מתרבה, תולה הכל בכבוד ד' ותורתו, כי מייחד כל מעשיו והנאותיו לשמו יתברך, ככלה זו שכל קישוטיה הוא למצוא חן בעיני החתן. והיינו "שאי סביב עיניך וראי" כי "כולם נקבצו באו לך" לכבודך, ואמנם תתכוין בזה לכבוד ד' "ותקשרים ככלה" המתקשטת לכבוד החתן.
(רבי משה סופר, תורת משה, דברים, הפטרת עקב)
כא: אמר רבי מאיר המוצא את חבירו אבל לאחר שנים עשר חדש ומדבר עמו תנחומין למה הוא דומה
תנא משמיה דר' מאיר ריש תורא בדקולא סליק לאגרא [ברכות לג.]. ממשלותיו של ר"מ עיין משנה אחרונה דסוטה, וסנהדרין דל"ח ע"ב ומועד קטן דכ"א ע"ב.
(רבי צבי יהודה, גליון הש"ס, ברכות שם)
כב ע"א
אתון דלא אזליתו בתר ערסא מכי מהדריתו אפייכו מבבא דאבולא אתחילו מנו
"ויעש לאביו אבל שבעת ימים" - בירושלמי מועד קטן דרשו ז' ימי אבילות. והיינו לכל חיל פרעה אשר לא יכלו עבור בארץ אחרת, כמו בסוס ורכב ופרשים, והוי בעי לאהדורי מגבול הארץ. ולדידהו הוי, כדאמר רבא מועד קטן כב, א: מכי מהדרו אפייהו מאבילא דסיכרא חייל אבילות, ולכן עשו אבל, דלדידהו כמו שנסתם הגולל. ולכן אמרו "אבל כבד זה למצרים" - דאילו לבניו עדיין לא חיילא אבילות עד הקבורה. ולכן שב "אחרי קברו את אביו" (פסוק יד) "אחרי" - מופלג, ששהו ז' ימים. ולמאן דאמר "אחרי - סמוך", הוא כמו שכתב בשלחן ערוך (יורה דעה שצג, ב) שאם הוא קרוא להמושל, שכן אמר (פסוק ה) "ואשובה".
(משך חכמה בראשית נ, י)
על כל המתים כולן מדחה מטתו הרי זה משובח
"במבחר קברינו קבור" - ואל תשהה מתך עד שתקנה, כאמרם ז"ל כל המתים כלם כל המדחה מטתם הרי זה משובח.
(ספורנו בראשית כג, ו)
כב ע"ב
על אביו ועל אמו לאחר שנים עשר חדש
האיש אשר לא ישמע לקול התורה הזאת... כי נמסר ביד יצרו לתתו בעבודת עבד למלאכת העולם... במלאת לו היובל והוא עת צאת נפשו... לא תימנע מהיות גאולתו עד תום שנת ממכרו, והם מספר הימים שהזכירו חז"ל (שבת קנב ע"ב) בשנים עשר חדש שהנשמה עולה ויורדת, כי זה ודאי יספיק למרק את נפשו, ששה חדשים בשמן המור וששה חדשים בבשמים ובתמרוקי הייסורין, כי בזה יבא אל פני המלך ה'... אמנם אם לא ייגאל עד מלאת לו שנה תמימה, כי רבו הפרצות... עד שלא הספיק זה הזמן למרק אותו, והיה זה מפני שלא הוקף עצמו בעצה אשר קדם זכרה - "וקם הבית אשר בעיר אשר לא חומה לצמיתות לקונה אותו לדורותיו לא יצא ביובל"... וזה משפט הנדונים בגהינם שנים עשר חדש שאמרו חז"ל (עדיות פ"ב מ"י), כי יש טעם נכון לקצבה זו שאמרנו "ימים תהיה גאולתו", אחר שנדונו שם ימי הסבוב הגדול שבו נמנו ימי שנותיהם, שנאמר "וספרת לך שבע שבתות שנים שבע שנים שבע פעמים"... כי בזה ייחשב שנדונו כמספר הימים אשר תרו את הארץ וחטאו עליה בשס"ה אזהרות אשר לא תעשינה ואשמו בהנה. וזה טעם האבל הנמשך כל שנים עשר חדש, כי ראוי שכל ימי היותם בצער ידאגו קרוביהם עליהם ויבקשו עליהם רחמים, מצורף למה שחוייב לאדם מהדאגה והעצב הימים האלה במספר, כמו שאמרו בפ' הרואה (נח ע"ב): אין המת משתכח מן הלב כל שנים עשר חדש... והטעם... כי האדם, בעברו על כל אחד מפרקיה, זכור יזכור מה שהיה שמח עם קרובו אביו או אחיו או בנו או אוהבו אשתקד בפרק הזה, ונתחדשה עליו דאגה גדולה כמו שהיה זה שאבד ממנו החפץ ועצב. אמנם כשעברו עליו כל פרקי השנה פעם אחת, הנה מכאן ואילך נחלש העצב מלבו, כי מעתה לא נתחדש לו ענין מאשתקד עד הנה וכבר עלה קצת מזור אל מכאובו. ולזה אמרו במסכת שמחות (פ' יד): לאחר שנים עשר חדש לא יזכירנו כל עיקר, שהיה ר"מ אומר: משלו משל למה הדבר דומה, לאחד שהיה לו מכה וחייתה, ובא רופא ואומר לו: תן לי מכה זו ואני קורעה וחוזרה ומרפא אותה וכו'.
(עקידת יצחק, ויקרא, שער סט, עמ' רסח במהד' תשע"ו)
מאי קרא ויחזק דוד בבגדיו ויקרעם ואין אחיזה פחות מטפח
"ואחוז בזנבו" - אחיזה היינו החזקה דבסמוך, כדמוכח במו"ק דכ"ב ב' על המקרא "ויחזק בבגדיו" - אין אחיזה פחות מטפח, אלא שאחיזה משמעו אפילו רפה בידו.
"ויחזק בו" - יתרה עשה שהחזיק בזנבו בחוזק, כענין תשובה על הניסה, שנתיישב דעת משה עליו שאין פחד משום דבר במקום השכינה.
"ויהי למטה בכפו" - בידו מיבעי, אלא כאשר החזיק במלא ידו כמו שאדם אוחז מטה במלא כפו. [ומזה למדו במו"ק שם ובחולין דף קכ"ג א' דאחיזה הוא טפח, היינו שיעור מלא כף, דיד הוא ד' אצבעות שהם פחות מטפח, אבל מלא כף היינו עם אגודל מן הצד הוא טפח].
(העמק דבר, שמות ד, ד)
חכם שמת בית מדרשו בטל
קרא אותם נערים, שנאמר "ויגדלו הנערים", ואחר כך קורא אותם "איש" - "ויהי עשו איש", וביעקב "איש תם". אלא כשהיו קטנים, הלכו לבית הספר למדרש שם ועבר. וכשמת אברהם, בטלו הלימוד, כאומרם ז"ל: חכם שמת בתי מדרשות בטלין. ואותו היום יצא [עשיו] לשדה וראה נמרוד לבוש לבושו של אדם הראשון, וחמדו והרגו, ולקח הלבוש, והיו כל החיות והבהמות באות מאליהן לפי שהיו בהלבוש כל צורות החיות, והיה צד אותם. ולזה אמר "ויהי עשו" - ווי ליה שהוא "איש יודע ציד", לא עתה מחדש אלא כאילו הוא "איש" גדול, שהוא למוד, והוא דומה לנמרוד שהיה צייד.
(רבי מרדכי הכהן, שפתי כהן, בראשית כה, כז)
כג ע"א
מעשה שמתה אשתו של יוסף הכהן ואמר לאחותה בבית הקברות לכי ופרנסי את בני אחותך
ולא ישא אדם שתי אחיות זו אחר זו. מקור חסד שם: היינו כשלא הניחה ילדים קטנים, וכן הכוונה בדברי רבינו בפנים הספר חסידים סי' תעז, אבל כשהניחה ילדים קטנים והיא חסה על בני אחותה, מצינו במו"ק כג, א: מעשה שמתה אשתו של יוסף הכהן ואמר לאחותה בבית הקברות לכי ופרנסי את בני אחותך וכו'. וכן בירושלמי יבמות פ"ד סוף ה"י (כב, א), וקהלת רבה פ"ט פסוק "ראה חיים" כו': מעשה שמתה אשתו של ר' טרפון, וכשנסתם הגולל אמר לאחותה הכנסי וגדלי את בני אחותך כו'. ויעוין בשו"ת חדות יעקב מהדו"ב סי' נ, באחות אשתו ויש בה חשש קטלנית, ואעפ"כ כיון שזהו לטובת היתומים הקטנים, היא מצוה גדולה שישא אחות אשתו, שמרחמת על בני אחותה היתומים ולבלי תבוא אחרת ותהי להם לאכזרית והוי מצוה רבה, וכמו ביבמה קטלנית דשרינן משום שומר מצוה כו', ואף להמחמירים שם י"ל משום דאפשר בחליצה, אבל הכא הוי מצוה גדולה כו'. וע' בפתחי תשובה אהע"ז סי' נ סק"ט, שהביא דמשודכת שמתה אחותה נשואה וחפצה להנשא לבעל אחותה בכדי לטפל ביתומיה, פטורה מקנס בטול השידוך. ועי' במילי דחסידותא הכא קמא ותניינא, שכן היא תקנת ארצות והסכימו לכך גדולי עולם. ובשו"ת אבני צדק מהגרי"י טייטלבוים מסיגוט יו"ד סו"ס קמב, שכתב: קבלה בידינו מצדיקים דכל כהאי נונא אם שלשה גדולי הדור מתירים משום לחוס על הבנים שפיר דמי, וכן אנו נוהגין להורות כו'.
(צוואת ר' יהודה החסיד, אות כו, ומקור חסד שם אות לח)
כד ע"א
קרע עליה תליסר אצטלי מלתא
"שמלותיו"... שהמה בגדי כבוד, וקרע יעקב כל בגדי כבוד שהיה לו, וכדאי' כיוב"ז במ"ק דף כד דר' יוחנן קרע על ר' חנינא תליסר מני, היינו אפילו לא היה לובשם אז, וכך עשה יעקב. אבל ראובן שהיה בשדה לא היו שמלותיו בידו, מש"ה לא קרע אלא בגדיו שהיה לבוש אז.
(העמק דבר, בראשית לז, לד)
מתאחין או אין מתאחין
יש אהבה ואחוה ודביקות בין איש לאחיו או לאחותו, וכמו כן יש אהבה ודביקות בין איש לאשתו. והחילוק ביניהם: אח ואחיו אינם מתפרשין זה מזה לעולם, ותמיד דביקין זה בזה, כי נולדו כך בטבע מאב אחד או מאם אחת. ועל כן נקרא "אח" ו"אחות", כי הוא לשון חיבור ודביקות כמו מאחין הנאמר בתפירה. ולא כן באיש ואשה, שדביקתן הוא רק לפעמים.
(באר מים חיים, פרשת בראשית, פרק ב, כג)
כד. מתאחין או אין מתאחין
"אחות לנו קטנה" - "אחות" משמעו לשון דביקות והתחברות, לשון איחוי, כמו אלו קרעים שאין מתאחין, ירצה, בחינת דביקתינו לבורא ב"ה היא קטנה בכמות ואיכות כמו מצות אנשים מלומדה.
(רבי זאב וולף הלוי מז'יטומיר, אור המאיר, ויקרא, שיר השירים)
כד. מתאחין או אין מתאחין
"ותתצב אחותו מרחוק לדעה מה יעשה לו"... כשהעולמות הם דבוקים בגשמיות שלהם אז אינם יכולים להשיג עבודת הבורא ברוך הוא, וכשהם מרחקים עצמם ומפשיטים מגשמיות שלהם אז הם יכולים להשיג עבודת הבורא ברוך הוא. וזהו הרמז בפסוק 'מרחוק', כשאדם הוא מרוחק מגשמיות שלו, אז ה' נראה לו. וזהו הרמז 'ותתצב אחותו', כי 'אחותו' לשון דביקות מלשון 'מאחה', מה שהוא דבוק בגשמיות שלו, 'מרחוק' להתרחק עצמו מגשמיות שבו, 'לדעה מה יעשה לו', 'לדעה' מלשון התחברות, 'וידע אדם' (בראשית ד, כה), 'מה' יעשה לו, שהאי"ן הוא השופע עליו תמיד, ותמיד הוא מקבל חיות מאת הבורא ברוך הוא, כי האי"ן נקרא 'מה'.
(רבי לוי יצחק מברדיטשב, קדושת לוי, פרשת שמות, פרק ב, ד)
כד. זקיפת המטה חובה
ועיין באור זרוע... (חלק א סוף סימן שס) שהביא הא דברכות (כב, א) שלא יהיו תלמידי חכמים מצויים וכו' ועונת תלמידי חכמים מערב שבת. וכתב: מיהו ההוא עובדא וכו' שאלמלא יהודה קיים לא ביטל עונתו וכו' (כתובות סב, ב) משמע דמעליותא הוא שהיה תדיר אצל אשתו. עד כאן. ומפרש "כל בי שמשא" על בין השמשות דכל יום. ואולי טעמו בזה מדציוה לנהוג אבילות דכפיית המטה וכבר היה בין השמשות, ובמועד קטן: זקיפת המטה חובה. וכל המפרשים משמע דמפרשי כבי שמשי דכל הש"ס דהיינו ליל שבת... והעמודא דנורא שהיה נראה קודם ביאתו היה מבעוד יום, דהיה עדיין פנאי לכפות ולנהוג אבילות שעה קלה.
(ר' צדוק הכהן מלובלין, ישראל קדושים, אות ד)
אין אבילות בשבת וכו' דברים שבצינעא נוהג
מ"ש רז"ל כי בשבת אין נוהגים דברים שבפרהסייא אלא דברים שבצנעא, הענין הוא: דע, כי אע"פ שאמרנו כי מיום ב' ואילך מתחילים המוחין ליכנס באבל, הנה זה במוחין דמצד אימא, אבל המוחין דמצד אבא אינם נכנסין כל ז' ימי האבלות. וזכר לדבר בפסוק שאמר "ימותו ולא בחכמה" [איוב ד, כא], פירוש, כי במקום שיש מיתה יש הסתלקות מוחין דאבא הנקרא חכמה. והנה ביום שבת שבתוך האבלות, יש ספק בדבר אם נכנסין בו מוחין דאבא אם לאו, ויש פנים לכאן ולכאן, ולכן דברים שבצנעה נוהג, כי המוחין דאבא המכוסים ומלובשים ומוצנעים תוך המוחין דאימא כנודע, הנה אינם נכנסין בו אפילו בשבת, ולכן נוהגים דברים שבצנעה, אבל דברים שבפרהסיא אינם נוהגים, לפי שהמוחין דאימא נכנסין בו ביום השבת והם מוחין בפרהסיא.
