Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת מגילה
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
יז ע"א
למה נמנו שנותיו של ישמעאל כדי ליחס בהן שנותיו של יעקב וכו' היה יעקב בבית עבר מוטמן ארבע עשרה שנה
ידוע מאמרם ז"ל ספ"א דמגילה למה נמנו שנותיו של ישמעאל כדי לייחס בהן שנותיו של יעקב. ומבואר מזה דחזרו על כל צד ולא מצאו טעם נכון על זה, זולת זה התכלית. דאילו בקשו חז"ל להודיענו שיעקב אבינו ישב י"ד שנה בבית עבר, כך היה להם לומר: "משנותיו של ישמעאל למדנו שנותיו של יעקב". אלא הודיענו כי אין שום טעם אחר ע"ז. דבשלמא כל ספור של ישמעאל וזרעו בא להודיע איך נתקיים ברכת ה' שאמר לאברהם, או כמו דכתיב כל זרע עשו כדי לדעת המשפחות שיצא מזרע אברהם ויצחק זולת אומה הנבחרת. אבל שנותיו של ישמעאל הוא ללא תועלת, שהרי לא כתיב ג"כ שנות עשו. אלא על כרחך רק לייחס שנותיו של יעקב. ולמדנו דכמו דמאז הגיע זמן האומה הנבחרת להשתכלל בעולם, היסב המקום כמה סיבות בעולם הבריאה בשבילם, כך כתב בתורה כמה ענינים ללא תועלת רק בשביל איזה תכלית הנוגע לאומה הנבחרת.
(העמק דבר, בראשית פרק כה פסוק יז)
מלמד שקידשה ישמעאל ומת והשיאה נביות אחיה
ואומר הכתוב עוד ראיה גמורה שלא לשם מצוה כיוון עשו, כי הרי לקחה על נשיו ולא גירש הראשונות... אלא ודאי כי עיקר כוונתו היה להתחבר לרשעים ההם בכדי להרע ליעקב. ותחילה נתחבר לישמעאל, ואחר כך כשמת ישמעאל באותו פרק אחר שיעדו למחלת כמאמר חז"ל, נתחבר לנביות אחיה להיות לו סיוע לעקור את הכל.
(רבי חיים טירר, באר מים חיים, פרשת תולדות, פרק כח פסוק ט)
היה יעקב בבית עבר מוטמן ארבע עשרה שנה
מצינו שצוה עליו אביו בצאתו: "קום לך פדנה ארם, וקח לך משם אשה", והוא הבין באותו צווי תחת לשון "אשה" ענין נסתר, והוא שהתורה נמשלה לאשה, ועליה הזכיר שלמה ע"ה בפניני משליו: אשת חיל מי ימצא... ועל כן השתדל בנסתר תחלה, והלך לשמש בבית עבר י"ד שנה. והנה רז"ל מקבלי האמת קיבלו כן, והודיעונו הענין לפי חשבון שנותיו של יעקב מתוך שנותיו של ישמעאל, וכמו שהזכירו רז"ל במסכת מגילה, כשנתברך יעקב מאביו בן ס"ג שנים היה, בו בפרק יצא מביתו שנאמר "וישמע יעקב אל אביו ואל אמו". ותניא י"ד שנה היה יעקב מוטמן ומשמש בבית עבר, וכשעמד על הבאר בן ע"ז שנה היה, ולפי זה קודם שהלך אל לבן למד י"ד שנה בבית עבר, אע"פ שלא נזכר זה בכתוב.
(רבינו בחיי, בראשית פרק כט פסוק י)
נודע מה שאמרו חז"ל שנטמן בבית שם ועבר ארבעה עשר שנה, כמו שהוכיחו ממספר שניו... אשר מזה נמשך כי בצאתו משם באוצר בלום מלא חכמות עיוניות, היה מוכן לשתקראנה לו נוראות כאלה. והוא אומר "ויפגע במקום" כו'. ואם שפשוטו במקומו עומד, וזה המקום אשר נקרא שמו יתברך עליו כמו שיתבאר, כבר נודע ממקרי האבות שעם היות דברים קורין אותם לשעה, גם כן היו רומזים לענינים גדולים ונפלאים, אם להווה אם לעתיד. לזה הוא נכון לומר כי "ויפגע במקום" ירמוז אל העיון באלהיות על דרך שאמרו ז"ל: ברוך המקום (שבת יג).
(עקידת יצחק, בראשית, שער כה, דף קפז ע"א במהד' תר"ט)
[שם ועבר תיקנו את השכל העיוני בענייני אלוקות שקיבלו מחנוך, בניגוד לדור הפלגה שתיקנו רק את השכל המעשי ולא האמינו בהשגחת ה', ואברהם ויצחק קיבלו משם ועבר, ויעקב למד בבית מדרשם.]
(אור עינים (תקסו), הקדמת המו"ל, עמ' 10)
לטקסט
נמצא יוסף שפירש מאביו עשרים ושתים שנה כשם שפירש יעקב אבינו מאביו
מובן הפסוק "לא יעקב יאמר עוד שמך כי אם ישראל"... כי ימות חלק יעקב מתחילה, ואז לא ישאר רק חלק ישראל, וכן היה עד בשורת יוסף. לכך רמז לו הקב"ה עתה באבילות אמו זה הדבר, כי בא לו מצד העונש של כיבוד אב ואם. כי כן היה יעקב בצער כ"ב שנה כמנין כ"ב שנה שלא קיים כיבוד אב ואם... וחטא מניעת הכיבוד היה ביותר בעת מיתת אמו, כי גרם שקללו כרס אמו שיצא ממנו עשו. והוא כמו שכתב הרמב"ן בפסוק ותמת דבורה מינקת וגו', וזה לשונו: וטעם הקללה... שלא היה לה כבוד במיתתה, כי יעקב איננו שם, ועשו שונא אותה ולא בא שמה, ויצחק כהו עיניו ואיננו יוצא מביתו...עכ"ל. הרי אף שהנבואה זו גדולה וחשוב במאוד ומעלה והתרוממות, מכל מקום נרמז בה עונש שיגיע לו מכח מיתת אמו שלא גרם לה כבוד.
(של"ה, פרשת וישלח תורה אור אות ה)
ואך טעם הנכון הוא, להיותו הולך בשביל ליקח אשה לשם ה' לקיים מצות פריה ורביה, ונודע (קידושין לב.) אשר אין שום מצוה מכל המצוות אפילו מצוות דרבנן נדחין בשביל כבוד האב, אם אי אפשר לקיים המצוה הזאת על ידי אחרים, מפני שהוא ואביו חייבין בכבוד שמים. ובזה ודאי היה מותר ליעקב אבינו לצאת לקחת לו משם אשה ההגונה אליו, וזה הוא ודאי דבר שאי אפשר לעשותו על ידי אחרים. והניח כבוד אביו ויצא והלך לו, ובפרט שהיה ברצון אביו - ודאי אין שום חשש כלל על יעקב אבינו בזה. ואמנם עבור זה לא היה מותר כי אם לצאת לחרן ולישא שם אשה ולבוא תיכף אל ארץ מגורי אביו, לקיים כיבוד אביו תמיד. והוא לא עשה כן, רק נתעכב בבית לבן הארמי כ"ב שנים, ונענש על ידי זה במכירת יוסף, שלא ראה פניו כ"ב שנים נגד אלו הכ"ב שנים שלא שימש את אביו, כמאמר חז"ל.
(רבי חיים טירר, באר מים חיים, פרשת ויצא, פרק כח פסוק י)
וכזה קרה ליעקב, שהגיע לו צרת יוסף כ"ב שנה ונצטער הרבה, והיה זה בדין העונש על שלא קיים מצות כיבוד אב כ"ב שנה, כמאמר חז"ל. אבל המכה הזו נעשה רפואה לו, כי נעשה על ידי זה מלך במצרים ושלח אחריו כיד המלך להחיות אותו ואת זרעו בשני הרעב. ועוד הגיע לו טובה מזה, כי ראוי היה יעקב לירד למצרים בשלשלאות של ברזל, וזכותו גרם מה שבחבלי אדם נמשך על ידי יוסף בנו שנעשה שם למלך על הארץ (שבת פט ע"ב). ועל כן עתה הגיע העת לברך הטוב והמיטיב על הדין והצרה שעברה עליו, כי נהפכה לו הקללה לברכה והגיע לו טובה גדולה מזו.
(באר מים חיים, פרשת ויגש, פרק מו פסוק א)
יצא מארם נהרים ובא לו לסכות ועשה שם שמונה עשר חודש
[יעקב היה צריך להתעכב בדרך, כדי לפרוק מעליו את המדות של ערמומיות שהיה צריך להשתמש בהן בבית לבן. כדי לחזור לשלמות שהיתה לו בבית אביו היה צריך להתעכב בדרך ורק אח"כ נאמר "ויבוא יעקב שלם".]
(רבי שרגא רוזנברג, ענבים במדבר, עמ' 185)
לטקסט
ובא לו לסכות ועשה שם שמונה עשר חודש שנאמר וכו' ולמקנהו עשה סכות
"ולמקנהו עשה סכות" - פירשו חז"ל במגילה שעשה יעקב בסכות שנה ומחצה. למדו חז"ל זה משום שא"א לפרש כמשמעו שעשה למקנהו ממש סוכות, דאין צאן נדרש לזה כלל, אלא לגדר. אלא על כרחך הפירוש שעשה לעצמו ובניו סוכות לשני ימות הקיץ. ואחר שכן, על כרחך הפירוש ולמקנהו - בשביל סיבת מקנהו, שמשום הכי נתעכב כ"כ בדרך ולא הגיע לאביו וגם לא לבית אל להקים נדרו, הכל היה משום מקנהו, שהבין שצריכים לנוח כ"כ. (וכבר ביארנו לעיל יג, ג, שגם אברהם אבינו עשה כיוצא בזה. וע"ע ס' דברים ג, יט, שמשה רבינו הורה לעבור על איזה דבר הגון בשביל שמירת המקנה. ומכל מקום אין כל האופנים שוין, ויש הרבה להזהר בזה שיהא משקל צדק. ויעקב אבינו נענש על זה השיהוי כדאיתא במגילה שם).
(העמק דבר, בראשית פרק לג פסוק יז)
יז. היה כותבה דורשה ומגיהה
והנה ידוע במגילה אמרינן אם כתבה דלא יצא, ונתנו המפרשים טעם, דאין כל כך פרסום. וזהו ענין כאן, כי היותו בעונות הרבים משפט שסמך מלך בבל, ומאז חדלנו והלכנו הלוך וחסור בעו"ה, והכל הולך אחר התחלה בעו"ה, וא"כ לא רצה הקב"ה שיאמר בפה היום ההוא [עשרה בטבת] כי הוא פרסום גדול, ולכך אמר שתמורת אמירה תהיה כתיבה, ולא יהיה כל כך פרסום כנ"ל.
(יערות דבש, חלק ב, דרוש יב)
עד שתהא כתובה אשורית
["להיות עשים את שני הימים האלה ככתבם" בגימטריא "ומלמד שיהיו קורין המגילה כתובה אשורית" (2260).]
(רבי משה וקסלר, ברכת משה, רמזים, עמ' 6)
לטקסט
יז. מה זמנם למפרע לא וכו' זה היום עשה ה'
פסח הוא לשון דילוג... וי"ל עוד בטעמו של דבר, היות ידוע שישראל היו אז במ"ט שערי טומאה, ובפעם אחת נתעלו בדרגין עלאין לישב על פתורא דמלכא, והוא דרך דילוג למעלה מן הסדר, וכענין (תהלים יח) "ובאלקי אדלג שור", וזה נשאר לדורות, שבליל פסח זוכין להארות גדולות מאד שלא לפי הסדר, כידוע בדברי חכמי האמת זצ"ל. אך יש להבין איך אפשר זה בעוה"ז עולם הטבע שמתנהג עפ"י הסדר, וכבש"ס רפ"ב דמגילה מה זמנם למפרע לא, וכן זה היום עשה ה' עיי"ש. וי"ל דבאשר ישראל הם למעלה מן הטבע וסדר המערכת, דלפי סדר המערכת היה אברהם אבינו ע"ה עקר שאינו ראוי להוליד, ע"כ אינו פועל בהם סדר המערכת באשר הם למעלה... ונראה שזה עצמו הוא ענין קידוש חדשים ועיבור שנים שנמסרו לישראל... והיינו שסדר הזמנים נמסר להם ואינם תחת סדר הזמנים אלא הם ברשות ישראל.
(שם משמואל, פרשת ויקהל פקודי וחודש, שנת תרע"ח, עמ' שיא)
דכתיב והימים האלה נזכרים ונעשים איתקש זכירה לעשייה מה עשייה למפרע לא אף זכירה למפרע לא
פירוש זכירה, כמ"ש בפ' זכור, שהיא זכירה בעומק הלב שקרוב למעשה. כי יש ידיעה בכלל שאין האדם נתפעל ע"י הידיעה, אבל ידיעה פנימיות נקראת זכירה, כמו שאדם יודע בידיעה מוחלטת שטוב לו חיים ונשמר ממילא מסכנת נפשו בלי ישוב והתבוננות, ע"י ידיעה הנ"ל הנקשרת בנפשו. ונק' זכירה, שא"א לשכוח זה, ע"י שהידיעה דבוקה בנפשו. כן פי' זכירה. כתיב "נזכרים ונעשים", ובגמ' מקיש זכירה לעשיה מה עשי' למפרע לא כו'. ג"כ פרשנו כנ"ל, כי זכירה בכלל שאינו נוגע בעומק חיות האדם ויוכל להיות נשכח, אין זה קרוב לעשיה, כי יוכל העשי' להשתנות מידיעה זו ע"י השכחה, שלא נתפעל ע"י זכירה כזו, וזה נקרא למפרע, שאינו מיושב בנפשו רק בדרך השגה וידיעה כללית. אבל עשייה הוא דבר שנגמר עד שבא לכלל מעשה. ומקיש הכתוב שיהי' זכירה הקרובה לעשייה [וענין זה סמיכות גאולה לתפלה].
