Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת ראש השנה
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
לדף הראשי על אגדות ראש השנה
יג ע"א
עומר שהקריבו ישראל בכניסתן לארץ מהיכן הקריבוהו אם תאמר דעייל ביד נכרי קצירכם אמר רחמנא ולא קציר נכרי
...דבמקום דהתורה דורשת ומקפדת על היחש של שלו, בעינן דוקא יחס כללי ולא יחס חלקי, אשר על כן בהקדש דבעינן דוקא שלו, יש לראות שיהיה שלו המוסרי והטבעי... מכל זה יכולים אנו לשפוט, כי גם בנוגע ל"שלו" העממי בעינן ג"כ שלו הכללי הטבעי והמוסרי... ההנחה האמתית הזאת תעמוד לנו לישב קושיא עצומה, דהנה בע"ז (נג ע"ב) איתא: מכדי א"י ירושה היא להם מאבותיהם ואין אדם אוסר דבר שאינו שלו. הרי דמוכח מזה דמצד שא"י הובטחה לישראל ע"כ גם בעת שהעמים יושבים שם, נקראת הארץ שאינה שלהם. ובר"ה חקרו ואמרו עומר שהקריבו ישראל בכניסתן לארץ מהיכן הקריבוהו אם תאמר דעייל ביד נכרי קצירכם אמרה רחמנא ולא קציר עכו"ם. הרי מוכח מזה דהארץ הוי אז שלהם? וכבר הקשו כן בתוס׳... ואולם לפי ההנחה הנ"ל מיושבת הסתירה הזאת היטב, דהנה לענין איסור בעינן שיהיה שלו לגמרי, וכמו בהקדש שאין אדם מקדיש דבר שאינו שלו מכל צד, כן גם בענין אסור בעינן שיהיה שלו כללי ולא שלו במובן חלקי, והיינו שיהיה שלו הטבעי והמוסרי, ועל כן י"ל דהעכו"ם שהארץ היתה שלהם רק במובן השלו הטבעי ולא המוסרי ע"כ לא יכלו לאסור, מצד הכלל דאין אדם אוסר דבר שאינו שלו. והטעם הזה לבדו שמספיק להראות מדוע לא יכלו אז העכו׳׳ם לאסור, הטעם הזה יספיק גם להראות דהעומר הזה (המובא מהעת שנתגדל בארץ שהיתה של עכו"ם מצד ה"שלו" הטבעי לחוד) איננה נקרא קצירכם, דכמו דבמקום דבעינן שיהיה שלו איננה נקרא שלו עד שיתאחדו שני מיני שלו יחד, כן גם פה, שהתורה הקפידה שהעומר יהיה מארץ כזאת שתתיחס לישראל ביחס ה"שלו" העממי, בענין שיתיחדו שני מיני "שלו", ואחרי דאז היתה הארץ של עכו"ם ביחס שלו הטבעי, ע"כ לא מקרי קצירכם... וע"כ ודאי לענין עומר י"ל דבמובן כזה לא מקרי קצירכם, והגם דעתה בעת הבאת העומר כבר היא תחת ידם, בכ"ז לא מקרי קצירכם, לבד מה שי"ל דבימי הכבישה והחלוקה לא נקראת עוד הארץ לכם, גם י"ל כיון דבעת הגידול לא היה של ישראל לא מהני מה שנכנס אח"כ לרשותם.
(רבי יצחק יעקב ריינס, אור חדש על ציון שער ד פרק ז אות ה דף כח ע"א)
בחמשה יומי מי קא מליא וכו' ארץ צבי כתיב בה
מחמת זוהמת הנחש שהוטל ארס בכל הנבראים, אם הי' הגידול בתכלית הי' מלא ארס של נחש, כי בכל עת הגידול הי' נשתאב בו הארס בכל עת יותר ויותר [ואפשר מטעם זה זמן גידול הפירות בא"י הוא פחות מבשאר ארצות כבפ"ק דר"ה משום ארץ צבי כתיב בה, והתועלת מזה שלא ישתאב בפירות כ"כ ארס], ועל כן נתקלקלו שלא יגדלו בתכלית הגידול. והרמ"ע כתב שחטה מלשון חנטה, שכל גידולה הוא רק כמו החנטה הקודמת, וצריכה להתתקן על ידי המלאכות ואפייה ובישול למען תתפרד ותתנקה מהארס של הנחש.
(שם משמואל, פרשת כי תבוא שנת תרעא)
יג ע"ב
אילן בתר חנטה וכו' ירק בתר לקיטה
"ושש שנים תזמור" - כפל לומר "ושש שנים" ולא הספיק לומר "שש שנים תזרע שדך ותזמור כרמך"... שבאילנות אנו הולכים אחר חנטה... ובירקות אנו הולכים בהם אחר לקיטה, כמו שאמרו בפרק קמא דראש השנה. ואשר על כן הבדיל ה' ואמר "שש שנים" של זרעוני שדה בפני עצמן "ושש שנים" של הכרם בפני עצמן, לצד שאין משפטן שוה, שזה אנו הולכים בו אחר לקיטה וזה אנו הולכים בו אחר חניטה.
(אור החיים ויקרא פרק כה, ג)
טו ע"א
דאתרוג קשיא ליה ידא ואיידי דממשמשי ביה כולי עלמא בשביעית לא טעין פרי עד תלת שנין
וכמו ענין הספירה שכל יום רומז למדה מיוחדת ונתאחדו כולם בשבוע אחד, וכמו שבת בימים רזא דאחד, כן היא שמיטה בשנים, וכשהגיעה השנה השביעית נכללו כולם כאחד ואז "ושבתה הארץ שבת לה'". וכן היא בפשיטות המצוה, שאז תהי' יד כולם שוה כעניים כעשירים... ובש"ס ר"ה אתרוג קשיא לי' ידא ואיידי דממשמשי בי' כ"ע בשביעית לא טעין פרי עד תלת שנין. וכל זה להורות שיד כולם שוה ואינו נוהג כבעל הבית כלל אלא הפקר לכל, וזה מורה על ביטול היחיד לכלל.
(שם משמואל, פרשת בהר שנת תרעג)
דאתרוג קשיא ליה ידא
עכשיו שנתברר לנו שחוץ מאותם הגנות שמשגיחים עליהם ע"י אחינו בני ישראל במושבות שבא"י, וחוץ ממיעוטא דמיעוטא מהאתרוגים הגדלים פרא שהם בלתי מורכבים כלל, אין במציאות שום אתרוג שלא יהי' מורכב, שע"ז מעידים הגננים המפורסמים כולם. וכל הרגיל בספרי הטבע לחכמת "הבטניק" יודע זה שזאת היא הדרך הראשית לעבודת הגינות, להרכיב אילן שגזעו רך וענוג על אילן הקרוב למינו שטבע עצו ושרשו חזק וקשה, כדי שיתקיים יותר וישמר ממחלות המזדמנות ביותר באילנות הרכים והעדינים. והיותר עדין שבכולם הוא האתרוג שצריך שמירה גדולה וטיפול גדול כדאמרי' בפ"ק דר"ה אתרוג איידי דקשה לי' ידא, וזה הוא דבר מפורסם.
(עץ הדר, סעיף ח, עמ' כג במהד' תשמ"ה)
שבט דחדשים או שבט דתקופה אמר ליה דחדשים
לילה הוא זמן שביתת הטבע, על כן אז הזמן מסוגל יותר לנסים. וכן י"ל נמי בסדר החדשים, שחדשי החורף הם נחשבים ביותר לשביתת הטבע לעומת חדשי הקיץ, כמובן לכל רואה, ובחדשים מתשרי ואילך הימים הולכים ומתמעטים והלילות מאריכים עד אמצע החורף, שאז הוא תכלית הזמן שנחשב ביותר לשביתת הטבע, ומאז ואילך מתקרבים לפריחת הטבע והימים מאריכים. והנה בכ"ה באלול נברא העולם, ומאז עד כ"ה בכסלו שלשה חדשים חצי החורף. ואף שלפעמים משתנה לפי עתות התקופה, מ"מ נחשב לפי סדר החדשים כבש"ס ר"ה דאיבעיא שבט דחדשים או שבט דתקופה ומסיק דשבט דחדשים. ועל כן כ"ה בכסלו נחשב זמן שביתת הטבע יותר מכל שנה, ועל כן אז הזמן מסוגל ביותר לחידוש נסים ונפלאות.
(שם משמואל, בראשית, חנוכה, שנת תרפא)
טז ע"א
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
תאנא אמר ר' יהודה במתניתא דילן אוקימנא הא דתנינן בארבעה פרקים בשנה העולם נדון בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בראש השנה כל באי העולם עוברים לפניו כבני מרון ובחג נדונין על המים, הא אוקימנא מלי ורזא דמתניתא אוקימנא בפסח על התבואה וכו' לקביל רתיכא עלאה, רזא דאבהן ודוד מלכא. תו בפסח על התבואה דהכי הוא ממש. והא אוקימנא מלה דא על מה אתייא מצה בפסח והא דינא הוא דינא דמלכותא דינא, ודא שירותא דשריאו ישראל למיעל בחולק' קדישא דקודשא בריך הוא ולבערא מנייהו חמץ... בגין כך בפסח נדונין על התבואה, ואוקימנא דעלמא אתדן על דינא דה"א. בעצרת על פירות האילן, פירות האילן - פירות האילנות מבעי ליה? מאן פירות האילן אלא דא הוא אילנא רברבא ותקיף לעילא, פירות האילן, כמה דכתיב (הושע יד) "אני כברוש רענן ממני פריך נמצא". בראש השנה עוברין לפניו כבני מרון - תנא: ראש השנה דא הוא רישא דשתא דמלכא, ומאן הוא ראש השנה? דא יצחק דאקרי ראש דאיהו חד רישא דמלכא (נ"א לעילא) אתר דאקרי שנה. בגיני כך כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון. ועל דא תנינן בראש השנה דהא ברישא דשתא שארי יצחק. ובחג נדונים על המים - דא הוא שירותא (דרישא) דימינא דמלכא, ועל דא חדוותא, דמיא אשתכח בכלא בשעתא דנסכי מיא ושאבי לון בגין דמים הא ידיעא. ועל דא בארבעה פרקים אלין כלא משתכחין.
(זוהר בראשית דף רכו ע"ב)
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
אמרו במדרש [בדומה בפסיקתא דרב כהנא כט]: מפני מה לא הזכירה תורה שמחה בפסח, והזכירה שמחה בעצרת, ובסכות שלש שמחות: "ושמחת בחגך", "והיית אך שמח", "ושמחת לפני ה' אלהיך"? לפי ששנינו: בארבעה פרקים העולם נדון, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בראש השנה כל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון, ובחג נדונין על המים, ומפני שפסח יום הדין, וכל הדינין עתידין להעשות, לכך לא נזכר בו שמחה כלל, אבל בעצרת שכבר עבר דין אחד של פסח נכתב בו שמחה אחת, ובחג שכבר עברו שלשה דינין: פסח ועצרת וראש השנה, לכך נכתבו בו שלש שמחות.
(רבינו בחיי דברים פרק טז פסוק יד)
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
והמשחקים בקוביאות ובשאר מיני שחוק בחגים ובמועדים, אוי לנפשם, כי גמלו להם רעה. כי ימי המועדים הם ימי דין, כאמרם ז"ל: בארבעה פרקים העולם נידון, בפסח - על התבואה, בעצרת - על פירות האילן, בראש השנה - כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון, בחג - נידונין על המים. הרי שכל המועדים ימי הדין. לכן אמרו (ירושלמי שבת פט"ו ה"ג) שלא נתנו שבתות וימים טובים לישראל אלא כדי שיתעסקו בתורה... נמצא, שהחוטא אז בשחוק ובקלות ראש חמור יותר מבשאר השנה, שמאחר שהעולם בדין, בחטא אחד אפשר שיוכרע העולם לכף חובה, ואז כל אותם העניים שימותו או יצטערו מחמת עוני הרעב והצמא, כולם תלוים עליו. ובימי המועדים, מלבד שמזונות האדם תלוים, גם חיי האדם ונשמתו תלוין בדין. וכן פירש רשב"י ע"ה (זוהר ויחי רכו ע"ב) על פירוש משנה זו שהזכרנו, שכולה מדברת על הנשמות הנידונות.
(ראשית חכמה, שער הקדושה פי"ב, אות יד [הובא בשל"ה, שער האותיות אות שי"ן - שתיקה, אות יט])
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
לט) ימי המועדים הם ימי דין, כאומרם ז"ל במשנה: בארבעה פרקים העולם נידון, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון, ובחג נידונים על המים...
(של"ה, מסכת סוכה, נר מצוה, אותיות לט, מג)
טז. בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
1-5
(של"ה, פרשת שופטים, דרך חיים תוכחת מוסר, אות לה)
בארבעה פרקים העולם נידון וכו' תרי דיני מתדנא וכו' מלך נכנס תחלה לדין
(דרך ה' חלק ב פרק ו אות א ואות ה)
בפסח על התבואה
כמו שבזמן האביב מתגבר הדם ומתרבה הקדחת באנשים וחולאים, גם בזמן ההוא מתרבה קדחת וחום הנקרא שדפון אל תבואת החטים, כנודע, כי החיטים הם חמים ונחים, שוין בטבעם אל טבע בני אדם, משא"כ בשעורים, לפי שטבעם קר, וגם כי השעורה אביב ומתבשלת תיכף קודם זמן החום, משא"כ בחטים "כי אפילות הנה". והנה השעורה נגמר זמן בשולה ביום ראשון של פסח ויצאתה מידי סכנה וביום השני מתחילין לקוצרה מחצי חודש ניסן ואילך. ואמנם החטה התחלת בשולה הוא אז מחצי חודש ניסן, כשנגמר בישול השעורים, וגמר בשולה הוא עד חג השבועות שהם חמשים יום... וכל אלו החמשים יום יש סכנת שדפון ח"ו אל התבואה. וזה שאמרו רז"ל בד' פרקים העולם נידון: בפסח על התבואה, הם החטים מאכל בני אדם, כי אז מתחיל זמן הסכנה שלהם.
(רבי חיים ויטאל, עץ הדעת טוב, פרשת ראה)
(בנין ירושלים (יעוונין) דף ז ע"ג - לטקסט)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן
וברכו בטל וברוב דגן ותירוש. ולמה לא ברכו במטר וביצהר? שאותו זמן פסח היה, כמו שנראה ממה שאמרו בענין שני גדיי עזים שהאחד הקריב פסח והאחד עשה מטעמים. ובפסח הוא זמן הזכרת הטל, ועל כן ברכו בטל ולא במטר. וכן ברכו ברוב דגן, לפי שבפסח העולם נדון על התבואה, וכן ברכו בתירוש לפי שעתידין ישראל לשתות ד' כוסות של יין בפסח. ולא ברכו ביצהר שהוא בא מפירות האילן, שזמן דינן בעצרת, ואין לו טעם בפסח.
(רמב"ן, האמונה והבטחון, פרק טו)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים
וביו"ט צריך להעלות המלכות דקדושה מהד' מלכיות דסט"א, וזהו שכתוב (דברי הימים א' כ, א) "ויהי לעת תשובת השנה לעת צאת המלכים", פי' יום טוב נקרא "תשובת השנה", כי כל הימים טובים הם ימי דין, כמו שכתוב בד' פרקים העולם נידון בפסח וכו', וצריך לשוב בתשובה. ועי"ז יוצא המלכות מבין הקליפות, ונתבטל ממשלתם, כשארז"ל (יומא פו ע"ב) גדולה תשובה שמקרבת את הגאולה, שנגאלין ע"י תשובה מהמלכות דקליפות... ועיקר לבטל כח מלכות עמלק, כי היא כוללת הד' מלכיות, כמו שכתוב (במדבר כד) ראשית גוים עמלק. ועל כן, כשהרג שמואל את אגג מלך עמלק, נאמר (שמואל א' טו) "וישסף שמואל את אגג"... וזה נעשה ביום טוב כנ"ל, וזהו "וישסף"... ושורש התיבה הוא שס"ף והוא ר"ת שבועות סוכות פסח, שהם הימים טובים, שאז יוצא המלכות דקדושה. כי הימים טובים הם ימי דין, שהיא בחי' יראה, בחי' מלכות, כמ"ש (אבות פ"ג) אלמלא מוראה של מלכות.
(ליקוטי מוהר"ן, תורה קלה)
יש לדעת דשם אדנ-י משמעו בכל מקום על שידוד הטבע... ובא זה השם על זה שהוא ית' משנה לפרקים הליכות הטבע כאדון על שלו, שהוא משנה לצורך שעה הנהגה הרגילה שמסר לעבדיו... לשון המקרא דכתיב ברגלים שני פעמים "שלש פעמים בשנה יראה כל זכורך אל פני האדון ה'", אין משמעו בשביל נס ופלא, אלא להתברך בגידולי השנה בג' רגלים שהם ראש השנה על התבואה ועל פירות האילן ועל המים, וע"ז כתיב שיראו פנים בעזרה אל פני האדון פרטי המשגיח על עבדיו הנאמנים וחשובים בעיניו, עד שהוא בעצמו משגיח על פרנסתם והספקת צרכיהם.
(העמק דבר, בראשית פרק טו, ח - הרחב דבר)
קריאה ראשונה היה להשלים התכלית של מה שנעשה יצחק לעולת התמיד, ומזה הוקבע פרנסת ישראל, וע"ז אמר אברהם שיהי' מקום ראית פנים בג' רגלים, שהמה שלשה ראשי השנים לפרנסת ישראל.
(העמק דבר, בראשית פרק כב, טו)
...בשעה שהם בחו"ל ולא הגיעו לא"י דשם עיקר הברכה ברגלים שהמה רה"ש כידוע... משא"כ בהיות ישראל בגולה בארץ לא להם תלוים בהשגחת ה' בכל יום מעין ברכותיו, וזה תלוי בתפלה בכל יום והוא תכלית ישראל.
(העמק דבר, שמות פרק ו, כח)
"אל פני האדון ה'" - לא נזכר כנוי על הקדוש ברוך הוא בשם אדון זולת כאן ובפ' תשא ג"כ בפרשת מועדות, והוא משום שהזהיר הכתוב לילך ליראות בעזרה, וא"כ ההכרח לעזוב את ביתו וכל אשר לו ולילך ליראות, והוא דבר קשה ומופלג, על כן אמרה רחמנא שההכרח הוא לכך, שהרי הקדוש ברוך הוא אדון לארץ, ובברכתו ברגלים שהמה ראש השנה כל רגל למיוחד לו, תלוי כל הישיבה בא"י, על כן נצרכים אז לברכה.
