Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת ערכין
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
ב ע"א ב ע"א
ב. [ערכין]
שני בכורות הם, חכמת אלהים וחכמת שלמה. ואומרת חכמת שלמה שהוא הבכור "ואהבת לרעך כמוך", ברור לו מיתה יפה, ואז תחשב כא' מן הבכורות הניתן לכהן, ואם לאו אמסרך ביד מלאך א' ושמו דומה, ודע מה יעשה לך, כי דרכו לעשות צער וחליפין... ואחר בכורות ערכין, כי הנפש שמאבד הטבח מלעלות לבכו"ר אין לה ערך ודמיון, ולכן אין ערך ודמיון בדין הקשה שיבוא לה, והערכים ערך הגוף ולא הנפש, ולכן אומר הבכר שהיא כ"י אינו דומה ערך הגוף לערך הנפש.
(רבי אביגדור קארא, ספר הפליאה, דף כז ע"ב)
[ערכין]
פרשת ערכין שהוא לפי השתנות זמני האדם, וכסף הוא אהבה, והערך הוא לפי שניו כמה הוא באותו זמן במדרגת אהבת ה', ככה יתן כסף שקלים להקדש, ושיערה התורה שיעור מדרגת האהבה לפי שניו.
(שם משמואל פרשת בחקותי תרע"א עמ' שסא)
ב. [ערכין]
ואיתא במדרש (ויק"ר לז, ב) על הפסוק (איוב לד, יא) "כי פועל אדם ישלם לו" - זה משה וכו', "וירא בסבלותם" וכו' - ראה משוי איש על אשה וכו' וישב להם סבלותם, ועל ידי זה זכה לפרשת ערכין, הדא הוא דכתיב (ויקרא כז, ב) וכו' "בערכך נפשות לה'". היינו שזכה שיוכל להעריך כל נפשות ישראל. רש"י ז"ל מדקדק (שם פסוק ג) על כפל הכפי"ן בתיבת ערכך. אולם הכוונה לכחו של משה רבינו, כדאיתא (רע"מ ח"ג רעג, תקונ"ז קיב ע"א): אתפשטותא דמשה בשתין רבוא נשמתין דישראל בכל דרא ודרא. פרשת ערכין נכתבה אחר התוכחה להראות שנשאר כח אצל כל אחד מישראל ולכל נפש יש ערך ופדיון.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת שמות, תרצ"ד)
ב. [ערכין]
"איש כי יפליא נדר בערכך" וגו' (ויקרא כז, ב) - איתא במדרש (ויקרא רבה לז, ב): הדא הוא דכתיב (איוב לד, יא) "כי פועל אדם ישלם לו" וכו', זה משה דכתיב וכו' "וירא בסבלותם" וכו' ראה משוי איש על אשה ומשוי גדול על קטן וכו' וישב להם סבלותם וכו' א"ל הקב"ה וכו' חייך שאת עתיד ליישב ולפרש לבני נדריהם וכו' "איש כי יפליא" וכו'. פרשת ערכין אחר התוכחה היא נחמה לכל נפש להראות שיש לכל נפש ערך, ומשה רבינו ע"ה מגביה כל נפשות ישראל. רש"י מקשה למה כתיב "ערכך" בכפל הכ"ף. אולם הפירוש שמשה רבינו ע"ה הוא המעריך, משה רבינו יכול להעריך, איתא (ח"ג רעג ע"א): אתפשטותא דמשה בכל דרא ודרא ובכל נשמתא ונשמתא.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרפ"ג)
ב. [ערכין]
על משה רבינו שר התורה איתא במדרש (ויקרא רבה לז, ב) שהשווה המשאות במצרים, ולכך זכה לפרש לישראל פרשת ערכין, היינו שכל אחד יתקן מה שכל נפש ונשמה צריכים לתקן.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרפ"ח)
ב. [ערכין]
אח"כ כתובה פרשת ערכין להראות שכל נפש מישראל יש לה שיווי, לרמז שכל נפש מישראל יש לה מקום בכל מקום שהוא נמצא ובכל זמן שהוא נמצא. כתיב "בערכך נפשות וגו' והיה ערכך" (שם כז ב, ג), ומקשה ברש"י למה כתיב שני כפי"ן. אולם הכוונה למשה רבינו בעצמו לרמוז למה שאיתא (זוה"ק ח"ג רעג ע"א) אתפשטותא דמשה בכל ס' רבוא נשמתין דישראל בכל דרא ודרא, הכח של מש"ר ישנו בכל איש ישראל והכל הוא בכח התורה. איתא במדרש (ויקרא רבה לז, ב) עה"פ "כי פועל אדם ישלם לו וכאורח איש ימציאנו" (איוב לד, יא) שזה קאי על מש"ר דכתיב ביה (שמות ב, י) "וירא בסבלותם", והיה מיישב לבני ישראל עבודתם במצרים, וישב להם סבלותם בין איש לאשה וכו', וזכה ונתנה לו פרשת ערכין. ואין הכוונה סתם שיישב להם עבודתם, אלא שיישב אותם בפנימיות, הוא היה מקשר את בני ישראל בשורש הנשמה, וזהו "בערכך נפשות" וגו', שזכה להעריך נפשות ישראל.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרצ"א)
ב. [ערכין]
במדרש (ויק"ר לז ב) עה"פ (ויקרא כז, ב) "איש כי יפליא" וגו', דורש מה דכתיב (איוב לד, יא) "כי פועל אדם ישלם לו וכאורח איש ימציאנו", על משה רבינו, שבשכר שיישב סבלות בני ישראל במצרים, משאוי איש על איש וכו', זכה לסדר להם פרשת ערכין. רש"י מקשה על הכ"ף היתירה בתיבת "ערכך". אולם "ערכך" הוא לשון נוכח והכוונה למשה רבינו. איתא (תקונ"ז קיב ע"א): אתפשטותא דמשה בכל דרא ודרא. משה רבינו הוא נשמתא דנשמתין, הכח שלו הוא בכל נשמה, כל איש ישראל יש לו חלק בתורה, אות בתורה. איתא במדרש תנחומא (ו): בזכות הערכין אני מציל אתכם מגיהנם וכו' שנא' (ישעיה ל, לג) "כי ערוך מאתמול תפתה". הגלות היא ג"כ כך, שע"י יסורי הגלות ניצולים מדינה של גיהנם, כדאיתא (שמות רבה נא, ז) שהקב"ה אמר לאברהם אבינו: במה את מבקש שישתעבדו בניך בגיהנם או בגליות וכו', אברהם בירר לו הגליות... וזה השייכות של גלות מצרים לפרשת ערכין.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי,תרצ"ב)
ב. [ערכין]
איתא במדרש (ויק"ר לז, ב) בפרשת ערכין על הפסוק (איוב לד, יא) "כי פועל אדם ישלם לו וכאורח איש ימציאנו" - זה משה, דכתיב (שמות ב, יא) "ויהי בימים ההם וכו' וירא בסבלותם" וכו', ראה משוי איש על אשה וכו' וישב להם סבלותם בין איש לאשה וכו', א"ל הקב"ה: אתה ישבת לבני סבלותם, חייך שאת עתיד ליישב ולפרש לבני נדריהם וכו' "איש כי יפליא לנדור נדר בערכך נפשות לה'" (ויקרא כז, ב). פרשת ערכין כתובה אחר התוכחה להראות שכל נפש מישראל יהיה לה קיום, זה הוא הערך. איתא ברש"י על ערכך (פסוק ג): וכפל הכפי"ן לא ידעתי מאיזה לשון הוא. אולם הכוונה כלפי משה רבינו, הכח של משה רבינו ישנו בכל נפש מישראל בכל דרא ודרא כדאיתא בזוה"ק (ח"ג רעג ע"א).
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרצ"ד)
ב. [ערכין]
איתא במדרש (ויקרא רבה לז, ב) על הפסוק "כי פועל אדם ישלם לו וכאורח איש ימציאנו" (איוב לד, יא), שזה קאי על משה רבינו, דכתיב "וירא בסבלותם" - ראה משוי איש על אשה וכו' וישב להם סבלותם בין איש לאשה בין גדול לקטן בין בחור לזקן. ואיתא שם במדרש שבשכר זה זכה לסדר לישראל פרשת ערכין. זה הוא חיזוק לישראל. פרשת ערכין כתובה אחר התוכחה, שום נפש לא נאבדת, לכל אחד יש ערך, מבן חודש ומעלה עד למעלה מבן ששים, אין לזה שיעור. איתא במדרש תנחומא (ו): בזכות הערכין וכו' אני מציל אתכם מעריכת גיהנם, שנאמר (ישעיה ל, לג): "כי ערוך מאתמול תפתה". זה הוא הבירור, כל נפש מתעלה, כל איש ישראל יש לו אות בתורה כדאיתא (מגלה עמוקות אופן קפו) ישרא"ל ר"ת יש ששים רבוא אותיות לתורה.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרצ"ז)
ב. [ערכין]
אחר התוכחה כתובה פרשת ערכין, וזה הוא נחמה לכל נפש מישראל, שכל איש ישראל בכל מקום שהוא יש לו ערך, חשיבות, שיווי ושארית. וזהו דכתיב (ויקרא כז, כה) "וכל ערכך יהיה בשקל הקודש". איתא במדרש (ויקרא רבה לז, ב) על הפסוק "וירא בסבלותם", שמשה רבינו השווה במצרים משאוי איש על איש ומשאוי אשה על אשה, ועי"ז זכה לומר לישראל פרשת ערכין. היינו שימצאו הנקודה בכל היסורים ובכל הגליות, כל הצרות הרי הם לזכך הנפש. רש"י (ויקרא כז, ג) מקשה על כפל הכפי"ן בתיבת "ערכך". אולם הכוונה למשה רבינו בעצמו. איתא בזוה"ק (ח"ג רעג ע"א): אתפשטותא דמשה בכל נשמתא ובכל דרא.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרצ"ט)
[ערכין]
רבי הלל מפּאַריטש... הכין קושיא במסכת ערכין כדי לשאת ולתת בהלכה עם אדמו"ר הזקן. מיד עם הכנס אדמו"ר הזקן לחדר... שמע את אדמו"ר הזקן אומר בנגונו הידוע: "כשיש לאברך קושיא בערכין - עליו להעריך עצמו תחלה"... ויש לבאר משמעותו של הסיפור בעבודת ה' בנוגע אלינו: ערכין - הוא ענין שאינו מבוסס על השכל, שהרי הדין בערכין הוא שערך האדם נקבע ע"פ גילו, ולא ע"פ מעלות בני האדם. כל האנשים שבאותו גיל יש להם ערך שוה. ולכאורה, יכול מישהו להקשות: אני עסקתי כל שנותי בתורה ועבודה, בדברים שהקב"ה נהנה מהם, פמליא של מעלה נהנית מהם, וגם ע"פ שכל האנושי ראויים הם להערכה, ואם כן יש ערך רב לשנותי; ואילו שנותיו של פלוני בוזבזו לריק וטוב לו שלא נברא - כיצד, איפוא, יתכן ששנות שנינו יהיו בעלי ערך שוה?! והמענה על זה: כשיש למישהו קושיא בערכין - עליו להעריך עצמו (כדבעי) תחלה, ובמילא תתבטל הקושיא.
(רבי מנחם מנדל שניאורסון, תורת מנחם, ח"א, שנת ה'שי"ת, שיחת ש"פ נצבים, עמ' 208)
הכל מעריכין ונערכין
אחר התוכחה כתובה פרשת ערכין להראות בזה שכל נפש מישראל חביבה מאד ויש לה ערך, השארת הנפש. אחר פרשת התוכחה שבמשנה תורה כתיב (דברים כט, ט) "אתם נצבים", ואיתא ברש"י: לפי ששמעו ישראל מאה קללות חסר שתים חוץ ממ"ט שבתו"כ הוריקו פניהם וכו' התחיל משה לפייסם וכו' הרבה הכעסתם למקום ולא עשה אתכם כלייה וכו'. ומקשים המפרשים (כלי יקר שם) הלא אז עוד לא חטאו כ"כ הרבה ועדיין לא נתמלאה סאתם. אולם משה רבינו הראה להם השורש של כל הדורות והראה להם שתמיד תשאר שארית ישראל. משה רבינו פתח לכל הדורות כדכתיב שם (פסוק יד) "את אשר ישנו פה וגו' ואת אשר איננו פה" וגו', להראות שכל דור יש לו מקום, הצבה. ובערכין ג"כ איתא הכל מעריכין ונערכין, אחד יותר אחד פחות אבל נשארת שארית. וזה הוא בכחו של משה רבינו, שכחו הוא בכל הנשמות כדאיתא (זוה"ק ח"ג רעג ע"א): אתפשטותא דמשה בס' רבוא נשמתין דישראל בכל דרא ודרא. רש"י (ויקרא כז, ג) מדקדק על כפל הכפי"ן בתיבת "ערכך". אבל הפירוש הוא שזה קאי על משה רבינו, ערכך שלך, זה הוא הכח ממשה רבינו ההולך עם כל איש ישראל.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת בחקותי, תרצ"ו)
לאתויי מנוול ומוכה שחין וכו' קמ"ל נפשות כל דהו
במדרש תנחומא (פ' תשא סי' יא): "כופר נפשו" וכו'... רשב"ל אמר מן האונס למד משה שנאמר "ונתן האיש השוכב עמה לאבי הנערה חמשים כסף" וכו'... שהוא פגם בנפש, ועל כן ענשו חמשים כסף כמספר ערכין של זכר, כי בערכין כתיב נפשות ובש"ס ערכין למדו מזה שמוכה שחין ושוטה יש להם ערך, אף דמוכה שחין הגוף מקולקל שאינו שוה כ"כ, והשוטה השכל מקולקל, אלא משום דזה וזה נפש יש להן, על כן יש להם ערך, הרי שהערך הוא מצד הנפש, ומספר הערכין חמשים שקל כסף, ומוכח שמספר חמשים מתיחס לנפש. והטעם יש לומר כי לנפש יש חמש הרגשות, וכל כח כפול עשר לעומת עשרה חלקי הנפש, הוא חמשים.
(שם משמואל פרשת משפטים ושקלים תרע"ה עמ' לה)
ב ע"ב
שכל הענין אינו מדבר אלא בלשון זכר
ואמר לשון "זה" כמורה באצבע, והיה יכול לומר "אלה תולדות אדם" כמו כל "אלה תולדות", כי הוא רמז בכאן, למה שהתורה היא "דו פרצופין", תורה שבכתב ותורה שבעל פה, כדמות זכר ונקבה, כמו שהוזכר בזהר (תקוני זהר, תקון יט, דף לט ע"א)... מכל מקום אמרו רז"ל כל התורה כולה בלשון זכר נאמרה, כי הנקבה נכללת בזכר ומאירה מכבודו. ורמז לדבר, "זאת" ו"זה" שוים במספר קטן, המורים על אחדותם. וכן כתוב (במדבר טו, כט) "תורה אחת יהיה לכם". על כן אמר "זה ספר" בלשון זכר.
(של"ה, תולדות אדם, פתיחה, אות כג במהד' יד רמה)
שכל הענין אינו מדבר אלא בלשון זכר
אמרו רז"ל כל התורה כלה בלשון זכר נאמרה, אבל בגלות אף על פי שכתוב (דברים לא, כא) 'לא תשכח מפי זרעו', תשש כחה והיא כדמות נקבה. וזהו סוד פרה אדומה, שמן השור שהוא זכר נעשה פרה נקבה לטהר בה טומאת המיתה. והנה כשקבלו התורה היה להם חירות מהמיתה שהוא השטן וחירות מהאומות (עבודה זרה ה ע"א), כמו שנאמר (תהלים פב, ו-ז) 'אמרתי אלהים אתם ובני עליון כלכם, אכן כאדם תמותון וכאחד השרים תפלו', שרמז על המיתה והגלות. ודבר זה גורם שאף שהיה איזה גאולה בישראל, היתה בלשון נקבה כמו 'שירה חדשה'. ובקבלת התורה היא בלשון זכר נאמרה. ובקלקולם אחר כך, לא יהיה 'שיר חדש' בלשון זכר עד לעתיד בגאולה אמיתית, והפרה שבאה לטהרה היא נקבה. וזה סוד (שמואל א' ו, יב) 'וישרנה הפרות', תיבת 'וישרנה' היא אנדרוגינוס כולל לשון זכר ונקבה, ורומז על השיר לשון זכר ונקבה 'שיר חדש' ו'שירה חדשה'.
(של"ה, פרשת כי תשא, תורה אור, אות טז במהד' יד רמה)
ר' יוחנן אומר תשלומין לראשון וכו'
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה ט]
סומא באחת מעיניו פטור
[עיין עוד לקט באורי אגדות חגיגה ב]
וחזרו בית הלל להורות כדברי בית שמאי
קביעתו [של ר' יהודה הנשיא] סברת אדם מסויים וחזרתו מאותה הסברא, כגון אמרו בית שמאי אומרים כך ובית הלל אומרים כך וחזרו בית הלל להורות כדברי בית שמאי, כדי ללמדך אהבת האמת ורדיפת הצדק, לפי שאלו האישים הגדולים החסידים המשכילים, המופלגים בחכמה, שלמי הדעת, כאשר ראו דברי החולק עליהם נכונים יותר מדבריהם והגיוניים יותר, נכנעו וחזרו לדעתו. כ"ש וק"ו שאר בני אדם, כשיראה שיריבו צודק שיכנע ואל יתעקש. וזהו דבר ה' "צדק צדק תרדוף". ועל זה אמרו חכמים "הוי מודה על האמת", ר"ל אף על פי שאתה יכול לחלץ את עצמך בטענות ויכוחיות, אם תדע שדבר יריבך הוא האמת, אלא שטענתך נראית יותר מחמת חולשתו או בגלל יכלתך להטעות, חזור לדבריו וחדל להתווכח.
(הקדמת הרמב"ם לפירוש המשניות, מהד' קאפח)
ד ע"א
יכול שאני מוציא אף דבר שהנשמה תלויה בו ת"ל נפשות
בא האלהים להפיץ ולהדיח טענת המין לעבוד עבודה זרה מטעם רוב... להכי נסמכה פרשת ערכין, דכתיב "בערכך נפשות", ומיניה דרשינן בערכין דף ד ע"ב ודף כ ע"א דדבר שהנשמה תלויה בו נותן ערך כולו, וישראל הוי כדבר שהנשמה תלויה בו, והוי ככל הגוף, הם האומות, וליכא רובא.
(חיד"א, ראש דוד, פרשת במדבר, בסופו)
ד. הכל חייבין בזימון כהנים לוים וישראלים פשיטא
ואיתא בערכין: סלקא דעתך אמינא דכהנים פטורים מברכת המזון הואיל ולא נטלו חלק בארץ. פירוש דכהנים ה' חלקם כמפורש בפסוק, וכל מאכלם ורכוש השייך להם בעולם הזה הוא הכל משולחן גבוה, וכל מתנות כהונה מצוה קעבדו בקבלתם ומאכלם... וממש דוגמת המן לחם מן השמים כי אין להם שום סיבה טבעית תמידית קבועה לפרנסתם שזהו החלק בארץ... הכהנים כל מאכלם משולחן גבוה ולא הוצרכו לחלק בארץ. ולכך סלקא דעתך דאינם צריכים לברכת המזון. וכדרך שאמרו (מכילתא בא יז): העוסק בתורה פטור מן התפילין שהוא אות השני.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, דובר צדק עמ' צא-צב במהד' תשסב, עמ' 103 במהד' הר ברכה)
ד. הכל מעריכין כהנים לוים וישראלים פשיטא וכו' סד"א הואיל וכתיב ופדויו מבן חדש תפדה בערכך כל דאיתיה בפדיון הבן איתיה בערכין והני כהנים הואיל וליתנהו בפדיון הבן ליתנהו בערכין קמ"ל וכו' איצטריך סד"א הואיל וכתיב והעמידו לפני הכהן ולא כהן לפני כהן קמ"ל
ועוד רבי ות"ק [בכורות נא ע"א] דנו דין שלא קבלו מרבן ומצאו פסוק בתורה ומדקדקים בו, והאי "ופדויו מבן חודש תפדה" לכלל ופרט או לריבויי ומיעוטי הסמיכם קרא? לא הסמיכם אלא להקישא לומר לך כל שישנו בפדיון הבן ישנו בערכין, והני כהני הואיל ואינן בפדיון הבן אינן בערכין. ואל תשיב ממה שאמר התנא הכל מעריכין כהנים לוים וישראלים, כי אני אומר שטעו באותו הכלל, וגם באותו הכלל שאמר הכל מעריכין טעו. וא"כ תנא קמא ורבי למה לא דנו יפה. ושמא תאמר כי הרוויחו דינם ממה דכתב "והעמידו לפני הכהן והעריך אותו הכהן", משמע שהנערך העומד הוא ישראל לפני כהן ולא כהן לפני ישראל, מה יש לך לומר הפסוק למעט הכהן, "ופדויו" לכללי ופרטי למר, ורבויי ומיעוטי למר - א"כ כשם שהם הרויחו דינם כך אני מרויח ג"כ קושיא אחת: אחר שמיעט קרא, הכל מעריכין ונערכין כהנים לוים וישראלים מנלן? והא קרא צועק, וכיון שהרווחתי אני את זה הרווחתי הכל משום אוהב כסף לא ישבע כסף.