(רבי יצחק לוריא, שער המצוות, פרשת ויחי)
כד ע"ב
מנין לעצרת שיש לה תשלומין כל שבעה
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה יז]
רש"י - שהעני מצטער על בניו יותר
ראיתי במוסרי הפילוסופים... רוב הבנים רקב הממון. והנה כל חכמתם למאס בריבוי בנים מפני שיחסר ממונו על ידי זה... ובאמת זהו מדתן של גוים, מה שאין כן אצל בני ישראל, הם משתוקקים לרוב בנים, ולא ידאגו כלל מאין יפרנסום, שיקוו לה' יתברך דיהיב מזוני לכל איש די מחסורו, ואדרבא העניים משתעשעים בבניהם יותר וכמו שאמרו ז"ל (מועד קטן כד, ב) ובמסכת שמחות (פרק ג' הלכה ד') דמצטערים במיתתם יותר לפי שאין להם שעשוע אחר. ועל כן, כאשר צעקת איש הישראלי לבנים הוא מצד הזה מצד עצמו, שאין חפץ בכל שעשועי העולם, שהם אצלו כלא, ונחשב כמת בלא בנים כאשר הוא אצל איש הישראלי, אז המשפט לתת לאומים תחתיו, שהם אין חפצים בזה כלל, רק בשעשועי והנאת עצמם.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פוקד עקרים אות ב)
כה ע"א
חכם שמת וכו' הכל כקרוביו
ועל צד הרמז יש להוציא מכאן דין, מה שאמרו חז"ל: תלמיד חכם שמת הכל כקרוביו, ועליו אמר "כי אם לשארו הקרוב אליו", כי "שארו" היינו מזונו, כמו שאמרו חז"ל (ברכות יז ע"ב): כל העולם ניזון בשביל חנינא בני וכו'... לכך נאמר "כי אם לשארו הקרוב אליו", רמז לתלמיד חכם המזין אותו והכל כקרוביו.
(כלי יקר, ויקרא פרק כא, ב)
חכם שמת וכו' הכל כקרוביו
שאמרו [זוהר חיי שרה קכב ע"ב] דענין ההספד הוא על גוף המת שירד ממדרגתו שהיה דבק בחיותו בנשמה קדושה, והבכי הוא על הנשמה הקדושה שנסתלקה מן הדור ועלתה למעלה, וכמו שאמרו [מגילה טו ע"א]: צדיק אבד לדורו אבד משל לאדם שאבדה לו מרגלית וכו'. ועוד אמרו חז"ל חכם שמת הכל כקרוביו. אמנם הטעם בזה, שנשמת החכם כוללת נשמת דורו, והם נאצלים מנשמתו, ומטעם זה התלמידים נקראו בנים, ויחויב בהן האבל מצד הקורבה. אבל בהספד שהוא מצד הגוף לא יצדק בהן הקורבה... מ"מ כיון שהנשמה היא מתאבלת על הגוף, כדכתיב [איוב יד, כב] "ונפשו עליו תאבל", ומצד החיבור והקורבה שהיה לנשמה עם הגוף, א"כ כיון דקיי"ל [לעיל כ ע"ב]: כל שמתאבלין עליו מתאבלין עמו בפניו... א"כ כיון דהנשמה הכל קרובים אצלה והיא מתאבלת על הגוף, ממילא מחוייבים להתאבל עמה מצד הקורבה.
(רבי פנחס הלוי הורוויץ, פנים יפות, בראשית כג, א)
חכם שמת וכו' הכל כקרוביו
תלמיד חכם שמת הכל קרוביו, הכל קרוביו ס"ד? אלא אימא הכל כקרוביו, הכל קורעין עליו הכל סופדין עליו הכל מברין עליו ברחבה. כוונתם לומר שהכל הם במדה שוה לקרוביו גם לענין האבלות הממושכת וגם לענין ההספד המקוצר, לפי שתלמיד חכם הוא לא רק האיש שקרא ושנה ולמד ולימד את אחרים, אלא הוא גם סמל השלמות והטוביות, אוהב שלום ורודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה, ומשמש דוגמא יפה ונשאה לשלמות מין האדם ודמות דיוקנה של היהדות בקדושתה והדורה.
(מכמני עוזיאל, עמ' תיג)
מפני מה בניו ובנותיו של אדם מתים כשהן קטנים
...מאמרם ז"ל שבעון האב בנים מתים כשהם קטנים, והלא רשב"י וחכמי האמת למדונו ענין הגלגולים, כי הקטנים הנכרתים באו להיכרת קטנים מעת לידתם, לסיבות ובחינות שונות כנודע מדבריהם, ואם כן איך ימותו בעון האב הזה, אם הם מתים על דבר נפש הילד על מעשיו הראשונים בגלגול הראשון? אך הוא כי הוא יתברך ידע אשר יבחר האיש הזה במעשיו, ומאז נולד לו הבן זרק בו נשמה העתידה ליכרת בעת יעוות מעשיו וידאג עליו ויכופר עונו, באופן שיוצאות ב' הכוונות אל הפועל במשפט וצדק, ולא שהידיעה מכרחת חלילה, רק שגלוי לפניו יתברך אשר יבחר האדם בחפשיות בחירתו כנודע. (אלשיך משלי לא)
מפני מה בניו ובנותיו של אדם מתים כשהן קטנים
[עי' עוד לקט ביאורי אגדות לקמן כח ע"א בשם שיר מעון, במדבר פרק כ]
העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע למה זה דומה לספר תורה שנשרף
כבר עמד הרמב"ן בתורת האדם ומובא בבית יוסף (יורה דעה סימן שמ), מה שאמרו לחיוב קריעה דדומה לספר תורה שנשרף, הא בספר תורה לא אמרו אלא בזרוע כמו שאמרו במועד קטן (כו ע"א), ונדחק דמשל בעלמא אמרו, עיין שם. ועדיין צריך ביאור דמכל מקום מה דימה לספר תורה וללמוד משם לקרוע?... נראה דכל מיתת אדם נחשב בזרוע על ידי קטרוג המקטרגים ומשטינים, וה' יתברך לא יחפוץ במות המת, רק מצד מדת הדין המקטרגת על ידי השטן העולה ומקטרג, והוא עצמו המלאך המות, שבכוח קטרוגו זה יורד ונוטל נשמה, והוא עצמו היצר הרע והמסית להעבירה, וכמו שאמרו בבבא בתרא (טז ע"א), והכל ממנו. והיינו בזרוע, כל שאין מחויב מיתה בבית דין, ובית דין של מטה היו פוטרין אותו, אף דהקב"ה נתן רשות לשטן להשטין ולהיות רשעים תרדף רעה, והכל במשפט ובדין של מעלה, מכל מקום לגבי דידן מאחר דכפי משפטי התורה המסורים לנו אין עליו משפט המות, נחשב כבזרוע. ועל כן דימוהו לנשרף בזרוע. אבל הרוגי בית דין דבדין קטלינן להו, ואף דשב ומתודה אין בית דין שלמטה מוחלין לו, ואנו ממיתין אותו בידינו על פי מצות התורה, לא שייך לדמותו לבזרוע. והכי נמי מומר להכעיס ועובד עבודה זרה שהם בכלל המינין דמורידין, כמו שאמרו בעבודה זרה (כו ע"ב), כיון דבדין להורידן ולהמיתם בידים, גם כשמתו מעצמן לא הוי בזרוע, דהא דינא הכי, וכולי עלמא מצווין לבערו. ובכהאי גוונא הוא שאמרו דבאבדן רינה, ואף על פי שיש בהם גם כן תורה ומצוות והם כספר תורה שנשרף, אינו כנשרף בזרוע.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, תקנת השבין, עמ' קעז-קעח)
העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע למה זה דומה לספר תורה שנשרף
שבר גדול נשברנו בהלקח ממנו אותו צדיק וגאון המנוח ר' זלמן סנדר זצ"ל. אם על כל אדם מישראל אמרו חז"ל שכשמת למה זה דומה לספר תורה שנשרף, מה נאמר ומה נדבר על אוצר קודש זה, אוצר תורה ואוצר יראת שמים. אוצר מדות טובות, ואוצר קדושה וטהרה.
(מאמרי הראיה, עמ' שעג-שעה)
העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע למה זה דומה לספר תורה שנשרף
יש שלשה מיני הספדים: הראשון, שנינו: "העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע. למה זה דומה לספר תורה שנשרף". ולמדנו מכאן שכל אדם מישראל, כל יהודי פשוט, בלי יחוסים מיוחדים, אף הוא חשוב ומקודש כספר תורה. אמנם יש הבדלים בין קדושת ספר תורה זו לחבירתה. ועם זה אמרו לנו חז"ל כי פ"ה אותיות כמנין "ויהי בנסוע" נחשבים כבר כספר תורה בפני עצמו (שבת קטז ע"א) ואפי' פ"ה אותיות זה דוקא כשאין בהן אזכרת שם שמים. אבל אם יש בהן אזכרה אפילו פחות מכאן (שם קטו ע"ב), כי ההבדלים אינם רק בצד הכמותי אלא גם בצד האיכותי.
(מאמרי הראיה, עמ' שצג-שצד)
העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע למה זה דומה לספר תורה שנשרף
"אם אמר לך אדם יש חכמה בגויים תאמין, יש תורה בגויים אל תאמין (איכה רבתי ב)... לפי שאין מציאות התורה נקנית בחכמה ותבונה, אלא עצם הויתה היא אצילות אלקית שנתנה למשה בסיני מפי א-ל אחד אלקים חיים ומלך עולם, שכשם שהוא יחיד בעולמו כך תורתו היא יחידה, שאין שניות ולא חילוף נופל בה לעולמים. וזהו סוד מאמרם ז"ל: אוריתא וקודשא בריך הוא, אוריתא וישראל חד הוא (זהר אחרי עג ע"א), כי התורה היא אצילות אלקית שהצטיירה בצורת אותיות כתובות על הלוחות או על הגויל, ונושאיה הם ישראל שהם בבחינת נר אלקים מתהלך בארץ. מכאן נובעת ההלכה: העומד על המת בשעת יציאת נשמה חיב לקרוע, למה זה דומה? לס"ת שנשרף.
(מכמני עוזיאל עמ' תקמב)
כה. העומד על המת בשעת יציאת נשמה חייב לקרוע למה זה דומה לספר תורה שנשרף
עד כאן היה סדר של שבת. כל הדברים האלה שייכים לשבת. עכשיו אנחנו חוזרים למציאות הרגילה, היום - יומית. אולי חשבתם, אולי הרגשתם, חלק גדול מהדברים של קודם, שייכים לפגישה שלנו עם עולם הנשמות. רבונו של עולם מסדר אותנו כך. אולי שערתם ויתכן שלא שערתם כך, זה שייך לסדר עניני אבילות שלנו במשפחה, הסתלקותו של ר' רפאל זצ"ל (בן אחיו של מרן הרב זצ"ל). הוא היה בא תמיד בג' אלול לישיבה ומחדש בדברי תורה ומעלה זכרונות. דברנו בעניני נשמות. במו"ק - העומד לפני יציאת נשמה של אדם מישראל הרי דינו כרואה ספר תורה שנשרף. ישראל ואוריתא. כל נשמה מישראל הרי היא כספר תורה, ויש מדרגות בספרי תורה. ישנו ספר תורה מהודר ומשובח, וישנה נשמה גדולה - נשמת תלמיד חכם, מצב מיוחד של גדול בישראל.
(מתוך התורה הגואלת, חלק ב, עמ' רה במהד' תשמ"ד, עמ' 295-296 במה' תשע"ג)
למה זה דומה לספר תורה שנשרף
כפי ערך מעלות הקודש של האדם, שהוא נעשה חשוב כקדושת ספר תורה, כן יגדל גם ערך החשיבות והאחראיות של כל פרט היותר קטן שבו, ככל תג וכל קוץ, וכן תיקר ותנעם המעלה של כל מה שמזדמן לו ומצטרף אתו ושייך לענינו ולאותיות נשמתו.
(אור לנתיבתי, אות קמה)
כי נח נפשיה דרב הונא סבור לאותובי ספר תורה אפורייה
רב הונא ראש גולה היה ועדיף מנשיא (כדאיתא ברש"י שם ע"ב) ומרביץ תורה ברבים, וכדנח נפשיה, חשבו כולם כי עמו תמות חכמה, וכי במיתתו מת ספר התורה. ובמה שהניחו ס"ת על מטתו בזמן הוצאת נפשו של מת לקבורה, שהוא גוף רב הונא, רמזו ותארו את המאורע והעריכו בנפשם כי בהוצאת המטה שמוליכים המה לקבורה את רב הונא והס"ת עמו, ר"ל שהיה פחדם כ"כ גדול לחשוב שאחר מיתתו תשתכח תורה מישראל, ולא יהיה עוד ס"ת בעולם ולא יהיו ישיבות ות"ת גדולות בישראל, וממילא לא יהיו גדולי תורה צדיקים וחסידים, ואם כל אלה לא יהיו ח"ו, איך יהיו ישראל?
(רבי יהדה לייב לווין, האדרת והאמונה, ח"ג, עמ' ריד)
כי נח נפשיה דרב הונא סבור לאותובי ספר תורה אפורייה
יעויין בבבא בתרא יד ע"א, שרב הונא כתב שבעין ספרי דאורייתא. ויתכן שלכן נקרא רב הונא ספרא דסדרא, ירושלמי כלאים פ"ג ה"א, שהיה חכם סופר.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
כי נח נפשיה דרב הונא וכו' לא הוה נפיק פוריא מבבא סבור לשלשולי דרך גגין אמר להו רב חסדא הא גמירנא מיניה חכם כבודו דרך פתח סבור לאשנויי מפוריא לפוריא אמר להו רב חסדא הכי גמירנא מיניה חכם כבודו במטה ראשונה וכו' פרוס בבא ואפקוה
הגמרא במו"ק מספרת: כד נח נפשיה דרב הונא לא הוי נפיק פוריא מבבא. כשמת רב הונא, דהוי דריש בתליסר אמוראי [כתובות קו ע"א], שהעם לא הבין אותו... וכדי להסביר לפרקים את שיטתו להמון, היה זקוק לשלושה עשר מתרגמים, שתירגמו ופירשו קצת לאנשים מן השוק את עמדתו ומבטו של רב הונא. לא יצאה מיטתו, כלומר דמותו הרוחנית ("מיטתו פורחת באוויר", "מיטתו שלמה"), דיוקנו הגדול לא יצא דרך פתח אהלו לרשות הרבים. היהודי הפשוט, המשועבד להשפעות מן השוק, לא הבין, לא הרגיש את מי אבד... פתח תפיסת העם, הבנתו, פתח זיקת העם לגדולי ישראל, היה צר יותר מדי. קומתו של רב הונא לא יכלה להכנס דרך פתח זה. תעודה חמורה ומסובכת ביותר היתה מוטלת על המתרגמים להוציא מיטתו של רב הונא, של גדול הדור, לרחוב, לשוק, לרשות הרבים, כדי שהעם יראה את מיטתו. ההמון שקוע היה בשפלות הנפש... עד שלא הכיר את מיטתו של רב הונא, קלסתר פניו ודיוקנו. נביאי השקר, כהנים מזויפים, בילבלו מחשבותיו והרגשותיו, עד שקהתה האינטואיציה של ההמון ביחס לגדוליו.
