Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת מועד קטן
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
ב ע"א
[מסכת מועד קטן]
אהוב לך את המצוה הדומה למת מצוה שאין לה עוסקים... ואם תראה שאין חוששים ללמוד מועד קטן ופרק מי שמתו אתה תלמדם ותקבל שכר גדול כנגד כולם כי הם דוגמת מת מצוה... אמרה מועד קטן והדומה לה: רבונו של עולם, למה אין עוסקין בי כשאר מסכתות? והקב"ה השיב לה: טוב, הרי כבר נאמר (קהלת ז, ב): "טוב ללכת אל בית אבל מלכת אל בית משתה באשר הוא סוף כל האדם והחי יתן אל לבו". ועתה למה אומרים שהיא סכנה? לפי שכתוב (משלי ג, יא): "ואל תקוץ בתוכחתו", הוא ממהר ולא ידקדק כמו בשאר מסכתות. ועוד לפי שכל דבר שתופסין אותו בחזקת סכנה, אפי' אינו מקום מסוכן, מזיק, לפי שלשון בני אדם ועינם מזקת. אלא כך יעשה הרוצה ללמוד אותה: יתפלל להקב"ה שלא יארע דבר רע, וגם ילמדו הרב בחשאי, לא יפרסם ולא יזיק ולא ינזק, אחר שלשון בני אדם ועינם מזקת. וכתיב (שה"ש ז, ב): "חמוקי ירכיך כמו חלאים" - תחלואי מיתות כמו מי שמתו ומוע"ק יהא בסתר ולא ינזק, שנא' "חבי כמעט רגע עד יעבור זעם" (ישעיהו כו, כ). וגם שמעתי בב' דברים מלאך המות קרוב לשמוע: מי שדורש מעשה מרכבה ובמועד קטן, לכן נענה מלאך המות ואמר הן הן מעשה מרכבה כמעשה דריב"ז ור"א בן ערך (לא יכוין להפרע ממנו), וכן מוע"ק וכיוצא בו שהוא ממונה על המות. לכן יעסוק בכל לבו לישר בלא קלות ראש בה. וכן כל מצוה וכו'.
(ספר חסידים, סימן רסא)
משקין
מועד קטן מתחיל במם ומסיים במם, כי כן אמרו רז"ל (שבת קד ע"א) על מם פתוחה ומם סתומה מאמר פתוח מאמר סתום. ופי' רש"י: שיש דברים בתורה שהם סתומים ולא ניתנו לידרש. וכה"ג הם הלכות מועד קטן שהם עקורות כהלכות כותים שאין למדין זה מזה, כדאיתא בש"ס (דף יב ע"א). נמצא שהמאמר פחות שבדיני חול המועד, הוא סתום שאין ללמוד ממנו.
(רבי רפאל עמנואל חי ריקי, הון עשיר, מועד קטן, פרק ג, משנה ח)
משקין בית השלחין במועד
"לא כארץ מצרים היא אשר תזרע את זרעך... והשקית ברגליך" על ידי טורח, "כגן הירק" - שאם ישהו מלהשקותה יפסדו הזרעים, כמו שאמרה המשנה משקין בין השלחין במועד משום דבר האבד, אבל ארץ ישראל "למטר השמים תשתה מים".
(רבי מרדכי הכהן, שפתי כהן, דברים פרק יא, י)
משקין בית השלחין במועד ובשביעית בין ממעיין שיצא בתחילה בין ממעיין שלא יצא בתחילה אבל אין משקין לא ממי הגשמים ולא ממי הקילון
משקין בית השלחין במועד ובשביעית - זה קאי על דברי מוסר ותורה שאומר החכם. כי דברי תורה נמשלו למים. וזהו הפירוש משקין בית השלחין, היינו נשמות ישראל שנשתלחו לגלות, שהנצוצות שלהם נשתלחו לבין הקליפות. משקין אותו במועד על ידי החכם שנקרא יום טוב כמבואר בספרים הקדושים, ובשביעית, על ידי ובשביעית, היינו עמודים שנקרא שבת, על ידי ב' החכמים האלו. בין ממעין שיצא בתחלה, היינו שיש דנגיד ונפיק מן קדמוהי שמאיר מאוד, בין ממעין שלא יצא בתחלה, בסוד "ונהר יחרב ויבש". אבל אין משקין לא ממי הגשמים, היינו לומר להם פשטים וקבלה, כי בזה יוכלו להתגשם, ולא ממי הקילון, היינו לאמר להם דברי תוכחה ולביישם, "קילון" הוא מלשון קלון ובזיון, להזכיר להם עוונותיהם, כי תמה אני אם יש בדור הזה מי שיכול להוכיח [ערין טז ע"ב], שלא יעורר חס ושלום דינים עליהם בתוכחתו.
(רבי ישראל דב בר מווילדניק, שארית ישראל, שער ההתקשרות, ליקוטים)
ב ע"ב
מה דרכו של חורש לרפויי ארעא
מה שמשיח בן יוסף נרמז בשור, דשור עיקרו לחרישה, ובגמרא: מה דרכו של חורש לרפויי ארעא, וזוהי עבודתו של משיח בן יוסף, לרכך את לב האבן, וכמ"ש (יחזקאל לו): "והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר".
(שם משמואל, פרשת וישלח, תרע"א)
מה דרכו של חורש לרפויי ארעא
במד"ר (פ' צג): "ונגש חורש בקוצר" - חורש זה יהודה, בקוצר זה יוסף. והגיד כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה עפ"י מאמרם ז"ל מה דרכו של חורש לרפויי ארעא, ובאדם דוגמתו [שהאדם הוא עולם קטן] לב נשבר ולב בשר היפוך לב אבן, כמ"ש (יחזקאל לו): "והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר". וזה הי' ענין יהודה שנקרא ע"ש "הפעם אודה את ה'", ופירש רש"י: שנטלתי יותר מחלקי, וזוהי מדת הנכנע, שהמתגאה לעולם לא נתמלא חלקו. וכך היא מדת דוד המלך ע"ה, וכל ספר תהלים מלא מזה. וזהו שאמר: חורש זה יהודה.
(שם משמואל, פרשת מקץ תרע"ח [ובקיצור בשם משמואל, פרשת ויגש תרפ"א])
מה דרכו של חורש לרפויי ארעא
ובמדרש: "הנה ימים באים נאום ה' ונגש חורש בקוצר", חורש זה יהודה [ובילקוט מסיים בה: שנאמר "ארכיב אפרים יחרוש יהודה" [הושעי, יא]], בקוצר זה יוסף... וכ"ק אבי אדומו"ר זצל"ה הגיד עפ"י מאמר הש"ס מ"ק מה דרכו של חורש לרפויי ארעא, שלעומתו בנפש האדם לרפות ולרכך את קשיות לבו, והוא כענין שאמר הכתוב (יחזקאל לו) "והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר", וכמו שריפוי הארץ הוא צורך שתוכל לקבל לתוכה את גרעיני הזריעה, כן בנפש ריפוי וריכוך של קשיות הלב הוא צורך לקבלת הארה אלקית והוא לב נשבר ונכנע, וזוהי מדתו של יהודה ושל דוד המלך ע"ה.
(שם משמואל, פרשת ויגש, תרע"ג)
במדרש רבה (פ' צג): "הנה ימים באים נאום ה' ונגש חורש בקוצר ודורך ענבים במושך הזרע" - חורש זה יהודה [בילקוט מסיים מסיים בה שנאמר "ארכיב אפרים יחרוש יהודה"]... . והנה חורש זה יהודה הגיד כ"ק אבי אדמו"ר זצללה"ה עפ"י דברי הש"ס מ"ק מה דרכו של חורש לרפויי ארעא, כך היתה מדתו של יהודה לרכך את לב האבן, והכניס מדה זו בכל ישראל להיות להם לב נשבר, והיא הבטחה לעתיד כמ"ש (יחזקאל לו) "והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר", עכ"ד.
(שם משמואל, פרשת ויגש, תרפ"א)
מה דרכו של חורש לרפויי ארעא
בש"ס שבת (עג ע"ב): הזורע והחורש, מכדי מכרב כרבי ברישא ליתני חורש והדר ליתני זורע, תנא בא"י קאי דזרעי ברישא והדר כרבי, פירש רש"י: בא"י קשה היא ואין יכול לכסות [הזריעה] בלא חרישה ואשמעינן דהא נמי חרישה היא. מבואר דיש שני מיני חרישה, חרישה כדי לקבל את הזריעה וחרישה לאחרי' מפני שהקרקע קשה, והוא רמז ללב ישראל, היפוך האומות שקרובי תשובה הם (תנחומא פ' ויקרא סי' ח'). וע"כ בר"ה, "זה היום תחלת מעשיך", שבאה הארה אלקית לעולם, צריכין לחרישה כאמרם ז"ל מה דרכו של חורש לרפויי ארעא. וזה גנוחי גנח ילולי יליל (ר"ה לג ע"ב). אך צריכין לחרישה שני', והיא בעשרת ימי תשובה.
(שם משמואל, מועדים, שבת תשובה תרע"ג)
ג ע"ב
כי גמירי הלכתא שלשים יום לפני ראש השנה
מה שנחשב היום לי"ב שעות הוא ע"ש הי"ב צרופי הויה השולטים בו, כנודע... ואותן הי"ב צרופי הויה הנה הם כלולים זה בזה, וכלול כל הויה מכל הי"ב ובסוד הי"ב פרצופים שהם כללות כל הויה... והוא שם בן י"ב אותיות השולט בכל שעה. ונודע הוא שהמלכות דכל עליון הוא מתלבש בהתחתון... והרי לנו כי לעולם מתלבשים זב"ז בחלק הי"ב. וזהו ענין הז' שנים האחרונים מהמאה דבין השמשות דערב שבת, שהוא אלף השביעי, שהם נכללים בהשבת שהוא באלף הז' עצמו. והוא סוד תוספת שבת ושביעית. כי הרי נודע הוא מקבלת הראשונים שהששת אלפים שנה עם החד חרוב שהוא אלף הז' הם בסוד שמיטה. והנה נאסר עבודת הארץ בשנה ששית שלשים יום סמוך לשביעית מהלכה למשה מסיני, כמ"ש במועד קטן דף ג ע"ב והרמב"ם ז"ל בהלכות שמיטה ויובל רפ"ג, והוא חלק אחד מי"ב שבשנה. והנה הוא בסוד הז' שנים שאמרו בכוונת האותיות דר' עקיבא, שהם חלק אחד מי"ב שבשעה מיומו של הקב"ה שהוא נכלל בקדושת האלף הז'. ולכך לא נשאר לבין השמשות אלא רק צ"ג שנים לבד. והוא מהטעם שאמרנו, כי כן הוא הסדר לעולם בכל פרצופי האצילות שהם מתלבשים זע"ז בחלק הי"ב.
(רבי שלמה עלייאשוב, לשם שבו ואחלמה, ספר הדע"ה חלק ב, דרוש עץ הדעת סימן יג)
תוס' ד"ה כל הרוצה - שלא יגרמו רעה לעלם
עי' ס' חסידים סי' תכד: אל תתנו מכשול לפני דורות הבאים אחרינו.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
ד ע"א
וכי גמירי הלכתא בזמן שבית המקדש קיים
"את שבתותי תשמרו ומקדשי תיראו אני ה'" - פירש הראב"ע, דשבתותי קאי על שנות השמיטה, דכתיב בהו "שבת לה'"... יתכן, דכיון ד'שמירה' הוא על סייג, וזה תוספות שביעית שלושים יום לפני שביעית, ודוקא בזמן דאיכא מקדש, וכדאמר ריש מועד קטן, דההלכה אמרה עשר נטיעות וניסוך המים, למימרא בזמן דאיכא מקדש. כן הכא אמר, שתשמרו בשמירות לעשות סייג וגדר, ודוקא בזמן דאיכא מקדש.
(משך חכמה ויקרא כו)
ה ע"א
מציינין את הקברות
...על פי הגמרא (שבת קמה ע"ב): מפני מה תלמידי חכמים שבבבל מצוינין מפני שאינן בני מקומן... וביאור זה, כי האדם מחובר בגוף ונפש, הגוף לבוש לנפש... כמו שהאדם המלובש, אין עצם האדם נגלה רק במלבושו, שהמלבוש נגלה, ואנו מבינים שמלובש בו אדם, וכן הנפש אינה נראית... רק המלבוש מעיד שיש בו דבר נלבש. וזה ענין לשון "מצויין" אמלבוש, שציון הוא להיכר כמו שאמרו מציינין על הקברות.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, שיחת מלאכי השרת פרק א)
רמז לציון קברות מן התורה מנין וכו' והודעת להם את הדרך ילכו בה
יתכן דדריש "הדרך ילכו בה" ע"ד הלשון (קהלת יב) "כי הולך האדם" וגו', ומרמז דצריך להודיע בזה את הדרך האסור והמותר ללכת בה מפני הטומאה והטהרה.
(תורה תמימה, שמות יח, הערה כח)
רמז לציון קברות מן התורה מנין וכו' ושם דרך אראנו בישע אלהים
איתא התם בעירובין (נד): אמר ר"ח אין התורה נקנית אלא בסימנים שנאמר "שימה בפיהם", אל תקרא שימה אלא סימנה... אין כוונת רבותינו להחליף השי"ן בסמ"ך ולהוסיף אות נו"ן, כי אם לפרש מלת "שימה" לשון סימן, אשר ענינו ציון ואות, אם להכיר דבר מבין דברים הדומים, או לרשום ולציין גבול בדבר אחד... וכן אמרו רמז לציון קברות מנין אמר רבינא ושם דרך אראנו, ולא אמרו אל תקרי.
(הכתב והקבלה דברים לא, יט)
מועד קטן ה ע"א - רמז לציון קברות מן התורה מנין וכו' והודעת להם את הדרך ילכו בה מר זוטרא אמר והזרתם את בני ישראל מטמאתם רב אשי אמר ושמרתם את משמרתי עשו משמרת למשמרתי
[כשמקימים מצבה ("ציון") על קבר של צדיק, מספרים בשבחו, ולכן גם מי שלא קיבלו את תוכחתו בחייו ואמרו "טול קורה מבין עיניך", מבינים שצדק במה שהוכיח אותם. תוכחה כוללת שלשה עניינים: סור מרע, עשה טוב, ועשיית סייגים. "והודעת להם את הדרך ילכו בה" הוא על התוכחה שנתן להם בעניין עשיית טוב. מר זוטרא אומר שבשביל זה אין צורך במצבה, כי גם בחייו מקבלים תוכחה בענין זה כי הכל רואים שהוא מקיים רמ"ח מצוות עשה ולא יכולים לומר "טול קורה". אלא מטרת הציון הוא "והזרתם את בני ישראל מטומאתם", היינו תוכחה בענין סור מרע, שבחייו לא קיבלו את תוכחתו כי אמרו שהוא חוטא, ורק אחרי מותו יקבלו את תוכחתו. רב אשי אומר שגם בענין סור מרע לא יכולים לומר שחטא, כי אין לחשוד אדם גדול בעשיית עבירות. אלא מטרת הציון הוא "ושמרתם את משמרתי - עשו משמרת למשמרתי" - מה שהצדיק מוכיח אותם שיעשו סייגים, הם לא מקבלים ממנו, כי אומרים שגם הוא אינו נזהר בהם, אבל אחרי מותו יקבלו ממנו גם תוכחה זו.]
(רבי משה גרינברגר, באר משה, דרושים, עמ' פג)
לטקסט
מקמי דליתי יחזקאל מאן אמר אלא גמרא גמירי לה ואתא יחזקאל ואסמכה אקרא
בתורה יש ד' מדרגות: מדרגה א', מה שקבעו חז"ל בחכמתם ועוצם בינתם, משמרת הקדש לשמור דרך עץ חיים. ומדרגה למעלה הימנה היא, מה שקבלו בעל פה במסורת ממשה שמסרו לנביאים, כדתנן במס' אבות וכמו שאמרו: הך מילתא דכתיבא בנביאים, מקמי דהוי נביאי מאן אמרו, אלא הלכה משה ואסמכינהו אקרא. ומדרגה הג' היא מה שמפורש בתורה. ומדרגה ד', מצות התלויות בהאמנת יחוד השם, מציאותו, אחדותו וכהנה, שהן דברים מחויבים ומושכלים, עד שאפילו רבים מאומות העולם לא יסתפקו בהם.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ב)
צריך להודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים
בשם הבעש"ט זללה"ה, מה שאומרים העולם שאחר שריפה רחמנא ליצלן "ווערט מען רייך" [נהיה עשירים], כך הוא האמת… דאיתא בגמרא יודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים. והרב זלה"ה אמר שגעגועים של ישראל הם תפילות, ודרך העולם שיש להם געגועים ורחמנות גדולה על מי שנשרף הונו רחמנא ליצלן, וחפצים שיתרומם קרנו וכו'.