(רבי אביגדור קארא, ספר הפליאה, דף מז ע"ד)
ה ע"א
תוספות - משמע דגרסי' רבה שלא אמר אביי מר לרבא חבירו
כתב מרן בכללי הגמרא דף קי"ו ע"א [כלל תשכד, במהד' תשנ"ח]...: ואיני יודע מי דחקם לכך, שהרי מצינו דקרי מר אפילו לאיניש דעלמא פרק הפועלים [ב"מ פד ע"ב: "אמר מר מילתיה"] בעובדא דר"א בר ר' שמעון עכ"ל מרן ז"ל. והכי אמרינן בשילהי ביצה מר מדידיה קא ממלא ומר מדידיה קא ממלא. אמנם אפשר לומר דהתוס' סברי דשאני התם בהני דשילהי ביצה ופרק הפועלים דמיירי באנשים שאינם ידועים, ולישנא בעלמא הוא, אבל רבו או חבירו שמדבר עמו לא אמר ליה מר. אך יש להעיר דהתוספות בבתרא דף ל"ד ובשבועות דף מ"ז כתבו דהרב קורא לתלמידיו "רבותינו" וכ"ש דאמר "מר". ואפשר דכונת התוס' בערכין הוא דאביי לרבא לא היה רגיל לקרותו מר, ולא משום דרב לתלמיד בעלמא לא אמר ליה מר, אלא דבכל הש"ס לא אשכחן דאביי אמר "מר" לרבא... ומבין ריסי הרב מהר"י עייאש בספר בני יהודה דף ס"ח ניכר דנראה שלא זכר דברי התוס' דערכין הנ"ל. וההיא דפסחים דף קד דקאמר: רברבנותיה דמר וכו' רב יהודה לרב יצחק בנו, שהוכיח מינה הרב מהר"י עייאש וחד דעמיה, לאו שמא מתייא, דההיא דרך עצ"ב וכמו לעג שעושה לבנו. וההיא דאמר רבא לתלמידיו מר מאהבה ומר מיראה י"ל ביראה דחשיבי בשמים עד"ש התוס' בערכין גבי רב יוסף דאמר לאביי. ועוד דלפי האמור זמנין דרב לתלמיד אמר ליה לקיים יהי כבוד תלמידך וכו'. והרב פני יהושע בשיטתו לברכות על דף ח, מדנפשיה הכריח מדאמר ליה "מר", שהיה יותר גדול מרבא ע"ש. ולא הזכיר דברי התוספות רק כתב כן בפשיטות.
(חיד"א, עין זוכר, מערכת מ אות מט)
ה ע"ב
גוי רבי מאיר אומר נערך
ענין פרשת ערכין, שהערכין אינם לפי שיווי החומר, שהרי אפי' מנוול ומוכה שחין נמי שוה בדין ערכין כדכתיב "נפשות" כבש"ס ערכין (דף ב). ועיין רדב"ז בטעמי המצוות שמבאר חילוף הערכין עפ"י מה שאדם נברא בצלם אלקים, ו"איש כי יפליא" דוגמא העליונה "ה' איש מלחמה". האומנם שלהלכה דקי"ל כר"מ דנכרי נערך קשה להבין, אך בודאי זה אמת שענין ערכין אינו אלא לפי חלקי הקדושה, כמ"ש הרדב"ז, אף שלא נדע הטעם דנכרי נערך.
(שם משמואל פרשת בחקותי תרע"ג עמ' שסח-שסט)
ו ע"א
גוי שהתנדב נדבה לבדק הבית מקבלים הימנו ותניא אידך אין מקבלין
...ישראל נוצחין לאוה"ע, דיש להן אחיזה רק מצד החכמה כאמרם ז"ל (איכה רבה פ"ב): יש חכמה בגויים תאמין. ובכן נמצא בהם חכמות חיצוניות שיונקות מחכמה דקדושה. אבל מדת התשוקה לה' יתברך אין נמצאת בהם כלל אפי' בטובים שבהם כמ"ש (שיר השירים ו, ג) "אני לדודי ודודי לי", ונאמר (שם ז, יא) "אני לדודי ועלי תשוקתו"... ויש לומר דמטעם זה אין מקבלים מהם נדבה לבדק הבית כמ"ש (נחמיה ב) "ולכם אין חלק וצדקה וזכרון בירושלים" כבש"ס ערכין, כי ישראל וירושלים ובהמ"ק הוא מקום אהבה ותשוקה שבין ישראל לאביהן שבשמים כמ"ש (שיה"ש ג') "תוכו רצוף אהבה מבנות ירושלים", ובאשר ענין זה אינו בנמצא אצל האומות על כן אין להם חלק בו. ועל כן כשמופיעה מדה זאת נדחין אומה"ע לגמרי ונוצחין ישראל את אויביהם.
(שם משמואל פרשת חיי שרה תרע"ב, עמ' רטז)
תוספות ד"ה כגון - דאמה כליא עורב הסירו בבית ראשון
יש להבין דמה חרדה שחרדו זקנים [במכות כד ע"ב] ברואם שועלים הלכו, הלא מקרא מלא "על הר ציון ששמם שועלים הלכו בו"? אבל כבר כתבו התוספות דאמה כליא עורב הסירו בבית ראשון, הואיל ושריה שכינה לא באו שם עופות. וידוע דקדושת שלמה בטלה, אבל קדושת עזרא איכא למ"ד דלא בטלה ואיכא למ"ד דבטלה, ועיין ברמב"ם בהלכות בית הבחירה והראב"ד [פ"ו הי"ד והט"ז], ונתן הרמב"ם טעם דלא בטלה, כי אף על פי ששמם בעו"ה, השכינה לא זזה משם ועדיין קדושתו עליו. וזהו היה ענין בכיות זקנים, כי הם חשבו שקדושת עזרא לא בטלה, והטעם כמ"ש הרמב"ם כי עדיין שכינה שורה שם, ולכך שפטו הא דקונן ירמיה "שועלים הלכו בו", היינו בחורבן בית שלמה דבטלה קדושה, והיינו משום דנסתלקה שריית שכינה מכל, וא"כ שועלים הלכו בו כי אין כאן שכינה, אבל בבית שני דאף על פי שחרב, לא בטלה קדושה משום דשכינה שורה, א"כ אין לשועלים להלך בו, כמו באמה כליא עורב, ובהר סיני "צאן ובקר אל ירעו" וכו'. לכן כשראו אף בחורבן בית שני שועלים הלכו, ומזה שפטו כי גם בבית שני יש סילוק שכינה בכל, ובטלה קדושה בעו"ה, על זה התחילו לבכות כי פנה הוד שכינה.
(יערות דבש, ח"ב, דרוש ז, בסופו, עמ' קל במהד' תשמ"ח)
ז ע"א
האשה שיצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד
בהיות הטיפה ההיא לפני המלך נשפע עליה נשמה. וכבר נתבאר בזוהר בסבא (דמשפטים דף קב), כי בהיות האדם משתמש בבת זוגו, מכניס בה נצוץ מרוחו והרוח ההוא עומד בתוך גופה מתקשקש בה... ומזה נקיש אל הנשמה העליונה השלוחה אל הולד, תתלבש בטיפה הרוחניות בתוך נשמת הנקבה, ונמצאת הנקבה מעוברת היא בעצמה ומעוברת בנשמתה... וענין בחי' העיבור הוא סוד מסודות הגלגול. ולכן אמרו עובר ירך אמו, ואין ממתינין לאשה מלהענישה מיתה עד שתלד, כי כמו שנטמאת נשמת האשה בתוך הקליפה בעבירה ההיא, כן נטמאת נשמת העובר, ושתיהן צריכין טהרה, ולכן ימותו שניהם, ואין ממתינין להם עד שתלד.
(רבי משה קורדובירו, פרדס רמונים, שער לא פרק ט)
האשה שיצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד
ומצינו במשה רבינו ע"ה (שמות ב, יב) "ויפן כה וכה" וגו', אמרו ז"ל (שמות רבה א, כט) שראה שאין וכו' מזרעו עד סוף כל הדורות, וכן איתא בסוטה (מו ע"ב) גבי אלישע שקילל לילדים. אבל זהו ההורגו מדעת עצמו למיגדר מילתא וכיוצא, אפילו רשע גמור אם יצא ממנו בסוף כל הדורות איזה זרע טוב אין ראוי להורגו. אבל סנהדרין ההורגין במשפט התורה, אין להם להשגיח כלל על היוצא ממנו, ואפילו מעוברת שנגמר דינה אין ממתינין עד שתלד כדתנן בערכין, ואף דהולד לא חטא אין משגיחין על זה, כיון שדינה על פי התורה להמיתה ושלא להמתין ולבער הרע מיד, ואין לנו אלא מצות ה' בתורתו.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פוקד עקרים אות ה)
האשה שיצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד
[בזה הסביר ר' ברוך בייאבסקי את הפסוק (בראשית פרק לח פסוק כד) "ויגד ליהודה לאמר זנתה תמר כלתך וגם הנה הרה לזנונים ויאמר יהודה הוציאוה ותשרף", שהתוספת "וגם הנה הרה" היא כי חשבו שלא לדון אותה מיד כי היתה הרה, ולפי דיני הגוים ממתינים לאשה הרה עד שתלד, ובכל זאת יהודה פסק שאין ממתינים לה, כי הוא סבר שכבר אז לא היה לבני יעקב דין בן נוח. (קכו ע"א) טעם ההבדל בין דינינו לדיני הגוים, הוא כי בן נח מצווה על הריגת עובר (סנהדרין נז ע"ב) ואילו ישראל פטור כל זמן שלא יצא לאויר העולם (נדה מד).]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף קכה ע"ג)
לטקסט
האשה שיצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד האשה שישבה על המשבר ממתינין לה עד שתלד
יש לומר שאחרי שבע המכות הראשונות נשתנה הענין, והיינו דהיות ידוע דכל מכה ומכה היתה דו פרצופין, נגוף למצרים ורפוא לישראל, ומספר שבעה מתיחס לטבע, וכן מדות האדם שבע הן, ובאשר המכה השפילה כח מצרים והרימה והעלתה כח ישראל, נעשה בהכרח פירוד ביניהם שאלו למטה ואלו למעלה, וכן בהכרח קנו ישראל מציאות בפני עצמן, ותחת אשר עד אז היה כענין אמרם ז"ל האשה שיצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד, דכחד גופא חשוב, אחר שבע מכות נשתנה הענין, והוא כענין שאמרו ז"ל ישבה על המשבר ממתינין לה עד שתלד, דכיון דנעקר לצאת גופא אחרינא היא ואינו כגוף אמו, ומאז התחילה תקופה חדשה, שמאחר שיש להם מציאות בפני עצמן, נעשו כלים לקבל כח עליון שיהיה ביכולתם לפרוק מהם עול חשבונות הרבים ולהשית עצות בנפשם להתנקות מקנאה תאוה וכבוד.
(שם משמואל פרשת בא תרע"ה עמ' קלד)
ז. רש"י - ד"ה ומקרעין, דזמנין דמיקרי דהיא מייתא ברישא
"בהקשתה בלדתה" - שגמר הקישוי היה בלידה ממש, ובזה הרגע יצאת נשמתה, והיתה יראה שמא מת הולד ג"כ, כדרך היולדת שמתה שהולד מת קודם, כדאי' בנדה דמ"ד א' דמעוברת שמתה ולד מיית ברישא, על כן "ותאמר לה המילדת אל תיראי" שמת הולד, "כי גם זה לך בן", גם זה יהיה לך חוטרא לידך ומרא לקבורך, וכפירוש רש"י ערכין ד"ז א' ד"ה ומקרעין, דזמנין דמיקרי דהיא מייתא ברישא [וכפי' הרשב"ם ב"ב דף קמ"ב ב' בד"ה מר בריה דר"י דזימנין דהיא מייתא ברישא ופליג על ר"ש, והכי ס"ל רב נחמן אמר שמואל], או משום דכבר עקר הולד, כשיטת התוס' בנדה שם.
(העמק דבר בראשית פרק לה, יז)
ח ע"ב
ולא יתר על שלשה שבועות נגעי בתים וכו' צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים
איתא במדרש (ויקרא רבה טו, ד): משל למטרונה וכו' [כיון דחמית מגלביא תלן דחלת אמר לה המלך וכו'] אלו לעבדים ולשפחות אבל אַת לאכול ולשתות ולשמוח, כך, כיון ששמעו ישראל פרשת נגעים נתייראו, אמר להם משה [אל תתייראו אלו לאומות העולם] אבל אתם [לאכול ולשתות ולשמוח]. הפירוש הוא על פי מה שאיתא בספר יצירה (ב, ד): אין בטובה למעלה מענג ואין ברעה למטה מנגע. ובני ישראל נבראו בעוה"ז לתקן את הכל, גם את הנגע, וזה ענין שבת שיש בה עונג. והיינו: אבל אַת לאכול ולשתות ולשמוח. איתא בגמ' פסחים (נ ע"א): "והיה ביום ההוא לא יהיה אור יקרות וקפאון" וכו' - אלו נגעים ואהלות שיקרין הן בעוה"ז וקפויין הן לעוה"ב. לעתיד יתגלו האורות שהיו נסתרים. ובשבת שהיא מעין עוה"ב (עי' ברכות נז ב) בטלים ג"כ ההסתרות.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת תזריע,תרצ"ג)
צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים
ואפשר לפרש, נגעי בתים זהו חורבן בית המקדש כמו שכתוב ברבות [מדרש רבה] סדר מצורע סוף פרשה יז, על פסוק "נגע בבית ארץ אחוזתכם" - זה בית המקדש כו', "כנגע נראה לי בבית" - זה טינופת עכומ"ז כו' ע"ש. ונגעי אדם זהו"ע גלות מצרים, כי הם גלגול נשמות דור הפלגה, שעשו המגדל בחומר ובלבנים וע"כ נשתעבדו במצרים בחומר ובלבנים. ובדור הפלגה כתיב "את העיר ואת המגדל אשר בנו בני האדם", ופירש רש"י: בני אדם הראשון שכפה את הטוב כו' אף אלו כפו בטובה... ולכן הם נקראים נגעי אדם. והנה גלות מצרים היה רד"ו שנה, ועיקר הגלות היה רק פ"ו שנה. לכן על זה נאמר צדקתך כהררי אל, שנבררו במעט זמן. אבל נגעי בתים, דהיינו אחר שנבנה בית ראשון ושני ונראה בו הנגע, אזי משתהה אריכות זמן רב ועצום עד שיקויים מ"ש "ולקחו אבנים אחרות" כמ"ש ברבות פ' מצורע שם. ולכן ע"ז נאמר משפטיך תהום רבה... ושלשה שבועות דנגעי בתים י"ל רמז למ"ש במדרש בענין מקל שקד, כ"א יום מי"ז בתמוז עד ט"ב הן הן ג' שבועות ולע"ל יתהפכו לששון כי שוקד שקדים מתוקים כו'.
(רבי מנחם מנדל מליובביטש, ה"צמח צדק", יהל אור על תהלים, פרק לו, עמ' קכח)
צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים
איתא בגמ' ערכין: צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים. זה הוא רמז למה שאיתא (ויקרא רבה יז, ו) שע"י שנתצו את הבתים מצאו המטמוניות של הכנענים. מציאת המטמוניות היא רמז שיתגלו האורות שהיו גנוזים. לעתיד יתגלה האור כענין שכתוב (ישעיה מה, ג) "ונתתי לך אוצרות חושך ומטמוני מסתרים". לעתיד יתגלה האור יקרות ונוציא יקר מזולל.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת תזריע, תרצ"א)
[עיין עוד לקט ביאורי אגדות לקמן טז ע"א בשם תורת העולה]
ח: צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים וכו' אלמלא צדקתך כהררי אל מי יוכל לעמוד לפני משפטיך תהום רבה
לעתיד איתא (פסחים נ ע"א): "והיה ביום ההוא לא יהיה אור יקרות וקפאון" וכו' - אלו נגעים ואהלות שיקרין הן בעוה"ז וקפויין הן לעוה"ב. איתא במדרש (ויק"ר יז, ז): "בבית ארץ אחוזתכם" - זה בהמ"ק וכו', "ובא אשר לו הבית" - זה הקב"ה וכו', "ונתץ את הבית" וכו'. בבית המנוגע יש ב' דברים, חליצת אבנים ונתיצה, וזה רמז לב' המקדשים שחרבו, בית ראשון ובית שני, ולעתיד יבנה הבית השלישי. וזה שאיתא צדקתך כהררי אל וכו' משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים וכו' אלמלא צדקתך כהררי אל מי יוכל לעמוד לפני משפטיך תהום רבה.
(רבי אברהם מרדכי אלתר מגור, אמרי אמת, פרשת מצורע, תרפ"ט)
אמר רב פפא צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים פשטיה דקרא במאי כתיב אמר רב יהודה אלמלא צדקתך כהררי אל מי יוכל לעמוד לפני משפטיך תהום רבה רבה אמר צדקתך כהררי אל מפני שמשפטיך תהום רבה במאי קמיפלגי בדר' אלעזר ור' יוסי ברבי חנינא דאיתמר רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא רבה כרבי אלעזר ורב יהודה כרבי יוסי ברבי חנינא
טומאת נגעי בתים, טעם נגלה מבואר, שאין בעל הרחמים פוגע בנפשות תחלה, ותחלה באין נגעי בתים, ובגדים, ואחר כך על גופו וכו' (ויק"ר יז, ד).
ובערכין דף ח ע"ב: אמר רב פפא, "צדקתך כהררי אל" - אלו נגעי אדם... רבה כרבי אלעזר, ורב יהודה כרבי יוסי ברבי חנינא. והספיקות רבו: א', צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם, ומשפטיך נגעי בתים - וזה אינו, דאדרבה זה, נגעי בתים שחוץ לגופו הוא חסד, ויסורי גופו הוא משפט תהום רבה, וכדרשת רז"ל בזה. ב', דמצינו צדק הוא דין, ומשפט הוא רחמים, וכמ"ש (דברים טז, כ) "צדק צדק תרדוף", "בצדק תשפט עמיתך" (ויקרא יט, טו), וכמ"ש בזוהר (ח"ג קצט ע"א)...
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, תולדות יעקב יוסף, פרשת מצורע)
אמר רב יהודה אלמלא צדקתך כהררי אל מי יוכל לעמוד לפני משפטיך תהום רבה רבה אמר צדקתך כהררי אל מפני שמשפטיך תהום רבה וכו' דאיתמר רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא רבה כרבי אלעזר ורב יהודה כרבי יוסי ברבי חנינא
פירוש מחלוקת [שלהם] כי למ"ד אלמלא צדקתך כהררי אל מי יכול לעמוד נגד משפטיך וכו', סבר כי המדה הקרובה אל ה' יתברך ביותר, והיא ראשונה אל ה' יתברך ביותר, הוא מדת הצדק, ולפיכך פירושו אלמלא צדקתך כהררי אל, שהוא ראשון אל ה' יתברך וקודם, לא היה אדם יכול לעמוד מפני המשפט, אבל מ"מ הצדק הוא קודם וראשון אל ה' יתברך. ורבה סבר אפכא, כי המדה הראשונה אל ה' יתברך הוא מדת המשפט. ולפיכך פירושו צדקתך כהררי אל מפני כי משפטיך תהום רבה, והיא המדה שהיא ראשונה אל ה' יתברך, מדת המשפט...
(מהר"ל, חידושי אגדות כאן)
אמר רב יהודה אלמלא צדקתך כהררי אל מי יוכל לעמוד לפני משפטיך תהום רבה רבה אמר צדקתך כהררי אל מפני שמשפטיך תהום רבה במאי קמיפלגי בדר' אלעזר ור' יוסי ברבי חנינא דאיתמר רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא רבה כרבי אלעזר ורב יהודה כרבי יוסי ברבי חנינא
רבה כרבי אלעזר ([פירש רש"י:] והכי קאמר צדקתך כהררי אל שאתה מצדיקנו במה שאתה כובש ומסתיר משפטיך דהיינו עונות בתהום רבה) - לפ"ז פירוש תהום רבה היינו תחת כסא הכבוד, וזהו כמ"ש במא"א אות ת סי"ת: תהום נקרא יסוד דנוקבא, תהום רבה נקרא יסוד דבינה כו' עכ"ל. והנה כסא הכבוד הוא פנימית כח"ב דבריאה, ע"כ תהום רבה יסוד דבינה זהו מחילות שתחת כסא הכבוד. ובזוהר ח"ב פקודי רסח ע"א ובמקדש מלך שם דבינה דקליפה נקרא נוקבא דתהומא רבה, היינו כי זה לעומת זה עשה האלקים. ובזוהר ח"ג פ' צו דף לב ע"ב: ואית תהומא עילאה ותהומא תתאה, ובמקדש מלך שם שהם בריאה ועשי' היינו כי בינה מקננא בבריאה ובינה נקרא תהום רבה כנ"ל זהו תהומא עילאה. ומל' הא בעשי'. ובפ' בראשית דף נא ע"ב: הדא הוא דכתיב "תהום אל תהום קורא", פי' הר' יוסף מערבי הובא בז"ה שם ובסה"מ רסי' קמא דף סח ע"ב וז"ל: עוד צריך לידע כי יסוד אימא ויסוד מל' נקרא תהום, כי היסוד שהוא הרחם עמוק נקרא תהום, ותהום רבה הוא דבינה, ובחיצוניות נוקבא דתהומא רבה היא בינה דקליפה בחי' בינה שלה עכ"ל. והנה יסוד דנוקבא דהו"ע חותם שוקע כמ"ש בביאור על פסוק "שימני כחותם", וע"כ נקרא תהום. וזהו שכובש ומסתיר העונות בתהום רבה דוקא, היא בחי' בינה אשר היא נק' דרור עלמא דחירו כו' ונק' תשובה כו' ויובל כו' וה"ע יוהכ"פ שהיא בינה.