(שפת אמת, לפורים, שנת תרלא)
יז ע"ב
מאה ועשרים זקנים ובהם כמה נביאים
אף שכנה"ג היו רבים, ק"כ זקנים ומהם כמה נביאים, לא היתה השגה שלהם מצד הריבוי שאחד נזקק לחבירו, כעין מה שאמרו (תענית ז ע"א): הרבה למדתי מרבותי ויותר מזה מחבירי, אלא שכל אחד קיבל כל השפע גם אם לא היו עמו שאר כנה"ג.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ב עמ' יח)
לפי ערך ההרגשה שמרגיש בההילול והתפלה, כן ערך מעמדו, צביונו ומהותו, כי התפלה הוא אשר יסדוה ק"כ זקנים ובהם כמה נביאים, ובירושלמי (מגילה פ"א ה"ה) איתא: שלשים וכמה נביאים, גנוז בתוכה רוממות נשגבה, "דברים העומדים ברומו של עולם" (עי' ברכות ו ע"ב וברש"י), שעל ידי התפלה מרוממים את עצמם ואת כל העולם כולו... מטבע התפלה, שגנוז וכלול בקרבה נבואות חדשות, אשר אם היו לנו אזנים היינו מקשיבים על ידה קול ד' מדבר אלינו. וכל הרגשה שנרגיש מהתפלה בהכנתנו אליה, הרי זה בת קול של נבואה, ובכל יום ויום מופיעות נבואות חדשות.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ב עמ' כט [ובדומה שם, חי"ג, על התפלה, עמ' כא-כב])
אם נרגיש מעט בנועם סדר תפילותנו שסידרו לנו ק"כ זקני כנה"ג ברוח קדשם, אשר מבואר בירושלמי (ברכות פ"ב ה"ד) ששמונים מהם היו נביאים, גם אם לא נעמוד על הסודות הנוראים הגנוזים בתפילה שהיא כולה רזי דרזין סתרא דסתרין, הנה גם הפשטות הגלויה כולה אומרת כבוד.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום חי"ג, על סדור התפלה, עמ' א)
תפילת "שמונה עשרה", זה לא דבר פשוט. מבואר בגמ' במגילה, שהיא מסודרת על ידי נביאים ואנשי כנסת הגדולה.
(מתוך התורה הגואלת, חלק א, עמ' קנ)
ומה ראו לומר בינה אחר קדושה שנאמר והקדישו את קדוש יעקב ואת אלהי ישראל יעריצו וסמיך ליה וידעו תעי רוח בינה ומה ראו לומר תשובה אחר בינה דכתיב ולבבו יבין ושב ורפא לו
ביאור הענין, כי מאחר דכל החטאים באים בישראל מחוסר בינה, אבל מיד כשמשיגים את הבינה מתרפאים, ולא רק דחייה לשעה אלא גם ריפוי גמור ריפוי מוחלט, שלא ישובו לכסלה עוד. בינה זו היא דוקא כשהיא באה ממרומים, בינה שמימית, דבינה שהיא באה מתוך הארץ... שגם הוא הווה ונפסד, אין כל התוצאות ממנה יכולים להיות יותר תקיפים מהארץ עצמה... היא בת תמורה וחלוף היא, ולא מועילה הבינה זולת כשנובעת ישר מהחונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה. אולם במה ואיך זוכים לבינה עילאה זו? הוי אומר ע"י קדושה, זאת אומרת הציור של מסירות נפש, שבזה מתעלים מכל גדרי החומר, שהרי מתרצים להיות נהרגים ונטבחים ונחנקים על קדושת שמו יתברך, שע"י זה זוכים להבינה, ואז התשובה היא תשובה מוחלטת.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ז, אורי וישעי, פרק נא, עמ' רצב [=חי"ג, על סדור התפלה, עמ' קה])
ומה ראו לומר בינה אחר קדושה שנאמר והקדישו את קדוש יעקב ואת אלהי ישראל יעריצו וסמיך ליה וידעו תועי רוח בינה ומה ראו לומר תשובה אחר בינה דכתיב ולבבו יבין ושב ורפא לו
[שאלת הגמרא היא שלכאורה בינה וקדושה סותרים זה את זה. לפי הנצרות והאיסלם, די באמונה. הנצרות אסרה לקרוא את כתבי הקודש. הדתות ההן מתנגדות לדעת מפני שחלק ממצוותיהם הם נגד השכל. אותו האיש שנא את החכמים. ותשובת הגמרא היא שאכן דת ישראל מדגישה את הדעת, את ידיעת ה', ואת לימוד התורה. המושג האלקי של עם ישראל מיוסד בדעת ע"י גבורת המופת, ולכן אינה מפחדת מהדעת. אדרבה, הדעת מעידה על אמיתות התורה. וזה לומדים מהפסוקים, "והקדישו את קדוש יעקב" על ידי ש"וידעו תועי רוח בינה". וכיון שהעיקרון העיקרי הוא הדעת וההכרה, לכן באה תשובה אחרי בינה, שלא כשיטת נוצרים שכפרה על חטאים היא ע"י סיגוף, אלא עיקר התשובה היא החרטה בלב - "ולבבו יבין ושב".]
(רבי זאב וולף מישעל, דברי חכמים, עמ' 33)
לטקסט
תשובה אחר בינה
וההתחלה הזאת עכ"פ, שמוכרחת לבוא, שבוודאי עתידין ישראל לשוב, כעדות תורת אמת, ודבר אלהינו יקום לעולם, ואין תשובה באה כי אם אחר בינה, 'ולבבו יבין ושב ורפא לו', וא"א כלל שתהיה עולה בידינו תשובה לאומית כוללת, כי אם ע"י כח של בינה גדולה אדירה ופוריה. למי נעזבנה? הליושבי ארץ טמאה עם עקרבים, או להשכחים את הר קדש אלהינו מרב שלוה דמיונית וטרדת שעשועים של צל קיקיון? - לא, עלינו, רק עלינו החובה להתחיל להתאמץ במצוה כללית זאת, בפעולה הגדולה שאחריתה להשיב לב אבות על בנים, ולב בנים על אבותם, שתגמר ע"י אליהו זכור לטוב, שרוחו חי בקרבנו.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, אדר היקר, עמ' יט)
שלשה עיקרי התשובה הידועים, החרטה מן החטא בעבר, העזיבה במעשה שאינו עושה יותר את החטא, הקבלה על עצמו במחשבה שלא לעשות את החטא להבא, צריכים הם להשלמתם פרטי ידיעות גדולות ורחבות. החרטה אי אפשר להגיע לתכליתה כי אם ע"י שיבין היטב את גודל הקלקול שבא ע"י מעשהו הרע. ומסוד ד' ליראיו נודע כמה עניני האדם נוגעים עד מרום קץ עולמות עליונים, וכל מה שידיעתו תקיף יותר את ערך הקלקול של החטא, כה תגדל החרטה. על כן נקבעה תשובה אחר בינה, ודוד המלך ע"ה התחנן במזמור התשובה: "בסתום חכמה תודיעני" (תהילים נא, ח). ומי יודע עומק הדין בקלקולי החטא אם לא העליון השליט בעולמו היוצר וצר צורה.
(עולת ראיה ח"ב עמ' שנג)
מצד החכמה העליונה, העוה"ז והעוה"ב כלולים הם ביחד, וכל המחזק את העוה"ב מחזק את העוה"ז וכל המחזק את העוה"ז מחזק את העוה"ב, וע"פ הארה כזאת אין מקום לדינים כלל, כי אם חסדים גמורים מלאים ומבוסמים. אמנם מצד הציור העולמי הרוחני, שכבר משתכלל ע"י בינה של מעלה, בהנחת הגדרים הראשונים לדרגאות המציאות, קונה העוה"ז והעוה"ב כל אחד את גדרו. ופשוט שכיון שכבר יש קו המחלק, אין העוה"ז תופס מקום כלל במקום שהעוה"ב מאיר בתוקף המילוי, וזהו יסוד התשובה הבאה מתוך הארת העוה"ב בכל מלא פארה.
(עולת ראיה חלק ב עמוד שסז, והערת רצי"ה שם עמ' תצו)
מצד הבינה התשובה באה. וברום מעלתה הזדונות הווים לזכיות, ועליהם חיה יחיה. אמנם תשובה, בכל אופן וצורה שהיא, סובלת בתחלתה מחלישות הרצון של החרטה הקודמת אלא שאחר כך הרי היא מתהפכת לשמחה ורוחב דעת של ההכרה העליונה, של היפוך הזדונות לזכיות. יותר מזה בא האור של החכמה, שמעולם לא הוצרך להחלש ע"י מכאוב החרטה. הוא מוצא כבר את הזכיות מאירות כנכון היום, וחדוות ד' מופיעה בו כעליצותה המזהירה בלא שום מועקה של בושה וקדרות, שכבר נתלבן הכל בתחלה ע"י הופעתה של הבינה הנשמתית. למעלה מזה היא הופעת אור הכתר הכללי, הסקירה העלומה המקירה כל עונג ועדן, כל קדוש וטוב, הכוללת הכל באוצר קדשה. אורה זו אינה משתמשת כלל בהכנת החרטה של התחלת הארת הבינה, מתגלה לאורה שאין שום גרעון וחושך כלל, אין כאן כי אם אור קדוש ותפארת עליון, זיו חיים ונהורא מעליא. למעלה מהבינה, המפירה [כהפרת נדר ע"י בעל] כי "ד' צבאות יעץ - ומי יפר", למעלה מהחכמה, המתרת [כהתרת נדר ע"י חכם], רק כל טוב שופע באין שום מניעה, וכל רע וכעור שלול מעיקרו מאז מעולם, כי באמת לא היה, לא הוה ולא יהיה, כי אם אור ד' וטובו.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ ג אות יא)
כשם שהמבוקש של הבריאות יושג בהתקרבות אל הטבע להתרגל באויר צח, אע"פ שלפי ההרגלים הרעים תזיק לפעמים ההתקררות היזק מועט, מ"מ לא יתכן שיפול השב מזה מדרך החיים הנכון ומיוסד באיתנות הטבעיות, כי אם צריך לבקש על זה עצה איך להתרגל בחילופי האויר ואיך להנצל עי"ז מכל פגע, ואם יבוא, איך להתרפאות. כן הדעות הטהורות שהן נקנות בתיור שכלי הגון ומבטים רחבים בכמה ענפי הדעת והתורה, לפעמים יזיקו שינויי ההרגל למי שלא הורגל לשוט בחכמה, ותיפגם מעלתו המוסרית במצבו בתורה ויראת שמים כל זמן שהוא מיוסד על יסודי הציורים הדמיוניים. מ"מ אין להיבהל מזה, כי אם להוסיף הרגל ולבקש תרופה לאותן המחלות הבאות מחסרון ההרגל של אויר הדעת הטהור, ולבבו יבין ושב ורפא לו, כי באמת אי אפשר לתשובה שתבוא כי אם אחר בינה כדתיקון רבנן בסדר ברכות שמונה עשרה.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, פנקס יג, אות צ)
הפלפול והדיוק שבהלכה, החריפות החיה של משא ומתן שבהלכה, בא הוא ביסודו מתוך שפע חיים גדולים שבעומק אמונת אומן, שבקדושת התורה. הבריאות השלמה של הנשמה הישראלית היא מוציאה אותם הפרטים הרבים, בשפעת הגוונים שלהם ובעושר חייהם. וכשרואה אדם בנפשו כבֵדות לעסוק בבהירות פרטי התורה המעשית, בניתוח הלכותיה וקיומי דקדוקיה, צריך הוא להוסיף יותר באור המקורי של הבינה האלהית היסודית, המביאה לידי תשובה עליונה. והאור מתפשט ויורד, עד שהכח המתאים להארת הפרטים והדיוקים החיצוניים שבמעשה, בין בצידם המעשי בין בצידם הלימודי, הולך הוא ומתגבר, עד שמוציא את השפעותיו בכח אדיר, מלא חיים ותעצומות.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, ערפלי טוהר עמ' קכב-קכג)
כל חטא בנפש האדם נובע מפגם ביכולת. נחלשה הנפש, ואינה יכולה לעמוד נגד נטיית הרע שבה. חסרון יכולת זה בצאתו אל הפועל מחליש הוא את כח הרצון של הטוב, וחלישות הרצון מחוללת חלישות הידיעה והכרת הטוב מתטשטשת. התשובה באה אחר בינה. כשמגבירים את הכרת הטוב, הבאה בשלמותה גם עם הכרת הרע, הרע מבחין את הטוב. כשעומק הרע נעשה ידוע ברעתו, מבהיק יותר עומק הטוב בטובו. וכל מה שידיעת הטוב מתבררת, והפגם שגרם החטא להחשיך את הידיעה, הולך לו ע"י השבת הרצון ונטיית הנפש אל הטוב, מתעוררת ע"י ההכרה ג"כ הנטיה לבסס את רצון הטוב ולהציל גם אותו מפגמו של החטא, והנפש אשר נחלשה מקבלת את טובה בזה להעמיד את נפילתה ולתקן את היכולת שלה שיהיה במילואה בתור יכולת לטוב, והבחירה נעשית ע"י זה חפשית, ושיקול הטוב נשקל הוא באין מפריע, ופועל ממילא כח המושך הרוחני, שיש בכל נפש אל הטוב, להגביר את הכרעת הטוב ולהעמיד את סדרי החיים של היחיד והציבור כולם על המרכז של הטוב הגמור, שמלתו האחרונה היא אור ד'.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ א, אות קכז = אורות התשובה, פרק ט, אות ט)
כל זמן שהשכל משולל מהאדם, הוא נופל ביד יצרו ונכשל במעשים, וכיון שמאיר בו אור השכל מיד שב בתשובה, על כן נסמכה בשמונה-עשרה תשובה אחר בינה כדברי חז"ל בפ"ב דמגילה, "ולבבו יבין ושב ורפא לו". אמנם הנה אמרו חז"ל: "אין אדם עובר עבירה אלא א"כ נכנס בו רוח שטות" (סוטה ג ע"א), שאם היתה אמונתו שלמה ממש לא היה עובר עבירה. ונמצא שיש חסרון בין בשכל בין במעשה, ואנו סובלים ב' הגליות, גלות מצרים וגלות אשור, אלא שיש ספק מה היא הסיבה העיקרית, אם במה שיצה"ר מטעה את השכל הוא נופל אח"כ ברשת התאוה או ע"י שנופל ביד יצרו לתאוה יפול אח"כ לחשוב מחשבות, מחשבות אשר לא כן.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, מדבר שור, דרוש ח)
בינה וכו' גאולה וכו' והיכן מתרוממת קרנם בירושלים
כל זמן שלא ילמד לעצמו שתתברר לו מעלת נשמת האדם ומעלת ישראל ומעלת הארץ הקדושה [הערה ח: עי' מגילה יז: מתרוממת קרנם בירושלים] וההשתוקקות הראויה לכל איש ישראל לבנין המקדש וגדולת ישראל והתרוממותם בעולם, כמעט שאי אפשר לטעום טעם עבודה.
