Halacha Brura and Berur Halacha
לקט באורי אגדות ממסכת תענית
Institute
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה
ב ע"א
[תענית]
וסוד עיקר התענית על כל זה הוא מזבח מוכן לכפר על חטאתיו. כי במיעוט אכילה ושתיה מתמעט מחלבו, ומקריב אותו במיעוטו בתפלתו לפני אלקיו, והיה לפנות ערב כגבור עליו חולשת האברים, אש שלהבת יסודתו תוקד בו, לא תכבה לאכול ולהמעיט חלבו ודמו. והסוד האמיתי, כשם שיש איברים למעלה וענינים ידועים לאכול הקרבן מתוך האש, כן יש למטה איברים וענינים ידועים באדם ואוכלים חלבו ודמו וממעטין אותו. כשם שהעשן האש עולה מתוך הקרבן, כן רוח האדם יוצא לחוץ ועולה והוא ריח ניחוח לה'. כל זה ביום התענית. והאדם צריך לכוין רוחו ונשמתו לכל הדברים האלה, ולכונן עצמו לפני אלקיו כאילו הוא מזבח כפרה מוכן לפניו, ולבקש ממנו סליחה בבנות מזבח גופו לפניו בכל סדריו ועניניו, ונסלח לו מחטאתו אשר חטא. הרי לך מזבח שלם בכל עניניו וסודותיו, ככל אשר יהיה לפני ה', החלב והדם האש והעשן והריח הכל תמים לפני ה'. ובמזבח הזה יקרב כל הקרבנות שבעולם, כי בהכינו המזבח הזה יקריב קרבנו.
(רבי מאיר אבן גבאי, תולעת יעקב, סוד התענית, עמ' קכד במהד' תשנ"ו [הובא בשל"ה, פרשת ויקרא, דרך חיים תוכחת מוסר, אות לא במהד' יד רמה])
...שצריך להרחיק ממנו כל אשר תאוה נפשו אפילו דברים שאין בהם איסור, כדי לענות אדם נפשו. ולא יחוס ולא יחמול עליו לומר: למה יענה נפשו ללא דבר, וה' הרשהו לתאבון זה? והנה, הגם שעינוי זה היא לנפש, עיקרו היא לאותו המתלוה לה, שהם כוחות המסיתים שזכרנו, והוא סוד התענית, שיתענה האדם לאבד כח הרע הדבוק בו, שהוא כח המסית האמור.
(רבי חיים בן עטר, אור החיים, דברים, פרק יג, ז)
ותענית סגולה לכפרה, כמש"כ הר"מ הל' תענית. ובשאלתות דר"א פ' ויקהל כתב דתענית מועיל ליענות בצערא כמו דאשכחן ביוהכ"פ דתענית מועיל לכפרת עון.
(נצי"ב, העמק דבר, ויקרא, פרק כג, כח)
מיום טוב האחרון של חג
ענין ברכות גשמים ביום הזה [שמיני עצרת]
- כי גשמים הוא השפעת חיות הנבראים, וביום הזה, אחר יום הכפורים וחג הסוכות, נקלט חיות חדשה בלב נפשות ישראל, להיות נקלטים כל השבע מדות שבקדושה בלב בהתחדשות קבלה של דברי תורה בלב. וזהו ענין ירידת גשמים ביום הזה, השפעת טיפה של חיים בלב. ועל יום זה רמזו חז"ל גדול יום הגשמים [לקמן ז ע"א-ח ע"א] (כדאיתא בספר הקדוש עבודת ישראל
[עי' לקט ביאורי אגדות לקמן ז ע"א] ).
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, שמיני עצרת [נדפס אחרי פרשת האזינו], אות לה)
אמר לו רבי יהושע הואיל ואין הגשמים אלא סימן קללה בחג למה הוא מזכיר אמר לו רבי אליעזר אף אני לא אמרתי לשאול אלא להזכיר משיב הרוח ומוריד הגשם בעונתו
ואינו מובן, הלוא ניסוך המים כל ימי החג כדי שיתברכו גשמי שנה, וכן ד' המינים במים לרצות על המים [לקמן ב ע"ב], אלמא שאין מקפידין על הא דגשמים סימן קללה בחג. וגם דברי ר"א אינם מובנים, הלוא מצינו (לקמן כד ע"א) באמוראים שירדו לפני התיבה ואמרו משיב הרוח ונשב זיקא, מוריד הגשם ונחת מיטרא, אלמא דמשמע נמי השתא ולא בעונתו דוקא.
(רבי שמואל בורנשטיין, שם משמואל, מועדים, שמיני עצרת ושמחת תורה, שנת תרעג)
הואיל ואין הגשמים אלא סימן קללה בחג
שאין אומרים "אדון המושיע" שמיירי במים קודם ששי לחג, כי המים הם סימן קללה בחג, אבל בששי אין קפידא, דכבר רומז הכתוב ביה נסוך מים, דכתיב ביה (במדבר כט, לא) "ונסכיה", רצה לומר שני ניסוכים.
(מטה משה, עמוד העבודה, ארבעת המינים, הושענא רבה, שמיני עצרת סימן תתקנו)
נקדים מה שקשה לכאורה על הא דאיתא במדרש דלוקחין בחג ערבה הגדילה על המים כדי לרצות הקב"ה שיברך את הארץ במים, וכן כתב נמי הבחיי (ויקרא כג, מ), וקשה, הלא קיימא לן גשמים בחג סימן קללה ודומה לעבד שמוזג כוס לרבו ושופך לו קיתון על פניו, אם כן האיך נתפלל בחג עצמו על המים בדבר שאין חפצנו בה, והוי חלילה כתפילת שוא? ונראה לי לתרץ... דמה שאנו מתפללין על הגשמים בחג, היינו כדי שירד על ארץ האומות, ולכן מקריבין נמי שבעים פרים בשבילם.
(רבי פנחס בר' פילטא, ברית שלום, פרשת אמור, פרק כג, מ)
במשנה והלוא אין הגשמים אלא סימן קללה בחג למה הוא מזכיר. ולכאורה קשה הלוא ר' אליעזר מניסוך המים יליף או מלולב, שאמרה תורה נסכו לפני מים בחג כדי שיתברכו לכם גשמי שנה, וד' מינים באים לרצות על המים, הרי שהתורה לא הקפידה ע"ז.
(רבי שמואל בורנשטיין, שם משמואל, מועדים, שמיני עצרת ושמחת תורה, שנת תרעב)
וכן באליהו בהר הכרמל, מה פריך היכי שמעי ליה ישראל ועבדי שחוטי חוץ... שלא מצינו כלל בפסוק שאחרים עסקו בעבודות של הקרבת הפר... כי אם מה שאמר להם שייצקו את ארבעת הכדים מים וישנו וישלשו, שכן עשו. ובודאי לא משמע דאהא קאמר היכי סמכי עליה, משום איסור של ניסוך המים בחוץ... הרי עיקר הדין הוא, שגם המחייב בניסוך המים בחוץ אינו מחייב כי אם במי החג בחג... ובודאי עובדא דאליהו לא היתה בחג, שחוץ ממה שאין מקום לשער שהיתה דוקא בחג כדי להקשות מזה, עוד מוכרח מהענין שלא היה בחג, שהרי כל הענין בירידת גשמים מיירי: "לך הראה אל אחאב ואתנה מטר על פני האדמה", ואח"כ נתברכה הארץ מיד בהמון הגשם, וגשמים בחג הם סימן קללה, כתענית ב, א, ועונת גשמים בא"י מתחלת בחשוון, לדינא בז' בו ולשום תנא לא קודם מג' בו, וסימן של עצירת גשמים לא יוקדם מי"ז בו, שהיחידים מתחילים להתענות, כדמוכח התם דף י ע"א, ובודאי לא היה בחג.
(ראי"ה קוק, משפט כהן, סי' קמד, אות יח)
בתורת כהנים, בחוקותי, פרשתא א פרק א: "ברביעיות, אתה אומר ברביעיות או אינו אלא בערבי שבתות? אמרו: אפילו שנים כשני אליהו וגשמים יורדים בערבי שבתות, אינו אלא סימן קללה". ובביאור בעל החפץ חיים שם ביאר: "שהוא מופת שאינם נשלחים מההשגחה מאתו יתברך, אחר שהוא מבטלם עי"ז מרצונו יתברך".
(שיחות הרב צבי יהודה, בחקתי, עמ' 293, הערה 2)
הואיל ואין הגשמים אלא סימן קללה בחג למה הוא מזכיר
נשאלתי מאת הרב הגאון המפורסם מוה"ר חיים ברלין... בביאור לשון הרמב"ם שבפירוש המשניות לסוכה (סוף פ"ב) שכתב שם וז"ל: וירידת גשמים בתחלת הסוכות רמז כי ה' אינו מקבל מעשיהם ברצון. וקשה טובא, מאי שנא בתחלת הסוכות דוקא, הא בכל ימי הסוכות אמרו כן במשנה שם משלו משל וכו' לעבד שמזג כוס... אעתיק בזה תורף דבריו מ"ש לי בזה, והוא דאפשר שדעת הרמב"ם דלא שייך ענין המשל דשפיכת הקיתון אלא במצוה שהיא חובה עליו וא"א לו להפטר הימנה, ואם הקב"ה מעכב עליו מלעשותה הרי הוא דומה לעבד שמזג כוס לרבו... אבל במצוה שאינה חובה עליו לקיימה גם בלעדי העיכוב שמעכבין אותו מן השמים לעשותה אינו דומה לשפיכת קיתון דרב לעבד כלל ואינו סימן קללה. אמור מעתה דמצות סוכה שאינה חובה עליו מה"ת אלא בלילה ראשונה בלבד אבל בשאר ז' הימים אי בעי אכיל ואי בעי לא אכיל, שפיר כתב הרמב"ם דרק בתחלת הסוכות דהיינו לילה ראשונה דאז חובה עליו לאכול כזית בסוכה איכא רמז בירידת הגשמים שאינו מקבל מעשיהם ברצון דומיא דשפיכת קיתון אבל לא בשאר הימים. אבל קשה ע"ז ממשנה דתענית דהקשה ר"י לר"א... הואיל והגשמים סימן קללה בחג למה הוא מזכיר, ואם כדברי הרמב"ם הנ"ל תו אין מקום לקושיא זו דהרי הזכרת גשמים אינה מבערב אלא מתפלת מוסף ואילך וכבר עברה הלילה ראשונה ושוב לא הוי סימן קללה כלל לפי דבריו. ונראה ליישב דקושית ר"י לר"א אזלא דוקא לר"א לשיטתו דס"ל בפ' הישן דחייב אדם לאכול י"ד סעודות בסוכה א"כ לדידיה הוי סימן קללה בגשמים כל ימי החג אבל אנן לא קיי"ל כר"א בהא מילתא. א"כ שפיר כתב הרמב"ם... שהסימן קללה הוא דוקא בתחלת הסוכות דהיינו לילה ראשונה.... מ"מ יקשה הא אי אמר שלא אישן ג' ימים מלקין אותו וכו' שא"א לג' ימים בלא שינה, ושינה הא אסור חוץ לסוכה כל ימי החג אפילו לדידן, וא"כ אפי לדידן נמי הוי כל ימי החג סימן קללה לגבי שינה. ותו תיקשי על ר"י דהוא ודאי לא ס"ל כר"א לחייב אדם לאכול י"ד סעודות בסוכה וא"כ למה סובר דהזכרת גשם הוא מיו"ט האחרון של חג. ע"כ לשונו...
(ר' יעקב חיים גולדשלאג, שו"ת ויחי יעקב, או"ח סי' לו)
ביום טוב ראשון של פסח הראשון מזכיר האחרון אינו מזכיר
...דהיכא דלא כתיב "ראשון" לא שייך לכתוב על השני "אחרון" אם לא שיש אמצעי. אבל היכא דכתיב "הראשון" כתיב על השני "אחרון". וכן הוא... במשנה תענית פרק א משנה ב: הראשון מזכיר האחרון אינו מזכיר.
(נצי"ב, העמק דבר, הקדמה - קדמת העמק, אות י)
מזכירין גבורות גשמים בתחיית המתים וכו' שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים מפתח של חיה ומפתח של תחיית המתים
"ממגד שמים מטל"... ולי נראה, שהדבר המיוחד והחשוב הזה נקרא "מגד" מלשון "מגיד"... "מגד" הוא דבר מיוחד הניתן לשם אדם או דבר או אירוע מיוחד, והוא "מגיד" משהו. וכאן, אומר משה, שהקב"ה מברך בהתמדה את נחלת יוסף בדבר המיוחד והמשובח שיש בשמים ובארץ, דהיינו המים, שבלעדיהם אין חיים וקיום לעולם, כמו שאמרו חז"ל: "מזכירין גבורות גשמים [בשמונה עשרה] בתחיית המתים", מפני שהגשמים והמים שקולים כתחיית המתים. וכן אמר ר' יוחנן: "שלושה מפתחות בידו של הקב"ה, שלא נמסרו ביד שליח, ואלו הן: מפתח של גשמים, ומפתח של חיה [לידה], ומפתח של תחיית המתים". והרי שלושתם עניינים של חיים ומוות. והגשמים והטל והמים מגידים ומכריזים על גדולת וגבורת ה', כמו שכתוב (תהלים יט, ב): "השמים מספרים כבוד א-ל, ומעשה ידיו מגיד הרקיע", וכן על אהבתו ליוסף שנתברך במגד זה.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, דברים, עמ' שפג)
מאי גבורות גשמים אמר רבי יוחנן מפני שיורדין בגבורה
ויתכן כי טעם "ויגברו", שהיו באים בשטף ועוקרים האילנות ומפילים הבנינים, כי לכח יקראו גבורה, בעבור כי הגבורה בכח, וכן גם גברו חיל (איוב כא, ז), והגביר ברית לרבים שבוע אחד (דניאל ט, כז), יעמידנו בחוזק. ולשון חכמים גבורת גשמים, מפני שיורדין בגבורה.
(רמב"ן בראשית פרק ז, יח)
"גבורות גשמים, א"ר יוחנן מפני שיורדים בגבורה". וכן בזוהר (בראשית דף לב): שיורדים מסטרא דגבורה. השפע היורד ממרום, מצד חסד הבורא יתברך, הוא מוכן לרדת באופן שיהיה גמור בעניינו, שיוכל האדם ליהנות ממנו מיד, כענין המן שהיה גמור ומוכן להנאתו. אך מדת הגבורה פועלת היא הרבה עיכובים וצמצומים, באופן שיהיה צריך הרבה מדרגות, עד שיבוא לכלל הנאה ע"י עבודת האדם. וכן הוא גם בשלמות הרוחנית, שהשפע היורד מן השמים ע"י קדושת התורה לשלמות הרוחנית היה ראוי שירד באופן גמור, עד שיהיה האדם מוכן על ידו לשלמותו בלא עבודה וטורח, אבל מצד מדת הגבורה נתגלו הענינים במלבושים ומסכים, עד שהאדם צריך לעבדה ולשמרה, ברמ"ח מ"ע ושס"ה ל"ת, ואך אז יקבל שלמותו. ועל כן נמשל שפע התורה לגשמים, "יערף כמטר לקחי".