(רבי מנחם מנדל מליובביטש, ה"צמח צדק", יהל אור על תהלים, פרק לו, עמ' קכח)
רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא
ואתמר עלה בגמרא ר"ה יז... רבי אלעזר אמר כובש... רבי יוסי בר חנינא אמר נושא... ופירש רש"י: כובש - מטמין מן העונות תחת כסא הכבוד. נושא - מגביה כף מאזנים והזכיות מכריעות יפה כלפי מטה, עד כאן. ואולם ההטמנה למקצת עונות פירושו בהכרח לבטל עון קצתו, ומקום הטמנתם יוכיח, כי עם התשובה המגעת עד כסא הכבוד זדונות נעשות כשגגות. ועם זה ליחדו יכון לשון אחר שפירש רש"י בפרק אין בערכין: כובש - תופס מן העונות וכובשן במצולות ים, עד כאן. והכוונה שהזדוניוּת שבהם מושלך שם מתחת כסא הכבוד, ולא נשאר בלתי אם חלק השגגה שהוא נקל להתכפר. וזו מדת כל אדם שרובם בינונים. ועליה בקש משה רבינו ע"ה כמו שדרשו בסוף יומא על פסוק "נושא עון ופשע וחטאה", לפי שאפשר לצבור לעמוד בה.
(עשרה מאמרות, מאמר חקור דין, חלק א פרק ג)
רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא
...דהקשה הרמ"ע ז"ל [י' מאמרות מאמר חקור דין ח"א פ"ט] הלא קיי"ל כל האומר הקב"ה וותרן וכו' [ב"ק נ ע"א], ואיך נאמר דאם רוב זכיות יצא כנוגה צדקו, ואפילו מחצה על מחצה כובש, נושא, מעביר?... ותירץ, דלא מיקרי ויתור רק כשאינו עפ"י דרכי התורה, משא"כ כשיש איזה דרך עפ"י דרכי התורה אין זה ויתור... זהו שיש לפרש, "מי א-ל כמוך" [מיכה ז יח] (א-ל הוא חסד גמור, כמה דאת אמרת "חסד א-ל כל היום" [תהלים נב, ג], ואמר, מי הוא המתחסד בחסד חנם כמוך) "נושא עון ועובר על פשע"... ואם תקשה, הלא ויתור הוא, ומלך במשפט יעמיד ארץ? לזה אמר, "לשארית נחלתו", רצה לומר, הנה זה הוא לישראל עם קרובו, כביכול שאר בשר, והנה כתוב בתורה "ומבשרך לא תתעלם" [ישעיה נח, ז], וכיון שהיא עפ"י דרכי התורה לא מיקרי ויתור.
(רבי צבי אלימלך שפירא מדינוב, בני יששכר, מאמרי חודש אלול מאמר ב - ברית כרותה, אות יא)
רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא
בש"ס ר"ה (יז ע"א)... ר' אליעזר אומר כובשו שנא' "ישוב ירחמנו יכבוש עונותינו", ר' יוסי בר חנינא אומר נושא שנא' נושא עון ועובר על פשע, וברש"י: כובשו, כובש כף מאזנים של זכות ומכריעין את העונות. יכבוש עונותינו, יכרעו בו. נושא, מגביה כף מאזנים של עון. אך בפי' הר"ח וכן ברש"י ערכין: כובשו - הקב"ה כובש ומסתיר עונות תחת מחילת כסא הכבוד כדי שיכריעו הזכיות. ובפשיטות כך מורה לשון הכתוב "יכבוש עונותינו ותשליך במצולות ים כל חטאתם", שהעונות יורדין למטה. ונראה לפרש הענין שבין כובש לנושא, כי כובש הוא שאין העוונות נמחקין לגמרי עד שיעדרו ממציאותם אלא שמציאותם נדחתה למצולות ים, וכפירוש רש"י ערכין שמסתיר העוונות תחת מחילת כסא הכבוד, ויש לומר שיורדין דרך שם עד שנשלכים במצולות ים כלישנא דקרא. אך מ"ד נושא, היינו שנמחלין לגמרי ופושטין צורת העוונות, ולא עוד אלא שהעוונות עצמן יהיו עולין וגורמים עוד רצון ורחמים על האדם כמו שמתמלאין רחמנות על אדם שטובע בנהר שהוא מתפרפר בין המות והחיים, וזה נקרא נושא, שהם נושאין למעלה לגרום עוד תועלת. וכמו למשל בן מלך שהיה שבוי בין הליסטים והיו משעבדין בו בחוזק, ואח"כ כשנגאל מהם נעשה אהוב לאביו עוד יותר, ומצניעין את הקולר ואת בגדי כלאו למשמרת בחצר המלך להוציאם להראותם ביום טובה, וכבירושלמי (סוכה פ"ד ה"ג) ובמד"ר (ויקרא פ' כ"ז) שכן היה מ"ש "ותחת רגליו כמעשה לבנת הספיר" להזכיר במה ששעבדו המצרים את ישראל, וכענין זה יהיו העוונות נשמרים למעלה ליום טובה להזכיר במה שתקף היצה"ר על בני אדם להמרידן על המקום. וא"כ נמצא שהעוונות הם מנושאין ופושטין צורה ולובשין צורה אחרת טובה... ובודאי אלו ואלו דברי אלקים חיים, דעבירות שנעשין ע"י שהיה היצה"ר תוקף עליהן ולא היה ביכולתם לדחותו, ונפלו ברשת זו על כרחם שלא בטובתם, הם יהיו בבחי' נושא, אבל עבירות שהוא היה מעורר יצה"ר על עצמו, די שיהיה בבחי' כובש, וכמו שהגיד המגיד מקאזיניץ זצללה"ה בהא שאנו מתפללין "והסר שטן מלפנינו ומאחרינו", מלפנינו הפירוש שאנחנו רודפין אחר היצה"ר, ומאחרינו שיצה"ר רודף אחרינו.
(שם משמואל פרשת שמיני - שמיני ופרה תרע"ו עמ' קפב)
רבי אלעזר אמר כובש רבי יוסי בר' חנינא אמר נושא רבה כרבי אלעזר ורב יהודה כרבי יוסי ברבי חנינא
פלוגתא היא... אם "ורב חסד" הוא כובש עון או נושא עון. והחילוק מבואר ע"פ מאמר רז"ל (פסיקתא דר"כ פסקא ו...) על הפסוק "כבשים בני שנה" - ב"ש אומרים כבשים שהן כובשים עונותיהם כו', ובית הלל אומרים כל דבר שהוא נכבש סופו לצוף, אלא כבשים שהן מכבסים עונותיהם כמה דאת אמר "אם יהיו חטאיכם כשנים כשלג ילבינו". וא"כ מוכרח דמאמר רבא בר"ה שם דעון עצמו אינו נמחק הוא אליבי דמ"ד כובש, אבל למ"ד נושא נמחק לגמרי... וע"פ כל זה אינו מובן: א) למ"ד נושא במה תחולק מדת "ורב חסד" ממדת "ואמת". ב) איך יתאים... למש"כ בלקוטי תורה ד"ה מי [א]ל כמוך דיש פלוגתא כובש או נושא ושניהם אמת, דכובש עצם העון ונושא, ונכלל בקדושה הכח המתאווה. דלכאורה כל מאמר הוא ע"פ שיטה מיוחדת: בד"ה כל המרחם כתב דע"פ מדת ורב חסד עון אינו נמחק כלל. ובלקוטי תורה כתב דעצם העון אינו נמחק אבל הכח המתאווה שלו נכלל בקדושה. בד"ה תקעו כתב דלמ"ד נושא עון הרי זדונות נעשים כזכיות...
(רבי מנחם מנדל שניאורסון, אגרות קודש, כרך ג, אגרת תמ)
ט ע"א
השתא נמי קא קדים אתי תרי יומי וכו' כגון שהיתה שנה שלפניה מעוברת וכו' ואכתי איכא חד יומא סברי איתחזויי איתחזי ואנן לאו אדעתין
ויש להקשות, לפי זה, דאי אפשר לעשות ח' חסרים רק ששנה הקודמת היתה מעוברת, איך אמרינן בפרק ר"ע בשבת [פח ע"א] דשנה ראשונה לצאתם ממצרים, משה עבד ח' חסרים, הא אז בניסן נאמר לו "החודש הזה" - כזה ראה וקדש, והיתה לבנה במולדה מכוונת, כמ"ש רש"י ומדרש, א"כ איך אפשר שבשנה זו יהיו ח' חסרים, הא אייתר ליה משנה ב' ימים?...
(יערות דבש, ח"ב, דרוש ד)
י ע"א
י. מאי שנא בחג דאמרי' כל יומא ומאי שנא בפסח דלא אמרינן (י:) כל יומא דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן
וכל ימי החג... משונים בקרבנם זה מזה, כי על כן קוראים בכל אחד מהם הלל גמור מה שאינן עושים כן בימי הפסח.
(עקידת יצחק פרשת אמור, שער סז)
אין פוחתין משני נבלים ולא מוסיפין על ששה אין פוחתין משני חלילין ולא מוסיפין על שנים עשר
והנה לפי ידיעתן בתנועת הגלגלים וכוונתן לכל גלגל כפי הצורך בשירת הלוים היו מוסיפין בכלי הניגון כפי רצונו, וכמו שכתב הרמב"ם [הל' כלי המקדש פ"ג ה"ד] וזה לשונו: במה היו מנגנים בנבלים וחלילין וכינורות וחצוצרות והצלצל, ואין פוחתין משתי נבלים ולא מוסיפין על ששה, ואין פוחתין משני חלילים ולא מוסיפין על שנים עשר, ואין פוחתין משני חצוצרות ואין מוסיפין על עשרים ומאה, ואין פוחתים מתשעה כינורות ומוסיפין עד לעולם, והצלצל אחד בלבד עכ"ל. וכן הוא בפרק שני דערכין.
(רמ"א, תורת העולה, חלק ב, פרק לח)
ובשנים עשר יום בשנה החליל מכה לפני המזבח וכו' מאי שנא הני הואיל ויחיד גומר בהן את ההלל וכו' שמונה עשר ימים שהיחיד גומר בהן את ההלל שמונה ימי החג ושמונה ימי חנוכה ויום טוב הראשון של פסח ויום טוב של עצרת
ונראה לומר, דענין הלל של חנוכה שניא משל הלל של יום טוב. דהלל של יום טוב בא מצד הגבהת הלב של קדושת היום, מה שא"כ בחנוכה, אלא כל עצמו של ההלל בא מחמת הכנעה והודאה שנטלנו יותר מחלקנו, שישראל אז לא היו ראויים לנסים האלה, שרבים אז לא עמדו בנסיון ונתנו ידם ליונים כביוסיפון, ומ"מ ריחם ה' בזכות מועטים שמסרו נפשם על קדושת ה', ומחמת זה עצמו ניתוספו האהבה והגבהת הלב עוד יותר. ועל כן בחנוכה נמי החליל מכה לפני המזבח כבש"ס ערכין [המשפט האחרון - ע"פ שם משמואל, סוף שמות, עמ' שמו] וכעין שירות ותשבחות של דוד המלך ע"ה שהיו נצמחות מפאת ההכנעה.
(שם משמואל בראשית, חנוכה תרע"ט, עמ' רלז)
ולא היה מכה באבוב של נחשת אלא באבוב של קנה מפני שקולו ערב
וכתב עוד [רמב"ם הל' כלי המקדש פ"ג ה"ה] כי החלילים שהיו מנגנים בהן היה אבוב שלהם של קנה מפני שקולו ערב עכ"ל, וכן הוא במשנה פרק שני דערכין, והוא הוראה מצד שיתוף שם הקנה, לרמוז על מה שנאמר (בראשית יד, יט) "קונה שמים וארץ".
(רמ"א, תורת העולה, חלק ב, פרק לח)
לוים היו
[קח את הלוים וגו', הא אוקמוה דבעי לדכאה (ס"א לדברא) לון ולאמשכא לון לאתקשרא באתרייהו בגין דאינון דרועא שמאלא וסטרא דדינא] - נתן טעם לשבח למה שצריכים לכל הבירורים, והוא מפני שהם מושרשים בשתי מציאות הגבורות, בגלוי ובנסתר, דהיינו בגופא ובמוחין, יד שמאל [גבורה] ועטרא דגבורה בדעת. אי נמי סטרא דדינא, הוא בינה דדינין מתערין מסטראה... ולהיותם מאלו המקורות, נתמנו על השיר, שסגולתו להעלות למעלה, והוא כח הגבורה. והשיר היה במעשה ודיבור, המעשה ניתן ביד והוא בבחינת דרועא, והדיבור הוא בקול שסודו בדעת ובכח הבינה כנודע... וסטרא דדינא, לוים, יש דגש ביו"ד במקום י' השורש, והוא הוא כאילו נכתב לויי"ם שעולה צ"ו כהוי"ה בניקוד אלקים, ובכתבן לוי"ם בגי' אלקי"ם, והרי שתי הבחינות דגבורה ובינה.
(פירוש הרמ"ז על זוהר בהעלותך דף קנא ע"ב, עמ' פט במהד' תשסד)
אמר רחמנא עביד פלגא דמצוה
וכמו לדורות כך הוא, שגם בבטל טעם המצוה, לא בטל המצוה אלא נעשה חוק... כך מצוה שבאה לשעה, נעשית לחוק באותה שעה, כלשון הגמ' ערכין דף י ואי סלקא דעתך תקיעה תרועה תקיעה חדא היא, אמר רחמנא עביד פלגא דמצוה?!, הרי נחשב תקיעות שבמסעות, שלא היו אלא לשעה, למצות עשה.
(העמק דבר במדבר פרק א, יט)
מאי שנא בחג דאמרי' כל יומא ומאי שנא בפסח דלא אמרינן (י:) כל יומא דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן
טעם שאין גומרין ההלל בכל שבעת ימי הפסח כמו בחג, אמרו רז"ל בערכין פ' אין בערכין משום דחג חלוקין קרבנותיו ופסח אין חלוקין קרבנותיו. ובמדרשו של רשב"י ע"ה (ח"ג צה ע"ב) אמרו לפי שעדיין לא נקשרו קשר שלם באמונה העליונה בכלל כמו שנקשרו אחר כך, כי בשני ימים ראשונים שלום בכל, ושלש מעלות הרובצים על הבאר בחבור אחד, אבל בשאר הימים לא זכו עדיין ישראל להשתלם בהם, כי עדיין לא נתנה תורה המחברת ביניהם, ולפיכך אין גומרין בהם את ההלל. אבל בימי החג, שכבר זכו ישראל לקבל התורה, כל הימים העליונים שהם על ישראל לעין כל בסוד שבעה ענני כבוד והכל בחבור שלם, לפיכך גומרין בו את ההלל. שוב אמרו שם (ח"ב קפב ע"ב): "את חג המצות תשמור" (שמות לד, יח) - זהו המקום שנקרא שמור, ולזה אמר תשמור, שבעת ימים תאכל וגו', שבעת ימים אלה אינן כשבעת ימי החג, שאלה למעלה ואלה למטה, ולפיכך באלה הלל גמור ובאלה שאינו גמור. ועל שהם למטה כתיב (שם) "תאכל מצת", חסר וא"ו.
(רבי מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סוד ספירת העומר, עמ' קג)
מאי שנא בחג דאמרי' כל יומא ומאי שנא בפסח דלא אמרינן (י:) כל יומא דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן
ומבואר בזוהר, דלפיכך אין לומר הלל שלם בשביעי של פסח, דבימי אבלות אין לומר הלל שלם על הנס. ובב"י [או"ח סי' תצ] הביא מהמדרש טעם אחר על כך, דמעשי ידיו טובעים בים ובו׳. ובאחרונים הקשו, דלמה לן הני תרי טעמי, הלא בגמ׳ ערכין שאלו בזה, והשיבו לחלק בין ימי חג הסוכות לבין ימי חג הפסח, דבסוכות הימים חלוקים בקרבנותיהם משא"כ בפסח. וביאר בזה רבנו... דמבואר שם בגמ׳ ערכין, דב׳ מחייבים נפרדים יש בהלל, דשמחת יו"ט מחייבת בהלל (כמבואר ברמב"ן בהשגותיו לספר המצוות), ובחנוכה דליכא חיוב שמחה, החיוב לומר הלל הוא זכר לנס. ובשביעי ש"פ יש לדון בענין אמירת ההלל מתרי טעמי, דבגמ׳ שאלו מ"ט לא אמרינן הלל שלם מטעם שמחת יו"ט, ועל זה השיבו, דאין הימים חלוקים בקרבנותיהם, כלומר, שכל ז׳ ימי הפסח כלולים הם בחדא פרשתא בתורה, וממילא, יש רק חיוב אחד של שמחה למשך כל ז׳ ימי החג, וממילא יוצאים י"ח שמחת יו"ט במה שאומרים הלל ביו"ט הראשון של פסח, וליכא חיוב מיוחד בפנ"ע של שמחה בעד היו"ט האחרון שיחייב באמירת ההלל עוד הפעם. אך עוד יש לשאול, מ"ט לא נחייב בהלל בשביעי של פסח בתורת זכר לנס (כמו בחנוכה). וע"ז תירצו בזוהר ובמדרש טעמים אחרים (אבלות או מעשי טובעים בים וכו׳).
(רבי יוסף דוב סולוביצ'יק, נפש הרב, עמ' רצו)
מאי שנא בחג דאמרי' כל יומא ומאי שנא בפסח דלא אמרינן (י:) כל יומא דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן שבת וכו' השיר יהיה לכם כליל התקדש חג לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה ראש השנה ויום הכיפורים דאיקרו מועד ואיקדוש בעשיית מלאכה לימא
...דלא נזכר מפורש בתורה "חג" בפסח אלא בחמשה עשר, ורק מדרשות חז"ל נשתוו חול המועד של פסח לחול המועד של סוכות (הרחב דבר: ונראה דמשום הכי אין גומרים הלל בחול המועד של פסח אלא בראשון, משום שאינו מתקדש לחג. דאף על גב דבערכין דף י' ע"א מפרש טעם החילוק בין פסח לסכות משום דבסוכות חלוקין בקרבנותיהן, מה שאין כן בפסח, לא נצרכו לכך אלא משום דבשמיני עצרת שלא נקרא גם כן חג בתורה ואומרים הלל, אלא משום שחלוק בקרבנות. ומשום הכי נצרך הגמרא לומר טעם על שאין אומרים הלל בראש השנה ויום הכפורים, ולא פירשו הטעם משום שלא התקדשו לחג, אלא משום שמיני עצרת. אבל אי הוי פסח נקרא חג בתורה, היו אומרים הלל אפילו בלי חלוק קרבנות, כמו ליל התקדש חג).
(העמק דבר, במדבר פרק כח, יז)
מאי שנא בחג דאמרי' כל יומא ומאי שנא בפסח דלא אמרינן (י:) כל יומא דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא לא איקרי מועד ראש חודש דאיקרי מועד לימא לא איקדיש בעשיית מלאכה וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה
בגמ׳ ערכין מבואר דהבדל יש בין חולו של מועד פסח לבין חולו של מועד סוכות לענין אמירת הלל שלם, דבסוכות מאחר דכל ימי החג חלוקין בקרבנותיהם, אומרים הלל שלם בכל יום, משא"כ בפסח... אך באמת צריכים להבין... דמה ענין חילוק הקרבנות לאמירת ההלל. והנראה לומר בבאור הגמ׳, עפ"י המשך הסוגיא שמה שהקשו, שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא. וע"ז תירצו, דלא איקרי מועד. ושוב הקשו, ר"ח דאיקרי מועד לימא. ותירצו, לא איקדיש בעשיית מלאכה. ועיי׳׳ש ברש"י שפירש דר"ח איקרי מועד דכתיב קרא עלי מועד, ובפ"ד דמס׳ תענית אמרינן דתמוז דההוא שתא מלויי מלויה, דכתיב קרא עלי מועד.