(העמק דבר, שמות פרק כג, יז)
בזכרון האפוד לא כתיב תמיד, משום דשם מיירי בזכרון לברכה ופרנסה, וזה אינו אלא בשעת הברכה ברגלים דאז זמן ראש השנה לצרכי פרנסה, ומש"ה היה מנהג בבהמ"ק שהכהן גדול מתלבש בכליו ביום טוב, כדתנן בחגיגה פ"ב [יז, א], והוא כדי להזכיר ברכת המועד.
(העמק דבר, שמות פרק כח, כט)
"אלה הם מועדי"... דכמו דימי מועדות המה מקראי קודש לנו... כך המה מקראי קודש להקב"ה כביכול לענין הליכות עולם, שהוא עשה ימים אלו לראשי השנה לענינים פרטים, וכדתנן ריש מס' ר"ה ארבעה ראשי שנים הם, בפסח על התבואה, ובעצרת על פירות האילן, ובחג על המים כו'. וא"כ משמעות זה המקרא כך: "מועדי ה' אשר תקראו אותם מקראי קודש", מה ששייך לנו, "אלה הם מועדי" - אלה ולא זולתם... קבעתי אותם להליכות עולם ולצרכי בני אדם.
(העמק דבר, ויקרא פרק כג, ב)
"וכימיך דבאך"... וכבר בא בפירוש ראשונים ז"ל שהוא מלשון זיבה, היינו שפע פרנסה, וא"כ נחלף הז' בד', ויש שפירשו מלשון דוי וכאב, וא"כ נחלף הו' בב'... ולדברינו שני הפירושים נכוחים ואמתים, וקאי על "מנעליך", שהוא קיבוץ לתפלה עוד בשני עתים, א' - בעת רעה וכל צרה רחמנא ליצלן, שכמו שמועיל תפלת רבים לצרת מלחמה, כך לכל צרה שלא תבוא... ב' - לשפע פרנסה שהוא במועדי השנה, שכולם ראשי השנה כדתנן בריש מס' ר"ה, ומתקבצים אז לתפלה, וע"ז כתיב בהם "מקראי קודש", וכפירוש רש"י במס' שבועות יג, א... וזהו כונת המקרא: "וכימיך" - הימים שלך. "דבאך" - הזב שלך שפע ברכה ממעל, גם אז טוב "מנעלך", הקיבוץ שלך.
(העמק דבר, דברים פרק לג, כה)
נסמך פרשה זו לג' רגלים, דכמו הסנהדרין שהם עיני העדה על כל נפשות בני ישראל, כמו כן הג' רגלים מאירים על כל ימי השנה. לכן נידונים בהם בפסח על התבואה בעצרת על פירות אילן בחג על המים. וכמו כן במקום ירושלים ובהמ"ק שנק' מוריה, שמשם הוראה יוצאה לכל העולם.
(שפת אמת, פרשת שופטים שנת תרנו)
...וכעין מה דאיתא בספה"ק בענין היארצייט, שהבר מינן עולה בכל שנה במעלה יותר גבוהה, ומה שבשנה העברה לא הי' נחשב לו לחטא עתה בשנה השנית שעולה במעלה יותר גבוהה נחשב לו לחטא. ובזה יש לומר דלכך כל הימים טובים הם ימי דין כמ"ש חז"ל בחג נדונין כו' משום שהם ימי עלייה, שהאדם עולה בהם למעלה, ועי"ז מתעורר הדין.
(שם משמואל, פרשת וישב שנת תרעא)
ויש לומר דמועדי ישראל דבי דינא מקדשין להו הם נמי חמשה, פסח ושבועות ור"ה ויוהכ"פ וסוכות, ובכל מועד הוא זמן דין בצד מה כאמרם ז"ל בפסח נידון על התבואה וכו', ונראה שהוא מפני שמאיר בהם מאותיות מנצפ"ך שהוא דין.
(שם משמואל, שמות, פורים שנת תרעב)
בפסח זוכין ישראל להשפעת מזוני, ועל כן נידון בפסח על התבואה, והטעם יש לומר שישראל זכו לכך משום דכתיב (ירמיהו ב): "לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה", ולא השגיחו מאין יהיו להם מזונות במדבר אלא סמכו על ה' יתברך ועליו השליכו יהבם, על כן לעומת זה בזמן הזה זוכין אז להשפעת מזונות מה' יתברך למעלה מסדר הטבע, כמו אז שזכו למן לחם מן השמים. בשבועות זוכין לשפע חיים כמו אז שזכו למתן תורה שהיא חיים, וזהו שבעצרת על פירות האילן, ורמז יש בו "כי האדם עץ השדה ממנו תאכל ואותו לא תכרות". בסוכות זוכין לשפע בני, כי סוכות דוגמת המקדש ועליו נרמז "הביאני המלך חדריו נגילה ונשמחה בך", זה סוכות זמן שמחתנו, וברש"י (שיר השירים א, טז) בפסוק "אף ערשנו רעננה": המקדש קרוי מטה שנאמר ביואש "בחדר המטות אשר בבית ה'" על שהם פריין ורביין של ישראל, וזהו ובחג נידונין על המים, רומז למיין דוכרין ומיין נוקבין.
(שם משמואל, פרשת אמור שנת תרפב)
[בחג אנו שמחים בכל הברכה שנתן לנו ה', והתורה חביבה עלינו בבחינת המשקין שנמשלה בהם התורה - יין, שמן, דבש וחלב (מדרש שיר השירים א), שיש לנו בהם הנאת הגוף, ולכן ה' דן אותנו על המים, האם אנחנו מטהרים את עצמנו במים, שגם בהם נמשלה התורה. בכך מתורצת הקושיה [בעמ' 238] הרי בפסח נידונים על התבואה וא"א לתבואה בלי מים וא"כ בפסח כבר נידונים על המים [התירוץ הוא שזה לא דין כמה מים נקבל, אלא דין אחר].]
(רבי שרגא רוזנברג, בגדי שרד, עמ' 248)
לטקסט
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים
1-5
(ליקוטי מוהר"ן, תורה ל, אות ו)
בזכות עשיית המצוות בפועל זוכין לבני חיי ומזוני... יום טוב היא שפע בני חיי ומזוני, ושלשה מועדים הם: פסח בו זכו ישראל ונתקדשו באכילת פסח מצה ומרור, ובשבילם זוכין ישראל למזוני, וזהו הדין בפסח על התבואה מי הוא הראוי לקבל חסד ה' במזוני. שבועות בו ניתנה התורה שהיא עץ החיים והיא הנותנת חיים לישראל, וזהו בעצרת על פירות האילן, כי האדם עץ השדה והדין מי הראוי לקבל שפע החיים. סוכות הוא בבני, כי סוכה היא דוגמת בהמ"ק הנקראת "חדר המטות", שפירש רש"י (שיר השירים א, טז) על שהיא פריין ורביין של ישראל, ויש רמז שבחג נדונין על המים היינו מים דוכרין מיין נוקבין.
(שם משמואל, פרשת בחקותי שנת תרעא)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים
[עיין לקט ביאורי אגדות לקמן כה ע"א בשם עקידת יצחק]
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים
בש"ס ר"ה: אמר הקדוש ברוך הוא הביאו לפני עומר בפסח כדי שתתברך לכם תבואה שבשדות. ובהר"ן שם הקשה, כיון שהאדם נידון בר"ה, ודאי על כל המאורעות שלו דנין אותו, על תבואותיו ופירותיו ושאר עסקיו, וכיון שכן הכל נידון בר"ה? וניחא ליה, שג' דברים הללו נידונין לכל העולם בשלשה זמנים אלו, אבל בר"ה כל באי עולם עוברין לפניו אחד אחד, וגוזרין עליו חלקו מדברים הללו, עכ"ל. ועדיין צריכין למודעי, דהא דבג' זמנים הללו שדנין לכל העולם, בודאי לא עבור עורבין ועטלפין נותנין תבואה אלא עבור האדם, וא"כ שוב בהכרח לומר שהאדם נמי נידון בפרטות כמה מן התבואה יזכה זה וכמה זה, שינתן יחד כמסת הצטרף כל הפרטים.
(שם משמואל, ויקרא, פסח שנת תרעט)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים וכו' שמע מינה תרי דיני מתדנא
הואיל ואין תבואה פירות ומים אלא לאדם, אף אנו נשאל ונאמר שמא הכל נגזר בראש השנה ונחתם ביום הכפורים כמו שאמרנו בדינו של אדם, וכדעת רבי מאיר לכל מילי, ולמאי הלכתא קתני האי סתמא פסח ועצרת וחג? והשיב הר"ן, שדברים אלו נדונים בזמנים לכל העולם, ובראש השנה מתחלקים לגברים. ונכון הוא. ואפשר עוד דכל מאי דאתמר בדינו של אדם הוא על עצמו בכלל, לבני חיי ומזוני, דכלהו במזלא תלו, אלא שבראש השנה נגזר עליהם אם האדם ראוי להיות משלימין לו או פוחתין לו... ומי שזוכה לשתי שלחנות ומשלימין לו בהרוחה, מיקרי נכתב לחיים מדי שנה בשנה, ואפילו באחרונה, כמו שיבא, שהרי מלאו ימיו ושנותיו. אמנם לא על הלחם לבדו יחיה האדם, כי אילו נגזר כל ארבעים שנה שהיו אבותינו במדבר שדפון לתבואה ורקב לפירות וחורב למים, הרי בלי ספק בכל ראשי אותן השנים נכתב ונחתם על ישראל לאכול לשבעה דגן שמים ולשתות מבארה של מרים. ולעומת זה סופר מימי רבי יוחנן שפעם אחת היו ד' סאין בסלע ונפישי נפיחי כפן מדלית איסר. הרי ידיעת ההפכים שכבר היו מלפנינו מחייבת לנו כי דין האדם לחוד, ודין התבואה לחוד. ואף מים ופירות כיוצא בה. צא ולמד מחרוב ועין המים שנזדמנו במערה לרבי שמעון ולרבי אלעזר בנו בפרק במה מדליקין. ובכגון דא ודאי למדין ממעשה נסים, שאינם אלא מסגולות ההשגחה העליונה על כל דרכי בני אדם מגדול העצה ורב העלילה. רק אין דבר שתתחלף בו התבואה ממים ופירות אלא דמיתדנא תרי דינין, בפסח שלפני הזרע נידונית על הזריעה ועל הצמיחה, ובפסח שלפני הקציר נידונית על הבשול והאספה הביתה לשלום. מיהו עיקר דינה על התבואה שבשדות שהיא בקמותיה אם תתברך לאכילה ולזריעה, והוי דומיא דכל הנך, אלא שסוף סוף ממילא היא נידונית תרי זמני. ואיכא למימר בטעמא דמלתא, דשאני תבואה הואיל ועיקר חיותא היא. ואתיא נמי כמאן דאמר פרי שחטא בו אדם הראשון חטה היה, ונקרא עץ לחוזק נטיעתו... עוד נאמר לו "בזעת אפך תאכל לחם", דן אותו גם אחרי צמיחתו לכמה יגיעות.
(רבי מנחם עזריה מפאנו, עשרה מאמרות, מאמר חקור דין, חלק ב פרק ב)
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים וכו' שמע מינה תרי דיני מתדנא
בכל עת שחוזרים חקות שמים וארץ לאותה הנקודה שממנה ובה התחילו בסבובם... ולמזג ליחות האדם להולידו ולהבריאו, מתעוררים הבחינות העליונות האלקיות והמלאכים והכחות המנהיגות את העולם... אלו מיימינים לזכות מצד הזכיות הנמצאות באדם... וראוי להחיותו לזונו ולפרנסו ולערוך לפניו שלחן, ואלו משמאילים לחובה כי הוא כלו קטטה ושקר ומכעיס את בוראו. ומזה הטעם עצמו נדון האדם ג״כ בפסח על התבואה ובעצרת על פרות האילן ובחג על המים, והכל הוא על פי מעשי בני אדם. ואע״פ שנדון על הכל בראש השנה, חוזר ונדון בעדם על כל אחד מאלו בפרטות בהתקרב הגעת הקצב ופסוק המזון שנפסק בראש השנה. הא למה דומה, למלך שקצב על עבדיו כך וכך לשנה, ודרכו לפרוע מנותיו וקצבותיו בארבעם פרקים בשנה... והגם שבראש השנה בשעה שקצב פרס כל אחד ואחד מהם הכל היה במשפט ומשרים... מ״מ בבא כל פרק ופרק מפרעון רביע הפרס הקצוב מתעוררים שלוחי המלך המחלקים הפרס ע״פ חק המלכות בחקירה ודרישה אם ראויים לאותו הפרס כאשר בתחלה... וכדומה לזה הוא דין האדם, כדאמרינן בזוהר פ' ויקרא ופרשת קדושים: תניא בארבע תקופות דשתא קלא אתפסק ודינין מתערין... וכמו שבמלך בשר ודם לא בלבד בשעת הפרעון מתעוררים אלא גם בהתקרב זמן הפרעון, כגון כששולח המלך השלוחים מבית המלכות להוליך להם הפרס, חוקרים ודורשים אם ראויים, כן ג״כ במלכותא דרקיעא מתעוררים מלמעלה לדין בעת הפרעון, וכדאמרי׳ בגמרא: אמר רבא ש״מ תרי דיני מתדנא שתא, ופירש רש״י: קודם לזריעתה וסמוך לקצירתה. ע"כ. אלא שאינו דומה התעוררות ראש השנה שהוא התעוררות ראשון... והוא על כל קצבת ופרס השנה כלה וכל צורכי האדם וחייו, אשר על כן נתיחס ונתיחד זה היום לדין האדם כאומרם ואדם נדון בר״ה, כי הוא הקושר כל העולמים עליונים ותחתונים והכל נברא בשבילו... ולכן ראוי ומחוייב שביום דינו יהא נדון כל העולם כלו... ושאר התקופות הם דין פרטי ומ״מ בהם נדון האדם כמו שכתבנו, כי ע״פ מדותיו ומעשיו נדונים התבואה והפירות והגשמים, כי לו ובעדו הם, וכמו שכתבו בזוהר... שהרגלים ימי דין האדם נינהו.
(רבי יוסף סמיגה, מקראי קדש, חלק ב פרק יא, דף פג ע"ב במהד' שמ"ו, סא ע"א במהד' תרמ"ד)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים וכו' שמע מינה תרי דיני מתדנא
ובמדרש: למה בפסח לא נאמרה שמחה בכתוב, והזכיר שמחה בעצרת פעם אחת, "ושמחת לפני ה׳ אלהיך" (דברים טז, יא), ובסוכות ג׳ פעמים... לפי ששנינו: בארבעה פרקים העולם נידון, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בר״ה כל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון, ובחג נידונין על המים. ומפני שהפסח יום הדין וכל הדינין עתידין להעשות, לכך לא נזכר בו שמחה כלל, אבל בעצרת שכבר עבר דין אחד של פסח נכתב בו שמחה אחת, ובחג שכבר עברו ג׳ דינין, פסח ועצרת ור״ה, לכך נכתבו בו ג' שמחות. כן מצאתי בספר רבינו בחיי. וטעם שבאה שמחה שלישית במיעוט שמחה, "והיית אך שמח", ואכין ורקין מיעוטים, מפני שעדין לא נגמרה מלאכת דין המים עד יום א״ך כחדש, והוא הושענא רבה, ועדיין תלויים ועומדים כל ימי החג. אי נמי על כי אמרו ז׳׳ל כי תרי דיני מיתדנא שתא. ואף שנניח כי ביום ראשון של חג נידונין על המים, מכל מקום לא נדע מה יהי נגזר על התבואה בפסח משדפון וירקון וברד. ולכך לא נקטינן כי אם פלגא בידן, ולבך לא היתה שמחה לפניו כל כך.
(רבי אברהם מונסונייגו, שיורי מצוה, פרשת אמור, עמ' קמט)
בארבעה פרקים העולם נידון וכו' שמע מינה תרי דיני מתדנא
אלא אמר רבא תרי דיני מתדנא - כן צריך לומר. ולפי זה הא דתנן בארבעה פרקים העולם נידון, אף דחמשה דינין הם, דהא לרבא בפסח תרי דיני מתדנא, בין על התבואה דקיימא השתא ובין על תבואה שיזרעו במרחשון הבא, מ"מ אף שהדינים הם חמשה מ"מ בשנה מיהא אינם אלא ארבע פעמים, אף שבפרק אחד נדונית שני דינים. וזה כיון רש"י במשנה שכתב בארבעה פרקים בשנה.
(רבי יעקב טולידאנו, ברית יעקב, כאן)
בפסח על התבואה וכו' תרי דיני מתדנא
יש לפרש מ"ש "ונתתי מטר ארצכם בעתו", כי אם כשישראל עושין רצונו של מקום בשעת יורה, אף שגלוי לפניו שעתידין לחטוא, אפ"ה אין הקדוש ברוך הוא דן את ישראל אלא לפי אותו השעה, וכמו שאמרו חז"ל [לקמן טז ע"ב] גבי ישמעאל "כי שמע אלהים לקול הנער באשר הוא שם". וכן אם עושין רצונו בזמן מלקוש, אף על גב שאמרו שבפסח נידונין על התבואה ואמרו חז"ל בתרי דיני נתדינו, אפ"ה בכל זמן אינו נידון אלא לפי אותו שעה. והיינו דאמרינן בפרק כיצד מברכין [ברכות] דף לה [ע"ב]: כתיב "ולקחתי דגני בעתו" וכתיב "ואספת דגנך" וכו', פירוש, אף שכבר גדול הדגן מפני שבתחלה היו ישראל טובים, אפ"ה כיון שהיה ידוע לה' יתברך שעתידין לחטוא קודם שיגמור הדגן, הרי מתחילה היה דגנו אלא שלא היה עדיין הזמן גורם שלא יגדל, כיוון שהיו טובים באותו שעה.