(ראי"ה קוק, עולת ראיה, חלק א, עמוד רע)
שיורדין בגבורה וכו' מפתח של גשמים
אמרו חז"ל (סוכה מה ע"א): "בכל יום [בסוכות] מקיפין את המזבח פעם אחת ואומרים... 'אני והו הושיעה נא...'". וכתבו תוספות (ד"ה אני והו): "...משום דדרשינן באיכה רבתי קרא דכתיב ביחזקאל (א, א): 'ואני בתוך הגולה...' [וכן] וקרא דכתיב בירמיה (מ, א): 'והוא אסור בָאזִקִים', כביכול הוא [הקב"ה] בעצמו [בתוך הגולה, ואסור], והיינו הושענא, שיושיע לעצמו", מפני ששפלותם של ישראל היא חילול השם, וכאילו הוא כבול ואסור וחסר אונים, ח"ו. ולכן בסוכות, כשמתפללים לגשם, שמפתחו נתון רק להקב"ה, ושמסמל את כוחו ואת גבורתו, מזכירים את ה': "אני והו הושיעה נא". כלומר, אל תביא את עצמך לידי חילול שמך ע"י מה שנראה כחולשתך.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, דברים, עמ' שה)
אתיא חקר חקר מברייתו של עולם
"ואד יעלה מן הארץ והשקה את כל פני האדמה" - כלומר אשר לא תוכל להיות השקת פני אדמה בגשמי רצון ברכה ונדבה אם לא באדים העולים מן הארץ, כי אד לשון שבר מלשון "כי קרוב יום אידם" וגו' (דברים לב, לה), כי המשבר ומכניע תאוות מורשי לבבו הבאים מכוחות הדין, לה' אל עליון, זה הגורם להוריד על הארץ מטר השמים שהוא מיתוק הדין ברחמים. ועל כן אמרו חז"ל... אתיא חקר חקר מברייתו של עולם, כי ברייתו של עולם כן היה ששיתף רחמים בדין. על כן אמרו (לקמן ז ע"ב): גדול יום הגשמים כיום שנבראו שמים וארץ.
(רבי חיים טירר, באר מים חיים בראשית, פרק ב, ו)
ולעבדו בכל לבבכם וכו' עבודה שהיא בלב
וביה "ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך", ולית עבודה אלא צלותא, דביה צריך בר נש למהוי כעבד המסדר שבחיו לפני רבו וכעבד השואל פרס מרבו וכעבד המקבל פרס מרבו והולך לו. אבל בשבת מלכתא דשלטא ביה אילנא דחיי ולא עץ הדעת טוב ורע, אוקמוה דאין משתמשין באילן שום שימוש. וכל המשתמש בתגא חלף.
(זוהר חדש, תיקונים כרך ב דף עז ע"א [הובא בשל"ה, מסכת חולין, פרק תורה אור, אות קה])
ונשוב אל ענין הפרק, והוא להזהיר שישים האדם מחשבתו בה' לבדו אחר שהגיע אל ידיעתו כמו שבארנו, וזאת היא העבודה המיוחדת במשיגי האמתות, וכל אשר יוסיפו לחשוב בו ולעמוד אצלו תוסיף עבודתם... ואמנם ראוי להתחיל בזה המין מן העבודה אחר הציור השכלי, והיה כאשר תשיג ה' ומעשיו כפי מה שישכלהו השכל, אחר כן תתחיל להימסר אליו ותשתדל להתקרב לו ותחזק הדבוק אשר בינך ובינו, והוא השכל, אמר "אתה הראת לדעת" וגו'... והנה בארה התורה כי זאת העבודה האחרונה אשר העירונו עליה בזה הפרק, לא תהיה אלא אחר ההשגה. אמר "לאהבה את ה' אלקיכם ולעבדו בכל לבבכם ובכל נפשכם". והנה בארנו פעמים רבות כי האהבה היא כפי ההשגה, ואחר האהבה תהיה העבודה ההיא, אשר כבר העירו רז"ל עליה, ואמרו זו עבודה שבלב, והיא אצלי שישים האדם כל מחשבתו במושכל הראשון, ולהתבודד בה כפי היכולת... התבאר כי הכוונה אחר ההשגה היא להימסר אליו, ולהשים המחשבה השכלית בחשקו תמיד, וזה ישלם על הרוב בבדידות ובהתפרדות, ומפני זה ירבה כל חסיד להפרד ולהתבודד ולא יתחבר עם אדם רק לצורך הכרחי.
(מורה נבוכים חלק ג פרק נא)
ולעבדו בכל לבבכם איזו היא עבודה שהיא בלב הוי אומר זו תפלה
...שהתפלה היא במקום הקרבן, דכתיב "ונשלמה פרים שפתינו" (הושע יד), וכתיב "ולעבדו בכל לבבכם", וכי יש עבודה בלב? אלא איזו היא עבודה שהיא בלב? הוי אומר זו תפלה. ולכך צריך ליזהר שתהא דוגמת הקרבן, בכוונה, ולא יערב בה מחשבה אחרת כמו מחשבה שפוסלת בקדשים. ומעומד, דומיא דעבודה דכתיב "לעמוד לשרת". והשוואת הרגלים, ככהנים בשעת העבודה. וקביעות מקום, כמו הקרבנות, שכל אחד קבוע מקומו לשחיטתו ומתן דמיו. ושלא יחוץ דבר בינו לבין הקיר ובינו לקרקע, דוגמת הקרבן שחציצה פוסלת בינו לבין הכלי ובינו לרצפה. וראוי הוא שיהיו לו מלבושים נאים מיוחדים לתפלה כגון בגדי כהונה, אלא שאין כל אדם יכול לבזבז על זה, ומ"מ טוב לו שיהיו לו מכנסים מיוחדים לתפלה משום נקיות. ואחר שיעשה דוגמת הקרבן, עולה לריח ניחוח למקום, שהקרבן עולה והמלאך עושה אותו כתר לקונו.
(טור אורח חיים סימן צח [הובא בשל"ה, מסכת תענית, פרק נר מצוה, אות ל])
רז"ל אמרו: 'ולעבדו בכל לבבכם' - איזוהי עבודה שהיא בלב, הוי אומר זוהי תפילה... שצריך האדם לעבוד עבודה גדולה בלב, ולהיות גבור כארי להתעורר, שלא יעלה על מחשבתו שום מחשבת חוץ. ואם לא יוכל לפנות לבבו מהמחשבות בשעת התפילה, יבקש תחבולות ועצות, כגון שיחשוב: הבורא יתברך נצב נגדי, ומביט מוצא שפתי, ובוחן מחשבת לבי, ויחרד ויתמלא רתת וזיע. וכל ההמצאות שיוכל לעשות להתגבר להוציא המחשבה זרה יעשה. ואחר כך יהיה גבור כארי להיפך, לחשוב מחשבות ביאור המלות, וישפוך שיחו ורוחו לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה השומע תפילות, ויכול על כל היכולת. ובאמת, לעשות כן, הוא עבודה גדולה, להכניע הקליפות, הם הם המביאות ומפגלות המחשבה. זהו פירושם של רז"ל שקראו התפילה עבודה בלב, כי היא עבודה גדולה, עבודת הקודש.
(של"ה, מסכת תמיד, פרק נר מצוה, אות י במהד' יד רמה)
איזו היא עבודה שהיא בלב הוי אומר זו תפלה
התפלה ודאי היא העבודה העולה על הלב, וכמו שאמרו: תפלה בלא כוונה כגוף בלא נשמה. ואמרו רז"ל: אי זו היא העבודה שבלב? זו תפלה. והוא מה שיצדק עליו "על מוקדה על המזבח וגו' ואש המזבח תוקד בו", כי דברי התפלה צריכין חמום, והמתפלל בכוונה גמורה אש מפיו תאכל וגחלים בערו ממנו, והמזבח עצמו שהוא הלב מתלהב ועולה עמהם... ותחלה אומַר שהראוי לדקדק ולהקשות בענין התפלה, כי אחר שהתפלות הם בקשת הצרכים... והיו הצרכים ההם ענינים זמניים, כי הם הנדרשים ומבוקשים דרך בקשה ותפלה... אם כן למה תהיה התפלה אחת מהמצוות, כמו שחשבוה כל המחברים ז"ל. אמרו (רמב"ם הל' תפלה פ"א): מצות עשה להתפלל בכל יום, דכתיב (שמות כג) "ועבדתם את ה' אלקיכם", ונאמר "ולעבדו בכל לבבכם" אי זו היא עבודה שבלב? זו תפלה. הנה הראוי הוא שתבוא המצוה די שום אינש לא יבעא בעו מזולתו יתעלה... אבל אם לא ירצה לבקש אותו ולהתפלל עליו, יהיה הרשות בידו... מה המצוה הזאת ומה טעם יש בה? אם יש להם צער או צורך, יבקשו עליו רחמים אם ירצו, ומאי איכפת ליה להקב"ה אם ישמעו ואם יחדלו? אמנם הראוי שייוודע בזה הוא שענין התפילות הוא כענין הקרבנות. וזה, כי כמו שהקרבנות עיקר כוונתם הוא לתכליות הטובים הנמשכים מהם, לא אל עצמותם ממש... כן הוא ענין התפילה, שאם יש בעיקרה הרבה צורך ותועלת, אין הכוונה בה לבד אל תועלת עצמה, כי גם אל הענינים הגדולים הנקשרים בה והנמשכים אליה. והוא כי התפילה עניינה הוא בקשת דבר בחוזק בטחון... אילנא דין רבא ותקיף, עיקר נופו הוא בלב, וכמו שאמר אי זו עבודה שבלב זו תפלה כנזכר, ברם עיקר שרשוהי הם שלש פינות עצומות אשר עליהם נבנתה האמונה האלקית. כי המבקש אותו יתברך בחוזק הבטחון, חוייב שתוקדם אליו הודאתו בשהוא יתעלה נמצא, ושהוא יכול לעשות בקשתו, וכי הוא משגיח ורוצה בטוב מבוקשיו. והם הדברים שצריך האדם לסדרם תחלה לבקשת צרכיו, לפי שמציאותם הכרחי למי שמבקשים ממנו דבר, שאם לא כן מי יתפלל לו?
(ר"י עראמה, עקידת יצחק, ויקרא שער נח, דף יג ע"ב-יד ע"א במהד' תרנ"ח) ובפ"ק דתענית: תניא לאהבה את ה' אלקיכם ולעבדו... איזה עבודה שהיא בלב הוי אומר זו תפלה, הרי התפלה היא עבודה אל ה' יתברך. ומה שנקרא התפלה עבודה... כי התפלה שמתפלל האדם אל ה' יתברך מורה שהאדם נתלה בו יתברך וצריך אליו ואין לו קיום זולתו, והנה זהו אלהותו יתברך, שכל הנמצאים צריכים אליו ותלויים בו יתברך עד שהכל אל ה' יתברך. ולפיכך התפלה היא עבודה אל ה' יתברך ולא היראה מן ה' יתברך, שאין זה נקרא עבודה, כי אין זה מורה שהאדם נתלה בו יתברך, אבל התפלה מורה שהאדם נתלה בו יתברך והוא יתברך הכל ברוך הוא וברוך שמו על הכל. שכל ענין התפלה שהוא מתפלל אל ה' יתברך, לפי שהוא צריך אל ה' יתברך, נתלה בו יתברך ואין קיום לו בעצמו כי אם בו יתברך, ולכך מתפלל אליו על כל צרכו, וכאשר האדם נתלה בו יתברך כאלו הוא נקרב אליו, שכל אשר הוא תולה באחר הוא נקרב נמסר אליו, ולפיכך התפלה היא עבודה גמורה אל ה' יתברך. [וביאר ר"א בר שאול:] התפלה מעמיקה בלב המתפלל את הכרת התלות בבורא ואת הכרח הזיקה אליו. ומשבא האדם לידי הכרה על תלותו הגמורה בבוראו, בעצם חייו ובכל הנצרך לו לקיומו, והכרת התלות מתפשטת בלבו כדי הרגשה חיה, הריהו מופנה ופונה לקראת בוראו, גובר על כל מעצור ומרחק וחש בקרבת אלקים, וטוב לו ואור לו בזיו השכינה, בן חורין מן האשליה של "כחי ועוצם ידי", נגאל מן המיצר של בדידותו האנוכית, בוטח בה'.
(מהר"ל, נתיבות עולם, נתיב העבודה, פרק ג; רבי אלימלך בר שאול, מצוה ולב ח"ב עמ' 81)
'לאהבה אותו ולעבוד את ה' אלקיך בכל לבבך ובכל נפשך' - הזכיר עבודה אצל אהבה, ולא הזכיר אצל יראה, כי עיקר העבודה הוא בלב, וכמו שאמרו רז"ל איזה עבודה שהיא בלב, הוי אומר זו תפלה. ביאור דבריהם, כי להיות כוונת הלב שלא יפנה אנה ואנה לשום מחשבה, רק לכוונת התפלה, ולהיות שמח ודבק בו יתברך, היא עבודה גדולה בלי ערך, שלא יתור הלב. והרבה צריך האדם להרגיל את עצמו, שיהיה לבו דבוק תמיד, ולא יהיה בלבו פניית מחשבת חוץ. על כן אמרו, התפלה היא עבודה גדולה בלב, שיהיה מחשבתו תמיד דבוקה בכוונת המלות. וכן אני אומר לכל העבודות הנכללות בענין אהבה הפנימיית, כאשר פירשתי, שיהיה עבודה בשמחה ובטוב לבב, בדביקה וחשיקה וחפיצה, היא עבודה גדולה עבודת הקודש. ועל כן אמר 'בכל לבבך ובכל נפשך'. על כן לא זכר כאן 'בכל מאדך', כמו שזכר בקריאת שמע (דברים ו, ה) 'ואהבת את ה' אלקיך' וגו', כי באמת הכל בכלל אהבה, המוסר גופו ונפשו ומאודו בשביל קדושת שמו יתברך, אבל להיות נקרא עבודה 'אהבה', כשמוסר ממונו באמת הוא אהבה, אבל אינה עבודה קשה בעצם כמו עבודה שבלב, דהיינו 'בכל לבבך ובכל נפשך'. וכן בפרשת 'והיה אם שמוע' כתיב (שם יא, יג) 'ולעבדו בכל לבבכם ובכל נפשכם', ולא כתיב 'בכל מאדכם', היינו מטעם זה, שהזכיר שם לשון עבודה.
(של"ה, עשרה מאמרות, מאמר שלישי ורביעי, אות קמד)
מצינו תרי פסוקי דסתרי אהדדי לכאורה: כתיב (תהלים ק, ב) 'עבדו את ה' בשמחה', וכתיב (שם ב, יא) 'עבדו את ה' ביראה'. על דרך הפשט נוכל לומר על התפלה שהוא עבודה שבלב. ואמרו רז"ל (יבמות קה ע"ב): צריך ליתן עיניו למטה ולבו למעלה. וענין עיניו הוא שיזכור האדם בשפלותו הוא שיעמוד לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה רם ונשא, גם יזכור בעונותיו ואז יתמלא יראה ופחד ויעבוד ביראה. אחר כך ישים לבו למעלה להרהר בגדולות הבורא יתברך וביכלתו, וכי הוא יתברך האל הגדול הגבור והנורא, סיבת כל הסיבות ועילת כל העילות וכיוצא בזה, ואז יעבוד בשמחה. הרי עיניו למטה מצדינו הוא ביראה, והלב למעלה מצדו יתברך, והוא בשמחה, "עוז וחדוה במקומו".
(של"ה, פרשת בשלח, תורה אור, אות י)
גם העבודה שבלבנו היא התפילה במקום קרבן (ברכות כו א; זהר ח"ב דף כ' ע"ב) המקרב והמדבק אותנו בו יתברך. צריך להיות תפילה בכוונה (ירושלמי ברכות פ"א ה"ב), ואז היא גוף בנשמה (אברבנאל אבות פ"ב מי"ג). וגופניות התפילה היא סידורה, כפי אשר סדרו לנו חז"ל באימה וביראה, ונשמתה היא כוונת סודות התפילה.
(של"ה, תולדות אדם, פתיחה, אות יג)
תפלה נכלל בה העבודה, כמו שאמרו רז"ל: איזה עבודה שהיא בלב הוי אומר זו תפילה, שהיא במקום קרבן (ברכות כו ע"א).
(של"ה, תולדות אדם, רמזי אותיות לחתימת ההקדמה, אות שסט)
ויש מצות עשה התלויות במוח ולב (ספר חרדים, פ"ט), להאמין האמונה האמיתית, ושלשה עשר העיקרים יהיו תקועים בלבו... עבודה בלב היא התפלה בכוונה. להיות מושרשים בלבו מדותיו של הקב"ה, רחום וחנון ארך אפים כו'... ויש עוד הרבה.
(של"ה, שער האותיות, אות הקו"ף - קדושה, אות טז)
ויש מצות עשה התלויות במוח ולב (ספר חרדים, פ"ט), להאמין האמונה האמיתית, ושלשה עשר העיקרים יהיו תקועים בלבו... עבודה בלב היא התפלה בכוונה. להיות מושרשים בלבו מדותיו של הקב"ה, רחום וחנון ארך אפים כו'... ויש עוד הרבה.
(של"ה, שער האותיות, אות הקו"ף - קדושה, אות טז)
איזה עבודה שהיא בלב, הוי אומר זו תפילה. דע, כי אנשי כנסת הגדולה תקנו התפילה הקבועה לכל ישראל בשוה, ותקנו סדר הברכות לכולם בשוה. אמנם כל יחיד ויחיד מחוייב להתפלל לה' יתברך איזה צורך הצריך לו, ואל יבטח על חריצותו ושכלו, 'כי במה נחשב', ו'עצת ה' היא תקום'. ועל כל עסק וענין, יתפלל לה' יתברך מכל מה שהפה יכול לדבר.
(של"ה, מסכת תמיד, פרק נר מצוה, אות קכו)
ב. ...תשובה תפלה וצדקה ותלמוד תורה... הם ארבע רוחות העולם, והם ארבע חומות העולם... כל חומה וחומה היא כפולה, כמו שנאמר (איכה ב, ח) 'ויאבל חיל וחומה', פירש רש"י, שורא ובר שורא חומה נמוכה שכנגד חומה גבוהה... תפלה נחבר אליה העבודה, כמאמר רז"ל איזהו עבודה שבלב הוי אומר זוהי תפילה. והתפילות במקום תמידין תקנום (ברכות כו ע"ב), הרי עבודה ותפילה...
(של"ה, פרשת שמות, שובבי"ם ת"ת, אותיות ב-ג)
...בספר בית אלקים (שער התפלה פרק יז) שהקשה לומר, הלא ברית כרותה היא שתפלת רבים מרוצה ומקובלת ואינה חוזרת ריקם (ברכות ח ע"א)... הנה עינינו רואות שאינו כן, שהרי תפלת י"ח קבועה לכל ישראל, ומתפללים גם כן בכל יום כמה וכמה ברכות בתפלה המיוסדת על הגאולה... ועדיין לא נושענו מהגלות המר הזה... אני אומר, שאין הכוונה במה שאמרו שתפלת רבים אינה חוזרת ריקם, שהכוונה יהיה שה' יתברך עושה רצון המתפללים. רק הכוונה היא שהתפלה היא מרוצה ומקובלת לה' יתברך כשאר המצות עשה שאדם מקיים, עושה סוכה ונוטל לולב וכיוצא בזה, הנה המצוה היא נחת רוח לפניו יתברך ועושה בה רושם למעלה, ושכרו שמור, כי שכר מצוה בהאי עלמא ליכא (קידושין לט ע"ב), ולפעמים אוכל פירות בעולם הזה. כן התפלה היא מצות עשה, כמו שנאמר 'ולעבדו בכל לבבכם', איזה היא עבודה שהיא בלב הוי אומר זו תפלה. ותפלת היחיד לפעמים היא חוזרת ואינה ריח ניחוח, אבל תפלת רבים רצויה ומקובלת ונעשית עטרה ממנה, והיא שמורה עד לעתיד ליתן שכר.
(של"ה, פרשת בשלח, תורה אור, אות טז)
תנאי התפלה שלשה שהן ששה. א', התפלה נקראת 'עין' ו'לב', 'עין' כמו שנאמר (תהלים קמה, טו): 'עיני כל אליך' וגו', 'לב' - 'בכל לבבכם' - זוהי התפילה. והם לכאורה סתרי. בפרק מצות חליצה (יבמות קה ע"ב):... המתפלל צריך שיתן עיניו למטה ולבו למעלה [כדי שיתקיימו] שני מקראות הללו. עכ"ל. והכוונה... האדם, כשמתקרב להתפלל, יחשוב: מה אני טפה סרוחה חוטא ומרי? וירא ויבוש, וזהו עיניו למטה. אחר כך יחשוב בגדולת ה' יתברך, שהוא רם ונשא כל יכול, ושמח בדברו ממנו יתברך, וזהו לבו למעלה, ולבי ראה חכמה... ב', התפלה נקרא קטורת... ג', התפלה נקראת עבודה, העבודה עבודת חוץ, עבודת פנים, כן בתפלה הוידוים ושערי דמעה הם ענין חוץ, תשבחות ורננים עבודת פנים.
(של"ה, פרשת במדבר, תורה אור, אות ל)
מצות תפלה, שנאמר 'ולעבדו בכל לבבכם', תפלה היא עבודה שבלב.
(של"ה, פרשת עקב נר מצוה, אות א)
עבודת ה' - בזה תלוי התפלה שהיא עבודה בלב, וכן כל ברכות השם.
(של"ה, פרשת עקב, תורה אור, אות ב)
יט. בפרדס [רמונים] שער אבי"ע (שער טז) ריש פרק ג הביא דהכסא של מעלה כורסייא ארבע סמכין ושית דרגין (זהר ח"ב מג ע"א)...
(של"ה, פרשת שופטים, תורה אור, אותיות יט-כ, כד)
...שמי שהוא במדריגת צדיק שלמעלה הוא במדריגת 'להבה', דוגמת צדיק שלמעלה - מדת יסוד, שהוא מקשר כל הספירות כשלהבת בגחלת. וכן צדיק שלמטה צריך להלהיב את לב המתחברים אליו, שישתוקקו תמיד להתקשר להבורא יתברך שמו, ושיתלהבו כשלהבת אש לעבודתו יתברך שמו, עבודה זו תפלה.
(רבי קלונימוס קלמן עפשטיין, מאור ושמש, פרשת וישב, פרק לז, ו)
רבים וכן שלמים בדעת וביראת ה' עושים עצות לעבודה שבלב - זו תפלה, ויש רבים מהם שמתפללים בינם לבין עצמם כדי לכוין היטב. אבל האמת הוא, שלא להפריש עצמו מהציבור. ולענין הכוונה - היא עיקר ההתחלה לעמוד את עצמו כדי ליחד קודשא בריך הוא ושכינתיה, כל אחד ואחד כפי שכלו וכחו וכונתו. וכשמכוין את עצמו כך - הגם שאי אפשר לכוין בכל התפלה מראש ועד סוף, לית לן בה. כי יש צדיק שהוא מקשר את כולם יחד, והוא מייחד את הכל.
(רבי קלונימוס קלמן עפשטיין, מאור ושמש, בראשית, רמזי חנוכה [נדפס אחרי פרשת וישב])
צריך כל אדם ליזהר מאד מאד להתפלל עם הציבור יחד, ואם מתפלל עם הציבור - יהיה מובטח שפרנסתו תהיה מזומנת לו בכל יום ברווחה, וברכה תהיה מצויה במעשי ידיו. ועל ידי תפלת ציבור יכולים לבטל כל הגזירות קשות ורעות רחמנא ליצלן... וזהו פירוש הפסוק "ועבדתם את ה' אלהיכם" - פירוש לשון רבים, ואיזוהי עבודה שהיא בלב - הוי אומר זו תפלה. ואמר הכתוב: אם תעבדו ביחד את ה' אלהיכם, דהיינו שתתפללו יחד עם הציבור, "וברך את לחמך ואת מימיך" - פירוש, שיברך את פרנסתך, שתהיה לך פרנסה טובה ורחבה. גם "וברך את לחמך ואת מימיך"' קאי על התורה: אם תתפללו עם הציבור, תשיגו השגות התורה.
(רבי קלונימוס קלמן עפשטיין, מאור ושמש, פרשת משפטים, פרק כג, כה)
עיקר העבדות להבורא יתברך שמו הוא התפילה, כמאמר חז"ל איזה עבודה שהיא בלב - זהו תפילה.
(רבי קלונימוס קלמן עפשטיין, מאור ושמש, דברים, רמזי בין המצרים [נדפס אחרי פרשת דברים])
בפסוק "והאבן גדולה על פי הבאר", והוה לי למימר "ואבן גדולה". ויתכן לרמוז כי האבן מכשול, שהוא היצה"ר, הוא נמצא בכל מקום, אבל עפ"י הבאר הוא גדול ביותר. והוא, שאינו מניח לפתוח הפה בתפלה שהיא עבודה שבלב, שהיא בחי' הבאר תורה שבע"פ, שהיא תפלה. וע"ז מבקשין "ה' שפתי תפתח". וכל מגמת היצה"ר לעכב התפלה כידוע לכל עובד ה', וכדאיתא [תיקוני זוהר, תיקון יג, דף כט ע"ב]: מאן דנצח לחוויא לנסוב ברתא דמלכא. והאמת כי אין עצה להתפלה, רק כפי עבודת האדם בכל מעשיו, כך הוא יכול לפתוח פה בתפלה. לכן קראוה עבודה שבלב, שתלוי בהשתוקקת הלב בכל היום בכל מעשיו.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת ויצא, שנת תרמד)
והנפש והגוף הם מצמצמים הרוח שלא יוכל להתפשט, כי אם לא כן היה עולה לשרשו מרוב תשוקת עלול להעילת כל העילות. אמנם אמת הדבר שעי"ז המאסר, שהגוף אין מניח להרוח להתפשט כראוי, עי"ז עוד נתוסף כח להתשוקה, עד שבכחו להמשיך מעט מעט גם את הלבוש, עד שבסוף עולה לשרשו ומסתלק הצדיק בתשלום מעשיו... ולכן יסוד עבודת האדם הוא התשוקה, כמ"ש חכמים עבודה שבלב זו תפלה, היינו השתוקקת התלהבות הלב תמיד להתדבק בו ית' הוא עיקר העבודה, כי לעולם אין מנוחה להצדיק, כאשר מתקן מעט הגוף, אז הדעת מתרבה ביותר. ולכן יש תמיד התשוקה לקרב הלבוש להפנימיות.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת וישלח, שנת תרלח)
…שע"י התורה זוכה לכנוס "דלת לפנים מדלת", שהיא פנימיות העולם, כמו דאיתא: הקב"ה מחדש בכל יום מעשה בראשית, מכ"ש שהתורה מתחדשת בכל יום, וכמ"ש "אנכי מצוך היום", בכל יום מחדש. והתפלות בכל יום הם לקבל ב' ההתחדשות דלתותי הנפתחים בכל יום... אבות תקנום - זה היה קודם קבלת התורה ותיקנו פתיחות דלת החיצון, ואח"כ ע"י התורה ניתקן פתיחות דלת הפנימי והיה מתקיים בבהמ"ק ע"י עבודת הקרבנות. ועתה תיקן משה רבינו ע"ה ג' תפלות נגד התמידין. וכ"כ "ולעבדו בכל לבבכם", עבודה שבלב זו תפלה, ו"בכל לבבכם" - ב' לבבות, בחי' "דלת לפנים מדלת", שבאדם כתיב "וייצר", ב' יצירות, ושניהם מתחדשין בכל יום.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת כי תבוא, שנת תרסב)
רצונו ית' שבני ישראל יבררו בכל יום הטוב מרע... שהוא אור הצפון, וזוכין לו ע"י התגברות על היצה"ר. דיש ב' דרכים, והם ענין רמ"ח מ"ע ושס"ה מל"ת. שיש דרך בהתגלות האור ע"י המצוות, ויש התגלות האור ע"י סור מרע. והם בחי' ערב ובוקר... ושתי' אלו השפעות בשבת נעשין אחד... והקדושה בשבת בהתגלות, ובימי המעשה יש הסתר ומלחמות היצה"ר... ועל זה נתקן ג' מיני תפלות, מכלל שיש ג' זמנים ביום שצריכין להלחם עם הסט"א. דחז"ל אמרו עבודה שבלב זו תפלה, "לעבדו בכל לבבכם" כו'. והם ביצ"ט ויצה"ר כנ"ל. שהם הארות המתבררים ע"י המלחמה ומתלבשין בהסתרות.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת וישב שנת תרמט)
עיקר התפלה היא על התגלות כבודו ית' שיחזיר כבוד מלכותו בעולם כמו שיהי' לעתיד. ובאמת כל המצוות ומעש"ט הכל נקרא תפלה, כי הכל לרמז על זה הרצון שאנו מקווים להרבות כבודו ולהיות לנו דביקות בו ית'. וזה שכתוב: "ואני תפלה". וכ"כ חז"ל עבודה שבלב זו תפלה.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת ואתחנן שנת תרלה)
כי ענין התפלה בעולם אינו רק על הבקשה שאדם מבקש צרכיו, כי הרי אמרו חכמים עבודה שבלב זו תפלה. אבל הענין הוא כי בעוה"ז חסר השלימות בכל דבר קטן וגדול, וצריך לבוא הגמר בישועת ה' ע"י תפלה, לעורר פתיחת השורש שלמעלה מעוה"ז, אשר שם אין חסרון.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת ואתחנן שנת תרלז)
עיקר התפלה שקראוהו חז"ל עבודה שבלב, הוא התפלה בעבודת הבורא ית', שצריך כל אדם סיוע ועזר מן השמים. וכל מה שברא הקב"ה לא ברא אלא לכבודו. ונמצא עיקר בריאת האדם הי' ע"ז, לסדר שבחו של מקום כפי היכולת שבו, כדכת' "עם זו יצרתי כו' תהלתי יספרו", ובהיותו מסדר שבחו של מקום כפי כחו, אז שייך תפלה על היתר שאינו בכח עצמותו. ואז נקרא תפלת אמת, בדבר שצריך העזר מן השמים.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת ואתחנן שנת תרמה)
בפרשה ראשונה בק"ש כתיב סתם "ואהבת", והיא מדרגה גדולה כמו שהי' לבנ"י בשעת קבלת התורה, "אמרתי אלקים אתם", והי' להם אהבה בעצם בלי שום פעולה. ופרשה שנייה, בחי' קבלת עול מצוות, הוא מדרגה קטנה מזה, כמ"ש בגמ' "ואספת דגנך" - כשאין עושין רצונו של מקום, כי עושין רצונו של מקום היינו שאין לו עשי' אחרת בעולם, כמלאך שאין בו רק השליחות, וכשאין זוכין למדרגה זו צריכין לעורר את האהבה בכח המצוות כנ"ל. גם "ולעבדו" אמרו חז"ל זה תפלה עבודה שבלב. ואיתא בגמ': אין עומדין להתפלל רק מתוך שמחה של מצוה. זה הרמז "והיה אם שמוע" - כי "והיה" לשון שמחה, שע"י שמחת המצוות - "ולעבדו בכל לבבכם" כנ"ל.
(רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, פרשת עקב שנת תרנח)
...דישראל ניזונים ומתפרנסים בא"י בזכות א' משני דברים שנקראים "לחמי" בדבר ה', היינו עבודה דכתיב בקרבנות "את קרבני לחמי"... או בזכות התורה דכתיב [משלי ט, ה] "לכו לחמו בלחמי", ומפרש בגמ' חגיגה דף יד: זה תלמוד... ש"אם שמוע תשמעו אל מצותי וגו' ולעבדו בכל לבבכם", בתענית דף ב' פירשו עבודה שבלב זו תפלה, והוא רמז טוב לעבודה שבזה"ז, שתפלה במקום קרבנות, אבל בא"י ובזמן הבית היה מתפרש כמשמעו, עבודת הקרבנות כמשמעות "עבודה" בכל מקום שהוא במעשה, אלא שהתנה הכתוב שתהא העבודה בכל לב ובכל נפש, היינו באמונה שבלב שהיא המשפעת ברכה, וברצון גמור שיהא בזה תלוי חיות אנשי מדינה זו ולא ככל ארצות וזהו "בכל נפשכם". ומשום הכי נקרא עסק הקרבנות ביחוד "עבודה" יותר מכל מצות שבתורה, משום שהיא באה בשביל פרנסה וכעובד אדמתו ישבע לחם. פירוש, דשאר עבודות שהאדם עושה, כמו חייט שתופר בגד, יכול להיות שאינו עושה בשעה זו בשביל פרנסה, אלא כדי שיהא לו בגד ללבוש, משא"כ עובד אדמה, אינו אלא בשביל לשבוע לחם. והכא נמי, כל המצוות באין לתכלית הידוע לו ית' המְצַוֶה עליהם, משא"כ עבודת הקרבנות סתמא בשביל לחם הארץ, וכדאיתא בכתובות דף ה: למה נקרא שמו מזבח שהוא מזין כו'. וה"נ נקראת תפלה חיי שעה כדאיתא בשבת דף יב, משום שהיא באה עיקרו בשביל פרנסה.
(נצי"ב, העמק דבר, דברים, פרק יא, יג)
תפילה עיקרה בלב, כמו שאמרו עבודה שהיא בלב וכו' זו תפילה, וכן: המתפלל צריך שיכוין את לבו (ברכות לא ע"א) וטובא. ותורה כפי הנראה עיקרה במוח, אבל אנו מבקשים "ותן בליבנו בינה וגו', כידוע דיש חכמה ובינה שהם מוחא וליבא. פירוש, חכמה הוא כללי דברי תורה המפורשים, ובינה הוא התבוננות דבר מתוך דבר המפורש לדון ולהורות בשעת מעשה.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, רסיסי לילה, אות יב)
על תפילה נאמר "ולעבדו בכל לבבכם" - "איזוהי עבודה שהיא בלב? הוי אומר זו תפלה". ויש להבין למה מיוחדת התפילה שתהא נחשבת עבודה שבלב, ובמה שונה היא מכמה מצות התלויות בלב שאין מכנים אותן בשם "עבודה שבלב"?
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, חי"ג, שער התפלה, עמ' ז-ח)
...שאומר התנא באבות (פ"א מ"ב): על שלשה דברים העולם עומד על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים. וכנגד ג' דברים אלו אמר "והיו הדברים האלה על לבבך" כנגד עמוד התורה, "וקשרתם לאות על ידך" שהוא כנגד עמוד העבודה כדכתיב "קשרם על גרגרותיך כתבם על לוח לבך" (משלי ג, ג) שהוא ענין התקשרות ודבקות בחי העולמים ברוך הוא כששופך נפשו בתפילה לפניו ית"ש ועובדו בלבב שלם, "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך" הוא כנגד עמוד הגמילות חסדים, שגם הבית הישראלי מקודש בקדושה עליונה שהוא מכניס אורחים וגומל אתם חסד.
(רבי יעקב משה חרל"פ, מי מרום, ח"ח, בראשית, מקץ, מאמר פד, עמ' רעז)
יחס האדם אל מקורו האלקי מתגלה בכפליים. הצד האחד הוא בפנייה של האדם אל מקורו השמימי: תפילה, עבודה שבלב. זה צד חשוב ויפה מאוד, אבל יש לדעת שמה שנעשה במערכת המחשבה והדיבור שלנו אינו הכל. האמת המציאותית היותר גדולה היא מה שנמשך ממקור הבורא אל הבריאה. "השמים שמים לד', והארץ נתן לבני אדם". תפילה היא פניית האדם אל האלקים, היא תופעה אמיתית ורצינית אשר בלב האדם, מחשבותיו ורגשותיו, אבל אין לשכוח שכל זה נמשך ממקור התורה, תורת אמת. מקור התפילה הוא התורה... התורה היא תורה מן השמים, אמיתית ואלקית.
(שיחות הרב צבי יהודה, מקץ, עמ' 371)
אבא ז"ל, במציאות התפילה, עבודת ד' בכל לבבנו, לא ראיתם אותו אף פעם שיחזיק ספר במשך כל אותו הזמן. הוא היה מתמיד גדול, בעל כשרונות, שקדן גדול, היתה לו תאוה גדולה להוסיף עוד ועוד, ללמוד ולתפוס עוד ועוד, לחזור על הש"ס עוד ועוד, אך בכל סדר התפילה לא ראיתם אותו מחזיק ספר... צריך ריכוז, בכל דבר שעושים באותו דבר. צריך ריכוז בענין של תפילה 'בכל לבבכם', ולא בשום אופן פנייה לאיזה דבר אחר שבקדושה.
(שיחות הרב צבי יהודה, ואתחנן, עמ' 116)
תורה היא כללית, ותפילה היא פרטית. "שואל אדם צרכיו ב'שומע תפלה'" וכן ב"רפאנו". דברים אישיים פרטיים. בתפילה יש פרטיות אינדיבידואלית, "עבודה שבלב", והיא נמשכת מהמקור הצבורי. שני צינורות אלה יחד משלימים זה את זה, "מסיר אזנו משמע תורה, גם תפלתו תועבה". תפילה מתוך מקור של תורה מקבלת את ערכה האמיתי. הפרטיות האישית, של עבודה שבלב, נמשכת מהמקור העליון של התורה.
(שיחות הרב צבי יהודה, כי תצא, עמ' 328)
התורה היא המקור של עבודת האדם. התפילה נמשכת מתוך תורה. האדם פונה לאלוקים, אבל יש לזכור ש"מסיר אזנו משמע תורה - גם תפלתו תועבה". התורה היא פניית האלוקים אל האדם, ותפילה - פניית האדם אל האלוקים. מתוך העובדה שהאלוקים פונה אל האדם על ידי אורייתא - אורייתא זה קודשא בריך הוא - נמשכת לאדם זכות לפנות אל האלוקים בעבודתו, עבודה במעשים, ועבודה בלב - זו תפילה.
(שיחות הרב צבי יהודה, ויגש, עמ' 409)
התפילה אינה מתחילה מצידו הרגשי של האדם, חס ושלום. קודם כל יש מציאות של "ד' אלקים אמת"! בורא עולם ויוצר האדם מתגלה אל האדם ומשרה שכינתו עליו. המובן של תורה הוא פניית אלוקים אל האדם והדרכתו, ומתוך כך יש תפילה - פניית האדם אל ד'. ודאי שהרגש הוא דבר יסודי, אבל עבודת ד' שבלב מצד הרגש של האדם היא תולדה, היא מספר ב'. התפילה נמשכת מתוך תורה. "מסיר אזנו משמע תורה - גם תפלתו תועבה". כל ערך הרגש וביטוי הרצונות של האדם קיים, אם הוא נמשך מהאמת האלוקית האבסולוטית. יש ענין שהאדם יתפלל ויעבוד עבודה שבלב ועבודה של מעשים. אבל כל זה מצד האדם. תחילה על האדם לקבל הדרכה מהמקור האלוקי המוחלט איך לעבוד ואיך להקריב קרבנות. התורה - ענינה רבונו של עולם בעצמו.
(שיחות הרב צבי יהודה, תרומה, עמ' 269-270)
כשאדם מישראל נכנס לבית הכנסת על מנת להיפגש עם רבונו של עולם בעבודה שבלב, הוא פותח בפסוק: "מה טובו אהליך יעקב", שנאמר על ידי בלעם, הגוי הערל הזה, גוי שבגויים, גאון הגוֹיוּת והרשעוּת.
(שיחות הרב צבי יהודה, בלק, עמ' 312-313)
וזאת כוונת הקב"ה כשאמר (שמות ו, ו): "והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים והצלתי אתכם מעבודתם". ולכאורה, "סבלות" ו"עבודה" היינו הך, ומה הוסיפה השנייה על הראשונה? אלא, כוונת הקב"ה היתה להבטיח שתי גאולות, האחת גאולה גופנית מסבלות מצרים, דהיינו: העמל הגופני, והשני מה"עבודה", דהיינו הפולחן, והע"ז, והתרבות של מצרים (כמו שאמרו חז"ל על הפסוק: "ולעבדו בכל לבבכם" - "עבודה שהיא בלב").
(רבי מאיר דוד כהנא, אור הרעיון, עמ' מ ועמ' רלח)
התפילה היא בפה ובלב. וכשהקדושה נמצאת בלב האדם, אז תפילתו בבחי' נביעי מליבא לפומא. אמנם כשהלב אטום, ואת הלב אי אפשר להכריח, שהלב עיקרו הרצון, ואם יכריח אותו אין זה רצון. העצה לזה בחי' מאמר הכתוב "ונתת לעבדך לב שומע" (מלכים א' ג, ט), היינו שהלב ישמע מה שאומר בפיו, והשומע כעונה שע"י השמיעה יתעורר לבו.
(רבי אהרן יוסף לוריא, עבודת פנים, פרק ד, עמ' נב)
["ויאנחו בני ישראל מן העבודה" - נאנחו בגלל התפילה, שהמצרים לא הכירו את שם הוי"ה כמש"כ בזוהר, ולא התירו להתפלל לשם הוי"ה אלא לשם "אלקים" כמו שכתוב "ותעל שוועתם אל האלקים".]
(רבי רפאל רובינשטיין, אבני נזר על ההגדה, דף כ ע"ג-ע"ד)
לטקסט
[בזה מיישב עקידת יצחק שער נח את הקושי, איך יתכן שה' ציווה על הקרבנות וזה לא התקיים כיון שחרב בהמ"ק, והרי רק פעולה מתקיימת נחשבת פעולה טובה? תשובתו היא שהעניין הכללי של הקרבנות שייך גם אחרי החורבן, בתפילה שהיא עבודה.]
(רבי גבריאל זאב וולף מרגליות, חרוזי מרגליות ח"א, דף נו ע"ד)
לטקסט
[פירש קדושת לוי, שמי שמתפלל וחושב "מה אני חשוב לבקש מלפני ה' שאין ערוך אליו", מגיע לענווה, ומקבל עול מלכות שמים בלב שלם, וכל יום מוסיף להתקרב לעבודת ה' ומוסיף בענווה. נמצא שהתפילה מביאה אותו להתעלות בעבודת ה.]
(רבי חיים בצלאל פאנעטה, דברי בצלאל, דף כט ע"ג)
לטקסט
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח
ע"ד ג' מפתחות שלא נמסרו לשליח מחולקין המפרש ותוס', דרש"י מפרש דוקא כולם ביחד לא נמסרו, ותוס' כתבו שדוקא בקביעות לא נמסרו, ומשמע אבל באקראי אפילו כולם ג"ב נמסרו, והיינו מהא דאליהו שנמסרו לו מפתחות של גשמים ותחית המתים. אלא דבסנהדרין (קיג ע"א) אמר שיאמרו שנים ביד התלמיד ואחד ביד הרב, וס"ל לתוס' דזהו רק מצד דרך ארץ, אבל לא חק שלא נמסרו, ואפשר למסור באקראי כולם לשליח, ורש"י ס"ל דרק שנים הוי ממדת דרך ארץ שלא למסור, אבל כולם חק הוא מלפניו ית' שלא למסור לשליח ואין חילוק בין ארעי לקבע.
(ראי"ה קוק, טוב ראיה כאן)
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים מפתח של חיה ומפתח של תחיית המתים
יקרה ג"כ שהאדם יבואו לו מפאת מזלו טובות עודפות על זכותו כאשר לא תעכב חובתו. והוא עצמו מה שאמר רבא: חיי בני [ומזוני] וכו' (מו"ק כח ע"א) - ירצה, שאע"פ שלא יהיה זכות האדם מספקת להם, יגיעוהו אם הם במזלו, ובלבד שלא יעכב עוון... משל לשני שרי המלך שהם שווים בחשיבות, ועלה על האחד הגורל להיות שר צבא בים, ועל השני להיות שר צבא בארץ רחבת ידים. כי ההבדל אשר ישיגם מסיפוק הצרכים ומן צער הים, הוא ידוע, שלא יהיה מצד הבדל זכותם וקורבתם אל המלך, כי אם מצד הבדל מזל גורלם. וגם הוא מבואר ששר צבא הים, לחשיבותו וקורבתו למלכות, ימציא לו שם סיפוקו וימעט צערו יותר מאשר יהיה זה שם לזולתו, כמו שחברו יהיה לו טוב המצב יותר מכדי קרבתו מצד היותו בארץ הטובה ההיא. וכל הענין עצמו באלה החכמים וכיוצא בהם, שתשלוט בהם יד המזל מבלי שתסתלק מהם יד הזכות והשגחת המשגיח כלל. תדע שכן, שהרי אלו הג' דברים עצמם הם מה שאמרו ז"ל שלא נמסרו מפתחותיהם ביד שליח: תחיה ובנים ופרנסה, אלא שהם ביד הקב"ה עצמו, וכולהו מקראי. ואיך אמרו דלאו בזכותא תליא, והלא הוא יתברך אינו פותח וסוגר כי אם על פי הזכות והחובה? אלא שהכוונה, שעם שתהיה יד המזל בהם ראשונה, הנה הוא ית' על פי זכות האיש הוא משנה כח המזל ההוא, ומביאו בכפל רסנו אל כל אשר יחפוץ. צא ולמד מאברהם אבינו, שהיה עקר לפי מזלו, אמנם זכותו הגדול הספיק להוציאו מאצטגנינות שלו.
(רבי יצחק עראמה, עקידת יצחק, בראשית שער כב, דף קעה ע"ב-קעו ע"א במהד' תרכח)
אל זה הענין הנפלא, כשייעד אלישע לשונמית "למועד הזה כעת חיה את חובקת בן" (שם יד), עם היות שאין זה ענין נתינת הרוח לכתחלה, אלא מפני שהוא דבר שימשך אליו, אמרה "אל אדוני איש האלקים אל תכזב בשפחתך", ואחר כך "השאלתי בן מאת אדוני הלא אמרתי לא תשלה אותי" (שם). וכאילו אמרה שידעה שאין בידו כח לעשות כי מפתח חיה ותחיה הם בידו ית' ולא נמסרו לשליח.
(רבי יצחק עראמה, עקידת יצחק, בראשית שער ג, דף מו ע"ב-מז ע"א במהד' תרכ"ח)
"ופניתי אליכם" וגו' - אומרו "ופניתי" על דרך אומרם ז"ל: ג' מפתחות ביד הקב"ה, וא' מהם הוא של לידה. לזה, כשרצה לומר "והפריתי אתכם", אמר "ופניתי", שהוא יפנה עצמו כביכול לעשות דבר זה ולא ע"י שליח. ואולי שיכוון ג"כ במאמר "והרביתי" על מפתח הפרנסה, כי בפרנסה קומתם גדלה, ואמרו בתורת כהנים: "והרביתי אתכם" - בקומה זקופה. ובמאמר "והקימותי את בריתי", על דרך אומרם ז"ל (סנהדרין צ) שברית כרותה לשוכני עפר להחיותם, והוא מפתח הג' שביד הקב"ה, וכנגד שלשתם אמר "ופניתי" וגו'.
(רבי חיים בן עטר, אור החיים, ויקרא, פרק כו, ט)
הנה צריך לתת טעם למה שלשה מפתחות אלו לא נמסרו ביד שליח כי אם בידו ית'. ונלע"ד אם ניחא קמיה קוב"ה, ונקדים הקדמה נפלאה שכתב האור המופלא רבינו האר"י זל"הה בדרושי מ"ן ומ"ד פ"ג [עץ חיים, שער לט, דרוש ד], על מ"ש הסבא דמשפטים, וזה לשונו: כד אתייליד בר נש, יהבין ליה נפש דעשיה וכו'. זכה יתיר¬, יהבין ליה רוח מיצירה וכו'. זכה יתיר, יהבין ליה נשמה מבריאה וכו'. זכה יתיר, נפש ממלכות דאצילות. זכה יתיר, יהבין ליה עד יחידה מאריך. כי נפש האדם כולל בחינות רבות, כי יש יחידה מאריך, חיה מאבא, נשמה מצד אימא, רוח מצד זעיר אנפין, נפש מצד מלכות, וכנגדם בשלשה עולמות בריאה, יצירה, עשייה. והנה הדברים תמוהים, כי איך יתכן שיזכה האדם ילוד אשה חומרי וגשמי, עד יחידה דאריך, או חיה או נשמה מצד או"א? והלא הוא תחתון והוא נברא, ואיך אפשר שיקח בחינה עליונה שלא השיגה אליה זעיר אנפין כביכול? ואיך יזכה האדם מצד אבא ואמא או מצד אריך? אך הענין הוא שיש נשמות בני אדם שהם מזווג עליון דאבא ואמא או מאריך, ויוצאים משם נשמות בני אדם. אמנם עדיין אינם ראויות לבא לעולם הזה עד שיזדווגו זכר ונקבה דאצילות, ואז הם יוצאים מן הזווג ההוא דזכר ונקבה דאצילות, ואז הם באים לזה העולם. נמצא כי שורשם מאבא ואמא מזיווגם עצמם או מאריך, אמנם אינם נשלמים ונגמרים לבא לעולם הזה עד עד אחר זווג זכר ונקבה. וזכור אל תשכח כי נשמות בני אדם, אע"פ שיוצאים מזווג אבא ואמא או אריך, עם כל זה אינם נגמרים ונתקנים אלא על ידי זווג זכר ונקבה, שאם לא כן היה מעלתם גדולה מזעיר אנפין ח"ו. וזה אי אפשר עכ"ל.
(רבי מאיר ביקיים, מאיר בת עין, כאן)
"יפתח ה' לך את אוצרו הטוב" וגו'... אמרו: שלש מפתחות הם בידו של הקב"ה, שלא נמסרו לשליח: של חיה, ושל גשמים, ושל תחיית המתים. ומצינו, שלעת הצורך מוסר אחד מהם לצדיק הנצרך לו מפתח זה, כגון אליהו שהחיה בן הצרפית, ואלישע, ודומיהן. וזהו פירוש הכתובים, שהצדיק אשר מתנהג ככל הכתוב בפרשה זו... שמתדבק בתפילתו במוחין עילאין - מוסרין לו מפתחות האוצרות להוריד מטר לעת הצורך ודומיהן.
(רבי קלונימוס קלמן אפשטיין, מאור ושמש, פרשת כי תבוא, פרק כח, יב)
ענין אומרם ז"ל שלושה מפתחות לא מסרן הקב"ה ביד שליח, של חיה של גשמים ושל תחיית המתים, יש לומר שהוא על דרך אומרם ז"ל (מועד קטן כח ע"א): בני חיי ומזונא לאו בזכותא תליא אלא במזלא. של חיה הוא בני. של גשמים הוא מזוני. ושל תחיית המתים הוא חיי. וזכותא הוא מעשה המצוה שעל פי השגה ושכל תפיסת האדם, ומזלא הוא המקור שלמעלה מתפיסת האדם, והוא בחינת אין. שידוע מספרים הקדושים "אין מזל לישראל" - שבחינת האין הוא המזל לישראל. וזה ענין שלושה מפתחות הללו שלא מסרן הקב"ה ביד מלאך, כי המלאך הוא נברא רק ממעשה המצוה שהוא על פי השגת ושכל הנבראים. ושורש שלושה דברים הללו המה מהמקור והשורש שלמעלה מתפיסת הנבראים. ובזה יונח קושית התוס' (ד"ה שלושה) שנמסר לאליהו מפתח של גשמים ותחיית המתים - שבאמת זה היה מבחינת המקור, כי צדיק גוזר וכביכול הקב"ה בעצמו מקיים, ולא היה מצד שליחות. וגם יונח בזה הקושיא הלא נתוסף חיים לחזקיה המלך בזכותא שלו - כי באמת זה היה מבחינת מזלא, שנתדבק בהמקור שהוא למעלה מתפיסת האדם, בשער החמישים שהוא בחינת בינה, בפנימיות נקודה שבלב, כאומרם ז"ל (ברכות י ע"ב) על "ויסב חזקיה פניו אל הקיר" - שהתפלל מקירות לבו.
(רבי צדוק הכהן מלובלין, פרי צדיק, דברים, שמיני עצרת [נדפס אחרי פרשת האזינו], אות מג)
וראיתי בשם הגאון דווילנא זצ"ל רמז מן התורה על הא דאמר ר' יוחנן ג' מפתחות בידו של הקב"ה של חיה, תחית המתים, גשמים, וזה מרומז בפסוק פ' תצוה: "ועשית ציץ זהב טהור ופתחת עליו פתוח חתם קדש לה'", "חתם" זה חיה תחיה מים, זה קדש לה' - ולא לשליח.
(רבי גדליה סילוורסטון, אשכול ענבים, כאן)
ונ"ל, שלאה היתה מסכֵנה ועצובה כל ימיה, כמו שכתוב (בראשית כט, יז): "ועיני לאה רכות", ופירשו חז"ל (ב"ב קכג.) שחששה שהיא, הבכורה, תינתן לאשה לעשו, הבכור, "והיתה בוכה עד שנשרו ריסי עיניה". וגם אח"כ היתה שנואה על יעקב, ודוקא משום כך גמל לה הקב"ה טוב, שנאמר (שם, לא): "וירא ה' כי שנואה לאה ויפתח את רחמה ורחל עקרה"... היא ראתה שהקב"ה נתן לה בנים ולא לרחל, וידעה ש"שלש מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח", והם המפתחות של חיה, מטר, ותחיית המתים, והיא ידעה ברוה"ק שיהיו ליעקב י"ב בנים, וא"כ מגיעים לכל אחת מהאמהות שלושה, ועתה כשנולד לה רביעי, יהודה, יותר מחלקה, שמחה עוד יותר (כמו שאמרו בבראשית רבה עא, ד)... וכיון שראתה את כל זה, הבינה את גדלות ה', שמגביה שפלים, ושהוא משגיח בעולם, ומשלם שכר לנדכאים, ולכן הודתה, כלומר - נתנה לו תודה על הטוב שגְמָלָה, והפסיקה לבכות על הרע, וכן הודתה (מלשון וידוי) שה' משגיח בעולם, והנציחה את זה בשמו של יהודה.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, עמ' קיח)
עיני ה' משוטטות בכל. הוא רואה את הכל ובידו לעשות את הכל. הוא יצר את הטבע, את האדם, את העולם, וכולם בידיו כחומר ביד היוצר. ומשום כך, חנה העקרה התחננה לפני ה': "אם ראֹה תראה..." (שמואל א' א, יא), כלומר, אם אתה אכן רוצה לראות ולעשות משהו, אין לך מעצור להושיע ברב או במעט, וגם את חוקי הטבע אתה עשית, והרי המפתח של לידה הוא בידיך, כמו שאמרו חז"ל: "שלושה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח, ואלו הן: מפתח של גשמים, ומפתח של חיה [לידה], ומפתח של תחיית המתים"... ומשום כך הקדימה חנה לומר (שמואל שם): "ה' צב-אות", להדגיש שהקב"ה ברא את צבא השמים והארץ ואת כל אשר בם... הוא בראם, ובידו כולם.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, שמות, עמ' רסז)
[מאמר זה בא להוציא מהכופרים האומרים שהעולם כמנהגו נוהג ע"פ הטבע, ואינם שמים לב מי עשה את הטבע. מי שרוצה להבין את דרכי ה' והשגחתו, ושכר ועונש, יתבונן בשלשה דברים אלו, מי מנהיג כל זה, ואז יכיר שיש מי שברא את הכל ומנהל הכל. "בידו" - היינו כח ה'. שלשת המפתחות האלה מראים את כח ה' שאין לזולתו. מפתח של חיה - כמו המשל במורה נבוכים ח"ב פרק יז, שטבע הולד לפני לידתו שונה מטבעו אחרי לידתו, וזה אות שיש מנהיג שמחדש את הטבע, שהרי אם העולם קדמון, אין סיבה שדברים ישתנו. מפתח של גשמים - הם מראים שיש השגחה, שהרי הגשמים באים למקום מיושב כדי להחיות את האדם. מפתח של תחיית המתים - אז יראו שזה יד ה', שרק הוא יכול להחיות מתים. ויראו שרק הזכאים יעמדו בתחיית המתים. ואז הכול יודו ה' אחד ומשגיח בכול.]
(רבי גדליה נחמן בראדער, גן ירושלים, דף יז ע"א)
לטקסט
[עי' עוד לקט ביאורי אגדות לקמן ח ע"א בשם מאור עינים]
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים מפתח של חיה ומפתח של תחיית המתים מפתח של גשמים דכתיב יפתח ה' לך את אוצרו הטוב את השמים לתת מטר ארצך בעתו
ומה שאמר "יפתח ה' לך את אוצרו הטוב", היינו אותו אוצר שהקב"ה עושה בשמים מיראת ה' אשר בך, כי היא אוצרו, כמו שנאמר (ישעיה לג, ו) "יראת ה' היא אוצרו", רצה לומר של הקב"ה, כמו שפירש רבינו בחיי (שמות יט, ה), שכל מלך עושה אוצר וסגולה מדבר שאינו מצוי בידו בכל עת, כמו אבני יקר, וכן הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים (ברכות לג ע"ב), על כן הקב"ה עושה אוצר מיראת ה' אשר בך. ושמא תטעה לומר שיש אליו יתברך איזה צורך באוצר זה, על כן אמר "יפתח ה' לך את אוצרו הטוב" - אין לו יתברך שום צורך באותו אוצר כי אם לך הוא שמור ליתן לך משם כל צרכך ולפרנסך משם. ואין הקב"ה מוסר מפתח של אוצר זה אל השליח, אלא הקב"ה בעצמו ובכבודו מחזיקו בידו, כי האוצר הלזה חביב עליו מאד. ובזה מיושב מה שאמרו חז"ל במסכת תענית שלושה מפתחות לא נמסרו בידי שליח, של חיה, ושל גשמים, ושל תחיית המתים. בשלמא חיה ותחיה שפיר, כי הוא יתברך מקור חיים לכל הנולדים ולזמן התחיה, אמנם גשמים מה נשתנו משאר דברים? אלא לפי שמקורה מן אותו אוצר של יראת ה', הדא הוא דכתיב "יפתח לך את אוצרו הטוב את השמים לתת מטר ארצך", כי המטר מונח באותו חדר אשר שם אוצרו של ה'.
(רבי שלמה אפרים מלונטשיץ, כלי יקר, דברים, פרק כח, ח)
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים מפתח של חיה ומפתח של תחיית המתים וכו' (ב:) במערבא אמרי אף מפתח של פרנסה
בפרק הרואה (ברכות נה ע"א): אמר רבי יוחנן שלשה [דברים] הקב"ה מכריז עליהם בעצמו, ואלו הן, רעב, ושובע, ופרנס כו'… נוכל למצוא טעם בשובע, כי מפתח מטר אינו ביד שליח, ארבעה דברים אין נמסרין ביד שליח רק ביד הקב"ה בעצמו, והסימן מפת"ח (תנחומא ישן, וירא לה). והטעם, כי קשין מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף (פסחים קיח ע"א), וים סוף אי אפשר ע"י שליח.
(של"ה, פרשת כי תשא, דרך חיים תוכחת מוסר, אות יח)
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים מפתח של חיה ומפתח של תחיית המתים וכו' (ב:) ויפתח את רחמה
אמרו שם בגמרא [סנהדרין קיג ע"א] כאשר אמר אליהו שקרה לחיאל בשביל קללת יהושע, אמר אחאב השתא לווטא דרבו משה לא אתקיים, דכתיב "ועצר השמים", ואנא פלח לעכו"ם והוא שביק לי מטרא, לטותא דתלמיד אתקיים?! מיד "ויאמר אליהו חי ה' אם יהיה טל ומטר כי אם לפי דברי", מיד בעי רחמים ויהיב ליה אקלידא דמטרא... מה שביקש דוקא מפתח ממטר, הוא ליישב הקושיא למה לטותא דיהושע יותר אתקיים ממשה. אבל קרא אמר [שמות כג, כא]: "הנני שולח וכו' והשמר בו כי לא ישא לפשעכם". ויש להבין מה בכך שהמלאך ושליח לא ישא פשעים, מ"מ אם יחטאו ישובו לה' המשלח, והוא ישא פני גבר כדרכו נושא עון? אבל הישוב הוא כך: כל זמן שהגזירה ביד הקב"ה, ממהר למחול וישוב וניחם, אבל כשנמסרה הגזירה ביד שליח, אין הקב"ה מקבל תשובה במהרה ואינו מרחם, כי לא כך המדה כיון שכבר ניתן רשות לשליח... והנה הכל נמסר ביד שליח חוץ גשמים וכו'. ולכך לטותא דיהושע תיכף כשנחרץ, נמסר ביד שליח הממונה על כך, אם יעבור ורבצה בו האלה הנחרצה, ולא היה מועיל חינון וחמלה, כדכתיב "כי לא ישא לפשעכם", ולכך קרה לחיאל כמו שאמר יהושע. אבל משה שאמר בעצירת גשמים, זה לא נמסר לשליח ונשאר ביד ה', וה' חנון ורחום חומל עמו ואין ממהר לשלם גמול לאויביו, אף כי לעמו ישראל אשר בכל חטאם לא סר חביבותו, ולכך האריך אפו והמטר ניתך ארצה. ולכך אליהו, כאשר ביקש שיהיו גשמים נעצרים, אילו נשאר מפתח ביד ה', פשיטא שהיה חומל, לכך בעי רחמי ויהיב ליה אקלידא, וכיון שנמסר לשליח, שוב קשה התשובה וחמלה, ולכך נעצרו הגשמים, ויכירו וידעו כל העם טעם למה לא נתקיים לטותא דמשה ע"ה, וכי יש ביד ה' לעצור ולהוריד גשמים...
(רבי יונתן אייבשיץ, יערות דבש, חלק ב, דרוש ז)
שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים וכו' גשמים היינו פרנסה
במדרש תהלים (מזמור פט): "...הפרנסה גדולה מן הגאולה, שהגאולה ע"י מלאך, שנא' המלאך הגואל וכו' [גאולה זו פי' כמ"ש רש"י מגילה יז ע"ב ד"ה אתחלתא: האי גאולה לאו גאולה דגלות היא אלא שיגאלנו מן הצרות הבאות עלינו...] והפרנסה תלויה על ידו של הקב"ה שנאמר פותח את ידיך וכו'"... וכן מבואר בתענית ב: שלשה מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח ואלו הן מפתח של גשמים וכו'... גשמים היינו פרנסה. ומבואר להדיא מכל הנ"ל שפעולת הקב"ה הנעשה בדרך הטבע, כגון בנתינת הגשמים, כן מה שהקב"ה מסבב סיבות לכל אחד ואחד שישיג פרנסתו, היא גדולה מפעולות של נסים ע"י שליח.
(רבי מנחם מנדל כשר, התקופה הגדולה מהד' תשלב עמ' קכח = מהד' תשסא עמ' 152)
מפתח של גשמים
חובה על כל חכם לב שיהיה אצלו מצוייר וידוע התכלית אשר אליו יתיישר בכל מעשיו כדי שיגיע אליו... ולזה הוא מה שאמרוהו חכמי האמת בהישירם אל התכלית העליון שבתכליות: וכל מעשיך יהיו לשם שמים (אבות פ"ב). הנה ששמו אות נכבד ונפלא למראה עיני כל בעל דת, יישיר נגדו בכל מעשיהם... ועל האות העליון הזה אמרו חז"ל: כל הקובע מקום לתפלתו אלקי אברהם יהיה בעזרו (ברכות ו ע"ב)... יראה שעיקר כוונתם אל מקום המושכל והמיוחד, שהוא באמת אחדות הנקודה שאמרנו... כשהאיר אורו [של אברהם] בעולם... והראה להם בדברים מופתיים שיש סיבה אחת ראשונה לכל הנמצאות... קבע להם בזה לתפלתם מקום מיוחד, והוא דלא למבעי משום אלוה בעולם זולתו יתעלה, כי הוא המקום המיוחד האמתי... ואמרו שהנמשך אחריו וקובע מקום זה לתפלתו, בלי שיתלה עצמו בשום השתדלות וכוונה נכריה, אלקי אברהם יהיה בעזרו. וכמה יורה אמתת כוונתם זו מה שאמרו [ברכות ל ע"א]: תניא היה עומד בחוצה לארץ יכוין פניו כנגד א"י... היה עומד בירושלם יכוין כנגד בית המקדש שנאמר "ובאו והתפללו אל הבית הזה" (דברי הימים ב' ו). היה עומד בבית המקדש יכוין כנגד בית קדשי הקדשים שנאמר "והתפללו אל המקום הזה" (מלכים א' ח). הנך רואה כי בתארם וציונם המקום המיוחד אל הכוונה, הלכו הלוך וצמצם מהארץ לעיר ולבית, עד ששמו סוף הצמצום ותכלית ההגבלה מלת "מקום", שהוא בית קדשי הקדשים... והוא ממש קביעות המקום שעליו אמרו כל הקובע מקום וכו'.
(רבי יצחק עראמה, עקידת יצחק, במדבר שער עב, בתחילתו, דף ב ע"א-ג ע"ב)
ב. מפתח של גשמים וכו' ומפתח של תחיית המתים
"אני אמית ואחיה" - בידי שיא הכח - לקחת את החיות מהאדם, וגם להחיות אותו. בידי להמית את אלה שלא ידעו אותי, לחסל את הגוים, שצהלו ושאגו בנצחון כל השנים, ומצד שני, בידי להחיות ולרומם את המושפלים של עמי, שסבלו בגלות והיו דומים למתים, כמו שאמר יחזקאל בחזון העצמות היבשות (לז, יב): "הנה אני פוֹתח את קברותיכם, והעליתי אתכם מקברותיכם עמי", שכמו שרק לה' יש מפתח החיים של הגשם, כך רק בידו המפתח של תחיית המתים.
(רבי מאיר דוד כהנא, פירוש המכבי, דברים, עמ' שפג)
מפתח של חיה
דע כי חיבור זה הוא ענין קדוש ונקי כשיהיה הדבר כפי מה שראוי ובזמן הראוי ובכוונה הנכונה. ואל יחשוב אדם כי בחיבור הראוי יש גנאי וכיעור... גרסינן בתענית: שלש מפתחות לא נמסרו ביד שליח, ואחד מהן ההריון שנאמר "ויפתח את רחמה" וגו'. ואילו היה בדבר גנאי, מה לו להקב"ה לעשותו בלי שליח?
(רמב"ן, איגרת הקודש, פרק ב)
וכנגד הדור השני אשר היה "טהור בעיניו" וכו' [משלי ל, יב] אמר "ועוצר רחם" [שם, טז], וזה כי האיש והאשה כשנזדווגו להוליד, כבר חשבו שלא חסרו מכל צרכיהם כלום. אבל אינו כן, כי מפתח ההריון ביד ה' יתברך, ופעמים יעצור בהם. וכן ישלח באלו שכבר חשבו שהכינו עצמם ושזככו חומריהם ושאינם צריכין דעת אחרת להשלמתם, עוצר רחם אשר לא יולידו ולא יצלחו.
(רבי יצחק עראמה, עקידת יצחק, בראשית שער יט, דף קנט ע"ב במה' תרכח)
מפתח של חיה מנין דכתיב ויזכר אלהים את רחל וישמע (ב:) אליה אלהים ויפתח את רחמה
והקשה המהרש"א בח"א מדוע לא מקשה הגמרא מקרא המוקדם דכתיב גבי לאה "וירא ה' כי שנואה לאה ויפתח את רחמה". וראיתי בחומש תורה תמימה שהק' ג"כ קושיה זה, והוא מתרץ משום רכתיב שני פעמים "אלהים": "ויזכור אלהים את רחל, וישמע אליה אלהים ויפתח את רחמה", ש"מ שבא להורות דפעולה זו תלויה בהקב"ה עצמו ולא ע"י מלאכיו עושי רצונו. ועי' בזה בס' אוצר חיים. ולענ"ד לתרץ קושית המהרש"א כי איתא בחז"ל שלכך היו האימהות עקרות, משום שהקב"ה מתאוה לתפילתן של צדיקים כדי שיתפללו עבור בנים. לכן גבי לאה לא משמע שהתפללה עבור בנים, דכתיב "וירא ה' כי שנואה לאה ויפתח את רחמה - ורחל עקרה". אבל גבי רחל כתיב "ויזכור אלהים את רחל וישמע אליה אלהים" ע"י תפילתה, ובפרט לפי דברי חז"ל שנפקדה בראש השנה, דכתיב "ויזכור אלהים את רחל", וכתיב ברה"ש "זכרון תרועה", מכאן שברה"ש נפקדה רחל ע"י תפילתה, וכמו "וישמע אליה אלהים" - בעצמו, וכן ג"כ "ויפתח את רחמה" - הקב"ה בעצמו.
(רבי גדליה סילוורסטון, אשכול ענבים, כאן)
ב ע"ב
ורבי יוחנן וכו' אמר לך גשמים היינו פרנסה
המפרשים הקשו... דאיתא בתענית: אמר רבי יוחנן... ופריך, ורבי יוחנן מאי טעמא לא חשיב לה, ומשני גשמים היינו פרנסה. הרי סבירא ליה לרבי יוחנן דגשמים ופרנסה כחד מילתא הויין. ובדוכתא אחרינא (לקמן ט ע"א): אמר רבי יוחנן מטר בשביל יחיד... פרנסה בשביל רבים... הרי דיש חילוק בין מטר לפרנסה, דפרנסה חמיר ובעי זכותא דרבים.
(רבי דוד שלמה אייבשיץ, ערבי נחל, פרשת בלק, דרוש א)
הואיל וארבעת מינין הללו אינן באין אלא לרצות על המים
טעם הנחת תפלה של יד בזרוע שמאל, לפי שהיא כנגד ימינו של הקב"ה. ואין לומר כן באתרוג לפי שהם באים לרצות על המים, וזהו ודאי קבלת כח, ועל כן נוטל לכל אחד ואחד ביד הראויה לו. ועוד, אם נאמר לפי שהשמאל כנגד הימין, ג"כ יהיה הימין כנגד השמאל, ונמצא הכל לפי הפך ענינו, וג' מינים משמאילים וא' מימין, ואינו נכון.
(רמב"ן, האמונה והבטחון, פרק כב)
ובשם רבינו קלונימוס ז"ל מצאתי שצריכים להיות ששים עלים בלולב לכל הפחות כנגד ברכת כהנים שיש בה ששים אותיות, והלולב נמי על עסק ברכה הוא בא לרצות על המים.
(רבי צדקיה הרופא, שבלי הלקט, סימן שנח)
מה שמברכין על הלולב בעמידה לפי מה ששנינו ובחג נידונין על המים [ר"ה טז ע"א], וארבעת מינין הללו הן סניגורין הבאין לרצות על המים, ומצות בעל דין בעמידה.
(רבי צדקיה הרופא, שבלי הלקט, סימן שסו)
והא גשמים דאתו לא הוו דוגמת שפך לו קיתון על פניו, ח"ו. אדרבא, נתקבלו דבריכם, ורשב"י ובנו שמחו לקראתכם בקרותכם זוהר על מערתם ובכפר הסמוך להם. אלא דכיון דהקפתם לרבי אלעזר בד' מינים הבאים לרצות על המים, נתעוררו המים ובאו. ואילו הייתם מקיפים פעם אחרת, היו רוב גשמים באים לעולם כמו בימי חוני המעגל. ומפני כך באו גשמי ברכה רצופים כדי שלא תקיפו יותר עליהם.
(מגיד מישרים, פרשת אמור)
[עי' עוד לקט ביאורי אגדות לקמן ז ע"ב בשם הב"ח]
בשלמא תחיית המתים מזכיר דכולי יומא זמניה הוא
וע"ד הקבלה: "יחי ראובן ואל ימות" - הזכיר "יחי" על חיי העולם הבא, "ואל ימות" - שלא ישוב משם עוד בגוף למות מיתה שניה, וזהו שתרגם אונקלוס ע"ה: ומותא תנינא לא ימות, וגילה לנו בזה כי הנשמות מתגלגלות לשוב בגוף אחר שקבלו שכרם ועונשם בגן עדן או בגיהנם, וזה ידוע ומקובל, כי כשם ששמיטות העולם חוזרות ומתגלגלות, כן הנשמה אחר שקבלה שכרה בגן עדן או עונשה בגיהנם, הנה היא חוזרת אחר זמן בגוף לקבל הראוי לה במדה כנגד מדה, והגלגול הזה נקרא אצל רז"ל תחיית המתים. הוא שאמרו בתחלת מסכת תענית: "בשלמא תחיית המתים כל יומא ויומא זמנא הוא, אלא גשמים כל יומא ויומא זמניה הוא?".
(רבינו בחיי, דברים, פרק לג, ו)
נאמר בשני ונסכיהם ונאמר בששי ונסכיה ונאמר בשביעי כמשפטם הרי מ"ם יו"ד מ"ם הרי כאן מים מכאן רמז לניסוך המים מן התורה
ויש לך להשכיל איך התחיל רמז המים מן היום השני, לפי שביום שני נבדלו המים במעשה בראשית, ועל כן פעולת יום השני גדולה במים. ואמרו רז"ל (לקמן כז ע"ב) אנשי מעמד היו מתענין בשני מפני יורדי הים. וכן ביום הששי שבו נברא אדם והוצרך למים, כענין שכתוב (בראשית ב, ו) "ואד יעלה מן הארץ" וגו', וכתיב (שם, ז) "וייצר ה' אלקים" וגו'. והשלים הרמז בשביעי, לפי שהשביעי תשלום מעשה בראשית.
(רבינו בחיי, במדבר, פרק כט, יח)
נעיין בלשון "ונסכיהם" של הפסוק שלנו, ונבקש את התיבות שכינוי הרבים "הם" מוסב אליהן. אי אפשר לפרש את הכינוי הזה כדרך שהוא מתפרש בפסוק לא שבפרק הקודם ובפסוק יא של הפרק הזה. אין הוא יכול להיות מוסב לפרים, לאילים ולכבשים, שהרי נסכיהם של אלה כבר מפורשים בלשון "ומנחתם ונסכיהם" (פסוק יח). על כרחנו אנחנו אומרים שהכינוי של "ונסכיהם" מוסב לתיבות "עלת התמיד ומנחתה" שנזכרו בסמוך לפניו. ונראה אפוא, שהכתוב מייחס כאן נסך לעולה ונסך למנחה. אנחנו מכירים את נסך העולה. הרי זה ניסוך היין, והאישיות הבאה לידי ביטוי בעולה יוצקת אותו אל יסוד מזבח התורה, וכך היא מבטאת ש"כל טיפה של שמחתה" באה מאת ה' וקדושה לה'. אולם היחס שבין העולה ליין דומה ליחס שבין המנחה למים. כי היין מתייחס לאישיות ה"עולה", לאדם, ואילו המים מתייחסים לנכסי הממון והרווחה הבאים לידי ביטוי במנחה, שהרי הסולת והשמן של המנחה הם גידולי קרקע והצלחת תוצרת הארץ תלויה בברכת הגשמים... יין "משמח לבב אנוש", ומים מצמיחים צמחים; ואם נסך העולה הוא יין, הרי הנסך המיוחס כאן למנחה איננו אלא מים. בחג בניית הסוכות והשמחה בברכת הנכסים מצטרף ניסוך המים לניסוך היין, והוא מבטא שלא רק "כל טיפת ייננו" אלא גם "כל טיפת מימינו" היא לה'. לא רק רחשי שמחת לבבנו אלא גם מתת השמים המקיימת את הווייתנו והצלחתנו הארצית - אף היא באה מאת ה' וקנויה לה'; היא מוקדשת לחיים על פי תורת ה' ויסודה ביסוד המזבח של מקדש תורתו.
(רבי שמשון רפאל הירש, במדבר, פרק כט, יט)
וטעם מצות נסוך המים בחג מבואר בר"ה טז, א: מפני מה אמרה תורה נסכו מים בחג כדי שיתברכו לכם גשמי השנה, ובסוכה נ, ב, קורא למצוה זו מצוה חשובה ובאה מששת ימי בראשית. ואינו מבואר שייכות מצוה זו לששת ימי בראשית. ואפשר לומר משום דבתשרי נברא העולם ואז גם זמן גשמים ואז מזכירין גבורות גשמים כנודע.... ולכן נוסכים מים בחג בשיר והלל לה' כדי שיתברכו גשמי השנה שירדו בעתם וכתקונם כמו שהטביע הקב"ה בעת בריאת העולם כמש"כ יהי רקיע בתוך המים, ויהי מבדיל בין מים [העליונים] למים [התחתונים], וגם שלא ירדו בזעף שהוא סימן קללה כמבואר בתענית כג, א... ועל פי זה אפשר לומר... רמז בתוך עיקר רמז זה שאמר רמז לנסוך המים מה"ת נאמר בשני ונסכיהם בששי ונסכיה ובשביעי כמשפטם הרי מ' י' מ' ר"ת מים. ואינו מבואר למה נרמז זה דוקא בשני ובששי ובשביעי. אך לפי מש"כ שענין נסוך המים בכלל בא לתכלית ירידת הגשמים בטבע שחקק בעת בריאת העולם, ולכי תידוק הנה טבע שטבע הקב"ה בעת הבריאה בסדר בריאת המים מבואר בפרשת הבריאה ר"פ בראשית בפסוק שני וששי ושביעי.
(רבי ברוך אפשטיין, תורה תמימה, במדבר, פרק כט הערה כ)
ונאמר בששי ונסכיה וכו' (ג.) כי כתיב ניסוך יתירא בששי הוא דכתיב
הרמז לנסוך המים מקרא דונסכיה האמור בששי דחג, ואיכא מ"ד בריש תענית (ב ע"ב) דאינו מנסך אלא תרי יומי, ששי ושביעי. וצריך להבין מאי שנא שני ימים אלו. ונראה דהנה ענין פתקא טבא דאחר שנחתם ביו"כ, הא איכא קיום מה שיצא מהחתימה, ומצינו (לקמן ח ע"ב) שנחתם לטובה שיהיו גשמים מרובין ואח"כ נתקלקלו וא"א לחזור, הקב"ה נותן הגשמים במקום שלא יהיה תועלת, ובנחתם לגשמים מועטין והטיבו מעשיהם, מורידם במקומות הנחוצין שיהיה כל התועלת כמו ממרובין. וכן הוא שייך אף בחתימת דין כל יחיד ויחיד. ואחד מן הדברים שטובה לקיום הברכה שנותן השי"ת, שידע שכל דבר ודבר הוא מתנה חשובה מהשי"ת, לא רק האלפים שנותן השי"ת להעשיר, אלא כל דבר ממש, אף שאין לזה ענין שיווי בכספים, הוא מתנה מהשי"ת, וצריך להחשיבה בהידיעה שהשי"ת הוא הנותן, ולהודות לו על כל דבר. וזה ענין ניסוך המים, שצריך להרגיש שאף שמים נתן השי"ת בריבוי גדול בעולם מפני הצורך הגדול לזה, לא יזולזל לבני אדם חשיבות המים, שלכן מנסכין בשמחה היותר גדולה על הניסוך ג' לוגין מים, שנדע שחשיבות המים לא נתמעטה מצד הריבוי שנותן השי"ת בחסדיו, ואף ג' לוגין מים ואף פחות חשוב לנו מאד. ואשכחן בתענית (כד ע"ב) דרב יהודה חזא בי תרי דהוו פרצי בריפתא, אמר ש"מ איכא שבעא בעלמא, יהיב עיניה הוה כפנא. הרי אמר רב יהודה שמה שפרצו הוא משום דאיכא שבעא ולא חשיבא להו מפני הריבוי, וע"ז איקפד רב יהודה, דצריך שידעו שחתיכת פת הוא דבר חשוב אף שהשי"ת נתן שבעא בעלמא ואיכא טובא. וכן הוא במים. ולכן קודם שנשלחים לקיים מה שיצא מהכתיבה וחתימה שבר"ה ויו"כ שהוא בהושענא רבה, צריך להזהיר שלא יבעטו מרוב הטובה לזלזל בטובת השי"ת, אלא ידעו שאף שהקב"ה חתם בשפע ברכה, יודה להשי"ת על כל משהו ומשהו, כנוסח ההודאה על גשמים "על כל טיפה וטיפה שהורדת לנו" (לקמן ו ע"ב). וכן צריך להודות על כל משהו מכל עניני הטובה שנותן השי"ת, ואף העשיר היותר גדול מברך ברכת המזון על כזית פת וכדומה. וזה יש למילף מניסוך המים, שלכן צריך להכין ביום קודם שהוא ששי.
(רבי משה פיינשטיין, דרש משה, פרשת פנחס, עמ' פב = ספר זכרון באר מחוקק, לזכר ר' חיים מרדכי קטץ, עמ' תשג)
ב: ונאמר בשביעי כמשפטם
יש להבין, שלא מצאנו בכל הקרבנות של כל המועדות בפסוק שיהיה כתיב בהן תיבת 'כמשפטם' אלא בראש השנה. ובסוכות גם כן כתיב 'כמשפטם' - "במספרם כמשפטם" ביום השביעי. וכבר דרשו רז"ל על השינוי דכתיב 'כמשפטם' במ"ם יתירה, כדאמרו ז"ל 'בשני - ונסכיהם, ובששי - ונסכיה, ובשביעי - כמשפטם, מ"ם יו"ד מ"ם - מי"ם, הרי רמז לניסוך המים בחג'. ולפי זה צריך להבין, למה כתיב גבי ראש השנה 'כמשפטם' במ"ם יתירה? ונראה, דהתורה הקדושה מרמזת לנו גבי ראש השנה וגבי יום שביעי של סוכות שהוא הושענא רבה... והנה ידוע, ששבעים פרים היו מקריבין בחג הסוכות נגד שבעים אומות (סוכה נה ע"ב), והם פוחתים והולכים, כידוע. והנה היו מקיפין את המזבח בחג הסוכות בכל יום הקפה אחת, וביום הושענא רבה שבעה פעמים (סוכה פ"ד מ"ה)... שבכל יום היו ממתיקין את המשפט על ידי הקרבנות שהיו מקריבין בכל יום, ומלך וציבור נכנסים לדין, המלך נכנס תחילה כו' כדאיתא בגמרא (ר"ה ח ע"ב). והנה בכל יום על ידי הקרבן היו ממתיקין את המשפט, ובכל יום היה כנגד עשירית אחד משבעים אומות, וביום השביעי היו מקיפין שבעה פעמים כנגד כללות שבע עשיריות; על כן בכל יום לא כתיב גבי הקרבנות רק "כמשפט", שהוא כנ"ל, לאפוקי ביום שביעי שהוא כלליות השבעים אומות - על כן כתיב "כמשפטם" לשון רבים. על כן חיבוט ערבות ביום הושענא רבה - שנסתיימו הדינים על האומות; ובשמיני עצרת הוא חדוה ושמחה על ישראל, כדאיתא בספרי הקודש. ולפי זה שפיר בראש השנה גם כן, שהוא משפט כללי על כל באי עולם, כתיב גם כן "כמשפטם".
(רבי קלונימוס קלמן עפשטיין, מאור ושמש, פרשת פינחס, פרק כט, ו)
ג ע"א
בן בתירה זמנין דקרי ליה בשמיה וכו' מקמי דליסמכוהו
אמר ליה בן אמוץ כלה נבואתך וצא [ברכות י ע"א]. עיין בן בתירה תענית דף ג ע"א, בן זכאי סנהדרין דף מא ע"ב, בן עמרם שם דף פא ע"א וכן גם בן ישי שם דף קב ע"א ובן עמרם שם דף קי ע"א. לפי ערך הענין להקטנת ערך.
(רבי צבי יהודה הכהן קוק, גליון הש"ס, ברכות י ע"א)
כאן ימצא הלומד ביאורים על אגדות מסכת תענית, מצוטטים כלשונם מן הספרים המקוריים. הביאורים נלקטו ממבחר גדול של חשובי הפרשנים, ראשונים ואחרונים, בתחומי המחשבה והדרוש, הקבלה והחסידות (המבחר אינו חופף למקורות המצויינים במפתח לביאורי אגדות למסכת תענית). בדרך כלל, העתקנו רק את מה שנוגע לביאור האגדה שבמסכת זו, ולא מה שהמחבר מבאר עניינים אחרים על פי האגדה שבמסכת זו.
יש כאן תוספת על לקט ביאורי האגדות שנדפסו במסכת תענית של מכון הלכה ברורה.
בתחילת כל קטע מובאות המלים מהתלמוד שמתבארות באותו קטע, באותיות מודגשות. אם מקורות אחדים מבארים אותן מלים מהתלמוד - הן מצוטטות רק פעם אחת לפני כל אותם ביאורים. בגוף לשון הביאורים, באות המלים מן התלמוד באות מודגשת. מלים מן הביאור שראינו לנכון להדגיש - מסומנות בקו תחתי. הערות שלנו ומראי מקומות שהוספנו, באות באותיות מוקטנות בתוך סוגריים מרובעות. בסוף כל קטע, בצד שמאל, נרשם מקור הדברים.
לחץ על מספר הדף ברשימה שלמטה, כדי להגיע לביאורים על אותו דף.
ב ע"א
ב ע"ב
ג ע"א
ג ע"ב
ד ע"א
ה ע"א
ה ע"ב
ו ע"א
ו ע"ב
ז ע"א
ז ע"ב
ח ע"א
ח ע"ב
ט ע"א
ט ע"ב
י ע"א
י ע"ב
יא ע"א
יא ע"ב
יב ע"א
יב ע"ב
יד ע"א
יד ע"ב
טו ע"א
טו ע"ב
טז ע"א
טז ע"ב
יז ע"א
יז ע"ב
יח ע"א
יח ע"ב
יט ע"א
יט ע"ב
כ ע"א
כ ע"ב
כא ע"א
כא ע"ב
כב ע"א
כב ע"ב
כג ע"א
כג ע"ב
כד ע"א
כד ע"ב
כה ע"א
כה ע"ב
כו ע"א
כו ע"ב
כז ע"א
כז ע"ב
כח ע"א
כח ע"ב
כט ע"א
כט ע"ב
ל ע"א
ל ע"ב
לא ע"א
3
3-7
ונראה דהנה בתפילת שמונה עשרה, י"ח הברכות הם נגד י"ח החוליות שבשדרה שהיא בנין גופו של אדם, לבד משלש הראשונות שהן בודאי נגד המוח שבו חכמה בינה ודעת. והנה האדם הוא עולם קטן, ובנין גופו הוא כדוגמת בנין העולם, שנברא בשבעת ימי בראשית, וידוע דבריאת העולם היתה בדין ובצמצום, שבכל מעשה בראשית נזכר שם אלקים לבד, וראשו של אדם הוא דוגמא לשלש הראשונות ושם הוא רחמים בלי צמצום, אך דינין מינה מתערין.
והנה כבר אמרנו שיש חילוק בין עוזר למושיע. כי "עוזר" משמע שהנעזר עושה מעצמו אלא שזה עוזרו... אבל "מושיע" הוא אפי' שהנושע אינו עושה מאומה ואינו מעורר כלל... שענין עזרה שהיא ע"י חלק פעולת הנעזר הוא במדת הדין, וענין מושיע הוא במדת רחמים כמובן. וזה רמזו בשמותיהם של שני התנאים ר' אליעזר ור' יהושע, שר"א הוא מתלמידי שמאי מדת הדין, ור"י הוא מדת הרחמים.
ומעתה נבוא לבאר פלוגתתם. דהנה ידוע דמדת הדין היא צמצום. וע"כ בניסוך המים וד' מינים הבאים לרצות על המים, ולולב הוא נגד ח"י חוליות שבשדרה, כ"ע מודים שהם בעונתם, כי הם באין רק לעורר המים שהם בטבע הבריאה, והרי הבריאה היא במדת הצמצום, ובודאי מדת הצמצום נותנת שיהיו בעונתן, ולא נחלקו אלא בהזכרה שהיא בשלש ראשונות. ר' אליעזר, לפי מדתו שהיא מדת הדין, ס"ל דאפי' בשלש ראשונות מאחר דדינין מינה מתערין נמי הוא במדת הצמצום וע"כ הוא בעונתו. ור' יהושע, דהוא מדת הרחמים, ס"ל דבשלש ראשונות מעוררין בלי שום צמצום כלל, וע"כ מעורר להוריד תיכף הגשם. ומעתה לא קשה מניסוך המים וד' מינים שבלולב, דבהו גם ר' יהושע מודה דכדי שיתברכו לכם גשמי שנה והריצוי על המים הוא שירדו בעונתן. וגם תו לא קשה מהאמוראים שירדו לפני התיבה ואמרו מוריד הגשם ונחת מיטרא, דהאמוראים לאו מתלמידי שמאי נינהו אלא כהילכתא כב"ה ומדתם רחמים, וע"כ כר' יהושע ס"ל, וע"כ נחת תיכף מטרא בלי שום צמצום כלל.
4
ונראה דהנה איתא בלקוטי התורה להאר"י ז"ל בפסוק "כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם כי על כל מוצא פי ה' יחיה האדם", היינו שהחיות שבלחם שזן את האדם היא לפי ערך חלקי מוצא פי ה' הנמצאים בו, כי המוצא פי ה' הוא המחיה ולא גשמיות הלחם.
ובזה יובנו דברי המדרש (ויקרא רבה פרשה לה): בשעה שישראל עושין רצונו של מקום פקידה אחת הוא פוקד הארץ ומיד היא עושה פירות. כי באם עושין רצונו של מקום הרי הוא חיבור עליונים לתחתונים, והמים העליונים יש להם חיבור למים התחתונים, ונמצאים בגשמים הרבה חלקי מוצא פי ה' מן המים העליונים, ע"כ מיד היא עושה פירות, כי מעט גשמים שנמצא בהם חלק גדול ממים עליונים מועילים יותר ממרבית הגשמים בלתי חיבור למים עליונים. וע"כ ניסוך המים שנתקרבו המים התחתונים ע"ג המזבח ונתעלו לשרשן זה גורם התחברות המים התחתונים למים העליונים. וזהו כדי שיתברכו לכם גשמי שנה, היינו שתהיה בגשמים האלה ברכה, כלומר שיהיו בהם חלקי מוצא פי ה' יתברך מהמים העליונים הרבה מאד. וכן ד' מינים הגדלין על המים באים לרצות על המים, כי "ולקחתם" הוא לשון הגבהה כמו שדייק כ"ק אבי אדמו"ר זצללה"ה מלשון הש"ס (סוכה מב ע"א) מדאגבהיה נפק בי', והיינו שמגביה אותם לשרשן ובאמצעות מינים אלו נתחברו המים העליונים לתחתונים. וזהו הלשון שבאין לרצות על המים, היינו שיהיה בגשמים רצון ה' יתברך, מפני ששואב זה מן המים העליונים. וא"כ אין מכאן קושיא שהגשמים סימן קללה בחג, שהרי אין זה מביא או מוסיף גשמים, רק שבגשמים שיהיו בכל השנה תהיה בהם ברכה כנ"ל, אבל כשמזכירין מוריד הגשם, הרי זה זכרון שיוריד גשמים, ע"ז שפיר מקשה ר' יהושע.
והעיר רבינו: "תמוה, ולמה הוצרך זה, ואיך לומר כן, שהם שלא מהשגחתו ית', ואין עוד מלבדו. ומה שהם בכללם אינם נמסרין לשליח הרי אין זה אומר ששאר דברים הם שלא מהשגחתו חלילה. ועונשים שע"י שליח ג"כ אינם ממועטים מהשגחתו ית'... ומה שהם סימן קללה בחג, פ"א דתענית, מבואר בפ"ב דסוכה [כח ע"ב: "למה הדבר דומה? לעבד שבא למזוג כוס לרבו, ושפך לו קיתון על פניו"] שנקרא כן במה שהוא מהקב"ה כסטירה ודחייה, ומה שהוא מבטלם עי"ז מקיום רצונו ומצותו זה עצמו הוא חומר העונש, ושם עוד באופן יותר ברור, וכמו 'הסבות לבבם' [מלכים א' יח, לז] וכיו"ב, וי"ל במובן הסתרת הפנים וסילוק ההשגחה".
4-5
ואני לעצמי תרצתי לשון הרמב"ם... דמה שהירידת גשמים היא סימן קללה... היינו דוקא כשלא נכנס עדיין לסוכה אלא רצה לכנוס לתוכה לקיים מצותה ולא הספיק לכנוס עד שירדו גשמים, שעי"ז נתבטל ממצותה לגמרי דהרי נפטר מלכנוס לתוכה לגמרי... שפיר הוי הוראה שאינו רוצה בשימושו, משא"כ כשכבר ישב בסוכה ואח"כ ירדו גשמים דאז צריך להמתין עד שיעור שתסרח המקפה וכל זמן שאין הגשמים כפי שיעור זה לא נפטר ממצותה א"כ ממילא מקיים מצותה בכל זמן ישיבתו, וכיון שאינו נפטר ממנה כמובן אין הגשמים סימן קללה כלל אחר כך ושאינו מקבל מעשיו ברצון שהרי הניחוהו לישב בה עד עכשיו ולקיים מצותה אלא לצורכן הן יורדין. וא"כ דברי הרמב"ם מיושבים... מ"ש בלשונו בתחלת הסוכות אין הפירוש בתחלת ימי הסוכות אלא בתחלת קיום מצות הסוכות, שבכל עת מימי הסוכות איזו שהיא כל שהוא בתחלת קיום מצותה דהיינו קודם שהתחיל לקיימה...
בהיותי אצל כ"ק ר"א שליט"א בק"ק סאכאטשוב... ותוכן דברי קדשו כך הוא דאיתא בפוסקים דלא נקרא שם סוכה קודם שנכנס לתוכה לישב בה, ומקמי הכי לא נקרא בשם סוכה. והנה הר"ן חידש... שאם יש לו לאדם סוכה אע"פ שאינו יושב בה מקיים מצות סוכה בזה שיש לו סוכה הראויה לישב בה כמו דירה שאף בשעה שאינו יושב בה נקראת דירתו. ולפ"ז מיושב לשון הרמב"ם, דכיון דגשמים יורדים בתחלת הסוכות רמז שאינו מקבל מעשיהם ברצון שאינו מניחו לקרוא שם על הסוכה, אבל באמצע הסוכות אע"פ שאינו יושב בה נמי מקיים מצות סוכה בלאו הישיבה... ושוב ליכא רמז הנ"ל.
11-12
14-36
22-23
22-36
26-27
33-34
33-34
ג. הרי מתחברים אלו הכללים שמסרו לנו חכמי המשנה שהם קיום ועמוד העולם, דהיינו תורה עבודה גמילות חסדים (אבות פ"א מ"ב), דין אמת ושלום (שם מי"ח). גם שלש אלה המוזכרים בדברי רז"ל (בראשית רבה פמ"ד סי"ב) ונודעים ומפורסמים לכל, והם: תשובה תפלה צדקה. והם ארבעה זוגות, א' תשובה ואמת. ב' עבודה ותפלה. ג' תורה ודין. ד' צדקה וגמילות חסדים. נשאר עמוד השלום, הוא החותם מכל ארבעה זוגות האלו, כי אם אין שלום אין כלום (ספרא בחקתי א, ח), כמו שנאמר (זכריה ח, יט) 'האמת והשלום אהבו'.... וחותם העבודה נשיאת כפים, בברכת כהנים חותם בשלום. וכן חותם התפלה בברכת שלום.
כ. ...ארבע סמכין - ארבעה עדים. שלשה מה שאמרו רז"ל (ברכות נז ע"ב): דירה נאה אשה נאה כלים נאים, ופירש בראשית חכמה (שער הקדושה פ"ז מאות קב): דירה נאה הוא הלב המבין, כלים כלי מעשה, אשה היא הנשמה... ובאמצעות אלה עבודת האלהות. והרביעית הוא מעלות התבודדות, שהיא מעלה גדולה לפרישות וליראת שמים...
כד. עבודה בארבע סמכין. הנה התפלה במקום העבודה, והיא דירה נאה בלב, כמו שנאמר 'ולעבדו בכל לבבכם', ופירשו רז"ל זוהי תפלה. והיא בכל כלי מעשה דהגוף, כמו שנאמר (תהלים לה, י) 'כל עצמותי תאמרנה ה' מי כמוך'. ועם הכוונה הוא גוף ונשמה, וכמו שאמרו: תפלה בלא כוונה כגוף בלא נשמה. גם הוא בהתבודדות, כמו שאמרו (ברכות ו ע"ב): כל הקובע מקום לתפלתו אלקי אברהם יהיה בעזרו, וזה מורה שיקבע מקום קבוע לשכינה, ויתבודד עצמו מכל מחשבות גופניות, עד שידבק מחשבתו למעלה כמו שכתב טור אורח חיים סימן צ"ח.
כבר בארנו שהעולם וכל המציאות הם בעלי חסרון... שכל זה מאושר העולם הוא, למען תהיה ההשלמה שלו ע"י התעלותו והתכללותו לרוממות שם ה' ועוזו... באופן שיסוד ההשלמה הוא ההכרה הבהירה שזקוקים לשלמות העליונה... ולזאת, תכלית העבודה היא להעלות ולמלאות הכל בשלמות העליונה, כי עם כל מה שיש לו, עדיין הוא בעל חסרון וזקוק להשלמה. וזהו ענין עבודה שבלב, זו תפילה, שעל ידה עובדים עבודה זו, שמכירים באמת שהינם בעלי חסרון, והכל נשלם באמת ע"י ההתדבקות בשלמות העליונה. ולכן יסוד התפילה בא בעיקר ממצוקי העולם הזה, כי העולם הזה הוא בעל החסרון היותר גדול, ועל כן מעיקר העבודה להעלות ולהשלים את כל קניניו, וממילא הכל מתעלה ומגיע לידי שלמות.
35-36
עוד נקדים מ"ש עוד על ענין הגשמים, וזה לשונו: הגשמים הם סוד מיין דוכרין, והוא האור העליון היורד מלמעלה, וכנגדם עולים מיין נוקבין שהם הניצוצות שנפלו בעומקי הקליפות. וזה סוד "אין טפה יורדת מלמעלה שאין טיפין עולין מלמטה" [לקמן כה ע"ב], משום שניצוצות אלו הם אסורים בכבלי ברזל בעומקי הקליפות, והם מתאוים וחושקים לעלות אל מקורם עכ"ל.
עוד כתב הרב זל"הה וזה לשונו: אליה"ו גימטריא ב"ן, כי הוא המעלה מיין נוקבין שהם בסוד ב"ן. עיין בספר מאורות נתן [מערכת א, אות קמא].
עוד כתב שאלו הניצוצות שיש בעומקי הקליפות עולים גם כן על ידי מצות ומעשים טובים של ישראל, וגם על ידי עשר ספירות דאצילות. כי הנה התחתונים צריכים סיוע עליון להספיק דברים אלו שיעשו על ידם. וגם העליונים צריכים לתחתונים בסוד "תנו עז לאלהים" [תהלים סח, לה] - עיין שם בשערי התפלה. והנה עליית ניצוצות אלו מעומקי הקליפות הוא בסוד תחיית המתים, שמחיה הניצוצות שהיו בסוד מיתה. תכלית הכללות היוצא מכל הנזכר, שהנשמות הבאים מזווג אבא ואימא או מאריך אינם נגמרים ונתקנים כי אם על ידי זווג זכר ונקבה. ואחר כך באים לזה העולם. גם שהגשמים הם סוד מיין דכורין ויורדים מלמעלה, וכנגדם עולים מיין נוקבין שהם הניצוצות שהם בעומקי הקליפות. גם שהניצוצות עולים ע"י מצות ומעשים טובים של ישראל ובסיוע מן העליונים, שאליהו הוא המעלה מיין נוקבין.
מעתה מפתח של חיה לא נמסר לשליח כי אם בידו יתברך, להורות שאלו הנשמות הבאים מזווג אבא ואמא או אריך אינם יכולים לבא לזה העולם אם לא יעברו דרך מעבר על ידי זווגו כביכול. לפיכך מפתח של חיה לא נמסר לשליח להורות זה. ואף שכל הנשמות אינם באים מזווג עליון של אבא ואמא, אעפ"כ בשביל אלו הנשמות לא מסר מפתח של חיה ביד שליח.
ומפתח של גשמים לא נמסר ביד שליח יען שסוד הגשמים הם סוד מיין דכורין, להורות על זה שהם מיין דכורין לא מסר מפתח זו ביד שליח. וענין אליהו שעצר הגשמים יען שהוא המעלה מיין נוקבין, וכיון שהוא עיכב ולא העלה מיין נוקבין, גם לא ירדו גשמים שהם מיין דכורין. ואח"כ כשהוא העלה מיין נוקבין, אמר השי"ת "לך הראה אל אחאב ואתנה מטר". אבל לעולם שמפתח של גשמים הוא בידו ית'.
ומפתח של תחית המתים אינו מוסר ביד שליח - הענין שלעתיד לבא לא ישאר ניצוץ דקדושה בעומקי הקליפה, "ובלע המות לנצח", ואז כביכול עתיד להחיות המתים. ולהורות שבתחייה ההיא אינו צריך סיוע מהתחתונים כמו בזמן הזה, שלהחיות הניצוצות שיש בעומקי הקליפות צריך סיוע מהתחתונים בסוד "תנו עז לאלהים'' כנזכר בדברי הרב זלה"ה, לפיכך מפתח של תחיית המתים אינו מוסר אותו ביד שליח, להורות שהוא לבדו כביכול הכח בידו להחיות המתים, בלתי סיוע מן התחתונים. ומה שמצינו שאליהו ואלישע החיו מתים, הענין יען שבזמן הזה כביכול צריך סיוע מן התחתונים, לפיכך מסר המפתח לאליהו ולאלישע לפי שעה. אבל לעתיד לבא שאז אינו צריך סיוע, אז אינו מוסר המפתח לשליח.
35-38
35-ב:
35-ב:
ומזה תשפטו כמה גדול כח של תורתנו, וכמה גדול כח של צדיקים גוזרים וה' מקיימם ומשנה מערכת שמים, כאשר באמת יש ליתן טעם למה שלשה מפתחות לא נמסרו לשליח, של חיה ושל תחית המתים ושל גשמים? אבל תדע כי של חיה אין הכונה של מעוברת להוליד, רק הא ילפינן מקרא "ויפתח ה' את רחמה", הכוונה שהיתה עקרה ונתעברה, וכן הפירוש של חיה עקרה תלד. והנה כלל, כל מה שאינו ביד מזל רק כפי הנהגת אדם אם לטוב ואם לרע ואין צריך לשדד המזל, נמסר ביד שליח, אבל כל מה שנמסר ביד המזל, הוקבע בטבע מזמן בריאה וה' משדדם, זהו לא נמסר ביד שליח, כי אין כח לשדד המזל, שהוא ג"כ שלוחו של מקום והוקבע בטבע מבריאת עולם, ומה אולמא וכו', ולכך צריך הקב"ה בעצמו. וידוע: בני חיי ומזוני לאו בזכותיה אלא במזלא תליא [מו"ק כח ע"א]. ולכך של חיה, שהיא עקרה להוליד, שתליא במזלא ולשדד המזל, וכן תחית המתים, כי חיים תלוים במזל ומגזירת המזל וכפי משטרו ימות ולא יחיה כלל, והקב"ה מחייהו הרי משדד המזל, וכן מטר, דאמרינן [לקמן ד ע"ב] היינו מטר היינו פרנסה, כדאמרינן בגמרא להדיא, ומזוני לאו בזכותא רק במזלא, והקב"ה משדד מזל, זהו אינו אלא ביד הקב"ה ולא ביד השליח, כי אין בידו לשדד המזל.
35-ב:
36
וראה נפלאות מהענין הזה, כי הנה חז"ל מנו אחד מהדברים שלא נמסרו ביד שליח - מפתח של גשמים... עד שכבר אמרו חכמי הקבלה, שבענינים האלו צריך לייחד הכוונה תכלית ההתיחדות למי שהמפתח בידו ולהעלותה מכל שאר הכוונות והמחשבות שיועילו בתפילות בדברים אחרים... והנה שלמה החכם, בתפילתו השלמה שהתפלל בחנוכת הבית הגדול והקדוש אשר בנה, בכל הדברים אשר ביקש עליהם (מלכים א' ח, לג): "בהנגף עמך ישראל" וגו' רעב דבר שדפון ירקון וכל שאר הענינים, בכולם אמר "ובאו והתפללו אל הבית הזה". ובאמרו "בהעצר השמים ולא יהיה מטר כי יחטאו לך", אמר "והתפללו אל המקום הזה". וכן תמצא הדבר מדויק בספר מלכים ובדברי הימים. הנה שהפליג להראות שמלת "מקום" תיאמר בלשון מיחד מהמיחד בכוונה זו אשר היא תכלית הבטת נקודת הנוכח אשר אמרנו.
36
36
5-6
ותירצו, שיש שני מיני מטר, הא' הצריך רק בשביל תוספות ברכה, אבל אפשר לעולם בלעדו, זה אינו נקרא פרנסה, כיון דאין בו צורך כל כך, ובא אפילו בזכות כל שהוא, דהיינו בשביל יחיד. אבל כשנעצרו הגשמים זמן גדול כמה ימים, באופן שאם לא עכשיו אימתי, וח"ו בלעדיו יהיה רעב בעולם, זה נקרא פרנסה. והיינו דתנן [לקמן י ע"א] סדר תעניות כיצד, ברביעה ראשונה דהיינו בי"ז במרחשון היחידים מתענין, הגיע ר"ח כסלו שהוא זמן רביעה ב' גוזרין תעניות על הציבור ומרבין בתפלה, משום דאם לא עכשיו אימתי, הרי דהש"ס חילק ביניהם. וזהו בעצמו דברי רבי יוחנן: מטר בשביל יחיד, ר"ל המטר הראשון שהוא רק לתוספות ברכה, ע"כ בשביל יחיד הוא בא ג"כ, דהא חזינן דאין מתענין בו אלא יחידים, אבל פרנסה - דהיינו כשנעצרו כמה ימים, דאז חיי נפש תלויין בו, והוי בכלל פרנסה, אינו בא רק בשביל רבים, דמשום הכי רבים מתענין בו ומתפללין בכנופיא.
19-21
38-39
43-45
ניסוך המים המיוחד לחג הסוכות רמוז תחילה ביום השני; ביום זה ניכר בפעם הראשונה שהתנגדות העמים לרצון תורת ה' הולכת ונעלמת, וכך נפתח פתח לחזרת בני האדם בתשובה שלימה לפני ה'. כל טיפת גשם יורדת מאת ה' רק מתוך ציפייה לאותה אנושות העתידה להזדכך לרום ייעודה... מפני שכל יום... הווה מורה על התקדמות הדרגתית... לקראת אותו עתיד. המהלך ההיסטורי של האנושות דומה לפרי החג: הניגוד לייעודה האלקי הנעלה הולך ומתבטל, ונמצא שניכרת באנושות התקדמות מוסרית. בראשית התקופה של הניגוד ההולך ונעלם הרי ניסוך המים קשור למנחה יותר מאשר לעולה; הוא קשור לעולה רק בעקיפין, משום שהמנחה היא בת לווייתה. הגשם יורד בזכות התבואה המצפה לאדם של העתיד - יותר משהוא יורד בזכות האדם של ההווה, שהרי "אדם" אין, הראוי לברכת גשמים. נסך המנחה עומד בצד נסך העולה ועל שניהם הוא אומר: "עלת התמיד ומנחתה ונסכיהם". אולם ככל שנעלם הניגוד שבין האנושות לבין ייעודה האלקי, כן הולכת ובולטת זכותה של אישיות האדם, ועתה הגשם יורד לשדות בזכות האדם של ההווה. ביום הששי, ערב השגת התכלית, שני הנסכים אינם עוד "נסכיהם" - שונים בהתייחסותם - אלא "נסכיה" (פסוק לא): נסכי האדם המתעלה אל ה' בקרבן התמיד. ביום השביעי מצטרפים שני הנסכים האלה, נסך שגשוג האדם ונסך שגשוג האדמה; והרי הם מיוחסים למקורם הקדום האחיד: "משפטם" (פסוק לג). כל הנסכים כאחד מהווים רק נסך אחד ("ונסכהם" חסר), וגם ניסוך המים מצטרף מבחינת המושג לקבוצת קרבנות המועד, כי כבר נעלם כל הניגוד. האנושות היהודית עומדת לפני ה' יחד עם האנושות הכללית; שתיהן מאוחדות בברית המעשים ומיוצגות ע"י "פרים שבעה אילם שנים כבשים בני שנה ארבעה עשר תמימם".
44
33-35