(רבי יוסף דוב סולוביצ'יק, נפש הרב, עמ' קצב-קצה)
רש"י - שאתה מאיר עיני חכמים
וכפי ההלכות המתחדשות מפי התלמיד חכם שבדור באיזה מעניני התורה שהוא עסוק, כן הוא פירות השפע הנמשך לכל הדור על ידו. וזה שאמרו (מנחות פח ע"ב): נר ישראל, ובתוס' ד"ה נר משום דאיירי במידי דאורה וכו', רצה לומר שעל ידי שחידש דבר בהלכה בענין אור דמנורה ודירח, המאור שישראל מונין לו (סוכה כט ע"א), על ידי זה המשיך אורה לכל ישראל ועל כן נקרא באותה שעה נר ישראל. וזה שפירש רש"י (ערכין י ע"א) שאתה מאיר עיני חכמים, היינו דעל ידי זה המשיך אורה לחכמים, שזהו עיקר האורה זו תורה, כמו שאמרו במגילה (טז ע"ב).
(רבי צדוק הכהן מלובלין, דברי סופרים אות כה, עמ' 19)
י ע"ב
ערכין י ע"ב - דחג חלוקין בקרבנותיהן דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן
[תוס' תענית כח ע"ב (ד"ה ויו"ט) הסבירו בכך מדוע בחנוכה אומרים הלל בכל יום, כי בכל יום הנס מתגדל. כוונתם לנס פך השמן, שאילו נצחון המלחמה היה שווה בכל יום. מזה הוכיח ר' דובער גינזבורג שמה שפך השמן דלק שמונה ימים, היה נס ולא כאומרים שהיה בדרך הטבע.]
(רבי יצחק יהודה (אייזיק ליב) ספיר, נס פך השמן (תרנ"ה), דף ו ע"ב)
לטקסט
דפסח אין חלוקין בקרבנותיהן וכו' אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבש"ע מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה וביום הכפורים אמר להן אפשר מלך יושב על כסא הדין וספרי חיים וספרי מתים פתוחין לפניו וישראל אומרים שירה לפני
מ"ש התוס' בפ"ב דערכין דף י ע"ב על מה שאמר שם שאמרו המלאכים לפני הקב"ה מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה ויוה"כ, דמשמע מלשון זה שהם אומרים שירה, ושעל כן אין למנוע מלומר "והחיות ישוררו" וכן מנהג קצת מדינות. ולכאורה איכא למידק בדברי התוס' מגמ' דחולין פ' גיד הנשה, שאין מלאכי שרת אומרים שירה למעלה עד שישראל אומרים למטה, וא"כ לא יתכן כלל שהמלאכים אומרים שירה וישראל לא. ולא נעלם ממני מה שיש לדחות ולומר דודאי אם גם ישראלים אומרים שירה, המלאכים ממתינים להם, משא"כ ביום שאין ישראל אומרים שירה כלל, אם אנהו שתקו מלאכי מרום לא שתקו... אבל האמת הברור דתרי גוונא שירה איתנהו, דגמ' דחולין מיירי בשיר הרגיל בכל יום, וקדושה שאומרים ביוצר ומנחה, וזה מוכח שם בריהטא דגמ', והיינו דאמר שם עוד שישראל אומרים שירה בכל שעה, והכוונה דאם כבר התפללו ואמרו קדושה, והלך יחיד לבה"כ אחר, מצי למיהדר ולענות קדושה בהדייהו ואפילו טובא זימנא וכל היום, משא"כ קריאת הלל בכל יום ה"ז מחרף ומגדף... משא"כ מה שאומרים המלאכים מפני מה אין ישראל אומרים שירה וכו' מיירי בהלל שאומרים ברגלים, ואחר דלא מיירי בשירה שבה נשתוה המלאכים וישראל לאמרה דבר יום ביומו, אין דברי התוס' מדוקדקים, דמה שאמרו מלאכי השרת מפני מה אין ישראל אומרים שירה מיירי בשיר ושבח דהלל הנאמר מתוך שמחה ותשועה הנעשית, ואיך ידוייק מזה שמלאכים אומרים שירה דיומא, דעלה אומרים "והחיות ישוררו".
(שו"ת חוות יאיר סימן רכה)
שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא לא איקרי מועד ראש חודש דאיקרי מועד לימא
בשבת אין אומרים בו הלל ואין בו מצות שמחה ולא מצות ראיית פנים בעזרה, וביו"ט איתא כל הני. ובש"ס ערכין, הטעם שאין אומרים הלל בשבת משום דלא איקרי מועד. אבל הא גופא צריך פירוש למה לא ייקרא מועד?... ונראה דהנה חז"ל פירשו "מועד" - התוועדות העליונים והתחתונים, היינו שקדושה מהעולם העליון נמשכת למטה. וע"כ גם ר"ח איקרי מועד, כי ר"ח הוא ממועדי הכנעה, וכתיב "אני את דכא", וזוהי מדתו של דוד המלך ע"ה. אך בשבת מחמת שהקדושה היא כ"כ גבוהה, ושבת הוא מעין עוה"ב, ואין בו תפיסת יד האדם, אין בכח האדם למשוך הקדושה כ"כ למטה. אבל יום טוב ור"ח שאין הקדושה כ"כ גבוהה ויש בהם תפיסת יד האדם, שבי דינא מקדשין להו, לעומתם יש בהם מעלה שיכולין למשוך יותר למטה. באופן שכל אחד יש בו מעלה על זולתו, שבת יש לו מעלה שהקדושה שבו היא יותר גבוהה ומעין עוה"ב שהוא עולם המצפון ונעלם, ויו"ט ור"ח יש להם מעלה שנמשכת הקדושה למטה ביותר. וע"כ הלל ושמחה וראיית פנים, שהם מחמת המשכת הקדושה עד שגם גשם הגוף מתעלה ושמח ונעשה ראוי לבוא להשתחוות ולהראות, וכן הלל שבא מצד התפעלות ורגש הנפש בהתגלות כמ"ש הרמב"ן שהוא בכלל שמחת יום טוב, ע"כ באין רק ביום טוב, אבל לא בשבת שהקדושה כ"כ גבוהה מעולם הנעלם והמצפון, וע"כ שבת יומא דנשמתא ולא דגופא כבזוה"ק, ואינו נמשך כ"כ למטה... על כן אין בו בשבת לא הלל ולא שמחה ולא ראיית פנים בעזרה.
(שם משמואל פרשת מקץ תרע"ט עמ' קעב)
שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא לא איקרי מועד ראש חודש דאיקרי מועד לימא לא איקדיש בעשיית מלאכה
מה שלא נצטוינו לעלות ולהראות אלא בשלש רגלים, יש לומר הטעם כמו שאמרו ז"ל דאין אומרים הלל בר"ח משום דלא איקדיש בעשיית מלאכה, ובשבת לא, משום דלא איקרי מועד, והיינו דליראות לפני ה' מובן שהפנים צריכים להיות נקיים מכל שמץ ומאירים ע"י צלם האלקים שעליהם... ומי הוא שיאמר זכיתי לבי והנני ראוי ליראות? אך בשלש רגלים, פסח זמן יציאת מצרים שהיו אז ישראל שקועים במ"ט שערי טומאה, ורק מצד חסד ה' העלם למדרגה גבוהה מאד... כן בכל שנה מתעורר חסד ה' בימים אלו... אף האדם שאינו ראוי מקרבין אותו וכל מי שבא ליטהר מושיט לו ה' יד ימינו, וע"כ אז הוא זמן ראוי לעלות וליראות אפי' למי שאינו ראוי... אבל שבת היא מעין עולם הבא, ושם אין שום ויתור, ומי שטרח בערב שבת יאכל בשבת (ע"ז ג ע"א), והיינו שקדושת שבת חלה על האדם עפ"י מדותיו ועשיותיו בששת ימי המעשה, וזהו שאינו נקרא מועד, כי מועד הוא מלשון קיבוץ, ואז הוא זמן שמחמת קיבוץ הכלל נתקרב אפי' מי שאינו ראוי מפאת חסד ה', אבל שבת לא איקרי מועד והיא מעין עוה"ב שכל צדיק יש לו מדור בפני עצמו וכל אחד מקבל לפי מה שהוא בפני עצמו, ושוב מי הוא שערב לבו לבא בכח עצמו ליראות לפני ה' אלקים? וכן ראש חודש, אף על פי דאיקרי מועד ויש לו מעלה זו שנתקרב האדם מצד הכלל, מכל מקום לא איקדיש בעשיית מלאכה, והיינו די"ב ראשי חדשים הם כנגד י"ב שבטים, ומכל מקום בכל ראש חודש מקריבין קרבן מוסף בשביל הכלל כולו ולא בשביל השבט השייך לו, והטעם משום דכולם יונקים זה מזה. והוא כדמיון מראה המלוטשת היטב, כשמעמידין אותה נגד האור נראה בה האור והיא מאירה ג"כ לפי ערך הליטוש, ואם היא מלוטשת וצחה ביותר היא מאירה ביותר, כ"כ כל ישראל הם כמו מראה מלוטשת, שהשבט שהוא מאיר בחודש הזה מאיר אל עבר פני המראה שהם כל ישראל ושבים כולם להיות מאירים, והם כדמיון אור הלבנה המקבלת אור מהשמש ומאירה לארץ באשר היא כמו מראה מלוטשת, אך האור מאיר רק לפי ערך הליטוש, ובאשר איננה כ"כ צחה והיא קרובה אל הארץ ע"כ איננה כ"כ מלוטשת והאור מועט נגד אור החמה... בדוגמא זו הם השבטים, שבאם היו כולם מזוככים עד התכלית היה האור שוה בכולם והיה האור גדול מאד, אבל באשר עוד לא הגיעו למדה זו על כן אין ר"ח כמו יום טוב. וזהו שרמזו ז"ל מפני שאיננו מקודש מעשיית מלאכה, שעדיין טרודים במלאכות עוה"ז ואינם מלוטשים כ"כ, עד לעתיד שיהיה הכל מזוכך בשלמות, ואור הלבנה תהיה כאור החמה משום שתהיה מלוטשת וצחה מאשר עתה. וכן ישראל שהם בדוגמא דידה יהיו צדיקים ומזוככים בתכלית השלמות, אז יהיה האור של כולם בשוה ע"י האור החוזר כדמיון מראה מלוטשת בתכלית כנ"ל, אף שיהיה גם אז מותר בעשיית מלאכה, מ"מ המלאכה עצמה תהיה כולה קודש ולא תגשם את בעליה.
(שם משמואל פרשת וארא תרע"ב, לשבת ור"ח שבט עמ' סח)
שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא לא איקרי מועד ראש חודש דאיקרי מועד לימא לא איקדיש בעשיית מלאכה
ויש לומר דהלל הוא שמחה לשמוח בה' יתברך, והרמב"ן כתב שזהו משמחת יום טוב, וע"כ ביום שמותר בעשיית מלאכה והרעיון טרוד בעניני מלאכה אי אפשר שיגיע לשמוח בה' יתברך, וכן שבת משום דלא איקרי מועד, כי מועד הוא מלשון (עמוס ג) "הילכו שנים יחדיו בלתי אם נועדו", והיינו שהגוף ונפש הם בהתועדות, ושבת הוא יומא דנשמתא ובלתי אפשר שהגוף יהיה בהתועדות הנפש... ועל כן שבת הוא עונג ולא שמחה כי שמחה באה מפאת שלימות הגוף והנפש יחד, וע"כ אין בהם הלל.
(שם משמואל פרשת תזריע - תזריע מצורע ושבת ר"ח תרע"א עמ' ריב)
שבת דחלוקה בקרבנותיה לימא לא איקרי מועד ראש חודש דאיקרי מועד לימא לא איקדיש בעשיית מלאכה
ויש להבין, א"כ שבת ור"ח יחד דאיכא תרווייהו, נימא הלל? ולפי דרכנו יש לומר דענין הלל הוא הודאה לה' יתברך, כי הלל והודאה בני בקתא חדא נינהו, וכמו ארבעה שצריכין להודות שניצולו מהסכנה, כמו כן איש המסתכל ומתבונן על שפלות עצמו מפאת מעשיו אשר לא טובים, שאין בו מתום מכף רגל ועד ראש לא זורו ולא חובשו ולא רוככה בשמן, והיה ראוי להיות מוטל באשפה סחי ומאוס לכל עובר, ואעפ"כ ה' יתברך ברוב רחמיו וחסדיו מושיט לו יד, "אהבת אותנו ורצית בנו" וגו', מיד נתמלא רגש תודה והלל לה' יתברך. והנה כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה אמר בשם רבו הקדוש מהרי"ם זצללה"ה מגור כי בשבת צריך להיות כאילו כל מלאכתך עשויה, היינו אפי' בעניני שמים... ומובן שבשבת אין להסתכל בשפלות עצמו כלל, אלא יהיה רק בעונג ורצון, ולא יזכור מצבו ולא יתמרמר על עצמו כלל... ע"כ אין שייך בו כ"כ הלל, וע"כ אפי' שבת ור"ח יחדיו לא שייך בו הלל. ויש להעמיס זה בכוונת הגמרא שבת לא איקרי מועד, כי מועד הוא לשון התועדות עליונים ותחתונים, ובבחי' האדם הוא הסתכלות בשתי עינים כנ"ל, ובשבת הוא יומא דנשמתא ורק עונג ואין בו הסתכלות בשפלות עצמו, ע"כ אינו נקרא מועד. ראש חודש איקרי מועד אבל לא איקדש בעשיית מלאכה ואיננו מופנה כל כך להרגיש טעם מתיקות קרבת אלקים שיהלל וישבח ע"ז, ושבת ור"ח יחדיו נמי אין בו הסתכלות בשפלות עצמו, ע"כ אין בו הלל... ומ"מ כשחל יום טוב להיות בשבת אומרים בו הלל... מאחר שאין החיוב בא מצד שבת, ולא יתכן שהשבת שהוא שלימתא דכלא יגרע המצוה. אלא בשבת ור"ח שבאת לחייבו גם מכח שבת, מה גם שבת לבדו לא יתכן לחייבו כנ"ל.
(שם משמואל פרשת קרח - קרח ור"ח תמוז תרע"ב עמ' רנה-רנו)
י: ר"ח דאיקרי מועד
[עיין עוד לקט ביאורי אגדות שבועות י ע"א]
ראש חודש דאיקרי מועד לימא
טעם שאין גומרין ההלל בר"ח, אמרינן בערכין פרק אין בערכין משום דלא אקדיש בעשיית מלאכה, דכתיב "השיר יהיה לכם כליל התקדש חג", המקודש לחג טעון שירה שאין מקודש לחג אין טעון שירה. ובמדרשו של ר' נחוניא בן הקנה (ספר הבהיר): מ"ט איקרי פרץ וזרח? פרץ איקרי על שם הלבנה וזרח על שם החמה. פרץ על שם הלבנה, שהלבנה נפרצת לעתים ונבנית לעתים, וזרח נקרא על שם החמה שהחמה זורחת תמיד בענין אחד, עד כאן. הכוונה להם ע"ה על מלכות בית דוד, שהוא נפרץ לעתים ונבנה לעתים כפי החפץ העליון, עד שיהיה העת עת דודים ויעביר הגלולים ואת רוח הטומאה מן הארץ, כי זה סיבת פגם הירח, ואז יתקיים "והיה אור הלבנה כאור החמה". וכל עוד שאין זה כן, אין גומרין ההלל.
(רבי מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סוד ברכת הלבנה, עמ' צט)
ראש חודש דאיקרי מועד לימא וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה
איתא בגמרא (פסחים עז ע"א) דראש חודש איקרי מועד כדאביי וכו' דכתיב (איכה א, טו) "קרא עלי מועד" וגו'. ולא מצינו בשום מקום דראש חודש איקרי מועד רק ממה שלומדים מראש חודש אב... והענין דמועד מלשון "אשר אועד לכם שמה" (שמות כט, מב), שבבית המקדש היה השראת השכינה, וכתיב (ויקרא טז, טז) "השוכן אתם בתוך טומאתם", ודרשו (יומא נו ע"ב): אף על פי שהם טמאים שכינה ביניהם. וכן הוא בכל ימי חג ומועד. ובראש חודש לא מצינו בתורה שיהיה נקרא מקרא קודש, רק בלשון חז"ל מצינו (ראש השנה כד ע"א) שבקידוש החודש ראש בית דין אומר מקודש, וכל העם עונין אחריו מקודש מקודש. והיינו מפני שבעולם הזה עדיין טמון וגנוז בו הקדושה ולא ניכר עוד. רק לעתיד, כשיהיה אור החמה שבעתיים כאור שבעת הימים, כמו שהיה בשעת הבריאה, קודם שנגנז האור, והירח יקבל האור מהחמה. ומזה היה לחכמים הארה דראש חודש יש בו גם כן קדושה ואיקרי מועד.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, במדבר, לראש חודש מנחם אב, אות א)
י: ראש חודש דאיקרי מועד לימא וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה
ובגמרא (תענית כט ע"ב): רבי מאיר אוסר מראש חודש עד התענית ורבי יהודה אומר כל החודש ורבי שמעון בן גמליאל אומר אותה שבת בלבד אמר רבי יוחנן ושלושתן מקרא אחד דרשו דכתיב (הושע ב, יג) "והשבתי כל משושה חגה חדשה ושבתה", מאן דאמר מראש חודש ועד התענית, מ"חגה", ופירש רש"י דהיינו ראש חודש שנקרא חג כמו שנאמר (איכה א, טו) "קרא עלי מועד". ובאמת קשה להבין דלא מצינו שנקרא ראש חודש חג רק מועד. ובגמרא מקשה לענין הלל ראש חודש דאיקרי מועד לימא, ומשני לא איקדש בעשיית מלאכה דכתיב "השיר יהיה לכם כליל התקדש חג", לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה. הרי דראש חודש אינו נקרא חג, דאם היה מקודש לחג היו גומרין בו את ההלל. ונראה דחגה קאי על תשעה באב, דבזמן הבית היה חג.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק דברים לחמישה עשר באב, אות א)
ראש חודש דאיקרי מועד לימא לא איקדיש בעשיית מלאכה דכתיב השיר יהיה לכם כליל התקדש חג לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה
איתא במשנה במגילה (כ:) שכל היום כשר לקריאת ההלל, ובגמרא שמה הובאו על כך ב׳ פסוקים, א׳, "ממזרח שמש עד מבואו" וגו׳, וב׳, ר׳ יוסף אמר "זה היום עשה ד׳" וגו׳. והנראה לומר בזה, דבגמ׳ ערכין מתבאר ששני מחייבים יש לקריאת ההלל: א׳, מכח קדושת היום של היום טוב (המחייב בשמחה), וראש חודש דלא איקדיש בעשיית מלאכה אין אומרים בו הלל, דכתיב "השיר יחיה לכם כליל התקדש חג", לילה המקודש לחג טעון שירה וכו׳, וב׳, משום ניסא (כמו בחנוכה). וההבדל שבין שני סוגי ההלל הוא שזה בתורת שבח, וזה בתורת הודיה. ונראה שלכך הוצרכו להביא שני פסוקים להורות על כך שאין אומרים את ההלל אלא ביום, דבסיפא דקרא ד"ממזרח שמש עד מבואו" איתא "מהולל שם ד׳", וזה קאי אהלל של יום טוב שנאמר בתורת שבח, ואילו אידך קרא (ד"זה היום עשה ד׳") קאי אהודיה, אשר זהו גדר ההלל שעל הנס שנאמר בתורת הודיה.