(פנים יפות דברים פרק יא פסוק יד)
בפסח על התבואה וכו' תרי דיני מתדנא
"האזינו השמים ואדברה" וגו', וישעיה אמר "שמעו שמים והאזיני ארץ". יש לומר הטעם, שאמרו חז"ל [ספרי י] שהעיד שמים וארץ שאם יחטאו יעצרו השמים ולא יהיה מטר והאדמה לא תתן יבולה. והנה אמרו חז"ל [שם] כי לשון האזנה היינו שיכנס הדברים באזניהם הוא יותר מלשון שמיעה. ולכך יתכן לומר לשון האזנה בדבר שהוא עיקר. ולכאורה עונש הארץ יותר עיקר מעונש השמים, לפי שעונשה היא אף אחר עונש השמים, ואם חטאו ישראל אחר שכבר ירדו הגשמים, אז נענשו ע"י הארץ שלא תגדל התבואה, נמצא עונש הארץ היא יותר עיקר מעונש השמים. אך זה אינו, לפי מה שאמרו חז"ל... בפסח על התבואה, דתרי דיני מתדני, דהיינו בר"ה בתחילת זריעה, ופסח סמוך לקציר, שלא תלקה ע"י ברד ושדפון ורוח סערה וכיוצא בו, והני בשמים נינהו כדאיתא בחגיגה דף יב [ע"ב], שהשמים נקראו מכון שבו אוצרות ברד וסערה ומער' של קיטור. הרי דהשמים הוא עיקר, שהם אחרונים, ואף אם חטאו אחר שגדלה התבואה, אז עונשם ע"י השמים בברד ורוח סערה המשדפת את התבואה. לכך ראוי לומר לשון האזנה לשמים. אך איתא בחגיגה שם... דוד ביקש עליהם להורידן לארץ... הרי בימי ישעיה שהיה אחר שביקש דוד והורידן לארץ, הרי הארץ היא העיקר, שהעונש על ידה היא באחרונה, לכך אמר ישעיה לשון האזנה בארץ, שעל ידה הוא עיקר העונש.
(פנים יפות, דברים פרק לב פסוק א)
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ובחג נידונין על המים וכו' הכל נידונים בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכפורים דברי רבי מאיר רבי יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו וכו' ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום שנאמר ותפקדנו לבקרים רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה שנאמר לרגעים תבחננו וכו' תנא דבי רבי ישמעאל היא דתנא דבי רבי ישמעאל בארבעה פרקים העולם נידון וכו' ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים וכי קתני מתניתין אתחלת דין וכו' בחינה עיוני בעלמא וכו' לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו וכו' מלך וצבור
סוגיא דשמעתא בפרק קמא דראש השנה שאדם נידון בכל שעה לבחינה ועיוני בעלמא כרבי נתן, ובכל יום נידון לפקידה שהוא עיון כולל בחינות הרבה כרבי יוסי, דכל חד מנייהו חדא קתני, ולא פליגי רבנן עלייהו. ושתי מדות אלו נוהגות בשלמים. ועליהם אמר איוב "מה אנוש כי תגדלנו כי תשית אליו לבך ותפקדנו לבקרים לרגעים תבחננו". ומלך וצבור כיוצא בהן, שכן מפורש על ידי שלמה "לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו, פירוש כל דבר ודבר שביום אחד, שהם מבחינות הרבה, מתאספים באותו יום לפקידה. ועל המשפט הכולל הזה אמרו: אין אדם לן בירושלים ובידו עון. ועל זה נאמר "ביומו תתן שכרו", שדרשוהו על שכר מצוה שבכל יום... אתאן לרבנן, דכלהו סבירא להו שכל אדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים כדמתנו להו רבי מאיר ורבי יהודה, וכן תנא דבי רבי ישמעאל, ולא נחלק אדם בדבר. על מה נחלקו? על דין העולם בכלל, דתנן בד' פרקים העולם נידון, בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון ובחג נדונין על המים. ואסקינן דסתם מתניתין אתא כתנא דבי רבי ישמעאל וכי קתני אתחלת דין. לפיכך לא הוזכר במשנתינו שאדם נחתם ביום הכפורים, כדקתני בברייתא להדיא. ובהא פליגי: רבי מאיר לית ליה ד' פרקים. רבי יהודה תני להו לגזר דין, שכל אחד נחתם בזמנו, בפסח על התבואה, וכן כולם, וסבר רבי יהודה שתחלת דינם תלוי בראש השנה. ותנא דמתניתין אפקינהו לכלהו מדין ראש השנה, לבר מאדם. ומדאמרינן דכי קתני אתחלת דין, צרכינן למנדע גזר דין דהני תלת אימת הוי. ולקושטא דמלתא אין דברים הללו צריכין להתייחד אליהם זמנים מחולפים, אחד לתחלת דין ואחד לגזר דין, אלא הכל נגזר עליהם בבת אחת. לא אמרו תחלה וסוף אלא לאדם שאם שב בנתים מוחלין לו. ולאוקמיה למתניתין דלא כרבי יהודה אמרו דכי קתני אתחלת דין, לאפוקי ראש השנה שאינו תחלת דינם של תבואה פירות ומים. נמצא ארבעה פרקים, ג' מהם תחלה וסוף, ופרקו של אדם לתחלת דין דוקא, שהרי הוא נחתם ביום הכפורים לדברי הכל, שבו נימול אברהם בבקר לדעת קצת, ובו נעקד יצחק בשעת המנחה, ובו ניתנו לוחות שניות שנתקיימו בידינו לחיותנו כהיום הזה...
(רבי מנחם עזריה מפאנו, עשרה מאמרות, מאמר חקור דין, חלק ב פרק א ופרק ג)
בפסח על התבואה וכו' מפני מה אמרה תורה הביאו עומר בפסח מפני שהפסח זמן תבואה הוא אמר הקדוש ברוך הוא הביאו לפני עומר בפסח כדי שתתברך לכם תבואה שבשדות
ובמצות עומר בפסח, ושתי הלחם בעצרת, ונסוך המים, מצות של תורה הם. ואמרו במסכת ראש השנה בפרק קמא: מפני מה אמרה תורה הקריבו עומר בפסח וכו'? כדי שתתברך לכם תבואה שבשדות. חלילה חלילה להיות שכר הקרבת העומר לברך תבואה שבשדות, שנראה שיש שכר אחר בעולם הזה. אלא כך היתה כוונת רז"ל: מפני מה הוקבע פסח להנפת העומר יותר משאר הימים שיש תחילת בישול תבואה, עד כלות קציר שעורים וקציר חטים? לפי שבפסח העולם נדון על התבואה, עצרת שתי הלחם, וכן החג לניסוך המים.
(רמב"ן, האמונה והבטחון, פרק ז)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' ובחג נידונין על המים וכו' אמר הקדוש ברוך הוא הביאו לפני עומר בפסח כדי שתתברך לכם תבואה שבשדות וכו'
תקנו לנו חכמים בתפלה:... ועל המדינות בו יאמר... מה שאמרו "אי זו לרעב אי זו לשובע", יש מפרשים שזה על הרעב שבא במדינות מחמת עצמן, כגון רעב של מצור כענין הרעב והשובע שבא בשומרון בימי אלישע וכיוצא בזה, וכן הרעב והשובע הבא מחמת גופו של אדם, אוכל ואינו שבע או שמתברך מזונו במעיו, אבל רעב ההווה בעולם כגון של תבואה ושל פירות האילן אינו בראש השנה, שהרי שנינו בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן ובחג נידונין על המים. אבל בירושלמי מצינו כלשון הזה... מתניתין כמן דמר כולהון נדונין בזמנן וגזר דין של כל אחד ואחד מתחתם בזמנו דתנינן ובחג נדונין על המים, מילתיה דרב אמרה כולהון נידונין בראש השנה וגזר דין של כל אחד ואחד מתחתם בראש השנה, דתני בתקיעתא דבי רב: זה היום תחילת מעשיך זכרון ליום ראשון וכו'. וכן הברייתא השנויה בגמרא (לקמן יז ע"ב): הרי שהיו ישראל רשעים גמורים בראש השנה ופסקו להם גשמים מועטים ולבסוף חזרו בהן וכו' הכי משמע, דעל המים נמי נדונין בראש השנה. וכן המעשה שהזכירו במסכת ברכות (יח ע"ב) מעשה בחסיד אחד שנתן דינר לעני בערב ראש השנה... שמעתי מאחורי הפרגוד שכל הזורע וכו' - כך הוא, שעל הכל נדונין בראש השנה. ומ"מ דרשא דר' עקיבה אמת הוא: מפני מה אמרה תורה הביאו לפני עומר בפסח וכו', שרצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל שיתרצו לפניו בכל מין ומין בזמנו כדי שיכתבם לזכות בשעת הדין בראש השנה.
(רמב"ן, דרשה לראש השנה, עמ' רכב-רכג במהד' שעוועל)
בפסח על התבואה וכו' ואדם נידון בראש השנה וכו' הביאו לפני עומר בפסח כדי שתתברך לכם תבואה שבשדות
למה נעלם בתורה טעם ראש השנה... ולא נאמר בו טעם כי ישב אלהים למשפט?... אבל זהו לטובת ישראל, כי ידוע מ"ש [פרקי דר"א פ"י] הטעם דלמה ברח יונה וביקש לכבוש נבואתו לנינוה, משום דאמר: גוים נוחי תשובה הם, יעוררו חימה על ישראל דהם מקשים ערפם לשוב, ולכך היה מוסר נפשו למות בשביל ישראל. וכן הדבר, אילו הגוים היו יודעים ומרגישים כמונו שראש השנה יום הדין ופקודה לכל השנה, היו חוזרים בתשובה למאוד, והיה נפלא מעשיהם בכל ענינם, ועי"כ היה לישראל קטרוג משטן והיה חימה על ישראל. ולכך העלים ה' מהם יום הדין, כדי שלא יחייבו לישראל. ולכך אילו היה כתוב בתורה, היה הדבר נתוודע להם, כי רוב אומות מאמינים בתורה שבכתב ומודים כי היא מה', ולכך העלים ה' ומסרו בתורה שבע"פ כי הוא יום דין, וזהו האומות פוקרים בו כנודע. וזה לטובתנו. ולכך אמר דוד [תהילים קמז] "מגיד דבריו ליעקב חוקיו ומשפטיו לישראל, לא עשה כן לכל גוי ומשפטים בל ידעום", שהעלים מאתם יום המוגבל לחוק ומשפט, ולכך "הללויה", כי עלינו לשבח לה' בזה, כי הגדיל חסדו אתנו מאוד בזה.
(יערות דבש, חלק א, דרוש ה)
בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן וכו' כל הני הרפתקי דעדו עלה אימת איתדון וכו' שמע מינה תרי דיני מתדנא וכו' אמר הקדוש ברוך הוא הביאו לפני שתי הלחם בעצרת כדי שיתברכו לכם פירות האילן
כתב במ"א סקט"ז: נוהגים באשכנז להרבות בו [בט"ו בשבט] במיני פירות של אילנות... ואפשר לומר טעם למנהג זה, דעל ידי דמרבים בפירות יזכור שהוא ר"ה לאילנות ויתפלל עליהם שיתברכו הפירות, כדאיתא במס' ר"ה: מפני מה אמרה תורה הביאו שתי הלחם בעצרת מפני שבעצרת זמן פירות אילן כו' אמר הקב"ה כדי שיתברכו להם פירות אילן. ובפירות אילן נמי איכא לאקשויי כל הני דהרפתקי דעדו עלייהו אימת איתדן, כדפריך על התבואה, ומשני ש"מ דתרי דיני מתדני. וי"ל דהוא הדין נמי בפירות האילן תרי דיני מתדני. ומשום הכי מתני פירות אילן גבי תבואה בהדדי. ולפי"ז י"ל דמתדני בט"ו בשבט נמי, דהוא ר"ה לאילנות, והוא יומא דדינא דפירות. ומשום הכי מרבים בפירות לזכור להתפלל עליהם, דוגמא דמעמידין אילנות בביהכ"נ בשבועות להזכיר להתפלל עליהם, כדאיתא בש"ע (מג"א סי' תצד סק"ה).
(רבי אפרים הקשר, אדני פז, סימן קלא)
טז. בעצרת על פירות האילן
2
(ר' מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סתרי חג השבועות, עמ' קו במהד' תשנ"ו [הובא בשל"ה, מסכת שבועות, נר מצוה, אות יט])
בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון
ראש השנה - כן נקרא היום ההוא בדברי רבותינו בתורה שבע"פ, וכן הוא שם המורגל בפי כל ישראל. הנה להיות היום ההוא יום הדין והגבורה, ושיעור קומה של כל מדה הוא עשרה, והנה עשרה פעמים אלהי"ם בגימטריא ר"ש השנ"ה, רק שניתוסף בראש השנה א', המרמזת לאלופו של עולם המחיה את כל באי עולם העוברים לפניו כבני מרון.
(רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב, בני יששכר, תשרי, מאמר ב, אות א)
כה) במדרש פרשת אמור פרשה כט [יב]: בכל מוספין כתיב "והקרבתם", וכאן (במוסף ראש השנה) כתיב "ועשיתם אשה". הא כיצד? אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בניי, מעלה אני עליכם כאילו היום נעשיתם לפני, כאילו היום בראתי אתכם בריה חדשה... דבשעת המשפט, כשעוברין לפניו כבני מרון, הנה כשנמצא ח"ו שמץ עבודה זרה אצל שונאי ישראל (הגם שאינו עבודה זרה ממש, הנה נמצא כמה ענינים שהם עפ"י התורה כעין עבודה זרה כמו שאמרו רז"ל כל הכועס כאילו וכו' [זוהר ח"א כז ע"ב], כל המשנה בדיבורו וכו' [סנהדרין צב ע"א] ועיין בחובת הלבבות בשער יחוד המעשה [פ"ד] בענין עבודה מזוייפת דהוה כעבודה זרה, ובפרט עון חילול השם ח"ו), אם כן הוה כזנות ח"ו, והגם שהוא באונס תוקף הגלות והיסורין, הנה הקדוש ברוך הוא כהן הוא [סנהדרין לט א], ואשת כהן שזינתה אפילו באונס אסורה לבעלה ח"ו ולא מהני תשובה לזה. הנה אלקינו מרחם, כשישראל עושין תשובה בראש השנה ובעשרת ימי תשובה הם נעשין כבריה חדשה, כידוע לך דבראש השנה חוזרים כל הדברים לשורשן כמו בשעת בריאת העולם [פרי עץ חיים שער ר"ה פ"א]... ופנים חדשות באו לכאן. וזהו הנרמז "ועשיתם אשה לה'", קרי ביה אִשָׁה, כביכול כנסת ישראל נעשית כאשה חדשה לדודה וטהורה היא...
(רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב, בני יששכר, תשרי, מאמר ב, אותיות כה-כו)
ידוע ואיתא בספרים הקדושים דרמ"ח אברי הנפש אינם נשלמים רק ע"י רמ"ח מצוות עשה... כל עוד שאינו מקיים כל רמ"ח מצוות עשה הרי הוא מחוסר אבר... איך יבוא לשרת לפני מלך הכבוד? אך כבר כתבנו שהתירוץ הוא מפני שכל ישראל הם כגוף אחד ממש, וכל מצוה שאדם עושה היא בשם כל ישראל, ונצטרפו כל המצוות מכל ישראל יחד... אך כל זה הוא באיש המתאחד בכלל ישראל, שכל ישראל הם לו כאילו הם אבריו ואוהב אותם כגופו... זהו לימוד גדול לר"ה שכל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון, ולא יתחזי פגום קדם מלכא, לבד מה שצריך תשובה על עבירות שבידו, עוד אינו מספיק, שהרי עדיין הוא מחוסר אבר כנ"ל, ואין לו תקנה רק ע"י התאחדות בכלל ישראל, להשתדל מאד להכניס בלבו אהבת הכלל ולהיות כל מעשיו בשמחה ובהתפעלות ורגשת הנפש ולא בעצבון ח"ו, ובזה יקיים "בתוך עמי אנכי יושבת", כבזוה"ק (ריש פ' בשלח) דזה נצרך לר"ה, ואולי הוא מטעם שכתבנו.
(שם משמואל, פרשת כי תבוא שנת תרעא)
הני תשע דראש השנה כנגד מי? אמר רבי יצחק דמן קרטיגנין: כנגד תשע אזכרות שאמרה חנה בתפלתה, דאמר מר בראש השנה נפקדו שרה רחל וחנה [ברכות כט ע"א]. לעומת כלל הרבים, שהוא מתיחש במספר עשר, שהוא התחלת הכלל, מתיחש היחיד, של כל אחד ואחד מהרבים, במספר תשע. על כן, חנה, כשבקשה שיעשה ה' יתברך חפצה הפרטי, ויעשה נס לצורך יחיד, למעלה מדרך הטבע הכללי ביחש אליה, הזכירה תשע אזכרות בתפלתה, לעומת ההשגחה הפרטית האישית. ובראש השנה, שכל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון, בסדור ההשגחה הפרטית האישית, ואנו צריכים להשכיל ולהעמיק את הכרת ההשגחה הפרטית האישית, להיטיב ולשפר המעשים הפרטיים ולאפושי ברחמים כל אחד על עניניו הפרטיים ג"כ, שמזה תבנה הצלחת הכלל כשיהיו כל הפרטים מוצלחים, על כן תקנו אז את התפלות ג"כ במספר תשע.
(עולת ראיה, חלק ב, עמ' של = עין איה ברכות כט ע"א)
וזהו שאמר "ובטוב העולם נידון", שבעת הדין נמצאים אז בהטוב היותר נעים, בתוך העדן, ממש באותו המעמד שלפני החטא. ומזה אנו עומדים על גודל מעלת יום הדין, שלמען המשפט הנורא כל באי העולם עוברין לפניו כבני מרון, ונמצאים אז בתוך העדן הנפלא, וכרוז יוצא אז לכל יחיד ויחיד מישראל: חזור בך ובא ונטייל יחד בגן עדן.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, ח"ב, אבות פ"ג מט"ו, עמ' קפב)
[זה רמוז בפסוק "לעברך בברית ה' אלקיך", שעוסק בראש השנה, כרמוז במלים "אתם נצבים היום" - "אתם" הוא ראשי תיבות א' תשרי משפט.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף ד ע"ב)
לטקסט
[חודש תשרי הוא בחינת דין, שבו כל העולם נידון. לכן אותיות החודש "תשרי" הן בהיפוך הסדר, בניגוד לחודש ניסן שנקרא חודש האביב, אותיות א"ב כסדר, כי הוא מידת חסד, שאז היתה הגאולה וכל הטבע צומח. בתשרי אנחנו צריכים לתת דין וחשבון - האם מכל מה שקיבלנו מה' החזרנו לו? לכן צירוף שם הוי"ה לחודש תשרי הוא בהיפוך ובחודש ניסן הוא כסדר.]