(מדרש פינחס דף כ ע"ב במהד' תרל"ו [הובא בבעל שם טוב, פרשת תזריע])
צריך להודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים
בא וראה עוד כמה גדול עונש העון המר הזה, שבדברי לשה"ר ורכילות שהוא מדבר, הוא מאבד את מעט תורה שיש בידו… וגם אין מקבלין תפלתו למעלה עבור זה, כמו שכתוב בזוהר הקדוש פ' מצורע: מאן דאית ביה לישנא בישא, צלותא לא עלת קמיה דקב"ה, דהא איתער עליה רוח מסאבא… (ובזה יובן מה דכתבה התורה "וטמא טמא יקרא", ופירשו רז"ל שצריך להודיע צערו לרבים ורבים יבקשו עליו רחמים, והוא מחמת שתפלתו אינו מקובל למעלה, לכן גילתה לנו התורה עצה זו במצטער זה דוקא).
(רבי ישראל מאיר הכהן, שמירת הלשון, חלק א - שער הזכירה, פרק ז)
צריך להודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים
שכל הבוכה בלילה השומע קולו בוכה כנגדו [סנהדרין קד, ב] - ויתכן הכונה דלכן בכתה בלילה כדי שישמעו ויבכו אחרים עמהם ויבקשו עליה רחמים, וכמ"ש במו"ק ה, א, דמי שהוא שרוי בצער צריך להודיע צערו לרבים ויבקשו עליו רחמים.
(תורה תמימה, איכה פרק א הערה מג)
צריך להודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים
"צרת רבים חצי נחמה"… הפתגם הזה שגור בפי העם… ולא נודע מקומו איה. וכל העובר ישתומם על המאמר… הכי בצרה שלא תבא צרעת ממארת לכל באי עולם, יפיג בזה צערו עד שתהיה בעיניו חצי נחמה?… יש להמתיק הפתגם הזה… כי הנה כבר אמר החכם מכל אדם (משלי יב, כה): "דאגה בלב איש ישחנה" לאחרים (כיומא עה ע"א), ופירש רש"י: "ישחנה לאחרים, שמא ישאוהו עצה". והערוך (ערך שח ו') פירש: כדי שיבקשו עליו רחמים. וגם פירוש הערוך נכון הוא, כי כן אמרו רבנן… דצריך להודיע צערו לרבים, ורבים יבקשו עליו רחמים... אם רבים ישתתפו בצרת יחיד, ובצרתו גם להם צר, בטח מעתירים בעדו בעתר מאמרות ומבקשים עליו רחמים… ותפלתם זאת תחשב לו לצדקה לחצי נחמה, כמאמרם: "תפלה עשתה מחצה" (ויקרא רבה פרשה י, ה).
(רבי בצלאל זאב שפרן, שו"ת הרב"ז, ילקוט החנוכי, סימן לא)
צריך להודיע צערו לרבים ורבים מבקשין עליו רחמים
ובשו"ת הגאון ר"מ קפשאלי שנתפרסם ע"י הרב אסף ז"ל בירחון סיני תרצ"ט כתב: ובממונו ג"כ צריך להודיע צערו, כדתניא בשבת סז: אילן שמשיר פירותיו סוקרו בסיקרא כי היכי דלתחזיא אינשי וליבעי עליה רחמים… ולזה כשיקרה לאדם צער בגופו או בממונו צריך להודיע לרבים ורבים מבקשים עליו רחמים, שכל ישראל מחויב לבקש רחמים על חברו כשיקרה לו צער בגופו או בממונו וכו'. עיין שם. ובמסכת מדות פ"ב: כל הנכנסין להר הבית נכנסים דרך ימין ומקיפין ויוצאין דרך שמאל חוץ ממי שאירעו דבר שהוא מקיף לשמאל וכו'. ובמסכת שמחות פ"ו: אלו שמקיפין דרך שמאל אבל ומנודה ומי שיש לו חולה בתוך ביתו ומי שאבד לו אבידה; מה לך מקיף על שמאל שאני אבל, והוא אומר לו השוכן בבית הזה ינחמך; שאני מנודה, השוכן בבית הזה יתן בלבך שתשמע את דברי חבריך ויקרבוך; מי שיש לו חולה בתוך ביתו אומרים לו השוכן בבית הזה ירחם עליו וכו' מי שאבד לו אבידה אומרים לו השוכן בבית הזה יתן בלב מי שמצאה ויחזירנה לך וכו', שמתחילה לא בנאה שלמה אלא על תנאי שכל מי שיש לו צרה יבא ויתפלל עליה וכו'. עיין שם. מבואר שעשו בביהמ"ק סימן מיוחד בהקפת שמאל כדי שעל כל צרה בין בגופו ובין בממונו יודיע צערו לרבים ורבים מבקשים עליו רחמים. ונראה שהמקור הוא מכאן. וכן עושים מי שברך לחולה שהקהל יבקש עליו רחמים ונודרים צדקה בעבורו ג"כ מאותו הטעם, שצריך הוא להודיע צערו לרבים ורבים מבקשים עליו רחמים, וביחוד נאה הדבר בביהכנ"ס שהוא מקדש מעט שהוא דומה לביהמ"ק וע"ת זה וכו' כנ"ל. וכ"ה המנהג לומר תהילים בביהכנ"ס בתפלה על כל צרה. ובברכות טז, שמי שהיה לו הפסד בממון אומרים לו המקום ימלא חסרונך… וג"כ המקור מכאן. ונראה מכאן שצריך להודיע לרבים הדבר. מיהו הכל לפי הענין שלא תצא לו תקלה מהודעה זו... והנה ישנם חולים שנוהגים לומר בעצמם תפילת מי שברך. ברם לפי המבואר יש לעיין, שאולי יתכן יותר שדווקא הש"ץ יאמרנה שהוא שליח הקהל והר"ז בכלל ורבים מבקשים עליו רחמים.
(רבי יששכר תמר, עלי תמר, מעשר שני פ"ה ה"א)
עשו משמרת למשמרתי
נמצא לפי הכללים שהקדמנו שכל הדינים הקבועים בתורה נחלקים לחמשה חלקים... והחלק הרביעי הם הדינים שקבעום הנביאים והחכמים שבכל דור ודור על דרך הגדר והסייג לתורה, והם שצוה ה' לעשותם באופן כללי באמרו "ושמרתם את משמרתי", ובא בקבלה עשו משמרת למשמרתי. והם שקוראים אותם חז"ל גזרות. וגם בהם יש שתהיה מחלוקת, כגון שייראה לאדם לאסור כך משום כך, ואחר לא ייראה לו, וזה הרבה בתלמוד, ר' פלוני גזר משום כך וכך ור' פלוני לא גזר, וזוהי אחת מסבות המחלוקת... וכשתהיה הסכמת הכל על אחת מגזרות אלו אין לעבור עליה בשום פנים. וכל זמן שפשט איסורה בישראל אין דרך לבטל אותה גזרה, ואפילו נביאים לא יוכלו להתירה.
(הקדמת הרמב"ם למשנה)
עשו משמרת למשמרתי
"[וידבר אלהים את כל הדברים האלה] לאמר" - לעשות לה חיזוק, מלשון אימרא שעושין על שפת הבגד לחזקו, כן בתורה, וכן אמרו ז"ל: "ושמרתם את משמרתי" - עשו משמרת למשמרתי.
(רבי מרדכי הכהן, שפתי כהן, שמות פרק כ, א)
ה. עשו משמרת למשמרתי
"ושמרו את משמרתי" [ויקרא כב, ט] - שישמרו כבוד התלמיד חכם שהוא משמרת לעשות סייג וגדר, שהיא משמרת למשמרתי, כי מחשבתו ושכלו יהי' טהור לחבר טהורים וקדושי עליון.
(רבי יעקב יוסף מפולנאה, כתונת פסים, פרשת אמור)
עשו משמרת למשמרתי
"ושמרתם את משמרתי לבלתי עשות" וגו' - "משמרתי" היא חובת השמירה, המוטלת עלינו מאת ה'. התורה היא פקדון שהופקד בידינו; וכל אחד מאתנו נתמנה שומר לתורה; בראש ובראשונה עלינו לשמור על התורה בפני עצמנו, לבל נפגע בה בזדון או בשגגה. והנה לא נאמר כאן: ושמרתם את משמרתי ולא תעשו וגו', אלא: "ושמרתם את משמרתי לבלתי עשות וגו'". נמצא פירושו: קיימו כך את חובת השמירה, שלא תבואו לידי עבירה. ופירושו של דבר איננו אלא זה: הימנעו - לא רק מלעבור עבירה - אלא הימנעו מכל מעשה העלול להביאכם לידי עבירה; או כלשון התלמוד: "עשו משמרת למשמרתי". השמירה עצמה תהא מסורה לשמירתכם - הווה אומר: התרחקו מכל דבר, העלול להעבירכם על חובת השמירה. כך נתחייבנו באותה זהירות קפדנית להתרחק - לא רק מן העבירה - אלא מכל המביא לידי עבירה. הרי זו אותה זהירות יהודית, הקרויה בשם "גדר" ו"סייג". היא המבוארת במאמר חכמים: "הרחק מן הכיעור ומן הדומה לו" (חולין מד ע"ב); או כאמור בשבת יג ע"א: "לך לך אמרי נזירא, סחור סחור לכרמא לא תקרב". עינם החודרת של החכמים הבינה את הטבע האנושי ואת הדרכים המעשיות של קיום התורה; ועל פי זה גזרו גזירות כלליות כדי להגן על קיום התורה.
(רש"ר הירש ויקרא יח, ל)
עשו משמרת למשמרתי
אברהם ושרה הגיעו למדרגה של לפני חחטא, ולא היו צריכים לסייג ולמשמרת של ושמרתם את משמרתי, יען שזהו בחינה של "לא תוסיפו" (דברים ד, ב), כי הציווי של חז"ל עשו משמרת למשמרתי הוא רק כשישראל הם בירידה חלילה בגלות. אולם כשירד אברהם למצרים להיות בגולה, אשר הגלות גורם לירידה ולנפילה במקצת, תיכף אמר לשרה "הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את", כלומר הוא אמר לה כי הוא התחיל להרגיש בהרגשות הגשמיות הפשוטות, ולזה צריך כבר סייג ומשמרת למשמרת. ולכן אמר לה "אמרי נא אחותי את", היינו שעכשיו בגלות צריך להתחיל לחיות באופן אחר ובדרכים אחרות, כמו אח ואחות ולא כמו איש ואשה, "למען ייטב לי בעבורך וחיתה נפשי בגללך", כלומר הוא צריך עכשיו לסלול דרך בשביל ישראל בגלות מצרים... כלומר בגלות צריך להיות על פי סייגים ומשמרת למשמרת כדי שלא ליפול הרבה מהמדרגה ולא להתערב בגויים ולא ללמוד ממעשיהם.
(מי מרום, חלק ח, בראשית, מאמר כא, עמ' סה-סו)
עשו משמרת למשמרתי
הקב"ה נתן לנו גם את התורה שנכתבה על ידו, וגם את התורה שבע"פ שבאה מהתורה שבכתב כדי להרחיב ולהסביר את הכתוב. והוא נתן לחכמים ולזקנים של כל דור ודור את הכח לפרש את התורה ולפתור את הבעיות החדשות על פי תקדימים וכללים שניתנו בתורה, ולתהליך זו קוראים "הלכה". ומכיון שהגדול מבסס את פסק דינו ופירושו על התורה שניתנה בסיני; ומכיון שהוא מאמין בתורה כתורת ה' כולה, ויש לו גם הכשרונות והיכולת התלמודית והידיעה והחריפות ללמוד דבר מתוך דבר - לכן הוא כאילו שלוחו של הקב"ה, שהרי התורה אינה יכולה להיות דבר מת ובלתי מתפרש, שאם כן היא לא תוכל להיות תורת חיים המתאימה לכל החיים ולכל דור ודור. וכמו כן, נתנה התורה לאותו חכם מאמין את הכח לתקן תקנות על סמך "ושמרתם את משמרתי" - "עשו משמרת למשמרתי". והיא נתנה לו גם כח לתקן חגים וימים שיהיו סימן ופרסום לנס גדול שאירע. ולכן כל הדברים האלה, על אף שנקבעו ע"י החכמים, כאילו נקבעו ע"י הקב"ה בעצמו.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, דברים, פרק לב, ז, עמ' רנד)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
וכאשר יהיה האדם שוקל פעולותיו תמיד, ומכוון לאמצען - יהיה במדרגה העליונה ממדרגות בני האדם, ובזה יתקרב אל ה' וישיג מה שאצלו, וזוהי השלמה שבדרכי העבודה. וכבר זכרו החכמים זה הענין, ואמרו עליו בזו הלשון: "כל השם ארחותיו - זוכה ורואה בישועתו שלהקב"ה, שנאמר: 'ושם דרך אראנו בישע אלהים', אל תקרי: ושם דרך, אלא: ושם דרך". ושומה היא ההערכה והאומדן.
(רמב"ם, שמונה פרקים, פרק ד)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
ומקודם הי' אברהם אבינו ע"ה מתקן מקומו ושעתו. אח"כ הגבי' הקב"ה אותו שימצא לו בכל עת מקומות חדשים, שע"ז נקרא עובד ה' מהלך, שנוסע תמיד מדירה לדירה וזוכה להפיק רצון מה' מלמעלה מכח השרש ונשמתו בעולם העליון. וזהו בחי' הגדלות. וזהו הדרך התחילו האבות, שע"י שהאדם מוציא עצמו מהרגילות והטבע ומשתוקק להשיג האמת, יתחדשו לו הארות מן השמים. כמ"ש חז"ל על פסוק "ושם דרך אראנו בישע אלהים" - המשים אורחותיו.
(שפת אמת, פרשת לך לך, שנת תרמה)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
ע"י שירדו אבותינו בגלות נתקדש שם שמים ועשה הש"י נסים ונפלאות, ונגלה כבוד מלכותו בעולם... ולא הי' ניכר כבודו בעולם לולי האבות ובניהם שירדו לגלות והוציאו מכח אל הפועל, שכביכול הוכרח הש"י בעבורם להראות כחו בעולם... "והארץ נתן לבני אדם" הוא עבודת האבות ובני ישראל, כמ"ש "ארץ מגוריהם" כו'. פי' להוציא מכח אל הפועל הקדושה שנמצא תוך הטבע. ועי"ז זכו אח"כ אל התורה, דכתיב "ושם דרך אראנו בישע אלקים", דרשו חז"ל המשים אורחותיו, היינו ליישר דרכים המעוקמין כמו שרמזו חז"ל המדליק נרות במבואות האפלים זוכה לישועת אלקים.
(שפת אמת, פרשת וארא, שנת תרמה)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
בפסוק "שימו לבבכם לכל הדברים"... הענין כי התורה מתפרשת לפי הכנת לבן של ישראל... בכל עת כפי יגיעת בנ"י בדברי תורה מתרחבין ומתגלין הדברים... אך צריכין באמת לזה לב טהור, ולכן צריכין לטהר הלב להיות כלי מוכן לדברי תורה. ו"שימו" הוא סידור והערכת הלב כמ"ש "לאדם מערכי לב", וכמ"ש בפסוק "ושם דרך אראנו" כו' דרשו חז"ל השם אורחותיו. כן המיישר לבו ומעריך בלבו כוונות ישרות להיות כלי מוכן לדברי תורה. ועי' בזוה"ק [ח"ג קמז ע"ב] בפסוק "ושמו את שמי" בפ' נשא, שהוא סידור כמו "ושמו איש על עבודתו" ע"ש. כן י"ל הכא ענין "שימו לבבכם".