(רבי יוסף דוב סולוביצ'יק, דברי הרב, עמ' קנ-קנא)
ראש חודש דאיקרי מועד לימא וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין מקודש לחג אין טעון שירה וכו' (יא.) איזו היא עבודה שבשמחה ובטוב לבב הוי אומר זה שירה
ובשבת איתא (ספרי בהעלותך יט): "וביום שמחתכם" - אלו השבתות, דאף שאין מצות שמחה בשבת הישראל שמח בקבלת עול מלכותו יתברך... אבל בראש חודש לא מצינו שמחה. וכתיב (הושע ב, יג) "והשבתי כל משושה, חגה חדשה ושבתה" וגו', נרמז שגם בראש חודש יש בו שמחה כמו שבת ויום טוב. וצריך להבין מה מקום בראש חודש לשמחה? אך הענין, דכל מקום שיש התגלות עתיקא, דהיינו שישראל קשורים בשורש בה' יתברך, זוכין ליישר הלב, "ולישרי לב שמחה". וכן איתא בזוה"ק (ח"ב נד ע"א), דכל תושבחן דשבחו לקודשא בריך הוא כולם פתחו באז וכו' כד אתנהיר נהירו דעתיקא קדישא וכו' אל"ף אנקיב בחשוכי וכו' ומטו לזיי"ן. ואיתא בגמרא איזהו עבודה שבשמחה ובטוב לבב הוי אומר זה שירה. והשמחה על ידי התגלות עתיקא שהוא באז כנ"ל. ושבת יש בו התגלות עתיקא, וכן בראש חודש גם כן וכמו שמובא בזוה"ק (ח"ג עט ע"ב): אוף הכי בחדתותי סיהרא דהא נהיר לה שמשא בחדוותא דנהירו דעתיקא לעילא... ואיתא לענין הלל, ראש חודש דאיקרי מועד לימא וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה ושאין וכו'. ואנו אומרים הלל בראש חודש. ואמרו (תענית כח ע"ב): שמע מינה מנהג אבותיהם בידיהם. והיינו שבבבל הנהיגו לומר הלל בראש חודש. והוא מפני שבבבל היה עיקר התפשטות והתיסדות התורה שבעל פה... ועל כן הרגישו הרמז שנרמז שמחה אף בראש חודש כנ"ל, כיון דעל ידי תורה שבעל פה, שהוא האור זרוע לצדיק והרוב חכמה לתקן הרוב כעס, זוכין לישרי לב שמחה כנ"ל, ונמצא בכל ראש חודש יש רמז שמחה שאומרים שירה.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, שמות, לראש חודש אדר ראשון, אות י)
השיר יהיה לכם כליל התקדש חג וכו' פורים דאיכא ניסא לימא וכו' קרייתה זו היא הלילא
בעת אשר יתהווה איזה שידוד לבטל איזה דבר מן הטבע אשר הוטבע עליו, הנה בעל כרחך אותו הנברא יתבטל אז מהשיר המיוחד לו, כי הנה השיר הוא כלי קיבול שלו להשפע אלקות אשר הוכנה לו לפעול כמפעלו, ובעת אשר יגזר היוצר כל אשר יתבטל מפעולתו הנה יתבטל משירו. והנה א"א לומר שיתבטל איזה שיר מכל השירים שנבראו ליתן הדר למלך הכבוד, כי בודאי כל השירים המה מצטרפים יחד לכבוד מלכותו, ולפי"ז באיזה שידוד שיהיה, אזי יארע ח"ו חסרון כי יתבטל שיר אחד מהשירים. לזה צריכים ישראל עם קרובו להשלים השיר ואומרים הם השיר הנתבטל בשידוד... וזה הוא ענין קריאת ההלל בימי הניסים (המתנוססים בכל שנה ושנה בעיתים הללו) אומרין ישראל שירה.
(ר' צבי אלימלך שפירא מדינוב, אגרא דפרקא אות רז)
אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבש"ע מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה וביום הכפורים
העיר [מו"ה כמר יצחק זאב מאיער ע"ה מדעברעצין] בדברי תוס' ערכין [ד"ה אמרו מלאכי השרת], דייקו מלשון הגמרא דקאמר שם, אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה, מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה ויוה"כ. ודייקו התוס', מדלא אמרו מפני מה אין אנו אומרים שירה, משמע דהמלאכים בעצמם אומרים שירה... ויש להקשות, הא אמרו בחולין [צא ע"ב] דאין מלאכי השרת אומרין שירה למעלה עד שיאמרו ישראל למטה, ואם כן איך ישאלו מפני מה אין אנו אומרים שירה, הלא שירתם תלוי בשירת ישראל... ומצאתי בערוך לנר [ר"ה לב, ד"ה מפני מה], דפירש על מאמר הנ"ל, על שאלת המלאכים, מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך, וז"ל: מה שמלאכי השרת שואלים כן, משום דאמרו בחולין, דאין רשות למלאכי השרת לומר שירה עד שישראל אומרים שירה, ולכן על שמעוכבים לומר שירה בראש השנה וביום הכיפורים שואלין כן [ונעלם ממנו תוס' הנ"ל]...
(משנה שכיר - מועדים חלק א, ראש השנה, מהד' תשע"א, עמ' 141-143)
אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבש"ע מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה וביום הכפורים אמר להן אפשר מלך יושב על כסא הדין וספרי חיים וספרי מתים פתוחין לפניו וישראל אומרים שירה לפני
טעם שישראל אומרים הלל בפסח, לפי שאז נגאלו ממצרים העליונה למעלה וממצרים התחתונה למטה, וזהו (שמואל ב' ז, כג) "אשר פדית לך ממצרים גוים ואלהיו". וקרי בהו "עבדי ה'" ולא עבדי פרעה, כי אז נשברו החותמות שעל ידם היו ישראל משועבדים במצרים, כמו שכתוב (תהלים קז, טז) "כי שבר דלתות נחושת ובריחי ברזל גדע". ומזה הטעם אומרים אותו בשאר מועדים, כי אז נגאלת כנסת ישראל מיד מצריה ויוצאה למרחב ומתרפקת על דודה, ולהראות כי זה כן אומרים הלל. אבל בראש השנה ויום הכפורים הקליפות ההם סובבים את המוח ומכסים את הירח לבלתי האיר, כי צורר היהודים תובע דין עליהם, כי המלך יושב על כסא דין והוא לפניו מלשין הבן לאביו והוא משגיח על כל איש ומעשהו, וזה סוד ספרי חיים וספרי מתים שנפתחים ביום זה, וזה סוד התעוררות הדין, ומתוך כך משתעבדת כנסת ישראל, כי מבקשים אויביה לכבות את גחלתה, ואסתר המלכה עומדת לפני המלך לבקש על עמה, ולפיכך אין אומרין הלל.
(רבי מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סוד השופר ותקיעותיו, עמ' קיב)
אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבש"ע מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה וביום הכפורים אמר להן אפשר מלך יושב על כסא הדין וספרי חיים וספרי מתים פתוחין לפניו וישראל אומרים שירה לפני
להבין השאלה והתשובה הוא כך, דהנה ידוע על כל הנסים אומרים הלל ושירה, ואין לך נס גדול מה שקרה לנו בראש השנה ויום הכפורים, וכמבואר במדרש [ירושלמי ר"ה פ"א ה"ג] "מי גוי גדול אשר לו אלהים קרובים אליו", כי אנו לובשים לבנים ושמחים ובוטחים לה', כי הוא נושא עון ומטריד לשטן בשופר עד שיוציא לצדק דיננו, ואין לך נס גדול מזה. וא"כ ראוי לומר שירה יותר מכל הנסים, ולכך שאלו כן. אבל תשובת ה' היתה לא כן, בשלמא בנס יציאת מצרים היו אומרים שירה מפני שכבר יצאו, שוב לא יבואו שמה כהבטחת ה', וכן בכל הנסים, אבל בזה אף דבראש השנה יצאנו זכאים, מ"מ חלילה מחטוא אח"כ, כי בקל יכשל, כמאמר הש"ס [תענית ח ע"ב] אם נגזר לגשמים והם חוזרים לרעה, הגשמים יורדים למקום בלי נוצר לזריעה, וכן הכל. א"כ תמיד לא נגמר הנס, ואנו צריכים תמיד רחמים, שימרו ועיזרו לבל נכשל בעבירה, ולבל יגבר עלינו אויב צר פנימי וחיצון ח"ו, ולכך אין כאן גמר הנס לומר הלל. וזה שאמר ספרי חיים וספרי מתים פתוחים לפני, כי ח"ו לא ישובו, והם תמיד פתוחים בלתי סוגר, וא"כ איך אפשר לשיר, וכבר אמרו [אבות פ"ב מ"ה] אל תאמין בעצמך עד יום מותך, ולכן כבר אמרתי אל תאמרו בעבור ימים האלו הותרה הרצועה, כבר היה יום הכפור ימי הכפרה, ואח"כ נשכימה לכרמים כדרך העולם לילך בקרי עם השם מבלי משים ללב מצוה תמה וברה.
(יערות דבש, ח"א, דרוש יד [הובא במראה יחזקאל (פאנעט), מועדים, ראש השנה, אות יד])
אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה רבש"ע מפני מה אין ישראל אומרים שירה לפניך בר"ה וביום הכפורים אמר להן אפשר מלך יושב על כסא הדין וספרי חיים וספרי מתים פתוחין לפניו וישראל אומרים שירה לפני
ויש לדייק מה היא כוונת התשובה, וכי בשביל זה שהקב"ה עושה דין עם בריותיו אין לישראל לומר שירה? והלא נאמר "חסד ומשפט אשירה", חסד אשירה משפט אשירה. וגם מה זה שהזכיר ספרי חיים? היה לו לומר "ספרי מתים פתוחים לפני"... אבל הוא הדבר, שהן ברור שעל כללות ישראל לא יוכל להיות משפט חרוץ ח"ו להמיתם. וגם בשעה שאמר הקב"ה למשה "ועתה הניחה לי ואכלם", אמר "ואעשה אותך לגוי גדול" (שמות לב), כי כלייה בהחלט לא יתכן על ישראל. וגם בשעה שביקש המן להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים, ידע מרדכי שבדבר זה יעלה בידו חרס... אלא כל דאגתם על המעט שיהיו נלכדים ברשתו... ולכן ישראל בדרך כלל יוצאים בנצחון ביום הדין, ואף מיתתם של בודדים, "בשעה שהקב"ה עושה דין בקדושיו מתיירא ומתעלה" (זבחים קטו). ועל כן שאלו מפני מה אין ישראל אומרים שירה? אבל באה התשובה על זה, כי לא הרי ראש השנה כהרי שאר הימים, ראש השנה שהוא מיוחד לגילוי מלכותו, אם אך יש ספרי מתים, הגם שלעומתם ישנם ספרי חיים, כבר אין המלכות שלמה, לא רק לגבי היחידים אלא גם לגבי הכלל כולו. וכל זמן שאין המלכות שלמה אי אפשר לישראל לומר שירה.
(אורי וישעי (מי מרום ח"ז) פרק כז, עמ' קסב)
וספרי חיים וספרי מתים פתוחין לפניו
פירוש, גם נשמות המתים נידונין מי יחזור בגלגול ובאיזה גלגול יחזור, ומי ראוי להעלותו מדרגה למעלה ממדרגתו.
(בן יהוידע, כאן)
והא חנוכה דלא הכי ולא הכי וקאמר משום ניסא
בגמרא (שבת כא ע"ב): לשנה אחרת קבעום ועשאום ימים טובים בהלל והודאה. והוא שהיום טוב הוא רק לומר בהם הלל דאיתא שבת וכו' לא איקרי מועד ראש חודש וכו' לא איקדיש בעשיית מלאכה וכו' לילה המקודש לחג טעון שירה וכו', ופריך והא חנוכה דלא הכי ולא הכי וקאמר, ומשני משום ניסא, והיינו שעל ידי הנס היה בכח כהנים הקדושים לעשות אותם כיום טוב לענין קריאת הלל אף דלא איקרי מועד ולא נאסר במלאכה.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, בראשית, לחנוכה אות ט)
פורים דאיכא ניסא לימא אמר רבי יצחק לפי שאין אומרים שירה על נס שבחוצה לארץ
כל הנס נעשה בדרך הטבע כמ"ש בספרים שנקראו נסים נסתרים תוך הטבע. והתועלת בזה שעי"ז נמשך הקדושה גם תוך הטבע... ואיתא דלכך אין קורין הלל בפורים שאין אומרים שירה על נס שבחוץ לארץ. הוא ג"כ כנ"ל כי נסים נסתרים הנ"ל הם בחי' חו"ל. והלל הוא רק על הארה הפנימיות.
(שפת אמת שמות לפורים תרמ"ד)
[עיין גם לקט ביאורי אגדות מגילה יד ע"א]
פורים דאיכא ניסא לימא אמר רבי יצחק לפי שאין אומרים שירה על נס שבחוצה לארץ וכו' רב נחמן אמר קרייתה זו היא הלילא רבא אמר בשלמא התם הללו עבדי ה' ולא עבדי פרעה הכא הללו עבדי ה' ולא עבדי אחשורוש אכתי עבדי אחשורוש אנן ולר"נ דאמר קרייתה זו היא הלילא התניא משנכנסו לארץ לא הוכשרו כל ארצות לומר שירה כיון שגלו חזרו להיתירן הראשון
ונמצא, שיש ג' טעמים שלא תיקנו לומר הלל בפורים: א) לפי שנס פורים הי' בחוצה לארץ. ב) קריאת המגילה היא במקום הלל. ג) לפי שאי אפשר לומר "הללו עבדי ה' (ולא עבדי אחשורוש)", כי "אכתי עבדי אחשורוש אנן". והיינו, שלטעם הא' והג' אין חיוב לומר הלל, ואילו לטעם הב' חייבים בהלל, אלא שיוצאים חובת הלל בקריאת המגילה (ולדעת המאירי נפק"מ להלכה, במי שאין לו מגילה, דלטעם "קרייתא זו הלילא" חייב בקריאת הלל). ולכאורה צ"ע בטעם הג' "אכתי עבדי אחשורוש אנן" (ופירש רש"י ד"לא נגאלו אלא מן המיתה") - הרי קושיית הגמרא [מגילה יד ע"א] עדיין במקומה עומדת: "ומה מעבדות לחירות אמרינן שירה, ממיתה לחיים לא כל שכן"? וכי משום שאין המצב מתאים להפסוק "הללו עבדי ה'" ה"ז פוטר את האדם מלהלל לה' על גאולתו "ממיתה לחיים" (שגדולה יותר מגאולה "מעבדות לחירות")? ועל כרחך צ"ל, שהענין ד"עבדי ה'" נוגע לעצם אמירת הלל, דכאשר חסר תנאי זה ה"ז מעכב מלומר הלל, דרק קריאת המגילה תיקנו מפני הק"ו "ומה מעבדות לחירות אמרינן שירה, ממיתה לחיים לא כל שכן", אבל בשביל אמירת הלל זקוקים למצב של "עבדי ה'".
(רבי מנחם מנדל שניאורסון, לקוטי שיחות, כרך לו, פורים, שיחה ב, עמ' 167)
י: לפי שאין אומרים שירה על נס שבחוצה לארץ
[עיין עוד לקט באורי אגדות מגילה יד ע"א ]
והרי יציאת מצרים דנס שבחוצה לארץ הוא ואמרינן הלל
ועיין בטורי אבן (מגילה יד) דקשה, מאי פריך מיו"ט הראשון של פסח שאומרים הלל, דילמא לאו משום נס אומרים אותו אלא מפני שהוא מועד... והנראה באמת בכל המצוות שאנו עושים מן הראוי הוא להזכיר יציאת מצרים... אך חז"ל לא רצו לתקן שבכל מצוה יאמר הלל, כי דבר שנאמר בתמידות אין בו חביבות כל כך. לכן לא תיקנו שנאמר הלל רק במועדים, וההלל הוא על הנס שעשה ה' עמנו שהוציאנו ממצרים. ופריך הגמרא הלא עיקר ההלל הוא מטעם שהוציאנו ממצרים והוא נס שבחו"ל. והטו"א תירץ דקאי על ההלל שבליל פסח, דזה לא הוי מחמת המועד אלא מחמת יציאת מצרים.
(עין אליהו, כאן)
עד שלא נכנסו ישראל לארץ הוכשרו כל הארצות לומר שירה משנכנסו לארץ לא הוכשרו כל ארצות לומר שירה
"אז ישיר משה ובני ישראל" כו' - דאיתא בגמ' קודם שנבחר א"י הוכשרו כל הארצות לומר שירה ומשנבחר א"י נפסלו כו'. וכמו כן כלל ישראל שהם נבראו להעיד על הבורא ית"ש, כמ"ש "עם זו כו' תהלתי יספרו", אבל קודם הגאולה, שהיו מתערבין באומות, היה השירה בכלל העולם. אבל ע"י הגאולה נתבררו בני ישראל והוסבב השירה רק למשה ובני ישראל. וז"ש במדרש שיר השירים - נשיר למי שעשאנו שירים בעולם. וכן הוא בבחי' עולם שנה נפש. שמקודם בנין ביהמ"ק, הבמות מותרים כיון שלא היה עדיין מקום מיוחד, והקדושה מוטבע בתוך הכלל, ואח"כ נאסר רק "אל המקום אשר יבחר ה'". וכן בנפשות, "אשר בחר בנו מכל העמים". וכן בשנה, הקדושה נמצאת בשבתות ויו"ט שנקראו מקראי קודש ונעשה הבדלה בין כו'.
(שפת אמת פסח תרנ"ט)
הכא הללו עבדי ה' ולא עבדי אחשורוש אכתי עבדי אחשורוש אנן וכו' קרייתה זו היא הלילא
[עיין עוד לקט באורי אגדות מגילה יד ע"א ]
אבוב היה במקדש חלק היה דק היה של קנה היה וכו' וציפוהו זהב ולא היה קולו ערב נטלו את צפויו והיה קולו ערב כמות שהיה
לרמוז בזה על האדם המוכיח או מורה הלכות לאחרים, אם ידבר עמהם בנחת יהיו דבריו... נשמעים, וכמ"ש "דברי חכמים בנחת נשמעים". וכן אמרו בגמרא על ג׳ דברים שצריך האדם לומר בתוך ביתו עם חשיכה עשרתם ערבתם וכו' דצריך לממרינהו בניחותא כי היכי דלקבלו מיניה. ולכן האבוב שהוא מוציא קול היה של קנה חלק ודק והיה קולו ערב, ואחר שצפוהו זהב שהוא קשה שבמיני מתכות ולא היה קולו ערב. כן האדם המוכיח והמורה לבני אדם שמוציא קולו מן הקנה שלו, אם יהיה דבורו בנחת רך כקנה וחלק ודק לדבר בניחותא, יהיו דבריו ערבין לשומעין, וממילא יהיו מתקבלים אצלם, ואם ידבר בקושי אין דבריו נשמעין ומתקבלין.
(בן יהוידע, כאן)
אבוב היה במקדש חלק היה דק היה של קנה היה ומימות משה היה צוה המלך וציפוהו זהב ולא היה קולו ערב נטלו את צפויו והיה קולו ערב כמות שהיה צלצול היה במקדש של נחושת היה והיה קולו ערב ונפגם ושלחו חכמים והביאו אומנין מאלכסנדריא של מצרים ותקנוהו ולא היה קולו ערב נטלו את תיקונו והיה קולו ערב כמות שהיה וכו' שילוח היה מקלח מים בכאיסר צוה המלך והרחיבוהו כדי שיתרבו מימיו ונתמעטו וחזרו ומיעטוהו והיה מקלח מים
התרבות העברית מימות משה היא פשוטה וחלקה, בלי כל צעצועים וברק הזהב, אבל קולה ערב, מחיה את הנפש ומעודד את הרוח. חפץ המלך לייפות אותה ביפיותו של יפת, ונתנו לו. אולם כאשר ראו כי על ידי זה נפגם הקול הערב, ויתרו על יופי החיצוניות של הכלי מפני קולו הפנימי. וצלצול היה במקדש של נחשת היה ונפגם - כולם ראו את הפגם וחפצו לתקנו, ושלחו חכמים והביאו אומנין מאלכסנדריה של מצרים - מרכז ההשכלה היוונית - ותקנוהו. התקון עלה יפה מאד, אבל לא היה קולו ערב. נתקנה הפגימה החיצונית ונפגם הרוח הפנימי. וכשראו זאת נטלו את תקונו והיה קולו ערב כמות שהיה. תרבות עברית מקורית פגומה צריכה תקון, ובלבד שיישמר בה קולה הערב כמות שהיה. ואם דבר זה לא יתכן, אז מוטב שתשאר בצורתה הפגומה ובתכנה הערב, משתעשה מתוקנת בצורתה ומקולקלת בפנימיותה. והשילוח - זה סמל התרבות העברית שמימיה הולכים לאט, אבל אינם פוסקים לעולם - היה מקלח מים בכאיסר, צוה המלך והרחיבוהו כדי שיתרבו מימיו, ונתמעטו, וחזרו ומיעטוהו והיה מקלח מים. לכל תרבות יש כלים שלה, שאין לתקנם ע"י אומנים זרים, ויש פתחים שלה, שרק דרכם יפוצו מעינותיה חוצה.
(רבי יצחק ניסנבוים, היהדות הלאומית עמ' 12-13)
צלצול היה במקדש וכו' ותקנוהו ולא היה קולו ערב נטלו את תיקונו והיה קולו ערב כמות שהיה מכתשת היתה במקדש וכו' ותיקנוה ולא היתה מפטמת כמו שהיתה נטלו את תיקונה והיתה מפטמת כמו שהיתה
ומן צלצל ומכתשת ילמוד האדם להכיר ולהבין ערך מצות שעושים הראשונים כמה וכמה יגדל ערכם על מע"ט של האחרונים, ועל זה אמרו: אם ראשונים כמלאכים אנו כבני אדם ואם ראשונים כבני אדם אנו כחמורים.
(בן יהוידע, כאן)
י: שילוח היה מקלח מים בכאיסר
נוסף לכך ששאיבת המים אינה אלא הכנה להמצוה, היתה שאיבת המים בזמן שאינו ראוי לקיום המצוה - באמצע הלילה, לאחרי שכבר ננעלו שערי בית המקדש (שהרי בערב היו נועלים שערי העזרה). ובזמן כזה - בחשכת הלילה, וכשביהמ"ק נעול [ביהמ"ק ישנו בשלימותו, אלא שהוא נעול, ובמילא, אי-אפשר לראותו בעיני בשר] - פועל יהודי על עצמו לצאת ולמצוא מעין קטן שבדוחק ובקושי ("קוים-קוים") נובעים ממנו מים [כדאיתא בערכין "(מעין ה)שילוח (שממנו היו שואבים המים) היה מקלח מים בכאיסר", "פי המעיין שהוא נובע שם רחב כאיסר"43], ולשאוב ממנו מים, ולא עוד אלא שפועל על עצמו לעשות כל זאת - לצאת בחשכת הלילה ולמצוא מעין קטן וכו' - בשמחה הכי גדולה ("מי שלא ראה שמחת בית השואבה לא ראה שמחה מימיו"), בגלל שהולך לשאוב מים בשביל לנסכם בבוקר ע"ג המזבח!