(רבי יוסף דוב סולובייציק, דברי הגות והערכה, הספד על רח"ע גרודזינסקי, עמ' 188-191)
לא הוה נפיק פוריא מבבא סבור לשלשולי דרך גגין אמר להו רב חסדא הא גמירנא מיניה חכם כבודו דרך פתח
נקדים דברי עקידת יצחק מאשר חקרו הפלוסופים איך אדם יכול לעבור עבירה למרוד בקונו. ואמרו בגמרא אין אדם עובר עבירה אלא א"כ נכנס בו רוח שטות [סוטה ג ע"א]. והרבה טענו להפך, הלא גדולי צדיקים שחטאו? מוכרחין אנחנו לאמר, מחמת שהאדם יש לו יצ"ט ויצה"ר כבינוני, וא"כ מלחמה אצלו תמיד, לפעמים השכל יכריע להפך ויחטא ומחשבתו לשם שמים, כמו שכתוב "חדל להשכיל להטיב" [תהלים לו, ד]. ורוב אדם חוטא אשר ילך בשער של כל העולם באכילה ושתיה ומסחר בעניני עוה"ז קל להטות מן הדרך, ויש חלילה שמטמטם שכלו ומוצא דרך ע"פ שכלו ויעבור עבירה אף שהיא רחוק מן תענוגי עוה"ז. וחכמה ובינה מכונה בשם גג מקורה, ועניני עוה"ז מכונה בשם בית. ע"כ רצו להוציא דרך גג, אמרו כבודו של חכם דרך שער שהכל הולכים שמה, ולא חלילה לאמר בעצלתיים ימך המקרה...
(רבי מאיר ליווען, אמרי חמד, ח"ב דף מא ע"ב-ע"ג, מב ע"ב)
לא הוה נפיק פוריא מבבא וכו' סבור לאשנויי מפוריא לפוריא אמר להו רב חסדא הכי גמירנא מיניה חכם כבודו במטה ראשונה וכו' שנאמר וירכבו את ארון האלהים אל עגלה חדשה
כבוד תלמיד חכם וכבוד ארון אלקים הכל אחד, כי שם מקור התורה, כאומרם בגמרא מו"ק: כד לא הוו מצי פוריה דר"ה למיפק דרך פתח, בעי לשנויה לפוריה אחרינא. אמרו המת כבודו במטה ראשונה, דכתיב "וירכיבו את ארון אלהים על עגלה חדשה". ופירש רש"י: מדכתיב עגלה חדשה, משמע עגלה ששלחו בה פלשתים ארון לישראל. ע"ש. והדבר תמוה, דמנ"ל זאת? וגם משמעות הפסוק כי עגלה ששלחו פלשתים נשרפה, דכתיב [עיין שמואל א' ו, יד]: "ואת עצי עגלה שרפו באש". וגם כבר תמה מהרש"א, הא זו טעות היתה, דאמרינן [סוטה לה ע"א] בדוד שאמר "זמירות היו לי חוקיך" - אתה קראת לדברי תורה זמירות, חייך שאני מכשילך בדבר שאפילו תינוקות של בית רבן יודעים, דכתיב "ולבני קהת לא נתן עגלות" וכו', והא כתיב "וירכיבו את ארון האלקים על עגלה חדשה" וכו'. הרי דהיה טעות אצל דוד, ומטעות איך ניקום ונילף?...
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש טז)
סבור לאשנויי מפוריא לפוריא אמר להו רב חסדא הכי גמירנא מיניה חכם כבודו במטה ראשונה
אפשר להסביר... ע"פ דברי האפיקי ים חלק ב דרוש מי אפסים, שביאר הגמרא שבת פכ"ג [קנג ע"ר], בני גלילאה [אמרי עשה דברים לפני מטתך] ובני יהודה [אמרי עשה דברים לאחר מטתך], דהנה בני גלילאה היו ע"ה, המוכיחים הוכיחו אותם בעניני גשמיים, כמו שכתוב בתורה "אם בחקותי תלכו ונתתי גשמיכם בעתם", או כמו שאמר ישעיה הנביא "אם תאבו ושמעתם טוב הארץ תאכלו ואם תמאנו" וכו'. אבל בני יהודה היו ת"ח הרבה שם, והיו אוהבי תורה ומקורבים לתורה, והיו מוכיחים אותם שיתחזקו בתורה כי אורך ימים בימינה ועושר וכבוד בשמאלה, "בהתהלכך תנחה אותך", כמו שכתוב באבות: בעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לא כסף וזהב אלא תורה ומע"ט בלבד. זה מליצה גלילאה אמרו: לפני מטתך, כלומר בעניני עוה"ז כנ"ל. אבל בני יהודה העירו לעמם בדברי תורה אשר ילוו לאדם אחרי מטתו. זהו נוכל לאמר כוונת הגמרא במו"ק אצל רב הונא, בעו לאשנויי מפוריא לפוריא, אמרו כבודו של חכם במטה ראשונה, כי ת"ח כרב הונא אף בימי ילדותו לא משך עצמו אחרי תענוגים, רק למד בשקידה בתורה, ואף בעניני עוה"ז באכילה ושתיה היה מתנהג כהלל הנשיא [ביצה טז ע"א] הכל לשם שמים. זהו מליצת הגמרא כבודו של חכם ותמים במטה ראשונה, להורות מימי ילדותו עד סוף ימיו לא החליף מטתו, אף מטת ילדותו שכב על ערש אהבתו לה'.
(רבי מאיר ליווען, אמרי חמד, ח"ב דף מא ע"ב-ע"ג)
חכם כבודו במטה ראשונה
"ויחנטו אותו... בארון" - הקמץ שתחת הבית משמע ארון הידוע כאלו כתיב "בהארון", והטעם... שהיה ידוע בימי משה ארונו של יוסף שנשאו במדבר, ובא הכתוב להודיע שזהו הארון עצמו ששמו אותו לאחר מיתתו במצרים, ולא הניחו אותו בארון חדש. ומזה סמך למה שאמרו... סבר לשנויי מפוריא לפוריא אר"ח הא גמירנא כבודו של חכם במטה ראשונה.
(רבי פנחס הלוי הורוויץ, פנים יפות, בראשית נ, כו)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
ובזה תבין מה שאמרו חז"ל [ב"ב קכג ע"א]: בפרטן אתה מוצא ס"ט, ובכללן ע'... כי בדבר נפרד אין שכינה שורה, כי כל קדושה היא באתר דיחודא... וידוע במדרש [פרקי דר"א פל"ט] וזוהר, כי שכינה השלֵמה מספר ע', ולכך בכללן כשכוללן יחד, אז השכינה שורה, ואתה מוצא ע', אבל בפרטן, עלמא דפרודא, אז אין השכינה שורה, ולכך אי אתה מוצא רק ס"ט. ומזה תבין אמרם (ב"ב שם, סוטה יב) כי יוכבד נולדה בין החומות, היינו בין גבול ארץ ישראל למצרים, והיא השלימה. ויש להבין למה היה כך, שכל ס"ט נולדו בא"י בצאת יעקב, ויוכבד לבד היא שהשלימה בין חומות, ולמה דוקא בין מצרים כנ"ל?
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ב)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
"ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ" כו' - כי שניהם הן ביחוד, ישראל וא"י: ישראל מע' אומות וא"י מכל הארצות. וכמו שנקרא "אלהי ישראל", כן נקרא "אלהי הארץ". וזהו מה שאמר באברהם "אלהי השמים ואלהי הארץ" ואח"כ לא אמר "אלהי הארץ", מפני שבשעה שלקח אותו היה בחו"ל. ולכן נענשו אפי' נכרים מפני שלא שמרו את התורה בארץ, כמ"ש (מלכים ב' יז): "לא ידעו את משפט אלהי הארץ", שישראל מצוּוה על כל התורה בחו"ל, ובארץ מצווה אפי' נכרי. ולכן נענשו הכותים שלא ידעו משפט אלהי הארץ, כמו שכתבתי. וזהו מ"ש (סוף כתובות): כל הדר בחו"ל דומה כמי שאין לו אלוה. וגילוי של תורה הוא בארץ, כמ"ש: אוירא דא"י מחכים. וגם הנבואה אינו שורה אלא בא"י, ולכן ברח יונה, כמ"ש ראוי רבינו שתשרה עליו שכינה אלא בבל גרמה לו. וכמ"ש "מלכה ושריה בגוים אין תורה גם נביאיה לא מצאו חזון מה'". אבל כשהיו ישראל בארץ היו גוי אחד, וכן לע"ל ב"ב אי"ה. כמ"ש בזוהר: אימתי גוי אחד? בזמן שהן בארץ.
(גר"א, אדרת אליהו, דברים, פרק א)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
ממעלת משה על כל הנביאים הוא... "לכל האותות וגו' אשר שלחו ה' לעשות בארץ מצרים לפרעה" וגו', ר"ל הפלא הגדול הי' שהיתה נבואה גדולה כזו בבחי' פנים אל פנים נגלית עליו בהיותו בארץ מצרים, ערות הארץ מלאה גלולים... ובאמת בשאר הנביאים אפי' לפי מדרגתם שהי' קטן ופחות מאד משל משה לא שרתה עליהם כי אם בארץ הקדושה [ועי' מו"ק כה ברש"י ד"ה בבל גרמה כו' ובד"ה שהי' כו', ועי' בזוה"ק ח"ב דף פב ע"ב].
(רבי משולם פייבוש הלר מזבוריז, יושר דברי אמת, פרשת בראשית)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
וזהו ענין החילוק בין תלמידי חכמים שבבבל לבני ארץ ישראל, ד"למען ירבו ימיכם" פירוש רביית הימים לבד ולא הלילות, כמו שאמרו במשנה סוף פרק קמא דברכות (משנה ה) דמ"ימים" הוה ממעטין לילות. והיינו שירבה האור והבהירות מהכרת אחדות ה' יתברך וחשכת הלילה יתמעט, זהו רק על האדמה, כמו שאמרו (כתובות קי ע"ב): הדר בארץ ישראל כמי שיש לו אלוה. כי ידוע מספר יצירה (פרק ו) שכל דבר הוא בעולם שנה ונפש. ובנפשות יש גברא דמרי צבי, והוא נפש הצדיק שהעולם עומד עליו, כמו שאמרו בפרק ב' דחגיגה (יב ע"ב)... והוא עיקר הנפשות. ובשנה יש יום השבת שהוא נמי דמרי צבי בו כמו שאמרו בפרק ארבע מיתות (סנהדרין סה ע"ב), וקדושת ה' יתברך ניכרת בו כמו שנתבאר לעיל. ובעולם הוא ארץ ישראל, שמקודשת מכל הארצות, כדתנן סוף פרק קמא דכלים (משנה ו), וכמו שכתב הרמב"ן בפירוש התורה ובכוזרי מאמר ה, כי ה' יתברך נקרא אלקי הארץ, ויש שייכות לאלקים ולתורה ולישראל עם הארץ... והנבואה לכך רק בארץ כמו שאמרו במועד קטן. ולכך בארץ ישראל הוא כמו שיש לו אלוה, שזה מדריגת השבת והנפש מגברא דמרי צבי ביה... מה שאין כן בחוץ לארץ דומה וכו', שמצד הדמיון עדיין הוא כמי שאין לו וכו' שיש מקום לדמיון והעלם ואין ההכרה ברורה כל כך.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, דובר צדק, עמ' סז)
כה. ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
תיקון למקרה הוא הטבילה... והנה הוקשו אוהלים לנחלים בברכות (טז ע"א), לכך גם דברי תורה שהוא מי הדעת מועיל כמו כן. וצריך לזה דברי תורה בדחילו, שזה הוא היפך דאימה ויראה כמו שאמרו בברכות (כב ע"א)... ולכך עזרא תיקן טבילה לבעלי קרי, כדי לעסוק בתורה באימה כדאיתא שם, והיינו שיתקן עצמו קודם. והוא על דרך שאמרו (יומא עב ע"ב) תורה בטהרה, ואמרינן עלה (קידושין כט ע"ב) הא לן והא להו. וכשהתחילה תורה בבבל, בטלוהו לטבילותא, דזה מיקרי ריחים בצוארו שם בקידושין, וביטול תורה שם בברכות. והכל אחד, שזה ענין תלמוד בבלי, אף על פי שנקרא "במחשכים" (סנהדרין כד ע"א), והיינו כמו שאמרו שבבל גרמה לו לענין הארת גילוי שכינה, מכל מקום אמרו שם (סנהדרין שם): מאי בבל בלולה וכו', כי על ידי זה הוא ריבוי תורה והכל לטוב.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות קז)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
דלעולם לא היה רוח הקדש חלה אלא בבית המקדש מקום עבודה, ומשם היו שואבין רוח הקדש, או בד' אמות של הלכה כמו שמצינו בישעיה הנביא, דאי' במדרש שהיה מטייל בבית מדרשו ושמע דבר ה' "את מי אשלח" וגו', ממילא אין מסוגל להשיג רוח הקדש אלא בארץ ישראל כדאי' במו"ק דף כה, והיינו משום דעיקר כחה של תורה הוא בארץ ישראל, כדאיתא בויקרא רבה פי"ג: אין תורה כתורת ארץ ישראל, ומש"ה כתיב "תורת אלהי הארץ" כמש"כ הרמב"ן בס' דברים. אבל מנהגי' טובים המכונים בשם תורת אם כמבואר בחולין דף צח: ואת לא תכול משום "ואל תטוש תורת אמך", יכולים לעשות פעולתם לטוב אפי' בחוץ לארץ.
(נצי"ב, מטיב שיר, שיר השירים, פרק ח, א)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
והיתה הנבואה מעולם פועלת ג"כ על הליכות תורה שבע"פ... ואפי' אם נאמר שאין גומרים ההלכה ע"פ נבואה, מ"מ פועלת היא על סידור הלימודים. ע"כ בא"י, שהיא מקום הנבואה, יש רושם לשפע הנבואה בסדר הלימוד, וההבנה היא מוסברת מתוך השקפה פנימית וא"צ כ"כ אריכות בירורים, והיינו "אוירא דא"י מחכים", ותלמודא בבלאה הוא מטריד להו, וחכמת הנבואה, שהיא יסוד לחכמת האגדה, שהיא הצד הפנימי של שרשי התורה, פעלה בא"י הרבה יותר מבבבל, שאינה ראויה לנבואה, כדאמרינן במו"ק "ראוי הי' רבנו שתשרה עליו שכינה, אלא שבבל גרמה לו".
(אגרות הראי"ה, חלק א, אגרת קג, עמ' קכג-קכד = ארץ חפץ, פרק ב, אות ו)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
וענין האדמה הוא שכמו שבאדם יש עצמיות ויש צורה, כן גם בארץ ישראל יש עצמיות ויש צורה. וכמו שבאדם ביאור של השם "אדם" הוא בשתים, מצד כי לוּקח מן האדמה ומצד "אדמה לעליון", כך בארץ ישראל שם אדמה הוא בשתיים. הנה כח המדמה הוא הממוצע בין השכל והנשמה לבין ההרגל והגוף, והוא המעביר מזה לזה, המדמה שהוא מצד הנשמה להעביר ממנה להגוף, הוא הצד העליון שבהמדמה, שממנו נבואה ורוח הקדש מתגלה, "וביד הנביאים אדמה" (הושע יב, יא), ויש עוד מדמה גרוע, הוא הרהורי הנוף ודמיונותיו שעולים לנשמה ופוגמים ומחשיכים אותה.
(מי מרום חלק ח, בראשית, מאמר יא עמ' לו)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה
הכל מכוּון אל התכלית של השראת השכינה והנבואה. "ומי כעמך ישראל, גוי אחד בארץ". ידוע הביטוי של ספר "הכוזרי": "בה או בעבורה". בפרקים הראשונים של "אורות" מופיע ביטוי זה של "בה או בעבורה" אבל בסגנון שונה: "יניקה ושייכוּת". זה ענינו של המדבר: "בעבורה". כל נסיעתנו במדבר על כל נוראותיו, עם רבונו של עולם והארון שהולך אִתנו, "ויהי בנסֹע הארן", הכל הוא "בעבורה", לקראת הקוממיות והעליה לארץ.