(שפת אמת, פרשת האזינו, שנת תרמד)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
ונבין ג"כ דברי סיום הכתוב שאמר "וסור מרע בינה", שלא אמר שלא לעשות רע כי אם "וסור מרע", והלא ישנם דברים ידועים שהם רע, כל מה שאסרה התורה בכלל ובפרט, וא"כ נייתי ספר ונחזי, כשנלמוד נדע איך שלא לעשות. אבל ההסרה אינה העדר העשיה לבד, כי אם שיהי' בדרכיו מרוחק מהרע, וזה יתכן כשיבין לפי שכלו כונת התורה לשמרנו מהרע, ולראות באמת אנה רצונו ית' נוטה לפנות לטוב, אז יסור מהרע בחפץ נפשו והכרתו האמתית. וזה מתחלף הרבה בין איש לאיש, אע"פ שההעדר מעשות הרע כולל את כל הכלל כולו, אבל הדרכים איך לסור ממנו מיוחדים בכל איש לפי טבעו ומצבו ושכלו. א"כ למניעה מעשות רע א"א לומר שהיא בינה, הבנת דבר מתוך דבר, אע"פ שצריך להשתמש בכח הבינה לדעת שהם מכלל הרע, אבל אחרי שייוודעו לאדם באמת, שוב ישוב גם זה לידיעה פשוטה שאינה צריכה כח הבינה כ"א כח השמירה והזכרון... אבל להסרה מהרע, כל אחד לפי ענינו דורש בזה דרך אחר מיוחד ומצוין, ולזה ודאי דרושה בינה יתירה, שיבין מדברים אחדים כפי הבנתו בעניני התורה ודרכי' איך הם פועלים עליו לטובה ולקדושה, ללכת בדרך זה בענינים הפרטיים אשר לו... ואם יתן לבבו להתבונן, יוכל כל אחד להשיג מטבע נפשו דרכי יושר רבים. וזהו ענין דברי חז"ל "כל השם ארחותיו בעוה"ז זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה".
(מוסר אביך, פרק א, אות ג, עמ' כה-כז)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
לענ"ד נראה שיש איסור מכשול לפני עיוור גם במדות... שהרי גם בעצה שאינה הוגנת יש איסור מכשול לפני עיוור. אלא שבמדות אינו מוכרע כ"כ, שהרי דין לפני עיוור הוא דהיכא דאיכא למיתלי בהיתירא תלינן, וחזינן שאין הספק בכלל אזהרת לפני עיוור, ואפי' במיעוט תולין, שהרי רובא לרדיא ומ"מ יכול לתלות שלקחה לשחיטה. א"כ כל זמן שאין אנו יודעים שדבר זה יביא למדה זו אסורה, איכא למתלי בהיתר, ואפי' אם יתעורר לאיזו מדה שהיא רעה ברובה, מ"מ יש בכל מדה דרכים לטובה, וא"כ י"ל שישתמש בדרכי' הטובים, ובהיתירא תלינן. אבל במי שברור לנו שבהתעוררו לאיזו מדה הרעה, ברובי שמושי' ישתמש בה ברעתה, הרי זה איסור גמור ככל איסורי תורה, שמצוה עלינו להרחיקו ואסור לגרום כל דבר שיביאהו לזה. והרי אפי' שמא יבאו לעשות מצוה שלא מהמובחר, חשש ריב"ז בפ"ק דב"ב שלא להודיע להם את חלומו, וכן מצינו שאפי' גזירות וסייגים של מראית עין לבד גזרו חז"ל במדות, ועאכו"כ לשאר הסייגים, והלא איסור מראית עין קל משאר הסייגים, כדמוכח מדברי הפוסקים בריש הלכות בשר בחלב לענין חלב שקדים בבשר עוף. וכגון דמצינו מתחזי כרעבתנותא, דפריך אבצע אכולה שירותא, בפ' כיצד מברכין, ומשני כיון דכל יומי לא קעביד הכי, אבל לולא זה מחזי כרעבתנותא ואסור. וכן מחזי כיוהרא גזרו בכמה ענינים, ואפי' לבטל מצוה דאורייתא בשוא"ת גזרו משום מראית עין של איסור גאוה, שלא מצינו גזירה כזאת לבטל מצות עשה משום מראית עין הקלה משאר גזירות, והרי חתן הרוצה לקרות, כיון שיודע בעצמו שיכול לקרות ואינו טרוד ואינו מבטלו משמחתו, למ"ד העוסק במצוה לא אמרינן כי אם כשאינו יכול לעשות שניהם, ומצד לא כל הרוצה ליטול את השם פוטרו רשב"ג ואוסרו. א"כ כ"ש שסייגים אחרים וגזירות קרובות חובה הם. אלא שאין הדבר מסור כי אם ללבו של אדם, לשום ארחותיו ויראה בישועתו של הקב"ה.
(מוסר אביך, פרק ג, אות ה, עמ' מד-מה)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
...שנראה לעניות דעתי שאפילו בתפלת שמונה עשרה, אם נזדמן שראה אחד מניח תפלין שלא כהלכה, וקרוב לו שאם ימתין אחר כלותו תפלתו לא ימצא עוד את האיש, כגון אורח שאינו יודע מאין הוא ואנה יסע, ויש לחוש שכל ימיו יתבטל ממצות תפלין, החובה להפסיק באמצע שמונה עשרה לתקן המעוות. וה' יתברך הבוחן לבבות הוא יודע מחשבתו הטובה להציל נפש מישראל מבטול מצות תפלין כל ימיו, להצילו מאש לא נופח של עונש "פושעי ישראל בגופן" חס ושלום, והוא יתב' ישלם לו כגמולו, ונאמן הוא בעל מלאכתו שישלם לו שכר פעולתו, ויכנס בזה בכלל מה שאמרו "כל השם אורחותיו בעולם הזה זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה".
(חבש פאר, פרק ט, עמ' כה)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
בענין מחודש שא"א לומר בשום אופן שהי' בכלל הגזירה, י"ל דכו"ע מודים שאסור לגזור גזירה לגזירה. ובס' שדי חמד בחלק דברי חכמים ובפאת השדה אות גזירה, העיר יפה דיש לומר מד' ש"ך סי' קנ"א סק"ט דלא זו בלבד שיש לב"ד לחוש שלא לגזור גזל"ג, אלא שגם כל יחיד יחוש לעצמו שלא לעבור על מ"ע ד"ושמרתם את משמרתי", בלאו הבא מכללא ולא משמרת למשמרת... ולפ"ז בדבר חדש, שלא חל עליו במציאות שם מנהג, כנידון דידן [שמן קטניות בפסח], ראוי לייעץ שלא להכנס בספק המרובה הזה... כדי שלא להיכנס בשביל ענין של הידור בפרט של דקדוק, להכניס בכלל מנהג דבר שלא הונהג מעולם, בחששות של איסור תורה. ואפי' לפי דברי פלתי בסי' סו סק"ג, דבדברי הפוסקים מצינו טובא גזל"ג, די לנו במקום שמצינו כבר, די"ל שסמכו בכל מקום שגזרו בכה"ג,שאין זה בכלל גזל"ג, ע"פ כל התנאים היוצאים מן כלל זה או באחד מהם, אבל להתחיל בזה לכתחילה אין לנו, ואין זו חומרא אלא קולא. ולבד זה הרי פרי חדש באמת לא חילק בין דברי הגמ' לדברי הפוסקים, וכמו שהעיר ע"ז בשדי חמד שם, ולמה לנו להכניס ראשנו במחלוקת בדבר שאין אנו חייבים כלל? ופשיטא דבכה"ג כחא דהתירא עדיף, וזריז ונשכר קרינן ביה, וע"ז נאמר ושם דרך אראנו בישע אלהים.
(אורח משפט, או"ח, סי' קיב, בסופו)
ה. כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
בברכות יג ע"ב: כל המאריך באחד מאריכין לו ימיו ושנותיו. מובן שנורא הוא השכר של הארכת ימים ושנים, כי הרי גם בשעה אחת יכול אדם לקנות עולמו, ומה גם באריכות ימים ושנים. ובאמת מבוארים הדברים בדברי דוד המלך ע"ה: "כי בי חשק ואפלטהו, אשגבהו כי ידע שמי, יקראני ואענהו עמו אנכי בצרה אחלצהו ואכבדהו, אורך ימים אשביעהו ואראהו בישועתי" (תהלים צא, יד-טז). על ידי שמגיעים למדרגת "כי ידע שמי", משביעים אותו באורך ימים, וכל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה.
(מי מרום, חלק יג, על סידור התפילה, עמ' עה)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
יש שההכרעה בין המדות מסורה ביד האדם ותלויה בהכרעת שכלו ומצפונו. ואדם מוסרי המחשב דרכיו עומד על פרשת דרכים, דרכי המדות, ומהסס וחופש וחוקר ושוקל בדעתו איזוהי הדרך הישרה שיבור לו, ויש פנים לכאן ולכאן, וההכרעה קשה עליו ומסופקה. על אדם זה דרשו את הפסוק בתהלים "ושם דרך אראנו בישע אלהים": אמר ר' יהושע בן לוי, כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה, שנאמר "ושם דרך אראנו בישע אלהים", אל תיקרי ושם אלא ושם. והכוונה: זה ששם דרכיו זה לעומת זה, ומעריך אותם ושוקל אותם בדעתו ובעמקי מצפונו, מובטח הוא בישועתו של ה', שדרכיו יכונו ולא יתעה מן הדרך הישרה [הערה: הרמב"ם בשמונה פרקים, בסוף פרק ד, מסביר מאמר זה בפנים אחרות, אבל הנראה לי כתבתי].
(רבי שלמה זלמן פינס, מוסר המקרא והתלמוד (תשלז), עמ' קצא-קצב)
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה
[עיין עוד לקט באורי אגדות סוטה ה ע"ב]
כל השם אורחותיו זוכה ורואה בישועתו של הקב"ה שנאמר ושם דרך אל תקרי ושם אלא ושם דרך אראנו בישע אלהים רבי ינאי הוה ליה ההוא תלמידא דכל יומא הוה מקשי ליה בשבתא דריגלא לא הוה מקשי ליה (ה:) קרי עליה ושם דרך אראנו בישע אלהים
ראוי לשים לב איך מתייחס השכר לזכות? ועוד, שהמחשב הפסד מצוה ושכר עבירה (עי' רש"י שם) עובד מיראת העונש ואהבת השכר ואינו מאהבה אמיתית. ועוד איך ידרוש ר' ינאי ושם דרך על היות התלמיד נשמר מלביישו, שאינו מחשב הפסד וכו' כראשון לשון שומא. ולמה דקדק אומרו "זוכה ורואה" ולא אמר רואה וכו'.
אך הנה בבראשית רבה פרשת וישלח (פרשה עה, א) אמרו שעד אחרית הזעם לא יקום אלקים כביכול שהוא צאת שכינה מהגלות כביכול. והנה בעת ההיא שהיא "ישע אלקים" באמת, לא יישאר רק אשר קדוש יאמר לו. ואמר כי "השם אורחותיו" מחשב וכו', מזה בהדרגה יעלה עד "קדוש יאמר לו", כי מידה זו הכנה לעלות בסולם הקדושה. וזהו "זוכה ורואה", שעל ידי כן עוד זוכה עד גדר שרואה וכו', שהוא שקדוש יאמר לו. ודקדק באומרו "אראנו" ולא אמר "יכתב לחיים בירושלם" וכיוצא, הנה בזה נבין מאמרם ז"ל (בבא בתרא עה ע"ב) על פסוק (ישעיה ד, ג) "קדוש יאמר לו", שעתידים שיאמרו לפניהם קדוש כמו שאומרים לפני הקב"ה... אין ספק, כי גם שכעת השכינה בגלות כביכול, ואז תיוושע, שהוא ישע אלקים כמדובר, הלא בגוף ונפש יראה בלתי אפשר לראות ולהכיר יתרון השכינה במציאותה מאשר בתחילה רק לרואה את כבודו יתברך, כי זולתו לא יכיר רק מצד פעולותיו הנמשכות למטה. אמר, זה אראנו, שעין בעין יראה בישע אלקים, שיראה וירגיש ההפרש מצד עצמו יתברך, ואין זה כי אם דבקות נמרץ, ואיש כזה ודאי כי למעלה ממלאכי השרת השואלים איה מקום כבודו הוא, וראוי יאמרו לפניו קדוש באמת.
(אלשיך תהלים נ)
רבי ינאי הוה ליה ההוא תלמידא דכל יומא הוה מקשי ליה בשבתא דריגלא לא הוה מקשי ליה
עי' חולין ד ע"א... אם יודע תלמיד ברבו שיודע להחזיר לו טעם, בין, ואם לאו, תבין את אשר לפניך ושמת סכין בלועך אם בעל נפש אתה, פרוש הימנו. ועיין ס' חסידים סי' תתקצח [כתיב (דברים לב, ז) "שאל אביך ויגדך", ואם תדע שלא ידע להשיב, אל תשאל בפניו, "זקניך ויאמרו לך" - מגיד לך הכתוב שאם שאל תלמיד לרבו ואינו יודע להשיב, אל ישאל בפניו לחכם כדי שלא יתבייש רבו] ובמקור חסד שם.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
רבי ינאי הוה ליה ההוא תלמידא דכל יומא הוה מקשי ליה בשבתא דריגלא לא הוה מקשי ליה
במו"ק אמרו: רבי ינאי הוה ליה ההוא תלמידא דכל יומא הוי מקשי ליה, בשבתא דריגלא לא הוי מקשי ליה, קריא עליה "ושם דרך אראנו בישע אלקים". ופירש רש"י: בשבתא דריגלא לא מקשי ליה משום דאתי כולי עלמא לפירקא, ואי מקשי ליה ולא הוי מצי לפרוקי הוי מיכסיף, קרי עליה "ושם דרך" - שמחשב בשעות איזה מהן להקשות איזה מהן שלא להקשות. וכן איתא בפרק ערבי פסחים [קי ע"א] גבי רבא בר ליואי דאיתזק ההוא משום דאותבין בפרקא הוה, ופירש רש"י: שהקשה לי בשעת הדרשה וביישני ברבים, שדרכו היה להקשות לו ברבים, עכ"ל עיין שם.
(רבי יששכר שלמה טייכטל, משנה שכיר, תהלים נ, כג)
אלו שמטמאין באהל
ומה שאמר 'לא היה משקל לנחשת כל הכלים האלה', וכאן יש לדקדק מאי נפקותא בכך, אם לעניין שווין והלא היו כלי זהב וכסף היקרים דעדיף שווין מכלי נחשת אעיג דמשקלן פחות מהם, אלא בא ללמד שהיו חשובים אלו הכלים המקודשים אל הסט"א, יותר ממה שהיו חשובים אל המלכים הרשעים שלא חששו לטמאן, והראיה על חשיבותן אצל החיצוניים, שהרי הביאו את נחושתן בבלה, אע"ג דעדיף משקלן והטורח גדול יותר משווין. והטעם הוא, לפי שיש להם איזה יניקה מקדושתן, כמו שרצין הכוחות החיצוניים אחרי הגופים המתים של בעלי ברית, [שזה סוד שישראל שמת גופו מטמא באהל], לפי שנשאר בהם איזה רשימו של קדושה והחיצוניים מתאחזין בה ויונקים ממנה, וכגוונא דא ממש במאנין תבירין אילין (בכלים השבורים הללו) שנשאר בהם איזו רשימו של קדושה, ולכן טרחו כל כך להביאם אצלם כמ"ש. כי בהיותם רומזים אל הדברים העליונים של הקדושה, לפיכך היתה עליהם השראה גדולה מצדה ממש, וזה הטעם שחזר והזכיר בכאן מדתן וצורתן אחר שכבר נזכרה בעת עשייתן.
(רבי משה דוד ואלי, מרפא לשון, מלכים ב' פרק כה)
ואין מציינין על הוודאות אבל מציינין על הספיקות ואלו הן הספיקות סככות ופרעות ובית הפרס וכו' ואלו הן הספיקות סככות ופרעות סככות אילן המיסך על הארץ פרעות אבנים פרועות היוצאות מן הגדר
[איננו צריכים לעשות הבדלות על המקומות שקוברים שם נפשות הישראליות. מקומות שאין בהם דבקות בה', רק יהדות בלי תורה, הם קברים מלאים טומאה, ואין צריך לסמן אותם כי כל יהודי יודע שאין ה' שוכן שם. רק הספקות צריכים סימון - קהילות אורטודוקסיות שמכניסות לבית הכנסת מנהגי ריפורמים, כי דוקא אלו שנוטים לימין ולשמאל גורמים את הריסת הדת. צריך להזהיר את העם מקהילה שאינה מרחיקה את הטומאה אלא אדרבה מסככת ומגינה עליה, מהדרים את הטומאה של הריפורמים, ומחזיקים במנהגי הרפורמים. "פרעות" מלשון "פרוע הוא" - יוצא חוץ לגדר הסדר, אלו קהילות שיוצאות חוץ לגדר, אבנים של בית הכנסת שהם מנהגים זרים, שפרצו את הגדר והתירו את מה שאסרו אבותינו. ובית הפרס - שדה שאבד בה קבר. "פרס" פירושו חצי, היינו קהילה שעושה פשרות עם הריפורמים, חצי אורטודוקס וחצי ריפורם. צריך לסמן קהילות אלה ולהזהיר מפניהן.]