(רבי אברהם דוד מבוטשאטש, ברכת אברהם, דף יד ע"א)
לטקסט
בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון שנאמר היצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם
ואמר "היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם" לומר שמצד שיצרם וידע ענין התחלתם, יחויב שידע כל מעשיהם שבתם וקימתם עד שכבר ישגיח עליהם באופן ההוא הכולל. וזאת היתה כונתם ז"ל בזה הכתוב כשאמרו בראש השנה כל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון שנאמר "היוצר יחד לבם" וגו', שכוונתם לבאר שלא לבד נדונים בו ביום, כי אם העולם בכלל, וכמו שאמר (לקמן יח ע"א): וכלן נסקרים בסקירה אחת. אמנם מ"ש שהם עוברים אחד לאחד כבני מרון לא כיוונו לברר אותו מזה הכתוב.
(עקידת יצחק, פרשת כי תשא, שער נד)
בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון שנאמר היצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם
האל יתברך יושב היום ההוא על כסא דין, ועם שכל בני עולם עוברין לפניו כבני מרון לפקוד על כללותם... אין ספק שיחקור הדין להם [=לכל אדם בפני עצמו] נכונים לתת עליהם את הדין מדי שנה בשנה. וטעם כבני מרון ירצה כרועה זה שמעביר צאנו לפניו לדעת חשבונם לבד, ואינו מקפיד השמנה היא אם רזה. ומקום ראיתם הוא ראיה עצומה, שנאמר "היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם", ולסוף "הנה עין ה' אל יריאיו למיחלים לחסדו". הנה שדבר בדרך כלל ואחר כך פרט.
(עקידת יצחק, פרשת אמור, שער סז, פרק ה, הענין השלישי)
טז. בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון וכו' ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים
2-22
(רבי יעקב סקילי, תורת המנחה, ליום הכיפורים, דרשה פב, עמ' 731)
ובחג נידונין על המים
"לחדש השביעי הזה" - דייק הכתוב "הזה"... משום דבזו הפרשה כתיב הבאת קרבנות יחיד בחג וכן לקיחת ד' מינים שהוא מועיל לגשמים, וכל זה תליא בשופר דר"ה שקודם לו, כפשטא דקרא "תקעו בחודש שופר בכסה ליום חגנו" (תהלים פא), ומשמעות "חגנו" אינו אלא סכות שהוא סתם חג, משא"כ ר"ה לא מיקרי בלשון תורה חג כלל. והא שדרשו חז"ל ראש השנה דף ח' על זה המקרא: איזה חג שהחודש מתכסה בו הוי אומר זה ר"ה, אינו אלא מדיוק לשון בכסה בה"א דמשמע לשון כסוי, והכי מבואר בזוה"ק, אבל מ"מ אין מקרא יוצא מידי פשוטו, שר"ה והשופר הכנה ליום החג של סוכות, ופי' "בכסה" לשון הכנה כמו [משלי ז, כ]: "ליום הכסא יבוא ביתו", והכי מבואר בסנהדרין דף צו, ב: אין כסא אלא זמן כמש"כ "בכסה ליום חגינו". ופי' שמשפט זה היום הוא הכנה לחג הסכות, שאז נידונין על המים, שבזה תלוי פרנסת כל השנה. וזה דבר הנביא (הושע ט'): "לא יסכו לה' יין ולא יערבו לו זבחיהם כלחם אונים וגו' ומה תעשו ליום מועד וליום חג ה'", פירוש, אחר שהקרבנות אינם באים לרצון, "מה תעשו ליום מועד" - זה ר"ה, "וליום חג" - זה סוכות, שבאלו הימים תלוי פרנסת ישראל. מעתה מובן הא דכתיב בפרשה זו "הזה" - ללמדנו דתכלית חג הסוכות נגרר אחר הנעשה בר"ה, שתקעו בשופר ונזכרו לטוב.
(העמק דבר, ויקרא פרק כג, לד)
[בסוכות נידונים על הגשם, ובכלל זה על הפרנסה באופן כללי, כמו שנאמר בתענית ב ע"ב "גשמים היינו פרנסה". לכאורה יום הדין של ר"ה יותר גדול, כי בו נידונים על החיים של האדם, וכל אדם היה רוצה לחיות, אפילו חיי עוני. אבל הרי נאמר בתענית ח ע"ב, שאם מתפללים על שובע, זה כולל גם חיים, כי ה' נותן שובע רק לאנשים חיים. נמצא שבסוכות נדון גם על החיים, כי אם ה' יתן פרנסה, יתן גם חיים, כדי שיהיה מי שיקבל את הפרנסה. משל למי שעשה סעודת מרעים, והגיע אחד שלא רצה שיבוא, וציווה עליו לצאת, אבל לפני שהספיק לצאת, הניח אוכל לפני כל הקרואים, גם לפני אדם זה. זה מראה שכבר אינו צריך לצאת מהבית. כך אם מישהו נידון בר"ה למות, ואח"כ בסוכות הטיב את מעשיו, וה' קצב לו פרנסה, הרי בוודאי יישאר בחיים. נמצא שיום הדין של סוכות יותר חשוב מיום הדין של ר"ה.
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, שרגי נפישי (תרסח), דף לב ע"א-לג ע"א)
לטקסט
אדם שאירע בו קרי או אונס קודם יום הכפורים נידון לשעבר לאחר יום הכפורים נידון להבא וכו' ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים
ביום הכפורים לא כתיב "ועשיתם". מזה יש ללמוד דגמר הדין של חיים נגמר בראש השנה, והכי נמי פרנסה תלויה בחיים, וכנוסח הרי"ף ביצה פרק ב: כל מזונותיו של אדם קצובין לו מראש השנה עד ראש השנה, ולא כדאיתא לפנינו מראש השנה עד יום הכפורים, אלא מראש השנה עד ראש השנה דלהבא... והכי משמע מהא דדרשי בביצה שם מדכתיב כי חק לישראל הוא לישני דמזוני, והרי כן דרשו במסכת ראש השנה דף כה, ב, דאימתי הוי חק בגמר דין. אלא עיקר הדין לענין חיים ומות הוא בראש השנה, וממילא נקצבה הפרנסה, דמאן דיהיב חיי יהיב מזוני. והא דתנן במסכת ראש השנה... דגמר דינו של אדם עד יום הכפורים, היינו לענין איכות השגת פרנסתו ושאר דברים שתלוי בכפרת עונות, וכלשון דתניא מי שאירע לו קרי או אונס לפני יום הכפורים כו', או לענין מלחמת שרי מעלה עם כלל ישראל.
(העמק דבר, במדבר פרק כט, ב - הרחב דבר)
אדם שאירע בו קרי או אונס קודם יום הכפורים נידון לשעבר וכו' ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים וכו' (טז:) אמר רבי יוחנן וכו' צדיקים גמורין נכתבין ונחתמין לאלתר לחיים רשעים גמורין נכתבין ונחתמין לאלתר למיתה בינוניים תלויין ועומדין מראש השנה ועד יום הכפורים
ונלע"ד להביא סעד לשיטת התוס' [ע"ב, ד"ה ונחתמין]... דלעיל עמוד א דתניא בברייתא אדם שאירע בו קרי או אונס קודם יה"כ נידון מיה"כ העבר. והקשה הפני יהושע... דלמא זה שמת קודם יה"כ רשע היה, ונכתב למיתה בר"ה זה שעבר מקרוב. ע"כ. ובירושלמי איתא בהדיא כן, דאותן המתים בין ר"ה ליה"כ נדונו מר"ה העבר כדר' יוחנן [לקמן ע"ב], ע"ש. ומ"ש הפ"י דהך ברייתא לית לה דרבי יוחנן קשיא לי טובא, א"כ אמאי לא אותיב מינה לרבי יוחנן?.. ותו בכולי סוגיא דלעיל אמר שאדם נדון בר"ה וגמר דין שלו ביה"כ, וכי לא איירי אלא בבינוני לבד?... ותו אם איתא דאיירי בבינוני דוקא, קשה, מאי פריך לעיל מתניתין מני וכו', דלמא מתניתין איירי בצדיקים ורשעים, דבינוני לא שכיח... אולם לשיטת התוס' ניחא הכל, דרבי יוחנן לא איירי אלא מחיי עוה"ב לחוד, ועלה אמר דצדיקים ורשעים נכתבין ונחתמין מיד בר"ה, אבל הסוגיא דלעיל איירי בחיי עוה"ז, והתם כולן שוין, בין הבינונים ובין צדיקים ורשעים נדונין בר"ה וגמר דינן ביה"כ. וטעמא רבה אמינא בזה, בשכבר הראית לדעת מה שכתב הפני יהושע וכ"ה בזוה"ק שבר"ה דנין הב"ד של מעלה וביה"כ דן הקב"ה בעצמו. ולכן בחיי עוה"ב, שהוא משפט שוה כפי שורת הדין, שהצדיקים נכתבין לחיים והרשעים למיתה, נדונין בר"ה בב"ד של מעלה. אולם עסקי עוה"ז, שהוא עולם הפוך, שהרי יש צדיק ורע לו, רשע וטוב לו, והן הם דרכי ה' ע"פ מדותיו ית"ש כדאיתא בפ"ק דברכות דף ז שעל זה ביקש משה מהקב"ה באמרו "הודיעני נא את דרכיך" מפני מה יש צדיק ורע לו וכו', לכן אין דינן מסור להב"ד שלמעלה אלא להקב"ה בלבד, לדונו ע"פ דרכיו ומדותיו ית"ש, שכמה רשעים נידונים לחיים, אם בזכות אבותם כמ"ש רשע וטוב לו זהו רשע בן צדיק, או בשביל דורות העתידין לצאת מהם כדאיתא ב"ק לח, או בעבור שעתידין לעשות תהשובה כדאי שם דף נ בתוס'. ולפעמים הצדיקים נתפסין בעון הדור או בשביל "הן בקדושיו לא יאמין", וכמה סיבות הנזכרות למעלה, שאין יודע זה בלעדי הקב"ה ולא הב"ד של מעלה. לכן גמר דינן ביה"כ, שאז דן הקב"ה בעצמו "כי אל דעות ה' ולו נתכנו עלילות".
(ר' משה זאב יעבץ-מרגליות, אגודת אזוב, דף ח ע"ב-ע"ג)
תרי דיני מתדנא
"אם זרעת בבכיר זרע באפיל"... משום דזריעת האפל תרי דיני מתדנא וכדאיתא בפ"ק דר"ה, ונפ"מ למיבעי רחמי אתרוייהו.
(רבי אברהם יחיאל מיכל מגלוגא, נזר הקודש, על בראשית רבה, פרשה סא סימן ג)
הלכך כי חזי אינש דמצלח זרעא אפלא ליקדים וליזרע חרפא דעד דמטי למדייניה קדים סליק
"ורפא ירפא" - דרשו חז"ל (ב"ק פה ע"א): מכאן שניתנה רשות לרופא לרפאות, עיין רמב"ן. ורבים תמהים, מה יועיל להרופא, אם זכיותיו או רחמי ה' מכריעים שיתרפא, למה הרופא, ואם חלילה להיפך, מה יועיל הרופא? וי"ל הנה בר"ה איתא: תבואה שאירע בה קרי או אונס קודם הפסח נידונית לשעבר... אמר אביי הלכך כי חזי אינש דמצלח זרעי' אפלא... ליקדם וליזרע חרפא... דעד דאמטי' למדייני' בפסח הבא קדים וסליק... והוא תמוה, וכי יתחכם על גזירותיו של הקדוש ברוך הוא, שאם בפסח הבא יגזור מן השמים קרי או אונס על התבואה, מה הועיל להקדים לזרוע? הלא הרבה שלוחים למקום. לכן נ"ל הלא כבר השיב ר' יהושע על מה ששאלו לו, למה הקדוש ברוך הוא מזריח השמש הלא עובדין אותה, והשיב: עולם כמנהגו נוהג והשוטים שקלקלו עתידין ליתן הדין, במס' ע"ז (נד ע"ב). וידוע שהקב"ה שם חוק לטבע, ורצונו שיתנהג העולם ע"פ דרך הטבע שהטביע. והנה חולה אשר ע"פ הרופא עוסק בסמי רפואה אשר טבעם לרפאות אותו מחליו ולהגיה מזורו, כדי לשנות הטבע שלא ירפא באלו הסמים הוא מעשה נס, ואין עוונותיו גדולים כ"כ שהקב"ה יעשה נס נגד הטבע, היינו שלא יועילו סמי הרפואה. וכן מי שאינו זוכה שיעשה לו רפואה ע"פ נס, מ"מ אם מתנהג ע"פ הטבע לרפאותו, יועילו לו זכיותיו ובפרט רחמי שמים שירפא. ועוד כל מה שהוא יותר בדרך הטבע אין צריך זכות כ"כ לזה ולא ינכו לו מזכיותיו. וזה שאמר אביי שיקדים לזרוע קודם ניסן כדי שיצליח התבואה, ובפסח הבא כאשר ידונו עוד הפעם, לא בקל יבטל הקדוש ברוך הוא התבואה הטובה נגד הטבע מפני עונותיו הקלים, רק ישאר בטוב.
(רבי שמעון סופר, שיר מעון, שמות פרק כא, יט)
הלכך כי חזי אינש דמצלח זרעא אפלא ליקדים וליזרע חרפא דעד דמטי למדייניה קדים סליק
איתא בגמרא ר"ה: כי חזי אינש דמצלח זרעא אפלא ליקדים וליזרע חרפא דעד דמטי למדייניה קדים סליק, וברש"י: דליקדים וליזרע היינו באדר. דהנה יש שתי מדריגות, יש מדריגה גבוהה שעליה נאמר (תהלים פב, ו) "אני אמרתי אלקים אתם ובני עליון כלכם", וזו מדריגת בני ישראל שהקדימו נעשה לנשמע. ואיתא בזוה"ק בפרשה זו (קפג ע"ב) שכאשר בני ישראל עוברין פסח ושבועות כראוי, אין הם צריכים להיות נידונים בראש השנה. וזהו ליקדים וליזרע באדר דעד דמטי למדייניה בר"ה קדים סליק, היינו במדריגה גבוהה שאין צריך למדייניה. ובאמת חודש ניסן הוא מיוחד לבני ישראל, ויש מדריגה יותר קטנה שבמדריגה זו צריך כפרה ביום הכפורים.
(אמרי אמת, פרשת תצוה, שנה תרצ, מוצאי פורים)
הכל נידונים בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכפורים דברי רבי מאיר רבי יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום וכו' רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה וכו' אמר רב חסדא טעמיה דרבי יוסי מהכא לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו
הנה ר"מ ורבי יהודה שאמרו שהאדם נדון בר"ה ונחתם ביום הכפורים לא אמרו שאין האדם נדון בכל יום, שהרי נאמר שם (לקמן יז ע"ב) בפירוש: אמר רב יהודה אמר רב גדולה תשובה שמקרעת גזר דינו של אדם... וגזר דין דיחיד תנאי היא דתניא היה ר"מ אומר שנים שעלו למטה וחוליין שוה וכן שנים שעלו לגרדום ודינן שוה... זה שהתפלל תפלה שלמה נענה וזה שלא התפלל תפלה שלמה לא נענה. רבי אליעזר אומר כאן קודם גזר דין כאן לאחר גזר דין. הנה שר"מ סובר כי אף אחר גזר דין תועיל תפלתו שלמה לשינצל האדם מגזירתו, וא"כ הרי הוא מודה לסברת ר' יוסי ורבי נתן שאמרו שנדון בכל יום, ובמאי קא מיפלגי? אלא דכלהו תנאי חוץ מרבי אליעזר יש להם הא דאמר רב יהודא אמר רב גדולה תשובה וכו'. אלא שיראה שר"מ ורבי יהודה דברו בדין הכולל אשר באותו היום. ורבי יוסי ורבי נתן הוסיפו על דבריהם, ודברו במשפטים הנדונין על כל אחד כפי המעשים המתחדשים עליו על האופן שאמרנו [ראה בשמו לקמן טז ע"ב]. אלא שר' נתן הפריז יותר על המדה. וסוגיית התלמוד קיימה כרבי יוסי דאמרינן התם: אמר רב חסדא מאי טעמיה דר' יוסי... מהכא דכתיב "לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו". הנך רואה, כי למה שראה רב חסדא דבריו של רבי יוסי דברים של טעם החזיק אותם במסמרים לא ימוטו. ועל זה פסק רבי יצחק (לקמן יח ע"א): יפה צעקה לאדם בין קודם גזר דין בין לאחר גזר דין.
(עקידת יצחק, פרשת אמור, שער סז, פרק ה, הענין השלישי)
ואדם נידון בראש השנה
מפני שקראו הכתוב "יום זכרון" ומפני שהוא בחדשו של יום הכיפורים, בראש השנה, ירמוז שבו יהיה דין לפני הקדוש ברוך הוא... בראש השנה יזכור יצוריו וישב לכסא שופט צדק, ואחרי כן בעשרת הימים ישא לפשע עבדיו ויכפר על השבים, כי הזכרון יאמרו אותו הכתובים על הדין בנשפטים, כמו "כל פשעיו אשר עשה לא יזכרו לו"...
(רמב"ן, דרשה לראש השנה, עמ' רכ-רכא במהד' שעוועל)
לא נכתב... בראש השנה הטעם שהוא יום הדין, מפני כי הדין מצד עצמו אינו מקובל ואינו נוח לאדם. ולכך לא תלה המועד בזה, רק נכתב (ויקרא כג, כד) "זכרון תרועה". והזכירה שנזכר על ידי תרועה לפני הקדוש ברוך הוא לטובה, וכן הוא הזכירה בכל מקום.
(מהר"ל, תפארת ישראל, פרק כז)
כבר עמד הרמב"ן בחקירה, מה טיבן של שלשה ימי זמן הדין, כי בכל ראש השנה ויום כפור אדם נידון, וכן במות אדם הוא מוכרח ליתן דין וחשבון, והוא יום דין גדול לפני ה' [לקמן טז ע"ב], ולעתיד לבא בתחיית המתים, יהיה יום דין גדול לשפוט כל יצורים... אם נידון בפעם אחת, למה לי יותר?...
(יערות דבש, חלק א, דרוש ו)
כשאדם יושב לדבר בחבירו, זה בחי' ר"ה, שהוא יומא דדינא, שהוא יושב ודן את חבירו. וצריך ליזהר מזה מאד, ולהסתכל על עצמו היטב, אם הוא ראוי לזה לשפוט את חבירו. כי המשפט לאלקים הוא(יב), כי רק הוא ית' לבדו ראוי לשפוט את האדם. כמו שאמרו רז"ל (אבות פ"ב): אל תדין את חבירך עד שתגיע למקומו, ומי הוא שיכול לידע ולהגיע למקום חבירו, כ"א ה' יתברך, שהוא מקומו של עולם, ואין העולם מקומו (בראשית רבה פרשה מח), וכל אחד ואחד יש לו מקום אצלו ית'. וע"כ הוא לבדו ית' יכול לדון את האדם, כי הוא ית' בעל הרחמים, ובוודאי הוא מקיים בנו: הוי דן את כל האדם לכף זכות (אבות פ"א). ואנו רואין רחמנותו, במה שקבע לנו ר"ה שהוא יום הדין בראש חדש, כי זה הוא חסד גדול, כי איך היינו מרימין פנינו לבקש כפרה מאתו ית'? על כן עשה עמנו חסד, וקבע יום הדין ר"ה בר"ח, שאז כביכול הוא ית' בעצמו מבקש כפרה, בבחי' הביאו עלי כפרה, הנאמר בר"ח (כמו שאמרו רז"ל שבועות ט). וע"כ אין לנו בושה ביום הדין לבקש כפרה, מאחר שהוא ית' בעצמו מבקש אז כפרה כנ"ל...
(ליקוטי מוהר"ן תניינא, תורה א, אות יד)
וכלל גדול הוא שבאותו יום שנברא אותו דבר מסוגל זה היום גם לדורות להתחזק יותר... ומש"ה בחודש תשרי עיקר דינו של אדם על כל השנה, משום שבו ביום נידון אדם הראשון, כמש"כ הר"ן במס' ר"ה.
(העמק דבר, שמות פרק יב, ב)
...שאיתא בספרים בשם האר"י ז"ל שבר"ה בשעת הדין בא הרגש בלב האדם וממנו מתעורר בבכייה, ומי שאיננו מתעורר בבכייה זה לאות וסימן שנשמתו לא מטוהרה. ובודאי ג"כ הוא מטעם הנ"ל, שבריות בו יפקדו ומשגיח עליהם ומחמת זה נפתח הסתום.
(שם משמואל, פרשת וירא שנת תרעג)
נ' ימי הספירה עם חג השבועות בעצמו המה שביעית מכל השנה, שנת לבנה שהיא שנ"ה. ואין צריכים ביסום כי אם ש"ן ימים, ולא יום א' דפסח דקיימא הארת א"י, ולא ביום א' ושמיני של חג ולא יוה"כ ועצרת. אבל ר"ה צריך ביסום שהוא יום דין, ושביעי של פסח צריך ביסום, ש"לא קרב זה אל זה".
(פנקסי הראי"ה, ח"ג, עמ' צג [נדפס גם במאורות הראי"ה שבועות, עמ' כט, במהד' תשע"א])
ואדם נידון בראש השנה וכו' רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום
ומה שלא נזכר בתורה... בפירוש כי ראש השנה הוא יום דין... כדי שלא ילך אדם בשרירות לבו ויסגל עוונות כל ימות השנה ויחשוב לתקן מעשיו בהיותו קרוב ליום ה' אשר בו ישב על כסא דין, אלא ידמה בנפשו כאילו בכל יום ויום ה' יושב על כסאו למשפט ומתבקר פנקסו, ועל ידי זה יהיה כל יום ויום בתשובה. וכן איכא למאן דאמר אדם נידון בכל יום שנאמר "ותפקדנו לבקרים ולרגעים תבחננו".
(כלי יקר ויקרא פרק כג, טז)
ואדם נידון בראש השנה וכו' רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום שנאמר ותפקדנו לבקרים רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה שנאמר לרגעים תבחננו וכו' מאי טעמא לא אמר כרבי נתן בחינה עיוני בעלמא היא וכו' טעמיה דרבי יוסי מהכא לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו וכו' כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי כמאן כרבי יוסי
מאמר יז: צריך להבין מה שאמרו רז"ל אדם נידון בכל יום, ואיך יתווך זה עם מאמר הנ"ל דמזונותיו קצובים לו מראש השנה כו' (ביצה טז ע"א), דודאי גם רבי יוסי שאומר דאדם נידון בכל יום מודה דהדין ומשפט הוא בראש השנה ואז נקצב לו כל הצטרכותו בבני חיי ומזוני, ואם כן מהו ענין הדין ומשפט שבכל יום. וגם צריך להבין מה שאנו מבקשים בכל יום בשמונה עשרה על פרנסה ורפואה וכו' הלא כל זה נקצב מראש השנה כו'...
(רבי שלום בער מליובביטש, קונטרס ומעין, מאמרים יז-כב)
ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום וכו' כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי כמאן כרבי יוסי
חז"ל אמרו בירושלמי פ"א דר"ה (הלכה ב): שמות החדשים עלו בידם מבבל, שבראשונה בחודש הראשון בחודש השני וגו' ואח"כ בחודש ניסן בחודש כסלו... וצריך להבין אי זה דרך עבר רוח יתרון דעת שידעו ישראל בגלות בבל, אחרי שאבדו רבות מהסגולות שהיו להם בזמן שהי' קיים הבית הראשון, דברים שלא ידעו אותם בהיותם באוירא דא"י המחכים (בבא בתרא קנח ע"ב)...
(מדבר שור, דרוש ט, עמ' פ-פג [נדפס גם במאורות הראי"ה לירח האיתנים עמ' רה-רח, במהד' תשס"ה])
ואדם נידון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכפורים וכו' לעולם כרבנן וכדרבי יצחק דאמר רבי יצחק יפה צעקה לאדם בין קודם גזר דין בין לאחר גזר דין
לעולם יבקש אדם רחמים שלא יחלה - אפשר לדקדק תיבת "לעולם" במ"ש התוס' לעיל דף יב, דלר"מ ור"י מועלת תפלה בשבת שבין ר"ה ויוה"כ, דס"ל גזר דין אדם נחתם ביה"כ, ושוב כתבו דלפי שינויא דמשני הש"ס בר"ה כדר' יצחק דיפה צעקה בין קודם גז"ד וכו' אתי שפיר. ואפשר דהיינו דקאמר לעולם יבקש אדם רחמים, דלא תימא דלר"מ ור"י לא תועיל תפלה כי אם בין כסה לעשור, לזה אמר לעולם, דלכ"ע בכל עת תועיל תפלה בצעקה ותפלתו נשמעת.
(חיד"א, פתח עינים, שבת לב ע"א)
ואדם נידון בראש השנה וכו' מלכיות כדי שתמליכוני עליכם
ראש השנה ויום הכפורים הוא במה שהוא יתברך מלך ואדון העולם... והכל תחת רשותו, ולפיכך מזכירים באלו ימים מלכותו יותר. וראש השנה הוא יום הדין, כי במה שהוא מלך העולם הוא בעצמו הדין על העולם, כי המלכות הוא הממשלה על העולם וממשלתו הוא מדת דינו, כי אין הוא יתברך צריך לדון בעדים ובראיה אבל הוא עד ודיין, ולפיכך במלכותו היא מדת משפטו. והוא בחדש השביעי, כי מלכותו שהוא מלך העולם מצד הקדושה שיש לעולם, ומפני כך מולך עליהם המלך הקדוש... כי הקדושה היא המלכות... והקדושה היא תמיד בשביעי... ולפיכך נבחר חדש השביעי להיות בו מלכותו. וכמו שהוא יתברך מלך העולם, שענינו שהוא מושל עליהם כמו האדון על העבד שהוא מושל עליו, שאף על גב שהוא ממשלה על העבד ואין הדבר חירות לו, מכל מקום יש לעבד בזה מעלה במה שאדון הגדול הוא אדון לו, ולפיכך ראש השנה, אף על גב שאין כאן שמחה ואינו בכלל זמני שמחה, מכל מקום היום קדוש כי מלכות זה הוא למעלת העולם שה' יתברך הוא מלכו ואין העולם חסר מלכותו.
(מהר"ל, גבורות ה', פרק מו)
ואדם נידון בראש השנה וכו' ואמרו לפני בראש השנה מלכיות זכרונות ושופרות וכו' זכרונות כדי שיעלה זכרוניכם לפני לטובה ובמה בשופר וכו' כדי שאזכור לכם עקידת יצחק בן אברהם
לכאורה אם אמרו מלכיות, שבודאי אין המכוון לאמירה בלבד אלא פשוט לקבל מלכות שמים שלמה, שבכלל זה שלא לעבור אף על קלה שבקלות... וא"כ אחרי קבלת מלכות שמים שלמה מה צריכים עוד לזכותים שע"י זכרונות ושופרות?...
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, חלק ז (אורי וישעי), פרק יג, עמ' עט-פד
וגזר דין שלהם נחתם ביום הכפורים
אָדוֹן עִמְּךָ סְלִיחָה. סְלַח וּמְחַל לְשָׁבֶיךָ. לְעֵת חִתּוּם גְּזַר דִּינֶךָ. לְטוֹבָה זָכְרָה אֲהוּבֶיךָ.
(סליחות ליום שני של עשרת ימי תשובה, מנהג פולין, סליחה נז)
רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום וכו' רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה
[עיין עוד לקט ביאורי אגדות לקמן לב ע"ב בשם מי מרום, חלק ז (אורי וישעי), פרק יח]
רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום וכו' עיוני בעלמא היא וכו' כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי כמאן כרבי יוסי
...דאמר בראש השנה:... אמר רב יוסף כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי, כמאן כר' יוסי... בתוס' שם:... וא"ת לרבנן מי לא מצלינן רפאנו וברכת השנים. ועוד, רבי יהודה דאמר [הכא] אדם נידון בר"ה, הא אמר (בשבת יב ע"ב) הנכנס לבקר את החולה אומר המקום ירחם עליך ועל חולי ישראל. ואומר ר"ת דשלא יחלה לא מצלינן אלא לר' יוסי, אבל שיתרפא מצלינן לכולי עלמא, דמתי יחלה נגזר ומתי יתרפא לא נגזר. ואמר בנדרים דמריעי היינו רבנן, והיינו שלא יחלה.
(ר' יעקב מליסא, נחלת יעקב דברים פרק כב פסוק ח)
רבי יוסי אומר אדם נידון בכל יום וכו' רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה וכו' טעמיה דרבי יוסי מהכא לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו ואמר רב חסדא מלך וצבור מלך נכנס תחלה לדין וכו' מקמי דליפוש חרון אף
...במ"ש בגמרא דר"ה דאדם נידון בכל רגע, שנאמר לרגעים תפקדנו, ור' יוסי אומר דאדם נידון בכל יום, וקאמר רב חסדא הטעם דכתיב לעשות משפט עבדו ומשפט עמו ישראל דבר יום ביומו, ואמר רב חסדא מלך וצבור, מלך נכנס תחילה מקמי דליפוש חרון אף. ויש להבין מה שייכות יש להך מקדם דדריש מהא דאדם נידון בכל יום, עד דאמר ואר"ח מלך וצבור וכו'. בדרך פשוט י"ל כך, דמהך קרא "דבר יום ביומו" אינו ממועט דאינו נידון בכל רגע, דאם נידון בכל רגע, פשיטא דיצדק מאמר הפסוק "לעשות משפט עמו דבר יום ביומו", ויש בכלל מאתים מנה. ולכך הוסיף לומר ואר"ח מלך וצבור מלך נכנס תחילה דלא ליפוש ריתחא, ואם כן הדבר, שנידון בכל רגע, א"כ איך שייך תחילה, אם הוא ברגע אחד תחילה, ברגע שני בא אחריו הצבור, ועדיין לא כלתה הרתחא, ד"רגע באפו"? ועל כרחך דנידון בכל יום דוקא, ושפיר קאמר ר"ח...
(יערות דבש, חלק ב, דרוש א)
אדם נידון בכל שעה
[ר' דוד זלאטיס הסביר שאדם נידון בכל שעה על המאכלים, כי ה' יודע את בריאות האדם ורפואתו, והוא מזמן לו מאכלים שמועילים לבריאותו. ולכן אין להקפיד ולברור דוקא מאכל מסוים משום שה' ברחמיו הוא הבורר והנותן וזן ומפרנס, כפי שהיה במעשה (כתובות סז ע"ב) בעני שבא לרבא, ואמר שהוא רגיל לאכול תרנגולת פטומה ויין ישן, והזדמנו לרבא אותם מאכלים.]
(רבי משה דוב וייזלברג, ברכת אברהם (בוטשאטש), קונטרס זכרון משה, דף כ ע"ב)
לטקסט
פקידה נמי עיוני בעלמא היא
בפ' מלחמת שאול בעמלק (שמואל א' טו, ב)" "פקדתי את אשר עשה עמלק לישראל, אשר שם לו בדרך בעלותו ממצרים", יש לשאול שאמר בלשון פקידה, ובתורה אמר לשון זכירה לגבי ישראל (דברים כה, יז): "זכור את אשר עשה לך עמלק וגו'"... יש הפרש בין זכירה לפקידה, ומצינו שפקידה קטנה מן הזכירה, כדאמרינן בר"ה פ"ק דהא דכתיב "ותפקדנו לבקרים" פקידה בעלמא. על כן נראה שזכירה יכלול כשזוכר הדבר כולו, ופקידה היא אפילו אם ישארו חלקים בלתי נזכרים, מ"מ פקידה נקראת. על כן מצינו (שמות לב, לד) "וביום פקדי ופקדתי עליהם חטאתם" בחטא העגל, שרק אחד מכ"ד ליטרא נפקד (סנהדרין קב ע"א), והיינו זכירה חלקית לא כוללת. וכן י"ל "וד' פקד את שרה" (בראשית כא, א) הוא לפי דברי חז"ל (סנהדרין יט ע"ב) שהיה ראוי אברהם אבינו להעמיד י"ב שבטים, אלא שיעקב פדאו מצער גידול בנים, א"כ היתה הפקידה בשרה בלידת יצחק לבדו רק חלקית. [עיי"ש עמ' קצא טעם שאמר שמואל "פקדתי"].
(מאורות הראי"ה לחנוכה ארבע פרשיות ופורים, עמ' קפג, במהד' תשנ"ז, תשס"ד)
אלא אמר ר' חסדא טעמיה דר' יוסי מהכא לעשות משפט עבדו וגו' דבר יום כיומו
בהגהות הגרש"ש כתב: לכאורה יפלא, הא ר' יוסי גופיה אמר טעמא אחרינא... וראה בקדושין מג, א: מאי טעמא דשמאי הזקן קסבר וכו', ובגליון הש"ס שם שלכאורה יפלא הרי שמאי בעצמו קאמר טעמיה משום כו', ובהגהות מצפה איתן שם דסבר הגמרא שאין זה עיקר הטעם דנקט כו'. וכה"ג כתבו התוס' בעירובין לח ובגיטין יד... וראה בנודע ביהודה תנינא אהע"ז סי' פז, דמה שראמרו בכתובות כט: רב פפא אמר בתולה בתולות הבתולות חד לגופא וכו', אין כל זה דברי רב פפא, שרב פפא לא אמר רק בתולה בתולות הבתולות, והתלמוד הוא שסיים חד וכו'... וכעין זה בחתם סופר חו"מ סי' כח אות א שכתב: הקשה למדן אחד בסוגיא דריש פרק בן סורר ומורה דאמר רבה קטן אינו מוליד כו' בידוע שאין לו גואלים, והא ברייתא ערוכה היא שהובאה בבבא קמא קט ע"ב, ואיך יחלוק ר"ח על ברייתא מפורשת כו'? נ"ל דהך סיומא "שאין לו גואלים" לאו מגוף לשון הברייתא הוא... ור"ח מפרש ליה כו' ומיהו רבה ס"ל כו' וסתמא דתלמודא סובר כרבה ומוסיף בלשון הברייתא תיבות אלו כאלו הוא מגוף הברייתא וכה"ג טובי בש"ס.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
מלך וצבור מלך נכנס תחלה לדין וכו' לאו אורח ארעא למיתב מלכא אבראי ואיבעית אימא מקמי דליפוש חרון אף
[עי' לקט ביאורי אגדות לעיל ח ע"ב]
כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי כמאן כרבי יוסי
אנו צריכין להתעורר על מה שאמרו חיי בני ומזוני לאו בזכותא תליא מילתא אלא במזלא תליא מילתא [מו"ק כח ע"א], וזה המאמר נראה הפך פסוקי התורה כי מהם נתבאר שהכל תלוי בעונש ובשכר. ורבי' שב"א [שו"ת הרשב"א ח"א סי' קמח, וח"ה סי' מח] אמ' כי האומר דבר זה רצה לומ' שאלה הדברים תלוים במזל ליחידים, אבל לא במה שישיג את הציבור, כי לדעת כולם כח הצבור גדול לידון על פי מעשיהם לטוב או למוטב והתורה דברה על הכלל, [לא] על הפרט... וכל זה אנו צריכים לדברי האומר יש מזל לישראל, אבל לדעת האומ' אין מזל לישראל, התורה דברה על הכלל או על הפרט, ועל פי הסברה זו אנו עושים מעשים, וכדאמרי' כמאן מצלינן האידנא אמריעי ואקצירי כמאן כר' יוסי.
(רב שמואל ירונדי, אהל מועד, שער ראשית חכמה הארוך, דרך ה נתיב ב)
אמרו בגמרא דר"ה... כמאן מצלינן האידנא אקצירי ומריעי, כמאן כר' יוסי. ויש להבין מה קמ"ל, פשיטא! וגם מה ביקש במלת האידנא... וגם היא גופיה קשיא, כיון דהלכה כרבנן דרבים נינהו, איך מצלינן כר"י? אבל באמת... בזמן בית, שהיו יושבים סנהדרין בלשכת גזית ובכל פלך ופלך כסאות למשפט, לא היה אדם נידון בכל יום, כי כל זמן שיש דין למטה אין דין למעלה [תנחומא משפטים ה], דכתיב "אלהים נצב בעדת אל", היינו שעומד ואינו עושה דין כשיש עדת אל לשפוט למטה. אבל בעונות הרבים, כשפסקו סנהדרין לשפוט למטה, אזי יש דין למעלה, ואדם נידון בכל יום... וא"כ א"ש כמאן מצלינן האידנא דייקא, דבזמן בית שהיו סנהדרין, הלכה כרבנן, וא"כ אין אדם נידון בכל יום, אבל האידנא מתפללים כר"י, דהאידנא דבטלי בעונות הרבים סנהדרין, אדם נידון בכל יום, והלכה כר"י.