(שיחות הרב צבי יהודה, מטות מסעי, עמ' 404-405)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
כמו שזכר החבר לכוזר, הנבואה לא נמצאה לנביאים כי אם בא"י, לפי שהיה ממשפט אלהי הארץ הנבואה והדביקות. ולכן אדוננו משה בשירת האזינו סיפר מחסדי ה' לעמו, שבהיותם בארץ דבקה בהם השגחתו ונבואתו, שלא היה ראוי שתמצא בחו"ל, כמ"ש (דברים לב, י) "ימצאהו בארץ מדבר ובתהו ילל ישימון", ועם כל זה "יסובבנהו יבוננהו יצרנהו כאישון עינו". וכבר הוקשה לחז"ל איך ניבא יחזקאל בחו"ל, ואמר "היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן חוזי הכהן" - היה מה שכבר היה, כי בעבור שהתחיל להינבא בארץ, התמידה נבואתו גם אח"כ. וכן היה הענין בירמיהו, שמפני שהתחיל להינבא בארץ, ניבא ג"כ אח"כ לבני הגולה. ועוד בארו אחרוני המחברים הסיבה בזה, והיא שבהיות ארון ברית ה' ולוחות העדות בבית המקדש בירושלם, היתה שמה השכינה, ומשם היה מקור נפתח להורדת השפע הנבואיי על האנשים הראויים אליו, ומשם רואה דעה והשכל ונבואת כל חוזה, וכמו שנרמז באומרו "ודברתי אתך מעל הכפרת מבין שני הכרובים", כי משם היה השפע הנבואיי, עד שמפני זה היו רוב הנביאים אנשי ירושלם.
(אברבנאל, הקדמה לתרי עשר)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
"אתה אל ראי כי אמרה הגם הלום ראיתי אחרי רואי על כן קרא לבאר באר לחי רואי הנה בין קדש ובין ברד"... הגר עצמה היתה מסופקת אם זה הוא מענין נבואה או מלאך ההשגחה, ופשיטא לה שהוא רק מלאך השגחה, דאמרו חז"ל מי שלא ניבא כבר בא"י אי אפשר שתהי' תחלת נבואתו בחו"ל. ע"כ אמרה "אתה אל ראי" - מלאך השגחה, דאי מלאך נבואה, וכי "הגם הלום ראיתי אחרי רואי" כבר בא"י? והלא עדיין לא ראיתי בא"י והמקום הלז חו"ל הוא. והודיע לנו הפסוק הלא הוא "בין קדש ובין ברד", ומתרגם בין רקם וחגרא, ומבואר ריש מס' גיטין שהוא חו"ל - עי' תוס' שם.
(רבי משה סופר, תורת משה, בראשית פרק טז, יג)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
שירה הוא רק כשמכיר הנוכח, כענין "ראתה שפחה" וכו', אז נפתח פיהם לומר שירה. ולכן אין אומרים שירה על נס שבחוץ לארץ, כי הדר בחוץ לארץ דומה וכו' (כתובות קי ע"ב), שאין מכיר הנוכח, כמו שמובא בזוהר (יתרו עט ע"ב) עיין שם, שהרי אין נבואה והשראת שכינה בחוץ לארץ, דהיינו גילוי הכרת נוכח שכינתו יתברך ממש "ה' לנגדי תמיד". ואומרים הלל ברגלים, דאז באים "ליראות פני" וגו', וזכו לראיה. ומה שכבר היה איזה פעם, הרי זה כדרך שאמרו בנבואת יחזקאל בחוץ לארץ "היה היה" - שהיה כבר. וזהו בקדושת הנפש, וכן בקדושת הזמן, כשבאותו זמן כבר היה קדושה וגילוי שכינה בארץ ישראל, יוכל להיות אחר כך גם בחוץ לארץ. ולכן אומרים הלל בימים ההם...
(רבי צדוק הכהן מלובלין, רסיסי לילה אות ח)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
"הגם הלום ראיתי אחרי רואי [על כן קרא לבאר] באר לחי ראי" - הנה מבואר ריש גיטין דרקם וחגר תרגום קדש וברד.... וכפי הנראה דמחוצה לארץ הוי. אם כן הא אמרו סוף מועד קטן דאין השכינה שורה בחוצה לארץ, ויעוין במכילתא פרשה בא דגבי יחזקאל או משום דכבר התנבא בארץ, או משום שהיה על נהר כבר, והוי מקום טהור. ולכן התפלאה על שראתה "הלום", לא בארץ, ותרצה בעצמה דזה משום "אחרי רואי", הואיל שראתה מלאכים ושכינה בביתו של אברהם, יכלה לראות אף בחוצה לארץ. ולכן אמר "על כן קרא לבאר באר לחי רואי", שהואיל שהיה על המעין מקום טהור, לכן זכתה אף בחוצה לארץ, וכמו שאמרו שם (מכילתא): אף על פי כן, לא נדבר אתו אלא על המים, והבאר גרם לזה.
(משך חכמה בראשית טז, יג)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
"ויאמר אלקים [לישראל] במראות הלילה ויאמר יעקב יעקב" - הנה אצל אברהם ויצחק לא מצאנו זה, רק ביעקב כאן, ובויצא, היינו מפני שהיה מוכן לצאת לחוצה לארץ לגור, לכן בא אליו התגלות אלקית בלילה, להראות שאף בלילה, בחשכת הגלות, שורה שכינה בישראל, כמו שאמרו: גלו לבבל, שכינה עמהם (מגילה כט ע"א). ולזה אברהם תיקן תפילת שחרית, ויצחק מנחה, ויעקב ערבית (ברכות כו ע"ב) - והם איברים ופדרים שהם קרבים בין ביום ובין בלילה (ברכות ב ע"א). והנה אמרו ז"ל שאין השכינה שורה בחו"ל רק למי שהיה רואה בארץ ישראל, כמו שאמרו על יחזקאל סוף מועד קטן. לכן סוף עבודה, כמו הקטרת איברים - שכבר נשחט ונזרק ביום - נוהג אף בלילה (שם ב ע"א)... ומזה יצא לנו מוסר השכל, שכאשר ישראל אוחזים אל הקבלה הנאותה, והולכים בדרכי ולמודי אבותיכם, אז הישראלי הוא גוי איתן עתיק יומין, אשר נגלו אליו האלקים בהיות המקדש על מכונו, אז שורה השכינה עמהם גם בחוצה לארץ - גם "בלילה". אבל בזמן ששכחו ברית אבותיהם, ואינם הולכים בדרכיהם, אז כשהם בפני עצמם, הלא אין שכינה שורה בחו"ל, ונסתלקה שכינה מהם, ונתונים למשיסה ולבז, כי אינו חושב עצמו לגוי עתיק שכבר ראה, "והיה דבר ה' אליו", ודו"ק.
(משך חכמה בראשית מו, ב)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
"כי פי המדבר אליכם" - פירוש, שרצונו היה להתאפק ולהביא באופנים האלה את יעקב [כמפורש במדרש], אך היה סבור שלא ירד, כי בחוץ לארץ אין רוח הקודש שורה. דרק כל זמן שנאבד יוסף לא שרתה עליו שכינה, שאין שכינה שורה מעצבות. אבל כיון שייוודע ליעקב, מיד ישיג רוח הקודש, ושוב לא ירצה לבא למצרים. לכן אמר "כי פי המדבר וכו'", כי ידוע מאמרם... "על נהר כבר" - אשר היה מכבר. ואם כן כיון ששרתה עליו שכינה בארץ ישראל, שוב לא יפסיק אף בחו"ל. וזה אמר "כי פי המדבר", רצונו לומר בלשון רוח הקודש, כמו בארץ ישראל.
(משך חכמה, בראשית פרק מה, יב)
ראוי היה רבינו שתשרה עליו שכינה אלא שבבל גרמה ליה וכו' היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
מי שזוכה לצייר בעצמו עוד לפני הגאולה כאילו השליך מעליו את כל כבלי הגלות ומאסריה, והוא נמצא כבר במעמד הגאולה שלמה, ואף גם מצייר לפניו שכל הטומאה, החלאה והבוץ חלפו ועברו מן העולם, הרי הציור הקדוש הזה מתגשם בו, שכן בכל מה שאדם חושב שם הוא נמצא, וזה משפיע עליו שיהיו נתון כולו באמת במציאות הגאולה השלמה, ואין ליצר שום שליטה עליו, וממילא הוא פדוי ומשוחרר מן הכל.
(ממעייני הישועה, פרק ה, עמ' רמ-רמא)
היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
כל מי שנתנבא לא נתנבא כי אם בה או בעבורה... ויחזקאל ודניאל מפניה, וכבר היו נמצאים בבית ראשון וראו בו השכינה.
(ס' הכוזרי, מאמר ב אות יד)
כה. היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
יחזקאל היה בחו"ל. אין הנבואה שורה בחו"ל? אלא, "היה היה", היה מקודם בארץ ונמשך לחו"ל. נבואה שתחילתה בארץ ישראל והמשכה בחו"ל. "על נהר כבר". ומעשה מיוחד, פלאי פלאים, דברים נוראים, מעשה מרכבה. עובדה מיוחדת, וכל הביטויים המיוחדים. ביחזקאל, דברים מיוחדים. "ראיתי מראות אלוהים". באופן מיוחד, פלאי פלאים, דברים מיוחדים. ואח"כ עם זקני ישראל. ואח"כ המשך ידיעות של. הבית העתיד לבוא, הלכות מיוחדות. דברים מבולבלים. המשך מא"י לחו"ל, בפסוקים - מראות אלהים. מה שהראו לו אז ומה שלעתיד. ובחז"ל הרבה דברים על כך.
(מתוך התורה הגואלת, חלק ב, עמ' קעו במהד' תשמ"ד, עמ' 250-251 במהד' תשע"ג)
כה. היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
יחזקאל אמר: "ואני בתוך הגולה על נהר כבר, נפתחו השמים ואראה מראות אלהים". יש על כך דיון במסכת מועד קטן: הרי אין נבואה אלא בארץ ישראל? הגמרא מסבירה: "היה היה דבר ד' אל יחזקאל" - "מאי היה? שהיה כבר", זאת-אומרת "שהיה כבר בארץ ישראל ששרתה עליו רוח הקודש". התחלת השראת השכינה היתה בארץ ישראל.
(שיחות הרב צבי יהודה, ויגש, עמ' 417)
כה. היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
יש מדרגות בנביאים, וכל אחד מהם הוא בבחינת "חד בדרא", בעל גדלות מיוחדת... יחזקאל הנביא היה נביא בארץ ישראל והמשיך להנבא בחוץ לארץ.
(שיחות הרב צבי יהודה, וארא, עמ' 91)
כה. היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
ישעיה היה כולו בארץ ישראל בירושלים כשמלכות ישראל היתה קיימת והמקדש היה קיים ועם זה נבואה וכהונה מצב כמעט אידיאלי. אחר כך היה ירמיה חציו בארץ ואחר כך בבבל ויחזקאל רוב נבואתו בחוצה לארץ. חז"ל מבררים היאך שרתה שכינה בבבל, ואמרו על הפסוק "היה היה דבר ה' אל יחזקאל" - היה מפני שכבר היה. משום שקודם היו אליו דברי נבואה בארץ ישראל לכן שרתה עליו נבואה בבבל אף על פי שאצלנו לא נשארו דבריו שבארץ ישראל.
(קנין תורה, הקדמה)
כה. היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים וכו' מאי היה שהיה כבר
בספר מלא העומר (בראשית טז, יג) כתוב: "...איתא בזוהר שאין השכינה שורה בבבל, ומקשה מיחזקאל, ומתרץ שכבר נגלה לו השכינה מעיקרה בא"י...", והעיר רבינו: "הוא בגמ' מו"ק כ"ה. ובזוהר בראשית פ"ה [א] הוא משום שהי' לשעתא".
(שיחות הרב צבי יהודה, מטות מסעי, עמ' 404-405, הערה 9)
מאי היה שהיה כבר
אף על פי שדורות אחרונים קטנים, מכל מקום יש להם מעלה זו דננס על גבי ענק, כי כבר פתוחים לפניהם כל שערים שפתחו קדמונים, והם מחדשים והולכים לפתוח שערים אחרים. אף על פי שהם קטנים מאד, מכל מקום הם במעמקים יותר, כי הם כבר עברו שער בנפשם שנפתח לראשונים. וכל הלכות, שהוא מאור המאיר בלב לכל אחד מחכמי התלמוד בפרט, כבר נקבעו לאורות והלכות קבועות לכל ישראל, כי מיד שנפתח אותו אור ללב חכם פרטי, לבבות כל ישראל מחוברות כלב אחד, ומיד הוא פתוח בלב כולם, כל אחד כפי מדרגתו עד קטנות המדרגות. וכטעם "היה היה" - שהיה כבר בארץ ישראל, יוכל להיות אחר כך אף בחוץ לארץ, שהוא שפל המדרגה והעלם אור, מכל מקום אותו אור שכבר נפתח אין נסתם עוד.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, רסיסי לילה אות יג)
מאי היה שהיה כבר
ונראה דהנה אין הנבואה שורה בחו"ל רק כשהתנבא מקודם בארץ (כבש"ס מ"ק כ"ה א). והטעם יש לומר, דהנה נבואה היא ענין התדבקות הנפש בשרשה, אך הגוף הוא דבר החוצץ בפני הנפש. וע"כ בארץ, הקדושה חלה על גוף הארץ שהיא דומם, ובודאי ששם גם הדומם יש לו הזדככות בצד מה, זה פועל ג"כ על גוף האדם שמקבל צורת מזוכך שלא יחצוץ עוד בפני הנפש, וע"כ כשהתנבא בארץ וקיבל הגוף צורת מזוכך, שוב שורה הנבואה עליו אפי' בחו"ל. והנה בש"ס חגיגה (ה ע"א): אעפ"י שהסתרתי פני מהם, בחלום אדבר בו. ונראה מזה שבחלום יכולה הנבואה לחול אפי' בחו"ל, והטעם כנ"ל, דמה שאין הנבואה שורה בחו"ל הוא מצד הגוף החוצץ, ובחלום כשהאדם ישן הנפש מופשטת מהגוף, ואדם הזוכה לזה יכול לדבק אז נפשו בשרשה.