(רבי שרגא רוזנברג, אבני שיש, עמ' 22)
לטקסט
ה ע"ב
ואין מרחיקין ציון ממקום טומאה שלא להפסיד את ארץ ישראל
הלכה ברורה היא, שלגבי עזרת ישראל מיד צר שבא עליהם, שזאת נקראת מלחמה מצוה, אין מדובר רק בצר שבא להשמיד ולאבד יהודים, אלא גם על כל נסיון לצער את ישראל ולחמסו - ואפילו במיטלטלין, ואין צריך לומר אם הוא בא לדרוש חלק מארץ ישראל, שהרי יש איסור גמור לתת חלק מא"י לגוי... ברור שאסור באיסור חמור מדאורייתא לתת לגוי לגזול אפילו חלק כל שהוא מארץ ישראל. הרי יש איסור אפילו למעט את אזור הטהרה שבארץ ישראל, כפי שאמרו חז"ל: "ואין מרחיקין ציון ממקום טומאה שלא להפסיד את ארץ ישראל".
(רבי מאיר דוד כהנא, אור הרעיון, עמ' קמז)
ושדה בוכין
(א) יש שדה, ושם גדילים אילנות ועשבים יפים ונאים מאוד... ואילנות ועשבים, הם בחי' נשמות קדושות הגדלים שם... והם כולם מבקשים ומצפים על בעל השדה, שיוכל להתעסק בצורך תיקונם… ומי שרוצה לחגור מתניו, להכניס עצמו להיות הוא הבעל השדה, צריך להיות איש אמוד ותקיף, וגבור חיל, וחכם, וצדיק גדול מאוד…
(רבי נחמן מברסלב, ליקוטי מוהר"ן, תורה סה, אות ב)
ו ע"א
צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא
"ויט שכמו לסבול" - שני מיני המשא, והם עול תורה ועול ציבור, כאמרם רז"ל: האי צורבא מרבנן דאיתיה במתא כל מילי דמתא עליה.
(ספורנו בראשית מט, טו)
צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא
"ונגשו הכהנים בני לוי"... שהמה כהנים תלמידי חכמים דוקא, וביאר הכתוב השייכות להכהנים ת"ח לאותו ענין, שני טעמים, א' "כי בם בחר" וגו', על כן ברכתם ברכה ותפלתם תפלה, ב' "ועל פיהם יהיה כל ריב" שבין אדם לחבירו, "וכל נגע" עונשי שמים, היינו שהכהנים שומרי תורה כל מילי דמתא עלייהו רמיא, כדאיתא במ"ק... צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא, וא"כ כל מקרה שבא בעיר שאינו מצוי כ"כ, עליהם חל העונש, וכדאיתא במכות דף יא, א, שהיה להם להתפלל, עיין שם עובדא דריב"ל. והכא נמי ביאר המקרא ד"כל ריב" שלא ניטש טרם התגלע לרע "וכל נגע" בידי שמים שבא בעיר, הוא "על פיהם", שלא השגיחו להסירו על פי פיוס בני אדם וע"י תפלה, ודומה כאילו על פיהם נעשה הריב והנגע, כיון שעליו הוא מוטל לדאוג ע"ז והוא התרפה. וזהו דברי שלמה במשלי יח: "דברי נרגן כמתלהמים והם ירדו חדרי בטן, גם איש מתרפה במלאכתו אח הוא לבעל משחית", פירוש: האיש שמלאכתו להסיר דברי נרגן והוא התרפה, אח הוא להנרגן המשחית. משום זה עתה כשאירע אותה סיבה, על הכהנים הלוים להתעסק.
(העמק דבר, דברים כא, ה)
צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא
"מצאוני השומרים" - המה גדולי תורה, המכונים בשם שומרים, כשם שהתורה מכונה בשם "משמרתי"... "הסובבים בעיר" - שהלכו לראות בצרכי העיר, וכדאיתא במו"ק: צורבא מרבנן במתא כל מילי דמתא עלי' רמיא. והמה לא הלכו בשוקים וברחובות, דבאמת היא מצוה שאפשר לעשות ע"י אחרים ואין מבטלין בשבילה מדברי תורה, כדאיתא במו"ק (דף ט)... ומשום הכי כתיב כאן "מצאוני השומרים", ולא כתיב מצאתי את השומרים, משום שהמה בקשו אותי למסור לידי אותם ענינים שראו בעיר.
(נצי"ב, מטיב שיר, שיר השירים, פרק ג, ג)
צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא
...שני עניני האחריות שמחויב כל מצוין לדאוג בעד הכלל, וכמאמר חז״ל האי צורבא מרבנן דאיכא במתא, כל מילי דמתא עליה רמיין. ועיקר הדאגה כוללת שני דברים, הראשונה לצרכי הנפש והשנית לצרכי הגוף, וכמו שכתוב (במדבר כז, טז-יז) בפרשת 'יפקוד ד' א' הרוחות לכל בשר איש על העדה וכו', ולא תהיה עדת ד' כצאן אשר אין להם רועה', שבתחילה אמר 'על העדה' ואחר כך אמר 'עדת ד״.
(ראי"ה קוק, מציאות קטן, סי' קד, עמ' קעח-קעט)
צורבא מרבנן דאיכא במתא כל מילי דמתא עליה רמיא
"והאיש אשר יעשה בזדון לבלתי שמוע אל הכהן העומד לשרת שם"... והדקדוק מבואר, מהו הלשון "אשר יעשה בזדון לבלתי שמוע", הכי הול"ל: "והאיש אשר לא ישמע אל הכהן" כו'... הענין הוא כך בס"ד, דבכל מקום שהרב דמתא או הצורבא מרבנן דאיכא במתא דאמר אביי במו"ק ש"מ דצורבא מרבנן דאיכא במתא דכל מילי דמתא עליה רמיא, וצריך שיהיה השפעתו על כל יושבי דמתא ויהיו סרים למשמעתו, והיכא דהשפעתו נחלשה אצל בני המתא ודבריו אינם נשמעים, אין האשמה תלוי בו, רק תמיד הוא הענין שישנם במתא אחד או שתים שמבאישים ריחו אצל בני המתא מטעמים ומתלאים שונים, וחותרים עליו במחתרת להשפיל כבודו נגד עיניהם, ומבקרים עליו מומים שונים ומגדילים חטאו אצל ההמון עד שנשפל לארץ כבודו, וממילא נלקחו השפעתו ממנו ואינו יכול להשפיע עליהם... על כן כל האשם והעון הזה תלוי בראש איש האחד הזה. וזה שאמר הכתוב "והאיש אשר יעשה לבלתי שמוע אל הכהן" כו', היינו שהוא יגרום בעלילותיו שהעליל על הכהן העומד לשרת את ה' אלהיו שכל העם לא ישמעו אל הרב, ושהוא פועל יוצא על אחרים שלא שמעו אל הת"ח, נמצא דכל החוב מוטל עליו ולא על העם, על כן בא העונש רק עליו, "ומת האיש ההוא ובערת הרע מישראל", שרק אותו האיש בלחוד צריך לבער מישראל, אז "וכל העם ישמעו ויראו ולא יזידון עוד".
(רבי יששכר שלמה טייכטל, משנה שכיר, פרשת שופטים, פרק יז, יב)
באחד באדר משמיעין על השקלים
[עיין עוד לקט באורי אגדות מגילה כט ע"א]
ו ע"ב
מאי אישות אמר רב יהודה בריה שאין לה עינים
אישות זו חולדה [מועד קטן פ"א ה"ד]. בבבלי: אישות בריה שאין לה עינים. ואינו מפורש שם השרץ. אכן הירושלמי אומר שהוא חולדה. ולכאורה דומה שהחולדה יש לה עינים. וכנראה שהקרבן העדה הרגיש בזה ופירש שלדעת הירושלמי יש לה לחולדה עינים אלא שאינה רואה את השמש. ואינו נראה, שברור שדעת הירושלמי הוא כדעת הבבלי שמביא אותו הפסוק. אכן הפני משה כתב שחולדה הוא חולד שבמקרא שכתוב גבי עכבר, ולחולד אין לו עינים. ובאמת כן כתב בפירוש לכתבי הקדש לר"י אבן גנאח (ת"א תרצ"ו) בפרשת שמיני וז"ל: החלד הוא העכבר הסומא מברייתו עכ"ל. ומהירושלמי ראיה לדבריו. וחלד שבמקרא תרגומו חולדה וכ"ה נקרא בפי חז"ל בחולין קכו. עיין שם. ומפני כן אומר הירושלמי חולדה והוא חולד. אכן אונקלוס תרגם בפרשת שמיני יא, ל "תנשמת" - "אישותא", א"כ אישות הוא תנשמת. ויתכן שהוא דעת הבבלי, שכידוע תרגום אונקלוס נקרא תרגום בבלי בניגוד לתרגום יונתן שהוא תרגום ירושלמי.
(עלי תמר מועד קטן פ"א ה"ד)
מאי אישות אמר רב יהודה בריה שאין לה עינים וכו' מאי קרא כמו שבלול תמס יהלך נפל אשת בל חזו שמש
"אשת יפת תואר"... ולפי הפשט האשה העומדת מקושטת ומוכנת לינשא הרי היא כנשואה, אלא שאין איש מיוחד לה, מש"ה נקראת "אשת" בלא איש. וכך הפירוש בתהלים נח: "נפל אשת בל חזו שמש", היינו אשה שאין לה בעל והיא ילדה מזנות, מש"ה הורגתו מיד אחר הלידה. [ובגמרא מו"ק דף ו' מפרש אשת שהיא בריה שאין לה עינים, והיינו משום דקשה לשון רבים "בל חזו שמש, מש"ה מפרשי לתרי מילי - נפל ואשת, אבל מדלא כתיב "ואשת" בוא"ו, מוכח ד"אשת" קאי ג"כ על נפל, ותרויהו משמעות בזה התיבה איתנהו].
(העמק דבר, דברים כא, יא)
ז ע"ב
וישב מחוץ לאהלו שבעת ימים שיהא אסור בתשמיש המטה ואין אהלו אלא אשתו שנאמר לך אמר להם שובו לכם לאהליכם
[עי' לקט באורי אגדות לקמן טו ע"ב]
ז: בכהן תליא מילתא
כל זמן שלא אמר הכהן בפיו טמא אז הוא טהור, (כדמוכח בגמרא בכמה דוכתי שהדין כן), וכיון שמיעט הכתוב דאין הקרוב רואה את הנגעים, מיעטו גם כן בדרך זה, דגבי קרובים לא אמרינן על פיהם יהיה כל נגע, אלא אפילו אם אמר אחד מן הקרובים שהוא נגע טמא, מכל מקום לאו כלום הוא.
(רבי פנחס בר' פילטא, ברית שלום, פרשת שופטים, בתחילתו)
ח ע"א
יבכון עמיה כל מרירי ליבא
שכל הבוכה בלילה השומע קולו בוכה כנגדו [סנהדרין קד, ב]... וגם יש לפרש הכונה השומע קולו בוכה כנגדו, לפי שהרבה מרירי לב יש שרוצים לבכות, ואין בהם התעוררות לבכות מעצמם, רק אם שומעים אחרים בוכים, ולכן ביום אין שומעין את קול הבוכים מפני שאון החיים, ורק בלילה כשנשמע קול בוכים אז בוכים גם הם, וזהו: שכל הבוכה בלילה השומע קולו, זה שהוא מר נפש, מתעורר לקול הבכיה ובוכה גם הוא, וכמ"ש במו"ק... יבכון עמי כל מרירי ליבא.
(תורה תמימה, איכה פרק א הערה מג)
מאי שנא שלשים יום אמר רב כהנא אמר רב יהודה אמר רב וכו' ושמואל אמר (ח:) לפי שאין המת משתכח מן הלב שלשים יום
רב לא אמר כשמואל, דלשיטתו אזיל דאמר רב אין המת משתכח מן הלב אלא אחר י"ב חודש - ברכות נח, ב.
(רבי ראובן מרגליות, ניצוצי אור, כאן)
ח ע"ב
לפי שאין המת משתכח מן הלב שלשים יום
ובכתובות יט: ספר שאינו מוגה עד ל' יום מותר להשהותו, מכאן ואילך אסור להשהותו... ונראה הטעם לזמן של שלשים יום, מפני שהרושם של דבר שראה או שמע נשאר בזכרונו עד שלשים יום ומשלשים יום ואילך מתחילה השכחה להשתלט עליו, ומפני כן יש לחוש ששכח שיש בביתו ספר שאינו מוגה… וכן אמר במו"ק ח', דעד שלשים אין המת משתכח מן הלב, ולאחר מכן מתחילה השכחה עד לאחר י"ב חודש, שאז נשכח ממנו הדבר כליל. ומפני כן אמרו בברכות נ"ח שהמת משתכח מן הלב לאחר יב"ח. כלומר שאז נמחה הצרה מלבו כליל...
(רבי יששכר תמר, עלי תמר שקלים פרק ד ה"ב)
לפי שאין מערבין שמחה בשמחה
"בחמשה עשר יום לחודש השביעי הזה חג הסכות שבעת ימים לה'"... לא הזכיר כאן יום השמיני כלל, ואח"כ [פסוק לט] מתחיל ענין חדש: "אך בחמשה עשר יום לחודש השביעי באספכם את תבואת הארץ" וגו', וכאן הזכיר "יום השמיני שבתון" ולא כתיב "השביעי הזה"... וגם להסביר טעם שמיני עצרת שמייחד הקב"ה עם ישראל לבדם. הנה בפסח הוא שמחת יציאת מצרים וגם זמן האביב והקב"ה שמח עם בניו, ושבועות זמן מתן תורה וגם זמן קציר והקב"ה שמח עמנו. אך בחג הסוכות יש ב' מיני שמחות, אחד - בחודש "השביעי הזה" דייקא, "הזה" שנזכר לעיל, שהי' ר"ה ויה"כ ונמחלו עוונותיהם, ישמח ה' במעשיו ששבו אליו בתשובה ונתקבלו. על כן ב"חודש השביעי הזה" דייקא חג הסוכות "שבעת ימים לה'" דייקא, כי שמחתנו הוא למעלה ברקיע עוזו. ושוב ב"חודש השביעי באספכם את תבואת הארץ שבעת ימים", שמחת ישראל על אסיפת תבואתם כי ברכם ה'. נמצא הקב"ה שמח בפ"ע על תשובתם של ישראל עם קרובו, וישראל שמחים בפ"ע על "ברכת ה' היא תעשיר" (משלי י, כב), ואין מערבין שמחה בשמחה, על כן ביום השמיני עצרת שמייחד הקב"ה לשמוח עם קרובו.
(רבי משה סופר, תורת משה, ויקרא פרק כג, לד)
לפי שאין מערבין שמחה בשמחה
יש להקשות, מפני מה שוחטין את הפסח בי"ד ועושין אותו יום טוב, הלא עיקר הפסח הוא על נס יציאת מצרים, ואם כן מן הראוי היה לשחוט את הפסח ביום ט"ו, ומפני מה אמרה תורה לשחוט אותו בי"ד? אך נראה לתרץ, למשל מלך גדול ואדיר שנותן מתנה לכמה אנשים... אשר הם במעלה גדולה מהראשונה, ולהם חכמה בשכלם, מגיע להם ב' מיני תענוגים, האחד על המתנה, הב' על שמלך גדול ואדיר יחפוץ באהבתם. והנמשל בזה, שמלך מלכי המלכים הקב"ה עשה לנו טובה גדולה אשר לית כח ליתן שבח על זה, דהיינו בהוצאת מצרים... שלא היה שום התעוררות דלתתא, רק מתנתו יתברך היתה מתנת חנם. וכיון שכן, איך ראוי ליכנס בשער החכמה ולהשוות לחכמים במידותם, דהיינו לשמח את עצמם בכל מיני שמחות, אחד על המתנה בעצמה, והשניה על שמלך גדול ונורא הוציאנו ממצרים... ואין מערבין שמחה בשמחה. לכן צותה התורה לשחוט הפסח בארבעה עשר... באותו הנס דחנוכה היה גם כן ב' מיני שמחות... אף על פי שלא היה הנס אלא ז' ימים, הוסיפו עוד אחת להיכר שמחה שניה.