(יערות דבש, חלק ב, דרוש יד)
ונראה לי, דהתוספות הקשו בפרק קמא דראש השנה... כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי, כרבי יוסי, וז"ל, וא"ת לרבנן נמי הא מתפללין כל יום רפאינו, יעו"ש. ולי נראה דלא פליגי רבנן ורבי יוסי, דבספר מעין גנים הקשה למה תמה אברהם בסדום (בראשית יח, כג) "האף תספה צדיק עם רשע", הא לפי מ"ש הרמב"ם (הל' תשובה פ"ג ה"א-ה"ב) בדין הכללי עיר או מדינה וכו'. ומשני, דיש דין פרטי אחר דין הכללי... ובזה יובן, כי זה מצד החסד שאחר דין הכללי שיצא חוב, מ"מ מציל בדין פרטי הצדיק בצדקתו... ורבי יוסי איירי בדין כללי שהוא בראש השנה, ואח"כ יש דין פרטי כרבנן.
(ר' יעקב יוסף מפולנאה, תולדות יעקב יוסף, פרשת כי תצא)
מי שיש לו חולי בביתו, רחמנא ליצלן, אם היה יודע סופו של דבר מתי יהיה יום רפואה לא היה מיצר בינתיים כ"כ. ואיתא במס' ר"ה פ"ק: אמר ר"י כמאן מצלינן האידנא אקצירי ומריעי? כר' יוסי. ומקשה בתוס', הא ר' יהודה אמר אדם נידון בר"ה ויוה"כ, ובפ"ק דשבת (יב ע"א וע"ב) אמר [רבי יהודה]: הנכנס לבקר החולה אומר המקום ירחם עליך בתוך שאר חולי? ותירץ ר"ת דשלא יחלה ודאי לא מצלינן אלא לר' יוסי, אבל שיתרפא מצלינן לכ"ע, דמתי יתרפא לא נגזר בר"ה. עיין שם. התינח בישראל שהקב"ה רוצה בתפילתם, לכן לא גזר על הרפואה מתי תבוא ותלויה בנו ובתפלתנו, אבל באומות שאין לו חפץ בתפלתם, בודאי גם על הרפואה נגזר בר"ה ויוה"כ. והנה ידוע (מרמב"ם הל' תשובה פ"ה ה"ה) שכל מה שהבחירה בידי אדם, שהקב"ה מסלק ידיעתו נגד בחירתנו. נמצא בישראל נעשה הקדוש ברוך הוא ג"כ כאילו לא ידע מתי יהיה יום הרפואה. וכתיב (תהלים צא, טו) "עמו אנכי בצרה", ממילא עי"ז שיעשה כאילו לא ידע, יש לי צער גדול מחולי ישראל. אבל [באו"ה] יודע יום הרפואה, ומי שיודע סופו של דבר אין לו צער כ"כ. לכן כתוב "בכל צרתם לו צר", ד"מלאך פניו הושיעם", דמוכן הוא תמיד לשלוח הרפואה בכל קראנו אליו, דלא גזר על הרפואה חוק וזמן.
(רבי משה סופר, תורת משה, הפטרת נצבים)
תפילה צריך לכל דבר אף על פי שנגזר מה' יתברך... וחכמים דאמרו בראש השנה
1-5
1-5
1-5
1-5
מג) ואחר שהוא מבואר, שהימים טובים הם יומי דדינא, אין ראוי שיתעצל אדם בהם מלבקש על נפשו בתפלה ובתחנונים, כפי משפט היום, כמו שאין ראוי להתעצל בימים נוראים. ואמרינן בירושלמי: האי בר נש דדמיך בריש שתא ודיינין יתיה וכו'. ולאו דוקא שישן, אלא כל שהוא יושב בטל, אף על פי שהוא ער, ישן קרי ליה, הואיל ואינו עושה מעשה טוב ביום דין. והוא הדין לשאר הימים טובים, שהם כולן יומי דדינא, כמבואר לעיל.
'וכי יבא הלוי מאחד שעריך מכל ישראל אשר הוא גר שם' וגו' - ופרשה זו מיירי בכהן ולא בלוי, ולמה קורא לכהן לוי?... הכהן מצד החסד והלוי מצד הגבורה, והנה התנשאות הכהן יותר מהלוי, ודינו יותר מדוקדק, על כן רמז והיה הכהן ללוי, כי אף שהוא מצד החסד, מכל מקום היא בעצמו נידון במדת הדין שהיא מדתו של לוי. "וחלק כחלק יאכלו" בקרבנות הרגל, כי כולם נוטלים חלקם לעצמם ונידונים במדת הדין. ונודע כי בכל הרגלים נידון העולם במדת הדין, כדתנן בארבעה פרקים העולם נידון, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונים על המים, בראש השנה כו'.
[א] סידר האדון ברוך הוא שהנהגת עולמו כולה, בין מה שלמשפט המעשים של בני הבחירה, ובין למה שראוי להתחדש בעולם ובריותיו, תיעשה בסדר כעין מלכות הארץ... והיינו בבתי דינים וסנהדראות עם כל דרכיהם וחוקותיהם לזה; כי הנה סידר בתי דינים שונים של נמצאים רוחניים, במדרגות ידועות ובסדרים ידועים, שלפניהם ייערכו כל הענינים הראויים לישפט ובגזרתם יקומו כל הדברים...
[ה] ואולם לכל עניני המשפטים האלה, בכללם ובפרטיהם, חוקים ודרכים מסודרים, כמו שגזרה חכמתו יתברך שמו לזמני המשפט ולבחינותיו, כגון מה שאמרו חז"ל "בארבעה פרקים העולם נידון", ומה שאמרו "מלך נכנס תחילה לדין - מקמי דליפוש חרון אף", וכן מה שאמרו "תבואה תרי דיני מתדנא", וההפרשים שבין קודם גזר דין ולאחר גזר דין, וכמה פרטים אחרים כיוצא באלו.
1-2
[כיון שזה יום הדין על התבואה, מסתבר שגם ההכרזה שה' מכריז על השובע (ברכות נה) היא בפסח. לכן אומרים "כל דכפין ייתי ויאכל", כלומר יהיה שנת שובע כזכרון לטוב שה' מכריז עכשו.]
1-2
1-5
וזה (שמואל א' טו) "וישסף שמואל את אגג", כי אגג הוא כללות הארבע מלכויות דסטרא אחרא, כמו שכתוב (במדבר כד) "ראשית גוים עמלק". וזה שפי' רש"י "וישסף" - חתכו לד'. היינו שחתך והבדיל את הדלי"ת, שהיא בחי' מלכות דקדושה... מאגג שהוא כלליות ד' מלכיות דס"א, והעלה את המלכות דקדושה בשלש רגלים. וזה וישסף, ר"ת שבועות סוכות פסח, כי עיקר חיותה מאור הפנים שבשלש רגלים כנ"ל. בבחי' (שמואל ב' יא) "ויהי לתשובת השנה לעת צאת המלכים", "תשובת השנה" - זה בחי' שלש רגלים, שהם ימי דין, ימי תשובה, כמאמר חז"ל בפסח נידונין על התבואה, בעצרת וכו'. ואז עת צאת המלכים כנ"ל, שמוציאין את בחי' המלכות דקדושה מגליות של הד' מלכיות, ומעלין אותה אל אור הפנים, המאיר בשלש רגלים כנ"ל.
1-5
1-5
ונראה עפימ"ש האריז"ל בפסוק "כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם כי על כל מוצא פי ה' יחיה האדם", היינו לא על גשמיות הלחם לבדה אלא על כל מוצא פי ה' שמעוטף בלחם, והיינו כח הרוחני שבו, עכ"ד. ובודאי כח הרוחני שבמאכל איננו לכל אדם שוה, אלא כמיסת נטייתו אל הרוחניות, כן זוכה לרוחניות המאכל באופן ששנים אוכלין מככר אחד, זה יש בפריסתו כח רוחני יותר מחברו שאיננו כ"כ נוטה אחר הרוחניות... ומעתה י"ל דבפסח נידונים על כמות התבואה ליתן לכל הציבור כפי מסת הנצרך עבור כל פרט ופרט, כי בפסח הוא זמן הזכות מצד הכלל והאבות, וזה מורה מצות קרבן פסח ראשו על כרעיו על כל האברים יחד ונאכל למשפחות, אבל בר"ה שכל העולם עוברין לפניו כבני מרום, נידונין כל אחד כמה רוחניות תהי' במאכלו כל פרט ופרט בפני עצמו.
1-13
1-13
1-13
1-13
1-13
1-13
1-36
פרק ג: דכוליה עלמא מיהת אדם נדון בראש השנה שבו נברא, וגזר דינו נחתם ביום הכפורים הבא לי' הימים, שהם עדה שופטת [סנהדרין ב ע"א] לבינוניים שלא זכו, והם גם כן עדה מצלת [שם] למי שזכו בהם.
1-44
ואני אומר בכל מצוה שיש לה זמן קבוע, שלזמן עשייתה שכר בעולם הזה כפי הראוי לזמן ההוא, ועיקר שכרה בעולם הבא.
1-44
1-44
ומזה תבין ענין חרטומי מצרים שפתרו החלום לפרעה, שבע ארצות אתה כובש ז' ארצות אתה מפסיד, ז' בנים תוליד ושבעה ימותו [בראשית רבה פרשה פט, ו], וקשה כיון שבא לידי כך, למה לא אמרו מטיבי החלום שראה שבלים עולים שהוא על שני רעב ושני שובע? אבל יש להבין במה שאנו אומרים בתפלת מוסף ראש השנה: "ועל המדינות בו יאמר איזו לרעב ואיזו לשובע", וקשה לכאורה הא קיי"ל בפסח נדונים על התבואה אם שיהיה לשובע או לרזון ח"ו, וא"כ מה טיבו של זה שאומרים בראש השנה גוזר איזו לרעב ואיזו לשובע? אבל תדעו כי בזה נשתנת ארץ ישראל מכל שארי ארצות, כי ארץ ישראל סגולה לישראל כנודע, וזהו הכל בניסן כי בו יצאו ממצרים, ולכך מלכי ישראל הכל מניסן מונין [לעיל ג ע"א], וכן העומר בא מארץ ישראל, וארץ ישראל היא מדינה פרטית שדנין אותה בפסח על זרע תבואות ארץ ישראל, אבל חוץ לארץ ושארי ארצות הם בכלל נגררים הכל אחר תשרי כמו מלכי אומות העולם מתשרי [לעיל ג ע"א], והכל מתשרי והכל נדונים בראש השנה. וזהו שדייק ואומר: "ועל המדינות בו יאמר", היינו חוץ לארץ... ולכך בחוץ לארץ נדונים בראש השנה, אבל ארץ ישראל נדון בהקרבת עומר, או בזמנה - בעונותינו הרבים עכשיו בגולה - על התבואה. ומזה תבין דעת רוב חכמים דאין חדש נוהג בחוץ לארץ, כי ענין חדש תלוי בעומר כמבואר, ואמרו הקריבו עומר כדי שתתברך תבואת ארץ, וזהו הכל לארץ ישראל לבד, ולכך חדש רק בארץ ישראל נוהג.
והנה החרטומים לא ידעו זה, כי מ"ש משפטים בל ידעום היינו זמן משפט, והם חשבו כי בדרך כלל בפסח נדונים על התבואה כל ארצות, ולכך פרעה שחלם בראש השנה כנודע, כי בראש השנה יצא יוסף מבית האסורים [לעיל י ע"ב], ושפטו לפתור החלום מעין אותו היום, ולכך שפטו על מלחמות הצלחה והפסד, כי בו יאמר איזו לחרב ואיזו לשלום, וכן שפטו על מיתה וחיים, כי הוא בראש השנה כנודע, אבל על רעב ושובע מאנו לשפוט, כי אין זה טיב ראש השנה. אבל יוסף הבין... כי שארי ארצות זולת ארץ ישראל הקדושה אינן בכלל דין פסח רק בראש השנה, ולכך באמת יש במדרש דעות שלא היה רעב... בארץ ישראל... כי על ארץ ישראל לא נגזר בראש השנה.
וזהו כוונת הפסוק "תקעו בחודש שופר בכסה ליום חגנו", הרצון, שטעם ענין התקיעה והחג מכוסה בתורה מבלי זכר לטעם, רק הוא "חוק לישראל", וקאמר הטעם דלמה הוא בגדר חוק לישראל, הוא "משפט לאלהי יעקב", וזהו לטובתנו, שלא ירגישו בו גוים ונעלם מאתם יום דין ומשפט. ולזה מביא ראיה "עדות ביהוסף" וכו', שג"כ לא ידעו על בוריו זמן משפט על נכון, ולכן לא ידעו לפתור חלום על נכון, אבל לישראל שנודע דבר חוק ומשפט, הבין יוסף כי בראש השנה דנין לשאר ארצות, ולכך בטוב פתר והצליח.
1-46
כמו שבראש השנה רצה הקדוש ברוך הוא להשגיח ולדרוש מעשה בני האדם, כי הוא יום הבריאה הראשונה וחידוש העולם... כן רצה ביום מתן תורה שהוא מורה על חידוש העולם, להשגיח ולדרוש על מעשה העולם, ולדונו על פירות האילן, כדאיתא בפרק קמא דראש השנה: בארבע פרקים העולם נידון וכו', בעצרת על פירות האילן. וכבר ביארנו, כי הפירות ההם הם הנשמות הפורחות מאילנו של הקדוש ברוך הוא, והעולם נידון ביום זה על התורה שנתנה בו שבטלו עצמם ממנה, והוא אמרם על פירות האילן, בלא השלימם בתורה ובמצות כראוי.
2-3
כו) ויש לדקדק אומרו כל באי עולם ולא אמר "כל העולם"... צונו ה' אלקינו ית"ש בעשה ול"ת לקדש שמו יתברך, דהיינו למסור את עצמנו למיתה בבוא מכריח להכריח לע"ז, והוא בלא תעשה "ולא תחללו את שם קדשי", ובעשה "ונקדשתי בתוך בני ישראל" [ויקרא כב, לב], ועפ"י חשבון הרמב"ם במנין המצות... המצוה הזאת ולא תחללו וכו' מצוה רצ"ו (מנין מרו"ן), והמצות עשה שלאחריה ונקדשתי בתוך וכו' (למסור נפשו בפועל על קדושת שמו) היא מצוה רצ"ז...
דהנה כתיב [יחזקאל א, יד]: "והחיות רצוא ושוב" (הנה בתיבת רצוא האל"ף אינה נקראת במבטא)... ידוע ארבעה חילוקי כפרה שהיה ר' ישמעאל דורש... חילול השם (שהוא כעובד ע"ז ח"ו) כולן תולין ומיתה ממרקת... [יומא פו א]... ז"ל הזהר פרשת במדבר דף קכא [ע"א]: דרזא דמלה דאית חובין דלא מתכפרן עד דאתפטר בר נש מעלמא... והאי יהיב גרמיה ודאי למותא ומסיר נפשיה לההוא אתר וכו' (רצה לומר, מקבל עליו מסירות נפש) כמאן דאתפטר מן עלמא וכו' וכדין קוב"ה מרחם עלוי ומכפר ליה לחוביה, עכ"ל. הנך רואה שמסירות הנפש בכח באמת, שמקבל עליו כפי המצוה שנצטוה "ולא תחללו" וכו' "ונקדשתי" וכו', אתחשיב כאילו מסר נפשיה בפועל, ואפילו היה בידו עון חילול השם (שהוא כעובד ע"ז)... מתכפר ליה. והטעם הוא כנ"ל דישראל כביכול נתקדשו בקידושין לדודה, והנה בזנות ח"ו אחרי אלהי נכר הארץ נאסרים ח"ו אפילו באונס (דכביכול קוב"ה כהן נקרא), על כן אינו מתכפר העון עד שפושט צורה ולבש צורה אחרת בגן עדן, חלוקא דרבנן. אבל לפי דברי הזהר, כיון שמקבל האדם על עצמו מסירת הנפש בכח, אתחשיב ליה כאילו מסר נפשו בפועל ונעשה בחיים חיותו כבריה חדשה. זהו הענין "והחיות רצוא ושוב", "החיות רצוא" - כשמוסרים נפשם בהסכמה אמתיית כאילו וכו', "ושוב" - אחר כך חיות חדש מאלופ"ו של עולם ונעשה כבריה חדשה (תבין, הא' בתיבת "רצוא" אינה נרגשת במבטא והוא מורה על אלופו של עולם, ויתבאר לפנינו). על כן מצות ל"ת ולא תחללו וכו' הוא בתורה במספר רצ"ו, ואחר כך מצות עשה ונקדשתי וכו' במנין ומספר רצו"א באל"ף מאלופו של עולם שנשפע לו חיות חדש, "ושוב" - שנעשה כבריה חדשה, ואפילו ח"ו יש בידו חטאים גדולים... מתכפרים כיון שנעשה האדם כבריה חדשה.
ומעתה תתבונן הרמז: כל באי עולם (היינו עול"ם מלא כזה עי"ן ו"ו למ"ד מ"ם בגימ' מרו"ן רצ"ו, הנה באי עולם) עוברים לפניו כבני מרו"ן, רצ"ו, מצות קידוש השם ולא תחללו, וכשתתמלא הו' של עול"ם גם בא', בגימ' רצו"א, מצות עשה ונקדשתי וכו' (...בספר ברית כהונת עולם... כתב... שהוא מה שאומרים אח"כ בכל פעם במוסף "ונאמ"ר", בהוספת האל"ף על תיבת מרו"ן, עיין שם) הוא סוד החיות "רצוא ושוב", שנעשים כבריה חדשה על ידי מסירות הנפש בכח אתחשיב וכו', וה' יתברך מתרצה לישראל.
אמר "והוא ישפוט תבל בצדק ידין לאומים במישרים", הזכיר שני לשונות, "ישפוט" ו"ידין", ועוד הזכיר "משפט", "כונן למשפט כסאו", ללמד ששלושה דינין הן ושלושה זמנים וכמו שרמז בתחלה "וה' לעולם ישב", וכבר אמרנו כי מלת "לעולם" רומזת על שלשה עולמות, שנה ונפש ועולם, שבהשלמת כל זמן מהם הוא הדין שלו. ובהשלמת השנה הוא זמן הדין שלה, וזו היא ששנינו ובראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון, ואדם נידון בראש השנה וגמר דינו נחתם ביום הכפורים. על כן צוה ה' יתברך לישראל שיתענו ביום הכפורים ויקריבו קרבנות וסדר עבודה כדי שיזכו בתעניתם ובעבודת קרבנותם ובוידוים לפניו, ויחתם גזר דינם לטובה ולזכות.
5
והחתימה של ימי הדין שלך ער ימי תשובה הוא ביוה"כ, והחתימה של ימי הדין של סוכות הוא בהושענא רבה, ולכן הושענא רבה הוא יום דין גדול. לכן מי שלא הספיקלתקן משהו ביוה"כ יכול לתקנו בערב הושענא רבה.]
11-22
11-טז:
13
13-15
13-15
17-36
21-22
והנה נתנה לנו התורה הענין הזה ברמז, והיה נודע בישראל מפי הנביאים ואבות קדושים עד משה רבינו... ומי שזכה להיות מקובל בסתרי התורה יראה הענין יותר מפורש בכתוב... כי התרועה היא שעמדה לאבותינו ולנו... תרועה היא מדת הדין, ולכך אמר "תרועה יתקעו למסעיהם", ואומר עליה "קומה ה' ויפוצו אויביך" וגו', וכן תראה כי חומת יריחו נפלה מפני התרועה דכתיב... "ויריעו כל העם תרועה גדולה ותפול החומה"... ולפי שהתרועה מדת הדין אמר "אשרי העם יודעי תרועה", שמקרבת אליה הדעת, כי הידיעה תאמר על הדבקות כמו "והאדם ידע" וגו'... ואמר "יום תרועה יהיה לכם" כי היום יהיה לנו... והנה פירש הכתוב כי הוא יום דין ברחמים. והוא שאמר ב"אשרי העם יודעי תרועה" - "כי תפארת עוזמו אתה", כי תפארת מדת רחמים, ועז מדת הדין... וגם יש בזה אות בשמים, שהחודש הזה מזלו מאזנים, והוא בחודש הזה מזל הצומח, להגיד כי בו פלס ומאזני משפט לה'.
הקדוש ברוך הוא שלח לאדם למטה לעשות עבודתו ופקודתו, והוא הלך חשכים ואין נוגה בדרכים מקולקלים, ויודע הדבר להקב"ה ויצו תחלה לשלוח עליו נגעים קטנים, וזהו בראש השנה אשר יפקד איש איך לעשות בו, ולהתרות בו שיניח מעשיו מקולקלים. ואם... מתחרט וישוב אל ה', ואח"כ ישכח במעט זמן וישוב לקלקולו... יוסיף ה' לדונו כפי צורך הזמן, לשלוח עליו נגעים וכמה דברים המעוררים אותו משינתו האיוולת. ואין זה בגדר עונש, כמו שלא יתואר לעונש איש אשר יתעלף ויכו אותו על הלחי בכל כחם... כי אין זה לנקמה ועונש, רק לעורר ולהשיב רוחו אל נדנה. כן הדבר ביסורים ועונשים הבאים לאדם בחיים חיותו, הם רק להקיץ אותו משינתו ולעורר רוח נשמתו. וזהו הדין שנעשה בכל ראש השנה לאדם. וכאשר ראה הקדוש ברוך הוא שבכל זה לא נעשה שליחותו, והאדם הולך בדרך לא טוב... יצוה שישוב אל מקום אשר לוקח משם ויגוע וימות... ואז נגזר עליו כמה זמן יהיה בגיהנום של אש ושל שלג ושאר עונשים, כדי לטהר צואתו פגמו וכתמו... וגם זה אין בגדר עונש... הכל בגדר כיבוס ורחיצה... וזהו יום הדין לאחר מיתה. ולעתיד לבא אז יהיה יום הדין גדול... ואז נידון לעונשו כפי חטאו... ואלו הן שלשה זמני דינים.
ודעו כי יום הדין הגדול נקרא יום דין, אבל מה שאדם נידון בזה העולם בכל ראש השנה וכדומה מהימים, נקרא יום תוכחה, הוא רק להוכיח לאדם למען יתן אל לבו לשוב מדרכיו.
וזה פירוש "תקעו בחודש שופר" - "תקעו" זה בחי' הממשלה הנ"ל, בחי' "ותקעתיו יתד במקום נאמן" כנ"ל. "בחודש" - זה בחי' התחדשות המוחין שבשלש רגלים. בבחי' (תהלים קד) "עשה ירח למועדים", שכל המועדים והרגלים הם ע"י חידוש הירח. "שופר" - זה בחי' הלב, שניזון משופרא דשופרא (זוהר פנחס רטז, רכא). גם שופר הוא בחי' יראה, בבחי' (עמוס ג) "היתקע שופר בעיר ועם לא יחרדו". גם שופר הוא בחי' נבואה, בבחי' (ישעיה נח) "הרם כשופר קולך". גם שופר הוא בחי' תפלה, בבחי' (תהלים קיח) "מן המיצר קראתי י-ה" וכו', וזה בחי' מיצר השופר ומרחב השופר. גם הוא בחי' שיח השדה שחוזרין כחם לתוך התפלה, בבחי' "ויצא יצחק לשוח בשדה" כנ"ל. וזה בחי' שופר, בבחי' (יהושע ו) "במשוך בקרן היובל" ר"ת "ויצא יצחק לשוח בשדה" כנ"ל. וע"י כל הבחי' אלו "בכסא ליום חגנו", היינו ר"ה, כי עי"ז יכולין לעשות ר"ה כנ"ל.
21-23
21-40
מאמר יח: ...מבואר בפרי עץ חיים אשר מראש השנה עד יום הכפורים הוא תקון ובנין המלכות דאצילות... ידוע דבחינת מלכות דאצילות היא מקור העולמות דבריאה-יצירה-עשיה... והנה בכל יום הרי מדה זו מחדשת שפע האור והחסד עליון בכל העולמות... ובכל ראש השנה נמשך אור חדש מאין סוף ברוך הוא למדת מלכותו יתברך על כל השנה כולה להחיות עולמות בריאה-יצירה-עשיה לזונם ולפרנסם, שאור וחיות זה הוא כולל חיות עולם שנה נפש של כל השנה כולה... וזהו בחינת המשכת החסד עליון שנמשך מבחינת הכתר בחינת חסדים דעתיק בבחינת מלכות בראש השנה ויום הכפורים, ומבחינת מלכות נמשך בכל העולמות.
מאמר יט, פרק א: וזהו מה שאמרו רז"ל דמזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה עד יום הכפורים, היינו שעל ידי ה' גבורות נמשך הקצבה שהוא כמה יומשך החסד עליון לכל אדם בפרט, מה שאין כן מתחלה היה החסד אור וחיות כללי לכללות העולמות...
מאמר יט, פרק ב:... מובן דמבחינת החסד שנקצב בראש השנה ויום הכפורים ונמשך בבחינת מלכות דאצילות יכול להיות מזה כמה מיני אופני חסד בעשיה... והרי הוא בבחינת חסד פשוט עדיין שיכול להצטייר על ידי ההתלבשות דעולמות בריאה-יצירה-עשיה כנ"ל, שעל ידי זה נעשה בבחינת חסד גשמי בעולם הזה הגשמי בכמה אופנים שונים. ועל זה הוא הדין ומשפט בכל יום בהחסד שנמשך להאדם, לצורך מה יתפשט ויומשך ממנו בעשיה, אם לכל מילי דמיטב לבני חיי ומזוני בריוח או רק שנים מהם בריוח או רק אחד מהם... גם הדין הוא אם ראוי וכדאי האדם שיומשך וישתלשל החסד ההוא בעשיה בעולם הזה הגשמית, או אפשר אינו ראוי אז לזה ביום ההוא לפי מעשיו... או יקבלו לעולם הבא..
ועל פי זה יתווכו ב' המאמרים הנ"ל דמזונותיו של אדם קצובים לו בראש השנה ויום הכפורים ומכל מקום אדם נידון בכל יום, כי קצובים לו היינו שנקצבה לו המשכת חסד עליון מראש השנה ויום הכפורים על כל השנה, ואף על פי כן אדם נידון בכל יום היינו באופני ציורי החסד באיזה חסד יצטייר בעולם הזה בפועל כו'...
מאמר כ, פרק א: והנה זה שהאדם נידון בכל יום, הוא דעת רבי יוסי... ולדעת רבי נתן נידון בכל שעה... והקשו על זה דאם כן לרבי יוסי ולרבי נתן אין בין ראש השנה לכל ימות השנה כלום לענין דין של מעלה, ואיך יפרשו הפסוק "דכי חק לישראל הוא משפט לאלקי יעקב" דקאי על ראש השנה. וגם מה שכתוב "עיני ה' אלקיך בה מראשית השנה" (דברים יא, יב) שמזה למדו בגמרא (לעיל ח ע"א) דראש השנה הוא ראש השנה לדין. ועוד מהו ענין מלכיות זכרונות ושופרות שאומרים בראש השנה?...
אלא ודאי אין מחלוקת בזה כלל אשר ראש השנה ויום הכפורים הוא יום הדין... דבראש השנה נמשך החסד כפי שנקצב לכל העולם בכלל... אלא דמכל מקום סבירא ליה לרבי יוסי ורבי נתן, דאדם נידון בכל יום דין ומשפט גמור על כל הענינים לחולי ולבריאות ולחיים כו', והיינו לפי שהחסד הקצוב לו בראש השנה ויום הכפורים, אף שכבר נמשך לבחינת מלכות דאצילות אין בו עדיין שום תואר ותמונה מעניני עולם הזה, כי אין ערוך עשיה לגבי אצילות, על כן אף שיוכל להיות ממנו כל השפעות עניני עולם הזה, מכל מקום בראש השנה ויום הכפורים לא נגמר המשפט בפירוש מה יהיה מהחסד הזה ובמה תהיה ההשפעה אם בבני או בחיי או במזוני או בכלם או בענינים הרוחנים ובחיי עולם הבא, והדין ומשפט במה תהיה ההשפעה הוא בבית דין שלמעלה בהיכלות דבריאה ויצירה כו', וזהו הדין ומשפט שבכל יום ממש וכמו שנתבאר...
יש דין ומשפט בפרט בכל יום מה יצטייר ויומשך מהחסד הזה... אם בני וחיי או מזוני וחיי וכדומה וכמו שנתבאר לעיל... אולי יהיה החסד הזה השפעות ענינים רוחנים או לחיי עולם הבא וכו'... וזהו לפי מעשיו, כן הוא הדין ומשפט בהיכלות דבריאה. ונמצא שניהם אמת, דעיקר הדין על המשכת החסד הוא בראש השנה ויום הכפורים, ומכל מקום יש דין ומשפט גמור בכל יום.
מאמר כא, פרק א: אמנם דעת רבנן.... דבראש השנה ויום הכפורים נגמר פרטי עניני האדם על כל השנה לחיים או כו' וכן לכל המאורעות שלו... דבהחסד שנקצב לו ניתן תואר ותמונה ממה שיומשך מזה בעולם הזה...
מאמר כב, פרק א: והנה עם היות דדעת רבנן שמזונותיו של אדם קצובין לו מראש השנה, ונתבאר לעיל שכל צרכי האדם ובני ביתו בבני חיי ומזוני הם בכלל המזונות בכל זה גם לדעת רבנן, הנה יש דין בכל יום, ולכן אנו מתפללים ומבקשים בכל יום רפאנו וברך עלינו, והגם דבגמרא אמרו כמאן מצלינן האידנא אקצירי ומריעי כמאן כרבי יוסי, מכל מקום הלא גם לרבנן מי לא מצלינן וברך עלינו כמו שכתוב בתוספות שם. והענין הוא, דהגם שהחסד נקצב בראש השנה ויום הכפורים מכל מקום הוא עדיין בבחינת מלכות דאצילות כמו שהיא באצילות... ולהיותו עדיין במלכות דאצילות, הנה כדי שיומשך למטה הוא על ידי השתלשלות והתלבשות בבריאה-יצירה-עשיה דבר יום ביומו, ויש על זה דין ועיון אם ראוי וכדאי האדם שיומשך ויתלבש החסד בעשיה בגשמיות לטוב לו, שיוסיף בלימוד התורה במנוחה ובקיום המצות בהידור... או חס ושלום שההשפעה בגשמיות תהיה לרעתו וכמו שכתוב "ומשלם לשנאו להאבידו" משכר הרוחני בעולם הבא... ולפעמים הנה הפסק דין אשר הטוב שנקצב לו ישאר למעלה בעולמות הרוחנים ויקבלנו לעולם הבא...
ורק הנפקא מינה בין רבנן לרבי יוסי הוא, דלרבנן כבר נאמר ונגזר בראש השנה ויום הכפורים מה יומשך מהחסד, ואשר לפי זה הדין שאחר כך בכל יום שהוא אם יקויים כפי שנאמר ונגזר מכבר אינו תחלת דין, והוא על דרך שמבואר בגמרא דלרבי יוסי דאמר אדם נידון בכל יום הא דכתיב "לרגעים תבחננו", דמשמע כל שעה הוא, עיוני בעלמא ואינו דין ממש, כך לרבנן דאמרי אדם נגמר גזר דינו בראש השנה ויום הכפורים, הא דכתיב "לעשות משפט כו' דבר יום ביומו" הוא גם כן עיון, אלא שאינו עיוני בעלמא אלא נקרא פקידה שהוא יותר מעיון, והוא מה שכתוב "ותפקדנו לבקרים" כו', ולכן צריכים להתפלל ולבקש בכל יום גם לרבנן.
ורבי יוסי סבר שבכל יום הוא דין גמור, דרבי יוסי מפרש פקידה הנאמר בפסוק "ותפקדנו לבקרים" שהוא משפט גמור, ורבנן מפרשים משפט הנאמר בפסוק "לעשות משפט" כו' שהוא ענין פקידה, ולשניהם שני הכתובים האלו מבארים זה את זה... מה שאין כן מה שנאמר "כי חק לישראל הוא משפט לאלקי יעקב" קאי על הדין דראש השנה, והטעם הוא לפי שבהחסד דאצילות אין בו שום תואר עדיין מחסד דעשיה ומההשפעות הנמשכות למטה, לכן בכדי שיצטייר בהחסד ציור השפעות דעשיה שזה בו התחדשות, יש על זה דין גמור אם יצטייר ובאיזה אופן יצטייר או שישאר רק בעולם העליון ברוחניות ויקבל אותו לעולם הבא...
מאמר כב, פרק ג: והנה על פי זה יובן דעת רבי יוסי דסובר שבכל יום יש דין גמור, דהנה זה שיומשך השפעות חסד גשמי ממש בבני חיי ומזוני צריך להיות על ידי הכלים ועל ידי הלבושים דבריאה-יצירה-עשיה דוקא, שעל ידי זה נצטייר הדבר בבחינת יש עד שבא בבחינת ציור גשמי, והציור הזה הרי הוא התחדשות שהרי הוא בדרך בריאה יש מאין, דמה שהחסד דאצילות כולל שרשי החסד דבריאה-יצירה-עשיה ונמשך בדרך השתלשלות הוא בחינת החיות הרוחני ובחינת הנשמה שהוא האור דחסד דבריאה-יצירה-עשיה, אבל ציור היש דכלים ולבושים דחסד דבריאה-יצירה-עשיה זה אינו כלול בחסד דאצילות ונתחדש ממש בדרך בריאה יש מאין ולכן על זה שייך דין גמור.
ולפי זה יובן גם כן מה שנתבאר לעיל דגם לרבנן אפשר להיות שלא יומשך ויתלבש בחסד דעשיה, ולכאורה מאחר שכבר כלול הוא בחסד דאצילות הרי בהכרח שיומשך, ולפי הנ"ל מובן דזה שיצטייר בציור גשמי אינו בהכרח כי זה אינו כלול בהחסד דאצילות, ולכן יכול להיות שיומשך רק בבחינת הרוחניות כמו בהגילוים דגן עדן התחתון וגן עדן העליון (שזה נמשך מבחינת הנשמה) ולא יומשך בגשמיות ממש.
ולפי זה יובן דרבנן ורבי יוסי מר אמר חדא ומר אמר חדא ולא פליגי כלל... דרבנן מדברים מבחינת המשכת האור והחיות הרוחני, שזה נכלל בהדין ומשפט דראש השנה ויום הכפורים, לפי שהחסד שנמשך בראש השנה ויום הכפורים כולל זה ונמשך בכל יום בדרך השתלשלות ואינו התחדשות, ולכן אין על זה דין ומשפט כי אם פקידה ועיון לבד ובזה גם רבי יוסי מודה, אך רבי יוסי מדבר בהמשכת בחינת הציור הגשמי ממש שזהו עיקר ההמשכה דבר יום ביומו להיות השפעות גשמיות ממש, והמשכה זו בדרך התחדשות, לכן אומר שיש דין גמור בכל יום על ההשפעה וגם רבנן מודים בזה.
21-40
הנה עיקר ההכנה של ראש השנה על כל השנה הוא מפני שהאור של קדושת הנפש מאיר ביותר כתחילת היצירה, כענין "חדש ימינו כקדם" (איכה ה, כא), על כן יוכל לראות בעין יפה איך לישר דרכיו וכדכתיב: "ד' באור פניך יהלכון" (תהילים פט, טז). והנה הקבלה, אם היא באמת נכונה ובטוחה, מספיק שיכתב ויחתם לטובה בספרן של צדיקים, ויש בכח ראש השנה לתקן כל השנה הבאה כולה והיא כולה מתתקנת לטובה. אבל אם אין הקבלה כ"כ בטוחה, אז אע"פ שדינו נחתם לטובה, מ"מ צריך עוד חיזוק בכל עת להוציא לאור צדקו. ע"כ נתן ה' יתברך ראשי חדשים לישראל, ובכל ר"ח שופעת קדושה שנקל לחדש כחו כעין ר"ה, ומחדש כח בכל חודש להוציא אל הפועל מה שנגזר לטובה בר"ה, רק אנו מתפללים שתהי' ההסכמה לטובה בטוחה, ולא נהי' צריכים להוציא לאור את המשפט מעט מעט... ואם הקבלה של ר"ה היא מסופקת, אז הקב"ה מניח את המשפט חתום בכח, והיינו שיהי' צריך בכל חודש לחידוש זכות כדי לזכות באותו חודש בחלקו הקצוב לו בר"ה, אבל כשהקבלה בטוחה, אז נפסק הדין לגמרי בכל כחו בר"ה עצמו... ומפני שקצת הי' צורך לזה תמיד, הי' ענין חטאת ר"ח כדי לערבב את השטן כעין שעיר המשתלח וערבוב דשופר...
והנה כח השפע כשיורד מאת ה' יתברך וניתן למלאכיו עושי רצונו להגיעם ליד הזוכים בהם, ג"כ תלוי במעשה שגרם הזכות של השפע. אם הי' מעשה שעבר או קבלה ברורה ובטוחה, אז הדבר נמסר ליד שליח בתוקף גזירה שיגיע ליד המקבל, וא"א לאחרה כלל. אבל אם הקבלה מסופקת קצת, אז הדבר נמסר ליד שליח, אבל הוא צריך עדיין להיות נידון בכל עת אם להוריד אליו השפע או לא, לפי מעשיו המתחדשים ע"פ קבלתו. וניחא בזה קושית התוספות בפ"ק דר"ה (ראש השנה טז, א ד"ה כמאן) דהא אנן מצלינן אקצירי ואמריעי, א"כ הוא כמ"ד אדם נידון בכל יום, א"כ למה אנו מחזיקים את ר"ה ליום דין? אבל באמת הוא שעיקר הדין בר"ה, וע"פ קבלתו נגמר הדבר, אלא שאם היתה הקבלה מסופקת, נידון בכל יום לפי מעשיו של אותו יום, לפי שהקב"ה מנהיג את עולמו לפי מעשה בני אדם בהווה, לא ע"פ ידיעתו ית'...
והנה עיקר הגלות הי' בשביל שנשבת השלום, שהרי "חבור עצבים אפרים הנח לו" (הושע ד, יז), ועיקר גלות בבל שלא היתה ממנה גאולה שלמה הי' מפני חסרון האחדות וההתכללות, שהרי דרשו חז"ל בפ"ק דיומא (ט ע"ב): מאי דכתיב "אם חומה היא נבנה עלי' טירת כסף, ואם דלת היא נצור עלי' לוח ארז" (שיר השירים ח, ט), שאם היתה עליית ישראל כחומה ובאחדות גמורה היתה מתקיימת, ומפני שרבים לא עלו בטל בעוה"ר כח האחדות. והנה נודע שגדר השם נקרא כל דבר ע"ש עיקר פעולתו. וכל זמן שהיתה קדושת האחדות שורה כמו בזמן בנין בית הראשון, חלה הקדושה שכל אחד הי' כלול בהכלל, ונמצא שלא הי' צריך בכל חודש כח מיוחד להוציא על ידו לאור השפע הנגזר בר"ה, אלא שמצד כח ר"ה הי' בא בכל חודש בזמנו, ע"כ לא הי' שם מיוחד לכל חודש. אבל משעלו מבבל כדלת (יומא שם) והאחדות נשבתה בעוה"ר, צריך כל חודש כח מיוחד להוציא לאור השפע הנגזר ע"פ הקבלה הטובה דר"ה, מפני שמצד יחידותו של היחיד הענין מסופק, ע"כ עלו בידם שמות פרטיים לכל חודש...
ובירושלמי פ"ק דר"ה (הלכה ג) איתא: "מלך וציבור נידונין בכל יום", וצ"ל דלא יקשה מקרא ד"מרשית השנה ועד אחרית שנה", דהתם בציבור קאי וקאמר דמר"ה נידון עד אחריתה. וצ"ל דאם שינו הכלל מעשיהם או המלך, משתנה דינם בכל יום, אבל היחיד שנכלל בציבור, כל זמן שלא שינו הציבור מעשיהם אין דינו משתנה, וע"פ הרגיל אין הציבור חוזרים מדרך טובה, ע"כ בהתכללו עם הציבור הוא קרוב לשכר.
21-41
21-48
21-49
הנה על קביעות משפט ד' על עולמו ביום ר"ה יש להפליא הפלא ופלא. קביעת משפט נדרש רק לבשר ודם, כדין מושב בי"ד דבעינן קביעות מקום ויום קבוע, אבל לפניו יתברך שפוקד הכל בסקירה אחת והכל נגלה לפניו ואין נסתר מנגד עיניו, למה נדרש שיהיה להדין והמשפט יום קבוע?
אכן, שונה המשפט של התורה ממשפט שאר העמים. לפנינו נדמה שמשפט אמת הוא אם קולעים אל המציאות איך הי' ודנין לפי המציאות האמתי... אולם זהו רק במשפט שאר העמים. אבל משפט ישראל שהוא משפט האלקי, חזינן דאינו נידון רק עפ"י המציאות בלבד, אלא שיש אמת יותר גדול... מהמציאות, שהרי סנהדרין שראו כולם לחובה פוטרים אותו [סנהדרין יז ע"א], ואילו כל הנידון הי' רק עפ"י המציאות, מה לנו בירור יותר מציאות ממה שכל הסנהדרין ראו לחובה? וכן אם לבירור המציאות, מאי נ"מ בין אם הדין ביום אם בלילה, וכיוצא כל הדינים של סדר המשפטים.
אמנם הוא הדבר: דיננו אינו עפ"י המציאות בלבד, שבאמת אין הקליעה אל המציאות קליעה אל אמת המשפט, כי מי יודע תוכן לבות בני אדם, אולי יצרו אנסו או נכנסה בו רוח שטות וכיוצא. וגם אם הוא חטא, אשתו ובניו מה חטאו וכן כל האחרים שיצטערו בהעדרו... אלא שכל דיננו הם עפ"י חוקי התורה, החוקים האלקים שקורא הדורות מראש קבע אותם בההויה, שרק על פיהם יוחתך הדין, יען שעל ידם לא יצא המשפט מעוקל ח"ו לא בהנאשם ולא בסביבתו, שככה הטביע הקב"ה בעולמו שהחוקים הללו, החוקים האלקיים, לא יהיו מתמלאים דוקא אם הדין דין אמת לאמיתו, "אלקים נצב בעדת אל" (תהלים פב). ועל כן לוּ גם אם מצד בירור המציאות היה אפשר להתברר ע"י עדים כמשה ואהרן, בכ"ז מצד בירור התורה שאליו כיוֵן הוא יתברך, לא יתכן בעדים קרובים אף הם כמשה ואהרן, וכן סנהדרין שראו כולם לחובה, שאם עפ"י המציאות הוא בירור, אין זה בירור עפ"י התורה, ועלול לצאת מזה משפט מעוקל, אם ישר אם בלתי ישר...
ובטורי אבן [מגילה יד ע"ב] שם כתב וז"ל: והנראה לי בזה דודאי מורד במלכות א"צ לדיינו בסנהדרין... מיהו ה"מ אם הדבר ברור שזה שמרד בו יש לו דין מלך גמור, א"נ הדבר ברור שיש בדבר זה דין מורד גמור וידוע, אבל אם יש בדבר הזה ספק בעיקר הדבר וכו' צריך לדונו בסנהדרין תחלה לגילוי מילתא וכו'. מיהו אין דין זה דומה לגמרי לשאר דיני נפשות דצריך עדים והתראה ושאר חומרות... אבל מורד במלכות מיד שמרד במלך נגמר עונש המיתה עליו וכו' ונהי שדבר זה צריך לדונו בסנהדרין לברר שדין מלך יש לו ושזה נקרא מורד, הא כיון שדנו שיש דין מלך ע"ז וזה נקרא מורד איגלאי מילתא למפרע דמשעה שמרד בר קטלא הוא. עכ"ל.
והוא הענין, דמורד במלכות נידון בעיקר עפ"י המציאות, וא"צ רק בירורים לברר איך היה המציאות, מש"ה דנים אותו גם בלילה. משא"כ שאר דינים שנידונים בעיקר עפ"י חוקי התורה, לא סגי בלא אותם התנאים של גזיה"כ עליהם.
מעתה נבין ג"כ הקביעות של יום הדין בר"ה ובעשי"ת ויוה"כ, הגם דהכל גלוי וידוע לפניו ית"ש, דכל זה היה קשיא רק אם הדינים היו נידונים לפי המציאות, אבל אם נידונים בעיקר לפי חוקי התורה, כשם שלעולם לא נקשה על חוקי הבריאה כלל, כן אין לנו להקשות על חוקי המשפט, שגם הם מחוקי ההוייה והבריאה.
אולם אם חזינן דמורד במלכות יש לו דין אחר ונידון עפ"י המציאות ואינו זקוק להיות נידון דוקא עפ"י חוקי התורה, ממוצא דבר נלמד שכן הוא גם בהמשפט העליון, דכל אלו החוקים הם חוקי הבריאה וההויה בהמשפט אינם אלא בהמשפטים שעל שאר העבירות, אבל על אותם העבירות שנענשים בבחינת מורד ח"ו, נידונים גם למעלה רק עפ"י המציאות. וכשם שבארנו שהמשפט שעפ"י חוקי התורה וההוה מקילים הרבה את המשפט שלא יתחייבו בהם זולת אם אין עוד שום מליצי יושר, כלומר אשר אינו מתחייב לסבול מצערו של הנאשם, ככה גם אנו רשאים להבין בהמשפט העליון, אולם מורד במלכות שנידון עפ"י המציאות ואין כל אלו החשבונות נכנסים בהדין, מובן שגם למעלה ככה הוא, וכבד וקשה מאד מאד המשפט של מורד ח"ו. לפ"ז, באמת המשפט של מורד שתלוי רק בבירור המציאות, אינו וקוק כלל לר"ה עשי"ת ויוה"כ, זמן של גילוי רחמים, אלא הוא נידון בכל שעה, שהרי המציאות כולה גלוי וידוע לפניו ית"ש... אם כבר נתייבש שכלו, ומצד השכל ג"כ מסכים להעבירה, זהו מרד. ובכן נמצא שכל עבירה שנעשה לו כהיתר הוא בכלל מרד עליה...
הננו צריכים להיות מלאים פחד ורעד וחיל יאחזנו, אולי כל דיננו אינו בר"ה אלא לפני ר"ה, שדנים אותנו כדין מורד עפ"י המציאות... לכן כל העבודה באלול לצאת עכ"פ מידי פשע, שלא להיות מורד, לעשות תשובה חרטה לעבר וקבלה להבא על כל התרשלות ממ"ע, ואם עבר אדם על מ"ע אינו זז משם עד שמוחלין לו מיד, וכן לעבוד להשיב הכל לידי חומרתן שלא להיות שום דבר כהיתר, שמתוך זה שנצא עכ"פ מלהיות מורד נוכל לקוות לזכי' בדין ביום ר"ה.
זהו אמרו לפני מלכיות, היינו הזדככו עכ"פ שלא תהיו מורד במלכות, ואז כבר יהיה בניקל דינכם בר"ה, שאזכור לכם עקידתו של יצחק, ובמה בשופר.
22-24
22-40
ודבריהם נראין קצת דוחק, דודאי כשנגזר החולי נגזר בכמות ואיכות. ועוד קשה הא דאמר בש"ס האי לעיוני בעלמא, דלמה לי' להעיון המוקדם, הא בר"ה הכל נסקרין בסקירה אחת [לקמן יח ע"א] והוא צופה ומביט עד סוף כל הדורות בצפי' אחת. ועוד קשה, הא בד' חלוקי כפרה שעבר על לא תעשה תשובה תולה להגן מיסורין ויום הכיפורים מכפר (יומא פו ע"א), באיזה יסורין הוא תולה, אי מיסורין שנגזר ביוה"כ - אפילו תשובה אינו מועיל, ואי מיסורין שאחר יוה"כ - הא אחר יוה"כ לא נגזר כלל. ועוד קשה, לר' יוסי מה צורך ליום ראש השנה, הא נידון בכל יום...
והנראה לענ"ד דיש שני מיני יסורין:... [כשהקב"ה רואה שהאדם נוטה לתאוות החומריות... מיסרו ביסורין כדי לעוררו בתשובה שלא ישנה בחטא, ואף שיסורין לא נגזר עליו בר"ה, כיון שיסורין אלו אינן יסורין עונשיין רק לטובתו]... ויש ג"כ יסורין של עונשין, כמלך שמעניש על חטא שחטא נגדו... וזהו כוונת הש"ס במה שאמרו ההוא לעיוני בעלמא, כי בראש השנה וביום הכפורים נגזר הדין מהיסורין העונשיים, וזהו בכלל משפט, כמלך שמייסר ועושה משפט למי שחטא נגדו. משא"כ בשאר ימות השנה, אין דנין דין משפט עונש כלל, כי השי"ת ברחמיו קבע ימים אלו לעשות משפט בהן, היותן ימי רצון, כמו שהאב שממתין מלהעניש לבן עד שתהי' האם ג"כ שם, למען לא תניחו לכעוס הרבה... משא"כ יסורין הבאין לעוררו בתשובה, ולא לעשות דין... נקרא עיוני בעלמא, כדרך שהרופא משגיח על איש שלא יחלה, ואם רואה שעלה בו איזה אבעבוע חותכו תיכף, או אם רואה שאכל אכילה גסה נותן לו תיכף דבר המורק אותו מאכל. וזה אי אפשר להמתין עד יוה"כ...
ולפי זה אתי שפיר גם קושיית התוס'. דוודאי אין שייך תפלת אחרים רק ביסורים עונשיים... אבל מה שמייסרין לאיש בכדי להזכירו לשוב... לא שייך תפלת אחרים עליו... שאי אפשר לרפואה בלי התשובה... כיון שההכאות הוא לטובתו... ולפ"ז מקשה הש"ס שפיר כמאן מצלינן אקצירי ואמריעי, דהיינו שיועיל תפלת אחרים באמצע השנה... לא מצלינן באמצע השנה רק אליבא דר' יוסי. וזהו ג"כ הכוונה מה שאמרו תשובה תולה [מהיסורין] ויוה"כ מכפר, היינו שתשובה מגין מהיסורין, שאלולי התשובה הי' בא עליו יסורין כדי לעוררו בתשובה. משא"כ יסורין עונשיים אין נידונים רק בר"ה ויוה"כ לרבנן, ולר' יוסי אפילו יסורים עונשיים בכל יום.
והקושיא שקשה לר' יוסי, דא"כ מה תוספות יש לר"ה משאר ימים, וקרא כתיב בראש השנה: "כי חק לישראל הוא משפט לאלקי יעקב" (תהלים פא, ה). נראה ... דאף ר' יוסי לא אמר נידון בכל יום רק האדם בפרטות, אבל הדין של ציבור מה שנשקלין העולם ביחד, היאך להתנהג עם העולם בכלל, הן לדבר רע ח"ו, הן לטוב, שצריך לכלל העולם, זה לא נידון רק [=אלא] בראש השנה.
ולפי זה אתי שפיר הא דלעולם יבקש אדם רחמים שלא יחלה [שבת לב ע"א], והיינו אפילו לרבנן דלא מצלינן רחמי אקצירי ואמריעי, אבל הוא על עצמו יכול לבקש רחמים תמיד, דכשהוא מתעורר בעצמו לבקש מטו מהקב"ה, אז הקדוש ברוך הוא עוזרו לתשובה, ואין הקדוש ברוך הוא צריך שוב לייסרו לעוררו לתשובה... וע"ז אמר שאם יחלה אומרים לו הבא זכות והפטר, [כלומר שלפעמים אף באמצע השנה יחלה, אף שלא נגזר עליו בר"ה, בכדי לומר לו שיביא זכות, דהיינו שיעשה תשובה על אותו חטא שחטא באמצע השנה ויפטר מהיסורין...]...
דיש להסביר גם כן דברי התוס' דמתי יחלה נגזר ומתי יתרפא לא נגזר. והיינו דהא דאמרינן (לקמן יח ע"א) דאחר גזר דין אינו מועיל תשובה, היינו שאינו מועיל תשובה לעקור הגזירה מכל וכל, אבל מכל מקום מועיל זה. ואפילו חרב חדה מונחת לו על צווארו של אדם, אל ימנע עצמו מן הרחמים ומן התשובה (ברכות י ע"א). ולכך... אם הוא מאותן שאין מונעין מהם דרכי התשובה, אין גוזרין עליו רק שיחלה. ואז מועיל תשובה וזכות ובקשה, ובזכותו יכול להנצל...
והא שהקשו התוס' מהא דאמר רבי יהודה הנכנס לבקר את החולה כו', יש לתרץ... [דהיינו שמבקשין מעליו להקל עליו היסורין שיבואו במעט מעט, וזה יכול לבקש אפי' באמצע השנה. והא דאמרינן כמאן מצלינן האידנא אקצירי ואמריעי, היינו מה שמבקשים עליו שלא יחלה, והיינו שיעקר הגזירה מכל וכל, וזה א"א רק לר' יוסי. וזהו כוונת התוס' שכתבו דמתי יחלה נגזר בר"ה אבל מתי יתרפא לא נגזר, פי' דאף באמצע השנה יכולין לבטל להאריך הזמן, שיתייסר מעט מעט כפיד של תרנגולים].
22-39
אבל מזה נלמד, דיותר טוב שיהיה צדיק נידון תחילה ורשע אחריו, משיהיה רשע נידון תחילה, דאז הוא הקדוש ברוך הוא בכעס. אך יש סברא להיפך, כמאמר האשה צרפתית לאליהו [מלכים א' יז] "כי באת אלי לפקוד עוני", דזולת אליהו היתה נדונית כצדקת, אבל בערך אליהו, לא היתה צדקת, ופקד ה' עוונה, וא"כ יותר טוב שיהיה הרשע נידון, דבערכו הוא צדיק ולא יהיה נתפס בעונו, משא"כ כשיהיה צדיק נידון יהיה נפקד עונו בערכו. אבל באמת מ"מ יותר טוב שיהיה הצדיק ראשון נידון מקמיה דליפוש ריתחא, כי השטן מקטרג ביותר ויש לו פתחון פה. וזהו אומרם [ירושלמי שבת פ"ב ה"ו] השטן מקטרג בעת סכנה, כי הוא עידן ריתחא, ולכך מלך נידון תחילה, דלא ליפוש ריתחא כלל...
אבל יש מקום לפרש הא דאמרינן מקמי דניפוש ריתחא בפירוש אחר, והוא, דלכך המלך נכנס תחילה, דאם המלך יצא זכאי, זכותו מגינה על כל העם, כדאמרינן בכל דוכתא, ואם יצא חייב, הרי הדור ניצול, דלכך חטאו, כי ראו מנהיגם חטא, וכבר אמרו [משלי כט, יב] "מושל מקשיב על דבר שקר" וכו', וא"כ בממה נפשך ניצול הדור מעונש גדול, ולכך נכנס תחילה, דלא ליפוש ריתחא כל כך על שאר הצבור, כי בממה נפשך הם נצולים כנ"ל.
34-35
35-36
36-39
39-40