(שם משמואל, פרשת ויצא, תרע"ב)
מאי היה שהיה כבר
פעולת רוח הקדושה הנקלטת בארץ ישראל פועלת היא תדיר, גם אם נזדמן הדבר ויצא האדם חוצה לארץ, על ידי טעות או על ידי איזו סיבה מוכרחת. הרי גם הנבואה כשחלה כבר בארץ ישראל אינה פוסקת גם בחוץ לארץ. "היה היה דבר ד' אל יחזקאל בארץ כשדים - היה מפני שהיה כבר". שפעת הקודש, שהותחלה בארץ ישראל, מלקטת היא את כל בירורי הקודש הנמצאים בחוץ לארץ בכל המעמקים, ומקרבתם בכוחה המושך אליה. כל מה שקשה יותר לסבול את אויר חוץ לארץ, כל מה שמרגישים יותר את רוח הטומאה של אדמה טמאה, זהו סימן לקליטה יותר פנימית של קדושת ארץ ישראל, לחסד עליון, אשר לא יֵעזב ממנו מי שזכה להסתופף בצלצח של ארץ חיים, גם בהתרחקו ונודו, גם בגלותו וארץ נדידתו. הזרות שמרגישים בחוץ לארץ הרי היא מקשרת יותר את כל חשק הרוח הפנימי לארץ ישראל וקדושתה, הצפיה לראותה מתגברת וציור חקיקת תבנית הקדש של "ארץ אשר עיני ד' בה תמיד, מראשית השנה ועד אחרית שנה", מתעמקת יותר ויותר, ועומק תשוקת הקודש של חיבת ציון, של זכירת הארץ, שכל חמודות בה קשורות, כשהיא מתגברת בנשמה אפילו יחידית, הרי היא עושה פעולת נביעה מעיינית לכל הכלל, לרבבות נשמות הקשורות עמה, וקול שופר של קיבוץ נדחים מתעורר, ורחמים רבים מתגברים, ותקות חיים לישראל מתנוצצת, וצמח ד' הולך ופורח, ואור ישועה וגאולה מתפצל ומתפשט, כשחר פרוש על ההרים.
(אורות, אורות מאופל, ארץ ישראל, אות ו = ארץ חפץ פרק ד אות יא = שמונה קבצים, קובץ ה, אות רב)
מאי היה שהיה כבר
ידי"נ... מוהר"ר יהודא ליב פישמאן... הגיעני ספרו היקר והנחמד "חדר הורתי"... והצצתי בו בכמה מקומות... שיטת הכוזרי היא שהנבואה ורוה"ק מסייע להוראה, דלא כד' הרמב"ם [הלכות יסודי התורה פ"ט] שמחלקם. והופעת רוה"ק הי' בביהמ"ק ובמי שהי' בבנינו, כדאמרי' "הי' הי' שכבר הי'", מ"ק כ"ה, וריב"ז הי' בביהמ"ק ושאב רוה"ק משם, ומיושבת קצת הערתו על זה [בעמ' 79, איך אומר כוזרי, מאמר ג, סי' לט, שאין מברכים על מצווה שנתקנה אחר החורבן, הרי מברכים על נטילת לולב כל שבעה אף שריב"ז תיקן אותה אחרי החורבן].
(אגרות הראיה, כרך ב, אגרת תסז)
היכא נינחיה רב הונא ריבץ תורה בישראל ורבי חייא ריבץ תורה בישראל
[עי' לקט ביאורי אגדות לעיל יז ע"א בשם מנחת אלעזר]
אנא מעיילנא ליה דאוקמתיה לתלמודאי כי הוינא בר תמני סרי שנין ולא חזי לי קרי
מצינו בגמרא במועד קטן... מאן מעייל, אמר רב חגי אנא מעיילינא, דאוקמיה תלמודאי כי הואי בר חמיסר שנין, ולא חזאי קרי. וביוסף הצדיק מצינו אלו שני ענינים להיפך. אחד, כמו שמצינו במדרש (בראשית רבה פרשה עט, ה), על פסוק (בראשית מא, נא) 'כי נשני אלהים את כל עמלי ואת כל בית אבי', ששכח מה שלמד תורה. ועוד אחרת, שראה קרי במעשה דאשת פוטיפרע, שיצא זרע מתוך אצבעותיו, כדפירש רש"י על 'ויפוזו זרועי ידיו' (שם מט, כד). ואם כן, פן יאמר האומר שיוסף לא היה מהראוי לעייל את יעקב למערתו. על כן כדי להוציא הדבר מן הטועים, אמר 'ונשאתני ממצרים וקברתני בקבורתם', כי כדאי והגון אתה לקבור אותי.
(רבי שבתי הורוויץ, ווי העמודים, עמוד האמת, פרק כג, אות יד)
דיומא חד אתהפיכא ליה רצועה דתפילין ויתיב עלה ארבעין תעניתא
...ולמדנו סוד הארבעה קשירות הבאות בד' פרשיות של תפלין שזכרנו, כי הם באמת הטלת חבלי היראה ועבותות האהבה על ידינו ועל חלקת צוארינו באלו הד' ענינים שבהם יושלם עול מלכות שמים, להעתיק אותנו מהפסד הדעות וקלקול המעשים ולהמשיכנו בהם אל הטוב והיושר האלהי. ומן הידוע כי אשר לא יביא צוארו תחת העול המעולה הזה, הוא האיש אשר לא יצלח ואשר תארוהו חז"ל "קרקפתא דלא מנח תפלי", ומנו אותו בכלל פושעי ישראל בגופן שגופן כלה ונשמתן נשרפת וכו' (ר"ה טז ע"ב). אמנם הבאים בעול הם הנושעים. ואף שיזדמן לפעמים שינתק החבל ההוא, או שיפסקו קצת מחוטיו לשעה, כי אין איש אשר לא יחטא, ראוי לזריז להתחזק ולחזור ולקשר אותו קשר אמיץ לא במהרה ינתק. כי על זה אמר על רב הונא יומא חד אפסיק' ליה רצועה תפלי' ויתיב עלה ארבעין תענית', כדאיתא במועד קטן. ודאי פסיקת הרצועה הוא משל נכבד וקרוב לצד פריקת עול מהמחוייב לו ולכיוצא בו לפי מעלתו, אם בדעות או במעשה, בדבר אחד מהרבה הנכללים בעול התפלין כמו שאמרנו.
(עקידת יצחק, דברים, שער צח, עמ' קסז במהד' תשע"ו)
דיומא חד אתהפיכא ליה רצועה דתפילין ויתיב עלה ארבעין תעניתא
...דברוקח (סימן כ) סידר תשובה למוציא זרע לבטלה תענית ארבעים יום... ואפשר דקאי כשרוצה למרק הכפרה קמי יום הכפורים דצריך למוציא זרע לבטלה, וסבירא ליה דהכי נמי למחייבי לאוין בקום ועשה. אך מלבד דסתימות דבריו לא משמע כן, אינו נראה גם כן צורך לזה, כיון דהתשובה תולה להגן בעדו עד שיגיע יום הכפורים, ואם ימות מקודם יום הכפורים הרי המיתה ממרקת, מה צורך לסיגופי התענית למרק? ובאמת מצינו בגמרא בכמה דוכתי שהתענו תעניות הרבה על דברים קלים, כהאי דמועד קטן ברב הונא דאתהפיך רצועה דתפילין ליה ויתיב ארבעים תעניות, ובודאי שלא היה במזיד חס ושלום, וכדמשמע גם כן מלשון אתהפיכא דמשמע ממילא ומעצמו בלא דעתו, אלא שהיה קצת פשיעות על שלא השגיח שלא יתהפך, ושם אינו דבר של הנאה שיהיה לתשובת המשקל של ההנאה מהאיסור, אבל עיקר התענית הוא במקום קרבן, כמבואר בברכות (יז ע"א): אדם חוטא ומקריב קרבן וכו' ועכשיו ישבתי בתענית וכו' חלבי ודמי שנתמעט כאילו הקרבתיו וכו'. והרי גם עובר אמצות עשה, דמוחלין על ידי התשובה מיד, גם כן מביא עולה לדורון, ועתה שאין לו קרבנות, התענית הוא במקום דורון הקרבן, ואם על כפרת מצות עשה מביאין דורון, כל שכן על מצות לא תעשה גם אחר יום הכפורים צריך דורון גם כן לרצות, ועל זה הם התעניות, אפילו על ביטול מצות עשה קלה צריך תענית יום אחד על כל פנים לדורון במקום עולה...
(רבי צדוק הכהן מלובלין, תקנת השבין, עמ' קנט, קסא)
דיומא חד אתהפיכא ליה רצועה דתפילין ויתיב עלה ארבעין תעניתא
בעשרת ימי תשובה, כיון שקבע אותם ה' יתברך שיהיו זמן תשובה, הרי הוא משפיע הרהורי תשובה בטבע על לב כל איש מישראל... וי"ל שהרהור זה ג"כ מחולק לפי ערך הנפשות, שיש נפשות שלרוב טהרתם ההרהור הבא מלמעלה הוא כמכריחם לתשובה גדולה וחשק נמרץ, ואחרי שהם עושים את מה שהם מוצאים בנפשם נעזרים, עוסקים הם בתשובה ע"פ שכל חפשי. וי"ל שזה היה ריבוי התעניות של גדולי הצדיקים כמו ר"ה דאתהפכא ליה רצועתא ויתיב מ' יומין בתעניתא וכיו"ב, היינו שמלמעלה הושפע עליהם שפע קדושה שלא מצאו לנפשם מנוח עד השלמתם התעניות, כענין ר"א דלא הוה מיתבא דעתי' עד דקביל עליה יסורין (עי' בבא מציעא פד ע"ב)... ע"כ הנביא שיזהיר על זה הענין שתהיה עיקר התשובה בידי אדם... וזהו שאמר "שובה ישראל וגו' קחו עמכם דברים" (הושע יד, ב-ג), פירוש: לא תסמכו על השפע של הרהורי תשובה שמלמעלה אלא קחו עמכם דברים מעצמכם, במה שתחקרו ותחפשו דרככם.
(מאורות הראי"ה לירח האיתנים, עמ' רצד ועמ' רצז במהד' תשסה)
ויתיב עלה ארבעין תעניתא
סגולת ארבעים יום לתענית יסודה בעליית משה רבינו ע"ה למרום, אשר "לחם לא אכל ומים לא שתה" ארבעים יום. וכן מצינו בבבא מציעא לג סוף ע"א: יתיב רב חסדא ארבעין תעניתא כו', ושם פה, א: רב יוסף יתיב ארבעין תעניתא כו', ובירושלמי כלאים פ"ט ה"'ג: ר"י צם תמנין יומין (פעמיים ארבעין), ובמדרש משלי פ"א "משלי שלמה" כו' - שישב ארבעים יום והיה מבקש חכמה וכו'.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן [ובדומה בספרו מחקרים בדרכי התלמוד עמ' נה])
הוה גני יהודה מימיניה דאבוה וחזקיה משמאליה
...הקדוש באמת, שכוונתו באמת לאמיתו למצוה לבד, כדוד המלך ע"ה שלא ביטל עונתו (סנהדרין קז, א) וכיהודה בריה דר' חייא (כתובות סב, ב), דגם כן הגיע למדריגה גדולה מהקדושה, כי מצינו (בבא בתרא עה, א) פליגי תרי מלאכי ברקיע... מיכאל וגריאל... ואמרי לה תרי אמוראי יהודה וחזקיה, כי הן דוגמת אותן המלאכים... ובבבא מציעא (פה, ב) דר' חייא ובניו כאבות. ונראה לי דהוא נגד יעקב אבינו ע"ה, מדת האמת, זו תורה דעביד [רבי חייא] דלא תשתכח מישראל, כמדת (משלי יב, יט) "שפת אמת התכון לעד ולא עד ארגיעה", ועל כן כי אייקר תלמודייהו ובעו לאדכוריה, אמרו: ידע אבון בהאי צערא (ברכות יח, ב), דזה היה כל עסקו וכוחו שלא תשתכח תורה ועל ידי שהזכירו מעט מידיעת אביהם חשבו לעורר מדריגתו דעל ידי זה יוכלו לזכור. וזהו מדריגת יעקב אבינו ע"ה לא מת, דמדת האמיתות הוא שלא יהיה לו ביטול כלל לעולם. ובניו הם תרין דרועין, יהודה דוגמת מיכאל מימין, וכן איתא במועד קטן דגני יהודה מימיניה וחזקיה משמאל. וזה אחיזתו במדת החסד לאברהם, שהוא שלימות כל תאוותיו בקדושה לשם שמים, כמו שנאמר (משלי יט, כב) "תאות אדם חסדו", כנודע. ועל כן אמרו עליו גם כן לא ביטל עונתו, כי לא היה לו שום כוונה אחרת, רק למצות עונה, ואז הרי הוא ככל המצוות שהם הנותנות קדושה בלב בני אדם, ועל ידי זה אדרבא היתה נתוספת קדושה בלבבם.
(ר' צדוק הכהן מלובלין, ישראל קדושים, אות ד, דף ו במהד' תרפ"ח, עמ' 13 במהד' הר ברכה)
כי נח נפשיה דרבה בר הונא ורב המנונא אסקינהו להתם (כה:) כי מטו אגישרא קמו גמלי אמר להו ההוא טייעא מאי האי אמרו ליה רבנן דקא עבדי יקרא אהדדי מר אמר מר ניעול ברישא ומר אמר מר ניעול ברישא אמר דינא הוא דרבה בר הונא ליעול ברישא חליף גמליה דרבה בר הונא נתור ככיה ושניה דההוא טייעא פתח עליה ההוא ינוקא גזע ישישים עלה מבבל ועמו ספר מלחמות קאת וקפוד הוכפלו לראות בשוד ושבר הבא משנער קצף על עולמו וחמס ממנו נפשות ושמח בהם ככלה חדשה רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק
[(מב ע"ב) קשה, למה הצדיקים כיבדו זה את זה אחרי מותם, הרי כיון שמת אדם נעשה חפשי מן המצוות ואינם חייבים במצוות כיבוד? ולמה נפלו שיניו של הטייעא, הרי צדק במה שאמר שחכם בן חכם קודם? י"ל שצדיקים במותם נקראים חיים, ולכן כיבדו זה את זה. והטייעא תמה, הרי כיון שמת אדם נעשה חפשי מן המצוות, והשיבו לו "רבנן" - כלומר כיון שהם צדיקים, הם נקראים חיים. ונשרו שיניו של הטייעא כי אי אפשר לדעת מי יותר גדול. דברי הספדן יתפרשו ע"פ מה שאמרו המפרשים, ש"מפני הרעה נאסף הצדיק" מתפרש בשני אופנים: אם רק צדיק אחד נפטר, העניין הוא שהוא מת כדי שלא תבוא הרעה. ואם שניים מתים, העניין הוא שהם מתים כדי שלא יראו את הרעה שתבוא. כשהספדן ראה שבאים שני צדיקים שמתו, חשש שזה מראה שתבוא רעה. ואמר "גזע ישישים עלה מבבל" - רבה בר רב הונא. "ועמו ספר מלחמות" - רב המנונא, שהפיל את שיניו של הטייעא שפגע בכבודו. "קאת וקפוד הוכפלו" - שלא די שהצדיקים שהם מגינים על העולם הסתלקו בעוון הדור, אלא עתידה לבוא עוד רעה, ועל זה הוכפלו יללות. "לראות בשוד ושבר הבא משנער" - חטאי הדור גרמו לזה, עד ש"קצף על עולמו" - להביא את הרעה, והראיה "שחמס ממנו נפשות" - ששני הצדיקים מתו. אמר "חמס" כי הצדיקים עצמם אין בהם חטא, ומתו רק בעוון הדור. (מג ע"ב) "ושמח בהם ככלה חדשה" - ה' נותן להם שכר חדש שלא עמלו בו, והוא כי יקבלו את חלקם של הרשעים שגרמו להם למות. וזה כמו שכלה מתקשטת בבגדים חדשים. "רוכב ערבות שש ושמח" - כאמור, כיון ששני צדיקים מתו, סימן שתבוא רעה לעולם, וה' שמח במפלת הרשעים, כי "באבוד רשעים רנה", ומה שכתוב (מגילה י) שאין הקב"ה שמח במפלת רשעים, הוא אם עוד לא נתמלאה סאתם, וכאן נתמלאה סאתם. "בבא אליו נפש נקי וצדיק" - עוד טעם שה' שמח במפלת הרשעים, היא כי גרמו למות הצדיקים, (מד ע"א) ובזה הצדיקים הפסידו זמן של לימוד תורה.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף מב ע"א-מד ע"א)
לטקסט
כה ע"ב
רבנן דקא עבדי יקרא אהדדי
אין ענוה נוהגת לעוה"ב ולא שום אדם יכול לכבד חבירו. מקור חסד שם: צ"ע ממו"ק כה ראש ע"ב: יקרא עבדו רבנן להדדי. וי"ל בשביל שהיה קודם קבורה, כדאמרו בקהלת רבה פ"ט פסוק "כל אשר תמצא ידך" כו', שהמת שומע קילוסו מתוך ארונו כמו בחלום כו'.