(רבי לוי יצחק מברדיטשב, קדושת לוי, בראשית, לחנוכה)
לפי שאין מערבין שמחה בשמחה
ובתנחומא (פקודי אות יא) דרש על המשכן: והיה מונח מפורק טבת ושבט ואדר וכו', למה לא עמד מיד? מפני שחשב הקב"ה לערב שמחת המשכן בשמחת היום שנולד בו יצחק וכו', הריני מערב שמחתכם שמחה בשמחה. וצריך להבין מה שאמר הטעם כדי לערבב שמחה בשמחה, אדרבא, הא אמרו דאין מערבין שמחה בשמחה? ומהאי טעמא אין נושאין נשים במועד. אבל ענין שמחות אלו הם מסוג אחד ושייכים זה לזה, והוא רק ריבוי שמחה, ואינו בגדר מערבין שמחה בשמחה. והוא שיצחק נקרא על שם השמחה והשחוק, וכמו שמובא במדרש הנעלם (זוהר ח"א קלו ע"א). ובזוה"ק (ח"ב קנד ע"ב): "והשולחן תתן אותו על צלע צפון" - מאי טעמא? בגין דמתמן שירותא דחדוה וכו'.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, פרשת שלח, אות ט)
ט ע"א
ויעש שלמה בעת ההיא את החג
החינוך מהמשכן היה בראש חודש ניסן (שמות מ, יז), החנוך מבית ראשון היה בתשרי, החינוך מבית שני היה בכסליו (עי' חגי ב, י-יח ובמפרשים). כל אחד לפי בחינתו. הניסים שהיו אז בשעת המשכן היו סמוך לניסן, לכך היה בו החינוך. ובבית שני שהיה הנס חשמונאי בכסליו, ולכך היה החינוך בכסליו. והחינוך של בית ראשון היה בתשרי. הכלל, המשכן היה מה שהגוף משיג שיש בורא עולם ברוך הוא, ובית המקדש הוא מה שהנשמה משיג שיש בורא עולם. וזהו שהנשמה משיג שיש בורא עולם הוא בתשרי, מחמת מחילת העונות אז הנשמה משגת הבורא עולם, ובניסן הגוף משיג שיש בורא עולם, כי על ידי ניסים ונפלאות הגוף הוא משיג, ולכך נקראת בית המקדש 'בית עולמים' (מלכים א' ח, יג), כי הנשמה הוא קיום, והגוף אינו קיום.
(רבי לוי יצחק מברדיטשב, קדושת לוי, בראשית, לחנוכה)
ויעש שלמה בעת ההיא את החג וכו' שבעת ימים ושבעת ימים
כל בנין של קדושה צריך להיות נקי מנגיעה פרטית. וזה יתכן רק על ידי מסירות נפש, ועל אחת כמה וכמה בבית המקדש עצמו. ולכן עיכב הקב"ה את הקמת המשכן עד חודש שבו נולד יצחק (ראש השנה י, ב), לרמוז שהקמתו צריכה להיות בבחינת יצחק שנעקד על גבי המזבח. ומקום המקדש לדורות נקבע בהר המוריה, ונקרא המקדש על שם דוד המלך שמסר נפשו עליו (במדבר רבה יב, ט). וחנוכת בית ראשון התחילה ביום שבו יצא אברהם אבינו ע"ה לדרך העקידה (עיין מועד קטן ט, א [שהתחילה בח' בתשרי]; כלי יקר ויקרא טז, ג [שכותב שהעקידה היתה ביום כיפור, ווזה היה ביום השלישי ליציאתו]), ולא היה הדבר במקרה, אלא היה זה עיקר גדול לקדושת המקדש וחינוכו.
(רבי משה צבי נריה, מאורות נריה, אלול ותשרי, עמ' 64)
ויעש שלמה בעת ההיא את החג וכו' שבעת ימים ושבעת ימים
"ואוכלים ושמחים במוצאי יום הכפורים דהוי קצת יום טוב" (שלחן ערוך אורח חיים תרכד, ה, בהגה"ה). ישנם כמה וכמה טעמים לשבח לשמחת מוצאי יום הכפורים...
(רבי משה צבי נריה, מאורות נריה, אלול ותשרי, עמ' 114)
ט. ויעש שלמה בעת ההיא את החג וכו' שבעת ימים ושבעת ימים וכו' אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
ואעפ"י שעשו ז' ימי חנוכה קודם חג הסכות והיה יהכ"פ בכללם, אפשר שאותו היום עשו שלמי חגיגה כשאר הימים אבל באותו יום לא אכלו משלמיהם עד הלילה. ואם היה שאכלו אותו היום כדעת חז"ל, יהיה הדבר להוראת שעה וע"פ נביא, כי נביאים היו שמה, וכמו שהביאו כ"ז בפ"ק ממס' משקין. ויהיה לפ"ז פירוש הכתוב "ויעש שלמה את החג" שהוא חג הסוכות. וספר איך עשאה, באמרו שעשה "שבעת ימים ושבעת ימים", ר"ל שבעת ימי חנוכת המזבח, וראשונה שבעת ימי החג, ואחריהם היום השמיני הוא העצרת.
(אברבנאל מלכים א' ח, סה)
ויעש שלמה בעת ההיא את החג וכו' שבעת ימים ושבעת ימים ארבעה עשר יום וכו' אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים וכו' יצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא וכו' שמחים וטובי לב על כל הטובה אשר עשה ה' לדוד עבדו
הענין שבגמרא שֵם חג סתם על חג הסוכות (ראש השנה ו ע"א ושאר מקומות), והיינו שאז נקבע הקדושה מלוחות אחרונות... וכתיב (תהלים פב, ו) "אני אמרתי אלהים אתם". ואם לא היה מתקלקל היה אז התיקון. וכתיב בהפטרה [של שמיני עצרת]: "ויעש שלמה בעת ההוא את החג וגו' שבעת ימים ושבעת ימים ארבעה עשר יום". ומה שייכות לקרוא חג חנוכת הבית "חג"? והוה ליה למימר: שבעת ימים חנוכה ושבעת ימים חג. אך חג הסוכות על שם "כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", ענני כבוד היו כמו שאמרו בסוכה (יא ע"ב), והיינו ענני כבוד בזכות אהרן, כמו שאמרו בתענית (ט ע"א), וכשעשו המקדש כתיב (מלכים א' ח, י-יב): והענן מלא את בית ה' וגו' ה' אמר לשכון בערפל", הרגישו ישראל קדושת החג שהוא קדושת ענני כבוד וענני דאהרן, דכתיב (במדבר יד, יד): "כי עין בעין נראה" - אותיות אהרן, "ועננך עומד עליהם" (זוהר ח"ג קג ע"א). וזה הטעם שעשו החג ארבעה עשר יום ולא התענו ביום הכפורים. וכי לא היה אחד שיאמר לשאול לסנהדרין? אך הרגישו קדושת החג. ואחר כך יצאה בת קול כולכם מזומנין לחיי עולם הבא כמו שאמרו במועד קטן. וזה שאמר "ויעש שלמה את החג וגו' ארבעה עשר יום"... אך אז סברו שכבר התיקון ושלמה הוא משיח... וכן מסיים ההפטרה "שמחים וטובי לב על כל הטובה אשר עשה ה' לדוד עבדו", והיינו כל הטובה העתיד לבוא לדוד עבדו. דוד הוא משיח כמו שנאמר (יחזקאל לז, כה): "ודוד עבדי נשיא להם לעולם".
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, שמיני עצרת, אות לג)
ואם איתא דמערבין שמחה בשמחה איבעי ליה למינטר עד החג
ואף דאיתא (מכילתא בא פ"ט) אין מחמיצין את המצוה, וכן (פסחים סד ע"ב) אין מעבירין על המצוות, כבר תירץ כ"ק אבי אדומו"ר זצללה"ה [אבני נזר או"ח סי' תנט אות ט] עפ"י דברי החכם צבי (סי' קו) דמשום מצוה מן המובחר מותר להעביר, וה"נ אם הי' הגמר בזמן מקודש הי' מקודש יותר... אך עדיין צריכין למודעי, דבשלמא מצוה בלתי נמשכת ואין בה אלא שעת עשייתה לבדה בזו שייך לומר דמוטב לאחרה כדי שתהי' המצוה מן המובחר, אבל מצוה נמשכת כגון בהמ"ק השראת השכינה למטה, שאיחור כל רגע ורגע הוא אבידה שאינה חוזרת, אין סברא כלל שיהי' מותר לאחרה...
(שם משמואל, מועדים, סוכות תרעד)
ט. איבעי ליה לשיורי פורתא
שאלה, באדם שעומד בסיום מסכת בדרך לימודו, אך כי קרבו התשעה ימים הוא רוצה להשהות הסיום עד אחר ר"ח, אם מותר לעשות כן... מצאתי במועד קטן דקאמר: ואם איתא דמערבין שמחה בשמחה... איבעי ליה לשיורי פורתא... ומתרץ שיורי בנין ביהמ"ק לא משיירינן. עיין שם. הרי דלולי כן דאסור לשייר בביהמ"ק היה צריך לשייר בבנין ואז היה חשוב דאיתרמי החינוך ברגל, הרי שפיר רשאי להשהות בסיום הדבר לזמן מיוחד ואז כשמסיים חשוב דאיתרמי הסיום לאותו הזמן.
(רבי יששכר שלמה טייכטל, משנה שכיר, מועדים, בין המצרים, להמתין בסיום מסכת לתשעת הימים)
איבעי ליה לשיורי באמה כליא עורב וכו' ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת דאיסור סקילה מקדש דקדושתו קדושת עולם וקרבן צבור ויום הכפורים דענוש כרת לא כל שכן
צריך להבין מ"ש התוספות (מנחות קז ע"א, וערכין ו, ושבת צ ע"א) על הערוך דאמר בבית ראשון לא היה אמה כליא עורב, כי מפני שכינה לא באו עורבים, דהא אמרינן בגמרא דמועד קטן בשלמה הוי ליה לשייר אמה כליא עורב, וזהו מורה דהיה לו, ותירץ התוספות [מנחות וערכין שם], דמתחלה עשה כליא עורב ולבסוף סילקו. ויש להבין, מתחלה מה קסבר, ולבסוף מה קסבר, דברור דקדושת הבית מתחלה יותר מלאח"כ שנשא בת פרעה. והנה הרמב"ן בתורה פרשת יתרו [שמות כ, כב, ד"ה וטעם] הסכים למדרש רבה דאמר במקדש לא היה ברזל, כי הוא חלקו של עשו, ולא הניחו לסטרא דידיה כי הוא מחריב בית, להיות לו יד במקדש ה', ואע"פ שגם בבל החריבו הבית, לא קעקעו הבית עד יסוד כמו אדום, ע"ש במדרש [פרק לה, ד] פרשת תרומה. ומקשים מדוד, דאמר [דברי הימים א' כב, יד] "והנה בעניי הכינותי לבית ה' זהב וכו' ולברזל אין משקל"... ונראה דלא קשה מידי, דכל הטעם שלא לקחו ברזל משום שהוא רומז על אדום המחריב, ודוד אשר הכין הכל לבית המקדש בחשבו שהוא יבנה הבית כמ"ש בדברי הימים, וכבר ידוע [מדרש שוחר טוב סב] דאילי בנה דוד הבית, לא היה נחרב מעולם, ולכן "טבעו בארץ שעריה" (סוטה ט ע"א) היותם מעשה דוד, וא"כ שפיר לקח דוד ברזל, דהא לא יהיה הבית נחרב, ואין נ"מ במה שמרמז ברזל על אדום, אבל אח"כ שלא בנהו דוד, מנעו ליקח ברזל מטעם הנ"ל.
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק א, דרוש ד)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
יום הכפורים... הוא כפרה לעבירות דתאוות, וכן כל עבירות מצד העבירה עצמה, שזה נקרא על דרך משל חכמה ובינה, שבינה הוא מה שמבין דבר מתוך דבר החכמה, כך דרך משל ברע הממזר הנולד מגוף העבירה... ונגדו יום הכפורים מכפר [ובימי שלמה המלך ע"ה בעת בנין בית המקדש אכלו ביום הכפורים משמחת בנין בית המקדש כדאיתא במועד קטן, כי מצד שמחה זו דסיהרא באשלמותא שהיה אז, דהיינו חכמה תתאה כגוונא דחכמה עילאה, נתעלו כל חכמה חיצונית לפי שעה, ואין מקום להתחלת ישות דרע שיצטרך יום הכפורים שהוא הבינה והיראה בלב שהיפך השמחה לכפר וכנ"ל, דשלמה המלך ע"ה אמר "אחכמה" בחכמה של מעלה מבינה שהוא יום הכפורים. ולא אמר זה רק באותן י"ד יום דחנוכת הבית, שאז היה באמת כן, ולא הוצרכו ליום הכפורים להתענות] הישות דרע.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, דובר צדק, עמ' רטו)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
והענין, דכבר היה בימי משה כתות בישראל שהיו להוטים אחר אהבת ה' אבל לא ע"י גבולים שהגבילה תורה, וכאשר יבואר באורך בפ' קרח, שזה היה עיקר החטא של ר"ן אנשים, שהיו צדיקים גמורים וחטאו בנפשותם במה שמסרו עצמם למיתה ע"י תשוקה קדושה זו להשיג אהבת ה' ע"י הקטרת, אף על גב שלא יהיה לרצון כפי דרך התורה שרק אהרן ובניו יקטירו. וזה גרם לשלמה המלך שבעת חנוכת בית המקדש לא התענה ביוהכ"פ... משום שאכילת קדשים משלחן גבוה מביא לאהבת השם, וכן השהה ד' שנים בנין ביהמ"ק משום שנוח להקריב בבמות שכשר בכל מקום וכמש"כ בדברים ד, כא... בשביל זה אמר משה לישראל כי לא כן הדבר, אלא אותו יצה"ר הַעבירו מלבכם, שגם זה התשוקה, אף על גב שהיא להשיג אהבת ה' בקדושה, מכל מקום אם היא לא בדרך שעלה על רצונו ית', אינו אלא דרך יצה"ר להטעות ולהתעות דעת גדולי ישראל בזו התשוקה.
(העמק דבר, ויקרא ט, ו)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
אחר שנבנה הבית, ועשה חנוכה, ונתעסקו בשמחת מצוה של אכילת קדשים שמביא לידי אהבת ה', כמו מי שמיסב על שלחן המלך שודאי מוסיף בזה אהבת המלך, כך אכילת קדשים משלחן גבוה קא זכי, ובטלו עי"ז מצוה של תענית יוה"כ כדאיתא במו"ק, והיו אח"כ דואגים ע"ז והקב"ה מחל להם זה העון שבא במקרה.
(נצי"ב, מטיב שיר, שיר השירים, פרק ו, ה)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
"כל מלאכה לא תעשו חקת עולם לדרתיכם" - הנה כפל הציווי במלאכה ובתענית (פסוקים כח-לב), וכתב "חוקת עולם לדורותיכם" בתר מלאכה, ולא אחר הציווי להתענות. ונראה דמרמז ליום הכיפורים שנתחנך המקדש שעשה שלמה, שאז לא התענו ביום הכיפורים, כמבואר פרק קמא דמועד קטן, ולא היה נוהג רק איסור מלאכה לבד, ואין "חק עולם" רק למלאכה, "ולדורותיכם" אינו בתענית.
(משך חכמה ויקרא כג, לא)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים
ענין החנוכה והמלואים שנראה שהיא מצוה גם לדורות ובית עולמים... עפ"י דברי הרמב"ן שאם באה לאדם אהבה אלקית יניחנה בתוך חפץ של מצוה... ובזמני קודש שהאהבה יותר גדולה, נצטוינו להקריב מוספין ומצוות יתרות בכל רגל ורגל מצה וסוכה ושופר וכדומה. והנה ידוע שבראשית חינוך האדם לעבודתו יתברך תגדל האהבה, ואיתא ברוקח אין חוזק כחסידות בתחילתה. ויובן מזה שבעת הקמת המשכן או בהמ"ק היתה האהבה גדולה מאד אשר אין ערך לאהבה התמידית, עד שאמרו ז"ל שמחמת גודל השמחה בעת חינוך המקדש שכחו ואכלו ושתו ביוה"כ, מזה נראה בעליל עד כמה גברה האהבה והשמחה שהרי יצאה מגדר וגבול חק אנושי, וע"כ היו צריכין לתוספת קרבנות למען יהיו אלה כלים לאהבה רבה זו וכדברי הרמב"ן הנ"ל, וזה עצמו הי' קרבן הנשיאים.
(שם משמואל, פרשת צו תרע"א)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים והיו דואגים ואומרים שמא נתחייבו שונאיהן של ישראל כלייה יצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא
עוד יבואר הענין במלכים א' ח' (סה) שבגמר בנין בית המקדש עשו את חג הסוכות שבעת ימים ושבעת ימים י"ד יום, ופירש רש"י שאכלו ושתו ביום הכיפורים, והיו דואגים על זה, ויצתה בת קול ואמרה כולכם מזומנים לחיי עוה"ב. ומי יתן ואדע איך נמחל אכילת יום הכיפורים שענשו כרת. וכי תימא חנוכת בית המקדש היה דוחה עינוי יום הכיפורים, הלא שבת הוא ג"כ מצוה לענגו (ישעיה נח, יג), ואפילו הכי אינו דוחה עינוי יום הכיפורים. ותו דהא באמת משמע לכאורה דשלא כדין עבדו, מדהיו דואגים על זה, ואיך א"כ נמחל להם. וגם יש לדקדק לשון כולכם, הול"ל סתם "אתם מזומנים לחיי עוה"ב" ונדע ג"כ דהיינו כולם, דהי מינייהו מפקת...
(רבי דוד שלמה אייבשיץ, ערבי נחל, פרשת אמור, דרוש ד)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים וכו' יצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא
ענין הבת קול בגמרא יצתה בת קול ואמרה כולכם מזומנין לחיי עולם הבא, שבאמת למה אכלו ביום הכפורים? וכי שכחו חס ושלום כל ישראל קדושת יום הכפורים? אך באמת מצינו (תיקוני זוהר תיקון כא ד"ה פורים): על שם יום הכפורים דעתידן לאתענגא ביה ולשנוי ליה מעינוי לעונג, ומה דאיהי שכינתא אסור וכו' כנעילת הסנדל, בהאי זימנא אתמר "מה יפו פעמיך בנעלים" וגו'. נראה שלעתיד יתבטל עינוי נעילת הסנדל. וכן הזיווג יהיה הזמן ביום הכפורים כשיגיע הזמן שיהיו נגאלין בתשרי כאמור כנראה מהזוה"ק, ואז יהיה רק מצות עינוי התענית מאכילה ושתיה, שהתורה לא תשתנה חס ושלום, ואף אחר התיקון יהיה נצרך התענית לכפר על העבר... ואז סברו שכבר הגיע זמן התיקון ויהיה שלמה משיח. ולכן סברו שאין צריך תענית וסברו שאין עוד מקום לתענית יום הכפורים. אך אחר כך הרגישו שעל כל פנים נצרך התענית לכפר העבר, וכמו שמובא בזוה"ק, ונצטערו. ויצאה בת קול כולכם מזומנין לחיי עולם הבא. ואז הועיל הבת קול בשעתו, שנעשו מזומנין לחיי עולם הבא.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, מוצאי יום הכפורים, אות ב)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים וכו' יצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא
בימי משה, בשעת הקמת המשכן בפרט, היו המעשים רצוים שהרי עשו ככל אשר צוה ד', אבל בענין הלב אמר הכתוב בסוף הארבעים שנה "ולא נתן ד' לכם לב לדעת", נמצא שהיתה הכונה חסרה משלמותה. ובימי שלמה מצינו שהיה הלב שלם מאד, שהרי כ"כ היתה כונתם רצויה עד שאכלו ביוה"כ ולא נחשב להם עון מפני עוצם כונתם רק לכבוד ה' יתברך, ונראה שהיה החסרון אז במעשים, שהרי שלמה בעצמו זה היה חטאו, שנמשך קצת אחר הכונה לבטל המעשה, במה שאמר אני ארבה ולא אסור, ופרנס לפי הדור, מסתמא היה חסרון המעשים אז תלוי בדור אע"פ שהכונה היתה עליונה ושלמה.
(ראי"ה קוק, מדבר שור, דרוש ב)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים וכו' קל וחומר ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת
"ביום השביעי" - יש אומרים, כי בשבת הקריבו, והיא הוראת שעה. ויש אומרים, כי היום הוא שביעי לחנכת המזבח. והמכחישים אמרו, כי לא היה תחלת החנוכה יום ראשון לשבוע. וזה לא יועיל, כי לא יתכן שלא יהיה שבת בין שנים עשר יום. והנכון בעיני, כי הוא כפירוש השני, בעבור זבח השלמים. וכן ביום השביעי בהקפת יריחו (יהושע ו, ו-טז), וכן ז' הימים בחנכת הבית (מלכים א' ח, סה), בעבור יום ענוי נפש.
(אבן עזרא במדבר ז, מח)
אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכפורים וכו' קל וחומר ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת דאיסור סקילה מקדש דקדושתו קדושת עולם וקרבן צבור ויום הכפורים דענוש כרת לא כל שכן וכו' אין שמחה בלא אכילה ושתיה
ווכסלר (בכתב העת של גייגר 1863, עמ' 133 ואילך) סובר, שמצא רשומים גלויים לכך, שיום הכיפורים לא היה ידוע במשך כל ימי הבית הראשון... הרשומים הראשונים נמצאים, כביכול, במלכים א' ח, סה - שלמה הקהיל את כל ישראל לחנוכת המקדש, היא נמשכה ארבעה עשר יום, ובתוכם גם יום הכיפורים, אך הוא לא נעשה... היכן כתוב שיום הכיפורים לא נעשה? אין נזכר כאן, שיום אחד חגגו גם בתורת יום כפורים, אבל הכתוב אינו מקפיד להזכיר זאת באופן מיוחד, כמו שאינו מזכיר שבמשך ארבעה עשר יום אלה עשו גם את השבת פעמיים. אלא, כשם שהכתוב היה יכול להניח, כי הכל יודעים שבכל יום שביעי חלה שבת, כך יכול היה להניח שיום הכיפורים ידוע לכל אחד. ובכן, אין שום רמז על כך בכתוב שיום הכיפורים לא קויים אז. רק ר' יוחנן אומר: "אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכיפורים", אבל התלמוד מפרש, שרק את הצום לא קיימו, משום ש"אין שמחה בלא אכילה ושתייה", ואילו שאר המצוות קיימוה. ומה שנוגע לצום באותו יום הכיפורים, אין אנו מחוייבים לקבל את דברי האגדה של התלמוד; מותר לנו להסכים לדעתו של אברבנאל, שאמנם חגגו גם ביום הכיפורים בהקריבם קרבנות החג, אבל לא אכלו ביום הזה... ואם אמנם נקבל את השקפתו של התלמוד, הרי נקבל גם את טעמו שמתקבל על הדעת, שבאותה שנה אכלו ושתו ביום הכיפורים על סמך קל וחומר שלמדו, שלפיו קרבנות חנוכת הבית נאכלים אפילו ביום הכיפורים.
(רבי דוד צבי הופמן, ויקרא פרק כג, לא)
ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת
אמר הקב"ה שיקריבו הי"ב נשיאים איש איש יומו, להורות כי אין קיום העולם רק ע"י הי"ב שבטים כנגד הי"ב מזלות. והנה מכל קרבנות הנשיאים אין דבר זה מוכרח לומר שקיום העולם תלוי בהם, כי הרי י"ל בפשיטות שהקריבו כדרך הנודרים, אבל ממה שהקריב בשבת מזה מוכח כי קרבנות אלו של הנשיאים מוכרחין לקיום העולם, כי לא מצאנו במקום אחר שקרבן יחיד דוחה שבת. וכן הוא במדרש [במדבר רבה פרשה יד אות א]:... מדבר בנשיא אפרים שהקריב קרבנו לחנוכת המזבח ביום השבת שנאמר "ביום השביעי" וכו'.
(רבי שלמה גאנצפריד, אפריון, במדבר פרק ז, מח)
ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת
"ביום השביעי" - היה בשבת, ודחה הקרבן שבת. וכבר איתא ב[מדרש] רבה משום שעשו אותו כקרבן צבור שדוחה שבת. ועי' במו"ק דף ט, א, קרי לה קרבן יחיד. והיינו כדתנן בתמורה פרק ב: מה בין קרבן יחיד לקרבן צבור, שקרבן יחיד אינו דוחה שבת וטומאה, וקרבן צבור דוחה שבת וטומאה. אכן לדעת ר"מ ור"י שאין הדבר תלוי אלא בזמנו קבוע, אם כן צריך לומר הא שדחה שבת הוא משום דהוי שמחת חנוכה כמו קרבנות מועד, שאין הפסק בשבת כך אין הפסק בחנוכה.
(העמק דבר, במדבר ז, מח)
ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת
בספרי (פיסקא נא)... זה דוחה את השבת ואת הטומאה, (ואין היחיד דוחה את השבת ואת הטומאה). פירושו לדעתי, דכתיב... "זאת חנוכת המזבח אחרי המשח אותו" (להלן פסוק פח) מורה בדיוק, שהלא בנין המשכן לא היה דוחה שבת, וכמו שאמר (שמות לא, יג) "אך את שבתותי תשמרו". וכיון שנמשח ביום הראשון מימי המילואים, תו הקים אותו בשבת ופרקו בשבת, וכמו שאמרו (שבת פז ע"ב) ששמיני למילואים היה ראשון למעשה בראשית, ואם כן שביעי למילואים היה שבת. וכן כל הקרבנות קרבים בשבת, וכמו שאמרו (שבת קלג ע"ב) שבת הותרה אצל עבודה. ולכן קרבן נשיאים - דהיה אז דינו כזמנו קבוע, דאמר (פסוק יא) "נשיא אחד ליום", שלא ידחה ליום השני, לכן דחי שבת. וזה שמרמז "זאת חנוכת המזבח אחרי המשח אותו", שכיון שנמשח, תו דוחה שבת. ודוקא "זאת", הא בשאר שלא בחנוכת המזבח לא נדחה שבת מקרבן יחיד... ועיין מועד קטן ט, א.
(משך חכמה במדבר ז, יז)
ומה משכן שאין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד דוחה שבת דאיסור סקילה מקדש דקדושתו קדושת עולם וקרבן צבור ויום הכפורים דענוש כרת לא כל שכן וכו' אין שמחה בלא אכילה ושתיה
למדתי מדברי הש"ס כלל חדש בדיני ק"ו, דהרי הכא ילפו מק"ו לעשות שמחת חינוך ביוה"כ מחינוך דמשכן דדחי שבת, כמו כן הכא דוחה יוה"כ. והנה שמחת החינוך הוא משני חלקים, מאכילת מזבח ומאכילת אדם, כדאמרו הכא דאין שמחה בלא אכילה ושתיה, ואולמא אכילת אדם גם אכילת מזבח לה' שמחה. והנה אכילת אדם לא היה בק"ו כמובן, ורק משום דאילו לא היה אכלו לא היה שמחה גם באכילת מזבח, ולא היה מועיל הק"ו כלל גם באכילת מזבח, על כן שפיר מועיל הק"ו גם על אכילת אדם אף דליתא בק"ו, כיון דקשור זה בזה. והוא דבר חדש...
(רבי יששכר שלמה טייכטל, משנה שכיר, מועדים, יום הכיפורים, ח"א עמ' 246)
הכא נמי מיעבד ליעבדו מיכל לא ניכלו ולא לישתו אין שמחה בלא אכילה ושתיה
הלא תראה מה שאמרו חז"ל גבי שלמה המלך ע"ה, כשעשה החג שבעה ושבעה ימים, וביטל יום הכפורים וצוה לאכול ולשתות בו בשמחת בנין בית עולמים, מאי דרוש אמרו קל וחומר וכו' עד הכא נמי מיעבד ליעבדו מיכל לא ניכלו (פירוש, ליעבדו קרבנות ולא יאכלו וישתו)? אין שמחה בלא אכילה ושתיה. הרי שכנגד יום הכפורים שהוא מצוה מן התורה להתענות, וכל הנפש אשר לא תעונה הוא מחייבי כריתות, אמרו אין שמחה בלא אכילה וכו'. ועל כן אסור לכל אדם בעולם לומר בשבת קודש שהוא לא יאכל ויתענג בלא אכילה, כי הרי העידו חז"ל בדבר חמור כזה שהתירו לאכול ולא אמרו שיתענג אדם במה שיתענה ביום הכפורים, כי ודאי לכאורה היו אומרים בני אדם גם בני איש שיתענגו יותר בתענית ביום הכפורים מבאכילה, אבל אינו כן, כיון שבאמת השמחה דוחה את יום הכפורים, ואין שמחה בלא אכילה ושתיה, התירו לאכול ולשתות לשמח את הלב בשמחה עצמית בכל דבר שיתאוה נפש האדם. ולא כן בתענית חלום, שהאכילה הוא לו לצער גמור שלא יבוטל ח"ו הגזר דין מעליו, ואיך חיך אוכל יטעם לו אם יודע שיצא מאפו ח"ו בחרון אף ה', ובודאי התענית הוא שמחה לו... ועל כן פסקו חז"ל (בשולחן ערוך אורח חיים סימן רפח סעיף ב-ג) שבני אדם המעונגים שהאכילה מזיק להם, או אותם המתענים בכל יום והאכילה בשבת צער הוא להם, שמותרים להתענות. והכל מפני שאין האכילה נצרך להמשכת האורות, וממילא נעשים. כי אם היו הסעודות צורך גבוה כמו שאר המצוות, היו מוכרחים להצטער עצמם לקיים מצוות ה'. אבל מי שאינו מצטער באכילה, חיוב גדול וגדול הוא לו דוקא לאכול, כי כבר העידו חכמינו שאין שמחה בלא אכילה ושתיה.
(באר מים חיים, פרשת כי תשא, לא, יג)
הכא נמי מיעבד ליעבדו מיכל לא ניכלו ולא לישתו אין שמחה בלא אכילה ושתיה
"וביום שמחתכם ובמועדיכם [ובראשי חדשיכם] ותקעתם בחצוצרות"... ובפשטא דקרא, הוא כל זמן שיהיה חינוך המזבח או העזרה צריך לתקוע בחצוצרות, וזהו שמחה, כדאמר בפרק קמא דמועד קטן, דשמחה דחי שבת ויום הכפורים, יעויין שם, וזהו שמחת חינוך. וכן אתה מוצא חינוך הבית בשלמה, שהיו ק"כ כהנים תוקעים בחצוצרות.
(משך חכמה במדבר י, י)
הכא נמי מיעבד ליעבדו מיכל לא ניכלו ולא לישתו אין שמחה בלא אכילה ושתיה
...דאמרו ביבמות דף מג ע"ב: בשלמא נישואין בלא סעודה איכא שמחה, אלא אירוסין בלא סעודה מי איכא שמחה?! והוא, שבזמן הבית היו ישראל ככלה בבית אביה. לכן היה השמחה האלקית ע"י סעודה, היא השפעות חמריות וענינים גשמיים אשר בסיבת כולם חלה השמחה הרוחנית על הנפש ונעשה הנפש חפשי מן עבודת החומר, והיא מקושרת לקונו יתברך. וכמו שאמרו במועד קטן דף ט, א דהיו מחנכים בית המקדש והיו דוחים יום הכיפורים משום דשמחה בלא סעודה ליכא, עיין שם. אבל לעתיד יהיה השמחה בה', בעצמותו יתעלה, וכמו שאמרו (תענית לא ע"א): עתיד הקב"ה לעשות מחול לצדיקים [והוא יושב ביניהם בגן עדן] וכל אחד ואחד מראה עליו באצבעו - שישיגו שמחה מעצמות השגת אלקותו יתברך.
(משך חכמה דברים לג, ד)
אין שמחה בלא אכילה ושתיה
ולא נתן הארץ לבני אדם כי אם בכדי להיות "לה' הארץ" וגו', שבני אדם יקרבו ויגישו כל הארץ וצבאיה לה'... לתקן המאכל בכוונת האכילה הנודעים ליודעים, או על כל פנים להיות נטפלים למצוה שילך בכח האכילה ההיא לעשות מצוות ה' בדחילו ורחימו או ללמוד תורה לשמה. ואז המאכל עולה מן הארץ לשמי השמים, להעשות בבחינת מיין נוקבין ומוחין חדשים, באופן שבעת מחר יגיעו המוחין ההם לאיש הלז אשר העלה הדבר ההוא למעלה, ועל ידי המוחין הללו נתוסף לו אהבה ויראה ותפארת וניצוח ושאר המדות למקומו של עולם ברוך הוא, כאשר עשה יצחק, שקודם הברכה שרצה לברך לבנו, צוה לעשות לו מאכלים כאשר אהב נפשו, וכאשר אכל מאכלו ושתה מיינו, אז שרה עליו רוח הקודש לברך את בנו, כי אין השכינה שורה אלא מתוך שמחה (שבת ל ע"ב), ואין שמחה בלא אכילה ושתיה כמאמרם ז"ל. על כן אחר האכילה שנתוסף לו מוחין חדשים וחדוה ושמחה, בירך את יעקב ברוח קדשו.
(באר מים חיים, פרשת שמות, א, ט)
ט. אין שמחה בלא אכילה ושתיה
...דברכה לפניה כשרעב דוגמת שבועות [ופסח בחודש האביב]. וברכת המזון שמברך כשהוא שבע דוגמת סוכות חג האסיף, שהוא זמן שמחתנו [ובמועד קטן אין שמחה בלא אכילה וכו'].
(רבי צדוק הכהן מלובלין, צדקת הצדיק אות קפו)
לאהליהם שהלכו ומצאו נשיהם בטהרה
…דמצינו מחלוקת הראשונים ז"ל בבא מן הדרך אי יש מצוה לשמחה כיוצא לדרך או לא… זכר לדבר מש"ס דילן… "וילכו לאוהליהם" שמצאו נשיהם בטהרה… וטובי לב שנתעברו נשותיהן של כל אחד ואחד וילדה זכר. ולכאורה אטו כל אחד מהן עונתו היתה אז? ועכ"פ מי לא היה אחד מהם שלא היה צריך לאותו מעשה? ועל כרחך, כיון שבאו לבתיהן מצוה לשמחן כיוצא מביתו, ועשה להם השי"ת נס שילדו כולם זכרים.
(שו"ת משנה הלכות חלק ז סימן קלא)
לאהליהם שהלכו ומצאו נשיהם בטהרה שמחים שנהנו מזיו השכינה וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר על כל הטובה שיצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא
ראיתי להרב באר יצחק, פי' הפטרות, שדקדק הרב ז"ל אמאי הכניס בין הדבקים שנהנו מזיו השכינה, והוה ליה להסמיך שמצאו נשותיהם בטהרה, ונתעברו מבנים זכרים. ותו מקשים מהיכן ידעו שנתעברו מבנים זכרים. והרב הנז' פירש לפי דרכו וכתב דנשיהם היו בירושלים שחייבות בשמחה, ומיהו אלו הי"ד ימים היו פרושים שהיו מקריבין נדרים ונדבות שלהן ולחנוכת הבית, וא' האיש וא' האשה שנזדווגו טמאים. וביום השמיני שלמה המלך ע"ה שלח העם לאהליהם, פי' נשיהם, לקיים מצות עונה, דעד עתה נאסרו כדי שיהיו טהורים... ואפשר לומר מעין דוגמת דבריו בהקדים מה שאמרו ז"ל שבמדבר קודם העגל בשביל גלוי שכינה לא היה דם נדות, כאשר יראה הרואה במדרש חזית פ' לבבתני ובידי משה שם. עוד נקדים מ"ש הרב כתנות אור פ' נח, דמי שלא פגם אות ברית - בניו זכרים. ומצינו לעובד אדום כי ברכו אלהים בעבור הארון וילדו חמות וז' כלותיה ח' בנים זכרים כל אחד. ועתה יבוא על נכון "וילכו לאהליהם" שמצאו נשותיהן טהורות, והסיבה בעבור גלוי שכינה בחנוכת הבית כמו שהיה במדבר. ויצא בת קול ואמרה שכלם מזומנין לחיי העה"ב, והיא הבחינה העליונה בין לפי הפשט ובין לפי הסוד, וכיון שכן ודאי שיהיו מתעברות מבנים זכרים, אי משום שהיו צדיקים גמורים ומזומנים לחיי העה"ב ע"פ בת קול כמ"ש שם במו"ק. ואי משום קדושת חנוכת הבית ושמחת מצות כבוד הבית וגלוי שכינה. ובהכי אתי שפיר "לאהליהם" - שמצאו נשיהם טהורות מסיבת גלוי שכינה, "ושמחים" - שנהנו מזיו השכינה הם ונשיהם באפ"ס דמי"ם. "וטובי לב" - שנתעברו מבנים זכרים, דהיה פשוט אצלם בעבור חיבת הקדש ומצד הבת קול.
(חיד"א, צוארי שלל, הפטרת שמיני עצרת)
לאהליהם שהלכו ומצאו נשיהם בטהרה שמחים שנהנו מזיו השכינה וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר על כל הטובה שיצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא
"יראה אל עבדיך פעלך והדרך על בניהם"... ומצאתי בגליוני עטרת ראשי אבא מארי זלה"ה שפירש במ"ש פ"ק דמו"ק "וילכו לאהליהם" - שמצאו נשיהם בטהרה, "שמחים" שנהנו מזיו השכינה, "וטובי לב" שכל אחת נתעברה מבן זכר. ואני הדל ברגליו אעבורה למתק הענין במה שפירשתי בעניותי בקונט' צוארי שלל דף קלח, דגילוי שכינה גורם אפס דמי"ם, ובת קול יצא שמזומנים לחיי העה"ב, ומזה מוכרח שנשותיהם בטהרה וילדו בן זכר ע"ש באורך. וזה שאמר "יראה אל עבדיך פעלך" בבנין הבית גילוי שכינה, ומזה נמשך "והדרך על בניהם", שנשותיהם בטהרה וילדו זכרים.
(חיד"א, יוסף תהילות תהלים צ, טז)
שמחים שנהנו מזיו השכינה וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר
ואפשר לומר דמה שנהנו מזיו השכינה דֵין גרמ"א לזכות לבן זכר, כמ"ש פ' רבי עקיבא: "פארן" - שפרו ורבו, ופירש רש"י דבמצות "שובו לאהלכם" נתעברו נשותיהם של כל אחד זכר. וכן גבי עובד אדום, בעבור ארון האלהים נתעברו אשתו וכלותיה ששה בכרס א'.
(חיד"א, חומת אנך, דברי הימים ב' פרק ז)
וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר
ואהא דמלמד שנתעברה כו' שמעתי בשם הרב המובהק המפורסים מוהר"ר נפתלי ב"ר לוי ז"ל מפ"ק עפ"י מ"ש בברכות: ילדה אשתו זכר מברך הטוב והמטיב - הטוב לדידיה ומטיב לדידה. וכאן אמר הכתוב "וטובי לב" קאי על "וילכו לאהליהם", שהי' שניהם טובי לב, האיש והאשה.
(רבי אפרים זלמן מרגליות, שו"ת בית אפרים, אורח חיים, הקדמה, ד"ה וחזרנו [הראשון])
ט. וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר
ובזה יש ליישב הקרא (תהלים קכה, ד-ה) ד"הטיבה ה' לטובים וגו' והמטים עקלקלותם יוליכם וגו' שלום על ישראל", דהנה שמו של הקב"ה שלום, ובשביל שלום איש ואשתו אמר ה' שימחה שמו על המים (שבת קטז ע"א). ואמרו חז"ל ברכות בפ' אין עומדין (לא ע"ב) דחנה אמרה... אם אין אתה נותן לי בנים אני מסתרת עצמי ואי אתה עושה תורתך פלסתר דאמרה "ונקתה ונזרעה זרע". אמנם אם הקב"ה נותן לצדיקים בנים אינם צריכות להסתיר עצמן למען "ונקתה ונזרעה זרע". ולרשעים אפי' אשתו זינתה, הרי כיון שאין הבעל מנוקה מעון אין המים בודקין את אשתו. ועי"ז אדם שיודע בעצמו שאיננו מנוקה מעון ואין המים בודקין אשתו, לא יוסיף חטא על פשע להניח למחות שמו של הקב"ה, ונשאר שמו ב"ה שלם. ובכלל "הטיבה" הוא ברכת בנים כדאיתא במו"ק דף ט על "וטובי לב". ועל זה אמר "הטיבה ה' לטובים", היינו שיהי' להם בנים, "והמטים עקלקלותם יוליכם עם פועלי האון", הרשעה תהי' אשה לרשע, וא"כ לא תבוא לידי שתיית מים המרים ולא ימחה שמו של הקב"ה, ועי"ז יהי' "שלום על ישראל", שמו שלום.
(רבי משה סופר, תורת משה, במדבר פרק ה)
וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר
מה שנאמר (שופטים טז, כה) "קראו לשמשון וישחק וגו' ויצחק" וגו' הוא על דרך "מצחק את רבקה אשתו" (בראשית כו, ח)... וכמו שאמרו בבראשית רבה (פרשה נג, יא): אין מצחק אלא גילוי עריות. וזהו "ויהי כי טוב לבם" (שופטים שם), על דרך "כטוב לב המלך ביין אמר וגו' להביא את ושתי" וגו' (אסתר א, י), שאומות העולם כטוב לבם עוסקים בניאוף בפרהסיא. ובמדרש רות (ו, טו), על פסוק "וייטב לבו" (רות ג, ז), שהיה מבקש אשה, שנאמר (משלי יח, כב) "מצא אשה מצא טוב". וזהו לבו של בועז הצדיק, ביקש אשה לשם שמים, להוציא נפשות יקרות דשלשלת בית דוד העתידים לצאת ממנו, וזהו טוב לבו של צדיק כבועז. וכיוצא בו במועד קטן "וטובי לב" - שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר. כי אף על פי שטוב לב מורה על חשק ותאוה שהלב מלא ממנו, שעל זה נאמר (במדבר טו, לט) "לא תתורו אחרי לבבכם", תאוותן של ישראל - הקב"ה, והוא לבן של ישראל, כמו שאמרו בשיר השירים רבה (ה, ב), ואפילו כשעושין עניני תאוות, כוונתם רק לשם שמים, שהכל בקדושה, ואין בהם לב האבן רק לב בשר, לב להוציא בשר, כמו שאמרו בפסיקתא (עיין זוהר ח"א קלז ע"ב) על פסוק זה. וכל "טוב לבו" היינו שיולידו על ידי זה בנים זכרים נפשות יקרות. אבל טוב לבם דאומות העולם הוא מילוי התאוה עצמה לבד.
(ר' צדוק הכהן מלובלין, ישראל קדושים, אות ה)
וטובי לב שכל אחד ואחד נתעברה אשתו בבן זכר
ובמתן תורה אמרו (רש"י שבת פט: ד"ה שפרו)... דכל אחד נתעברה אשתו בן זכר. וכן איתא במועד קטן על פסוק "וטובי לב", בבנין בית המקדש, כי בשני אלה נתיחדו לעם מיוחד נבדל מכל העמים, והוא עיקרו על ידי אות הברית, המעיד שנבדלים בשורשם מלידה מבטן, דעל כן שייכת התורה להם להיות מורשה לקהלת יעקב ולא עשה כן לכל גוי, וכן בית המקדש להיותו יתברך שוכן עמם גם בתוך טומאתם, ד"צור לבבי וחלקי אלקים לעולם", דחלק ה' עמו, ולעולם קרויים עמו יתברך, דאף על פי שחטא ישראל הוא ובכלל עם ה'. ובאומות בהיפך, אפילו חסידי אומות העולם אינם בכלל עם ה' אלא אם כן יתגיירו ובשם ישראל יכנו.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פוקד עקרים אות ה)
שמחים וכו' וטובי לב וכו' שיצתה בת קול ואמרה להם כולכם מזומנין לחיי העולם הבא וכו' לישראל עמו דאחיל להו עון יום הכפורים
בהא דאמרינן שמחים וטובי לב דאחיל להו על עון דיוה"כ, הנה מבואר דאפילו לרבי דס"ל דיוה"כ מכפר בלא תשובה מ"מ מודה רבי בעבירות דיוה"כ גופיה דאינו מכפר… ותיקשי למה באמת נמחל להם? אך מבואר בהרי"ף שבעין יעקב סוף יומא, דבעשה תשובה מאהבה מכפר וא"צ לכפרת יוה"כ ע"ש. וכיון שהם היו שמחים על המצוה, סימן לדבר שמה שעשו היה הכל מאהבה, היו טובי לב גם כן, שעי"ז נמחל להם אותו העון, כי העבודה בשמחה ובטוב לב מכפרת עון, ונחלו שני עולמות, ע"ד שכתב בספר המקנה: תלמידיו של אברהם אבינו אוכלים בעה"ז, ובזה עצמם הם נוחלים לעוה"ב.
(רבי אפרים זלמן מרגליות, שו"ת בית אפרים, אורח חיים, הקדמה, בסופה)
ב ע"א
ב ע"ב
ג ע"ב
ד ע"א
ה ע"א
ה ע"ב
ו ע"א
ו ע"ב
ז ע"ב
ח ע"א
ח ע"ב
ט ע"א
ט ע"ב
י ע"ב
יא ע"א
יב ע"א
יד ע"א
יד ע"ב
טו ע"א
טו ע"ב
טז ע"א
טז ע"ב
יז ע"א
יז ע"ב
יח ע"א
יח ע"ב
כ ע"א
כ ע"ב
כא ע"ב
כב ע"א
כב ע"ב
כג ע"א
כד ע"א
כד ע"ב
כה ע"א
כה ע"ב
כו ע"א
כז ע"א
כז ע"ב
כח ע"א
כח ע"ב
כט ע"א
והתוס' יום טוב כתב שמי גשמים גזרינן אטו מי קילון, שמי גשמים בעצמם כנ"ל אין כל כך איסור, אבל גזרינן אטו מי קילון. וכתב עוד התוס' יום טוב: הלכך שפיר נקטינן מי קילון אחר מי גשמים. הפירוש הוא, שלעצמו יכול לאמר מי גשמים ומי קילון, פשטים וקבלה ותוכחות. וזהו שכתב "שפיר" הוא לשון תפארת, ותפארת גופא "נקטינן", פירוש - רשאי אתה ללמוד בעצמך ולא לאחרים וד"ל.
או יאמר: בין ממעין שיצא בתחלה - היינו אורות הנובעים ממקום עליון, ובין ממעין שלא יצא בתחלה - כל אדם הירא ה', הוא ממשיך אורות עליונים להשפיע בלב האדם. או יאמר: מעין שיצא בתחלה זה משה, שירותא, מעין שלא יצא בתחלה - זה משיח, סיומא [זוהר ח"ג דף רס ע"ב].
36
37-50
37-52
41-42
46
46
46
46
46
51
51
51
51
51
51
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-53
52-ה:
והנה לדעת ר' יהושע בן לוי, אין מקרא זה מתקיים במחשב הפסד מצוה ושכר עבירה, רק על הנמשך ומשתלשל ממידה זו, כאמור. אמנם ר' ינאי אמר ששם אורחותיו אינו לחשב הפסד מצוה ומקיימה מפני השכר ושכר עבירה והנאתה כנגד הפסדה בגהינם, שאם כן אומרו "אראנו" לא יהיה עליו כמות שהוא, רק שהוא זוכה ועולה עד גדר שיראנו וכו'. אך הוא במדקדק ומחשב בעשותו המצוה באופן ובזמן לא יהיה פנייה זרה בה, ובל ימשך ממנה דבר בלתי הגון, כההוא תלמידא שבכל יומא הוה מקשי ליה, והוא מצוה לחדד את הרב ואת עצמו ולברר וללבן האמת, כי על כן בכה רבי יוחנן על סילוק רשב"ל (בבא מציעא פד ע"א), וביומא דריגלא שהיו באים פנים חדשות הרבה, היה נמנע מהקשות לבל התגאות בעיניהם ולבל יתבייש הרב, נמצא שם הזמן והעת לעשות המצוה שתהיה משוללת מכל סיג וחלאה. ומה הרויח בזה, כי על ידי כן לא נצטרך לומר שהוא מוכן לשכר הכתוב, רק שעליו ממש, במה ששם דרך בעת ראוי, יראנו בישע אלקים. וזהו אומרו "קרי עליה ושם דרך" וכו', כי "עליה" ממש מתקיים זה, ולא נצטרך אל מה שנמשך.