(רבי מנחם מנדל שניאורסון, תורת מנחם, ח"ד, שנת תשי"ב שיחת מוצאי יום א' דחוה"מ סוכות, עמ' נב)
שילוח היה מקלח מים בכאיסר צוה המלך והרחיבוהו כדי שיתרבו מימיו ונתמעטו
פירוש, כי דברים שהם מעשה ה' יתברך, מעש' האדם מקלקלין אותו, כי מעשה האדם הם מחולקים ממעשה ה' יתברך. ומאחר שהיו רוצים לעשות השילוח [רחב] והיו מצרפין מעשה האדם אל מעשה ה' יתברך, ואין להם חבור ביחד, ולפיכך נתמעטו.
(מהר"ל, חידושי אגדות כאן)
שילוח היה מקלח מים בכאיסר צוה המלך והרחיבוהו וכו' ונתמעטו וכו' לקיים מה שנאמר אל יתהלל חכם בחכמתו
היינו כי המעיין הוא יו"ד דשם, הוא נקודה, כי מאור אין סוף אי אפשר להיות המשכה כי אם ע"י צמצום, שיהיה הגילוי רק נקודה. עי' מ"ש... בבה"ז פ' אחרי דנקודה זו כולל כל הרוחב שאח"כ. ועי' מ"ש בתורה אור פ' נח סוף ד"ה להבין הענין שתפלת, שנקודה א' העליונה כולל כל מה שלמטה כו'. ולכן שילוח היה מקלח מים בכאיסר. ועמ"ש על פסוק "אוסרי לגפן" ועל פסוק "מלך אסור ברהטים", והיינו רהטים של יעקב שנמשך בהם מעיין הנ"ל. ועמ"ש בתורה אור פ' חיי סוף ד"ה יפה שעה א' בתשובה ומעשים טובים, בפי' שיראה איסור כנגד לבו. ולכן כשהרחיבוהו נתמעט מימיו, כי בינה נקראת רחובות הנהר, בחי' הרחבת ההשגה, וזהו תמונת ה' של שם, שיש בה אורך ורוחב, אבל היו"ד שהיא למעלה מהה"א היא דוקא קטנה מטעם הנ"ל... עוד יובן זה ע"ד שכל שהאור גדול יותר אזי הכלי קטן, כמו הראש, שבו האור גדול, הכלי מועט, וברגל האור מועט והכלי גדול כו'... ולכן השילוח שהוא מעיין בחי' חכמה, כח מה, צ"ל קטן דוקא, והוא בחי' אין היפך היש. וזה שכתוב "והחכמה מאין תמצא" כו'. וזה שכתוב "אל יתהלל חכם" כו', כי חכמה הידועה ומושגת היא היפך חכמה עילאה, שהרי מלמטה למעלה נקרא יש מאין, ומלמעלה למטה הוא להיפך. וכן שמים גבוהים מארץ, ובמחשבה ארץ קדמה כו'.
(רבי מנחם מנדל מליובביטש, ה"צמח צדק", יהל אור על תהלים, פרק פט, עמ' שיד)
תוספות - אין לדלג והחיות ישוררו
מה דנחלקו התוספות ור"ה גאון, אם לומר בראש השנה והחיות ישוררו או לאו, אם אומרים שירה בר"ה או לא - והוא, כשהקב"ה דן, כביכול הכסא כבוד עומד במקום ואינו טס ועופף, דכתיב [ישעיהו ג, יג] "נצב ה' לריב עמים"... ולכך דרש הזוהר [ח"ג קמט ע"ב] "ותנח התיבה בחודש השביעי בהרי אררט", דקאי על כסא כבוד שעומד בראש השנה לדון העולם. וכתיב [יחזקאל א, כה] "בעומדם תרפינה כנפיהם", היינו שאינם יכולים לעופף, ואף שירה אינם אומרים, כי בשירה מעופפים, ולכך אין החיות ואופנים אומרים שירה. אבל זהו קודם תקיעת שופר, אבל אחר כך, על ידי שופר יבא בם רוח ה' ויעופו ויתנשא הכסא, כמ"ש הקליר, ואחר כך אומרים שירה. ולכך שניהם אמת, מי שסובר שאין אומרים שירה ומי שסובר שאומרים שירה, זהו קודם תקיעות וזה לאחר תקיעות.
(יערות דבש, ח"ב, דרוש א)
תוס' ד"ה אמרו - לא קאמר מפני מה אין אנו אומרים שירה משמע שמלה"ש אומרים וכו'
לכאורה אין הוכחה מזה, דבשאלם על שירת ישראל שאלו על שירתם הם, שהרי אין מלה"ש אומרים שירה עד שיאמרו ישראל, עי׳ חולין צ"א סע"ב. אמנם יעויין במהרש"א מש"כ לעיקר הענין שחילק בין קדוש להלל.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור כאן)
יא ע"א
עיקר שירה בפה וכו' עיקר שירה בכלי
"אבי כל תופש כנור ועוגב" - שזהו מקור כל בעלי השיר העליונים כמו "הללוהו בנבל וכנור הללוהו במנים ועוגב" כו', שהן י' מיני כלי זמר נגד עשר ספירות כו', שעיקר שירה בכלי, ולמ"ד עיקר שירה בפה, זהו ענין השירה שהמלאכים העליונים אומרים בפה בכל יום, כמ"ש "הללוהו כל מלאכיו" כו', שכל הברואים העליוני' ותחתוני' או' שירה בכל יום כידוע.
(ר' דובער, אדמו"ר חב"ד האמצעי, תורת חיים, בראשית ד, כ, דף לג ע"ד)
יא. עיקר שירה בכלי
"ושרים כחוללים" [תהלים פז, ז] - נמשכין בשי"ר בפה וגם בכלי, עלי עשור ועלי נבל, ותלה השרים בפה כמו החוללים בכלי, כמאן דאמר בערכין דעיקר שירה בכלי, כולם ישירו בישועת ישראל וקבוץ גלויות, אך "כל מעיני בך", בישועתך, כי עירך והר קדשך תשיבן לקדמתן.
(חיד"א, ראש דוד, פרשת ויצא)
מנין לעיקר שירה מן התורה וכו' מהכא משה ידבר והאלהים יעננו בקול (יא:) על עסקי קול
...פירוש רש"י בנימוקי החומש (ד"ה משה): משה ידבר לישראל, והאלקים מסייעו לתת לו כח להיות קולו מגביר ונשמע... קשה, למה לי על זה לומר דהקב"ה סייעו ועונהו על דבר הקול, הלא בודאי כל רואה ידע דסיוע מן ה' הוא, כי איך אפשר שקולו של בשר ודם יהיה נשמע לס' רבוא לכולם כאחד בביאור גמור, ובפרט בעת שקול השופר הולך וחזק מאד? ואם נטעה לומר דהיה לו מצד התולדה קול כזה, גם זה פלא גדול ובודאי כל אדם ישפוט כי ה' יתברך בראו בקול כזה, לאשר כי הביט מראשית אחרית שיהיה צריך להשמיע קולו לישראל בהדברו, ואם כן מה נפסיד בטעות זה? רק נ"ל דהתורה כיונה דלא תימא שהיה לו קול כזה מצד התולדה, ואם כן קולו עב ביותר וח"ו נפסל בקול, לכך אמר "והאלקים יעננו בקול", שהקב"ה סייעו כעת, אבל לא שהיה לו קול כזה. ואם כן ממילא מוכח שיר מן התורה, דאם אין שיר במציאות אם כן ממילא אין פסול קול במציאות, ולמה לי קרא "והאלקים יעננו בקול", אלא ודאי הוצרך להודיע זה על עסקי קול שלא נטעה שנפסל בקול בתולדה, והרמז נובע מהפשוטו. והשתא אתי שפיר ומדוייק מאד לשון הגמרא דאמר מהכא, ולא אמר "שנאמר".
(רבי משה טייטלבוים, ישמח משה, פרשת בשלח דף קסז ע"ב)
מנין לעיקר שירה מן התורה שנאמר ושרת בשם ה' אלהיו איזהו שירות שבשם הוי אומר זה שירה
[החשיבות של השירה היא מפני שקשה לנו לתאר את מחשבותינו כמו שאנחנו מרגישים אותם. (עמ' 69) למשל אם אנחנו רואים תופעת טבע מרהיבה, היא עושה רושם עמוק בנפשנו, אבל לא נוכל לתאר אותם בדברים. אבל למשורר האמיתי יש סגולה לבאר במלים את ההרגשות האלה. השירה שלו לוקחת את לבנו גם אם לא ראינו את מה שהוא מתאר. לכן השירה חביבה בכל השפות, בכל הזמנים ולכל העמים. לכן היא נקראת "שירות שבשם", כי היא רמה ונישאה, ומרוממת את האדם משפל מצבו החומרי, ומקרבת אותו אל הנעלה.]
(רבי זאב וולף מישעל, דברי חכמים, עמ' 68-69)
לטקסט
איזו היא עבודה שבשמחה ובטוב לבב הוי אומר זה שירה
ב ע"ב
ד ע"א
ה ע"א
ה ע"ב
ו ע"א
ז ע"א
ח ע"ב
ט ע"א
י ע"א
י ע"ב
יא ע"א
יא ע"ב
יב ע"א
יב ע"ב
יג ע"א
יג ע"ב
יד ע"א
יד ע"ב
טו ע"א
טו ע"ב
טז ע"א
טז ע"ב
יז ע"א
יח ע"ב
יט ע"א
כא ע"א
כג ע"א
כד ע"ב
כו ע"א
כו ע"ב
כח ע"א
כח ע"ב
כט ע"א
ל ע"ב
לא ע"א
לב ע"א
לב ע"ב
לג ע"א
לג ע"ב
איתא במדרש (ויק"ר לז, ב) על הפסוק "כי פועל אדם ישלם לו וכאורח איש ימציאנו", שבשביל שמשה רבינו הקל מישראל קושי השעבוד במצרים וישב להם סבלותם שהשווה המשאות משאוי איש על איש ומשאוי אשה על אשה, זכה לפרשת ערכין, היינו להראות שיש ערך לכל נפש מישראל, זה הוא הענין של פרשת ערכין, להראות שלכל איש ישראל יש ערך, לעתיד תתוקן כל נפש.
5-6
5-6
24
27
38-39
14-16
איתא בגמ' ערכין: צדקתך כהררי אל אלו נגעי אדם, משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים. ואיתא שם שבנגעי בתים יש ג' שבועות. בסדר ימי עולם יש ג' שבתות, כדאיתא בטור (או"ח רצב) שתפלת שבת נחלקת לג' לשונות כנגד ג' השבתות, שבת בראשית שהקב"ה ברא את העולם ושבת ביום השביעי ושבת מתן תורה ושבת דלעתיד. וזהו משפטיך תהום רבה אלו נגעי בתים, שיש בהם ג' שבועות, שלעתיד יתברר הכל ויתהפך הנגע לענג, ויהיה תיקון השלם ולא ישאר לבני ישראל אלא לאכול ולשתות ולשמוח.
15-16
15-16
15-17
15-20
דדברי רב פפא סובל ב' פירושים, די"ל כפשוטו, דנגעי בני אדם הם בצדק וחסד - רק בשבוע א', ונגעי בתים הוא דין - בג' שבועות. אך דתיקשי על זה, דאיפכא מצינו לרז"ל, דנגעי בתים הוא מצד החסד והרחמים, שאין בעל הרחמים פוגע בנפשות תחלה, ובנגעי אדם שהוא בגופו הוא דין. גם צדק הוא דין, ומשפט הוא רחמים. וגם תחלה הוה ליה למימר משפטיך על נגעי בתים הבאין תחלה, ואחר כך צדקתך על נגעי גופו. לכך הי' אפשר לפרש איפכא: צדקתך שהוא דין, כהררי אל - כמו "אל זועם בכל יום" (תהלים ז, יב), והיינו נגעי אדם. משפטיך שהוא חסד, היינו נגעי בתים...
וכדי לברר כוונת רב פפא, שאל הש"ס פשטיה דקרא במה כתיב, ומפשוטי' נודע דרש הנ"ל. ורב יהודא הבין דנסתפק מכח הקושיות הנ"ל, לזה ביאר הקושיה בצחות לשונו: אלמלא צדקתך, ור"ל דלדברי הרמב"ם [הל' תענית פ"א ה"ג]... כשהקב"ה מייסר פורענות קל תחלה כדי שיתנו הרשעים לב לשוב, והם אינם שבים רק אומרים מקרה, אז מוסיף הקב"ה לענשם בחמת קרי על שלא נתנו לבם לזה, מלבד עונש עונותיהם. א"כ זה נחשב לחסד כשמייסר הרשעים מיד על עונותיהם כשגלוי לפניו שלא ישובו, דאם ישלח להם תחלה פורעניות קל כדי שישובו והם יאמרו מקרה ולא ישובו, אז יוסף להם עונש על שאמרו מקרה לבד העונש המוכן על עונותיהם שהקרן קיימת, אם כן דטבא להו עביד להם הקב"ה כשמייסרן מיד על רשעות עונותיהם.
וז"ש רב פפא צדקתך כהררי אל, אלו נגעי אדם, ר"ל הצדק שהוא דין, מ"מ הוא נחשב חסד כשהעונש בא מיד נגעי אדם. והטעם ביאר רב יהודא, דאלמלא שנענשו מיד כי הצדק והדין נחשב לחסד כהררי אל, דאם לא כן, מי יוכל לעמוד לפני משפטיך דייקא - שהוא כשמודיע על ידי פורעניות קל, לפני משפטיך ר"ל קודם משפטיך, שהוא תהום רבה - שאם אינו שב, גדול עונו מנשוא בחמת קרי. מה שאין כן כשבא הפורעניות מיד, אינו מקבל רק נגד עונותיו ותו לא, מה שאין כן שם יש תוספות עונש על שאמר מקרה, וקרן עונותיו קיימין ועונש מיוחד בפני עצמו.
ורבה סבירא ליה כך: צדקתך כהררי אל מפני וכו', משום דקשיא ליה, דאם כן ל"ל כלל שוב נגעי בתים אחר שכבר באו נגעי גופו. ועוד דתיקשה קושיית הרמב"ם בח' פרקים לאבות (פ"ח), דא"כ דגזרה ידיעתו ית' שלא ישוב א"כ הוא מוכרח שלא לשוב, ואינו ראוי לשוב, ואינו ראוי לעונש, דא"כ בטלה הבחירה. לכך פירש כפשוטו, צדקתך כהררי אל, אף שמייסר הרשעים בצדק בחמת קרי בנגעי אדם, נחשב למדת החסד כהררי אל, והטעם, מפני, ר"ל קודם, כמו (ויקרא יט, לב) "מפני שיבה תקום", שדרשו (זוהר ח"ג פז ע"ב, רכז ע"ב): קודם השיבה וכו', וה"נ, מפני שמשפטיך שהוא משפט קל בחסד הנקרא משפט, כבר קדמה, שהוא נגעי בתים, כדי שירגישו בעצמם וישובו, שהי' כמו התראה, ואחר כך צדקתך, שבאו נגעי אדם, אף שבעצם הם דין קשה, מ"מ נחשב לחסד מאחר שהודיען תחלה.
וקאמר במה פליגי, דמר סבירא לי' דנגעי אדם באין מיד, וזה סבירא לי' דבאין נגעי בתים תחלה, מאי טעמא מר לא סבירא לי' כמר. ואין הפירוש כפשוטו, דודאי טובא איכא בין מאן דאמר זה לזה, אלא כנזכר. ומשני בדרבי אלעזר ורבי יוסי ברבי חנינא קמיפלגי. דודאי י"ל, דבית הלל סבירא להו (ר"ה יז ע"א) בינוני דלעתיד "ורב חסד" מטה כלפי חסד, היכי עביד, מר סבר כובש, ומר סבירא ליה נושא. והקושיא מפורסמת, מאי טעמא לא סבירא להו בית הלל בדין עולם הזה דלבינוני מטה כלפי חסד ג"כ? וצ"ל כהרמב"ם, שמאחר שניתן לפניו דרך התשובה ביום הכפורים והוא דוחה מעליו באומרו מקרה הוא, כל שנה עושין יה"כ, ואינו מאמין בכפרתו, דאם לא כן מי פתי לא יסור שישתדל להיות נקי מעונותיו על ידי תשובה, ולפי שאינו מאמין בכפרתו אינו מכפר, דכן כתב הרמב"ם (הל' שגגות פ"ג ה"י), מלבד עונש הנ"ל, אשר בזה מכריע לחוב וכמ"ש תנה עון על עונם וכו'. מה שאין כן לעתיד לבא תשובה, צריך "ורב חסד" כבית הלל. וא"כ פשטיה דקרא ע"כ קאי בבינוני לעתיד, ששייך בו מדה זו כובש או נושא. והדרש בנגעי בתים ואדם, הוא בבינוני דעולם הזה. וכי תימא מנ"ל בבינוני, דלמא ברשע. זה אינו, דקי"ל גדולים הרשעים שמהפכין מדת הרחמים למדת הדין, וא"כ אין שייך בזה אין בעל הרחמים פוגע בנפשות תחלה, שיבא תחלה נגעי בתים, דכבר היפך הוא מדת הרחמים לדין, אלא שמע מינה בבינוני איירי. ומ[י]נה, דברשע באמת פוגע בנפשו תחלה, ותחלה באין נגעי גופא, ויוצא לו מ"מ תועלת מזה שאין לו עונש חמת קרי. מה שאין כן הבינוני כשאינו שומע לשוב. וז"ש צדקתך כהררי אל - נגע[י] אדם, והיינו ברשע שמהפך מדת הרחמים, מכל מקום לצדקה יחשב לו שנענש מיד וכו', כי אלמלא וכו'.
ורבה דרש בבינוני, שבעל הרחמים אינו פוגע תחלה בנגעי אדם, אך אחר כך דינו יותר קשה מן הרשע הנ"ל, דקרן עונותיו קיימין לבד העונש דחמת קרי, שעל ידי זה נכרעו עונותיו ונעשה רשע ונענש בנגעי גופו. והטעם דמר מפרש ברשע שהי' כבר רובו עונות, ומר דרש דהשתא נעשה רשע על ידי שבאו עליו נגעי בתים ולא שב שאמר מקרה הוא, וכהרמב"ם הנ"ל, נ"ל דפליגי בדרבי אלעזר ורבי יוסי ברבי חנינא, ורבי אלעזר ורבי יוסי ברבי חנינא במה פליגי דמר סבירא לי' כובש ומר סבירא לי' נושא. ונ"ל דאיתא (ר"ה יז א) תנא דבי רבי ישמעאל מעביר ראשון... ובזה יבואר ענין הנ"ל, דאם בא נגעי בתים ושב מיראת עונש, אכתי לא נעשה מזדון זכות רק מזדון שוגג, כדמשני בש"ס (יומא פו ע"ב) בשב מאהבה הוא דנעשה מזדון זכות, אבל מיראה נעשה שוגג, ואכתי הוי רובא עונות עם ב' עונות ראשונות. אך דכל זה לרבי יוסי בר חנינא, דתנא דבי רבי ישמעאל מפרש אליביה, דכך הוא המדה היינו נושא עון. מה שאין כן רבי אלעזר סבירא ליה כובש ואין מעביר ראשון ראשון, א"כ בשב מיראת עונש נגעי בתים, נמי מהני שיהי' רובא זכיות. לכך רבה סבירא ליה כרבי אלעזר כובש, ויש בינוני ששב על ידי נגעי בתים, לכך מפרש כפשוטו דאין בעל הרחמים פוגע בנפשות תחלה, ובאין נגעי בתים תחלה, וזה שאמר צדקתך כהררי אל מפני שמשפטיך תהום רבה, ואתי הדרש כמו הפשוטו. ורב יהודא סבירא לי' כרבי יוסי ברבי חנינא, נושא, וכתנא דבי רבי ישמעאל דכך המדה מעביר, וצריך תשובה מאהבה, ועל ידי יראה לא מהני, לכך באין תחלה נגעי אדם מיד, ומ"מ החוטא נשכר שאינו נענש בחמת קרי, וזה שאמר אלולי צדקתך כהררי אל וכו'.