(ס' חסידים סי' טז, ומקור חסד שם אות יב)
מר אמר מר ניעול ברישא ומר אמר מר ניעול ברישא אמר דינא הוא דרבה בר הונא ליעול ברישא וכו' נתור ככיה ושניה דההוא טייעא פתח עליה ההוא ינוקא וכו' קאת וקפוד הוכפלו וכו' וחמס ממנו נפשות
וקשה להבין למה מסרו את ההספד על שני גדולי עולם אלה לינוקא, שאע"פ שמהספדו ניכר שהיה בו דעת גדולים, אבל למה לא הספידו אותם גדולי א"י שבודאי השתתפו בהלויה הגדולה הזאת? ולמה הזכירו חז"ל שאת ההספד נשא ההוא ינוקא ולא ההוא ספדנא כדרך הגמרא בהרבה מקומות? והנראה בזה, שמפני שהי' צורך להספיד שני גדולים כאחד (שאמנם הם היו' מכבדים זא"ז בחייהם ובמותם לא נפרדו מלכבד זא"ז, ומר אמר ניעול מר ברישא וכו', אבל אין לאיש צדדי להתערב בזה, ואפילו אם יאמר דבר הגון בדינא דידי, צפוי לו עונש גדול) - יראו הגדולים מלהספידם כאחד, שמא יפגעו בכבודו של אחד מהנפטרים הגדולים, ולכן מסרו את ההספד הכפול הזה לינוקא, שאינו בר עונשין.
(רבי זלמן סורוצקין, הדעה והדיבור, ח"ג סי' לא עמ' קסא)
דינא הוא דרבה בר הונא ליעול ברישא
יעוין בשבת נא סוף ע"ב: לוי בריה דרב הונא בר חייא ורבה בר רב הונא הוו קאזלי באורחא, קדמיה חמרא דלוי לחמרא דרבה בר רב הונא, חלש דעתיה דרבה בר"ה כו'.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
גזע ישישים עלה מבבל ועמו ספר מלחמות וכו' קצף על עולמו וחמס ממנו נפשות
גזע ישישים עלה מבבל ועמו ספר מלחמות (עד כאן הספיד את רבה בר רב הונא, שארונו הקדים לבוא), קאת וקפוד הוכפלו... וחמס ממנו נפשות (וכנראה בא כבר ארונו של רב המנונא והספידם בלשון רבים). והתואר גזע ישישים צריך ביאור. ורש"י פירש גזע ישישים - זה רבה בר רב הונא דהוא גזע ישישים בן גדולים, בן רב הונא דהוה ראש גולה, ועדיף מנשיא דא"י. אבל בסדר הדורות הוכיח בראיות ברורות שרב הונא ריש גלותא היה בזמן רבי, ואילו רב הונא בבלאי היה ראש ישיבה בסורא מ' שנה ורבה בר רב הונא הי' בנו, שנפטר בימי רב המנונא ושארונותיהם באו כאחד לקבורה בא"י, ולפי זה קשה למה קרא הספדן את רבה גזע ישישים?
(רבי זלמן סורוצקין, הדעה והדיבור, ח"ג סי' לב, עמ' קעא-קעב)
ועמו ספר המלחמות
"את והב בסופה" (עי' קדושין ל, ב [אפי' האב ובנו הרב ותלמידו שעוסקין בתורה בשער אחד נעשים אויבים זה את זה ואינם זזים משם עד שנעשים אוהבים זה את זה]), בעוד שבהיותם בחיים ילחמו במלחמתה של תורה.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
ועמו ספר מלחמות
[הכוונה לרשמי פעולותיו בחיים, כמו במשנה "וכל מעשיך בספר נכתבים", ו"זה ספר תולדות אדם". עוד יש לפרש מלשון ספירת דברים, סיפורי הפעולות המנציחות את שמו ואישיותו. בחיינו אנחנו נלחמים את מלחמת הדעות. מלחמה זו נותנת חיי נצח לאישיותנו. מי שנלחם במלחמת החיים והדעות ויצא בשלום, פותח לו ספר היסטורי באישיותו וקובע דפים מזהירים בספר ההיסטוריה הלאומית. ספר זה עובר בירושה לעם ולאנושות.]
(רבי בן ציון מאיר חי עוזיאל, גיא חזיון (ספיר), עמ' 21)
לטקסט
ושמח בהם ככלה חדשה
"שיר השירים אשר לשלמה" וגו' - רצונו בזה לומר, שיר ה' שירים, פירוש, שיר זה הוא המשובח ומעולה בכל חמש שירים... יש לפרש "אשר לשלמה" דקאי על הנשמה, על דרך מה שאמרו בגמרא: כי נח נפשיה דרבה בר רב הונא ורב המנונא פתח עלייהו ההוא ספדנא גזע ישישים עלה וכו', וחמס (הקב"ה) ממנו נפשות ושמח בהן ככלה חדשה וכו'. הכוונה בזה, על דרך מה דאיתא בגמרא (פסחים פז ע"א) על פסוק (שיר השירים ח, י) "אז הייתי בעיניו כמוצאת שלום" וגו': ככלה שנמצאת שלימה בבית חמיה והיא רדופה לילך להגיד שבחה בבית אביה. עד כאן. ואם כן הכי פירושו: "אשר לשלמה" - הנשמה היא ככלה שנמצאת שלימה, הנקראת "מוצאת שלום", וכנגדה אמר דוד חמשה שירים, דהיינו חמשה "ברכי נפשי", משעה שהיה דר במעי אמו עד יום המיתה, על דרך מה שאמרו בגמרא (בבא מציעא קז ע"א) "ברוך אתה בבואך וברוך אתה בצאתך" (דברים כח, ו) - שתהא יציאתך מן העולם בלא חטא כביאתך לעולם בלא חטא וכו'. והיינו דקאמר "אשר לשלמה"... כנגד נשמת הצדיק שהיא ככלה שלימה כמוצאת שלום...
(רבי פנחס בר' פילטא, ברית שלום, שיר השירים)
ושמח בהם ככלה חדשה
ונראה פירוש "עצם היום הזה" שתרגומו "בקרן יומא הדן", כמו שכתב הרמב"ן גירסת תרגום אונקלוס שהוא מלשון זריחה מלשון "קרן עור פני משה" (שמות לד, ל)... ועל זה אמר הכתוב שבעצם וזריחת אור השמים יצאו כל צבאות ה' (שהם המלאכים). וכן אמר בפרשת החודש "ושמרתם את המצות כי בעצם" - זריחת אור שהיה ביום הזה, "הוצאתי את צבאותיכם", שאז האיר להם ה' יתברך לתקן השאור שבעיסה שיהיה האכילה בקדושה... וכן בפטירת משה כתיב גם כן (דברים לב, מח): "בעצם היום הזה", כמו שמצינו שנקרא פטירת הצדיק הלולא ושמח עליהם ככלה חדשה, וכמו שנקרא בלשון חז"ל "נח נפשיה", שאז הנייחא שלהם, ואז יש תוספות אור, ולכן בפטירת משה רבינו ע"ה בפרט נזכר "עצם היום הזה", שהיה זריחת אור חזק.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, ויקרא, לחג הפסח, אות כב)
ושמח בהם ככלה חדשה
ובפסיקתא (פרשה לז): ואם נפשך לומר מה כלה כיון שכלו ימי שמחתה חוזרת למלאכתה וכו' תלמוד לומר "שמחת עולם על ראשם". דכלה הוא רק שבעת ימי המשתה ואחר כך לא נקראת עוד כלה, אבל ישראל נקראו תמיד בבחינת כלה. והוא על ידי שבשבת משיגים נשמה יתירה, נשמה חדשה, נשמתא דכל שלימו בה כדוגמא דעלמא דאתי, כמו שמובא בזוה"ק (ח"ב פח ע"ב). ועל ידי זה נקראים כלה. וימי המעשה הם שבעת ימי המשתה. ולשבת הבאה משיגים נשמה חדשה יותר, והוא כלה חדשה. וכן לעולם.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, פרשת נצבים, אות טו)
ושמח בהם ככלה חדשה
והוא שבשבת יש שני ענינים: אחד - מתן שכרה... שה' יתברך נותן בשבת קדושה בהאדם... ואז נקראו ישראל בבחינת מטרוניתא ומלכתא... ולכן אמרו על זה במדרש (שמות רבה כה, יא): בן נח ששבת חייב מיתה משל למלך ומטרונה יושבת כנגדו העובר ביניהן חייב מיתה... והשני הוא הנשמה יתירה שיורדת לכל אחד מישראל בכל מעלי שבתא, היינו שכל אחד מישראל משיג בשבת חשק מחודש לעבודת ה' יתברך... וזה נקרא בחינת כלה, כמו שמצינו בגמרא ככלה חדשה.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, פרשת עקב, אות ו)
ושמח בהם ככלה חדשה וכו' בבא אליו נפש נקי וצדיק
"יום חתונתו" היינו שה' יתברך בחר בנו להיות לו לעם סגולה וקדשנו בתורתו וחיי עולם נטע בתוכנו כענין קידושי החתן להכלה. ויש עוד בחינה אחת, והיא נקראת "ביום שמחת לבו", וזה בנין בית המקדש [תענית כו ע"ב], היינו כאשר זוכים נפשות ישראל להתעורר מעצמם בבחינת הדעת והכרת השגחתו יתברך בפנימיות נקודת לבם, זה נקרא בנין בית המקדש בעצם, כאומרם ז"ל (ברכות נה ע"א): יודע היה בצלאל לצרף האותיות שנבראו בהם שמים וארץ... ועל זה אמרו ז"ל (ברכות לג ע"א): כל מי שיש בו דעה כאילו נבנה בית המקדש בימיו, מפני שבחינת הדעת הוא בעצם הבנין בית המקדש. וזה דייקא נקרא "ביום שמחת לבו", שכביכול ה' יתברך מקבל השמחה מנפשות ישראל בעת שבא התעוררות הדעת מצידם, וגם בכל פרט נפש ביחוד בהתעצמו בנפשו לדעת את ה', וכאומרם ז"ל שהקב"ה שש ושמח ככלה חדשה בבוא אליו נפש צדיק.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, לחמישה עשר באב, אות ד)
רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק
במסכת ברכות דף נה ע"א: אמר ליה הקב"ה למשה, משה, הגון עליך בצלאל? אמר ליה, רבש"ע, אם לפניך הגון, לפני לא כל שכן? יש לבאר מאמר זה על פי משל: אחד משרי הפנימים למלך הי' לו טבעת על ידו ובתוכו אבן טוב יקרה, ותמה המלך עליה ואמר להשר: מה יפה אבן ההוא החביבה עליך מאוד, או לא. התבונן השר: אם אומר למלך שאינה חביבה, לא נכון לדבר שקר לפניו, ואם אומר חביבה עלי, אולי יאמר המלך אבן ההוא ראויה להיות יושבת בכתר המלכות ואתן לך מחירה, ומה אשיבנו ע"ז? והשיב למלך תשובה שכלית: מה חביבה עלי אבן ההוא, כל זמן שאני רואה אותה, ואשמח כי אוכל לראותה יען שאני זוכה שהיא חביבה לפניך המלך. ואז אין מקום למלך לשאלו ליתן לו. והנמשל כאן במשה, דמצינו במו"ק שהקב"ה שמח ושש בבוא אליו נפש נקי וצדיק ככלה חדשה. והיה משה מתירא לומר שבצלאל הגון עליו, אולי יאמר הקב"ה: מאחר שהוא אבן טוב, ראוי הוא להיות יושב בין נפשות צדיקים תחת כסא כבודו בשמים. ולכן השיב: אם לפניך הגון, עלי לא כל שכן, שאזכור תמיד שהוא האבן אשר חביב למלך.
(רבי משה סופר, תורת משה, דברים, דרוש לח' טבת [תקפ"א])
רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק
...מה שאמרו: קשה סילוקן של צדיקים (איכה רבה א, לז), וגם אמרו: הקב"ה שמח בבוא אליו נפש צדיק. ובזה אתי שפיר, כי כשהקב"ה מסלק נפש הצדיק שלא בזמנו, מחמת עון הדור, או עון עצמו, הוא קשה לפני הקב"ה. משא"כ כשנפש הצדיק בא אליו מעצמו, לגודל תאות הנפש, שהוא החלק, להדבק בהקב"ה, שהוא הכל, שמח בו... ומיתה כזו מכפרת להיותו יום שמחה ויום רצון לפני הקב"ה, כמו שאמרו חז"ל הקב"ה שמח בבוא אליו נפש צדיק, וקראוהו הילולא.
(רבי יעקב מליסא, נחלת יעקב, ויקרא טז, א)
רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק
עי' זהר חדש נח כא, א, במדרש הנעלם: מגיעים לשער השביעי שהוא ערבות, וכל נשמותיהם של צדיקים כולם שם וכו'.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק
[קשה, הרי נאמר במדרש (דברים רבה פרשה ט סימן א): "קשה לפני הקב"ה לגזור מיתה על הצדיקים, מנין, שנאמר (תהלים קטז) יקר בעיני ה' המותה לחסידיו". י"ל ששם מדובר במיתת צדיק בגלל חטאו, וזה קשה לה' כי אז הוא מפסיד את שכר המצוות שהיה עושה אילו המשיך לחיות. ומה שכתוב "שש ושמח" הוא בצדיק שנתפס בעוון הדור, שיקבל שכר על המצוות שהיה עושה אילו נשאר בחיים, כיון שהוא אנוס בזה שאינו יכול לקיים מצוות, והוא מצדו היה רוצה לעשות מצוות. וזה כמו פועל שנשכר לעשות מלאכה מסוימת, והיא נגמרה באמצע היום, שהפועל שמח כי הוקלה עבודתו, בלי להפסיד משכרו, וכן ה' שמח "בבא אליו" - היינו שמת בעוון הדור, שאינו נקרא "מת" כיון שהוא ממשיך לחיות בעוה"ב, אלא נקרא "בא".]