54
54
היוצא מזה דאסור לבייש את הדרשן ברבים ע"י הקושיות להקשות לו דלמא לא יוכל להשיב. עם כל זה מצינו בחולין [פד ע"ב]: דרש רב עינא אפיתחא דבי ריש גלותא השוחט לחולה בשבת חייב לכסות, אמר להו רבה אשתומם קאמר, לישמטו לאמוריה מיניה. ורש"י: אשתומם קאמר, דבר תימה הוא אומר, לישמטו לאמוריה מיניה, לישנא אחרינא: גרסי' אי בשמא קאמר, אם בשמו הוא אומר, לישמטו לאמוריה, ישמטו את האמורא מלפניו לביישו, עיין שם. הרי דמותר לביישו. וע"כ צריך לחלק: היכא דאמר דבר תימא ומתמיה לרבים, שפיר מותר לביישו ודו"ק. או אפשר דשאני התם דרצה להתיר כיסוי בשבת דיש בה חילול שבת, ע"כ הקשה לו מברייתא, והיכא דהוא להסיר מיכשול שפיר מותר לביישו ודו"ק. א"כ נשמע מהדא דהיכא דשומעין דהדרשן דורש דרשות של דופי או מדבר נגד התורה ולומדיה החיוב לביישו ברבים...
ועיין בס' סגולות ישראל ערך בושה, שהביא בשם ס' ערכי עלי [לר"א ביק, אות לה] שהגאון בעל סדר הדורות דרש ברבים, והגאון בעל שאגת ארי' הי' בחור, והקשה לו וסתר דרושו עד שהוכרח להפסיק, ואז לטייה הגאון בעל סדר הדורות שיהי' תמיד נרדף, וכן הוי לי' כנודע שהיה ריב ומדון בכל מקומות רבנותו עד לבסוף ימיו בא למיץ ושם מנוחתו כבוד, עכ"ל. אך עיין חולין [קכד ע"ב] גבי בעא מיניה רב אויא סבא מרבה בר רב הונא כו' אמר ליה עורבא פרח, א"ל רבא בריה ולאו היינו ר"א סבא מפומבדיתא דמשבח לן מר בגויה דגברא רבה הוא, א"ל אני היום סמכוני באשישות ובעאי מינאי מילתא דבעי טעמא, ופירש רש"י: צריכני חיזוק לפי שסר כחי מכח הדרשה שדרשתי היום ברבים דשבת הרגל היתה ע"כ. ואולי לא שאל אותו ברבים. ועיין בחתם סופר שם מה שפירש לשיטת הערוך [ז"ל: נ"ל לומר דר' אוי' אכספי' לר"ה ברבים במאי דשאיל ממנו מילתא דבעי טעמא, ואפשר דלא הוה קאי בהאי מסכתא, וכדאמר ר"ח לרב ריש מס' שבת דאי לאו דרבי גברא רבה הוא אכספתי' ע"ש, וה"נ, ויש בזה כפרת עון להמתבייש, אלא ביום ההוא נתמנה לראש ישיבה, ובלא"ה נתכפרו כל עוונותיו, ולא צריך לכיסופא דיליה. והיינו דאמר עורבא כבר ברח ממנו, עורבא רמז לעונות, היפך מיונה דרמז למצוות כמו "כנפי יונה נחפה בכסף"].
(ב) ודע, שכשהנשמות עושין פירות שעושין רצונו של מקום. אזי מאירין עיני בעל השדה, ויכולין להיות צופין ורואין במקום שצריך. וזה בחי' "שדה צופים" (במדבר כג). אבל כשאין עושין רצונו יתברך חס ושלום, אזי נתחשכים עיניו חס ושלום. וזה בחי' שדה בוכים, כי בכי הוא קילקול הראות.
6-7
6-7
6-7
6-7
אמנם יתבאר על פי מה שכתוב (שחרית לשבת): "ישמח משה במתנת חלקו כי עבד נאמן קראת לו, כליל תפארת בראשו נתתה לו", כי עניין שררות שבציבור מצינו 'עבדות אני נותן לכם' (הוריות י ע"ב), ומכל מקום גם שררות נקראת, דהיינו לענין מה שעול תורה ומצות מוטל עליו יקרא לענין זה שררות, כי הוא דרך מפואר ותפארת מן האדם, אבל העסק בצרכי ציבור בדברים הגשמים הוא עבדות ממש.
ומשה רבינו ע״ה 'צדקת ד' עשה' (דברים לג, כא) לקרבן לעבודת ד' ביראה ודבקות התורה ומצות, 'ומשפטיו עם ישראל' (שם) בענינים הנוגעים לצרכי הגוף. וזהו שכתוב 'ישמח משה במתנת חלקו כי עבד נאמן', שעסק הרבה בצרכי הגוף של ישראל, הוריד את המן והגיז את השלו, וגם 'כליל תפארת' היא ענין השררות בעבודת הקודש ללמד דעת העם.
והנה צרכי הציבור הנצרכים מצד קיום התורה והמצוות, כשאנו מדברים אודותם וקורים את הציבור בשם 'עדה', ראוי לקרותם 'עדת ד״, מפני שהמה דברים המקודשים לשמים. אבל חפצי הגוף, הם המיוחסים להנהגת המדינה בפני עצמה, ראוי להקרות בשם 'עדה' סתם. וזה התפלל משה ש'יפקוד ד' כו' איש על העדה' הסתמית, היודע להיות איש באנשים, ו'יוציאם ויביאם', 'ולא תהיה עדת ד״ היינו צרכי ישראל, יהיה רועה נאמן.
6-7
25-26
ויש לציין הגמרא בפסחים נ"ד: ג' דברים עלו במחשבה ליבראות ואם לא עלו דין הוא שיעלו, על המת שיסריח ועל המת שישתכח מן הלב ועל התבואה שתרקב וי"א על המטבע שיצא. ופירש רש"י ד"ה שיסריח, שאל"כ הקרובין היו מצניעין אותו ורואין את צערן תמיד לפניהם עכ"ל. ומבואר שזהו ג"כ טעם הגזירה על המת שישתכח מן הלב. אבל הגזירה הוא רק במדה שיכול האדם להתקיים אבל חלילה יותר מזה, שכן חובה על האדם שיזכור הוריו וקרוביו אף לאחר שנסתלקו מן העולם. ומבואר בירושלמי נדרים שהאדם מכבד אביו ואמו לאחר מותם יותר מבחייהם.
7-8
7-10
7-10
ג. חנוכת בית המקדש - שמחה כללית של העם בימי קדם. ובפסקי מהרי"ל (סדר נעילה) כתב: ובתקיעה זו מראה שהוא יום טוב, ולהרבות בסעודה בזה הלילה, ונכנסים ימי שמחה, שהיו מחנכין המזבח [והכוונה היא לחנוכת בית המקדש בימי שלמה המלך, כמפורש במלכים א' ח, ב, וס"ה. ועיין שלהי תענית (כו, ב) שחנוכת בית המקדש נקראת יום שמחת לבו של הקב"ה]. ובשבלי הלקט (סימן שכג): מצאתי בשם רבינו שמחה מאישפירא ז"ל, שאין נופלין על פניהם בארבעה ימים שבין יום הכפורים לסוכות, לפני שבהן נשלם בנין בית המקדש שיבנה במהרה בימינו, שנאמר "ויעש שלמה בעת ההיא את החג וכל ישראל עמו וגו' שבעת ימים ושבעת ימים ארבעה עשר יום" [ושהכוונה איננה לשבעת ימים שלאחר חג הסוכות - דבר זה מבואר במועד קטן].
7-16
7-32
10-11
נראה דכל האיחור של בנין הבית ארבע מאות ושמונים שנה הכל נסתעף מחטא העגל, ואלמלא החטא הי' נעשה בנין הבית במוקדם האפשרי... י"ל שאלמלא החטא לא היו צריכין להתעכב במדבר כלל, אלא משה הי' נכנס אתם תיכף לא"י והי' בהמ"ק יורד מלמעלה... והנה נצטוו על מלאכת המשכן ממחרת יוה"כ ברדתו מן ההר עם הלוחות השניים. ובכ"ה בכסליו נשלמה כל המלאכה והי' מונח מקופל עד ניסן כבמדרש (במדבר רבה פ' יג סי' ב), ומצד הסברא כדי שיעמידהו בחודש הרחמים... אלמלא חטא העגל לא הי' המשכן מונח מקופל להמתין לחודש הרחמים.
ולפי הצעות אלה בואו חשבון מה הי' אלמלא חטאו בעגל. והנה עשיית המשכן היתה בהמשך הזמן ממחרת יוה"כ י"א תשרי עד כ"ה כסלו, שהם שני חדשים וחצי, והם ע"ב ימים כנגד מילוי השם הגדול שבו נברא העולם, שהמשכן הי' בדומה לו כבמדרש (במדבר רבה פ' יג). כיצד? י"ט מתשרי, כ"ט ממרחשון, כ"ד מכסלו הרי ע"ב. ולפי"ז מובן, אלמלא חטאו בעגל והי' מצַוֶה להם על מלאכת המשכן ביום י"ז בתמוז, יום בואו עם הלוחות... והיו נשארים י"ב ימים מתמוז, נ"ט ימים מאב ואלול, יום אחד מתשרי הרי ע"ב, נמצא שאז הי' נגמר המשכן באחד בתשרי. ובאשר אלמלא חטאו והיו זכאין, בודאי היתה עמידת המשכן באותו יום, חודש הדין, כי היו זוכין בו מצד הדין, ובו ביום היתה התחלת החנוכה של הנשיאים והי' גמר החנוכה בי"ב לחודש תשרי... והיו נוסעים תיכף לא"י. והנה המהלך מחורב עד קדש ברנע שהלכו אח"כ בשלשה ימים, ק"ו אלמלא חטאו היו מגיעים בשלשה ימים עד מקום בהמ"ק, כי אז לא הי' שייך קדש ברנע, שהרי לא היו צריכין לערוך מלחמה כלל, ותיכף הי' יורד להם המקדש מהשמים, וזה הי' בט"ו בתשרי יום חג הסוכות, והי' נתקיים המקרא בשלימות (שיר השירים א) "הביאני המלך חדריו נגילה ונשמחה בך"...
ולפי"ז מובן שענין בהמ"ק וחג הסוכות שייכים להדדי, וזו היתה הכוונה מראש, אלא שנתקלקל הענין מחמת החטא ונשתהה ארבע מאות ושמונים שנה. ומעתה מובן שהי' שלמה המלך מחכה והולך לגמור הבית בסוכות כמו שהיתה הכוונה לולא דאין מערבין שמחה בשמחה, ע"כ הוצרך שתהי' נגמרת גם שמחת החנוכה בחג הסוכות. וכן יהי' לעתיד, שתתחיל החנוכה בפסח ותימשך עד סוכות לפי פירושי כת ראשונים ז"ל בחנוכה המפורשת ביחזקאל.
12
13-20
והנה ממדרש הנ"ל דברי הערוך מוכרחים שלא היה כליא עורב בבית ראשון, דאל"כ הא היה ברזל, כדתנן במנחות (דף קז ע"א): האומר הרי עלי ברזל מביא אמה על אמה כליא עורב. אך אמרינן במו"ק ששלמה דחי יום הכפור מקמי חנוכת מזבח, מק"ו מקרבן נשיאים שהיא קדושת שעה, ומכ"ש קדושת בית המקדש שהיא קדושה עולמית. והקשו, הא גם קדושת בית שלמה קדושת שעה, דקיימא לן בחורבן בית ראשון בטלה קדושת מקדש, רק בימי עזרא קדשו לעתיד לבא, וכמ"ש הרמב"ם בהלכות בית הבחירה [פ"ו הט"ז]? ומתרצים דזהו חנוכת המזבח היה נעשה תיכף, ואז בחר ה' בציון, ואז היה שבית המקדש יעמוד לעד, ולכך שפט שלמה לקדושת עולמית, אבל אח"כ כשנשא שלמה בת פרעה ואמר ה' "על אפי וחמתי היתה העיר" וכו', אז נולד שוממות העיר, וכדאמרינן (שבת נ ע"ב, סנהדרין קא ע"ב): כשנשא שלמה בת פרעה בא גבריאל ונעץ קנה בים וכו'.
וא"כ אתי שפיר דברי הערוך, כי מתחלה בעת בנין היה חושב שלמה שלא יחרב הבית, ולא חשש ליתן בראש מקדש ברזל לכליא עורב, כי מה איכפת ליה לאדום, הלא לא יחרב הבית. אמנם בעו"ה כאשר גרם החטא ונאמר לו "כי על אפי וחמתי היתה העיר הזאת", ידע ברוח הקדש שיחרב הבית, כאשר ישיר שירו בשיר השירים הכל על גלות ישראל, "השבעתי אתכם בנות ירושלים", א"כ תיכף הוסר הכליא עורב המרמז על אדום, אשר חרוב יחרב הבית ויהיה בעו"ה אבן נגף לישראל, ולכך צדקו ודבר ה' אמת בפי ערוך, כי מתחלה היה אמה כליא עורב ואח"כ הסיר אותו.
16
16
16
16
16
16-18
ענין הכרת הוא, שכל נפשות ישראל הם אחדות גמור ושיעור קומה אחד, וכמו בדרך משל, שיירא ההולכת במדבר בין חיות רעות ועמהם כלי זיין ושאר תחבולות, ויראים החיות רעות להתקרב להם, ובנסעם מאותו המקום שחנו ונשאר שם איש אחד במקומו הראשון לבדו, הנה מיד הוא מומת מן החיות עבור שנבדל מסייעתו. וכך הוא הענין במי שאינו מתענה ביום הכיפורים, כי בכל השנה היה מתאחד עם נפשות כל ישראל, וביום הכיפורים נתעלו כל נפשותם במקום שאין בו לא אכילה ולא שתיה ושאר דברים ונתעלו לפני ה', וזה סוד העינוי ביום הכיפורים, ומי שאינו מתענה נשאר במקומו הראשון ונבדל מהכלל, ומיד הוא מסוכן ונכרת מעמו. לזה אמר "כי כל הנפש אשר לא תעונה ונכרתה מעמיה" ר"ל שנבדל מנפשות שאר ישראל, וזהו סיבת מיתתו...
והנה בחנוכת הבית שלרוב שמחתם אכלו ביום הכיפורים, ודאגו אולי עשו שלא כדין, ואפילו הכי לא היה שם עונש ומחל להם הקב"ה. והענין הוא, כיון שענין כרת באכילה ביום הכיפורים מצד שנבדל מכלל נפשות ישראל, וכיון ששם כל ישראל אכלו לכן ניצולו מהעונש, ולז"א כולכם מזומנים לעולם הבא, ר"ל מצד היות כולכם באיסור זה לכן נמחל לכם.
16-18
16-18
16-19
16-22
18-19
18-19
18-19
18-22
אך קשה לי, איך ילפו ק"ו מחנוכת משכן, הא אמרו בהוריות [ו ע"ב]: מה ראה משה לעשות שנים עשר ימי חנוכה הלא שלמה עשה ז' ימי חנוכה, עיין שם ב'חק נתן', דשלמה עשה כהוגן דוקא ז', ורק על משה החידוש דעשה יותר. ובאמת משה לא עשה מעצמו כלום, רק עפ"י הדיבור עשה, כמפורש בקרא [במדבר ז, יא]: "ויאמר ה' אל משה נשיא אחד ליום נשיא אחד ליום", ועיי"ש בפירוש רש"י, דמשה לא קיבל מידם עד שנאמר לו מפי הגבורה. וכן הוא במדרש רבה [סו"פ יב]. [ומהאי טעמא פליאים לי דברי המהרש"א במו"ק שם, שכתב דלא למדו מקרבנות ציבור של שבת משום דהוי ממצות הקב"ה עלינו, משא"כ בקרבנות ציבור דחנוכה היה מעצמם בלי ציווי משום שמחה, אבל מקרבן יחיד דנשיאים במשכן דכמו כן היה בלי ציווי שפיר יליף, עכ"ד. והוא הפלא ופלא, דמקרא מלא הוא "ויאמר ה' אל משה" וגו', וצע"ג]. ורק הגמ' קמתמה מ"ט על הקב"ה, עיין שם. עכ"פ חידוש היה במשכן ומחידוש לא ילפינן. גם הא קיי"ל דורות משעה לא ילפינן. וצ"ע.
21-22
21-22
21-22
22
22
32-33
32-35
32-35
33-34
33-34
33-34
33-34
33-34
33-36