16-20
ולפיכך רבה דאמר המשפט הוא ראשון אל ה' יתברך, סבר כמ"ד כובש. ופירוש מחלוקתם, כי כאשר יש מחצה זכיות ומחצה חובות, רב חסד מטה ידו כלפי חסד, דודאי אדם כאשר רבו עונות שלו, הוא רשע, כאשר נחשב מצד עצמו, וכאשר נחשב רשע אז הוא נאבד מצד עצמו. אבל כאשר הוא מחצה זכיות ומחצה חובות, ואז רב חסד מטה ידו כלפי חסד, והוא נדון מצד ה' יתברך לטובה, ועל זה שואל, היכי עביד, שמזכה את הבינוני הזה לזכות, ר"א אומר כובש העוון במדת המשפט, ודוחה העוון שלא יקטרגו העוונות עליו, כדכתיב "יכבוש עונותינו ותשליך במצולות ים כל חטאתינו". ור"י בר חנינא סובר נושא העוון, מצד צדקתו יתברך סובל העוון ונושא אותו. הרי כי רבה דאמר מדת המשפט הוא הוא שקרוב אל ה' יתברך ואל אמתת עצמו, סבר כר"א דאמר כובש העון במדת המשפט ודוחה אותו, כי כאשר האדם הוא מחצה זכיות ומחצה חובות, ולכך ה' יתברך כובש העון שלא יהיו מאבדים הזכיות ומשליך אותם במצולות ים. ומ"ד כי מדת הצדק הוא הקרוב אל ה' יתברך, סבר כי ה' יתברך נושא עון במדת הצדק שלו נושא וסובל העון.
16-20
ורב יהודה כרבי יוסי בר חנינא ([פירש רש"י:] והכי קאמר אלמלא צדקתך כהררי אל שאתה עושה לנו צדקה שאתה מגביה עונות מי יוכל לעמוד מפני משפטיך שיהו מכריעין עד תהום רבה). ואפשר לומר דכובש היינו שאינו מוציא השטר, כמ"ש ברבות [מדרש רבה] בשלח פרשה כה. וא"כ לא נהפך הרע לטוב, רק שזדונות נעשו כשגגות, וזהו לפי שמקום שכובש היינו בתהום רבה - בינה. אבל נושא היינו למעלה מעלה בבחי' כתר, שם הוא רחמים גמורים ומחילה וסליחה לגמרי עד שזדונות נעשו כזכיות. וזהו צדקתך כהררי אל, כי ראשית י"ג מדות הרחמים הוא א-ל, ושם נאמר "נושא עון". ופירוש כהררי אל הם מדות שבכתר כו'.
19-20
19-20
19-20
19-20
ענין מדת "ורב חסד" פלוגתא היא בר"ה שם נושא או כובש, ובאופן הכבישה יש שם דעות בש"ס... וכיון דרק ר' יודא בערכין ס"ל כמ"ד נושא, אבל תנא דבר"י, רבה ורבא שהוא בתרא ס"ל כמ"ד כובש ועון עצמו אינו נמחק - הלכתא כן, וכידוע בכללי הש"ס... וראיה מוכחת בנדו"ד דהלכה דכובש עון - ממה שברי"ף השמיט לגמרי המ"ד דנושא ומאריך בהדעות בפי' ענין דכובש.
והנה לכאורה קשה מפסיקתא וילקוט שמעוני הנ"ל, דשם פליגי ב"ש וב"ה, ובה"א דעון עצמו נמחק, שזהו כמ"ד נושא, וב"ש וב"ה הרי הלכה כב"ה... ואם התמיד, שבזה פליגי ב"ש וב"ה, מוחק העון, עאכו"כ דע"י י"ג מדות הרחמים נמחק הוא. וביותר יקשה, דהפלוגתא בר"ה כובש או נושא הוא אליבי דב"ה שם, וא"כ ה"ז דלא כש"ס דילן. והתירוץ פשוט, דבפסיקתא מדבר בקרבן התמיד, והתמיד אינו מכפר אלא על מ"ע (ראה אגה"ת פי"א) ולכן נמחק לגמרי, משא"כ בסוגיא די"ג מדות הרחמים בר"ה, דמדבר בל"ת כו' דכפרתם קשה מזו של מ"ע. ולמ"ד נושא עון נמחק לגמרי, בכ"ז אינו דומה למדת "ואמת", דמדת אמת אין בה הגבלה, נחלה בלי מצרים... משא"כ ב"ורב חסד", דאינו אלא במחצה זכיות ומחצה עונות, אינו מעביר אלא עונות הראשונים וכו' - וככל השיטות שישנם למ"ד כובש (עיי"ש ברי"ף ור"ן) - דלא נחלקו המ"ד נושא וכובש אלא בנוגע להעון עצמו אם נמחק או לא.
ומה שנלפענ"ד ע"פ דברי אלקים חיים, בקצרה, הוא, דבכלל יש ג' אופנים: אתכפיא, אתהפכא דק"נ, אתהפכא דג"ק. והנה אתכפיא, היינו שבא בדרך מלחמה, ששני הצדדים הם בערך זל"ז, אלא שסוף כל סוף אחד מהם מתרבה וגובר בעת המלחמה על השני. וזה מקומו בזעיר אנפין, ששם יש שמאל וימין ונק' איש מלחמה, ולפעמים זה גובר ולפעמים כו'. אתהפכא, היינו שנהפך מהות המנגד. וזה א"א אלא רק כשאין ערוך כלל בין ב' הצדדים. או, באותיות אחרות, כשאין אחיזה למנגד במהות זה שמנצח אותו. וזה מקומו במקום דלמעלה מהגבלה. ובזה גופא אפ"ל אתהפכא דק"נ, שאין זה היפוך סדר ההשתלשלות, כי הרי ניתן בסדר העבודה להעלות ק"נ ולהפכה לקדושה, אריך אנפין, למעלה מהגבלה, אבל שרש להשתל' ונאצלים. ואתהפכא דג"ק שזהו היפך סדר ההשתלשלות. ולכן אאפ"ל מא"א שזהו שרש הנאצלים, כ"א מע"ק המאיר בפני' א"א (ראה לקו"ת תצא סוף הביאור לד"ה ולא אבה). והנה י"ג מדות הרחמים ישנם בזעיר אנפין, בחצוניות א"א, ובפנימיותו (ראה לקו"ת ס"פ ראה). ומובן דבי"ג מדות הרחמים דז"א גופא אפ"ל מצ"ע, או דהמשכת פני' א"א גובר, או המשכת חצוניות א"א גובר. ולכן אפ"ל ג' אופנים: כובש ועון עצמו אינו נמחק, אתכפיא בלבד. נושא, אתהפכא, אבל רק דק"נ, ולא עצם העון דג"ק. או ויהפוך לגמרי, אתהפכא חשל"נ גם דג"ק. וזהו חילוק הפי' דורב חסד, דקאי מצד עצמו על חסד דא"א דספירה ההיא, אבל ה"ה המאיר בחסד בז"א ומקבל מחסד דע"ק, חפץ חסד, עד שלפעמים נק' על שמו חסד דעתיקא... ולכן שייך בו פלוגתא איך לפרשו: כובש, נושא או, כפשרת הלקו"ת,נושא רק הכח המתאווה. משא"כ בתיקון "ואמת" שהוא פנוי משערות, גילוי האמת שהוא לבדו הוא... ה"ז ע"ק שבכל אופן ואופן מי"ג מדות הרחמים הנ"ל. ולכן בו הוא אתהפכא לגמרי...
לכאורה עפמ"ש בלקוטי תורה ד"ה מי [א]ל כמוך, אי אפשר שיהיה נושא לעצם מעשה העון כי אם לכח המתאווה. אבל ממשנ"ת בכ"מ ענין דזדונות נעשו כזכיות, עכצ"ל דיש ג' דברים: מעשה העון, ניצוץ הקדושה שבו, כח המתאווה. והכוונה בלקו"ת שם לעצם המעשה בלבד, ולא לניצוץ הקדושה שבו. דניצוץ הקדושה שבג"ק ג"כ יכול לעלות, וכמו מור הנ"ל ע"י בע"ת וענין הנסיונות...
וע"ד הצחות י"ל: דע"פ כללי הש"ס, נגלה דתורה, בירורי עץ הדעת (כמשנ"ת בקונטרס עה"ח לאדנ"ע) ההלכה היא דרק כובש, ולא אתהפכא. וכן בד"ה כל המרחם, מאמר דכל השנה, וכמו י"ג מדות הרחמים דכל השנה. ואפילו י"ג מדות הרחמים דחדש אלול הם אתערותא דלעילא לעורר אתערותא דלתתא, איש מזריע תחלה יולד[ת] נקבה, ולא אתהפכא. משא"כ בתורת הדא"ח בדרושי עשי"ת... וכמו בלקו"ת ותקעו הנ"ל, י"ג מדות הרחמים דעשי"ת, שאז הוא לפני ה' תטהרו, זדונות נעשו כזכיות.
1-16
וליישב צ"ל, הא דאמרינן בשנה מעוברת דאף על פי כן אייתר ליה חד יומא, מכל מקום לית לן בה, דסברי חזי ולאו אדעתיה, דמה בכך, מ"מ קמיה שמיא גליא דנעשה חודש, ועדיין הלבנה ישנה עומדת יום אחד? ועל כרחך צריך לומר דבאמת אין נפקא מינה בעמידת הלבנה, דהתורה מסרה הקביעות לבית דין, ואתם אפילו שוגגים, ואתם אפילו מזידין ומוטעין [ר"ה כה ע"ב], רק הני מילי היכי דלא מיחזי כשיקרא נגד המוני עם, אז רשות ביד בית דין לעשות כאוות נפשם, אבל לא במקום דמיחזי כשיקרא. וכן אמרו בגמרא דר"ה [דף ב ע"א] גבי מאיימין על העדים...
ולכך יום אחד, כיון דלגבי העם ליכא מיחזי כשיקרא, לא חיישינן, אבל תרי יומא, דמיחזי כשיקרא לגבי העם לא עבדינן, דבזה לא שייך אתם אפילו מזידין. ולפי זה גם הנ"ל יובן, דהתינח אם נראית הלבנה, ויש מיחזי כשיקרא, ואין לחסר ב' חדשים, אבל אם אין נראית הלבנה כלל, אין כאן חשש, ומ"ש יום אחד ומ"ש שני ימים, והכל יכולים הבית דין לעשות, דאתם אפילו מזידין. ובמדבר דלא היו רואים הלבנה כלל, כי כסהו הענן, היו יכולים לעשות ח' חסרים, כיון דליכא חשש הרואים, וא"ש דעבד משה ח' חסרים.
47-י:
6-8
8-44
12-13
18
30-31
47-י:
47-י:
47-י:
47-י:
וטפי היה נראה לפרש עפ"י דברי הטור או"ח (סי׳ תי"ט) שכתב, ומצוה להרבות בסעודת ר"ח, דגרסינן במסכת מגילה...אלמא דמצוה היא, דחשיב ליה בהדי סעודת פורים, ואיתקש נמי למועד, דכתיב (במדבר י) "וביום שמחתכם ובמועדיכם ובראשי חדשיכם" וכו׳. והרמב"ן כתב בספר המצוות (שורש א) בביאור שיטת הבה"ג שמנה לאמירת ההלל בימים הטובים בין מנין תרי"ג המצוות... שנראה באמת מדברי הגמ׳ שחובת ההלל מן התורה היא, ויהיה הלכה למשה מסיני, או שהוא בכלל השמחה שנצטוינו בה, וכמו שכתוב "וביום שמחתכם ובמועדיכם ובראשי חדשיכם" וכו׳, ונצטוינו בשמחת השיר על הקרבן ושלא בשעת הקרבן בכלל השמחה, אלא שמיעטו ראשי חדשים בגבולין מפני שאינו מקודש לחג, ואינו טעון שירה. ונראה דזוהי כוונת הגמ' בערכין, דליכא חובת הלל בשבת, דלא איקרי "מועד", כלומר, דאין חובת שמחה בשבת, אשר הוא הוא יסוד המחייב לאמירת ההלל. ועי׳ משנה דמו"ק (יט.) דשבת עולה למנין שבעה ואינה מפסקת, ורגלים מפסיקים ואינם עולים, וביארו שמה בתוס׳ (כג: סוף ד"ה מאן דאמר)... חובת שמחה בשבת ליכא.
וזוהי ג"כ כונת קושיית הגמ׳, ר"ח דאיקרי מועד לימא, דאף ר"ח נזכר בהך קרא דפ׳ בהעלותך "וביום שמחתכם" וכו׳ לחיוב שיר על הקרבן ואף שלא בשעת הקרבן ג"כ. ועל זה תירצו, דלא איקדיש בעשיית מלאכה. כלומר, דקדושת היום דר"ח אין לה משמעות אלא במקדש, דבכל הימים טובים קדושת היום מחייבת בקרבנות המוספים (דפ׳ פנחס), ובאיסור מלאכה (דפ׳ אמור), ובחובות הרגל (דפ׳ ראה, כראייה, חגיגה, ושמחה, לולב, סוכה, שופר, מצה, וכו׳), ואילו בר"ח אין שמה איסור מלאכה, ולא מצוות פרטיות, ואין קדושת היום של ר"ח מחייב אלא בהבאת המוספין במקדש, וממילא ליכא באמת חובת שמחה בר"ח עד כדי כך דנימא שיש ג"כ חובת הלל מהאי טעמא. והג"ר משה סאלאווייציק ז"ל היה אומר, דיש מקום לומר דבמקדש היו אומרים הלל שלם בר"ח, ומנהגנו לומר חצי הלל בר"ח הוא בהמשך לדין זה, שמדינא נתחייבו לומר הלל שלם במקדש, דקדושת היום דר"ח שפיר יש לה משמעות במקדש לחייב בהקרבת המוספים, ולומר שירה על הקרבן, וממילא יש לומר דאיכא הלל שלם במקדש מכח הך חיוב שמחה, דבמקדש שפיר איקרי ר"ח מועד. וכן משמע באמת מלשונו של הרמב"ן הנ"ל שכתב, שרק מיעטו ראשי חדשים בגבולין, ומשמע דר"ח במקדש לא נתמעטו, ושפיר אית בהו חיוב הלל שלם מדאורייתא...
ועפ"י הדברים האלו נראה להסביר את כונת הגמ׳ במה שחילקו בין חושמ"פ לחושמ"ס, דבסוכות שכל ימי החג חלוקים בקרבנותיהם, כלומר, שבפ׳ פנחס יש פרשה מיוחדת בפנ"ע לכל יום ויום מימי חג הסוכות, וביום השני, וביום השלישי, וכו', הרי זה מורה על כך שלכל יום ויום של ימי הסוכות יש קדושת היום בפני עצמו המחייבת בקרבנות ובמצוות פרטיות ובאיסור מלאכה, וממילא, בכל יום ויום יש חיוב שמחה בפנ"ע המחייב באמירת ההלל, ואינו יוצא ידי חובת שמחה דיום זה במה שכבר אמר את ההלל אתמול, דבכל יום יש מחייב בפני עצמו. משא"כ בימי הפסח, שאינם חלוקים בקרבנותיהם, כלומר, וכל שבעת ימי הפסח כלולים המה תמיד בחדא פרשתא בתורה, ויש קדושת היום אחת הנמשכת לכל ז׳ הימים, ויש חיוב אחד של שמחה עבור כל המשך ז' הימים, וממילא רק חיוב אחד לומר את ההלל פעם אחת במשך כל ז׳ ימי הפסח, ומאחר שכן, ליכא חיוב לומר הלל שלם בחושמ"פ, שהרי כבר יצא י"ח במה שאמרו אתמול - ביו"ט הראשון. והגרמ"ס ז"ל אמר בזה, דאין הכי נמי, דאם שכח אחד לומר את ההלל בשני הימים הראשונים של יו"ט של פסח, שיתחייב לומר בחושמ"פ הלל שלם מדינא, דעיקר החיוב הוא לומר עכ"פ הלל שלם פעם אחת בעד חיוב השמחה של כל ז׳ ימי הפסח, ומטעם זריזים מקדימים למצוות, מן הנכון לאומרו תיכף ומיד ביו"ט ראשון של פסח. וביו"ט שני, מטעם ספקא דיומא, שמא היה אתמול ערב יו"ט, ולא קיים מצות שמחה דיו"ט במה שאמר אתמול את ההלל, מחוייב לומר עוד הפעם את כל ההלל השלם. אבל בחושמ"פ אינו מחוייב שוב מדינא לומר עוד הפעם את ההלל השלם, שכבר יצא י"ח במה שכבר אמרו אתמול.
1-15
ומ"מ אף דאין דברי התוס' מדוקדקים, מ"מ הדבר מצד עצמו אמת, דאין למנוע מלומר "והחיות ישוררו", דשירה דיומא גם ישראל גם מלאכים אומרים, דאינה רק קילוס ורוממות לא-ל יתברך, ולא שייך לבטלה משום דספרי חיים וספרי מתים פתוחים לפניו. ובשירה דבכה"ג הנאמרת לפי שעה על הנס, אמרו רז"ל על "ולא קרב זה אל זה כל הלילה", דבליל שביעי של פסח בקשו מלאכי השרת לומר שירה ואמר הקב"ה מעשי ידי טובעים בים וכו' כבפ' אחד דיני ממונות, וה"ה לגבי דידן אין גומרין את ההלל בכל ימי פסח מהאי טעמא כמ"ש קצת הפוסקים בשם מדרש הרנינו. ואף כי גם בזה יש לפקפק, דהא לא השתיק הקב"ה את המלאכים מלומר שירה רק בלילה שבה נטבעו מצרים בים, והיינו דכתיב "ולא קרב זה אל זה", ויליף מגזירה שוה שגבי שירת המלאכים נאמר "וקרא זה אל זה", אף על פי דהא דהכא ר"ל שירה על גאולת ישראל ושם על קדושה דיומא קאי כמ"ש בסמוך, משא"כ ביום המחרת, גם ישראל גם המלאכים אמרו שירה על מפלת השונא, כמ"ש "אז ישיר" וגו', גם המלאכים כמבואר במדרש על "קדמו שרים אחר נוגנים" וגו'. ומה שאין גומרין את הלל בימי פסח יש טעם אחר... והוא ש"ס ערוך שם, והוא מפני שאין ימי פסח חלוקים בקרבנותיהן. מ"מ אין בנו כח לחלוק על מדרש הרנינו. ואפשר דמפני ששיתק הקב"ה את המלאכים, ובחלה נפשו בשירתם בשעת מפלת המצריים, למדנו שאין נאה להשלים השיר בכל ימי הפסח.
ועל כן י"ל עוד דזכר לדבר אין אומרים אופן בשביעי של פסח, אף על פי דודאי לא דמי, דהא דשיתק היה בלילה וזה ביום, ועוד ההיא שירה דעל הצלה וזה ד"החיות ישוררו" בשירה דיומו, קדוש וברוך, מ"מ הוי זכר לדבר, ומפני דאין ראוי לומר "והחיות ישוררו" וכו', נהגו גם שלא לומר אופן כלל, מפני שמנהג פשוט לומר "והחיות ישוררו" אחר פיוט האופן. ובר"ה שאומרים פיוט ואין אומרים "והחיות" באשכנז, קשה מאד ליישבו, הן מה דאם כן גם בשביעי של פסח נמי נעשה כן, והן שהוא נגד מ"ש התוס' דמוכח דהמלאכים אומרים שירה בר"ה ויוה"כ, והן ממ"ש דאפילו אם ס"ל דהואיל דישראל אין אומרים שירה גם המלאכים אין אומרים שירה, אי משום דאין מלאכים אומרים שירה כלל אם לא קדמו ישראל, והן דחיישי ג"כ לחיל ורעדה דישראל דספרי חיים וספרי מתים פתוחים לפניו יתברך, וכמ"ש הפייט ד"חיל ורעדה יאחזון" גם למלאכים, מ"מ לא שייך כל זה רק בשירה דהלל הנאמר מתוך שמחה ועל הצלה ורוח ותשועה, וכה"ג ג"כ גבי מלאכים, משא"כ בקדושה דיומא, וכמ"ש דעלה קאי "והחיות ישוררו" וכו', למה נימנע מלאומרו? ואם נימנע לזכר לדבר, גם הפיוט נימנע מלאומרו. נקוט מיהא דאין להרהר אחר המנהג, דאם אין ראיה לזה מ"מ יש זכר לדבר.
ואין להקשות על מדרש הרנינו שכתב דעל כן אין גומרין ההלל משום גמ' דמעשי ידי טובעים בים, ממ"ש פ"ק דברכות שלא אמר דוד הללויה עד שראה במפלתן של רשעים שנא' "יתמו חטאים" וגו', דאין לומר דדווקא בשעת מפלה אין לומר שירה, דא"כ כ"ש אנן דנגמר הלל כל ימי פסח. ואפשר הואיל שהיה מפלתן בימים ההם בזמן הזה, הוי שפיר שעת מפלתן. א"נ י"ל דבשלמא הלל בשלמותו וכשגומרין אותו הוי שמחת אלהים, כדברי רז"ל פרק כיצד מברכין על מ"ש גבי יין "המשמח אלהים ואנשים", אם אנשים משמח אלהים במה משמח, ולמדו מזה שאין אומרים שירה אלא על היין, והוא גמירות הלל בניסוך היין. וכתבו התוס' דמ"מ מצינו שירה בלי יין, והוא תשלום הלל בעשיית הפסח, והלל שלם דווקא שירה מקרי, כדילפי רז"ל מקרא ד"השיר יהיה לכם כליל התקדש חג". וכן בפ"ט דפסחים צה, יליף מקרא זה דהלל אינו נהוג בפסח שני. וכן קרו רז"ל ברכת יהללוך ברכת השיר. משא"כ מ"ש דוד הללויה בעלמא. וכן מה דקרינן הלל בדילוג אין לפניו ית' שמחה, הואיל שאינו בשלמות. ואף על פי שאומרים בו "הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו", ורז"ל דרשו על "בצאת לפני החלוץ הודו לה' כי לעולם חסדו", דעל כן לא נאמר שם "כי טוב" לפי שאין הקב"ה שמח וכו' מ"מ הואיל דקרינן ומדלגין אין לפניו ית' כאן שמחה שלימה. כך נ"ל לתרץ לפי מ"ש במדרש הרנינו. אבל לפי האמת נראה כמו שכתבתי, דדווקא בשעת המפלה כענין "בצאת לפני החלוץ". ויפה דקדקו רז"ל באותה שעה בקשו מלאכי השרת לומר שירה, משא"כ בתר הכי.