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, ציון לנפש יקרה, דף ב ע"ב, ג ע"א)
לטקסט
רוכב ערבות שש ושמח בבא אליו נפש נקי וצדיק וכו' בכו לאבלים ולא לאבידה וכו' חלש דעתיה עלייהו
וזהו כוונת הכתוב: "הצדיק אבד ואין איש שם על לב, ואנשי חסד [נאספים] באין מבין כי מפני הרעה נאסף הצדיק" (ישעיהו נז, א). מה שאמר "הצדיק אבד" ולא נאבד, כי מצינו ברב אשי שהקפיד על מה שאמר הספדן בכו לאבילים ולא לאבידה, כי אין אבידה שייך בצדיקים, רק הצדיק כשמת בזמנו אחר שהשלים חוקו, הוא שמחה לפניו - שהשלים חוקו; ולפני ה' יתברך - כמו שאמרו: הקב"ה שמח בבוא אליו נפש צדיק. אבל כשנוטלו קודם זמנו, שעדיין לא השלים חוקו, הוא קשה לו - שאפשר שיצטרך להתגלגל; וגם קשה להקב"ה - כמו שאמרו: קשה מיתתן של צדיקים לפני הקב"ה (ירושלמי יומא פ"ב ה"א). וזהו חשוב כאבידה לפני הצדיק. וזהו שאמר "הצדיק אבד", לומר שמת קודם זמנו ואבד מה שהיה יכול לסגל עוד תורה ומצות, ואין איש שם על לב. "ואנשי חסד נאספו", פי' כי מחמת זה שהצדיקים נאבדו מן העולם, כח הטומאה מתגבר.
(דרשות מהר"י מליסא, הספד על רבי אברהם טיקטין, עמ' תמו-תמז)
תמרים הניעו ראש על צדיק כתמר
ומה שכינה הצדיק כתמר, שבש"ס אמרו תמר אין גזעו מחליף (תענית כה ע"א), וה"נ אמרו בצדיק שמת שאין לו תמורה (במדבר רבה פרשה ג, א).
(דרשות מהר"י מליסא, הספד על רבי אברהם טיקטין, עמ' תמד)
תמרים הניעו ראש על צדיק כתמר
ונראה שהיה החג שבעה ימים מתשעה באב עד ט"ו באב. ויש לומר שזה שלמדו לאבילות שבעה דכתיב "והפכתי חגיכם לאבל" מה חג שבעה אף אבילות שבעה. ובירושלמי (מועד קטן פרק ג הלכה ה) דייק: אימא שמונה כמו שמונה ימי החג? ומשני: שמיני רגל בפני עצמו. ויש לומר שלמדו בגמרא דידן מדכתיב "חגיכם לאבל", דהיינו מה שהיה להם תשעה באב לחג שבעה ימים בזמן הבית, ואמר הנביא שעל ידי החורבן "והפכתי חגיכם לאבל", ולמדו מזה אבילות שבעה.
ובאמת איתא בגמרא הנ"ל [תענית ל ע"ב] בין הטעמים של ט"ו באב: יום שכלו בו מתי מדבר, דאמר מר עד שלא כלו מתי מדבר לא היה דיבור עם משה... בתוס' (ב"ב קכא ע"ב ד"ה יום) פירשו דבשנה אחרונה גם כן מתו בתשעה באב, רק מפני האבל שהיה שבעה ימים מתשעה באב עד מקצת יום ט"ו באב שהיה יום שביעי ומקצת היום ככולו לכן לא היה הדיבור עד ט"ו באב... ולכן עשו יום טוב בט"ו באב שאז דיבר ה' אליו בלשון של תורה בלשון חיבה... ולכן למדו אבל שבעה ימים ממה שנאמר "והפכתי חגיכם לאבל" דקאי על תשעה באב, שהיה מושך עמו שבעה ימים עד ט"ו בו, ובט"ו בו קבעו בזמן הבית חג ומחולות שהיה יום האחרון מן שבעה ימי חג אלו.
6-7
8-10
12-18
16-18
16-18
16
24-25
49-50
1-3
1-3
1-3
6-7
6-7
15-17
15-17
אם אנו מעריכים את השרפה אשר שרף ד' לספר תורה שנשרף, הרי אנו יכולים לשער שדרגות רבות אנו יכולים למנות בספר תורה שנשרף. הרי ספר תורה שיש בו רק ללקט שמונים וחמש אותיות כפרשת "ויהי בנסוע הארון", שמצילין אותו מפני הדלקה, יש בו כבר משום ספר תורה שנשרף, כמה מעלות יתרות יש עליה, וכמה דאבון לב וצער עמוק ונורא בספר תורה שיש בו הרבה מענינות של תורה, מאורה של תורה מעמלה ומקדושתה, שנשרף, כאוצר הגדול של תורה שהיה שרוי בכלי חמדה זה שנטל מאתנו בעונינו. אוי נא לנו כי חטאנו ואבדנו את הסגולה הקדושה והיקרה הזאת, שהיתה מפארת את עיר הקודש ואת ארצנו הק' בכלל בשרפתה של תורה מלאה בסלוקו של אותו גאון וצדיק זצ"ל.
עלינו לשים על לב, שכשם שמצד הכמות מעריכים אנחנו את הערך של הספר תורה שנשרף כמותו של אדם מישראל, לפי אלה המדרגות, החל מספר תורה שיש בה רק ללקט פ"ה אותיות עד המדרגות הגדולות של ספר תורה גדולה מלאה בעניניה של תורה, ככה בודאי ישנן מדרגות רבות באיכות לפי ההידור של ספר התורה הזה, לפי מדת הכשרות שלה, לפי הנוי והתפארת של כתיבתה, של גויליה, של עצי החיים שלה, של השיראין הנאים שהיא נכרכת בהן, של העטרות והקישוטין שהם מעטרים אותה. ומה גדול הכאב כשנשרף לעינינו ספר תורה נאה ומהודר, שהיינו יכולים לומר שנתקיים על ידו "זה אלי ואנוהו" (שבת קלג), ותכשיטיו הלא הן הן המדות הטובות הקדושות והמופלאות של התלמיד חכם מרא דאורייתא, שהיה המנוח הגאון זצ"ל כל כך מעוטר בהן.
כשאנו מונים את המעלות של ספר תורה הכולל את כל כתבי הקדש באיכותן, הרינו הולכים ועולים עד לידי המעלה של הספר היותר קדוש, אשר שריפתו חס וחלילה היא היותר מחרידה כל לב ונפש, הלא הוא ספר העזרה. והנה דבר מצוין בספר העזרה שאינו מטמא את הידים (משנה כלים טו, ו), לעומת מה שכתבי הקודש האחרים מטמאין את הידים. אמנם טומאתן היא מתוך חיבתן, שהרי דוקא כתבי הקודש מטמאין את הידים, וספרי המירוס אינן מטמאין את הידים (משנה דידים פ"ד, ו), איך שהוא הטעם: אם כפשטא דמילתא מפני שהיו מצניעין את האוכלין דתרומה פרנסתן של שומרי משמרת הקודש, הזוכים משולחן גבוה אצל ספר תורה ואמרו 'האי קודש והאי קודש', אבל עי"ז קאתי לידי פסידא מפני העכברים המצוין אצל אוכלים ומפסידין את הספר (כדפירש"י שבת יד); או מפני הרמז שבדבר, שהעיר בזה החכמת אדם (בקונטרס מצבת משה סי' יד), ע"ד העכברים הרוחניים, שהם המהפכים דברי אלקים חיים (מקור הדברים הם בדברי קדשו של רבינו הגר"א ז"ל, בטעם הפנימי של גזירת טומאת ידים לכתבי הקודש), כל אלה הדברים הם שייכים רק בכל הספרים שהם יוצאים חוץ למחיצתם, לפעמים, בעניני פעולות וידים עסקניות אפילו כשהם לתכלית הטוב ולדבר מצוה, מ"מ מתערבים בזה ג"כ לפעמים אינשי דלא מעלי ומפסידים את הספרים הקדושים, את כתבי הקודש, תלמידי חכמים אוצרותיה של תורה שמהפכים את דבריהם, שלא כחפצם וכוונתם האמיתית...
הנה רבותי, זה הספר הקדוש שנשרף לפנינו בעונינו, הגאון הצדיק ז"ל, הוא בבחינת ספר העזרה שאינו מטמא את הידים. עניו וצנוע, עוסק בתורה ובעבודה ומרביץ תורה ברבים היה מנעוריו. גם בענין רבנותו ידוע שנתרחק מכל ענין של עסקנות ציבורית, ואפילו מעניני הוראות ומשפטים היו לו דיינים ומורי צדק שעסקו בזה. וכל מגמתו היתה תורת ד' תמימה והעמדת תלמידים הרבה. גם בזמן הקצר שהיה עמנו פה בעיה"ק, התרחק מכל הענינים שיש בהם משום דברים העלולים להשבית את הטהרה של כלי חמדותינו, את טהרתם של כתבי הקודש, ספרי התורה החיים עמנו יוסף ד' על ימיהם, ימים ושנים טובים וארוכים רק באהלו ישב מקודש לשמים, עולה תמימה על התורה ועל העבודה בקדושה ובטהרה...
הנה על ספר תורה שנשרף צריכים לקרוע שתי קריעות: אחת על הגוילין ואחת על הכתב (לקמן כו ע"א). בחינת הכתב זאת היא הנשמה הקדושה אותיות פורחות שאנו רואים שהן נסתלקו מאתנו, ואנו צועקים צעקתו של אלישע על סילוקו של אליהו שהיה מצעק: "אבי אבי רכב ישראל ופרשיו". אמנם מדה יתרה נמצאת בצדיק זה שראוי לנו לקרוע גם על הגויל, על האי שופרא דבלי בעפרא, על הגוף הטהור שהקריב אותו עולה כליל לקדושתה של תורה, ויגיעתה. שמעתי שגופו היה זקוף בילדותו. ומתוך התמדתו הנוראה בעשותו לילות כימים כפוף על הספרים, נתעקם ונתגבן. הקרבה קדושה כזאת, מסירות הנפש והחיים הזאת, מצד אהבתה של תורה היא קדשה כבר את הגויל, את החומר, את הגוף, עד שעלינו לומר שוד ושבר הוכפל בסילוקו זצ"ל. אוי לנו על הגויל החומר של ספר התורה שכל כך נתקדש בעיבוד והזמנה דקדושה, ואוי לנו על הכתב, על אור התורה של הנשמה שנגנז ממנו. כמה יש לנו ללמוד מדרכיו היקרים והישרים, כמה יש לנו לשמור על כבוד התורה, על כבוד עיר הקודש וארצנו הק', על כבודן של תלמדי חכמים ועל כבוד עם ד' כלל ישראל בכללותו, לקחת לקח מעולה תמימה זו, מצניעותו ומתמימותו גם בעת אשר אנחנו מוכרחים לעסוק בענינים מעשיים, בהנהגות של הצבור ועסקי הרבים המטורדים.
15-17
הספד ממין שני זהו מה שאמרו לנו חז"ל: "כל המוריד דמעות על אדם כשר הקב"ה סופרן ומניחן בבית גנזיו" (שבת קה ע"ב). מדת הכשרות איננה עולה רק מתוך פרט זה או אחר, אלא היא מביעה את הצורה הכללית, את האופי הכללי של חיי האדם הכשר. תואר זה נקנה ע"י התמדה בחיים כשרים וטהורים, ומתוך כך הדמעות שמורידין על אדם כשר ניתנות לספירה...
והצד השלישי שבהספד הוא מה שאמרו ז"ל: "כל המתעצל בהספדו של חכם" (שבת קה ע"ב). לא אמרו כל מי שאינו מספיד את החכם, אלא הדגישו שגם כשיש מי שמספיד אותו. אולם הוא מתעצל בהספדו ראוי הוא לעונש...
שלשת הבחינות הללו מתאימים לנפטר הגדול, הברון רוטשילד ז"ל: אדם מישראל, איש ישראל בעל שעור קומה, גובה ושלמות; אדם כשר שכל חייו הם קו אחד של כשרות, טוהר ותום; חכם שטוהר נשמתו הפנימי היה מבצבץ ועולה מתוך כל מפעליו ומעשיו, שהרגשנו שמתחת לצד הגלוי הנראה לנו, נמצא צד גנוז, אוצר של יראת שמים, אהבת ישראל וארץ ישראל.
15-17
16-17
23
23
23-32
כדי להניע את לב העם... צריכים היו המתרגמים להזדקק לתחום האמוציונלי... להזכירו צרותיו הפרטיות, סבלות קרוביו וידידיו, לתאר לפניו את כל האנדרלמוסיה שבאה לעולם... ואגב אורחא להזכיר בנשימה אחת גם את שמו של רב הונא, של גדול הדור! המתרגמים מוכרחים להטעות את העם שהוא בוכה על רב הונא, בשעה שבאמת הוא בוכה על מכאוביו הפרטיים; להונות אותו שהוא מתאבל על המת הגדול, מתו של כלל ישראל, בשעה שלאמיתו של דבר מתאבל הוא על מתיו... סברו המתרגמים, שרצו לתרגם את רב הונא לשפת העם, ללשון ההמון, להוציא את רב הונא דרך גגות... של אמוציות זולות... של בכי מזויף ודמעות נבובות.
עמד רב חסדא ואמר: כך גמירנא מיניה חכם כבודו דרך פתח. כך קיבלתי מרבי הגדול, בעל השקט והמרגוע, בעל מנוחת הנפש ושיווי המשקל, שמעולם לא נסחף בזרם האמוציונלי... שמעולם, אפילו בשעת אנינות הלב ודיכוי הרוח, לא ויתר אפילו על קוצו של יוד, על משהו של שיטתו ודעתו - שחכם כבודו דרך פתח: השכל והתפיסה ההגיונית חייבים אנו להוציאו לרשות הרבים דרך פתח האמת, דרך פתח אור הדעת והתורה, אבל לא דרך גגות וקרפיפות של להט ספדני, לא דרך גגות וקרפיפות של רגשיות זולה. אם יכולים אתם להוציא את מיטתו של רב הונא דרך פתח האולם, הפתח המרכזי, כדי שהעם יכיר את מיטתו, הוציאוהו; ואם לאו - אל תוציאוהו כל עיקר!
סברוהו לשינויי מפוריא לפוריא. אם יש צורך בהוצאת מיטתו של רב הונא דרך פתח השכל, שההמון ירגיש בדיוקנו של רב הונא, יכיר את שיטתו ויעריך אישיותו, אז מוכרחים המתרגמים להטילו למיטה אחרת, לזייף דמותו... לתאר את רב הונא כמנהיג חדשני, כמנהיג מפלגתי... כמתייצב לפני מלכים... המופיע לפני העם באור של פירסום ופומביות. אפשר ואפשר למתרגם (וזוהי משימה קלה ביותר) לצייר את רב הונא בשרטוטים זולים כאלה, בצבעים מרהיבי עינם של עמי הארץ, בורים ובערי לב. אפשר ואפשר להוציא את רב הונא במיטה חדשה, מיטת "מנהיג הדור", שנוצרה בתקופה האחרונה. אז היה העם מקונן... ואז יידע העם להעריך את המנהיג.
אבל... אמר רב חסדא: כך גמירנא מיניה... להתרחק מן הזיוף ומן הוספת נופך שטחי, מקישוט ומפיאור, המקטינים את גדול הדור ומשפילים דיוקנו ושיעור קומתו. חכם כבודו במיטה הראשונה, במיטתו האוריגינלית, בשיעור קומתו העצמית. אם יכולים אתם לתאר את רב הונא כמו שהוא, בלי כחל ובלי שרק, במיטתו הראשונה, בפרצופו המקורי - הספידוהו, תארוהו; אבל חס ושלום אל תעשו כמו שעשו הרבה, שהטילו את רב הונא ממיטה למיטה, ממיטת ענק של דור העבר למיטת ננס מודרני.
פרס בבא ונפקיה - העצה היחידה היא לא להקטין את המת, לא לזייף דמותו ודיוקנו, לא להוציאו דרך גגות וקרפיפות, אלא להוציאו במיטתו הראשונה דרך הפתח המרכזי. ואם הפתח צר וקטן מדי - שברוהו, הרחיבוהו! צאו אל העם וגלו את האמת... הרחיבו את פתח לבם... הילחמו בעם הארצות, בחשכה בבערות ובשקר! הראו להם טיפוס של גדול, של מנהיג!
הספד על רב הונא זוהי מלחמת תנופה בטיפשות הלב, בצרות המוח ובזיוף התורה; הספד על רב הונא זוהי שבירת הפתח של הבנת העם.
27-29
עוד אפשר לענ"ד להבין... ע"פ שאמר לי... ר' יוסף מ"ץ בווילנא, רב צריך להרגיל עצמו להורות משולחן ערוך, "זה השער לד' צדיקים" וכו', אבל אם ירגיל עצמו להודות מספרים שו"ת חדשים ישנים אשר אין ידוע לכל, נקרא דרך גגות. לכך אמרו כבודו של חכם דרך פתח גדול, להורות שהורה שידוע לכל שדן בצדק וביושר.
27-32
הרד"ק כתב מה היתה טעות דוד, וכי נתעלם ממנו הפסוק "ולבני קהת לא נתן עגלות" כו'? וכתב דדוד חשב דזה נוהג רק במדבר ולא אצלו. וצריך טעם לדבריו מהיכי תיתי לחלק, מאי שנא במדבר ומאי שנא אצלו? אבל כבר ידוע כי הנשיאים נדבו י"ב עגלות, ובהן טענו המשכן וכליו. וכתבו המפרשים, לבל תהיה קנאה בנשיאים, כי בעגלה של נשיא זה יטענו דרך משל המנורה והשולחן של זהב, שהוא מקודש למאוד, ובעגלה מנשיא שני יטענו אדני נחשת של חצר, והרי כאן קנאה, ולכך כתבו שהיו מחליפים העגלות במסעות, פעם בעגלה זו כלי היכל, ופעם בזו, באופן שלא תהיה בם קנאה, ודרכי א-ל דרכי נועם ושלום. ולפי זה לא היה אפשר לטעון הארון בעגלה, רק בכתף ישאו, כי בעגלה צריך להיות תמיד בעגלה אחת, כי אין משנין, ואין לך קנאה גדולה מזו, שבעגלה זו המיוחסת לנשיא זה יטענו ארון קודש הקדשים, ובשאר עגלות שאר כלים, שאין ערך כלל לקדושת הארון, ואם יחליפו, הא אין משנין ארון מעגלה לעגלה, ולא סגי בלא"ה שהיו בכתף נושאים. אבל בזמן דוד שהיה מלך, והוא נותן עגלה משלו, כי לו משפט המלוכה, א"כ יאתה לישא ארון על עגלה. וזאת היתה טעות דוד בבירור כמ"ש הרד"ק, שחשב שאינו נוהג אלא במדבר.
ומזה מוכח דהך דינא הוא מוחלט, דאין משנין מעגלה לעגלה, דאל"כ למה היה מקום לדוד לחשוב שיש שינוי בין במדבר מבזמנו? אלא על כרחך כנ"ל. ובזה היתה הטעות של דוד, הואיל שחשב שיש שינוי כמ"ש הרד"ק, ובאמת אין שינוי, כי צריך להיות בזמנו כמו במדבר, וזו היתה הטעות, אבל האי דינא דאין משנין וכו', שפיר למדין ממדבר בעצמו כנ"ל, ולק"מ קושית המהרש"א.
29-30
30
32-33
אמנם הענין מובן, כי מספר ע' היה מספר מכוון לע' שרים כנודע, ולא היה יכול להיות לא פחות ולא יותר, וידוע כי מעולם לא ירדה השכינה בחוץ לארץ, ואף דנאמר דירדה שכינה, היינו רק הארה בעלמא, אבל מעולם אין שכינה שורה אלא בארץ ישראל, כמבואר בגמ' ובזהר [ח"א קסו ע"א] ובס' טוב ארץ, והשכינה השלימה. אך זהו כל זמן היותם בארץ ישראל, אבל בהגיעם לגבול מצרים, אז פסקה השריית שכינה גמורה, ואם כן חסר ע', ולכך תיכף באותו פעם נולדה יוכבד, להשלים החסר. ולכך לא היה אפשר שתהיה נולדת מקודם, כי א"כ היה ע"א בצירוף השכינה, ולכך לא נולדה רק בגבול מצרים, זה מסתלק וזה נולד, אל יחסר המנין.
32-33
32-33
32-33
32-33
32-33
32-33
והנה אותם המושפעים מהשרשים של חכמת הנבואה - הקיצור הוא מעלה אצלם, והניתוח של ההלכות והוצאת דבר מתוך דבר נעשה אצלם בסקירה רחבה מאד, ודי להם רמז קל להחליט משפט. וזה היה יסוד סדר הלימוד של ירושלמי, שלגבי אלה הזוכים ליהנות מאורה של מעלה היו די דקדוקים קצרים לברור ההלכה. אבל לגבי בני בבל, ששרשי הנבואה לא השפיעו עליהם כל כך, לא היה מספיק הקיצור, והיה צורך באריכות דברים.
32-33
וכמו כן בארץ ישראל שנקראת גם ארץ וגם אדמה, לפי שיש בה בחינת מדמה, הנובע ממקור קדושת הנשמה, קדושת המקדש והקודש, ושלכן אין הנבואה שורה אלא בארץ ישראל. ויש בה גם מדמה חיצוני, הרהורי הבל, הדומה בזה לשאר הארצות, וכמו שעצמיות ישראל קדושתם נורא ואיום, ואם לפעמים חוטאים הרי החטא מגיע רק בהמדמה ואל עצמיותם לא יגשו, כלומר שרק בהמדמה לא ידמו מצד הגובה שלהם, וידמו רק מצד השפל, כן גם ארץ ישראל, עצמיותה של א"י נוראה היא קדושתה, וכל החטאים לא יגשו אליה ולא יפגמו בה, ורק המדמה מתקלקל, ולזאת הארץ מצד המדמה נקראת אדמה לצד שני דברים, יש למעליותא ולתוספות רוממות על עצמיותה של הארץ ויש לגריעותא.
32-33
32-36
32-36
32-36
כמו שקדושה שהיתה בעבר בזמן פעם אחת נקבע לדורות, וכן בנפש כמו קדושת האבות בבנים, וכן בכלל ישראל, כל קדושות שסיגלו דורות שקדמונו כבר הם קבועים וחקוקים בלבבות כל בני ישראל כנודע - כן גם אלהבא, יש רושם וחקיקה בין בנפשות כמו שאמרו (בראשית רבה נ, י) גם בגוים: היכן מצאתי? בסדום, דניצול לוט בזכות דוד המלך ע"ה וכדומה הרבה... ובישראל שכולם כאיש אחד כל זכויות של הדורות הבאים יש בהם רושם גם כן בדורות שלפניהם.
32-36
32-36
ובזה יובן... כי בגבעון כתוב (מלכים א' ג, ה): "בגבעון נראה ה' אל שלמה בחלום הלילה" - זה בבמת צבור, וכשנבנה בית המקדש והתפלל והיה גילוי שכינה, כתוב: "וירא ה' אל שלמה בלילה" (דברי הימים ב' ז, יב), ולא זכה להראות אליו ה' ביום אחרי גילוי שכינה כזאת לעיני כל ישראל, כי גזר על ישראל שיגלו על שנשא בת פרעה. לכן היה מתגלה להם "בלילה", להורות שגם בגלותם יהיה ה' עמהם.
32-36
32-36
ציור קדוש כזה אי אפשר להגיע אליו ולהשיגו כי אם דוקא בארץ ישראל, שכל הציורים והדמיונות שישנם בארץ הקדש הם הם נרתיקי הנבואה, בבחינת "וביד הנביאים אדמה" (הושע יב, יא). לא כן בחוץ לארץ, שעל פי הרוב הדמיונות שישנם שמה הם שוא ותפל, שכן אין הנבואה שורה אלא בארץ ישראל. לכן אי אפשר להשתחרר שם מציורי הגלות. ועל אחת כמה וכמה שאי אפשך להגיע בחוץ לארץ לציורי אמת של הגאולה. אלא שמאחר שישראל היו לפני זה בארץ ישראל ושרתה עליהם הנבואה, אי אפשר שתפסק לגמרי גם בחו"ל, וכדרך שאמרו: "היה היה דבר ה' אל יחזקאל בן בוזי הכהן בארץ כשדים, מאי היה שהיה כבר, "שהיה כבר בארץ ישראל ששרתה עליו רוח הקדש" (רש"י שם).
ופעמים יש שעל ידי התאמצות מרובה זוכים גם בחוץ לארץ להמשיך אוירא דארץ ישראל ולהנות מזיו תפארתה ולהיות יונקים מצוף דבשה ולהגיע גם לציור הקדוש הזה. ובכגון זה נאמר "ולציון יאמר איש ואיש יולד בה והוא יכוננה עליון" - אחד הנולד בה ואחד המצפה לראותה (כתובות עה ע"א), שאפילו מי שנמצא בחו"ל, אם רק מקשר את עצמו לארץ ישראל יכול לזכות לרוח הקדש אם הוא ראוי לזה. ועל ידי ארץ ישראל רואים ומביטים למרחוק, והנם בכלל צופי עתידות באמת. אולם בלא התקשרות לארץ ישראל אי אפשר לזכות לרוח הקדש, אפילו אם מצד המעשים ראויים לזה.
34-36
34-36
34-36
34-36
34-36
34-36
ובניצוצי זוהר שם העיר: "ע' מכילתא בא ד' ובגמ' מוע"ק כה, א, שהיה כבר...", והעיר רבינו: "וע' כוזרי מאמר ב' סי"ד ["אמר החבר: כל מי שנתנבא לא נתנבא כי אם בה או בעבורה. הנה נתנבא אברהם כדי שיעבור בה, ויחזקאל ודניאל מפניה...", והעיר שם רבינו: "ע' מ"ק כ"ה. שהי' כבר"]".
במכילתא (מסכת דפסחא פ' א) כתוב: "ואף על פי שנדבר עמהם בחוצה לארץ ובזכות אבות, לא נדבר עמהם אלא במקום טהור של מים", והעיר רבינו: "בארץ הזכות והטהרה הנן בעצם מציאות קדושתה, ובחו"ל הן זקוקות להבחנה והפעלה מיוחדת. וע' מ"ק כה. שהיה כבר".
36
36
והנה בזוה"ק: "ויצא יעקב מבאר שבע" - ר' שמעון אמר נפק מכללא דארעא דישראל... ונראה עפ"י מה שאמרנו במקום אחר בשם כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה, שכל מקום שדעתו של אדם שם נחשב כאילו הוא שם בפועל... וא"כ כשיצא על דעת ללכת לחרן... נחשב כאילו הי' שם בפועל תיכף כשפנה שכמו מבאר שבע. וזהו שכתב הזוה"ק דנפק מכללא דארעא דישראל... שתיכף מיציאתו מבאר שבע נחשב כאילו הוא בחו"ל.
ולפימ"ש יובן טעמו של דבר מה שלא היתה לו נבואה בהקיץ... מאחר דחשיב כאילו הוא בחו"ל ואין הנבואה שורה רק כשהתנבא פעם בארץ, ומאחר שלא מצינו לו נבואה מקודם בארץ, ע"כ לא באה אליו הנבואה אלא בחלום... מה דבחרן מצינו מאמר ה' יתברך אליו להדיא (לא, ג): "ויאמר ה' אל יעקב שוב אל ארץ אבותיך" וגו' ולא בחלום, והיינו כי זה הי' אחר שראה את פני לבן "והנה איננו עמו כתמול שלשום" ויהב דעתיה למיהדר, וכיון שדעתו הי' בארץ שוב נחשב כאילו הוא בארץ, וע"כ באה לו הנבואה בהקיץ.
36
36
43
44-45
45-46
45-46
ואפשר דההוא דרבי וכו' הוא סימן על ששב ומתחרט באמת, דמתוך חרטתו הוא מצטער ולבו דואג על ידי שעבר למרות מלך מלכי המלכים, מתוך יגונו וצערו לא יוכל להתנאות בקישוטי גופו כדרך השרוים בצער. ועל דרך זה יש לומר גם כן בתעניות דרב הונא דמועד קטן הנזכר לעיל, שמתוך צערו על מה שבא לידו כך לא היה יכול להכניס אוכל לפיו מגודל מרירות לבו, ועל דרך שאמרו (ברכות נו ע"א): ולא אהני לך למיכל מעוצבא דלבך. וכל ענינים אלו לא שייך לצוות ולהזהיר לבעל תשובה על זה ולקבוע מספר תעניות מיוחד לכל עבירה שוה לכל אחד, ודבר זה תלוי הכל כפי מה שהוא אדם בהשתקעותו בעבירה והתגברות היצר נגדו.
45-46
45-46
46
2-3
3-10
ומהספדו שלו ניכר שהי' יניק וחכים, וגם הוא ידע להזהר, והמעט שדיבר על הנפטרים הגדולים, דיבר ברמזים ולא הזכיר את שמותיהם... והעיקר דיבר על קאת וקיפוד הוכפלו בשוד ושבר הבא משנער... וחמס ממנו נפשות יקרות ושמח בהן ככלה חדשה - זכר את שני הגדולים כאחד.
4-5
7-10
ונ"ל שאדרבה, לפי פירש"י קשה לשון ישישים על רב הונא ראש גולה, ויותר היה מתאים עליו התואר "מושל", וכאמרם ז"ל (סנהדרין ה): "לא יסור שבט מיהודה" - אלה ראשי גליות שבבבל שרדדין את ישראל בשבט, והיינו שבט מושלים. אבל לפי המבואר בסדר הדורות, שזה היה רב הונא בבלאי, שהי' גדול בחכמה מכל בני דורו והי' ראש ישיבה מ' שנה בסורא, והי' שמנה מאות מתלמידיו אוכלי שולחנו, וקברו אותו במערת ר' חייא המרביץ תורה, הרי התיאור שאמרו על בנו רבה גזע ישישים מתאים מאד ע"פ האמור "בישישים חכמה" (איוב יב), וכן אמרו: מרבה ישיבה מרבה חכמה, ורב הונא הלא הי' מ' שנה ר"מ בסורא. וקרא את רבה בר רב הונא גזע ישישים, היינו שהי' בנו של רב הונא, המרביץ תורה בה"א הידיעה. אבל רבה לא ירש את הראשות של ישיבת סורא, ובראשה אחר פטירתו של ר"ה עמד רב חסדא. ואולי לא רצה רבה בנו מרוב ענוותנותו(רבא התפלל שיזכה להיות עניו כרבה בר רב הונא, מו"ק כח) לקבל עליו משרת ר"מ בסורא נגד רב חסדא.
8
10-11
ואמר "עלמות אהבוך"... מלשון עלמה, רצה לומר, על דרך מה דפתח האי ספדנא על רבה ורב המנונא חמס נפשות צדיקים ושמח בהם ככלה חדשה וכו', רמז על נשמה שלא נתגלגלה עדיין, ונמשלה לכלה חדשה, קרקע בתולה.
10-11
10-11
10-11
10-12
11-12
11-12
11-12
11-20
13-14