(מוסר אביך, מעין הקדמה, אות ג, עמ' יט-כ)
תשובה אחר בינה וכו' דגאולה ורפואה בתר סליחה וכו' קיבוץ גליות וכו' ואשיבה שפטיך וכו' דין מן הרשעים וכו' מתרוממת קרן צדיקים וכו' בירושלים וכו' (יח.) וכיון שבא דוד באתה תפלה
תפלה וצעקה ותשובה מעומקא דלבא, והתגלותה בפועל על המעשים בתיקונם, מוכרחת להיות מוקדמת לכל הופעת אור השגה עליונה, ואי אפשר לספרות חשובה באמת להיוולד ולהופיע באור של חיים בעולם כי אם על ידי התגלותו של אור התשובה, המחדשת פני תבל כולה. אמנם מופיע הוא נגהה של הספרות העתידה בהתנוצצות הדעת שקודמת לאור התשובה, והדעת ממלאה את הכח הרוחני בחופש גמור ודרור עליון נעלה המביא לתשובה השלמה, המושכת אחריה גאולה, אחרי שבאה כבר הסליחה, הפנימית והחיצונה, ורפואה וכלכלה וקבוץ גלויות והשבת כח לשופטים ויועצים יסודי הספרות ומייסדיה, מתאמצת לבוא, והרשעה מתכנעת, והצדק מתעלה, ולב האומה מתחיל לדפוק בעז חייו לירושלים, וצמיחת נזר ממלכה שלמה מופיעה, וכל חפץ לב מתמלא בתפלת ישרים, המלאה רצון חי העולמים, אשר הוא שח ויהי.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ א, אות תשיט)
רפואה דסליחה
התשובה צריכה ב' עניינים, שיכפר ד' ית' חטאו, וזה יעשה ע"י חרטה דעבר וקבלה דלהבא, אבל הלא צריך שיהיה רחוק מחטא להבא, שלא יהיה עלול להיכשל עוד הפעם בחטא, וזה קראו חז"ל רפואה דעונות, "ולבבו יבין ושב ורפא לו" (ישעיה ו, י), וזהו מחסד ד' שבכח התשובה נעשה האדם מתוקן שיהיה מוכן לטוב ולא לרע. והנה הדבר אפשר או ע"י יסורין שנדכא גופו ונעשה רחוק מן החטא, או ע"י שנמשך עליו חסד ד' שמתחזק שכלו למאוס ברע.
(מאורות הראי"ה לירח האיתנים, מהד' תשנ"ה עמ' קפו = אוצרות הראיה, כרך ב, עמ' 156)
מלחמה נמי אתחלתא דגאולה היא
כשיש מלחמה גדולה בעולם, מתעורר כח משיח. עת הזמיר הגיע, זמיר עריצים, הרשעים נכחדים מן העולם והעולם מתבסם, וקול התור נשמע בארצנו. היחידים הנספים בלא משפט, שבתוך המהפכה של שטף המל חמה, יש בה ממדת מיתת צדיקים המכפרת, עולים הם למעלה בשורש החיים ועצמות חייהם מביא ערך כללי לטובה ולברכה אל כלל בנין העולם בכל ערכיו ומובניו. ואחר כך כתום המלחמה, מתחדש העולם ברוח חדש ורגלי משיח מתגלים ביותר, ולפי ערכה של גודל המלחמה בכמותה ואיכותה, ככה תגדל הצפיה לרגלי משיח שבה.
(אורות, עמ' יג)
אתחלתא דגאולה
'אתחלתא דגאולה' הוא שיגרא דלישנא מלשון חז"ל, במסכת מגילה י"ז, בביאור סדרן של ברכות שמונה עשרה, שברכת הרפואה הפרטית האישית היא חלק אתחלתא של הגאולה הכללית, כלשון הפסוק בירמיה המחבר "רפאני וארפא" עם "הושיעני ואושעה, כי תהלתנו אתה", של 'עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו'. והשימוש בלשון זה לעניינו של דורנו ודורותינו, בתקופת חובבי ציון וציונות, הוא צודק במובנו החלקי של העובדה ההסתורית הנמשכת במעלות הדרגותיה. ובספר ישועות מלכו של הגאון הצדיק ר' יהושע ז"ל מקוטנא סימן סו: אין ספק שהקיבוץ שמתקבצים ישראל בארץ ישראל, לכל מדרגותיהם, הוא אתחלתא דגאולה, שמתחילה מן 'דרישת ציון' של הגאון ר' צבי קאלישר ז"ל וחברו הגאון ר' אליהו גוטמאכר ז"ל, תלמידי ר' עקיבא איגר ז"ל, שהיה 'היחיד בדורו בתורה ובחסידות' כלשונו של הגאון המהרי"מ פדוא ז"ל בספר נחלי מים. מדוע תקופתנו זו היא אתחלתא דגאולה - מפני הקוממיות הגדולה של הישוב בארץ ישראל ומפני שהשלטון על הארץ הוא בידינו כדברי הרמב"ן ז"ל.
(רבי צבי יהודה קוק, אגרת מיום כ"א כסלו התשל"ט, נדפסה בשיחות הרב צבי יהודה, נצבים וילך, עמ' 493-494)
רש"י מסביר את הביטוי 'עקבתא דמשיחא': 'בסוף הגלות לפני ביאת משיח', הדורות לפני ביאת המשיח, ההכנות לביאת המשיח. זה מזכיר את הביטוי 'אתחלתא דגאולה'. זה כמעט אותו דבר. משיח הוא גאולה. ההכנה היא אתחלתא. אפשר להבחין הבחנות דקות מן הדקות, אך זה אותו ענין ואותו תוכן משתי טרמינולוגיות של חז"ל: חיסול הגלות. יש עוד מינוח אחד בגמרא: הקץ המגולה. המובן של 'קץ' הוא כמו בהלכות שבת: קצץ, כלומר דבר מסויים, ברור, קבוע. הקץ המגולה הוא קץ הגלות, כלומר אתחלתא דגאולה, כי גלות היא קונטרסט [=ניגוד] של גאולה. הקץ המגולה הוא תחילת הגילוי במידה מסויימת של קץ הגלות. אפשר לראות זאת בהיסטוריה של התקופות שאנו נמצאים בתוכָן במאה השנים האחרונות.
(שיחות הרב צבי יהודה, ואתחנן, עמ' 150)
כל זה שייך לפרק הגאולה במובן של קונטרסט של הגלות, שמופיעה בהדרגה ולא בחיפזון. אנו מתקדמים לאט לאט. מושבות, קיבוצים וערים חדשים הולכים ונבנים. אשרינו שזכינו לכך, לדבר ד' שמתקיים. זהו צד גאולתי, ויש להכיר ולראות בזה את יד ההשגחה האלוהית. העולם אינו הפקר, בורא עולם לא עזב את הארץ ובאחרית הימים צריך להתגלות מצב של שיבה לארץ; וזה מתקיים בתוכנו, על ידינו עכשיו. בצד התפתחותי זה בא קץ הגלות, מופיעה התחלת הגאולה, "אתחלתא דגאולה".
(שיחות הרצי"ה על ארץ ישראל, ארץ ישראל, חיוניות קשרנו לארץ)
המלחמה שייכת לדור הזה, דור של אתחלתא דגאולה. גם הפרקים שבתוך כל מאמר [בספר אורות] מסודרים. יש כאן ברור של המלחמה בתור מושג אבסולוטי, יסודי, גרעיני, ומתוך כך, הרחבה לגבי מלחמת הדור ההוא, הנקראת מלחמת העולם הראשונה.
(מתוך התורה הגואלת, חלק ג, עמ' קצה)
בשביעית מלחמות במוצאי שביעית בן דוד בא מלחמה נמי אתחלתא דגאולה היא וכו' ומה ראו לומר קיבוץ גליות לאחר ברכת השנים דכתיב ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו ופריכם תשאו לעמי ישראל כי קרבו לבוא וכיון שנתקבצו גליות נעשה דין ברשעים וכו' וכיון שכלו המינים מתרוממת קרן צדיקים וכו' בירושלים וכו' וכיון שנבנית ירושלים בא דוד
כך פירשו חז"ל: ומה ראו לומר קיבוץ גליות לאחר ברכת השנים? דכתיב: 'ואתם הרי ישראל ענפכם תתֵנו ופריכם תשאו לעמי ישראל כי קֵרבו לבוא' [כלומר, בעקבות תחיית הארץ, תהיה התחלת קיבוץ גלויות, אך עוד לא הקיבוץ ההמוני של שלילת הגולה]. וכיון שנתקבצו גלויות, נעשה דין ברשעים.... [כאן מדובר בגאולה "בעתה", המלוּוה באסונות ובחבלי משיח ובמלחמת גוג, והכל לאחר תחילת הגאולה ע"י תחיית הארץ ותחילת קיבוץ גלויות]. וכיון שנעשה דין מן הרשעים, כלו הפושעים... וכיון שכלו הפושעים, מתרוממת קרן צדיקים... והיכן מתרוממת קרנם? בירושלים... [לא שלא ישבו ישראל בירושלים לפני כן, שהרי גם קודם יהיה שלב של קיבוץ גלויות, אלא הכוונה היא שלאחר מלחמת גוג תיבנה שוב, לצמיתות]. וכיון שנבנית ירושלים, בא דוד.... מפורש כאן, שקיבוץ גלויות, תבוסת הרשעים וגוג, ובניית ירושלים, יהיו לפני ביאת המשיח. וברור שגם האסונות והיסורים של עקבות משיחא, ומלחמת גוג ואף חבלי משיח - אם יהיה מצב של גאולה "בעתה" - הם חלק של אתחלתא דגאולה. כך אמרו חז"ל: "...בשביעית מלחמות, במוצאי שביעית בן דוד בא, מלחמה נמי אתחלתא דגאולה היא".
(רבי מאיר דוד כהנא, אור הרעיון עמ' שסט)
ומה ראו לומר רפואה בשמינית וכו' מתוך שנתנה מילה בשמינית שצריכה רפואה לפיכך קבעוה בשמינית
בש"ס מגילה ומה ראו לומר רפואה בשמינית, א"ר אחא מתוך שניתנה מילה בשמיני שצריכה רפואה לפיכך קבעוה בשמינית. נראה הפירוש דכל ענין רפואה שנמצא בעולם הוא באמצעות מצות מילה, והיינו שברא את האדם ישר, ואם האדם הולך ישר כאשר עשאוהו הבורא יתברך לא יחלה ולא יצטרך לרפואה... א"כ אין רפואה לפי סדר העולם, מה גם כי רפואה היא מלמעלה מן הטבע, כמו ששמעתי מכ"ק אבי אדמו"ר זצללה"ה שרפואה הניתנת היא מעולם שלמעלה מן הטבע. וזה שרמזו ז"ל שקבעוה בשמינית, ששמיני הוא למעלה מן הטבע, וע"כ לפי סדר עולם הטבע אין נמצאת רפואה, רק באשר כך סדר התורה שיולד אדם בערלה וימלנו וצריך רפואה, ע"כ נשפע ענין רפואה לעולם, וגם הוא דבר שלמעלה מן הטבע וניתן בתוך הטבע, והכל באמצעות מילה.
(שם משמואל, פרשת וארא - לברית מילה, עמ' עא-עב)
ונראה דגוף הדבר דאין סכנה דוחה את מילה משום דכך היא מצות מילה... יש להבין, למה צוה ה' יתברך לסכן במצוה זו, והלוא כל המצוות חיים הם למוצאיהם וכתיב וחי בהם? ויש לתרץ... דישראל הם למעלה מסדר הטבע, ואין סדר הטבע עומד בפניהם במצות מילה בשמיני, ששמיני הוא על הטבע, כידוע שמספר שבעה הוא בטבע שנבראה בז' ימי בראשית, ושמיני הוא למעלה מהטבע כמבואר במהר"ל. ונראה רמז לזה בש"ס מגילה כי ברכת רפואה היא ברכה שמינית מתוך שניתנה מילה בשמינית שצריכה רפואה, הרי שמספר שמיני גורם לרפואה, דאי לאו הכי לא היה שייך לתלות בדבר צדדי.
(שם משמואל, פרשת אמור - לברית מילה, עמ' שכ-שכא)
יז: כנגד מפקיעי שערים דכתיב שבר זרוע רשע
בפרק הרואה (נה ע"א): אמר רבי יוחנן, שלושה הקב"ה מכריז עליהם בעצמו ואלו הן, רעב, שבע, פרנס כו' עיין שם. וצריך לטעם למה בשלושה אלו מכריז בעצמו... נראה לעניות דעתי שלפעמים שהם תמוהים בעיני הנבראים, על כן הקב"ה מכריז בעצמו, כענין עידי פסולי דרבנן שהם כשרים מדאורייתא צריכין הכרזה. ברעב, שבור זרוע רשע - אמר רבי אלכסנדרי, כנגד מפקיעי שערים כו', הרי תמוה - הוא שבע ומרעיב.
(של"ה, פרשת כי תשא, דרך חיים תוכחות מוסר)
ומה ראו לומר קיבוץ גליות לאחר ברכת השנים
מה שאמרו חז"ל... שיהי' תחלה ברכת השנים ואח"כ קיבוץ גליות, דהיינו ודאי אם יהיו ישראל ראוין לגאולה מפאת עצמן, יהי' תחלה קיבוץ גליות ואח"כ ברכת השנים, רק כשלא יהיו ראוין לגאול אז יברך הוא ית' השנים תחלה, וכיון שיהי' טובה בארץ, מי ראוי לכך יותר מישראל, דעכ"פ ראוין יותר מן האומות העולם, וכמו דקיי"ל במס' תענית [ח ע"ב] ובה' תענית דאם הוי ח"ו דבר ורעב, מתפללין יותר על רעב, דמאן דיהיב שובעא לא לבהמות יהיב.
(רבי שלמה קלוגר, שו"ת טוב טעם ודעת, מהדורא תניינא, פתיחה, סימן ז)
ומה ראו לומר קיבוץ גליות לאחר ברכת השנים דכתיב ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו ופריכם תשאו לעמי ישראל כי קרבו לבוא וכו' וכיון שנבנית ירושלים בא דוד
רק העיוור והמסרב לראות לא יבין שאנו נמצאים היום בלב לבה של תקופת עקבות המשיח, שהיא אתחלתא דגאולה. הנה חז"ל קבעו בפסקנות (סנהדרין צח.): "ואמר רבי אבא: אין לך קץ מגולה מזה, שנאמר: 'ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו ופריכם תשאו לעמי ישראל [כי קרבו לבוא]'" (רש"י: "כשתתן א"י פריה בעין יפה, אז יקרב הקץ ואין לך קץ מגולה יותר"). וכן אמרו חז"ל: "ומה ראו לומר קיבוץ גלויות לאחר ברכת השנים [מדוע קבעו אנשי כנסת הגדולה את ברכת קיבוץ גלויות אחרי ברכת השנים בתפלה]? דכתיב 'ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו... כי קרבו לבוא'. וכיון שנתקבצו גלויות נעשה דין ברשעים... וכיון שנבנית ירושלים, בא דוד...". הרי, שאנשי כנסת הגדולה קבעו ברוח הקודש את סדר הברכות בתפלה לפי תהליך הגאולה, וקבעו שלפני שתבוא הגאולה השלמה עם המשיח, תבוא ברכת הארץ של הרי ישראל שישובו לתחיה, ואז יהיה קיבוץ גלויות, ורק אחרי כן ימשיך התהליך של הגאולה בהשמדת הרשעים הגוים וגם הזדים היהודים, ואז תתרומם קרנם של ישראל בנצחון, ויבוא משיח בן דוד.
(אור הרעיון עמ' שמג [ובקיצור בעמ' שפא])
יז: וכיון שנתקבצו גליות נעשה דין ברשעים
אמרו חז"ל... : וכיון שנתקבצו גליות, נעשה דין ברשעים... מזה אנו רואים שגם אחרי קיבוץ גלויות, עוד לא תהיה הגאולה הסופית, ועוד יישארו רשעים, ורק אח"כ יבוערו הרשעים. וכך נאמר בענין גוג ומגוג (יחזקאל לח, ח-ט,יא-יב): "...באחרית השנים תבוא אל ארץ משובבת [שהושבה] מחרב, מקֻבצת מעמים רבים [א"י]... והיא מעמים הוּצָאָה וישבו לבטח כֻלם, ועלית כשואה... ואמרת: אעלה על ארץ פרזות, אבוא השוֹקטים, יוֹשבי לבטח... להשיב ידך על חרבות נושבות ואל עם מאֻסָף מגוים"... בתנ"ך מוצאים אנו פעם אחר פעם שני תסריטים של גאולה: האחד - בהדר ובגאון, בלי יסורים ובלי שואות, והשני - מלוּוה ביסורים ובאסון. ורק אחד מהם יהיה, ותלוי בישראל איזה מהם יהיה, כמו שאמרו חז"ל (סנהדרין צח.): "זכו - 'אחישנה'; לא זכו - 'בעתה'". ויהיה מה שיהיה, קיבוץ גלויות יבוא לפני הגאולה השלמה. אם יחזרו בתשובה, חלק גדול יעלה ארצה מן הגוים ביוזמתו... ואז, כאשר רוב העם יושב בא"י, הקב"ה יביא את גוג ואת כל העמים איתו להשמיד את העם ואת הארץ, והוא יגיע לא"י, אבל הקב"ה ישמיד אותו ולא יאונה לישראל כל רע... ואם לא יחזרו ישראל בתשובה, הקב"ה יביא את הגאולה לא למענם, אלא למען שמו שחוּלל בגוים, והיא תהיה מלוּוה ביסורים נוראים. ויהיה קיבוץ גלויות חלקי, ויעלה עליהם גוג עם העמים ויכבוש את הארץ לתקופה קצרה... וישראל יסבול יסורים נוראים, ואז ישמיד ה' את גוג.
(פירוש המכבי ישעיהו פרק א פסוק כו, עמ' קח)
יז: וכיון שנתקבצו גליות נעשה דין ברשעים וכו' וכיון שנעשה דין מן הרשעים כלו המינים
אמרו חז"ל: וכיון שנתקבצו גלויות נעשה דין ברשעים [שבישראל]... ופירש רש"י: "קודם שנתיישבו בירושלים". והכוונה היא, שבגאולת "בעתה" ישלטו רשעים במלכות הזלה, ולכן אע"פ שישראל יהיו כבר בירושלים, כי הרי תהיה להם מלכות, מ"מ לא יתיישבו בה בשלמות, כי עוד יהיו צרות רבות ורעות ח"ו בארץ, כמו שאמר הנביא (זכריה יד, ב): "ואספתי את כל הגוים אל ירושלים למלחמה ונלכדה העיר... ויצא חצי העיר בגולה". וממשיכה הגמרא: וכיון שנעשה דין מן הרשעים כלו הפושעים וכולל זדים עמהם... ופירש רש"י: "'הפושעים' - שאינם מאמינין בדת משה שהיתה מן השמים, לכך סמכו לה ברכת הפושעים [היינו "ולמלשינים אל תהי תקוה"], שנאמר 'עוזבי ה'' - אלו הפושעים, 'ושבר פושעים' היינו זדים, כדאמר (יומא לו:) 'פשעים אלו המרדין [כלומר, להכעיס]'".
(אור הרעיון עמ' שפו)
וכיון שנתקבצו גליות וכו' בא דוד
ומש"כ, שע"פ סוד ד' הלא קדושת השביעית פועלת גם בזה"ז, עד שאין אומרים תיקון רחל בחצות של שנה השביעית. יאמין לי אדוני, שכל אלה הגדולות והנשגבות, שנאמרו בקדושת השביעית בזמן הזה, לא נאמרו דוקא ע"י הקיום של פרטי המעשים, שהרי בזמן שלא היו ישראל בא"י, ולא נתקיימה מצות שביעית כלל ג"כ חלה קדושה זו. העיקר תלוי הוא בהתפשטות הקדושה ע"פ מדרגות הזמנים, שהם הולכים ובאים להוציא מן-הכח-אל-הפועל אורו של משיח, שיתקדש שם ד' ית"ש מסוף העולם ועד סופו, וכולם יעשו אגודה אחת לעשות רצונו בלבב שלם. ועל שם מה שישראל מכינים עצמם באמונה וצפיית ישועה לאורו של משיח וחזרת קדושת א"י על מכונה, שאז ישובו השמיטין והיובלים כדינם, מאור זו יונקין כל התיקונים שנעשים בעולמות העליונים בכל מדרגותיהם. ע"כ כל מי שעושה פעולה להרחיב את גבול ישראל, כדי שיהיה מצדו גורם לקרב את קיבוץ ישראל לא"י, וזה גורם מהירות בגאולה, כי קיבוץ גלויות קיי"ל שהוא קודם לביאת המשיח, ואורן של ישראל הוא הולך ואור קמעא קמעא, כמו שאמרו ז"ל על הדמיון של קריצתא דשחרא, הוא מתקן באמת את קדושת היחוד העליון של יסוד שביעית, ואין קץ להתענוגים הקדושים העליונים שמתרבים עי"ז והם מושפעים על שורש נשמתו, ונשמת כל ישראל. ולהיפוך מי שגורם ח"ו לדחוק אה רגלי ישראל, ולמעט את קיבוצם של ישראל לא"י, הוא מאחר מצדו את הגאולה, ובין אם אהנו מעשיו או לא, אבל מנפשו ומכל שרשי נשמתו הוא מנוע אורים גדולים, ואין שיעור לקציצת נטיעות ופירודים שהוא מסבב ד' יצילנו.
(אגרות ראי"ה, כרך ב, אגרת תקנה = אגרות חמדה, פרק יט)
הלא אין זה אלא היהדות התמימה והשלֵמה באמת בכל צדדיה, בהקפת ובהכללת כל חלקי התורה כולם וכל חלקי האומה הישראלית כולם, ביחוד עם הערך המיוחד של ישוב הארץ וקבוץ גליות שהוא הולך ומתגלה (עיין מאמר ר' אבא סנהדרין צח ע"א) ומתכונן ומתקיים בדורנו וימינו. כי קיבוץ גליות קודם לבנין בית המקדש ולהתגלות המשיח (מגילה יז ע"ב), וכי התחלת הגאולה תהי בדרך הטבע, הלא הם דברים מוסכמים מרובם ככולם של גדולי ישראל בדורות שלפנינו.
(רבי צבי יהודה הכהן קוק, מכתב לר' דוד סופר משבט תרפ"א, סיני כרך מז עמ' תב-תג = אוצרות הראי"ה כרך א עמ' 559 = לנתיבות ישראל ח"ג עמ' שנא)
וכולל גירי הצדק עם הצדיקים וכו' והיכן מתרוממת קרנם בירושלים
ואנו יודעים בין הגרים אנשי סגולה נפלאים, והכרתי גר צדק שהיה פעה"ק, שמו היה רבי אברהם יעקב, והיו מכנים אותו בשם ליאון גר הצדק, שרושם גדול היה עושה על כל מכיריו באמת... גרים מסוג זה הינם החלק המאיר שבכללות גרי הצדק, שדבקות רוחם נשתלמה במה שקשרו את חייהם עם קדושת ישראל, וקדושת ירושלים עיה"ק ת"ו, עיר ד' שמה לנצח. וזה מכוון לדברי חז"ל הקדושים במגילה: "וכולל גרי הצדק עם הצדיקים... והיכן מתרוממת קרנם? בירושלים, שנאמר: 'שאלו שלום ירושלים ישליו אוהביך'".
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, ההד שנה יא, תרצ"ו, חוב' ז = מאמרי הראיה, עמ' 201-202)
והיכן מתרוממת קרנם בירושלים
והיכן מתרוממת קרנם בירושלים, היינו דהרמת קרן ישראל היא מצומצמת במקום מקודש לבד, בארץ ישראל, ולא בהתפשטות הגורם ביטול.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות קעו)
ובליל הגדת וספור יציאת מצרים, שהננו מתרוממים וממשיכים בנו מתוך אותה החרות הנאדרה את פלא קדשה ועוזה לכל דורות עולמינו, הרינו מבטאים, בסיום סעודת החג, בהגדרת התפרטות יחוליו, את בקשת צפייתנו, לאור הנהגת הרחמן, להתנחלותנו בנועם טובו באורך היום של ערך הצדיקים במושב חירותם והנאתם הרוממה הזאת, ולהופעת זיוה מתוך אותה המקוריות הכללית על כל אחיזת חלקנו הפרטית "ויהי חלקנו עמהם", כמו שאנו מצפים ומבקשים לשימת "חלקנו עמהם" במבטח המשען האלהי לרוממות קרנם של צדיקים, אשר עם בנין ירושלים ושיבת השכינה לתוכה, בסדר הקבוע של מטבע עבודת לבבנו.
(רבי צבי יהודה הכהן קוק, אור לנתיבתי, אות מ, עמ' פג)
וכיון שנבנית ירושלים בא דוד
[מוכח שבנין ירושלים יהיה לפני ביאת המשיח. וכן תוס' יו"ט מעשר שני פ"ה הוכיח מהמשנה שם שבית המקדש ייבנה לפני ביאת בן דוד. ויש לזה ראיה מיחזקאל מג פסוק יא, "הודע אותם [את צורת בהמ"ק] וכתוב לעיניהם וישמרו את כל צורתו ואת כל חקותיו ועשו אותם", ופירש רש"י "שידעו לעשותם לעת קץ", כלומר מצוה לישראל לבנות את בהמ"ק, ואם אליהו יבוא לפני כן, לא היה צריך ללמד את ישראל את צורת הבית.]
(רבי עקיבא יוסף שלזינגר, חברה מחזירי עטרה ליושנה (תשטו), דף כא ע"ב)
לטקסט
יז: רש"י - האי גאולה שיגאלנו מן הצרות הבאות עלינו תמיד
"חקת עולם" - בין כשישראל בגלות בין בא"י, כי גם בשבתם בא"י היו נצרכים לגאולה משארי צרות, וע"ז אנו מתפללין ברכת גואל כפירוש רש"י מגילה דף יז.
(העמק דבר, שמות פרק יב פסוק יז)
...וכדאיתא בבראשית רבה פרשה צז: כשם שהפרנסה בכל יום כך גאולה בכל יום. והיינו גאולה מכל צרה, כפירוש רש"י מגילה בפירוש ברכת גואל ישראל.
(העמק דבר, שמות פרק יג פסוק טז)
יח ע"א
וכיון שבא דוד באתה תפלה
...מתפילה הנמשכת מאמונה... וכידוע דדוד המלך ע"ה שהוא דרגא דתפילה כמו שאמרו כיון שבא דוד באת תפילה, פירוש דעל ידי ברכת "את צמח דוד" נפעל תיכף צמיחת ישועה והרגשת דרגא דדוד המלך ע"ה בלב, ובאת גם כן מדרגת התפילה, שזו היא מדרגתו. וזהו הצמיחת דוד, להצמיח כוחו ומדתו בלב, והוא התפילה. ומדתו גם כן מדת האמונה כנודע.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות רנט)
ומה ראו לומר ברכת כהנים אחר הודאה דכתיב וישא אהרן את ידיו אל העם ויברכם וירד מעשת החטאת והעלה והשלמים אימא קודם עבודה לא סלקא דעתך
ואחר כך יאמר פרשת מזבח מקטר קטורת עד לדורותיכם, ופרשת סימני הקטורת ועשייתו, כי אחר הקרבת התמיד מקטירין הקטורת. ואחר כך ברכת כהנים, כי אח"כ מברך את העם, דכתיב וישא אהרן את ידיו אל העם ויברכם וירד מעשות החטאת והעולה, אלמא לאחר העבודה ברכה, כן מסיק בגמרא פרק ב' דמגילה, וכן הוא בבית יוסף סימן א.
(של"ה, מסכת תענית, פרק נר מצוה אות לז)
"וישא אהרן את ידיו אל העם ויברכם, זה מקרא מסורס, כן היה ראוי לומר: וירד מעשות החטאת והעולה והשלמים וישא אהרן את ידיו ויברכם, שבירידתו נשא את כפיו וברך את העם" (ספרא שמיני כא). כבוד הכהונה אמנם הוא מחובר עם הערך האישי של הכהן, בהיותו מחזיק בתורת ד' (חולין קל ע"ב), אבל עיקר קדושתו הוא לא כפי מציאותה בכהן הזה הפרטי, אלא לפי ענין הכהונה בכללה, בתכנה המכוון כפי מה שהכהן ראוי להיות, שהוא "כי מלאך ד' צבאות הוא", מפני הערך הכללי, שקידש הקב"ה לכל השבט לטובת השפעת הצבור. "וקדשתו - קדש יהיה לך כי קדוש אני ד' מקדשו". לפיכך צריך הוא להשפיע בנשיאת כפים, שהיא כעין זרוע נטויה, שהוא מורה להבא, וכמו "ידו נטויה עלינו" (חגיגה ה ע"ב), בשפע הברכה, שהיא מיוחדת בזה מכל העבודות שבמקדש, שאין בה שום קבלת פרס של הנאה לכהן (וזהו מקור מנהגם של ישראל לומר יישר כח לכהנים ברדתם מנ"כ), שהמצב של אחרי העבודה יהיה ג"כ נמשך ויונק מכח העבודה, שעי"ז תתגלה התרוממות הנפש ותשפיע על הזמן העתיד ג"כ מתוך הכח המעולה של כבוד הכהונה, שהוא ממה שהוא ראוי להיות ולהגיע לרום המעלה והתעודה, הנמשך מתוך סגולת הקדושה האלהית. וכן נקבעה בסדר פשטא דקרא כאילו הברכה קודמת לעבודה, שהיא נמשכת ממקורה, אבל כפי מדרשו האמתי היא באה אחריה וממשיכה את שפע כחה במהלך החיים הבאים.
(עולת ראיה, חלק א, עמ' רפג-רפה)
למי נאה למלל גבורות ה' למי שיכול להשמיע כל תהלתו
בישיבתנו, עניננו המיוחד הוא השאיפה לכל - בחולם, לכלליות האלוהית הגדולה ביותר. שאיפתנו היא לכל התורה כולה, שרק בכלליותה ובשלמותה היא "תמימה משיבת נפש". "מי ימלל גבורות ד' ישמיע כל תהלתו". "למי נאה למלל גבורות ד', למי שיכול להשמיע כל תהלתו" - אנו שואפים לכל! כל התורה כולה; כל כלל ישראל כולו, כל נשמות ונפשות ישראל, כל הצדיקים, הבינוניים והרשעים, שראשי התיבות שלהם הוא צבו"ר; כל ארץ ישראל מתוך הכרת הקדושה שמקיפה את כולה.
(שיחות הרב צבי יהודה, תולדות, עמ' 228)
[עיין עוד לקט ביאורי אגדות, הוריות יג ע"ב]
מלה בסלע משתוקא בתרין
ובזוהר פרשת בראשית אמרו, מה שאמרו רז"ל כי מלה בסלע משתיקותא בשתים נאמר אפילו על דברי תורה, והיינו "ולבך אל ימהר להוציא דבר לפני האלהים". פירוש, כשאתה עומד לפני השכינה, דהיינו כשהוא עוסק בתורה או בתפלה, אל ימהר להוציא מפיו אלא דבר ברור והגון. וכמו שאמרו רז"ל (קידושין ל ע"א): "ושננתם" - שיהא שנון בפיך, השינון הוא בלב ואחר כך יוציא מפיו בקול רם.
(של"ה, תורה שבעל פה, פרק יט, כלל עיון, אות י)
[רומז לנתינת צדקה: מי שעומד לתת צדקה, מוציא מטבע סלע מכיסו, וזה משמיע קול, וע"י הצדקה הוא משתיק שתי קליפות, קליפת כלב וקליפת חמור (שהמשחית את זרעו מתגלגל בהן) שלא ישלטו בו.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף פב ע"א)
לטקסט
מה להלן בספר אף כאן בספר
כל מציאותו וחיותו של העולם הוא מכח התורה, וע"כ כל שם יש לו רמז בתורה, ואפילו הרשעים יש להם רמז בתורה... ועל כן עמלק שנכתבה בתורה מחיית שמו, זה עצמו עשאו העדר המציאות... ומובן נמי שההזכרה בספר זה עצמו גורמת לו המחייה, וע"כ לא סגי ליה על פה אלא לקרות בתורה כדעת רוב פוסקים שקריאת פרשת זכור היא מדאורייתא, וכדמפורש בש"ס מה להלן בספר אף כאן בספר.
(שם משמואל, פרשת תצוה וזכור שנת תרע"ז, עמ' קנ-קנא)
כשהוא אומר לא תשכח הרי שכחת הלב אמור הא מה אני מקיים זכור בפה
עיקר העבירות באים מחמת השכחה שהוא בלב, כדאיתא במגילה, שאפילו זוכר במוח, מכל מקום אינו זוכר בלב, כי אילו היה באמת זוכר בהרגשת הלב שה' יתברך צוה על זה לא תעשה כן, אי אפשר כלל שהיה עושה, רק שהיצר מעלימו מלבו.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות נה)
יש לפרש ענין כפל המצוה כבש"ס מגילה לא תשכח הרי שכחת הלב אמורה הא מה אני מקיים זכור בפה, כי לא תשכח בלב היינו המחשבה שבמוח [ואף שאיתא שכחת הלב, האי לב אמחשבה שבמוח קאי, כמו שבא הרבה בדברי חז"ל לבי על הסל וכו' שפירושו מחשבתי, וכן בכתוב (קהלת א) "דברתי אני עם לבי" וכהנה רבות], וזכור שבפה הוא תלוי בלב, כי האי לישנא קולמסא דליבא, וא"כ כלפי שעמלק הוא צר ואויב ומקלקל את המוח ואת הלב, באה המצוה בו נמי בכפליים, במוח ולב.
(שם משמואל, פרשת תצוה וזכור שנת תרע"ח, עמ' קנב)
ונראה דלעומת שלשה אלה שיש לעמלק שליטה בהם, שהם מחשבה דיבור ומעשה, נצטוינו בשלש מצוות בענין עמלק, לא תשכח בלב דהיינו מחשבה, זכור בפה דהוא דיבור, מחיית עמלק בפועל במעשה.
(שם משמואל, פרשת תצוה, שנת תרע"ח, עמ' ר-רא)
ולפי האמור יתפרשו דברי המדרש הא דנתוסף לו שתי שנים בשביל שאמר "זכרתני" ו"הזכרתני", דלאו משום כפילא דלישנא הוא אלא בגופא דענינא. דהנה "זכרתני" הוא במוח הזכירה, ו"הזכרתני אל פרעה" הוא בפה והאי לישנא קולמסא דליבא, א"כ סמך על מוח ולב של שר המשקים, ובאשר הוא בבחי' שבת זכור ושמור מוח ולב, היתה השתדלותו ע"י מוח ולב שר המשקים נחשבת לפגם בבחי' מוח ולב וחילול שבת, ע"כ הוצרך מירוק כפול לפגם וחילול שבת שהוא כפול. וזהו כפילא דלישנא "ולא זכר שר המשקים את יוסף וישכחהו", ע"פ מאמרם ז"ל: כשהוא אומר לא תשכח הרי שכחת הלב אמורה, הא מה אני מקיים זכור בפה, כן יש לפרש "וישכחהו" - זה שכחת הלב שהוא במוח המחשבה, "ולא זכר" בפה קולמסא דלבא, ולעומת זה נתוסף לו שתי שנים בבית האסורים למרק פגם כפול זה.
(שם משמואל, פרשת מקץ, שנת תרע"ז, עמ' קסב-קסג)
תועלת הזכירות הללו, שעל ידי הזכרון טוב שאנו מזכירין בפינו להודות לאל ההודאות על רוב חסדו וטובו ונפלאותיו אשר עשה עמנו ביציאת מצרים ומלחמת עמלק ובעצת בלק ובלעם, הנה הימים האלה נזכרים על העבר ונעשים ביום הזכרון להכניע שורשי הקליפות ההם, כי עקימת שפתינו מעשה הוא להיות נעשה מעין העשוי בימים ההם. ועל כן באה המצוה הזאת בעשה ולא תעשה: "זכור" ו"לא תשכח". כי הזכירה היא בפה כמו שאמרו חז"ל, בכדי שעל ידי הדיבור בפה יהיה נזכר ונעשה כמעשהו, כמאמר חז"ל (שבת קמ.): מניין שהדיבור כמעשה וכו'. והלא תעשה הוא בלב, שלא לשכוח בלב את זה, ויהיה נדמה שכבר עבר ובטל הקליפה ההיא. לא כן, כי אם לאמץ את לבבו לברר הטוב מן הרע, שעל ידי זה יוציא הנשמות הקדושות מקליפות ההם כאמור. ונאמר כאן "לא תשכח", מזה יהיה נידון על השאר זכירות שלא לשכחם בלב. וזה הכל במלחמות האלה, שעיקרם באו בתוקף הקליפה, וישראל לא היו זכאים אז כל כך להכניעם לגמרי, ועל כן נשאר זכירתם עד הגאולה האמיתית. ולא כן בסיחון ועוג וסנחרב, שהמה באו בכלי קרב, ולא נשאר מהם מאומה, על כן נמחה זכורם מלהזכירם לא יזכרו ולא יפקדו ולא יעלו על לב לעולם.
(רבי חיים טירר, באר מים חיים, פרשת תצא, פרק כב פסוק יז)
ואמר רבי אחא אמר רבי אלעזר מנין שקראו הקדוש ברוך הוא ליעקב אל שנאמר ויקרא לו אל אלהי ישראל
[ר' אחא לשיטתו, שאמר על "ויתן לך" (בראשית רבה פרשה סו סימן ג) "ויתן לך אלהותא אימתי לכשתצטרך לה", וכוונתו לקדושת שם ה', שמו המיוחד באהבה לישראל, בזכות האבות שמסרו נפשם על האמת, ולכן התקשר ה' עם ישראל בברית ובשבועה שלא יטשם לעולם, ושמו נקרא עלינו "אלקי ישראל". הצלה זו שה' יושיע אותנו תמיד נקרא "אלהותא" ככתוב "כי אני ה' אלקיהם" (ויקרא כו, מד).]
(רבי יחיאל יהודה לווינזון, האמת העבריה, עמ' 4-3)
לטקסט
מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל
"ויקרא לו אל אלהי ישראל" -... ועל דרך האמת הוא כמדרש רבותינו שדרשו רבותינו במסכת מגלה מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל, שנאמר ויקרא לו אל אלהי ישראל. ויש בענין הזה סוד גדול, הזכירוהו עוד בבראשית רבה (עט, ח) בלשון אחר: אמר לו, אתה אלוה בעליונים ואני אלוה בתחתונים. ירמזו למה שהם אומרים תמיד שאיקונין של יעקב חקוקה בכסא הכבוד. והכוונה שהשכינה שורה בארץ ישראל.
(רמב"ן, בראשית פרק לג פסוק כ)
הוא נקרא "יעקב" בבחינת השלמות הראשון הנקרא אצלם "נפש". "ישראל" אל שלמותו השני המתעצם כן, הנקרא אצלם "רוח". והשלישי מה שאמרו ז"ל שנקרא "א-ל", שנאמר "ויקרא לו א-ל אלהי ישראל", והוא כנגד השלמות האחרון הנקרא אצלם "נשמה", שהזוכים בו הינם מועטים.
(עקידת יצחק, בראשית שער לב, דף רפא ע"ב במהד' תרכח)
ואדון הנביאים ע"ה רמז כל זה באמרו (דברים לג, כו), "אין כאל ישרון רכב שמים בעזרך ובגאותו שחקים". ובבראשית רבה פרשה עח: אין כאל ומי כאל ישרון הנאים והמשובחים שבך, כלומר כי המשלימים הכוונה בתקון העליון בעבודתה שהיא היחוד, הם כאל, בסוד ויקרא לו אל אלהי ישראל, ובמגילה פרק הקורא: ויקרא לו יעקב אל, ומי קראו אל, אלוהי ישראל. ובבראשית רבה (סוף פרשה עט) אמר: אתה אלוה בתחתונים ואני אלוה בעליונים. וביאר זה באמרו "רוכב שמים בעזרך", והוא סוד היחוד שגורמים בעבודתם, והוא העזר הרמוז באמרו "בעזרך", והוא התקון העליון שהוא תקון הכבוד, והיא הגאוה שמתגאה על ידם בסוד "תנו עוז לאלהים על ישראל גאותו", על ידי ישראל למטה הוא מתגאה למעלה.
(רבי מאיר אבן גבאי, עבודת הקודש, חלק ב, פרק יח [מובא בשל"ה, תולדות אדם, בית חכמה (תניינא), אות י])
האדם הקטן נתקן כתקון האדם הגדול כדי ליחד את השם הגדול בכבודו, והחפץ היה בבריאה שיהיה זה הכח ביד אדם פקידו לתקן הכבוד במעשיו המתוקנים, ולזה נכלל בו כל מה שנכלל בכבוד העליון. והנה העליון למעלה והתחתון למטה, זה לעומת זה מפארים ומתקנים את הכבוד, וזהו סוד "כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו". ולהיות האדם התחתון כלול מכל מה שבאדם העליון כי בו הכל, נקרא בשם 'כל', כי הנה צדיק חי העולמים מתקן ומעמיד עולמו למעלה נקרא כל להיות הכל בו, גם צדיק שלמטה בהיותו מתקן ומעמיד העולם ההוא בסוד וצדיק יסוד עולם נקרא כל בשמו, כי הואיל ועוסק בבנין העולם העליון למטה כדמות הצדיק שלמעלה, ראוי גם כן שיקרא בשמו, וזהו סוד "כל הנקרא בשמי", וזה סוד "ויקרא לו אל אלהי ישראל". אחר כך גילה הטעם, "ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו", כי טעם שנקרא בשמו לפי שכלל בו כל מה שבכבוד העליון... ובזה מתעלה השם הגדול במעשה הצדיקים, שהם בדרכיהם מתקנים הכבוד, והרי הם בדוגמא ההיא ממש למטה, ולזה יקרא הצדיק בשמו ממש. וזהו סוד אמרם בפרק הקורא את המגילה, אמר ר' אחא א"ר אלעזר, מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל, שנאמר, ויקרא לו אל אלהי ישראל, ויקרא לו ליעקב אל, ומי קראו, אלהי ישראל. לפי שיעקב אבינו ע"ה מדתו אמת, סוד תורת אמת ישראל סבא, והוא מתקן ומפאר הכבוד למעלה, גם יעקב למטה בסוד "ישראל אשר בך אתפאר", לזה נשא את שמו וקראו אל.
(רבי מאיר אבן גבאי, עבודת הקודש, חלק ד, פרק כא [הובא בשל"ה, בעשרה מאמרות, הקדמה אות ה])
"ויקרא לו אל אלהי ישראל" - רז"ל אמרו, אלהי ישראל קראו ליעקב אל. הרמז הוא כי סמאל הוא פלג שם, דחציו הוא סם וחציו הוא אל, נאחז שם בשרשו. אבל ליעקב קרא שם אל, כי יעקב הוא בסוד פנימיות הקדושה והוא כולו לאל, על כן חותמו אל, ושמו מעיד עליו דהיינו שם קריאת אל. על כן היה ענין יעקב עם עשו וסמאל, ויד יעקב על העליונה, ונתקיים בו "כי שרית עם אלהים ועם אנשים", כי ניצח שתי מלחמות, מלחמה למטה עם עשו ומלחמה למעלה עם סמאל...
(של"ה, פרשת וישלח תורה אור אות ה)
הקליפה בראשה יש לה אחיזה בקדושה, כמו ראש עשו בעטפיה דיצחק, ובהתפשטות נעשית טומאה. כענין סמאל, מצד אחיזתו בקדושה אל, ומצד שהוא סמא דמותא בר מינן נקרא סם, ולעתיד סם יתבטל. אבל אנחנו אומה ישראלית קודש ישראל לה' נקראים בשם אל, כמו שאמרו רז"ל, "ויקרא לו אל אלהי ישראל, כי אלהי ישראל קרא ליעקב אל. רמז לדבר "אלה תולדות שם", כי אנחנו כולו שם, ולא חצי שם כמו סמאל, חציו הוא שם, אבל סם הוא סמא דמותא.
(של"ה, פרשת חיי שרה, תורה אור אות ב)
בקריאת שם ישראל, הנה המלאך אמר לו שלעתיד בבית אל יהיה נקרא שמו ישראל, ועדיין היה נקרא בשם יעקב. ומצינו שקראו ישראל קודם בית אל, כמו שנאמר בפרשת שכם "כי נבלה עשה בישראל". וכן יקשה לפירוש רש"י "ויקרא לו אל אלהי ישראל", שפירש רש"י: מי שהוא אל הוא לאלהים לי ששמי ישראל - ועדיין לא נקרא בשם ישראל. בשלמא לרז"ל שדרשו אלהי ישראל קרא ליעקב אל, ניחא, כי כשנכתב זה הפסוק כבר היה נקרא בשם ישראל. ויש לתרץ זה דגם לפירוש רש"י לא קשה, דשם ישראל דהזכיר הכא קאי על "ויבא יעקב שלם", שלם בגופו כו' כי נרפא מצלעתו, ושלם מעשו ולבן, אשר על כן אמר לו המלאך שמך ישראל "כי שרית עם אלהים ואנשים" - נתן יעקב הודיה לה' יתברך, זה הדבר שהייתי שר עם אלהים ואנשים אשר על כן קרא אותי המלאך ישראל, לא כחי ועוצם ידי עשה לי זה הדבר רק אתה אל אלהי וממך היא.
(של"ה, פרשת וישלח תורה אור אות ב)
חביבין ישראל למקום שהוא לנו לאלהים ואנחנו לו לעם, בחר בנו מכל העמים ואין אמצעי בינינו... וזהו שאמר "וינחם ה' על הרעה אשר דבר לעשות לעמו" ישראל. הרי ישראל עם ה'. ולא זו שהם עם ה' אלא חתומים בחותם אל, כמו יעקב ויקרא לו אל אלהי ישראל, ופירשו אלהי ישראל קראו אל. ומשה נקרא אלהים. וכל זה הדביקות באמצעות התורה, שפסקה זוהמת הנחש כשעמדו בהר סיני.
(של"ה, פרשת כי תשא תורה אור אות ג)
הפעולות של מטה פוגמין למעלה, והבא על אחת מן העריות הוא משתמש בשרביטו של מלך. כי במרכבה עליונה מצוי יחוד הקרובה, איש באחיו ידובקו... הבא על שתי אחיות פוגם ב'הוד' ו'מלכות'. אמנם יעקב אבינו ע"ה שאמר לו הקב"ה אתה אלוה בתחתונים [בראשית רבה פרשה עט, ח], הותר לו להשתמש בשרביטו של מלך.
(של"ה, ספר ויקרא, תורת כהנים, תורה אור, אות ח)
ואמרו רז"ל הקב"ה קראו ליעקב אל. טעמו של דבר, כי יעקב אמר "וכל אשר תתן לי עשר אעשרנו לך", על כן נתן לו ג"כ הקב"ה המעשר מן י"ש עולמות הגנוזים לכל צדיק לעולם הבא, ונתן לו מהם בעוה"ז המעשר העולה מספר ל"א, על כן קראו אל. ועוד הבנות נוטלות עישור נכסים, ובעוה"ז נמשלו לנקבות כי כולו צער, אבל לעוה"ב יהיו כזכרים לא יולדים, ואז ינחילם כל י"ש עולמות. ומטעם זה העוה"ז בה"א [מנחות כט ע"ב] כנגד ה"א שבאשה, והעוה"ב ביו"ד כנגד יו"ד שבאיש.
(כלי יקר, בראשית פרק לג פסוק יט)
מתחילה קרא הקב"ה לישראל בת מצד אהבתו לישראל, ואך לו ית' המלוכה למשול על ישראל כממשלת האב על בתו, וזה היה בימי אברהם... ואח"כ העלה אותם הקב"ה למדריגה גדולה מזו לקרא אותם אחותי, לומר שהם שוים אליו ית'... וזה היה בימי יצחק... ואח"כ כשבא יעקב חבל נחלתו חוט המשולש, העלה אותו ה' למדרגה גדולה מזו לקרוא אותו אם, כמו שהאם מושלת על הבת, כך צדיק מושל ביראת ה', כמו שדרשו רז"ל (מו"ק טז ע"ב). וזה שכתוב ביעקב "כי שרית עם אלהים ואנשים ותוכל"... וזה שאמרו הקב"ה קראו ליעקב אל, ר"ל מושל עליו כביכול.
(כלי יקר, שמות פרק יט פסוק ד)
"ואגדלה שמך" - זה שאומרים "אלהי יעקב" (פסחים קיז ע"ב). כארז"ל ויקרא לו אל - הקב"ה קראו ליעקב אל כו'. וכפשוטו נקרא בשם ישראל על שם "כי שרית עם אלהים ואנשים", אבל אברהם לא היה כי אם אב המון גוים.
(כלי יקר, בראשית פרק יב פסוק ב)
נודע מה שאמרו ז"ל בפסוק "ויקרא לו אל אלהי ישראל" - הקב"ה קרא ליעקב אל, אמר לו: אתה אלוה בעליונים ואני אלוה בתחתונים. והענין הוא להיקרא ליעקב אלוה בתחתונים, כי כל ההשפעות החיים והברכות שירד אז לעולם אל כל התחתונים, הכל היה בצדקת יעקב, מה שהמשיך הוא בשורש נשמתו על ידי צדקתו ומעשים טובים, לא זולת. ועל כן נקרא אלוה בתחתונים, לפי שקבלו כל חיותם והשפעתם על ידו. וזה היה גדולת כל האבות שנעשו מרכבה אליו יתברך, ועל ידן נתמשך כל השפע החיים והברכה לעולם... ועל כן ייחד הקב"ה שמו הגדול עליהם: "אלהי אברהם, אלהי יצחק, ואלהי יעקב", להיות שעל ידם הורד השפעת אלהותו לקיים העולם, להיות על ידם אלהי עולם. ואחר פטירתן מן העולם ייחד הקב"ה שמו על כללות ישראל, "אלהי ישראל", לפי שגם הם בכללם על בחינה הזו שעל ידיהם יורד שפע החיים והברכה לעולם.
(רבי חיים טירר, באר מים חיים, פרשת כי תבוא, פרק כו פסוק טז)
"מה אקוב לא קבה אל" -... וגם ירמוז בזה על יעקב שנקרא אל כמאמר הכתוב "ויקרא לו אל אלהי ישראל", ואמרו חז"ל הקב"ה קרא ליעקב אל וכו'. ויעקב גם כשהזכיר עוונם, שאמר (בראשית מט, ז) "כי באפם הרגו איש", לא קילל אותם אלא אפם, שאמר "ארור אפם כי עז", כפירוש רש"י.
(באר מים חיים, פרשת בלק, פרק כג, פסוק ח)
ונראה דהנה יש להתבונן בשם ישראל שנקרא ע"י המלאך שנתאבק עמו בראשונה, כמ"ש "לא יעקב יאמר עוד שמך כי אם ישראל כי שרית עם אלהים ועם אנשים ותוכל"... ומה תועלת יש בזה? ולפי דרשת חז"ל בש"ס מגילה ה' יתברך הזכיר על עצמו אלקי ישראל, וא"כ הרי נקבע לו זה השם, ומהו שקראו לו עוד הפעם? ונראה דהנה בזוה"ק שיעקב אבינו ע"ה כלול הוה, היינו שהיה בו גם כח אברהם וכח יצחק. וכבר הגדנו שהיה המירוק שלו נמי בכפלים, לעומת כח אברהם שבו היה המירוק צרת לבן, ולעומת כח יצחק שבו צרת עשו. וע"כ י"ל ששם ישראל נקרא אחר שנשלם המירוק בכפלים של לבן ושל עשו... וע"ז מורה שם ישראל "כי שרית עם אלהים", זה שרו של עשו, "ועם אנשים", פירש רש"י עשו ולבן... ולפי האמור מובן שאין ערך לשם ישראל שקרא אותו המלאך לשם ישראל שקרא לו הקב"ה, ששם ישראל שקרא לו המלאך שהוא טרם היה לו מירוק של צרת דינה שהיא כנגד מלכות יון אלא מירוק עשו ולבן לבד ימינא ושמאלא, היה לו צירוף "שיר אל", אבל שם ישראל שקרא לו הקב"ה שהוא אחר המירוק של צרת דינה היה לו צירוף "לי ראש".
(שם משמואל, פרשת וישב - שבת חנוכה, שנת תרע"ט, עמ' קיד-קטו)
מכירים אנו את הרצון הטוב ליסוד ההויה, והמציאות כולה היא מיוסדת על תמציתו. מתגלה יסוד עולם זה ברצונו של אדם. השפעתו מתגדלת כל מה שהוא מפתחו יותר. אותו הטוב הרצוני, המונח בעומק אמונת ד', זהו הגרעין שהכל צומח ממנו. שרשיו, גזעו, ענפיו, עליו, ציציו ופריו, הנם המעשים, והתורות, הם הם המרבים כלים להוסיף לשד חיים לכל ההויה כולה, לכל הנשמות, ולכל המעשים. נקודת הצדקות שבכל לב היא מכון החיים ויסוד קיום העולמים. וכשהנקודה משתלמת בלב יחידי סגולה, עד שהיא מתרחבת על כל המאוויים, ומתעטרת בכל שטח המדע והדמיון של הנפש, זהו באמת האדם היסודי, שכל טוב העולם בידו, ואור ד' לאמץ כח החיים של כל היקום על ידו מופיע. והקב"ה קרא ליעקב אל, שנאמר ויקרא לו אל, ומי קראו כך אלהי ישראל. כל דיבור היוצא מנקודת הטוב של הרצון, שהמוסר האלהי שרוי בו, לפי עומק אמתתו, לפי גודל התפשטותו במעשים, ולפי רום הכרתו בשכל, כך הוא יוצר ופועל. משך החיים של ההויה, יצירת ברואים, עגלא תלתא, וגברא, הנם באים על ידי התעלות החפץ של קדושת נקודת הרצון לרום גבהו.
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, שמונה קבצים, קובץ א אות תשצ = אורות הקודש, חלק ג, עמוד מג, אות לג)
רוממות הרוח לבנות ישראל, יוכל להיות שהדור לפעמים לא יוכל לקבלה מפני ירידתו המעשית המקרית, אבל בהתעלות האדם מסידור הארכובה התחתונה של הקומה האנושית, ומתעלה ממעל לה לפי מה שהיא צריכה להיות, הוא מצדד אל הגדולה התפארת והרוממות, פאר והדר הראוי לבנות עם [ממלכת] כהנים וגוי קדוש, עליון על כל גויי הארץ. אע"פ שאין היסוד בריא בפועל, אמיץ הוא בכח. ראויים הדברים שיתקבלו ביראת כבוד, כערך הכבוד של בעליהן, ומה שהיא מדה ראויה למנהיגי הכלל, לסנהדרין ושופטי עם. ואם תחתית הרגל לא השלמה בזה הציור, זאת היא מכוונת לעומת ההוה המעשי, מ"מ הכח ינצח את אשר הפועל יחסר, וראוי לשימת לב מה לגברא רבא, אריכא, דאתי לנהרדעא, מקום מרכזי, שהדברים עם הרעיונות המתלוים להם עומדים להשמע, ומטלע, וכן הם ציורי נפשו פנימה שגדלם הוא חסרונם, ועכ"ז הוא מעלתם, ודריש כלילא שרי. העין הצופיה לחסימת ההתהדרות כפי נחיצותה בעקב העולם המעשי, תתמה ע"ז ההרחבה, אבל לכשתתעלה מזה, תכיר את היתרון שבא מתוך חסרון כזה, שאור הגדולה הפנימית גם הוא צריך למצא לו נתיבות לפי תכונת ההכנה העומדת לצאת אל הפועל. "אז ידלג כאיל פסח", "והיית עטרת תפארת ביד ד'"... "אז ידלג כאיל פסח" [סופי תיבות עם הכולל מ"ט, כלוי וג' אותיותיו, מ"ט שערי בינה ומקום החסרון, "ותחסרהו מעט מאלהים", והקב"ה קראו ליעקב אל, "והוא צולע על ירכו", אבל שמש ששקעה בעבורו זרחה בעבורו, "ותזרח לו השמש כאשר עבר את פניאל", "כי ראיתי אלהים פנים אל פנים"].
(רבי אברהם יצחק הכהן קוק, עין איה, שבת נט ע"א, אות ב)
לכבוד הרב הגדול מו"ה יחי' בן סלים אלקאפאח שליט"א... הגיעני מכתב כת"ר היקר, ובתחילה הקונטרסים שלו, בהתנגדותו לעניני הקבלה... והנה הטענה על יסודות הקבלה בענין הספירות והאצילות. שנראה כאילו חס וחלילה מיחסים רבוי באלקות...
(מאמרי הראיה, עמ' 518-520)
וכאשר הגיעו לים סוף ונשתחררו שחרור גמור ומלא, אז נתייחדו להיות בנים למקום, "המעביר בניו בין גזרי ים סוף", וזכו אז להיות מושלים על הטבע, שהוא יהא נמשך אחריהם ולא הם אחריו, שכן נתגלה בהם המדרגה הרוממה שהקב"ה קראו ליעקב אל, ולכן "הים ראה וינוס הירדן יסוב לאחור, מלפני אדון חולי ארץ מלפני אלוה יעקב".
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ד, על ההגדה, עמ' נג [ובדומה שם עמ' קכא])
"ויקרא לו אל אלהי ישראל" - מלמד שקראו הקב"ה ליעקב אל. ולא ליעקב לבדו, כי אם גם לכל זרעו עד עולם... והיינו שעם ישראל הוא שמו של הקב"ה, וכמו שאין ליחס ח"ו נפילה כלפי מעלה, כך אי אפשר שתהיה נפילה נצחית ח"ו לישראל עם קדושו, שאפילו אם לא יהיו ישראל ראויים מצד מעשיהם, בכל זאת ייגאלו מצד שהם שמו של הקב"ה.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ו, ממעיני הישועה, ח"א, פרק ג, עמ' טז)
ישראל הם מבחינת האצילות, שע"י קדושת אור ד' ותורתו המאיר בקרבם... הם עצמם מתעלים לבחינת אלקים, "ויקרא לו א-ל א-להי ישראל" - מלמד שהקב"ה קראו ליעקב א-ל, ענינו שאורו יתברך התדבק ביעקב עד שנעשה הוא כולו בחינת א-ל.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ז, אורי וישעי פרק לו, עמ' רי)
"ויקרא לו אל אלוקי ישראל" - מלמד שהקב"ה קראו ליעקב אל, ומעשי אבות סימן לבנים שכל ישראל יתעלו במעלות אלקים.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ח, בראשית, מאמר נח, עמ' קצ)
המלאך שאמר "לא יעקב יאמר עוד שמך כי אם ישראל" (לב, כט), נתן טעם לדבריו "כי שרית עם אלקים ואנשים ותוכל"... אמנם השם של ישראל שקראו ד' היה בעבור שישראל מעלה יותר גדולה, שישראל הוא נוטריקון ישר-אל, והכונה שהוא הגיע לידי החזרת העטרה ליושנה כקודם החטא, כי האלקים עשה את האדם ישר, וגם "ויקרא לו א-ל אלוקי ישראל" - מלמד שקראו הקב"ה א-ל.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ח, בראשית, מאמר צד, עמ' שז)
מצינו שיעקב לא רצה שיקברוהו במצרים, וכתב רש"י ז"ל (ריש פרשת ויחי), דאחד מהטעמים הוא משום שהיה ירא שמא יעשוהו לאלוה. ונראה ביאורו, דהעצה להתקומם על ד' היא על ידי התקוממות בישראל עם קדושו, שמבלעדם אין גילוי אלוקים בארץ, שקדושתו יתברך חדורה במהותם של ישראל, וכמו דאמרינן ויקרא לו אל אלוקי ישראל - מלמד שהקב"ה קראו ליעקב אל, דהיינו שאין דביקות של ישראל בה' דבוקם של שני דברים יחד, אלא דביקות גמורה, שכל ישראל מרגישים שאין מציאות אחרת זולתו ית"ש. ועל כן כל תעמולתם של העמים להכניס ארס בישראל ולהפרידם מהדבקות הנצחית הלזו. וזה יתכן ע"י שני דרכים: או להגביר ההרגשה הזאת ולסלפה עד שיעשו את עצמם לאלקות, או ע"י עינויים קשים... שישכחו מגאון עוזם וגם ישכחו מאלוהיהם. וחשש יעקב שמא יעשו אותו לאלוה ויהיה הוא נעבד, ונעבד אסור לגבוה, וזה מפני הכנסת ארס, שחושבים את עצמם לאלהות. לפיכך לא רצה יעקב להקבר במצרים.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ט, שמות, מאמר ד, עמ' י)
וכשם ששָם ד' שמו בישראל, ויקרא לו אל אלוקי ישראל - מלמד שקראו הקב"ה ליעקב אל, ולאו דוקא ליעקב אלא ליעקב וכל זרעו עד עולם, שכשם שא"א שכביכול הקב"ה יפול ח"ו, כן גם ישראל... ובזה הגין עליהם שלא תהיה נפילתם נצחית חלילה.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ט, שמות, מאמר כב, עמ' עב)
מה שגדולי עולם הקפידו על המקיים את המצוות לשם שכר, כי מה נחשב הוא השכר נגד ההתאחדות העליונה של שעת קיום המצוה מצד אשר קדשנו במצוותיו וציונו, שאז מתעלים לבחינתו של יעקב בחיר האבות, שנאמר "ויקרא לו א-ל אלקי ישראל", מלמד שהקב"ה קראו ליעקב אל, ובבחינה זו מתעלה כל אחד מישראל בעת שהוא מקיים מצות ד', שמתעלה בבחינת אלקים, כמו שהיה לפני החטא, "אני אמרתי אלקים אתם ובני עליון כולכם" (תהלים פב, ו).
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום ח"ט, שמות, מאמר סה, עמ' ריב)
לפני החטא נדרש היה שאדם הראשון יעלה מעלה, ומשם יעקב יגיע לשם ישראל, אשר עליו נאמר "ויקרא לו א-ל א-להי ישראל" - מלמד שהקב"ה קראו ליעקב א-ל, ועל מצב זה נאמר (תהלים פב, ו) "אני אמרתי אלקים אתם", שכן מגמת הבריאה היתה בשביל "ישראל אשר בך אתפאר".
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום חי"ג, על התפלה, עמ' רמג)
"אתה הוא ד' האלקים אשר בחרת באברם...", ואז נתעלו ישראל לבחינת "אני אמרתי אלקים אתם" (תהלים פב, ו), ויעקב הוא הנבחר שעליו נאמר ויקרא לו א-ל אלקי ישראל, מלמד שהקב"ה קראו ליעקב א-ל.
(מי מרום חי"ב, דברים, מאמר כה, עמ' עח)
"ויצב שם מזבח, ויקרא לו אל אלהי ישראל". הגמרא מסבירה שאין הכוונה שיעקב אבינו קרא למזבח "אל אלהי ישראל", כי אז היה צריך להיכתב: "ויקרא לו יעקב אל אלהי ישראל". אלא הכוונה שאלוהי ישראל קרא ליעקב אבינו בשם אל. נורא ואיום! יעקב אבינו נקרא אל, וממנו נמשך הדבר למשה רבינו שנקרא "איש האלהים". יעקב אבינו הוא נברא שיכול לחול עליו שם שמים. ורש"י מברר איך יתכן לקרוא למזבח בשם ד'. ואכן, מוסבר בספר הכוזרי ששם ד' נקרא על דברים שיש להם שייכות לד', כגון ארון הברית; לכן אומר משה רבינו "קומה ד'" "שובה ד'" וכוונתו לארון, כיון שיש חלת שכינה על הארון. באותו מובן שם ד' נקרא על המזבח, עליו מתגלית השכינה. כל זה נמשך מענינו של יעקב אבינו, בו מתבלט הקשר בין שמים לארץ.
(שיחות הרב צבי יהודה, וישלח, עמ' 314)
מה שכתוב בסוטה (דף י.) על יוסף שהוסיפו לו אות אחת משמו של הקב"ה, ויהודה שנקרא כולו על שמו של הקב"ה... אין זה אלא מחשיבותן של האותיות האלה, שהן משמשות ומרמזות לשמו של הקב"ה ולא שיש בהן עצמן מקדושת השם... וכן כתב הרמב"ן בפרשת וישלח פסוק "ויקרא לו אל אלהי ישראל", שהוא שקראו בשבחי האל, והוא להזכיר את קשור האמונה והבטחון בו, ולא מעצם קדושת השם, וגם למה שכתוב שם אח"כ על פי דרשת חז"ל, ממסכת מגילה ומבראשית רבה, בכינוי שם אלהי, ודאי אין כנוי ה"אלהות בתחתונים" קובע בזה עצמיות קדושת השם.
(הערות הרצ"י לדעת כהן, סימן קסד, עמ' תמז)
[הקב"ה נתן ליעקב ולבניו כוח אלוקי, לבנות עולמות, כדי שנתקיים לעולם. כשאנו הולכים בדרכי ה' אנחנו יכולים לברוא עולמות חדשים, שאם הגוים מחריבים את עולמו של היהודי, הוא נודד למקום אחר ובורא לעצמו עולם חדש. בבתי הכנסת, בבתי המדרש, ובביתו בתוך משפחתו הוא מוצא עולם חדש גם בגלות. על זה אומר ילקוט שמעוני ראה רמז תתצ: וישראל נקראו אלהים, "אני אמרתי אלהים אתם". ]
(רבי שרגא רוזנברג, אבני שיש, עמ' 67)
לטקסט
מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל שנאמר ויקרא לו אל אלהי ישראל
[ציוני כתב שאיסור עריות הוא משום שימוש בשרביטו של הקב"ה, כי במרכבה העליונה מצוי ייחוד הקורבה, "פניהם אשה אל אחותה", "איש באחיו ידובקו", והמשתמש בשרביטו של מלך חייב מיתה. בס' עמודיה שבעה, עמוד ג, כתב שלכן ליעקב היה מותר לשאת שתי אחיות, כי ה' קרא ליעקב "א-ל" ולכן הותר לו להשתמש בשרביטו של הקב"ה. (יח ע"ב) אבל המדרש (בראשית רבה פרשה פ סימן ד) אומר: "ואת אמרת (בראשית ל) וענתה בי צדקתי ביום מחר, מחר בתך יוצאת ומתענה, הה"ד ותצא דינה וגו'", וזה ע"פ המדרש (בראשית רבה (מהד' אלבק) פרשה פ) "אמר לו אתה אלוה בעיליונים ואני אלוה בתחתונים", שיעקב קרא לעצמו "א-ל", וה' בא להראות לו שטעה, שאינו צדיק, בזה שהכשיל אותו בזה שבתו יצאה לחרפה, וא"כ אינו קרוי "א-ל", וא"כ לא היה רשאי לשאת שתי אחיות.]
(רבי יוסף גבאי, בגדי שש, דף יט ע"א-ע"ב)
לטקסט
מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל שנאמר ויקרא לו אל אלהי ישראל דאי סלקא דעתך למזבח קרא ליה יעקב אל ויקרא לו יעקב מיבעי ליה אלא ויקרא לו ליעקב אל ומי קראו אל אלהי ישראל
[יג] נראה הא דהתחיל בשם יעקב וסיים ב"אלהי ישראל" ולא אמר ואלהי יעקב, היינו משום דודאי כביכול שמו יתברך משותף בשמנו, כדכתיב ביהושע פרק ז "ומה תעשה לשמך הגדול" המשותף בשמנו, כפירוש רש"י, והיינו ששם ישראל כלול בו שם "אל", כדכתיב "כי שרית עם אלהים" [בראשית לב, כט], אלא דידוע ששם יעקב הוא בכל זרע יעקב, ושם ישראל הוא בתלמידי חכמים, והיינו דשאל מנין שאפילו הנקראים בשם יעקב קוראם הקב"ה אל? שנאמר ביעקב "ויקרא לו אל". ועל זה אמר מי קראו אל? אלהי ישראל, שעל ידי שהם דבקים בתלמידי חכמים הנקראים ישראל כנ"ל, נקראים כולם אל.
(רבי פינחס הלוי הורוביץ, המקנה, פתחא זעירא, אותיות יג-טו)
יח ע"ב
אסור לכתוב אות אחת שלא מן הכתב וכו' שאני רבי מאיר דמקיים ביה ועפעפיך יישרו נגדך
...כדברי הפסיקתא (יב, ט) שכל זמן שעמלק בעולם כנף מכסה את הפנים, ורק במחייתו נאמר "ולא ייכנף עוד מוריך" (ישעיה ל, כ), ואז אור תורה שבע"פ מתאחד עם תורה שבכתב, והאורים מתפלשים מזו לזו, "כתוב זאת זכרון בספר" (שמות יז, יד) תורה שבכתב, "ושים באזני יהושע" תורה שבע"פ. ואין כותבים שלא מן הכתב שום דבר מתורה שבכתב כדי שלא לערב את הכתב עם הפה, כביאורה של סברא זו בדברי הירושלמי דמגילה (ע"ש פ"ד ה"א, וע"ש חגיגה פ"א ה"ח). וכל זה אין שייך בגדולי המעלה הרואים עולמם בחייהם (ברכות יז ע"א), וכל שיש בו דעה כאילו נבנה ביהמ"ק בימיו (שם לג ע"א), ואורו של משיח עליו זורח, ור"מ שנאמר עליו "ועפעפיך יישירו נגדך" כתב שלא מן הכתב, כשם שהטיל קנקנתום בתוך הדיו.
(אגרות הראיה ח"ג עמ' פו-פז)
רבי מאיר דמקיים ביה ועפעפיך יישרו נגדך
מרגלא בפומיא דר' מאיר (ברכות יז ע"א) - ר' מאיר דמיקיים ביה ועפעפיך יישירו נגדך, מגילה די"ח ע"ב, ונכללה בו תורה שבכתב ושבעל-פה, אמר הדרכתו תפלתו בלשון מדבר בעד עצמו בשם התורה ונותנה.
(גליון רצי"ה ברכות יז ע"א)
יח: אלו דברי תורה דכתיב בהו התעיף עיניך בו ואיננו
ואמר הקב"ה התורה דכתיב ביה התעיף עיניך בו ואיננו אתה קורא אותם זמירות?! חייך שתטעה במקרא דתינוקות של בית רבן יודעין אותו. ואין פי' של המקרא התעיף עיניך בו ואיננו לענין שכחה (כדמוכח במגילה דף יח, ב), דא"כ מה שייך זה העונש על מה שאמר "זמרות היו לי חקיך"? אלא כלפי שאמר דחקיך, היינו י"ג מדות שהתורה נדרשת בהם, המה לי בנקל לעמוד עליהם כמו זמירות, ע"ז אמר לו הקב"ה: תורה דכתיב ביה התעיף עיניך בו ואיננו, משמעו שאם לא תראה ישר בהבטת עין השכל אז ואיננו, אין המצוה כפי הכתוב ובטל כל המצוה כאלו איננה, ואתה אומר שבקל היא?! חייך שתטעה בדרשת המקרא שקל להבין אפילו לתינוקות של בית רבן.
יז ע"א
יז ע"ב
יח ע"א
יח ע"ב
יט ע"א
יט ע"ב
כא ע"ב
כב ע"ב
כג ע"א
כג ע"ב
כד ע"ב
כה ע"א
כה ע"ב
כו ע"ב
כז ע"א
כז ע"ב
כח ע"א
כח ע"ב
1-16
והנה אמר הלשון כדי לייחס בהן כו' ולא אמר "כדי לדעת" וכלשון דאיתא ברבה [בראשית רבה פרשה סב, ה] "כדי לדעת מתי נתברך זקנך". אבל לשון כדי לייחס משמעו שנבין מזה איזה יחס ומעלה בשנותיו. והיינו משום שאין מקום ואופן לומר איה אפוא בלה יעקב י"ד שנים אלו אם לא בבית עבר. והרי יחוס גדול הוא, שהיה כבר בן ששים ויותר וכבר הגיע השעה לישא אשה ולראות זרע, ומכל מקום השליך כל אשר לפני וישב בבית תלמוד משך רב כזה, עד אשר ידע כי גם כאשר ילך לארם נהרים יהי תלמודו בידו. ואין לך יחס גדול מזה. וללמדנו בזה למי שיש בכחו ללמוד תורה ואח"כ לישא אשה, שלא יעמוד לפני חשבונו של עולם שכבר הגיע לפרקו. ודקדקו חז"ל בלשון לייחס שנותיו של יעקב ולא אמרו "לייחס את יעקב", ללמדנו שהשנים הללו שישב שלא בבית אביו ובהלו נר התורה עליו בלי שום מחשבה היו טובות ליעקב מכל שנותיו שהיו מוטרדות. וזהו יחוסם של השנים הטובות למי שחי בהן.
10
15-16
18-19
21-23
28
33-38
21
27-31
30
הערת רצי"ה: לענין תפיסת המקום של פרטיות אור עוה"ז לעומת כלליות אור עוה"ב בתוקף המילוי, "כשרגא בטיהרא", ע' "למהלך האידיאות בישראל" פרק ה. ותשובה באה אחר בינה ומתוכה, מגילה יז: וע' אורות-התשובה יא א.
30-54
שהרי כיון שחז"ל אמרו על פסוק "ולעבדו בכל לבבכם": "עבודה בלב זו תפלה" [ספרי פ' עקב], אם כן התפלה היא בחינת העבודה, ואינו ראוי לעבודה כי אם כשיהיה במצב דעת יראת ד' כ"כ עד שיהיו עניני התפלה קרובים אל לבבו. ואם לא ידע מעלת נפשו איך יתפלל ברצון שלם והרגשת חסרון שיחנהו ה' יתברך דעה בינה והשכל, כיון שאינו מכיר, אחרי שיש לו עושר וכבוד וכל טוב, מה חסר לו אם ח"ו לא ישכיל ויבין? א"כ צריך ללמוד ולהעמיק עד שיצויר לו בבירור וידיעה שלמה גודל חסרונו לדעה בינה והשכל, יצמא לזה ויתפלל באהבה מקירות לב שיחנהו ה' יתברך בזה, וד' הטוב לא ימנע טובו להולכים בתמים.
ואם לא ידע מעלת ישראל איך יתפלל בלב שלם על גאולתם? שודאי אין הכוונה הרצויה בתפלת ברכת גואל ישראל רק על מכאובי נפשו שמרגיש מצד עצמו מעול הגלות, כי ענין הברכה מעיד שהרצון בה מצד מעלת ישראל וקדושתם [הערה י: ע' מגילה יז: רש"י ד"ה אתחלתא: שלגאלנו מן הצרות הבאות עלינו תמיד וכו' דשם גאולה עליה]. ואם לא ישכיל מעלת הארץ הקדושה וסגולתה וקדושתה יא) איך יתפלל על בנין ירושלים?
30-יח.
39
43
43
43-54
44-45
46-47
47-54
49
49-51
49-54
52-54
53-54
2-3
8-11
19-20
23-24
25
26-27
31
שם יעקב על העתיד, ויעקב הוא ישראל, והוא תוספות מעלה על כל מה שקראו הקב"ה לעיל ליעקב אל. כי 'אל' הוא מעשר 'יש', ונודע כי החכמה נקרא יש מאין, והחסד נקרא 'אל', יעקב קו האמצעי ומטה כלפי חסד שהוא 'אל', ושם היה דביקת יעקב בפנימיות קדושתו. אבל לעתיד יתרומם ביותר עד שורש מדת החסד שהוא חכמה הנקרא יש, והמלאכים ישאלו מה פעל 'אל', כי למעלה מזה לא יגיעו.
ויחוסו של הזוהר לרשב"י, שהוא, כמובן, ללמודיו וארחות השגותיו האלקיות, אפילו אם נשתלשלו דורות רבים והיו בהם הוספות והערות מחכמים שונים, ואם אפילו נתערבו בהם איזה דברים שראויים לבקורת. כמו שעשה הגאון יעב"ץ במטפחתו, אין העיקר בטל בכך... ועל כיוצא בזה נאמרו דברי רשב"ל: "הרבה מקראות שראויין להשרף והן הן גופי תורה" בחולין דף ס ע"ב... ובמדרש רבה וישלח פ' עט אות י, על פסוק 'ויצב שם מזבח ויקרא לו אל אלהי ישראל": "אר"ל, אמר אתה אלוה כעליונים ואני אלוה בתחתונים". ובילקוט הגירסא היא להיפך: "אמר ליה אני אלוה בעליונים ואתה אלוה בתחתונים". וזה מסתבר יותר. ועכ"פ לא חשו חז"ל שיבוא מזה חס וחלילה שמץ של רבוי וצד ע"ז. ובגמ' מגילה יח ע"א: מנין שקראו הקב"ה ליעקב אל... ולמה לנו לחזור אחרי מאמרי חז"ל בזה, והתורה בעצמה לא חששה, ואמר הקב"ה למשה רבנו ע"ה "ואתה תהיה לו לאלהים" (שמות ד טז)... שמי שאינו מבין יוכל לטעות בזה חס וחלילה. ולא חששה תורה בזה מפני הידיעה שהכל ידעו שאין עוד מלבדו ב"ה... ומי שלא יבין או לא יאמין בקדושת הדברים הללו יוכל חס וחלילה להטיל דופי ושמצה בזה, שיש כאן רבוי באלקות חס וחלילה, וכן הוא בעניני המליצות הזרות שבקבלה.
[יד] ובזה פירשנו בחידושי תורה בפרשת בלק "מן ארם ינחני בלק מלך מואב מהררי קדם לכה ארה לי יעקב ולכה זועמה ישראל מה אקוב לא קבה אל" וגו', שהיה מתיירא להזכיר קללה בשם ישראל כיון שמשותף לו שם אל, ובן נח מוזהר על ברכת השם, כדאיתא בפרק ארבע מיתות (סנהדרין נו ע"א), לכך אמר "ארה לי יעקב". ועל זה השיבו בלעם ""מה אקוב לא קבה אל", לשון בתמיה, דגם יעקב נקרא אל, א"כ כל מה שאקוב הוי כקבה אל, לכך אינו יכול לקבותם. ואמר "מה אזעום לא זעם ה'", כי כל הזועם ישראל כאלו זעם ה', כמו שיבואר.
[טו] ועפי"ז יש לפרש הכתוב (תהילים סח, לו) "נורא אלהים ממקדשיך אל ישראל הוא נותן עוז" וגו', ואמרו חז"ל (זבחים קטו ע"ב): אל תקרא ממקדשיך אלא ממקודשיך. והיינו שאמרו חז"ל (פסחים כב ע"ב) "את ה' אלוהיך תירא" - לרבות תלמיד חכם. הרי שהשוה ה' יתברך מורא תלמיד חכם למוראו... וזה שכתוב "נורא אלוקים ממקדשיך" שהם קדושי ה' הדבקים בתורתו הקדושה, המורא מפניהם הוא מורא שמים. ועל זה אמר "אל ישראל הוא נותן עוז" וגו', ששם אל המשותף בשם ישראל הוא נותן עוז להקרא כולם בשם אל.