2-4
2-4
קיצור הדברים, שהטעם שאין אומרים הלל בר"ח ושבת מספיק למה שאין בהם מצות עליית רגלים, וממילא מובן שלעתיד שמעלת ישראל תהיה רמה ונשאה מאד, וכמו שאור הלבנה יהיה כאור החמה, כן יהיו כל ישראל מאירים, ובר"ח יהיה האור פרוש על כל פני איש ע"י שיהיה מלוטש וראוי ליראות את פני ה' אלקים. וכן שבת אף על גב דלא איקרי מועד וכל אחד אינו מקבל מחבירו, רק כל אחד לפי מה שהוא, נמי לא יתבוששו באור פניהם לעלות וליראות... ועל כן יהיה ר"ח וגם שבת נוהגת בהם מצות עליית הרגלים.
2-4
2-4
3-4
3-7
וזה עיקרו בחודש זה [אב]... והחודש זה נברא באות ט' שמורה על האור כי טוב... על פי מה שמובא בזוה"ק (הקדמה ג ע"א) על אות ט' טובך סתים בגווך וצפון בגווך... וזהו רק בעולם הזה הדומה ללילה, אבל כשיתוקן על ידי דוד המלך ע"ה שהוא מרכבה למדת מלכות... ואז לא יהיה לילה, שיהיה אור הלבנה כאור החמה, ויהיה כמו יום בעולם הזה, ואור זה יתחדש בכל חודש ואז יתגלה קדושת החודש דאיקרי גם כן מועד.
ולכן אמרו לענין הלל, ראש חודש דאיקרי מועד לימא, לא איקדש בעשיית מלאכה וכו' שאין מקודש לחג אינו טעון שירה. ומצינו (תענית כח ע"ב): רב איקלע לבבל, חזינהו דקא קרו הלילא בריש ירחא, סבור לאפסיקנהו, כיון דחזא דקא מדלגי דלוגי, אמר שמע מינה מנהג אבותיהם בידיהם. משמע שזה המנהג נתחדש בבבל, ורב שבא מארץ ישראל שם לא נהגו לומר הלל בראש חודש. והיינו שלא הרגישו מזה דראש חודש יש בו מקדושת מועד, עד שבאו לבבל אחר החורבן... ואיתא (ירושלמי ברכות פרק ב הלכה ד) שבתשעה באב נולד משיח. וכן בכל דור נולד בתשעה באב בחינת משיח... ותיכף ביום החורבן, כשנכבשו בבוקר, מיד עלה הרהור תשובה בלבם ואחר כך לעת ערב כשנשרף ההיכל מזה נולד בחינת משיח.
3-7
3-7
3-יא.
5-23
(ובזה תתבונן מה שהקשו בגמ' מפני מה אין אומרין הלל בפורים, ותירצו: קרייתה זו היא הלילא. והנה היא גופא קשיא לן, למה תיקנו קריאת המגילה ולא הלל? וגם האיך אפשר לומר קריאתה זו הלילא, והנה הלל הוא שבח והודאה ליוצר כל, ובמגילה לא נזכר שום שבח. אבל הנראה לי הוא דהנה הנס הזה לא היה שום שידוד המערכה, רק שהוכר לבאי עולם יכולתו והשגחתו בטבעיים, ושאין הטבע מתנהג רק ביכולתו והשגחתו, והוא נס נסתר, ע"כ לא נזכר השם המיוחד במגילה, רק ברמזים בר"ת וסופי תיבות כידוע, להורות כי בתוך הטבע מלובש השגחתו והוא מנהיגם כרצונו. והנה כיון שלא היה שידוד לא נתבטלו הטבעיים משירתם, ע"כ אין צריכין ישראל לומר שירה בעבורם, רק קריאתה זו הלילא, היינו בקריאה נזכר ענין ההילול, דהיינו שמובן מתוך הקריאה יכולתו והשגחתו בטבעיים, ונרמז בתוכה השם המיוחד להורות הוי"ה הוא האלקים אבל אין מן הצורך לשירה כנ"ל)...
והנה בזמן הזה, חידוש הניסים הוא רק לפרקים, משא"כ לעתיד לבא במהרה בימינו, ישלטו ישראל ביתר שאת על כוכבי השמים, ובכל עת שיצטרכו, יצוו אל הטבעיים שיעשו רצונם כפי הצורך והזמן, והמה יאמרו שירתם בעבורם. וזה שהבטיח ה' יתברך: השיר (השיר אשר הוא כעת מסור לנבראים לכל אחד כפי קבלתו השפע להנהיג בטבעו ולפעול פעולתו, הנה השיר הזה) יהיה לכ"ם (מסור בידכם, ועי"ז תשנו בכל עת הטבעיים כרצונכם, כמו שהיה אז) בליל התקדש חג (רק לשעה, ולעתיד יהיה זה תמיד).
10-12
אבל לפענ"ד יש לומר, דעיין בחולין [צא ע"ב] דקאמרו כמה חילוקים בין שירת המלאכים לשירת ישראל, ומנהון הוא, דהמלאכים אין מזכירין את השם אלא לאחר ג' תיבות, וישראל מזכירין את השם אחר שני תיבות. ובגמרא שם פריך, והאיכא 'ברוך'? 'ברוך' אופנים הוא דאמרו ליה. ועיין שם בתוס' [צב ע"א ד"ה ברוך] דחיות ואופנים שוים בזה, ואדרבא אופנים בתר חיות גרירי. ועל כל פנים יוצא מזה דחיות ואופנים שוים בזה לישראל להזכיר את השם אחר שני תיבות. ועיין במהרש"א שם, דזה תלוי בקדושתם, ומעלת החיות הם במעלת ישראל בזה בבחינת קדושתם... ואם כן אולי דהם אינם תלויים בשירת ישראל דלמטה. ועיין תורת חיים סנהדרין [דף צג, ד"ה גדולים], ותראה משם דאופנים שווין לישראל, ולפי דבריו גם כן אינן תלויין בשירת ישראל. ואתי שפיר תירוצי...
ודע דקשה לי על דברי תוס' דערכין הנ"ל, שכתבו דאין לדלג הפיוט 'והחיות' בר"ה ויוה"כ, משום דהמלאכים אומרים שירה בר"ה וביוה"כ. וקשה ממדרש שהובא ב'אור זרוע' הגדול בהלכות שבת [אות מב] ובהלכות מוצאי שבת [סוף אות פט], וז"ל המדרש: "שש כנפים שש כנפים לאחד" [ישעיה ו, ב], מלאכי השרת משוררים כל ימות השבוע, ומשורר בכנף את יומו, דהיינו ששה כנפיים לששה ימים. ביום השבת אמרו מלאכי השרת לפני הקב"ה, רבש"ע אין לנו כנף שנשורר לפניך, תן לנו כנף שביעי ונשורר לפניך היום. אמר להם הקב"ה, יש לי כנף אחד בארץ שמשורר לפני היום, שנאמר [ישעיה כד, טז] "מכנף הארץ זמירות שמענו צבי לצדיק"... הרי דהמדרש למד מה שאין מלאכי השרת אומרים שירה בשבת, ממה שאין להם רק שש כנפיים, כנף ליום, לששה ימי החול, וכנף שביעי לשבת אין להם, על כן אין אומרים שירה בשבת. ועיין תוס' חולין [צב ע"א] דבזה שוו החיות לשאר מלאכי השרת, שגם להם אין יותר מששה כנפיים, ואם כן ממילא גם הם אינם יכולין לומר שירה בשבת. ואם כן קשה טובא באיתרמי ר"ה ויוה"כ בשבת, לא היינו צריכין לומר פיוט ד'והחיות', כיון דאינם אומרים שירה ביום השבת, וצ"ע.
10-15
10-15
ואמת אמרו תוספות [ד"ה אמרו] בשם ר"ה גאון כי גם מלאכי השרת אין אומרים שירה בראש השנה ויום הכפורים, ולכך ממאן לומר ביוצר והחיות ישוררו. והקשו התוספות א"כ למה אמרו מלאכי השרת מ"ט אין ישראל אומרים שירה, ולא שאלו על עצמם? ונראה כי הטעם שעלה ברוחם שישראל יאמרו שירה, הלא דוודאי המלאכי השרת אין אומרים, הואיל והקב"ה דן, ואם בים לא שררו הואיל ומעשי ידי ה' טבעו בים, איך ישוררו ביום אשר רבים רשעים נגזרו למיתה? רק ידוע דבים הוצרכו ישראל לומר שירה ביחוד, הואיל ומלאכי השרת לא אמרו שירה הוצרכו הם לומר שירה, וכן נאמר ביהושע [י, יב] "שמש בגבעון דום", שלא אמרה שירה, הוצרך יהושע לומר שירה במקומה כנודע במדרש [ילקוט שמעוני יהושע רמז כב], וא"כ כאן שאין מלאכי השרת אומרים שירה, לדעתם היה הואיל שדן ישראל, א"כ יש לישראל לומר שירה עבורה כמו בים, וזוהיא היתה שאלתם. אבל יפה שאלו אילו הטעם בשביל דין ישראל, אבל באמת גם המלאכים בעצמם נידונים בראש השנה, כמאמר ר"א בחרוז ונתנה תוקף, "הנה יום הדין לפקוד על צבא מרום", ואין לישראל לומר שירה תמורתם, כי לא היתה המניעה בשביל ישראל, וכבר נודע במאמרם [שמות לג] "כי לא יראני האדם וחי", דדרש המדרש אפילו מלאך שנקרא חי, כי מלאכים הם נצחים ונקראים חיים, ובני אדם נקראים מתים כי סוף האדם למות, וזוהיא תשובת ה', ספרי חיים וספרי מתים פתוחים, פירוש הן ספרי מלאכי השרת, והן ספרי בני אדם, וא"כ אין להם לומר שירה...
והנה יש עוד פירוש בגמרא הנ"ל, לפמ"ש גמרא [ע"ז ד ע"ב] לא ליצלי אינש מוספי דריש שתא ביחיד בג' ראשונות, דהקב"ה יושב ודן, ודלמא מפקיד ליה בדינא. ועיין במגן אברהם [סי' תקצא סק"ז] שהביא בשם ס"ח קושיא, דהא בכל יום ג' שעות ראשונות דן, ומה הבדל יש בין ראש השנה לשאר ימים?... לענ"ד, דבשאר הימים בג' ראשונות הדין נחתם מיד, וכל יום בכלל עיון ופקידה לדעת אם ישוב להפכו מרעה לטובה, וכן להיפך ח"ו, ולכך בשאר ימות השנה, האיך נימא דלא להתפלל בג' ראשונות דאולי מעיין בדינא, ומה לו לעשות אם ימתין להתפלל, בין כך נגמר הדין, ומה תועיל תפלה אחר גמר דין, וקשה צעקה לאחר גמר הדין, על כל פנים טוב שימהר להתפלל קודם, משא"כ בראש השנה, שפיר אמרינן שיתפלל לאחר גמר הדין, דהיינו לאחר ג' שעות ואף דכבר עבר דין, מ"מ לא נחתם, ותפלתו תועיל ג"כ כמו בעת הדין.
וידוע דמלאכי השרת אומרים שירה כעלות השחר, כדאמרינן [חולין צא ע"ב] "שלחני כי עלה השחר", ומלאך אני והגיע זמני לומר שירה. אבל הלל קיימ"ל דכל היום כשר להלל. וזוהיא שאלת מלאכי השרת מפני מה אין ישראל אומרים שירה, בשלמא אנחנו כי זמננו בבוקר, ואז זמן דין, א"כ איך יתכן לשורר בשעת זעם, משא"כ ישראל דיש להם לומר כל היום, וא"כ היה להם לומר שירה, שהוא הלל, אחר שלש שעות. והשיב להם הקב"ה כי כל היום בכלל הדין, באומרו ספרי חיים ומתים פתוחים לפני, ואינם נסגרים בג' ראשונות, כי אין גזר דין בג' ראשונות ואינו נחתם וכל היום נידון, ולכך אין להם לשורר.
10-15
13-14
15-16
16-18
16-26
והנה בגמ' שם ממשיך "בין לרבא בין לר"נ קשיא [ובפרש"י: "בין לרבא, דאמר להכי לא אמרי הלל דאכתי עבדי אחשורוש הוו, הא לאו הכי אמרינן. בין לרב נחמן, דאמר קריאת המגילה במקום הלל"] והא תניא משנכנסו לארץ לא הוכשרו כל הארצות לומר שירה, (ומשני) כיון שגלו חזרו להכשירן הראשון". ומשמע, דגם לדעת רבא יתכן חיוב הלל גם לאחרי שגלו ישראל על נס שנעשה בחוצה לארץ ("חזרו להכשירן הראשון"). ולכאורה תמוה, הרי לדעת רבא, כ"ז שלא נגאלו "מעבדות לחירות" אין אומרים הלל, וא"כ איך שייך חיוב הלל לאחרי "שגלו" ונמצאים במצב של "אכתי עבדי" (וכמפורש בר"ן ש"האי טעמא דרבא סגי לכל נס העשוי בחוצה לארץ בעוד שישראל בגלות")?
ג. ויש לומר הביאור בכל זה: כל ג' הטעמים הנ"ל לזה שלא תיקנו לומר הלל בפורים, יסודם בנקודה אחת - שנס פורים לא היה נס גלוי... ואילו תקנת קריאת הלל אינה אלא על נס שבגלוי דוקא. ועד שאמרו "הקורא הלל בכל יום ה"ז מחרף ומגדף", דאע"פ שאנו מודים לה' בכל יום בתפלה "על נסיך שבכל יום עמנו", הרי שהוא ית' עושה לנו נסים "בכל יום" - מ"מ אין זה מחייב אמירת הלל (ואדרבה, "הקורא הלל בכל יום כו'"), לפי שאינם נסים גלויים, ואמירת הלל היא דוקא על נס גלוי, כנ"ל. אלא שיש חילוק עיקרי בין "נסיך שבכל יום עמנו" לנס פורים, ד"נסיך שבכל יום עמנו" הם החסדים הבאים בהנהגה טבעית, ונק' "נסיך" לפי שבאמת אפילו הנהגת הטבע ה"ה ענין של נסים (וכמבואר בכ"מ, שהטבע עצמו הוא "נסים רבים מתמידים ותכופים כו'"), משא"כ נס פורים הרי כל כולו היא הנהגה נסית, אלא שהנס הי' מלובש בדרכי הטבע. ולכן יש מקום לשקו"ט אם יש חיוב אמירת הלל בפורים: מצד הנס שבמאורע דפורים - יתכן שיש חיוב באמירת הלל, ואילו מצד לבוש הטבע שבנס פורים - י"ל שפטורים מהלל (ע"ד העדר אמירת הלל בכל יום). ועפ"ז יש לבאר דעת רב נחמן "קרייתא זו הלילא", דיש לומר, שאין כוונתו שלא תיקנו לומר הלל בפורים לפי שכבר תקנו לקרוא את המגילה ולכן אין צורך (גם) באמירת הלל - אלא שאמירת הלל בפורים לא תתכן אלא בקריאת המגילה: מצד עצמו אין אדם מרגיש הנס שבמעשה פורים באופן המחייבו באמירת הלל (שהיא על נס שבגלוי דוקא כנ"ל), כ"א דוקא בקריאת המגילה אפשר לו להלל את השם על נס זה - דלהיותה אחד מכ"ד כתבי קודש, חלק מתורת אמת ו"תורה אור", הרי בה ועל ידה מואר ומורגש אמיתית הענין, שזה היה נס מאת הקב"ה (ורק שנתלבש בלבושי הטבע). וזהו מה שאמר ר"נ: "קרייתא זו הלילא", והיינו שבקריאתה של המגילה בה תלוי' וגם כלולה אמירת ההלל. [ונפק"מ למעשה, שלפי הסברה זו, הנה גם מי שאין לו מגילה אינו אומר הלל. וזהו בהתאם למ"ש באחרונים ד"מסתימות דברי הפוסקים משמע דאין בו הלל לעולם", אלא שהם ביארו, דמאחר שלא תיקנו חכמים הלל בפורים, שוב אין מקום לאמירתו גם אם אין לו מגילה. וע"פ הנ"ל ה"ז יתירה מזה, דמלכתחילה לא תתכן אמירת הלל בפורים אלא בקריאת מגילה בלבד].
והנה טעם הדבר, שעל נס פורים אי אפשר לומר הלל להיותו נס המלובש בטבע, יש לבאר בשני אופנים: א) זהו מצד החפצא דהנס, שנס המלובש בטבע אינו בגדר נס המספיק לחייב אמירת הלל (כמו בהנהגה הטבעית, עם היותה גם היא "נסיך שבכל יום עמנו", שאינה מחייבת לומר הלל, ואדרבה, אסור לומר הלל על הנהגה זו). ב) זהו מצד חסרון הגברא, דלהיות שקשה לאדם להכיר הנס שבהנהגה זו לכן אי אפשר לתקן ולחייב אמירת הלל ע"ז. ויש לומר, שזהו החילוק בין שני הטעמים שאין חיוב של אמירת הלל כלל בפורים: (א) לפי שאין אומרים הלל על נס שבחוצה לארץ, (ב) אכתי עבדי אחשורוש אנן: לטעם הא' הרי זה מפני החפצא דהנס: ידוע שבהשגחה האלקית יש חילוק בין ארץ ישראל וחוץ לארץ, דעל ארץ ישראל נאמר "עיני ה' אלקיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה", שההשגחה האלקית שם היא באופן גלוי, משא"כ בחוץ לארץ שההשגחה האלקית מסתתרת שם בלבושי הטבע. ולכן ס"ל מ"ד זה שנס הנעשה בחו"ל (שאין שם השגחה גלוי', שלכן גם הנס מלובש ומוסתר בטבע) אינו מסוג נס המחייב אמירת הלל. ורבא ס"ל, שלאחרי שגלו אין המקום דחוצה לארץ שולל האפשריות דאמירת הלל, והחסרון הוא מצד הגברא, "אכתי עבדי אחשורוש אנן", שבכדי לומר הלל צריכים להיות "עבדי ה' ולא עבדי אחשורוש", דרק מי שהוא במעלת "עבדי ה'" יכול להרגיש את ההנהגה הנסית בנס המלובש בטבע. משא"כ כאשר ישראל משועבדים לאומות העולם, אי אפשר להם להגיע להרגשה זו ובמילא אין מקום לאמירת הלל.
ה. ויש לבאר הענין בעבודת האדם: החילוק בין ארץ ישראל וחוצה לארץ באדם עצמו הוא ההפרש בין עניני נשמתו ועניני גופו, שבנשמת האדם שהיא "חלק אלקה ממעל ממש", נרגש האור האלקי בגילוי (ע"ד הענין ד"עיני ה' אלקיך בה"), משא"כ בעניני הגוף שהוא "חוץ" להתגלות זו. וזהו תוכן הדיעה הא' שאין אומרים הלל על נס שבחוצה לארץ, דאמירת הלל היא ההילול על התגלות אלקית וזה שייך רק מצד נשמת האדם, שהיא מרגישה התגלות זו, ולא הגוף. ועפ"ז יש לבאר (בפנימיות הענינים) דעת רבא שאין אומרים הלל על הנס דפורים לפי ש"אכתי עבדי אחשורוש אנן", ומ"מ ס"ל "כיון שגלו חזרו להכשירן הראשון": זה ש"אכתי עבדי אחשורוש אנן" הוא רק בנוגע לעניני הגוף, משא"כ בנוגע לעניני הנשמה, הרי מאז מתן תורה נעשו ישראל "עבדי ה'" לעד... ולכן לא שלל רבא גדר ההלל בזמן הגלות, כי עניני הנשמה לא נפגעו על ידי הגלות, ובהם אפשר להיות הילול; ורק על נס פורים, שהי' מלובש בטבע, אי אפשר להיות הילול, כי בשייכות לטבע (היינו דברים גשמיים, ובאדם עצמו - עניני הגוף), "עבדי אחשורוש אנן". ורב נחמן ס"ל "קרייתא זו הלילא", שבכח התורה אפשר לאדם להמשיך התגלות אלקות גם בעניני הטבע, שגם בהם יורגש אור הקדושה.
17
19-20
20-22
23-25
28-30
28-43
31-36
42
42-43
42-44
9-11
11
27-יא: